Se spune de multe ori ca o criza devine criza doar in momentul in care este afirmata public ca atare in limbajul institutiilor statului. Spre deosebire de presa sau de simplii cetateni, reprezentanti institutiilor sunt fortati de logica functiei pe care o detin sa respecte prioritatea termenilor. Acesti oameni, de aici sau de aivea nu pot da titluri pompoase la propriile discursuri. Nu stiu cati dintre voi s-au uitat pe comunicatele de presa ale institutiilor publice – fie ele din Romania sau din alt stat. Au poate cele mai plicticoase titluri si le lipseste verbul care vinde atat de bine presa. Ele ofera insa informatii, caci acesta este rolul lor primordial.
Exista si politicieni insa care sunt extrem de indragostiti de limbajul inedit si care se folosesc de acesta din plin, pentru ca atrage, pentru ca genereaza controversa, pentru ca o fraza „bine spusa” poate oricand tine loc de titlu intr-un ziar de mare tiraj. Sa nu credeti ca sunt ipocrit. Toti politicieni (inclusiv eu), decid ca, in anumite momente, este necesar sau util un astfel de limbaj, dar pentru a transmite un mesaj mai clar. Cand verbul devine insa arma de manipulare, atunci avem o problema, o mare problema.
Va mai amintiti de prabusirea Fondului de Pensii de la finalul lui 2008? V-ati speriat?. Ma refeream doar la mesajul transmis atunci de Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni tv, urmat apoi de o serie de clarificari – oare cati le-au mai retinut ? – care incercau sa ne convinga de faptul ca ceea auzisem a fost o iluzie auditiva. Zilele acestea, acelasi Traian Basescu ne anunta ca, cel mai probabil, in Romania va urma o criza alimentara. Acest mesaj a fost dat in aceeasi zi cu cel privind intarirea leului ca urmare a acordului cu FMI. Una-calda alta rece, ca altfel nu se poate. Acest ultim mesaj a fost transmis in contextul unei dezbateri privind solutii de revigorare a agriculturii romanesti. In mod previzibil, Traian Basescu a spus acolo o serie de lucruri de banalet, urmate de lovitura clasica, singura care conta pentru el.
Daca seful statului – cum ii place sa i se spuna – stie ceva mai multe decat Guvernul, atunci sa o spuna. Cand se va produce o astfel de criza? Astazi, maine. Este ea iminenta? Mai putem face ceva sa o oprim? Se va suprapune crizei financiare, crizei energetice, problemelor demografice, incalzirii globale? Va viza doar Romania sau si zona „Lacului rusesc”? A inceput cumva s-l citeasca pe Lester Brown? Traian Basescu are un stil foarte „simpatic” de a vorbi despre solutii pentru rezolvarea tuturor problemelor de la nivel mondial, pentru ca apoi sa sugereze ca indiferent ce vom face noi, problemele ne vor lovi precum TGV-ul.
Nu vad inca pastari , dar hai sa fiu eu primul in greseala. Eu am postat ceva pe aceasta tema acum citeva zile ,mesajele duplicitare,bifurcate sau trifurcate ale presedintelui.Ati amintit de un cuvint cheie ,”verbul” care prinde,care atrage si creeaza controversa dar nu cred ca v-ati referit la dl.Presedinte.Dansul este el insusi fara sa exagerez este o controversa! Daca urmarim luarile de pozitie,iesirile pe sticla ale presedintelui in cei cinci ani de cind ne-a umplut inimile si ecranul , vom observa ca ,in decursul a numai o saptamana, nu are ,ca idee vorbind,doua exprimari identice.Daca o televiziune ar prezenta in reluare pozitiile presedintelui ,in contradictoriu, de la o zi la alta ar castiga in mod sigur Globul de Aur.
Si dumneavoastra meritati un premiu pentru sinceritate, ati „recunoscut” ca nu sunteti ipocrit. Domnule Nastase hai sa fim seriosi!
Ziua buna
stimate domnule Adrian Nastase
este destul de dificil să strigi unei mulţimi care e cuprinsa deja de freamăt fiind dusă în iminenţa de a se călca în picioare: „staţi liniştiţi!”… să nu ne panicăm fiindcă toate aceste declaraţii sunt petarde… bun. chestiunea este că nu ne-ar speria atît joaca cu cuvintele a unora, propagată iresponsabil de media, cuvinte care ne induc stări cu care pînă la urmă ne obisnuim: mai ieri nu acceptam cuvîntul criză, acum începem să acceptăm chiar şi cuvîntul recesiune, iar mîine probabil vom accepta cuvîntul foame!… Ne sperie, în schimb, mult mai rău, incoerenţa guvernării, lipsa măsurilor, a viziunii ce se ascund sub aceste petarde. Ne sperie şi lipsa alternativei (inclusiv penibila commedia dell’ arte jucata acum de PSD!) şi, de aici, în definitiv, lipsa speranţei. Speranţă care, iată, pare-se a murit ultima şi nu a murit frumos, ci tăvălită în discursuri… inedite. 🙂
Toate cele bune!
