Sistemul de pensii pentru agricultori – noi detalii

 

V-aţi întrebat oare de ce femeia în vârstă care a concentrat compasiunea tuturor în ultimele zile avea doar 3 lei pensie? V-aţi gândit că ea nu a contribuit în toată viaţa ei la sistemul public de pensii, iar soţul decedat, doar câteva luni?

V-aţi gândit că mai trăiesc încă mii şi mii de agricultori care nu au nici măcar 1 leu pensie şi îşi duc existenţa mizerabilă din ajutorul social? Evident, fără voia lor, legislaţia trecută şi cea existentă au permis ca un segment larg de agricultori să nu fie asiguraţi în faţa riscului bătrâneţii.

Este momentul să nu mai permitem situaţii speculate de televiziuni în căutare de rating, care dezvăluie, umilind de fapt, nenorocirea unora. Este momentul ca pe aceşti vârstnici să-i apere legea, înainte ca ei să devină bătrâni şi amărâţi.

1. Oportunitate:

În prezent:

 • a. O categorie de populaţie (agricultorii activi) contribuie la un sistem de asigurări sociale pentru a alimenta pensiile altor categorii sociale, ei FIIND PLATITI DIN BUGETUL DE STAT
 • b. Doar 2,5 % din agricultorii de vârstă activă îşi asigură riscul îmbătrânirii, restul segmentului fiind descoperit şi pe cale de consecinţă lipsit de venitul de înlocuire, adică de pensie.

2. Principiile sistemului de asigurări pentru agricultori:

 • a. mutualitate cu statul, în cadrul unui model social inclusiv;
 • b. participare obligatorie a tuturor persoanelor fizice ce au domiciliul temporar sau definitiv în mediul rural, desfăşoară activităţi agricole în gospodăria proprie, activităţi private în domeniul forestier, zootehnic sau piscicol şi care nu beneficiază de contracte de muncă, nu urmează cursuri de învăţământ .
 • c. contribuţii depuse lunar, în baza unei declaraţii făcute pentru anul calendarIstic următor, în care asiguratul se angajează să achite în anul ce urmează unUL din cele 5 tipuri de contribuţii lunare. Contribuţiile se depun în conturi individuale, unde se înregistrează şi partea datorată de partenerul-stat, dublă decât cea individuală. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani atat pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
 • d. pensii calculate pe baza unităţilor de contribuţie adunate în perioada vieţii active şi a valorii unităţii de contribuţie stabilită anual prin legea bugetului asigurărilor sociale, cel puţin egală cu un cuantum minim acceptat funcţie de nevoi şi posibilităţile bugetului de pensii pentru agricultori.Contribuţiile lunare datorate sunt de 5 feluri, pe o scala de la 1 la 5, în timp ce pensiile corespunzătoare se plasează pe o scală de la 1 la 3. Pentru un salariu minim brut garantat în plată de 540 lei, pensia pentru limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare nu poate fi mai mică de cca. 250 lei pentru contribuţia minimă sau de 750 lei pentru contribuţia maximă

Perioada minimă necesară acordării unei pensii este de 15 ani.

Există toate categoriile de pensii din sistemul public: pensii de invaliditate, de urmaş, anticipate.

 • e. în afara pensiilor, asiguraţii au dreptul şi la alte prestaţii ce decurg din calitatea de asigurat, cum ar fi îndemnizaţia pentru deces.

3. Structură.

Sistemul de pensii pentru agricultori este alcătuit pe modelul bugetului de asigurări sociale pentru şomaj. Acesta este administrat prin Departamentul de pensii pentru agricultori din cadrul CNPAS care are drept  structuri locale, casele teritoriale de pensii pentru agricultori.

4. Fundamentare. Am elaborat modelul evoluţiei cheltuielilor bugetului de stat cu pensiile agricultorilor, atât cele aflate acum în plată cât şi cele ce vor intra în plată începând cu 2010, pe baza prezentei legi. Propunerea legislativă are ataşat modelul ce are la bază parametri din luna mai 2007. În paralel am efectuat şi un model la zi, care ia în considerare majorarea pensiilor agricultorilor din luna septembrie, cât şi un salariu minim pe economie de 540 lei. Ambele modele au fundamentate cheltuielile şi veniturile bugetului pensiilor pentru agricultori şi ale bugetului de stat până în anul 2024.

