Izvorul Dunarii

P4260090

P4260092m

Nu stiu de ce, astazi, m-am gandit sa scriu cateva randuri despre locul de unde izvoraste Dunarea. Am mai scris despre Dunare, despre tarile pe care le traverseaza, despre hartile care ii ilustreaza parcursul.

Recent, am vizitat locul de unde porneste unul dintre izvoarele Dunarii, destul de aproape de ~Castelul Sigmaringen. Nu este, in sine, un loc care sa te impresioneze. Mai curand te impresioneaza parcul si lacul din apropiere. Totusi este vorba de un simbol. Asa se explica faptul ca intre cei cativa calatori aflati acolo, se gaseau mai multi romani – o familie din Ardeal, o tanara care lucreaza in Germania si doi tineri, calatorind cu rucsacul prin Europa.

12 Responses to “Izvorul Dunarii”


 1. 1 sandu mai 14, 2009 la 2:26 pm

  In perioada comunista ,am mers de doua ori in R.D.Geramana,la Dresda,NURENBERG,JENA,Eisenberg,am vizitat PLANETARIU[jENA],MUZEUL Geote-Schiller[Weimar].Deci ,atunci aveam bani de vizite,iar acum in ,,democratie” nu am banii necesari pentru o deplasare in Romania[nicidecum in Europa.]Va intreb de ce oare?Eram tot eu[un economist de rind,de duzina,acum un pensionar,dar ….!!!!?????P.S.Nu am mai mers intr-o statiune[pe litoral,sau la munte ]din anul 1999.Iata pentru mine si nu numai .binefacerile libertatii cistigate si instaurarea ,,democratiei”Pina in anul 1999,din anul 1970,am mers o data ,sau de doua ori in concedii,cu sotia si copilul.Unde am gresit eu si cu ce am gresit domnule Nastase?????????????????????????????????

 2. 2 Ioana Stefan mai 14, 2009 la 2:47 pm

  Domnule prim-minstru,
  aveti grija sa nu-l faceti din nou pe presedintele Basescu sa planga! Vai…. ”Draga Stolo” …. imi aminteste de penibilele situatii si discursuri ale unor oameni care nu ar mai trebui sa poata face politica in Romania! Faptul ca sunt, inca, vizibili este un semn de imaturitate din partea cetatenilor romani! Nu i-au ”sters” din viata politica a tarii!

 3. 3 diogenecainele mai 14, 2009 la 2:49 pm

  Urez succes tinerilor in incercarea lor de a gasi un loc decent unde sa se stabileasca!

 4. 4 neinfectat de comunism mai 14, 2009 la 4:41 pm

  piatra filosofala ati gasit-o….?

 5. 5 Walt Disney mai 14, 2009 la 4:41 pm

  Domnule Premier,

  Am încercat să vă urmăresc discursul, dar ambele televiziuni care transmit de la CN al PSD vă acoperă vocea cu comentarii ale unor măscărici. Vă rog să postaţi un link cu înregistrarea video a discursului domniei voastre.

  P.S. Comentatorii din studioul de la Realitatea v-au tălmăcit infect discursul, iar dacă e să ţinem cont de opţiunile domnului Vântu pentru prezidenţiale, e evident cine a avut această doleanţă…

  P.P.S. Persoanele care s-au ocupat de transmisiile televiziunilor de la CN s-au îngrijit şi să nu vă fie transmis discursul..