Domnule Nastase, privesc cu ingrijorare la evolutia vietii politice, sociale si economice. Haosul este pe cale sa explodeze, la toate nivelurile si in toate domeniile.Scandalurile se inmultesc in chiar institutiile de forta. Exploziile sociale sunt pe cale sa se produca. Psd-ul nu mai are nici o credibilitate in randul sindicatelor si al populatiei. Dl. Geoana lucreaza din plin, pe ascuns , dar si pe fata, pentru izolarea dv. si a dlui. Iliescu, dar si pentru asi spori sprijinul in teritoriu. Ideia dv. de mentinere a unitatii, cu orice pret,favorizeaza pe dl. Geoana. Din ce in ce mai mult, dl. Geoana se aseamana cu dl. Basescu, s la fel de avid de putere si e la fel de sforar. Foarte multi electori fideli ai PSD se reorienteaza. Veti vedea la europarlamentare. Inactiunea nu va aduce nimic bun.
PS- Scuze pentru modul gresit cum am scris „asi” in loc de „a-si”.
Omul nu stie cu exactitate lucruri de bun’simt, care tin de propria familie, si noi avem pretentia sa stie ceva despre criza ?
Adrina Nastase
Nu, nu ma panichez. Am invatat de multisor sa pun mai intai o virgula, si apoi sa continui ideea sau sa fac urmatorul pas. Virgula este, in acceptia unor oameni deprinsi cu cititul printre randuri, o pauza in care, dupa caz, omul isi ia ochelarii de pe nas si ii arunca cat colo, sau isi pune altii cu o lentila ceva mai groasa pentru a surprinde chiar si cea din urma nuanta a textului. In acesti din urma ani rar mi s-a intamplat sa-mi pun ochelarii, pentru a citi un articol din ziar sau un text pe ecran. Mi-a fost suficienta o simpla privire jos in dreapta acelui text pentru a sti ce am de facut. Cu totul altfel il tratez pe T Basescu. Pe el il ascult cu atentie si in liniste, si atat. Caci slava Cerului, nu s-a apucat inca sa scrie. In aceste ultime luni a fost mai vocal ca niciodata. Prababil ca in acest fel se manifesta atunci cand este fericit; vorbeste mult, rade din orice si behaie tare. Asa cred ca se va comporta pana in iarna, sau de ce nu pana in vara. Va referiti, in postarea de fond, la o modalitate de comunicare sincera si selectiva a sefului statului; cum ii place sa-si spuna. Aici se impune o precizare; de vina sunt si ,, si lingaii noii curti’’ care ii tin isonul prin presa si la televizor. Apropo, ce parere ave-ti de faptul ca Sever Voinescu, respinsu’ de serviciu’, nu a trecut de votul deputatilor. Revin la ultima criza invocata de T Basescu la care dv. faceti referire; criza alimentara. El suprapune, cum dealtfel precizati, aceasta criza peste criza demografica, peste criza de productie, peste criza economico-financiara, peste criza energetica, peste criza de mediu, peste alte crize ce vor urma. Scapa insa din vedere esentialul reluat frecvent de unii dintre futurologi; o suprapunere a acestor crize ar conduce la pieire noastra, a tuturor.
( Va urma )
Sarpele iese la drumul mare, iar Boc pe Sticla la Antena 3
Bre nea primule ministru, ca am uitat cum iti zice, pai mata cu baietii de la Antena 3 ti-ai gasit, bre, sa te dai baiat de baiat si sa te spargi in fite de Buftea?
Nu puteai bre, s-o lasi cum a cazut, ca doar aveai experienta umilintei pe acest post, de cand nu erai prim ministru, iar d-l Stan te-a dovedit prost in fata natiunii la ora de maxima audienta ??!!
Pai cu Badea si Ciutacu te dai mata la glume si incerci sa-i fraieresti (dar si pe telespectatori) ca de fapt mata nu stateai pe varfuri, ci precum Rocky in cele cinci serii, sareai de fapt coarda ca sa scapi de carceii din calcaiul lui Achile? Sau ca repetai pentru rolul lebadoiului din Lacul Lebedelor? Te facura muci flacaii nea primule ministru, ca iar am uitat cum iti zice!
Si dupa ce te lucrara baietii ca in cartier, pe motiv ca „tara arde si baba se piaptana”, adica pentru faptul ca in timp ce guvernul basescu ne amaneta ca popor la FMI, mata suni la o televiziune si in loc sa ne spui ce si cum cu durerile nationale o dai pe retusari de poza cu mata surprins in aruncare de trei puncte la cos, veni si randul d-lui profesor doctor Bogdan Theodorescu sa-ti aplice o corectie academica la popou intru indreptare iesiri golanesti cu „jmecherii de jmecherii” in discurs si atitudine.
Matale nu stii bre, ca cine se scuza se acuza?
Daca o lasai in sange cum zicea (Dumnezeu Sa-l Ierte), Dan Iosif, poate mai salvai ceva din obrazul de Prim Ministru asa insa, te-ai coborat la nivelul trotuarului si te-au facut baietii de Nufaru’ si Commmando la un loc.
Rusnica nea primule ministru, ca tot uit cum ti zice!
Domnule Nastase, din pacate, de data aceasta cred ca Basescu are dreptate ca in viitorul foarte apropiat vom avea criza o alimentara la scara nationala deoarece atat psd cat, pdl si intrega clasa politica nu le pasa de poporul roman. Ei vor sa se imbogateasca cat mai repede.de aceeia am ajuns sa importam 70% din alimente. Dar nu numai criza alimentara va lovi ca o maciuca tara dar si criza de apa potabila conform prognozelor institutiilor internationale. Basescu a intuit rapid aceste probleme foarte grele pentru noi si a iesit la bataie pentru a-si face numarul si a castiga inca un mandat la Cotroceni.
Eu personal nu inteleg de ce dv. impreuna cu alti colegi de partid nu prezentati in fata poporului un plan conret de relansare/ redresare a economiei(eu cred ca economia romaneasca nu mai exista din anii 90) si in special al agriculturii si il lasati pe Basescu sa isi bata joc de oamenii politici si implicit de noi toti.
Referitor la Basescu eu cred are inca destui lachei care sa-l apere si sa-l mentina inca 5 ani la Cotroceni, asa ca nu asteptati votul negativ al populatiei .
In locul comentariilor generale si filozofice astept din partea dv. doresc sa aratati populatiei planul dv. de viitor(daca il aveti) si daca noi simpatizantii psd si al dv in special mai putem spera la o viata normala si mai buna decat astazi cu TB la Cotroceni.
PS Nu doresc ca nepotii si copii mei sa cunoasca pe pielea lor criza alimentara din anii 48-55 pe care eu personal am prins-o cand eram copil.
Domnule Presedinte,
Va rog sa analizati planul cadru pentru clasa a IX-a liceu tehnologic (aprox 60% din numarul elevilor) publicat in ordinul 3411.16.03.2009, si veti constata ca Doamna Ministru Ecaterina Andronescu a scos o ora de TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor) si a introdus o ora de chimie. La angajare, ce cunostinte sunt testate (indiferent de domeniul de activitate??? – cele de utilizare a calculatorului, sau cele de chimie). Mi se pare cea mai „neinspirata” decizie a doamnei ministru.
Salvati soldatul T.Ryan !
Stau si ma intreb cam ce cantitate de morcov a fost livrata la Cotroceni, odata cu aparitia pe scena politica a contracandidatului Crin Antonescu, de se dau acum de ceasul mortii lideri ai PD-l, precum Berceanu, pentru a i-o extrage basescului din fund cu forcepsul, anuntand ca ar fi o adevarata mana cereasca penntru popor roman aflat la suferinta de ciza si instrainare prin vanzare la FMI, daca alegerile prezidentiale ar fi devansate si s-ar desfasura simultan cu cele europarlamentare?
Aceasta graba in devalmasie a pupinbasistilor portocalii de a salva soldatul T. Ryan de la un mai mult ca previzibil esec catastrofal, in toamna, nu se explica altfel decat prin disperarea care-l toaca pe Zeus din momentul in care i-a cazut pe cap beleaua Crin Antonescu.
Acesta, in loc de pleasca Geoana sau Tariceanu, a venit sa-i bantuie hamletian nu numai noptile, dar si zilele care i-au mai ramas dintr-un mandat de cosmar pentru milioane de romani, anuntandu-l totodata ca ora decontului pentru toate marlaniile, circul si bataia de joc cu care i-a tratat el pe mujicii romani, vreme de mai bine de patru ani de zile, este aproape si ca este cazul sa-si faca bagajele si sa ne lase.
Lasand insa la o parte disperarile si grijile asimetrice, un alt aspect trebuie reliefat din aceasta declaratie de intentie bercenista.