5. Noutăţi de menţionat:

 • Agricultori în vârstă, care au stagii incomplete pentru obţinerea unei pensii pe legea 19/2000 sau agricultorii care nu au contribuit niciodată, au ocazia să plătească retroactiv contribuţia necesară obţinerii unei pensii minime de 15 ani, în decurs de 2 ani. Astfel, agricultorii din zonele necooperativizate sau foştii salariaţi cu stagii incomplete la stat, stabiliţi la sat pot obţine o pensie şi îşi pot asigura bătrâneţea într-un mod cuviincios şi simplu.
 • Primele pensii în baza noului sistem vor intra cel mai devreme în plată la 1 iulie 2010, şi se vor acorda agricultorilor în vârstă care îşi completează stagiul de cotizare minim de 15 ani. Celelalte pensii vor intra treptat în plată până în 2025 , an începând cu care numărul de pensionari în plată va deveni relativ constant. În 2024 efortul bugetar maxim va fi de 4 mld. lei, iar în anul 2010, primul an în plata a noilor pensii va fi de 0,39 mld. lei. Datorită noilor contribuţii colectate începând cu 2010, în primii 4 ani bugetul de stat, însărcinat cu plata pensiilor agricultorilor va fi solicitat mai puţin decât în prezent, chiar dacă vor plăti pensii pe vechiul sistem (în scădere) concomitent cu pensii acordate în baza prezentei legi.

 

În concluzie, proiectul de lege votat  astazi in Parlament  nu face parte din categoria „pomenilor electorale”, fiind un proiect de lege depus în urmă cu peste 2 ani de zile şi discutat cu Comisia europeană încă din anul 2000. Avem de-a face cu un proiect european, şi mai presus de acest lucru asigurăm pentru prima dată riscul bătrâneţii unei categorii neasigurate. Statul înţelege să devină contribuabil pentru cei care au asigurat securitatea alimentară a ţării  în anii vieţii lor active.

Este vorba de un sistem autentic de pensii dar care, spre deosebire de cel care functioneaza pentru salariati, unde fondurile de pensie sunt determinate doar de contributiile personale ale salariatilor, in cazul sistemului de pensii pentru agricultori, statul contribuie la fondurile de pensie cu doua treimi iar agricultorul doar o treime. Pentru varianta minima, contributia lunara va fi de 10 lei, la care statul adauga 20 de lei.

Sigur, pentru cei care nu-si pot permite nici aceasta contributie, ramane valabila reglementarea privind venitul minim garantat.

41 Responses to “Sistemul de pensii pentru agricultori – noi detalii”


 1. 1 recolta octombrie 15, 2008 la 9:53 pm

  Din pacate, propunerea legislativa vine prea tarziu… cati oare din agricultorii care au lucrat la CAP mai sunt in viata, iar cei care sunt, cate pensii vor mai apuca sa primeasca? Asta, in vreme ce fosti tortionari, precum Plesita, au pensii de mii de euro.

 2. 2 ioan ionescu octombrie 15, 2008 la 10:14 pm

  Cu deferenta,
  Sugestiile ar fi fost realizabile in alte timpuri ? Ce potential electoral contine? In subiectivismul sau mercantil multimea doreste Facta. Ca joc al entuziasmului fanteziei,materialu nu este riscant(agresabil de catre carcotasi?)

 3. 3 Harabula octombrie 15, 2008 la 10:23 pm

  Proiiectul de lege cu care se mandreste d-l Nastase a fost respins de senat la 27.11.2007.
  Acum, Camera deputatilor l-a aprobat. Urmeaza procesul legislativ in comtinuare.

  Se pot inventa oricate sisteme de asigurari de batranete private, de stat, mixte. Pot fi asigurati politisti, pescari, sahisti, onanisti, cabalisti si nastasisti.
  Importante sunt contributiile si garantiile statului.

  Dupa cum vede toata lumea, noroc de alegerile astea.Nu consider important sa vad cine de la Senat a votat impotriva acesei initiative.

  As avea o singura observatie: definitia agricultorului. Propun: „Agricultor-este persoana care plateste impozit pe venit din agricultura”. In felul acesta se renunta la declaratia pe propria raspundere, si se pot stabili, in functie de impozit si nivelul contributiei.

 4. 4 Draghi Puterity octombrie 16, 2008 la 12:39 am

  Offtopic insa, cred eu, important.

  Tocmai am urmarit un reportaj incredibil la televiziunea nationala germana ARD – Tagesthemen.

  Era vorba despre Declan Ganley, artizanul NU-ului Irlandez care a torpilat tratatul de la Lisabona. Reportajul il prezenta filmat in timp ce ascundea un steag american inaintea unui interviu cu DW. S-a spus ca el face afaceri cu serviciile secrete si armata SUA. Apoi s-a afirmat ca desi SUA oficial sustine UE, in secret saboteaza integrarea ei.

  Tonul mass-mediei din Germania fatza de SUA s-a inasprit mult de cand cu criza financiara, insa acuze atat de explicite nu credeam sa ajung sa vad.

  Urmeaza fractura transatlantica? Cum ne pozitionam?

 5. 5 Ovidiu octombrie 16, 2008 la 3:53 am

  D-le Adrian Nastase, am observat ca de o vreme nu-l mai atacati pe Traian Basescu, de ce?

  PS.am pus doua sondaje.
  Anticipat.
  Ovidiu.

 6. 6 Rodica octombrie 16, 2008 la 7:29 am

  E o initiativa laudabila ca pana la urma trebuie inceput de undeva. Problema, in schimb, e mai adanca. Sistemul e putred. Si cand spun sistemul ma gandesc la tot: agricultura, invatamant, economie in general. Ne bazam doar pe servicii. Dar nu cred ca putem fi viabili doar facand servicii. Mai trebuie sa si producem, iar ca ne place sau nu, agricultura, „cu ajutorul lui Dumnezeu” ar putea fi o solutie. Insa am stricat totul, am decolectivizat (ok – era necesar sa impropietarim), insa acum nu avem oameni pregatiti sa lucreze in agricultura, si cand spun pregatiti nu spun cu studii universitare. Dar de ce sa ne miram cand nici macar sistemul de invatamant nu e performant (ascultam ieri Radio Zu pe Buzdugan si Morar si am ascultat farsa facuta unei educatoare din Vaslui – a fost penibil si ma intreb daca astfel de oameni ne educa elevii unde ajungem)? Pe vremuri erau obligati sa faca niste cursuri numite de perfectionare din 5 in 5 ani in urma carora dadeau si niste examene. Nu stiu daca mai e valabil. Trebuie sa schimbam mentalitatea, sa forma oameni capabili sa gandeasca la viitorul lor, la modul in care sa se intretina. Noi facem totul din inertie. Si ca sa revenin la gricultura, cred ca marirea cotei de alcool care se produce in gospodarie e o mare greseala, nu pentru ca oamenii aia o vand sa-si rotunjeasca veniturile, ci pentru ca in Romania se vede necesitatea unui program antialcool. Sunt oameni cu minti extraordinare care se pierd, iar nu de multe ori, la sate, moneda de schimb e sticla de tuica si nu banii. Si cred ca la sistemul de pensii nu poti contribui si cu cate 100 de palinca pe luna.

 7. 7 exasperat octombrie 16, 2008 la 8:28 am

  Spuneţi că acest proiect de lege nu face parte din categoria cadourilor electorale. Atunci cum vă şi ne explicaţi că a fost votat acum şi nu atunci când a fost depus. Poate-mi scapă mie ceva.

  P.S: am aflat azi că o stewardesă are o pensie de circa 4000 lei. Cât de imoral, dispreţuitor şi anti-naţional e statul român faţă de cetăţenii săi?

  Petruţ Dumitru

 8. 8 leo octombrie 16, 2008 la 8:40 am

  @ AN
  Observai şi eu ce observă alde Ovidiu. Şi, guess what, nici măcar nu vreau să ştiu de ce… 😆

 9. 9 Mihnea Georgescu octombrie 16, 2008 la 8:56 am

  BULIBĂŞEALA DIN DECEMBRIE

  Iată că, încet, încet, crimele încep să se plătească… Stănculescu şi Chiţac, arestaţi pentru crimele din Decembrie 1989… Nu mă bucur. Ei sunt nişte domni, nişte Nobili şi şi-au primit pedeapsa cu demnitate, nu ca parveniţii ăştia post-revoluţionari care se agaţă de tot felul de subterfugii ca să nu ajungă în faţa Justiţiei.

  Au început să se plătească facturile Istoriei… Mai devreme sau mai târziu, Istoria face dreptate. Dacă nu aş fi crezut asta, nici nu aş mai fi intrat în politică, deoarece sunt un om simplu, care crede în Dreptate.

  Uciderea ca un câine a bătrânului Ceauşescu la margine de Târgovişte, după ce a construit o Ţară din nimic trebuia să fie pedepsită. Şi oare nu era Stănculescu cel care a organizat acea mascaradă de proces, acea penibilă farsă judiciară, acea pată de neşters pe obrazul Justiţiei Române?

  Ne-am bucurat ca proştii în Decembrie că a căzut „dictatorul”! Nu eram conştienţi atunci că va veni o dictatură şi mai crâncenă, o dictatură a Banului şi că străinii ne vor invada ca nişte iude, că îşi vor bate joc de credinţa noastră, de femeile şi de copii noştri. România a devenit raiul pedofililor europeni.

  Cei vinovaţi pentru bulibăşeala din Decembrie au început să plătească. Aţi crezut că sunt nebun atunci când am spus că ei vor plăti. M-aţi făcut nostalgic şi depăşit. Nu îl iubesc pe Ceauşescu, sunt prea urban pentru asta – dar defectul meu este că eu chiar cred în Dreptate. Şi Dreptatea Istoriei se înfăptuieşte chiar sub ochii noştri.

  Nu mă bucur de arestarea celor doi generali. Sunt nişte bărbaţi cu demnitate. Am acelaşi sentiment de milă pe care l-am avut şi când a fost ucis mişeleşte Ceauşescu. Un imens sentiment de ruşine – ruşinea de a fi român. Ce Ţară e asta, care nu ştie să îşi respecte valorile? În care ne batem joc de orice demnitate, de orice bărbăţie, de orice sentiment nobil? În care nişte bătrânei de 80 de ani sunt purtaţi prin tribunale şi trimişi la puşcărie de un descreierat ca Mărieş? Acelaşi Mărieş care ar fi vrut să-l înfunde şi pe Ion Iliescu…

  Dar nu pot să nu constat, în acelaşi timp, că „aceia care scot sabia, de sabie vor pieri…”

  Până atunci, contemplăm cum nemernicii de politicieni fac milioane de euro, ce zic eu?, miliarde de euro, pe spinarea poporului amărât… Dar va exista şi pentru ei o răzbunare a Istoriei.

  Părinţii mei – şi, împreună cu ei, toată lumea bună din Constanţa – spuneau în ’89-’90, că „acum ar trebui o dictatură militară, să muncească prostimea cu puşcociul la ceafă, nu să se apuce de furat.” De fapt, acţiuni antisociale au avut loc chiar la Revoluţie, acţiuni pe care Ion Iliescu le condamna în celebrul său discurs revoluţionar. Când l-au văzut pe Ion Iliescu la TV, în după-amiaza lui 22 Decembrie, părinţii mei s-au luminat la faţă, s-au înveselit, pentru că înainte chiar se temeau pentru viaţa lor…

  Acum a ajuns şi Generalul Stănculescu – pentru mine, el va rămâne General, cu toată că a fost degradat abuziv de acest stat vândut străinilor – la aceeaşi concluzie ca şi părinţii mei – „era mai bine să instaurez o dictatură militară”. Târziu, prea târziu…

  Ion Iliescu este un personaj tragic, sfâşiat între două ere. Eu sunt convins că nu el l-a ucis pe Ceauşescu, ci alţii… Domnia sa – mă refer la Ion Iliescu – a vrut să fie un garant al stabilităţii şi al continuităţii, dar a fost biruit de sistemul ticăloşit şi de bişniţarii ca băsescu şi blaga.

  Îl ţineţi minte pe Stănculescu la farsa aia de proces a lui Ceauşescu? Cu stătea cu capul între umeri când Ceauşescu spunea – „şi unii se află chiar aici…”?

  Dar ne vom ridica noi, tânăra generaţie de politicieni de stânga, care vom spăla acest scuipat de pe obrazul Neamului Românesc şi vom reda demnitatea de fi român, de a fi stăpân în această frumoasă Ţară.

 10. 10 Harabula octombrie 16, 2008 la 9:39 am

  Evident ca sistemul de pensii despre care vorbeste d-l Nastase este imoral.
  Un om sanatos, cu mintea intreaga alege sa stea in casa sa, sa lucreze o bucata de pamant pentru a-si castiga existenta. Relatiile economice cu restul lumii se rezuma la un fel de troc. Castiga atat cat sa-si cumpere haine si unelte. Este alegerea sa. Dupa cum se vede, acum tara are destule locuri de munca.
  Orice om trebuie sa stie ca va ajunge si batran. Fiecare trebuie sa se gandeasca la asta. Daca lucreaza la stat, este asigurat prin contractul de munca. Daca lucreaza la o firma privata, la fel. Daca este liber profesionist (avocat, actor liber, scriitor, lautar, cantaret, meditator, servitor, sportiv) cotizeaza pentru a-si asigura de bine de rau o batranete.
  Daca unui om integru fizic si intelectual, nu-i place cartea, prefera libertatea si alege o viata independenta de agricultor, e treaba lui. De ce sa vina statul (din banii celorlalti) cu bani de pensie?
  Inteleg sa ajutam copiii si handicapatii.
  Cred ca dimpotriva, ar trebui sai obligam pe oameni sa se ajute singuri.
  Se pot crea o infinitate de sisteme de asigurari. Noi ne-am invatat sa cerem totul de la stat.
  Vad tot felul de insi care traiesc din expediente. Chiar si pe la televiziuni, pe la unele publicatii. Maine-poimaine, vin foste vedete de o zi si se plang ca traiesc in mizerie.
  Asa ca, la munca doamnelor si domnilor. Si economisiti pentru batranete daca aveti nevoie de ea.

 11. 11 Mr.X octombrie 16, 2008 la 9:39 am

  Nu sunt de acord cu internarea infractorilor de tipul lui Becali, Patriciu, Vintu, s.a.m.d.., in centre de munca fortata. Nu s-ar rezolva nimic. Mai devreme sau mai tirziu ar fi recuperati de vreo coalitie capitalista “democratica” condusa de Statele Unite si repusi la conducerea Romaniei.

  Raul trebuie taiat de la radacina. Toata aceasta clasa de imbogatiti, care s-a format dupa 1989, trebuie lichidata repede pentru ca nimeni sa nu-i mai poata salva.
  Prioritatea numarul unu a oricarui guvern comunist ce va ajunge in fruntea tarii (printr-o revolutie sau impus cumva din exterior, nu exista posibilitatea alegerii sale democratice) este sa impuste pe toti componentii marelui partid capitalist parazit ce conduce tara.

  Romania se prezinta, in momentul actual, ca un organism a carui functionare este puternic afectata de microbi periculosi. Insanatosirea nu poate avea loc decit daca microorganismele daunatoare sunt omorite.
  A interna intr-un centru de munca pe toti capitalistii romani este ca si cum ai stringe microbii din corpul unui bolnav si i-ai pune undeva intr-o capsula asezata tot in corpul suferindului. Vor scapa cu prima ocazie si vor produce infectii mai mari.
  Cu microbii nu se discuta. Atunci cind ai posibilitatea sa-i lichidezi trebuie sa o faci cit mai repede. Orice aminare te va costa scump.

 12. 12 instalatorul octombrie 16, 2008 la 10:26 am

  Este bine ca s-a dat aceasta lege, doar ca o lege pentru o lume atit de necajita trebuie urmarita nu doar pina la promulgare, ci pina la celebrele instructiuni de aplicare: de exemplu, statul roman obisnuieste sa perceapa dobinzi la contributiile retroactive la pensii, de 0,x la suta pe zi, ceea ce poate face complet inoperanta prevederea din lege referitoare la posibilitatea de a plati contributia retroactiv, sumele de platit ajungind sa fie prea piperate pentru oamenii modesti. Cumva ma asociez si corespondentului ‘recolta’ privind faptul ca este o lege tardiva, dar mai bine mai tirziu decit deloc. Oricum, intr-un astfel de domeniu grija trebuie sa fie una aparte: la speranta de viata din Romania, barbatii – in medie – apuca numai doi ani de pensie, daca o au, iar femeile citiva ani in plus. Statistic vorbind, o jumatate dintre barbatii care au iesit la pensie atunci cind a inceput forfoteala cu legea pensiilor sunt deja morti. Cinismul statului roman in ceea ce priveste pensionarii este unul deosebit: de exemplu, in mod deliberat unele drepturi de pensie nu se acorda de la bun inceput, chipurile datorita unor erori sau omisiuni (doar ca erorile respective nu stiu cum se face ca au aparut la absolut toti pensionarii pe care eu ii cunosc); indreptarea acestor ‘erori’ necesita hotariri ale tribunalelor, deci procese; ei bine, ai dracului avocati ai statului care nu catacdiseau nici macar sa se prezinte la procese de zeci de milioane privind privatizari si alte panamale in care statul a fost jefuit, aici, unde e vorba doar de citeva zeci de lei de persoana, al naibii cum vin si depun toate recursurile posibile; pensionarul cistiga, fiindca dreptul e al lui si dovezi are, dar procesul tine si omul batrin mai si moare pina se termina procesul si atunci statul nu mai plateste, intelegeti? Si va cam dati seama cam cum gindesc acesti oameni care, dupa ce au muncit si au cotizat o viata si au sustinut statul, vad acest comportament al statului fata de ei, doar ca statul nu le spune bai, nu mai muriti odata ca sa nu va mai dam bani?
  Pentru ca veti candida intr-un colegiu cu populatie mixta, rurala si mic-urbana, ma astept la mai multe initiative legislative ale dumneavoastra privind mediul rural: nu stiu cum este acum legiferata situatia angajatilor statului care lucreaza si traiesc in mediul rural, ma refer la intelectualitatea mediului rural: profesori si invatatori, medici, preoti, agronomi, etc., nu la functionarii primariilor de comune. Oameni mai in virsta decit mine cu care am vorbit mi-au spus ca in perioada interbelica acestia aveau un statut aparte: daca veneau sa lucreze in mediul rural, atunci primeau pamint si salarii mai mari decit in mediul urban. Este de studiat, deoarece reducerea procentului populatiei rurale in UE nu s-a facut atit prin depopularea satelor si prin migratie spre orase, cit prin dezvoltarea rurala urmata firesc de ridicarea statutului localitatilor rurale la statut de localitati urbane. Prin dezvoltare, comunele au devenit orase, satele au devenit comune si atunci oamenii au trecut automat din mediul rural in cel urban. Este, deci, de vazut cum mai poate fi sprijinit legislativ mediul rural, iar acest sprijin trebuie sa fie unul general si nu orientat doar spre anumite categorii de populatie.

 13. 13 BULAHARA octombrie 16, 2008 la 12:32 pm

  Harabula,ma uimesti cu inteligenta matale.Mai ai prieteni,care gindeste ca matale?Ai ,desigur,dar…………………colorati in cacao,pardon in portocaliu.Lasa-ne …H………..BULA.

 14. 14 sfinx667 octombrie 16, 2008 la 2:20 pm

  Domnule Adrian Năstase,
  Felicitări !
  Mediatiza-ţi ceea ce puneţi pe picioare, n-o vor face în locul domniei dumneavoastră niciodată, nu-i păcat să nu cunoască alegătorul şi altă faţă a lui Năstase, nu doar mereu pomenitele termopane ?
  Vă doresc succes !
  Cu permisiunea dumneavoastră, iată ce săraci ie unii …. ameţesc numai când mă gândesc ce pensii vor avea ” săracii ”, iar noi nici salariile nu le vom primi …. adio medicaţie şi mai am pretenţia să apuce inimioara mea pensia …. :
  http://sfinx667.wordpress.com/2008/10/16/%E2%80%9D-ca-la-noi-la-nima-%E2%80%9D/
  Poate se îndură cineva să facă niscaiva verificări amănunţite şi, vorba băieţeului meu ” de-adevăratelea ” …. răsar X6 prin zonă, se extinde reţeaua de nimşaguri, dar noi cică ” trăim bine ” …. înghiţi-ar pământul de îmbuibaţi !
  respecte,
  Sibilla

 15. 15 Augustin octombrie 16, 2008 la 2:31 pm

  @ Manuela
  Cu regret, postari ca si cea a lui Mister X pur si simplu n-ar trebui sa treaca. Parerea mea!
  (Ce-am spus eu aici, deasemeni!)

 16. 16 Marcel octombrie 16, 2008 la 2:41 pm

  @Harabula
  ” De ce sa vina statul (din banii celorlalti)” – pentru ca si in alte tari ale caror produse agricole concureaza cu ale noastre intervine statul – pentru ca in conditii de criza alimentara , cu toata averea Dvs. actuala materiala si intelectuala, s-ar putea ca in viitor sa va treziti, domnule „la munca” , in situatia de a nu va permite sa va cumparati alimente. Atunci o sa vedeti si Dvs. cum sta treaba cu munca.

 17. 17 Bibliotecaru octombrie 16, 2008 la 3:58 pm

  @ Adrian Năstase
  Ceea ce propuneţi aici nu are nici o legătură cu o dorinţă de mai bine pentru ţărani. Obligând pe cineva să facă ceva ce mai târziu ar putea să fie în folosul lui, nu înseamnă ajutor. Astăzi, dacă cineva vrea pensie şi nu există un sistem de impozitare a muncii lui, apelează pur şi simplu la un fond privat de pensii.

  Obligarea ţăranilor de a contribui la un fond de pensii, precum şi politica de a obliga oameni să-şi asigure locuinţa în caz de dezastru, nu le oferă nici un ajutor. De fapt este o schemă prin care domniile lor nu mai sunt pe capul Guvernului în caz că au nevoie la un moment dat de ceva. Cu alte cuvinte, este un fel de a spune „Fericiţi veţi fi pentru că vă vom obliga să vă descurcaţi singuri cu soluţiile date de noi!”.

  De ce nu spune nimeni că ţăranul român ajunge cu produse pe piaţă fără să aibă nici cel mai mic ajutor de la statul român. Mai mult, sunt nevoiţi să concureze cu legumele şi fructele de import care sunt puternic subvenţionate şi provin şi din o economie agrară puternic tehnologizată tot prin subvenţii.

  De ce nu se spune că statul în loc să ajute ţăranii cu întocmirea actelor pentru a putea rula fonduri europene, le cere să devină economişti şi arhitecţi pentru a putea susţine o cerere de plan de finanţare.

  Repet întrebarea, de unde vor da ţăranii banii pe care nu îi au? Dacă se calculează pensia, impozitul pe proprietatea şi asigurarea obligatorie a locuinţei, plus alte taxe şi impozite locale… suma este destul de mare. Ori munca ţăranului nu se materializează în salariu.

 18. 18 Yoda TV octombrie 16, 2008 la 4:15 pm

  Nu domnule Adrian Nastase, nu ma gandesc de ce s-a concentrat pasiune in jurul acelei batrane cu pensie, ma gandesc de ce acea batranica are pensi de numai 3 RON: din cauza clasei politice romanesti, pentru ca intreaga clasa politica romaneasca nu are decat un singur scop: sa stea cocotata in parlament, sa-si faca buzunarul gros si sa ne prosteasca zi de zi. Mie mi se face scarba de politica, isi bate joc de noi in adevaratul sens al cuvantului, politicienii ne MINT in fata, fara nicio nerusinare.

 19. 19 Maximmouse octombrie 16, 2008 la 5:19 pm

  @ Draghy!

  Daaa! Ce ai vazut e bun vazut, dar are si mult joc de scena.Credeam ca te-ai lamurit ca Nu ul era de asteptat si de bun simt , or te pomeni ca erai nerabdator sa vezi Turcia calare degraba in UE? mai dureaza.relatiile „de prietenie ” transatlantice nu au fost niciodata unele care sa merite aceasta denumire, e firesc. O sa mai vedem si o sa mai auzim destule pana la producerea ” faliei” pe care deocamdata nimeni nu este inca interesat sa o produca. N-am mai fost de mult pe aici, spune-mi te rog , a aparut AYA?Nu? Si inca, stimata noastra gazda a dat un semn ca a fost unul din promotorii sinecurilor bugetare si a agentiilor , nu? Hmmm…

  Multumesc anticipat, Maxi!:)

 20. 20 instalatorul octombrie 16, 2008 la 7:18 pm

  Catre toti: Am gasit un blog frumos printre vecinii din wordpress.com si anume oxana90.wordpress.com, al unei tinere din Tighina (Transnistria), proaspat studenta la comunicare la Suceava. Un copil sensibil cu suflet romanesc. Vizitati-i blogul.

 21. 21 costin octombrie 16, 2008 la 7:46 pm

  Poate ne impartasiti unde erati cand si-au aprobat pensiile domnii parlamentari, printre care va regasiti si dumneavoastra.

  Si pe ce baze economice, etice, politice si-au decretat avantaje nemeritate la capitolul asta. Cat contribuiti domniile voastre la ce fonduri de pensie , cu ce randament si ce primiti in schimb. Sa stim si noi cum vine socoteala.

  Ca sa nu cumva sa fiti suspectati ca va ingrijoreaza sarmanii batrani de la tara tocmai cand vin alegerile.

 22. 22 marian octombrie 16, 2008 la 8:55 pm

  Buna seara Domnule Nastase.
  Este interesanta abordarea si tema cu iz clar electoral, aleasa dupa 18 ani de „democratie autentica”.
  Imi voi permite cu voia dumneavoastra sa observ ca discutiile si proiectele pe subiectul pensiilor agricultorilor sunt tardive – daca mai sunt de-o ciorba( pensionarii CAP); Sunt putini cei care au supravietuit dupa 18 ani de „tratament” cu astfel de pensii; Si liberalii anuntau ceva in acest sens pentru 2010 (trecerea lor in sistemul de pensii de stat, parca). Or mai fi multi in viata la acea data?
  …..Asa cum si pseudo-condamnarea celor doi „ghenerali” este tot …..tardiva….. datorita varstei inaintate nu vor putea suporta regimul din penitenciar……. si uite asa vor trai fericiti pana la….. adanci batraneti. 🙂

 23. 23 cumainilecurate octombrie 16, 2008 la 10:00 pm

  iata cate ceva despre strategia PNL. Poate va intereseaza
  http://www.cumainilecurate.wordpress.com

 24. 24 eugen octombrie 16, 2008 la 10:50 pm

  O idee buna si similara cu ce se face in U.E.
  Sper ca viitorul guvern din care PSD ar putea foarte bine sa nu faca parte sa nu o omoare. Pacat ca nu ati implentato cand erati prim ministru.
  De ce sa nu se aplice sistemul si la micii patronii, self-employed e.tc.
  Multi dau faliment si nu au nici o asigurare de pensie.
  Sau pensii de invalidate/incapacitate de munca pentru agricultorii chair si cei in virsta ?.

