Buget de criza

Avem Buget. Nu o lege, ci un proiect pe care insa putem discuta, si pe care trebuie sa discutam in Parlament. Orice comentariu trebuie sa plece de la realitatea evidenta ca avem un proiect de buget de criza. Ce trebuie sa facem intr-o astfel de situatie: sa reducem cheltuielile, sa colectam mai eficient taxele si impozitele, sa incurajam investitiile (pentru mentinerea si chiar, daca va fi posibil, cresterea locurilor de munca), sa stimulam (prin inovatie) exporturile, sa demaram  lucrarile  in infrastrutura si sa-i sprijim pe cei mai vulnerabili in fata crizei, adica pe cei cu venituri reduse.

Nu lansez aici panacee sau solutii miraculoase de „tratere” a crizei. Exprim insa punctul de vedere al unui social-democrat. In aceasta calitate nu pot sa nu remarc urmatoarele:

  • – PSD a promis introducerea pensiei minime garantata, iar aceasta va fi introdusa, cu o valoare de 350 lei, in doua transe;
  • – PSD a promis compensarea medicamentelor pentru cei cu venituri reduse, iar acestea vor fi compensate cu 90% din pret pentru pensionarii cu venituri lunare mai mici de 600 de lei;
  • – PSD a promis majorarea subventiilor pentru agricultura, iar guvernul a decis ca subventia la hectar sa fie de 104 euro plati directe, la care se adauga subventii pentru sectorul zootehnice, irigatii, culturile de camp.

Lista poate continua. Sigur ca imi veti spune ca PSD a promis in campanie mult mai mult. Iar eu o sa va dau dreptate, fiindca desi s-a facut un prim pas, el nu este inca suficient.

Constient de faptul ca proiectia bugetara pe 2009 nu poate fi perfecta si ca nu poate multumi pe toata lumea, nu pot totusi sa nu remarc faptul ca cea mai mare parte a sectorului bugetar si ma gandesc aici la medici, la profesori, sau la simplii functionari publici raman destul de descoperiti in fata crizei. Guvernul poate controla salariile celor din sistemul public, dar poate el interveni pe piata pentru a controla si pretuile, adica pentru a mentine puterea de cumparare? Evident, nu. De aceea, majorarea de 5% este inca departe de ceea s-a promis in campanie.

Fara indoiala ca, si in acest caz, functioneaza argumentul invocat mai sus: suntem in primul an de guvernare; pana in 2012 avem timp sa respectam si legea care ne obliga sa majoram salariile profesorilor. Crede totusi cineva ca perioada de criza se va incheia brusc la finele lui 2009, iar de anul urmator economia romaneasca va incepe sa duduie ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?

 

Sa fim totusi optimisti! Una peste alta, avem buget. Sper din tot sufletul ca toate calculele pe care le-au facut Videanu, Pogea and co. sa fie corecte (stiu, asa am crezut si despre calculele lui Tariceanu). Sper ca previziunile guvernului in ceea ce priveste inflatia sau veniturile bugetare sa se adevereasca. Vreau sa cred ca aceasta constructie bugetara este sustenabila. Fiindca, daca nu va fi, problemele care vor aparea vor fi imense.

Mi se pare totusi ciudat, desi intr-o anumita masusa explicabil, faptul ca  guvernul PSD-PDL-Predoiu, cand vorbeste despre greselile ultimilor patru ani, arunca responsabilitate exclusiv pe umerii PNL. Din cate imi aduc eu aminte, in perioada 2005-2006, la guvernare a participat si PDL! Sigur ca, din punctul de vedere al comunicarii, PSD se afla in situatia ingrata de a nu putea critica prea tare o guvernare din care a facut parte PDL – ar putea parea necolegial – si in acelasi timp, nu poate vorbi despre „faptele de guvernare” din 2001-2004, din eleganta, pentru a nu-i pune intr-o situatie delicata pe colegii de la PDL, care atunci erau intr-o opozitie constructiva. 

PS  In legatura cu proiectul de buget, dupa ce am vazut o parte din cifre, ma intreb de ce nu s-a mers pe un deficit de 3-3,5%, in loc de 2%, care, in opinia mea, va fi greu de respectat si ar putea antrena, mai tarziu, o rectificare bugetara, ceea ce nu va intari credibilitatea guvernului. Coborand  in acest an deficitul de la 5,2% la  3% sau chiar 3,5% iar in anii viitori, gradual, la 3 apoi 2,5%, respectiv 2%, procesul ar fi fost mai credibil, mai util pentru investitii si mai usor de aplicat. Parerea mea…

19 Răspunsuri to “Buget de criza”


  1. 1 ion goran ianuarie 31, 2009 la 10:46 am

    cum procedam sa primim cei 25000 eu promisi in campania electorala???
    sunt stabilit in germania de 22 ani si ma voi intoarce in ro in luna martie.
    sper sa primesc raspuns de la d-voastra,intrucat de la dl geoana si dl corlatean nu am primit raspuns la nenumaratele mail-uri trimise

    cu stima

    ig

  2. 2 Neagu G. ianuarie 31, 2009 la 11:00 am

    Sunt de acord cu dv: bine ca avem buget, dar am cateva observatii, fara a exagera:
    – E de prost gust comunicarile premierului si ale ministrului M.Sarbu, in stilul dictaturii proletariatului. I-as accepta daca as sti ca sunt comunisti, din anii 1950
    – Grija fata de pensionari este o bataie de joc. Ce pensionar ar putea supravietui cu 5-700 lei? Sotia mea cu o pensie de 800 lei va primi in iunie 16 lei (!?), iar din noiembrie alti 24 lei. Deci, din iunie, echivalentul a 3 oua, la pretul de astazi, iar din noiembrie inca 5 oua!Cine sa va creada ca inflatia va fi de 5% ? Pai pensia de 800 lei e pensie mare?

    Da, este bine ca avem buget, dar este cinic sa se mai sustina teza ca PSD lupta ca efectele crizei sa nu afecteze numai pe cei multi.Alocarea a 20% din buget pentru drumuri va ingrasa si mai mult pe amicii domnilor Basescu si Videanu. Deasemeni,plata in mare graba a facturilor catre aceeasi clienti ii ajuta sa se ingrase si mai mult pe banii publici (bineinteles ca vor avea astfel surse pentru campania electorala a lui BT. Oare nu puteau astepta in rate mai multe? Mie nu mi se pare ca acest buget are tenta social-democrata. Va inteleg, domnule Nastase, ca nu puteti iesi din ” linia conducerii de partid”. Macar sa fi esit la TV, domnul Geoana, si sa-si fi cerut scuze ca ne-a amagit PSD-ul la recentele alegeri. Va marturisesc ca regret votul dat acestui partid si promit sa nu mai gresesc. L-am auzit ieri pe dl. Geoana cum incerca sa ne abureasca,din nou, in loc sa-si fi asumat minciunile cu care ne-a hranit: lupta impotriva fortelor antidemocrate, in frunte cu BT si apararea intereselor celor multi. Pentru mine, acest guvern a fost format pe baza de minciuna si inselaciune.Este un guvern lipsit de credibilitate.Mi se face sila sa mai ascult la tv comentariile guvernantilor si reprezentantilor celor doua partide, ca si a mincinosilor si hotilor de la PNL. Efectele guvernarii se vad din plin: la 2-3 zile mor copii si adulti, ca si batrani din cauza neglijentei si dezinteresului personalului medical, in scoli nu se mai face educatie, politia si justitia sunt , numai, in slujba vip-urilor, producatorii agricoli sunt haituiti sa nu-si poata vinde produsele decat prin speculanti,tara noastra nu mai produce nimic, decat prin firme straine care, apoi, isi repatriaza profitul, adeseori slab sau de loc impozitat, nu mai avem decat o banca romana,iar resursele, altadata bogatiile natiunii,ne-au fost luate pe nimic. M-am uitat pe declaratiile de avere ale demnitarilor si alesilor: marea majoritate sunt oamani bogati. Da, imbogatiti prin saracirea noastra. Am vazut, cu revolta, la tv mosia si bogatia extraordinara a familiei Casuneanu. Da, din bani publici. Bugetul actual le va spori si mai mult averile. De aceea nu vreau sa mai aud de liderii activi ai psd. Va mai scriu dv si dlui. Iliescu in care mai cred, inca.

  3. 3 eficientaenerg ianuarie 31, 2009 la 11:03 am

    Yes-Herr Adrian!Si eu cu 12 ani ca activitate de Deputat-stiu multe-sa vorbesc,sa dau cu gura…dar sa si actionez pt Natiune.Cu ce propune „Cioc,Soc,Foc,Tronc…pensii/salarii mici-ca sa fie unul laudat la toamna de amarati”si altii tac din gura…ne ia „mama dr…”economic,financiar..si mai ales social! Avem de muncit la cele 2 bugete de stat pt.-6 mil.de pensionari,categorii defavorizate ,dar,si …sa dezvoltam Romania in Estul si in Europa.Am votat-dar cu sute de interventii sau amendamente-12 proiecte de buget/pricare era Guvernul;ce analizez acum este…de neacceptat!Am idei-voi reveni! Acum sunt cu //eficientaenerg.wordpress.com si primul roman inscris la Programul”Energie Durabila „al EU!

  4. 4 gheorghe ianuarie 31, 2009 la 11:17 am

    Domnule Nastase, stiti foarte bine ca acest buget nu va fi respectat, deficitul de 2% este cifra minciunii si incompetentei,
    speram ca PSD sa impuna cheltuieli pentru crearea si mentinerea locurilor de munca, actiuni mai importante decat cresterile de venit amintite, cresteri ce vor fi imediat anulate de evolutia negativa a economiei romanesti.

  5. 5 Bibicu ianuarie 31, 2009 la 11:59 am

    Definitie ciudata si…nu prea

    – Bibicule, ce e criza la romani ?
    – Cam aşa : te trece dar nu poti sa faci ; nu te trece dar faci pe tine…
    – !!! Şi ce leac are Bibicule ?
    – Pampersi…deocamdata .

  6. 6 ion goran ianuarie 31, 2009 la 12:28 pm

    …daca nu va laud nu primesc raspuns???
    …vad ca toate raspunsurile le dati celor care va „perie” mai mult sau mai putin!!!

    sincer, ma gandeam ca nu voi primi raspuns!

    cu aceasi stima

    ig

  7. 7 m vlad ianuarie 31, 2009 la 1:06 pm

    Off topic … si totusi atat de on topic

    Azi a mai murit o tanara pe trecerea de pietoni. Un lucru devenit cotidian pe la noi prin Bucuresti din pacate. Asta dupa ce zilele trecute s-a produs un jaf armat in Brasov si o spargere la un depozit de armament in Ilfov. Am citit mai mult in diagonala postul dumneavoastra despre buget, atat cat m-au putut lasa nervii ca traiesc intr-o societate nesigura. Nu ma intelegeti gresit nu consider subiectul bugetului neimportant si nu va invinovatesc pe dumneavoastra personal de cele intamplate. Intentia mesajului meu se doreste a fi una constructiva. Nu caut polemica ci vreau sa atrag atentia asupra unor lucruri infinit mai palpabile de catre cetateanul obisnuit al Romaniei : „siguranta sociala” daca imi este permis termenul fara a dori sa sune a altceva. Vreau sa va lansez o tema de reflectie pentru viitor :

    Oare este chiar atat de greu si inutil sa oferim cetateanului obisnuit al Romaniei un climat de siguranta pe strada si in societate ?

    Stiu ca exista posibilitatea ca nici sa nu se doreasca acest lucru si mai stiu ca si daca se va dori vreodata acest lucru nu este usor de facut in aceasta tara cu oameni atat de complicati. Trebuie sa fii cu adevarat barbat sa reusesti macar sa misti un pic lucrurile intr-o directie buna daramite sa le mai si rezolvi. Eu cred ca viitorul Romaniei ca stat si al societatii noastre este protectia si siguranta cetatenilor productivi ai societatii. Se pare din pacate ca acestia au fost sufocati de tranzitia aceasta salbateca prin care am trecut cu totii ca societate. Si se pare ca a noastra clasa politica se teme de ei mai mult decat orice. Din pacate eu cred ca aici este o greseala majora. In primul rand oamenii pe care societatea noastra se va sprijini in viitor nu sunt mai periculosi decat sunt interlopii ci vor doar cateva lucruri simple cum ar fi respect si ordine. Eu totusi cred ca va veni un moment in care sa ni se ridice valurile de pe ochi si sa vedem solutiile constructive ale societatii noastre acceptandu-ne unii pe altii cu virtutile si slabiciunile pe care le avem.

    In final ce pot sa spun ? Pot sa spun ca eu cred ca sunteti un om care cel putin teoretic ar putea face ceva constructiv. Pot sa spun ca pareti un om educat si care din fericire a trecut si prin furcile caudine ale planului secund (sper ca ati invatat lectiile importante din aceasta intamplare). Pot sa spun ca una din sansele dumneavoastra este aceea de a va inconjura de oameni sinceri si constructivi care spun adevarul, descopera probleme reale si propun solutii fara a urmari un interes personal (slava domnului ca avem posibilitatea dezbaterilor pure si prin intermediul blogurilor). Pot sa spun ca desi este destul de greu poate ne vom putea intoarce fata si spre viitor.

    Va doresc succes.
    M. Vlad

  8. 8 Zoro ianuarie 31, 2009 la 3:31 pm

    Obrazul subtire greu se tine

    Acordarea celor 25000 eur fiecarui muncitor roman revenit in tara din strainatate, se va putea realiza pe serii de 88000 persoane listate in ordinea alfabetului chinezesc. Pentru aceasta, Loteria Romana va emite 22 milioane de lozuri excelent securizate, la o valoare modica de 100 eur / buc in care se vor afla – cum altfel – si cele cu standard-castig de 25000 eur. Noutatea absoluta in aceasta viata relativa, consta in aceia ca fiecare castigator va depune benevol, conform legii, tot castigul, pozitiei scadente din listare, dupa care, in limita aptitudinilor, va ocupa locul de munca in strainatate al apersoanei revenita in tara ; in acest fel jocul va avaea continuitatea asigurata.

    PS Ideea si drepturile de autor se cedeaza implementatorilor.

  9. 9 sorin gyorgyfalvi ianuarie 31, 2009 la 3:50 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Intradevar, din punct de vedere strict psihologic e bine ca avem buget. Cursul euro care era pe o scadere accentuata tocmai din cauza anuntului finalizarii bugetului, in momentul in care guvernul a inceput sa deruleze continutul acestuia a reinceput o apreciere puternica. Daca doriti, puteti urmari pe FOREX toate fluctuatiile valutare in timp real, si la fiecare schimbare brusca de directie din ultimele 60 de zile pot sa va spun care declaratie iresponsabila sau care motiv de speranta a provocat-o. Cursul euro este ca un barometru ultrasensibil, care reactioneaza in maxim 20 de minute de la fiecare informatie.

    De ce cursul euro? Pentru ca de el depinde TOT. In ziua de azi avem o economie dependenta de euro in foarte foarte mare masura. Eu iau in calcul 2 cursuri ale euro:

    – cursul euro real, necalculat de catre nimeni, e un curs virtual dat de catre starea economiei de la un moment dat, iar valoarea lui nu se modifica decit foarte lent, si in limitele date de cresterea sau scaderea economica
    – cursul euro tranzactionat, care e un curs influentat de foarte multi factori cum ar fi: cursul BNR, cerea de valuta, increderea in mediul de afaceri, declaratii politice, speculatii media, etc…

    Cursul euro real se situeaza undeva in jurul valorii de 3.75 ron pentru un euro. N-am stabilit eu valoarea asta, ci chiar economia nationala il scoate la iveala in perioade de stabilitate, prin calculul mediei cursurilor din acele perioade. Astazi avem un curs de schimb in jur de 4.25, ceea ce inseamna o devalorizare de 14%., iar scaderea economica nu poate fi mai mare de 5-6%. Diferenta dintre aceste valori este de 8-9%.

    In cele ce urmeaza voi descrie CUM ANUME influenteaza aceasta diferenta mediul de afaceri. Veti vedea ca orice fel de diferenta, negativa sau pozitiva are un impact major asupra economiei.

    Exista 3 categorii de entitati influentate:
    – cei care in general cumpara euro (importatorii)
    – cei care in general vand euro (exportatorii)
    – populatia, cea care nici nu cumpara, nici nu vinde, dar este indirect influentata, deoarece ea este cea din buzunarul careia se scot toate costurile

    In situatia in care diferenta este negativa, asa cum am aratat cu 14%, aceasta diferenta depaseste datorita globalizarii marja de profit a acestor importatori. Costurile de exploatare se transforma in pierdere pentru cei in aceasta situatie, ei fiind obligati sa-si diminueaze activitatea, sa concedieze personal, sa renunte la anumite spatii, etc… Ei vor plati la stat mult mai putine taxe, in special TVA. Importurile facute de aceste firme nemaifiind efectuate, in tara nu ajunge materie prima necesara consumului intern, dar si producatorilor exportatori. In economia romaneasca mai sunt foarte putine cazurile acelor firme care produc totul din materie prima autohtona si au productia cu orientare catre export. Acest lucru se datoreaza faptului ca productia romaneasca de materie prima este netehnologizata suficient, si nu poate face fata concurentei externe in ceea ce priveste pretul de vanzare. Efectul care se produce in aceasta situatie este urmatorul: importatorii care au negociat preturi in euro la curs BNR nu mai reusesc sa faca vanzari, iar cei care au preturi in lei vor fi obligati sa efectueze scumpiri. Producatorii care au nevoie de aceste materii prime si materiale vor trebui ori sa accepte preturile scumpite si sa scumpeasca si ei la rindul lor, ori sa-si diminueze si ei activitatea. In ambele cazuri populatia e cea mai afectata, deoarece va trebui ori sa consume mai putin, ori sa plateasca pretul in lei marit. Veti spune probabil: pai sa consume mai putin, sa economiseasca. Nimic mai gresit! Sa munceasca azi pe un salariu care nu mai poate creste (cred ca sunteti de acord), sa plateasca pe consumul obligatoriu (piine, lapte, curent, telefon, etc…) preturi marite, sa economiseasca banii care i-ar fi dat pe electronice, masini, case, etc…, iar banii care ii economiseste cu mare greu sa valoreze cit o ceapa degerata la finalul crizei? Importatorii si exportatorii sunt si ei afectati, dar ei fiind in mare proportie firme cu capital din afara… pur si simplu se retrag de pe piata romaneasca, fenomen pe care probabil ca l-ati si observat deja.

    In situatia in care diferenta este pozitiva, caz foarte rar de altfel, exportatorii sunt cei direct afectati deoarece ei costurile le au totusi in lei, iar din vinzarea produselor neobtinind suficienti lei, sunt nevoiti sa mareasca pretul in euro. In acest fel insa sunt afectate vanzarile, deoarece marja de manevra a pretului este extrem de mica datorita globalizarii. Si, la fel ca in prima situatie se declanseaza efect in lant: nemaiexistind exporturi, cantitatea importurilor este diminuata, asta insemnind diminuare de activitate in ambele parti. Diminuarea activitatii inseamna costuri nejustificate, care duce la reducere de personal, diminuari semnificative de taxe platite la buget, etc… A existat aceasta situatie nu mai demult decit in primavara trecuta, cind euro ajunsese la 3.31 ron. Consider ca atunci am avut parte de primul efect major al crizei mondiale, moment in care s-au retras de pe piata romaneasca mai multe fonduri care operau pe piata constructiilor. La fel ca si acum, si atunci au existat multe disponibilizari, insa prin abilitatea BNR, care de cele mai multe ori este singura institutie care cunoaste situatia economiei reale, situatia a revenit la normal. Consider ca in mediul economic exista o anumita suportabilitate a acestor efecte, in limita a +/- 5%. Acest 5% este punctul zero, punctul in care firmele trec pe pierdere. Printr-un calcul simplu…. cursul BNR mai mare de 3.94 inseamna colaps.

    Ma repet, in oricare dintre aceste situatii populatia este cea afectata. Euro poate ajunge la 5 lei in conditiile astea, iar cursul euro al economiei reale sa scada de la 3,75 undeva pe la 3.56 in decursul acestui an. Asta ar insemna diminuarea puterii de cumparare a populatiei la 71.2%. In conditiile in care multi (profesori, medici, etc…) nu erau multumiti nici cu puterea de cumparare de anul trecut, va rog sa-mi explicati cum ii veti face dvs. fericiti cu mariri de 5% ??? Stiu ca nu se poate da mai mult, de fapt nici nu trebuia dat nimic. E cunoscut faptul ca salarizarea la stat este peste salarizarea din mediul privat, adica lovitura e data mai mult celor din mediul privat, deoarece va spun sigur ca ei nu vor beneficia de majorari de 5%, ci poate diminuari de salariu.

    Deficitul bugetar de 2% prognozat prin actualul proiect de Buget arata clar ca lumina zilei ca actualul guvern crede ca guverneaza planeta Marte. Sa zicem ca la capitolul cheltuieli s-au facut unele diminuari, cu toata asa zisa grija pentru cei saraci. Insa, in conditiile pe care le-am descris mai sus, daca cineva are curajul sa precizeze si cuantumul veniturilor, inseamna ca acel cineva a scapat de la Balaceanca.
    Pomeneati in articol despre speranta dvs. in Pogea, Videanu & co. N-am nici cel mai mic dubiu ca numirea lui Pogea la finante, e similara cu numirea unui casier la banca in locul lui Mugur Isarescu. Si va rog sa observati ca nici macar nu ma refer la interese. Admit pina si ideea interesului national, deoarece romanii sunt uniti atunci cind le ajunge cutitul la os. Din pacate cam asta e situatia de azi, ne ajunge cutitul la os, si ni-i se mai scurge si singele din vine.

    A facut si guvernul trecut greseli populiste, dar guvernul actual nu se poate raporta la acel guvern. Struto-camila nici nu fuge repede si nici nu depoziteaza apa. Singura mea speranta e o despartire rapida, taierea cozii ciinelui dintr-o data.

    PSD are nevoie de un lider, altul decit dl.Geoana care confunda bugetul educatiei din SUA cu cel din Romania. Altul decit dl.Geoana care ar da 25.000 euro la cei care se intorc din UE, pentru ca ei acum se intorc fara sa-i cheme nimeni si statul va trebui sa-i suporte si pe ei.

    Multi ani de acum incolo vom plati incompetenta si neputinta unor personalitati din ziua de azi!

  10. 10 Spiridus ianuarie 31, 2009 la 4:02 pm

    1. Constat ca evitati temele sau intrebarile incomode (de exemplu, aberatiile pe care PSD – inclusiv Dvs., intr-o anumita masura – le sustineati in campania electorala, iar acum puneti cunoscuta placa …. „greaua mostenire”). Concluzia: „sa promovam mesajele pozitive”, „sa transmitem optimism societatii”, „sa vada lumea ca muncim in conditii de criza”, sa…, sa…, sa… – noi cei de la guvernare. In fond, traim in lumea in care consumam mesaje nu produse sau servicii.
    PUTIN, FOARTE PUTIN. Si daca nici Dvs. nu puteti promova convingator politica guvernului (nu numai pe aceasta postare referitoare la buget), atunci cine s-a faca? Ca are PSD niste lideri… vai de ei (din pacate si vai de noi)!
    2. Astept cu mare interes scrisoarea Dvs. de felicitare dupa ce Marean va fi numit vice-PSD.
    Doriti cu adevarat sa atrageti oameni valorosi in PSD? Ma indoiesc si cred ca am si argumente. Asa ca bazinul receptor al PSD ramane acelasi – asistati, puturosi, prosti, cate-un intelectual utopic (oricum marginalizat, pana pleaca singur)…

  11. 11 Elena Oprescu februarie 1, 2009 la 8:13 am

    Analiza pe vorbe.
    1.Din momentul in care bugetul a fost validat de guvern si a devenit public la TV, discutiile despre “greaua mostenire liberala” trebuiesc inchise definitiv. Numai Curtea de conturi poate verifica si justitia poate continua anchetarea unor fapte concrete. Politic subiectul s-a epuizat in momentul in care populatia a sesizat ce rezerve de gaze a lasat guvernul Tariceanu iar guvernul Boc a inghetat practic salariile si pensiile( atat prin aplicare esalonata incepand din aprilie, cat si prin cuantumul infim, penibil si ridicol..), concomitant cu prioritizarea platilor restante si bugetarea lor in 2009. In acest caz este vorba doar de lipsa de lichiditati si de a continua colectarea taxelor, neplatite inca, pentru anul 2008 din care 1 mld. Euro a fost déjà platit la sfarsitul lunii ianuarie cf. declaratiei dlui Pogea si sigur ca bogatii ministri ai guvernului Boc nu au adus bani de acasa !
    2.Teoretic, ca o masura anticriza, prin sacrificiul impus populatiei , se vor plati facturile neachitate emise de Bucsari si avizate la plata de catre Necolaiciucii centrali sau locali, deblocandu-se oficial activitatea multor firme prietene, in majoritate din domeniul constructiilor. Totusi, dupa deblocare, acestea nu prea ar mai avea activitati pe motive de grea criza imobiliara. Practic, nimic pentru tara, dar …“Ei cu ei”.
    3. Guvernul bocilor vegheaza si intervine cu urmatoarea masura anticriza bugetata, avand grija sa nu le fie prea greu prietenilor. Se vor lansa comenzile de stat privind izolarea termica a blocurilor comuniste, in mare parte debransate de la incalzirea centrala, sau pentru vopsirea cu asfalt a drumurilor judetene, masive investitii in infrastructura menite,nu-i asa,pentru modernizarea Romaniei. Daca obiectivele bugetate chiar ar fi dintre cele necesare (autostrazi, sosele, statii de epurare a apelor, regularizarea raurilor etc.), masura privind finantarea investitiilor ar deveni practic aplicabila poate doar spre toamna din motive de elaborare de proiecte si de proceduri de avizari, exproprieri sau licitatii. Despre ce locuri de munca noi sau prezervate vorbim? Practic, nimic pentru tara, dar… “Ei cu ei”.
    4.Guvernul bocilor va capitaliza EXIM BANC si CEC, sustinand ca aceste banci vor acorda mai usor credite pentru IMM-uri, eventual cu dobanzi preferentiale. Probabil ca asa se va intampla dar numai pentru firmele prietenilor. Dupa numirea d-lui Danila la CEC, vor incepe presiunile politice pentru bani si, daca dl. Isarescu nu va fi ferm, aceste doua banci vor avea soarta BRCE-BANCOREX sau Bancii Agricole. Fratele cu ingineriile financiare a aparut déjà prin imprejurimi ! Si aceasta masura anticriza este practic, zero pentru tara, dar… “Ei cu ei”.
    5.Boc este un aerian (ca sa nu zic chiar incapabil si incompetent!) care habar nu are despre ce se vorbeste in propozitie (va amintiti de ordonantele balbaite din decembrie, despre reducerea tuturor sporurilor sau de anuntul despre pensiile care se vor majora din aprilie cu plata in mai !!). Oricat se vor stradui specialistii sa-l faca sa inteleaga cifrele, nu vor reusi pentru ca pentru premier , “artimetica” este mult prea grea iar despre economie ce sa mai vorbim… Probabil ca in afara de 20%, orice alta cifra face sa-i fuga pamantul de sub picioare si ii provoaca retrairea senzatiei “prabusirii in direct”, la Gheorghe.
    6.Daca PSD este la guvernare dar nu prea stie sau nu prea poate sa faca fata PDL-ului dlui Basescu, macar sa puna putin batista pe tambalele dlor Nica si M. Sarbu, care devin chiar dizgratiosi sustinand ca masurile bugetare luate de guvernul dlui Basescu sunt spre binele tarii, atunci cand aproape toata lumea sesizeaza cu ochiul liber „andrisantii”.
    Elena.

  12. 12 eugen februarie 1, 2009 la 11:26 am

    Banuiesc ca deficitul de 2% este doar o declaratie formala ca sunt seriosi cu tinerea cheltuilelior sub control. Daca ar fi pus 3% toti ar fi crezut ca va fi 5%. Asa se pune 2% si toti sunt siguri ca va fi 3.5 %.
    Aveti dreptate pentru neferictii care aveau o pensie de mizerie de citiva lei cei 350 leipensie garantata conteaza.
    Orice as crede despre coalitia PSD-PDL si competenta lor de a conudce tara in vremuri de criza oentru cei mai nefericiti viata va fi mai ceva maiputing grea cu aceasta coalitie. Sper.

  13. 13 marcus februarie 1, 2009 la 12:35 pm

    Eleniada

    Din crestet de munte, cu cote alpine
    La plaja cea mare, cu tarmuri marine,
    Din targul lui Bucur cu ape termale
    La traiul ascet de renuntari monahale,

    Din varf de castel, bantuit de Dracula
    Agathon-ul cu fusta, balaie faptura
    Isi plimba’azi alaiul, cu surle si tobe
    Aratand astei natii, vointa’unei blonde.

    Sotie’i’n acte, dar alta in fapt,
    Traindu-si cu Zeus, ea visul in pat.
    E tuta in cuget, ce din regat scandinav
    Republica mandra decreta pe ton grav.

    Si azi, precum Groza vizitiul isi unse
    In post de ministru, de’ntreg popor rase
    Asa si Cezarul, ceacar imparat
    Isi puse iubita, vataf la palat.

    Veni-vor turistii buluc, zeci de mii,
    Sa vada minunea acestei nurlii,
    Ce facut’a hotel din mandre chilii
    Incasand taxe „sfinte”, ca drept pe chirii.

    Si targul lui Bucur, din strabuni capitala
    E astazi izvor de apa termala.
    Iar bonul de masa datorat la romani,
    Il transforma’n sejur acesti noi stapani.

    In veci sa traiasca Elena „ministra”
    Ce’aminteste prin fapta’i de alta sinistra.
    Terminta ca tinta’n decembrie crunt
    Cand boboru’ gasit’a libertatea’n cuvant.

  14. 14 Caramella februarie 1, 2009 la 1:26 pm

    ALTE PROPUNERI PENTRU PSD, IN VREME DE CRIZA (SI NU NUMAI):

    1– SPORUL DE CONDUCERE de pana la 75% in sectorul de stat sa se acorde numai IN FUNCTIE DE PERFORMANTELE MANAGERIALE pe baza unor criterii minime/maxime de performanta stabilite de ministerul coordonator impreuna cu ministerul muncii si cel al finantelor;
    2– SPORUL DE UTILIZARE A UNEI LIMBI STRAINE, asa cum s-a sugerat sa nu mai fie valabil spre exemplu in Ministerul de Externe, dar sa fie valabil in institutii pentru minoritatea care utilizeaza o limba straina (conform fisei postului), in timp ce majoritatea salariatilor utilizeaza numai limba nationala;
    3– NIVELUL SPORURILOR ACORDATE LA STAT SA FIE APLICATE UNITAR: de exemplu pentru doctorat unul primeste 5% iar altul 20%, pentru limba straina 5% sau 20%. Sa existe acelasi procent si nu unul fluctuant;
    4– LIMITAREA PRIMELOR/SPORURILOR LUNARE/ANUALE LA STAT PANA LA UN ANUMIT PLAFON MAXIM DIN SALARIUL TARIFAR (mai ales pt. Garda Financiara);
    5– ACORDAREA DE FACILITATI SI SPORURI SPECIALE PENTRU MEDICI SI PROFESORI performanti care fac naveta sau se stabilesc in mediul rural cel putin 5-10 ani;
    6– REVERIFICAREA PENSIONARILOR MEDICALE printr-o comisie de specialitate mixta, cu avizul Colegiului Medicilor judetean (instanta care sa-si justifice utilitatea macar in acest domeniu in vreme de criza);
    7– REDUCEREA TVA de la 19% la 10% la 4-5 produse alimentare de stricta necesitate si la 15% pentru alte 4-5 produse alimentare de baza;
    8– INCURAJAREA APROVIZIONARII DIRECTE DE LA PRODUCATORI SI LIMITAREA COMISIONULUI TOTAL AL COMERCIANTILOR LA MAXIM 5-10% LA PRODUSELE ALIMENTARE DE BAZA si la maxim 15-20% la alte produse alimentare. STABILIREA PLAFOANELOR MAXIMALE DE PRET pentru descurajarea activitatii de intermediere prin „n” intermediari;
    9– PRETUL MEDICAMENTELOR SA SUPORTE UN COMISION LIMITAT DE MAX. 10-20% peste pretul producatorului sau al importatorului de la producatorul extern;
    10– REINFIINTAREA PUNCTELOR LOCALE DE STAT PT. COLECTAREA UNOR PRODUSE DIN GOSPODARII LA UN PRET CORECT (lapte, oua, piei, cereale, legume, fructe, etc) in vederea procesarii/revanzarii lor imediate in marile orase;
    11– INVESTITII URGENTE PT. REINFIINTAREA SERELOR CODLEA si a altor sere de legume din jurul capitalei (ajunse in paragina) si crearea punctelor proprii de desfacere;
    12– INVESTITII PT. REVIGORAREA URGENTA A PISCICULTURII SI INFIINTAREA UNOR PIETE DE PROFIL, CU PRACTICAREA UNOR PRETURI PRIETENOASE, atat in capitala cat si in marile orase ale tarii. Nu indraznesc sa ma refer acum la industria conservelor din peste, cand la un moment dat se utiliza numai materie prima din import. In conditiile in care avem Dunarea si Marea, nu-mi explic cum dupa 1989 pestele proaspat (in special crap romanesc si chinezesc) si congelat a ajuns o delicatesa pt. poporul de rand care nu se mai poate bucura ca in trecut de sloganul „nici o masa fara peste (congelat)”;
    13– VERIFICAREA SI PUBLICAREA ASOCIATIILOR DE LOCATARI care nu isi achita datoriile la stat, timp de luni de zile, nefiind facute nici calculele de plata la zi. OBLIGATIVITATEA ATESTARII persoanelor care lucreaza cu aceste fonduri care trebuie varsate imediat la stat. Ar trebui infiintat un SISTEM EFICIENT DE CONTROL, COORDONARE SI PREVENTIE in acest sector devenit sensibil;
    14– REVERIFICAREA LISTELOR LOCATARILOR CARE BENEFICIAZA DE AJUTOARE la caldura, etc. deoarece aceste liste nu sunt actualizate;
    15– REDUCEREA ONORIFICA A PLATII LA TIMP A TAXELOR SI IMPOZITELOR: cu 1-2% pentru persoane juridice si cu un procent dublu pentru persoanele fizice care isi achita la timp datoriile la stat, in vederea stimularii platilor la timp;
    16– REGANDIREA NIVELULUI TAXELOR NOTARIALE, A ONORARIULUI AVOCATILOR CARE SA DEVINA ACCESIBILE POPULATIEI;
    17–PLATA UNOR AMENZI ALE PERSOANELOR FIZICE DAR SI JURIDICE LA ALEGERE IN BANI SAU PRIN MUNCA IN FAVOAREA COMUNITATII LOCALE PENTRU INDEPLINIREA UNOR OBIECTIVE STABILITE IN PREALABIL DE PRIMARII.

    Sper ca unele din propunerile mele sa inspire persoane cu putere de decizie din PSD, dar mai ales pe cine ar avea curajul sa le aplice.
    OARE SE INCUMETA CINEVA ?

  15. 15 aditza februarie 1, 2009 la 9:39 pm

    BUNA SEARA LA DUMNEAVOASTRA!
    Am inteles ca este criza. Suntem destul de destupati la minte ( unii dintre noi) sa intelegem asta si sa nu cerem minuni. Comentariul meu nu prea are legatura cu articolul dumneavoastra domnule Nastase, dar… am si eu o durere mare… Daca aveti timp sa cititi as fi foarte fericita. Daca nu… m/am obisnuit sa nu fiu bagata in seama. Ca mine sunt mii de persoane in tara asta. Dar sa nu mai lungim vorba. Iata de ce am indraznit sa va deranjez: in vara am absolvit cursurile Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti. In 2005 cand am fost admisi ni s/a spus ca vom fi „numiti” profesor pentru invatamantul primar si prescolar. Dubla specializare ( ce sa spun…) Bine…. Am mers la cursuri de fiecare data cand am fost chemati, am luat toate examenele, am luat licenta… si …surpriza … specializarea noastra nu se regaseste in nici o lege din Romania. Minunat!!!!! Cateva mii de persoane ne/am trezit ca am facut facultatea degeaba. Eu sunt la baza invatatoare. Lucrez cu inca jumatate de norma ca secretar al scolii unde predau.De curand am luat si gradul I (pentru care voi fi platita abia la toamna) Deci… am familie, doua slujbe si mi/a fost foarte greu sa fac si facultatea, dar nu m/am lasat si am reusit. Probabil ca veti zice: nu te/a obligat nimeni. Intr/adevar, nu m/a obligat nimeni dar totusi, daca tot am terminat de ce nu putem fi platiti ca si ceilalti colegi ai nostri profesori???????????? Si ei au acelasi nivel de studii……. Pentru noi a dat domnul ministru Adormitei un ordin sa fim platiti institutor I, pentru ca lucram cu copii mai mici ( prescolari si scolari mici). Ma intreb, de ce? Oare pentru ca ei au creierul mai mic? Sau sa pui creionul in mana unui copilas si sa il inveti sa scrie si sa citeasca e un lucru lipsit de importanta pe care il poate face oricine?
    Asteptam de 7 luni sa se reglementeze aceasta problema. Ni se spune mereu ca nu exista grila de salarizare pentru noi. Dar e interesant ca meseria exista in COR. Nu pot sa inteleg de ce noi cei care lucram cu copiii mai mici suntem discriminati in halul acesta. Daca stau sa ma gandesc bine noi suntem fundatia pe care se cladeste casuta educatiei.
    Daca nu suntem importanti atunci de ce nu ne desfiinteaza si sa mearga copiii direct in clasa a V/ a sau direct la facultate. Ce rost avem noi in acest sistem de invatamant?
    Imi pare rau ca va bat la cap cu problema asta, dar am impresia ca „urlam la luna”. Zau ca imi vine sa urlu sa se auda pana la minister.
    V/am scris in speranta ca dumneavoastra fiind acolo poate puteti sa o intrebati pe doamna Andronescu ce se poate face pentru noi.
    Am uitat sa va spun ca sunt din judetul Timis, poate ca si domnul Sarbu ar putea sa ridice aceasta problema. Eu nu am reusit sa vorbesc cu dumnealui la nici o sedinta PSD, deoarece e un om ocupat.
    MULTUMESC PENTRU ATENTIE SI SPER CA VOI PRIMI UN RASPUNS DE ORICE FEL.
    NOAPTE BUNA LA DUMNEAVOASTRA!

  16. 16 lucia februarie 1, 2009 la 11:44 pm

    Domnule Adrian Nastase,
    Daca la Sinaia ati discutat si Legea privind cumulul pensiei cu salariu ce urmeaza a fi propusa de Guvern, si daca da, cum anume va suna, respectiv ne vizeaza tot pe noi aia amaratii, care am iesit la pensie partiala anticipata din cadrul armatei si acum avem si un alt serviciu.
    Multumesc mult.

  17. 17 sandu/Mioveni februarie 2, 2009 la 1:07 pm

    DA!doar pentru unii ca noi si….atit[cei cu salarii si pensii de 700-1400 lei.Este regretabil,iar partidele care compun guvernul majoritar[parerea mea ca-i mionoritar ],PD-L SI PSD,vor pierde din electorat si vor deveni ………………………….congolezi[lipsa masiva de la vot,dezgust total,ori voteaza PNL-ul.Succes!

  18. 18 Criticos februarie 5, 2009 la 12:31 pm

    Domnule Nastase, e criza si la Cluj. Ieri au aterizat pe „Insula Serpilor” domnul Geoooana, dl. Diaconescu, dl. Nemirski (cred ca asa il cheama) si altii, pentru a sustine candidatura propusului partidului la primarie. Sala Casei de Cultura a Studentilor s-a umplut (cu eforturi organizatorice mari)de membri si simpatizanti din tot judetul, caci in Cluj-Napoca nu se mai prea gasesc.

  19. 19 Criticos februarie 5, 2009 la 12:52 pm

    Domnule Nastase, e criza si la Cluj. Ieri au aterizat pe „Insula Serpilor” domnul Geoooana, dl. Diaconescu, dl. Nemirski (cred ca asa il cheama) si altii, pentru a sustine candidatura propusului partidului la primarie. Sala Casei de Cultura a Studentilor s-a umplut (cu eforturi organizatorice mari)de membri si simpatizanti din tot judetul, caci in Cluj-Napoca nu se mai prea gasesc, cei mai multi au „dezertat” din partid dezamagiti de „grupul” pe care-l stiti. BINEINTELES ca numele Dvs. nu s-a pronuntat nici macar o data, ba, mai mult se naste o formulare noua:”guvernul din 2004″. Desi dl. Geoana s-a impaunat cu victoria de la Haga… Cred ca PSD va reveni cu adevarat in optiunile electoratului atunci cand liderii lui vor invata sa fie cinstiti cu propriii lor colegi de partid. Nu va fi cazul niciodata cu neputiciosii si frustratii care conduc acum partidul: ei nu stiu sa faca nimic, nimic, nimic, in schimb stiu foarte bine sa nu le permita sa faca ceva celor care ar putea sa faca. A propos de „colegialitate”: lui M. Vanghelie, care cu entuziasm candid s-a aratat dispus sa vina la Cluj pentru sustinerea candidatului, „domnii” i-au spus ca nu mai sunt locuri in avion. A venit omul cu masina atata drum… Tot despre onestitate: il folosesc pe Vanghelie, cu condescendenta si cu surasuri ironice, dar il folosesc, caci aduce voturi. Ei bine, astora „mari”, carora nu le mai ajunge nimeni cu prajina la nas caci le-ati dat functii si portofolii ministeriale, trebuia doar sa le oferiti ocazia de a candida. Dl. Rus, cu toata aura lui de fost ministru, n-ar obtine voturile necesare nici daca ar candida pentru primaria de la Cuzdrioara. De unde atunci atata aplomb?
    Cred ca ar trebui, domnule Nastase, sa gasiti o formula de a veni la Cluj si nu numai, de a lua contactul cu organizatiiile de partid din judete. Sustinatorii Dvs. exista, n-au fost inca exterminati, nu-i lasati balta.


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!