Si anume faptul ca, portocalii in frunte cu Zeus, in nesimtirea si dispretul lor fata de alegatorul roman, il considera pe acesta in continuare retardat mintal si incearca sa-i vanda gogosi, cu devansarea alegerilor in interesul sau si nu in cel al celui mai mare mincinos din Istoria acestui neam.
Si unde mai pui ca vor s-o puna si de-o golanie tipic basesciana, deoarece din punct de vedere al normelor europene, in ziua desfasurarii alegerilor europarlamentare, nu se pot desfasura si alt gen de alegeri.
Dar la noi se pare ca merge, ca doar avem presedinte jucator, care nu da doi bani pe Constitutia propriei natiuni, de ce s-ar sinchisi de legile europene?
Ce face Basescu este sa pune pana la urma in opera o reteta care genereaza materialul tabloidelor. Cineva – Basescu, Simona Banateanca sau Acromegalul Porno – lanseaza o chestie. Singura conditie pentru succesul unei astfel de operatiuni e ca sa fie realmente du n’importe quoi. E usor de zis , dar mai ales datorita enormitatii va atrage negresit atentia. In felul acesta personajul devine pune pe tapet o problema, arata ca se precoupa pentru cititori, comunitate etc. Este taman definitia liderului de opinie de prin lucrarile de specialitate. In felul acesta societatea romaneasca ajunge sa fie condusa de tot felul de pitici hoffmanieni, iesiti parca din momentele de febra, in spatele carora se incoloneaza cu cantec cortegiul complet al populatiei cu tot cu babe, burghezi, estropiati si profesori de latina (nu stiu daca spre rapa, pur si simplu spre nicaieri). Suntem o societate unde discernamantul este pe cale de extinctie, iar fiecare astfel de iesire submineaza mecanismele sociale care regleaza opinia publica. Pur si simplu imi e greata.
Ce spuneti despre declaratia d-nului Basescu cu privire la scaderea Euro in luna mai, o data cu prima transa a imprumutului? De ce se aventureaza in declaratii pe teme care nu sunt de competenta dumnealui? Sau are date pe care noi nu le… banuim?!? ”SA TRAITI BINE”….NU?
Cel putin pe mine nu ma intereseaza ce zic politicienii , ci ceea ce fac . Traian Basescu e un individ vocal , un „baiat” care place la popor . Basescu vorbeste (ca si multi altii ) doar sa fie auzit , sa fie in prim plan , sa nu cumva sa uitam de el
@Marcus te rog sa-ti faci o poza si sa o postezi langa comentariul tau.Fac pariu ca ori esti sasiu, ori ai urechile mari,ori esti urat .Esti numai frustrat.Citeste si da mai departe!
@vasiloi. nu sunt de nici un fel din alea banuite de tine, sunt in schimb supraponderal cu mult (adica gras de-a dreptul), insa destul de destept incat sa-mi asum acest lucru si sa nu incerc sa port corset pentru a mai diminua din acest volens-nolens cu care de la o varsta m-a cadorist Mama Natura. Da’ nu asta-i subiectul. Subiectul este ca mataluta n-ai inteles faptul ca nici eu, nici participantii la emisiunea rerspectiva nu au ras de minusul de centimetri ai bocului, ci de sfortarile infantile si jalnice ale acestuia de a contracara handicapul printr-o figura de prim balerin in Lacul Lebedelor. Si pentru ca m-ai „inervat” ia d’aci, sa vezi cum a fost umilit nen’tu prim ministru de ditati Zeus si a tacut precum fecalu’ in iarba, ba a mai si ras slugarnic la „gluma” sefului. Ba ce ma mai inervati:
Papagalul si Girafa
Papagal cat un colibri si girafa cea prajina,
Fura convocati de Zeus, alintat si drept Bashina,
Ca la ceas de dimineata, iute ei sa se prezinte
Si pe juri si’a lor metehne, cu ocara sa descante.
Toate bune si frumoase, ordinul indeplinit
Doar ca Zeus, luand cuvantul, se arata cam mahnit.
Pe motiv de inaltime si reglaj de microfon
Girafei ii cere capul, amintind de Napoleon.
Iar papagalutul nostru, public este umilit
Pricina de centimetri, de-a lui Zeus hahait.
Si in loc de scena’nalta, demna de tinut’aleasa
Lumii el se adreseaza, pitulat pe dupa masa.
Morala:
De de esti lunga si prin asta pe stapan il deranjezi,
Mergi in patru labe soro, altfel n’ai cum sa-l curtezi.
Iar de soarta fuse cruda si nanismul te-a lovit
Defileaza-n catalige pentru Zeus mult iubit.
vasiloi , poate marcu e prea insistent in literar , dar dl.Boc este penibil cum tot la fel esti si dumneata.
@MARCUS, oare cum …?Mai bine sa ne bucuram impreuna de scrierile lui NASTASE si sa incetam.Eu am incetat.
@Diogenecainele
Subscriu. Din nefericire, discernamantul e pe cale de extinctie.
Nu ma.
@anti nastase,
Ce-ai bre tovule… iar vorbeşti tu cu… tine ? Iar ” te-ncurcaşi ” în jocul de-a avatarilii neicuşorule ?? Care va să zică e muuult mai grav…
Succesuri, succesuri…
Sibilla
@ Marcus
A propos de aparitia lui Boc (vezi, eu stiu cum il cheama pe vremelnicul prim-ministru al tarii mele!), tu crezi ca a fost inconstienta, eu zic ca a fost curaj. Depinde din ce unghi privesti. Ca s-a facut de cacao, asta e alta poveste, dar absolut reala. Mai intii, pentru ca a atacat suburban un om care a avut de 5 ori mai multa vacanta decit a facut el scoala si al carui I.Q. este cam cit al lui Boc ridicat la patrat! Pe urma, desi declarase mistocareste ca nu-si aminteste numele lui, dupa citeva minute si-a dat cu stingul in dreptul, spunind ca il urmareste in fiecare seara!
Pentru cei care n-au vazut emisiunea, ma vad obligat sa specific ca acela pe care bietul Boc a crezut ca-l poate lua la misto (de fapt, s-a luat singur!) este profesorul Bogdan Teodorescu, un om a carui valoare o egaleaza doar modestia sa!
Asa incit, indiferent daca a fost curajoasa sau inconstienta, aparitia lui a fost, pur si simplu, o GAFA! Dar e prima, Marcus? Dar e ultima?
…. ce fain esti adi in opozitie ! ce face tami ?
Ar fi trebuit sa pot parcurge mai mult decit stirile de presa ca sa ma pot lamuri complet ce a dorit sa spuna presedintele. In orice caz, seriei de predictii prezidentiale catastrofice ( precedenta fiind Dacia de Kazahstan, Dacia cazaceasca de condus fara scaun precum calul calarit fara sa) care culmineaza cu criza alimentara i se asociaza de aceasta data doua exprimari mai concrete, asta daca nu banuim ca presedintele are in vedere platirea creditului la FMI tot prin export de alimente. Cele doua exprimari concrete sunt industria alimentara si taxa pentru terenul agricol nelucrat. Ca o paranteza, presedintele s-a aratat din nou dezinformat privind sustinerea industriei de ingrasaminte de am senzatia ca o slujba de consilier ori expert la presedintie este numai buna pentru dormit cu picioarele pe birou, ori – vorba bancului cu statuia ecvestra a lui Petru I – numai buna de supravegheat sa nu fie furat calul de sub calaret; asta, desigur, atunci cind nu se conspecteaza blogurile in cautare de idei care sa fie servite presedintelui ca originale. Ori poate strainatatea stapinitoare a combinatului de ingrasaminte nu o fi cu cotizatia la zi, mai stii? De industria alimentara s-a tot pomenit pe acest blog, nu ar fi un subiect nou. Ceea ce gasesc surprinzator la presedinte este ca abordeaza acest subiect la sfirsitul mandatului in loc sa il fi abordat la inceput. Cum insa si gripa aviara si-a gasit sa zboare tocmai peste munti si nu peste Dobrogea, adica peste gainariile unor posibili concurenti ai unei afaceri de familie, ma gindesc ca si subita rememorare a industriei alimentare ar putea avea tot o conexiune dobrogeana. Ceea ce nu si-a amintit presedintele este faptul ca o parte din industria alimentara romaneasca era servita si de o flota de pescadoare (mai facem una ca sa se piarda asta?) A propos, stie dl presedinte cit s-a facut o amarita de conserva de peste? Doi euro e bine, dom’presedinte, e ieftin? Poate pentru matale si pentru top 300 (da aia nu halesc conserve), pentru amariti nu. Traditional, pestele, brinza si maslinele erau considerate la romani mincarea saracului: doar ca la preturile de acum tot saracul roman ar trebui sa fie milionar in euro. Dar in fine, presedintele nu a vazut acestea timp de patru ani, acum i s-a luat o pinza de pe ochi. In fine, decit deloc bine si asa, industria alimentara ca tema electorala. Tot asa, presedintele a observat ca 3,5 milioane de hectare nu sunt cultivate. Bai, ce romani puturosi! – o fi zis el catre sine. Gata, taxa, suntem la vreme de criza, sa-l ajutam pe Boc cel pozat ridicat pe virful picioarelor ca sa fie mai inalt ca presedintele. Lasind la o parte faptul ca statul nu ii poate obliga pe proprietari sa isi utilizeze proprietatile intr-un anume fel, stie oare presedintele de ce o parte dintre proprietari nu-si lucreaza paminturile? Pai, sa il informam privind citeva cauze, gratuit, din moment ce angajatii sai nu il informeaza ca lumea. Una este aceea ca destule hectare sunt in proprietatea firmelor imobiliare, care asteptau sa le vinda ca si teren de constructii – aceste hectare urmau deci sa fie cultivate cu case. Alta, deloc lipsita de importanta, este aceea ca tiganimea fura recoltele, iar in consecinta pamintul este cultivat ca sa se bucure de recolte hotii (chiar, domnule presedinte, cum o rezolvam cu hotii de recolte?). Spre exemplificare, la iesirea din Racari spre Tirgoviste ( acolo unde vreo citiva ani la rind mi s-a parut ca vad din fuga masinii cinepa indiana crescind in santul drumului, ca sa nu poata fi nimeni tras la raspundere ) sunt niste hectare bune exact in aceasta situatie. O a treia cauza este aceea de care s-a lovit mama mea si am povestit-o pe blog: mafiile pamintului ale primarilor si consilierilor comunali, dintre care multi PD-isti. Alte cauze sa se mai straduiasca si oamenii presedintelui sa determine, ca de aia iau lefuri si sporuri si bonuri de masa de la stat ca sa-si cumpere hamsie sarata sa manince. Si incep sa ma apropii de un punct sensibil: astea 3,5 milioane de hectare sunt numai bune de transferat in stapinirea prietenilor; punem pe ele impozite si taxe pina nu mai pot proprietarii ca sa le dea pe degeaba si sa scape de ele. Asta o fi ideea presedintelui? Sa nu fiu exagerat de banuitor, doar ca vad ca presedintele actioneaza asupra efectului in loc sa actioneze asupra cauzelor si asta mi se pare ciudat.
Parca mi s-a facut mila de consilierii si expertii prezidentiali care nu il pot informa pe presedinte corect, asa ca mai pun o cauza – si imi pare rau ca nu o pot scrie invers, ca raspunsurile din Arici Pogonici: este vorba de paminturile cap…, cap… (hai ca puteti, curaj!), cap… (nu capcaunilor, mai copii); adica am avea o suprataxare a cap…, cap… (mai, nu capitani, mai!), care sunt plecati sa minceasca paminturile altora in strainatate si de la care se asteapta voturi; o solutie ar fi sa cultivam 2-3 milioane de hectare de cap…, cap… , nu caposi, bai, capsuni!
@instalatorul,
Cu tot respectul, nu e ciudat, e limpede precum lumina zilei … trădătorul ne-a vândut cu totul !
Pedelachei şi feudele… vai mama noastră… în timp s-au zidit temeliile mafiilor pe sistem piramidal, nici dracu nu mai descâlceşte ceva în şerpărie… de rezbel civil, ori altă revoluţie nu se mai pune problema, căci, numai Tatăl ştie unde s-au pitit bărbaţii din ţărişoara asta…
Sicilia e vax albina pe lângă un ţinut cărăşan , de exemplu. Cât despre neam şi ţară… îl doare-n chelie pe băsea şi-m bască pe hăilalţi nemernici !
Afirmaţiile sale sunt când fumigene, când grăunţe, când pastiluţe …. minciuni pe bandă rulantă, atât !
Am scris pe siteurile tuturor aşa ziselor instituţii ale statului, diverse chestii, foarte grave, am cerut doar să se verifice, asta ca să se demonstreze mult trâmbiţata ” luptă anticorupţie ” ca de exempli în măcar unul din judeţele portocalii, de ce nu Caraş-Severin… ete ciuciu, am primit eu ameninţări, inclusiv cu referire la băieţelul meu, şi-asta pentru că, aşa cum bine a punctat în repetate rânduri Domnul Năstase : DNA, ANI, nu se iau de pretenari, iar Curtea de Conturi a României am să mor şi tăt n-am să aflu dacă mai există şi cu ce mama dracului se mai ocupă de fapt…
Şi, de nervi nervoşi, chiar acum mă sburătoresc pe blogurile pedelacheilor, măcar să mă răcoresc niţel, şi-ncep cu cel al zăusului . Vreu musai să-i felicit ” cei mai cinstiti , curati precum lacrima, cei mai onesti politicieni, oameni de afaceri, directori şi directorasi, inalt functionari publici, etc… in Caraş-Severin sunt, dragii de ei, felicitări tovarăşe băsescu, pedelacheii matale sunt creama , spuma , parfumul… dar, am o mică nedumerire… de unde dracu vine mirosul de balegă, căci ca vajnic văcar al patriei, musai că ştiţi di tăti ?? ”…
Referitorla hectare şi muuulte alte cele… Ilie Sârbu ştiază ” ce face ”, că-i dat dracu răspopitul mitoman să le tăt încâlcească şi tăt basma curată iese din tăti, nah !
Vorba clasicului în viaţă, drag nouă : MEDICAMENTE !
Sibilla
P.S. care peşte ??? Prin Klisura Dunave e bai mare, afacerile pedelacheilor se tamponează cu cele ale pesedeilor, bubuie de ” idei ”, tăţi sunt cu arsenalul la interval…. eventual peşti d-ăilalţi, că şi la d-ăştia tăt fruncea, mama ei de zonă-n care mă născui io… Iar mă-nervai ! Spuma e interceptată telefonic, dovedită de unii, alţii, tov Blaga cu şamponul, că deh, o mână spală pi alta, dar… la interval tăt sârbii mei… e heeee… nu se iartă, nu se uită, auuuu… Numa băsea nu ştiază drăgălaşul de el nimik ! Aflu că le-o trimite şi pe Lenuş să inspecteze hăl turism, adicătelea Bozoviciu şi cel mult răchia gugulanilor, mă-ndoiesc s-o ghideze/dirijeze crema din sud-vest ŞI spre Klisură, să vadă potenţial nevalorificat şi paragina …. Cu de hăştia tilijenţi şi managerii lui ghorghe drak se făleşte băsescu şi, se joacă de-a uite criza, nu e criza, veni criza, unde-i criza … boborul e prost că nu precepe… ” ue ne cere, nu noi… ”
@ Instalatorul
„Alta, deloc lipsita de importanta, este aceea ca tiganimea fura recoltele, iar in consecinta pamintul este cultivat ca sa se bucure de recolte hotii (chiar, domnule presedinte, cum o rezolvam cu hotii de recolte?).”
Este foarte bună punerea problemei. De fapt, aceasta este cauza principală pentru care nu se poate face agricultură în România, şi pentru care nu se pot amenaja iazuri cu peşte. În Dolj, pur şi simplu într-o noapte au venit nişte „anonimi” (vreau să rămân politiceşte corect), au dat drumul la apa dintr-un iaz cu peşte amenajat de un particular, au strâns frumos peştele, l-au încărcat în căruţe, şi l-au transportat în „şatra” lor (observaţi că am pus ghilimele, puteţi interpreta oricum). În fine, autorităţile competente îi pot identifica pe delincvenţi. Care vor începe să ţipe că în România este la fel „ca pe vremea lui Antonescu” !
..ideologicule…pai cum sa starpim hotii de recolte, hai sa ardem recoltele , ca pre vremea lui Stefan!
„..ideologicule…pai cum sa starpim hotii de recolte, hai sa ardem recoltele , ca pre vremea lui Stefan!”, îmi spune cineva. Am vorbit mereu despre percepţia riscului. Soluţia de acum nu este „sa ardem recoltele”, ci pur şi simplu ceea ce se vede : nimeni nu riscă să investească în agricultură. Dar, la nivel de ţară, soluţia nu a fost găsită. Capitaliştii din Japonia, care provin din samurai, au găsit soluţia de redresare economică a ţării lor. Extrem de dură.
Anti Nastase spune:
martie 27, 2009 la 10:16 am
Blogideologic: nu imi scrieti lucruri de mirare; am si eu un cunoscut caruia i-au venit unii cu carutele sa-i ia fructele din pomi ziua in amiaza mare si cu el de fata – pur si simplu i-au intrat in livada si au inceput sa-i culeaga fructele din pomi; noroc ca acest cunoscut, fiind cu un pic de dare de mina, avea citiva angajati si o ceata de dulai cu ajutorul carora a reusit sa-i faca sa plece; cind a aparut si politia, prinde orbul scoate-i ochii. Atunci cind am scris de tiganime, nu am avut in vedere neaparat o exprimare de tip etnic, ci mai degraba comportamental; dar sunt si impotriva falselor sensibilitati, de circumstanta, numai in cazul romanilor: daca francezii, englezii, germanii le zic unora cum le zic atunci nu e nici o suparare, dar daca romanii folosesc cuvintul echivalent (forma tradusa, localizata) atunci devine strigator la cer si se protesteaza energic. Si nu este doar cazul tiganilor.
Sibilla: va multumesc.
Continuare
Azi am vazut ca fericirii prezidentiale din aceste luni de mandat i s-a adaugat, ca din senin, dezamagirea. T Basescu si-a pierdut speranta intr-o zi mai buna fiind deceptionat de multitudinea de mincinosi ce roiesc in toate mediile. Va amintiti, candva s-a aratat deceptionat de prezenta prin preajma a lui CV Tudor si de ziaristii tonomate care si-au facut din minciuna o profesiune de credinta. Ele, cele doua personaje, unul singular si celalat colectiv, intruchipat de tonomate, i-au deranjat frecvent confortul la serviciu, acasa si la munte. De CV Tudor a scapat fara sa faca nimic, oare?, desi acum ii simte lipsa din talerul ce favoriza candva mentinerea echilibrului etnic. De celalalt personaj, cel colectiv, nu se poate debarasa usor, fiind condamnat la existenta simultana cu el in decorul larg al democratiei de pe la noi. Dar, dezamagirea presidentiala este mult mai profunda decat pare la prima vedere iar disconfortul sau aproape generalizat. A constatat chiar Presedintele azi, si tot la televizor, ca ofiterii superiori din srviciile patriei mint, mint cu nerusinare. Noutatea pentru T Basescu este pare-se totala si absoluta iar noi, cetateni imbecili, electori de serviciu, trebuie sa-l credem. El este dezamagit si noi trebuie sa-l credem prelunand minciuna prezidentiala. Adevarul il stim cu totii, si nu de ieri. Il stie si dl. T Basescu. In Republica Romania nascoceala, nascocirea, palavra, scorneala, baliverna, brasoava, gogoasa, de ce nu scovearga, trombonul sunt la ele acasa in toate palatele; ori unde se afla ele, la Deal sau in Vale, aici sau daiaparte. Sa fi uitat oare dl. T Basescu scena din arena cu rasu’ plansu’ national in care draga Stolo este sparing partener, si mai de curand si prim ministru de serviciu. Eu cred ca nu; si atunci eu ce sa cred? Ca presedintele romanilor este dezamagit. Poate, vorba SOV-ului, este suparat pe viata. Si atunci, pe acest fond creat de o minciuna spusa eu ce trebuie sa fac? Sa dansez Lambada pe terasa Ciresica din Neptun. Nu pot; stiti prea bine si de ce. Ringul este ocupat de doamnele acelea cu fustele largi, bogat inflorate. Revenind la tema crizei alimentare, invocata intr-o ordine aproximativa ca ultima dintre crize ce va sa vina, tema este falsa. La noi criza alimentara s-a instalat treptat. Ea loveste cu o forta crescanda inca din anii ’91, ’92. Atunci serele de legume proaspte din Berceni, ce aprovizionau pietele orasului, si nu numai, au incetat sa mai primeasca caldura; livrarea agentul termic devenise pentru P Roman tot la fel de costisitor ca mormanul de fiare vechi ce zacea nevandut in toate halele industriale. Apoi, dupa cum prea bine stiti, a nins si greutatea zapezii depuse a spart sticla tuturor serelor. Asa a fost ingropata la noi legumicultura de extrasezon si treptat, odata cu devastarea programata a sistemului de irigatie national, legumele de camp, cultura mare irigata, marile combinate de crestere a animalelor, de orice fel. s.a. Acest proces lent si ireversibil de distrugere nu a fost analizat de nimeni niciodata. Nici chiar de catre unele dintre serviciile de informatii specializate. Din aceasta perspectiva nu pot sa nu inteleg dezamagirea presidentiala; a crezut in palavrele si gogosile servite pe nepusa masa de niste neaveniti. La noi criza alimentara este relativa, ci nu absoluta. Pentru ca manifestarea ei releva detasarea inaltului demnitar fata de atributia sa primara si nici decum imposibila organizare a productiei agro-alimentare.
PS
Stingenta temei ma obliga dle. Adrian Nastase la o impoliteta. Sa ma explic. Ieri o statie tv imprastia, prin moderatorul ei, o stire ciudata; careia nu i-am gasit motivatia. De aceea va intreb: este adevarat ca dv. ati parasit comisia de selectie a candidaturilor pentru PE ? Tot la acel post tv am urmarit niste imagini de cosmar. In prim plan, se afla o cidatenie dintre cele vazute candva, pe la inceputul anilor ’90; atunci cand se formau partidele politice la televizor. L-am numit pe C. Guse care, dupa unele surse, ar urma sa candideze de pe un loc eligibil pentru PE. Am ascultat si declaratia dlui. Ion Iliescu. Despre continutul ei chiar ca nu mai e nimic de zis. Nu cred ca se va ajunge la ori, ori. Cred ca acel moment, daca va exista, va fi si cel al adevarului.
@ Achim Ionel
„Asa a fost ingropata la noi legumicultura de extrasezon …”
Bună analiză.