 6. 6 gigi mai 14, 2009 la 6:15 pm

  Presupun ca orice roman indragostit definitiv,pasional si iremediabil de Delta Dunarii a visat sa ajunga macar o data in locul unde miracolul se naste:izvorul Dunarii.Numai cine nu a vazut frumusetea maiestuoasa a Dunarii la Sulina nu a auzit aceasta chemare a obarsiilor,un sentiment ,in fond,atat de uman.
  Mult timp a existat o controversa stiintifica despre izvoarele Dunarii.
  Dupa cum arata si dl Nastase,sunt doua izvoare,sau rauri,Breg si Brigach
  care,unindu-se la Donaueschingen,formeaza conventional Dunarea.Din acest loc sunt si instantaneele superbe realizate de dl Nastase.
  Astazi insa este cvasi-unanim acceptat ca izvorul Dunarii este in fapt izvorul raului Breg,la aprox 80 km de Donaueschingen,langa orasul Furtwangen, la Martinskapelle.
  Am vizitat acest loc.Un catun muntos,Martinskapelle,peisaj salbatic,capela St.Martins-unul dintre cele mai vechi asezaminte de cult crestin din Germania datand ,se crede,din perioada romana,izvorul.
  Un loc de o frumusete tulburatoare.Breg-ul tasneste anemic din stanca,dispare dupa un timp din nou in adanc curgand subteran,revine la suprafata in zona Donaueschingen,se uneste cu Brigach pentru a forma cel de-al doilea fluviu ca lungime al Europei,dupa Volga.
  Intreaga zona a muntilor Padurea Neagra este senzationala.Cel mai inalt varf muntos din zona,Feldberg,unde se urca cu o telecabina ultramoderna
  „Deutsche uhrenmuseum”in Furtwangen cu o colectie unica de ceasuri vechi,Hexenlochmuhle-una dintre cele mai vechi mori (gater)de apa din Germania,excelent prezervata,transformata azi intr-un restaurant idilic,
  superbul oras universitar Freiburg cu un impresionant muzeu al Universitatii dominat de spiritul si figura lui Martin Heidegger,insula Mainau,un incredibil paradis verde creat de mana omului pe lacul Konstantz,Triberg,cea mai inalta cascada din Germania,celebrul lac Titisee.Si altele,si altele.
  Vizitand izvorul Dunarii,am trait unul dintre tot mai rarele mele momente de mandrie nationala:povestea Dunarii inceputa undeva ,in Germania, langa orasul Furtwangen,urmeaza sa se termine,maiestuos,in Romania.

 7. 7 instalatorul mai 14, 2009 la 7:17 pm

  Ma intreb ce ar fi fost daca izvorul Dunarii ar fi fost, printr-o ciudatenie geografica, tot in Romania. Ar fi fost cu siguranta privatizat, dat pe degeaba unui prieten politic, ori vreunui strain. Dl Videanu ar fi obtinut comanda de marmura necesara monumentului, care ar fi aratat tot ca in poza dumneavoastra dar ar fi costat vreo 80 milioane de euro, cit scandalosul kilometru de autostrada. Apa minerala Izvorul Dunarii s-ar fi vindut cu 2,09 lei in toate alimentarele, avind ca sursa apa de chiuveta filtrata prin carbon. Ca si in Delta, ar fi fost numit un guvernator al zonei dintre prietenii politici. Pina la urma, nici nu ne-ar mai fi trebuit sa stim ca Dunarea izvoraste de undeva. O Doamne, cu ce ti-oi fi gresit in viata de ai facut sa fiu roman? Fiindca aici noi nu traim, ci suntem pedepsiti dupa moarte. Aici este Iadul.

 8. 8 einstein mai 15, 2009 la 6:40 pm

  … momentele „furate” umplu inima, si izvorul dunarii este unul din ele, nu?

 9. 9 Iluminatul mai 16, 2009 la 7:05 am

  Preferam mărăcini în loc de crini

  Când şulfa înţeleaptă CTP, brutal, ţi-a-ntins
  Cursa cu limba lui Voltaire ş-a lui Shakespeare,
  Sărmane pinguin de Tulcea nu te-ai prins
  Că te-ar fi vrut un vultur călare pe vampir…

  PS Ai luat-o-n mână băietaş, cu ochi albaştri !
  Nu tot ce licăre pe la tv, se-anunţă a fi aştrii

 10. 10 Neagu G. mai 16, 2009 la 7:58 am

  Reiau: „MERGETI DIN CASA IN CASA” si „SPUNETI OAMENILOR ADEVARUL, NU MINCIUNI SI PROMISIUNI AGREABILE” ! Bine ar fi daca toti liderii PSD ar face acest lucru si nu ne-ar da numai jumatati de adevar. Daca vrem sa castigam, TREBUIE ANGAJATI IN LUPTA TOTI MEMBRII SI SIMPATIZANTII, fara exceptii si ANULAND EXCLUDERILE.

 11. 11 Dorina Avramut decembrie 27, 2009 la 9:50 am

  DE CE ? DUNAREA este „Neagra”, de la izvor si pana la varsare ?

  Raspunsul este cuprins in intrebare si, vine de la SINE?!

 12. 12 petre maravela martie 12, 2010 la 3:31 pm

  Buna ziua ! Intamplator cautam ceva despre Dunare. Va felicit ptr. functia recastigata. Va admir de mult, va urmaresc cu orice ocazie. daca doriti sa stiti cum sa vede de jos in sus, inclusiv PSD-ul, va astept cu un raspuns.
  Numai bine Cu stima, PM


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s


Arhiva


Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 1,134 de alți urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: