Astazi, i-am trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, in legatura cu elaborarea si adoptarea codurilor. Textul scrisorii il puteti citi mai jos :
Stimate Domnule Preşedinte,
În poziţia Comisiei Europene comunicată marţi, 24 martie, de către domnul Mark Gray, se sublinia necesitatea ca: 1. noile Coduri din România sa fie discutate in amănunt in societate si in cadrul profesiei; 2. România sa-si asume responsabilitatea de a asigura ca adoptarea noilor coduri va duce la o înaintare a procesului de reformare a justiţiei, in concordanta cu angajamentele luate de România in momentul aderării.
Informaţiile noastre anterioare, ale parlamentarilor români, au venit prin intermediul Preşedintelui Băsescu, care a cerut, în conferinţa de presă din 14 ianuarie 2009, ca Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru textele celor patru Coduri (care nu erau nici măcar finalizate la acel moment) elaborate de o comisie tehnică, nediscutate în cadrul Guvernului şi nedezbătute public cu reprezentanţii societăţii civile, aceasta fiind o condiţie sine-qua-non a ridicării monitorizării pe justiţie.
Argumentul suplimentar al Preşedintelui Băsescu a fost acela că, dacă nu vor fi finalizate aceste Coduri până la Raportul Comisiei din iunie a.c., C.E. va tăia o parte importantă din finanţările pentru România.
De aceea, dincolo de exprimarea diplomatică din declaraţia de marţi, aş dori să vă întreb direct, în calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din România şi în numele multor colegi ai mei, dacă adoptarea acestor patru Coduri până în iunie – conţinând, la acest moment, nenumărate prevederi controversate (aşa cum arată poziţiile critice ale zecilor de O.N.G.-uri din România) – reprezintă o solicitare expresă a Comisiei Europene sau doar o invenţie a Preşedintelui Băsescu, în virtutea excesului de zel.
Şi, în caz afirmativ, îşi va asuma Comisia Europeană responsabilitatea pentru adoptarea acestor Coduri, în ciuda numeroaselor lor imperfecţiuni, sub imperiul acestui „ultimatum”?
Cordial,
Adrian Năstase
CC: Primului-Ministru, Emil Boc, Preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, Preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase
Domnului José Manuel Durão Barroso
Preşedintele Comisiei Europene
Si, uite-asa, se mai aduna un punct in dreptul lui Nastase!
Well done, sir!
Nu mi-am imaginat ca un asemenea demers nu s-a facut, pana acum, de catre conducerile celor doua camere! Initiativa dumneavoastra o consider extrem de binevenita. V-as propune, avand in vedere pozitia pe care o aveti in conducerea PSD si a Camerei Deputatilor, ca la astfel de demersuri, care sunt de interes general, sa aduceti alaturi de dumneavoastra si alte personalitati cu notorietate publica. Ar fi interesant de stiut si cine refuza astfel de invitatii.
In mod sigur dl. Baroso va raspunde intr-o maniera diplomatica lasind in coada de peste,un raspuns direct privind excesul de zel al presedintelui
Basescu.
Sunt legitime cateva intrebari:
1.A cata scrisoare trimisa in Europa de catre dv. este asta?
2.Vi s-a raspuns vreodata?
3.Cam cate scrisori din astea primeste Barosso de la parlamentarii tarilor membre? Scrisorile asta fac parte din uzantele diplomatice?
Este o initiativa laudabila, dar nu stiu cat de eficienta va fi ea in acest moment, in care colegii dvs.din P.S.D. au ,,capitulat”, cu tot cu nenea Geoana in fata P.D.-L-ului si a marinarului de Basescu in problema acordului cu F.M.I.?? Scrisoarea dumneavoastra va trece neobservata,daca ne vom raporta la problema imprumutului celor 20 de miliarde de euro. Care imprumut, in cazul in care dumneavoastra nu veti candida la Presedentia Romaniei din partea P.S.D.-ului, va insemna pentru Mircea Geoana,,–Adio presedinte!”(al Romaniei, desigur!). Tot Base marinarul risca sa ia al doilea mandat de carmaci-sef la Cotroceni,asta daca nu va intra in turul doi cu Crin. Crin Antonescu, evident! Iar ,,mirosul” de Crin il va dobori. Definitiv!!! 🙂 🙂 🙂 🙂
Fac si eu o propunere: PSD sa nu aiba candidat la presedintie si sa-l sustina pe Crin Antonescu. Eu cred ca este o solutie absolut sigura pentru a scapa de marinar. Sa vedem daca intr-adevar Dl Geoana se sacrifica pentru Romania, nu pentru America…
Se vede treaba că deviza „prost dar la timp” nu poate fi abandonată.
Faptul că în România nu se aplică nici legile bune nici cele rele
poate să fi fost argumentul forte folosit şi acceptat.
PS Moni ca… moni ! dar dăm jos şi pantalonii?
Harabula,
Dincolo de intrebarile, mai bune sau mai rele, chiar nu va intereseaza raspunsul la aceasta intrebare?
Cum am spus şi la „FMI, partener sau ţap ispăşitor”, dl. Băsescu face în continuare uz de metoda: „Ne cere UE”, ţapul ispăşitor tradiţional, cu ajutorul căruia am fost „convinşi” de ceva ani să înghiţim tot ceea ce nu ne place, aidoma unui medicament amar.
Apropo, e incredibil cum în România se întreprind măsuri incredibil de incompatibile cu statutul de membru UE, iar Parlamentul European, Comisia Europeană, fie se fac că nu aud, fie nu se găseşte cineva să sesizeze CEDO, Parlamentul European etc. Avem parcă 35 deputaţi europeni, un Comisar, suntem membri UE cu drepturi depline, dar…. Ce lipseşte?
Pentru eleganţa exprimării puteam evita repetiţia lui „incredibil”. De fapt a fost o scăpare, dar nu o greşeală.
@harabula, mesajul tau esueaza lamentabil pentru ca, in final, scopul lui prost disimulat este unul singur: sa duca in derizoriu o problema importanta pentru orice cetatean, inclusiv pentru tine, in ipoteza ca esti cetatean roman, si prin extensie cetatean european.
Da’ poate cintecul de sirena al manechinelor politice dimbovitzene sa fie mai captivant decit o discutie despre efectele grabei cu care se raporteaza planul cincinal la Bruxelles in materie de justitie.
Dobro ! Un demers binevenit !
Spre luare aminte, nouă tuturor :
http://mihaiursu.wordpress.com/2009/03/26/angajam-fomisti-acum-si-video/
Asteptam cu interes raspunsul!
Deci acum ONG-urile sunt bune, cand va criticau nu erau… aveau / au ceva personal cu dvs; chiar aici pe blog ii catalogati drept „partinitori” in ceea ce va priveste …
Astept cu nerabdare raspunsul !
Domnule Nastase, ati ajuns rau de tot. Comentand de pe blogul Dvs. personal evenimentele politice, este ca si cum ati sta in curte si ati arunca cu pitre dupa trecatorii de pe drum. De ce nu-l infruntati direct pe Geoana, care va trage scaunul de sub fund in partid? Pana sa fie Basescu principalul Dvs. dusman, este Geoana cel care va blocheaza nominalizarea la prezidentiale. Deci, mai intai trebuie sa-l terminati pe Geoana, dupa aceea sa va luptati cu Basescu. Daca deschideti lupta pe mai multe fronturi in acelasi timp, sansele de castig vor fi tot mai mici.
Pacat ca Dl Nastase nu vrea sa citeasca si mesaje ca cel trimis de mine. In felul acesta, doritor cum e doar de laude nu si de pareri sincere, spre binele dumnealui, ma face sa cred ca se autopacaleste continuu. Eu as fi indraznit chiar sa-l sfatuiesc ca, pentru o perioada de timp, sa se alieze cu basescu impotriva lui Geoana sau, macar, sa-l lase in pace pe Basescu pentru a se lupta cu Geoana cu sanse de a-l invinge si scoate din lupta pentru prezidentiale. Apoi sa se ia la lupta cu Basescu, dupa ce a scapat de un dusman. Altfel, nu-i ramane decat sa scrie pe blogul personal.
Dl. Precup ,citi ani aveti 15 sau 90? Care aliat sau prieten din sfera politica , deci sa ne intelegewm nu ma refer la prietenii oligarhi ai dansului, ai domnului Basescu a scapat cu „viata”? Si daca vreti putem merge pina in „negura”anilor.
Dar poate vreti sa ne limitam la ultimii 20 de ani la Roman ,A.Severin ,aliatii Ciorbea ,Vasile ,presedintele Constantinescu ,sau la fostii colegi egali din partid care au indraznit sa-l tutuiasca cu cite un mai Traiane, acum toti disparuti.Dl. Basescu si-a anihilat pina si propriile trairi , doctrina de partid de stanga linga care a marsat cel putin 40 de ani ,ca utcist , comunist, si pdist.
Lupta nu trebuie dusă nici cu Băsescu, nici cu Geoană, ci cu însuşi partidul din care face parte dl. Năstase. Acolo, în partid, se află virtuţile de care are nevoie cel care-şi doreşte să facă pentru ţara asta ceva, dar tot acolo se află şi viciile care pot deforma chiar şi imaginea personalităţilor accentuate. Acolo e, cum ar zice românul, buba…
Off-topic despre NATO
Cancerlarul german Merkel vorbeste despre mai nou despre o reforma a NATO pe idea securitate conectata .
Ideea ar fi ca NATO sa nu actioneze doar militar ci si prin mijloace financiare de tipul ajutoarelor pentru dezvoltare. Sa iau in considerare si „actori civili” iar printre prioritatile declarate la varf se afla securitatea energetica.
Interesanta este si cererea ca Rusia sa nu mai sprijine Transnistria.
@ Draghi Puterity
Mulţumesc pentru postarea despre Germania, Rusia şi Transnistria.
Stimate domnule vicepresedinte al Camerei Deputatilor
UE este un organism care se bucura in randul cetatenilor pe care ii reprezinta de incredere. Increderea a fost castigata prin faptul ca actele si actiunile noastre sunt transparente.
De ce insinuati ca UE ar fi incheiat cu statul al carui cetatean sunteti unele intelegeri care nu au fost facute publice.
Pentru a primi raspuns la intrebarea dvs. va rog ba nu va SOMEZ sa reveniti cu un exemplu in acest sens.
cu stima
alb / barosso / visiniu