 25. 25 Bibliotecaru octombrie 16, 2008 la 11:39 pm

  Am redescoperit o poezie, şi îmi permit să postez aici o parte din ea:

  Cu lanturi legate de glezne
  Oricît de lumina ar fi
  Noi mergem de-a pururi prin bezna
  Mereu nelegitimi copii.

  Mereu în aceeasi clipita
  Urît si frumos, mort si viu,
  Ne paste o soarta cumplita
  Nimic nu-nteleg cei ce stiu.

  Si iar a venit o parere
  Si iar va pleca înapoi
  Prea mari impozit ne cere
  Ca ninge în suflet la noï.

  (Adrian Paunescu – Amagire)

 26. 26 Carol octombrie 17, 2008 la 12:04 am

  Dupa razboi….

  Cum se face domnule AN ca acum, cand nu mai aveti absolut nicio putere de decizie, aveti solutii la (aproape) toate problemele romanilor. Ca ministru si primministru cine v-a oprit sa puneti in practica ceea ce acum va pare atat de simplu si de logic?

 27. 27 dragos octombrie 17, 2008 la 4:51 am

  @ Harabula

  CORECT !

 28. 28 leo octombrie 17, 2008 la 8:35 am

  Augustin
  stai liniştit, acelaşi extremist ambidextru, care văz că-i simultan zeleacodreanist şi cheghevarist, ce se joacă de-a sondajele pă răţea, Mr.emigrantul, a publicat elucubraţiile cu pricina şi pe blogul Bunicuţei. Dacă unităţii de măsură a Echilibrului în ţara asta de exaltaţi i s-a părut utilă prezenţa unor astfel de vaccinuri anti-pitici pe creierii oamenilor cât de cât normali, probabil că aşa o fi…

 29. 29 casandra octombrie 17, 2008 la 9:56 am

  Ciudata specie de oameni suntem noi, romanii!
  Vine omu’asta, Nastase, se zbate timp de cativa ani de zile sa legifereze un sistem de pensii si pentru agricultori. Este vorba despre exact aceiasi oameni pe care toti i-am plans in zeci de commenturi pana acum.
  Cand treaba este gata, sarim si noi in capul omului ba ca este prea constangator sistemul, ba ca statul n-ar trebui sa puna si el bani, ba ca de ce nu le-a facut pe toate Nastase cand a fost prim-ministru.

  Era bine daca ar fi avut resurse sa le faca pe toate intr-o singura zi. Dar atunci a avut alte urgente, legate de aderararea la niste structuri de securitate, politice si economice pe care cei mai multi ni le-am dorit.

  Am impresia ca unul dintre motivele pentru care noi, romanii, nu reusim sa punem piatra pe piatra de sute de ani este exact acest tip de mentalitate.
  Cum face unul dintre noi ceva, cum hop! si noi cu piatra…

  Noi l-am fi ocarat si pe Dumnezeu, ca de ce nu a Creat lumea intr-o singura zi! Si el a cam intarziat, nu?
  De ce a facut in prima zi lumina, in celelalte zile apele, cerul, pamantul, iarba, pomii, dobitoacele si abia in a sasea zi a facut si omul?
  Ce treaba a avut de a intarziat?
  Nu cumva a fost o masura politicianista, luand in considerare ca in ziua imediat urmatoare s-a odihnit?

 30. 30 Marcel octombrie 17, 2008 la 11:08 am

  Orice politica de evitare a depopularii satelor , dar si a localitatilor mici nu poate sa fie decat benefica – atat pe plan national cat si european. Pierderea de eficienta determinata de o mai mica productivitate a muncii este pe deplin compensata de castigul in plan cultural – prin posibilitatea pastrarii unor traditii locale ce pot adauga valoare economica, ecologic – prin promovarea unor practici agricole sustenabile pe termen lung , dar si economic . Desigur eforturile trebuie sa mearga spre comunitati totusi viabile, nu are sens sa fie facute mari investitii intr-un sat in care au mai ramas doar 5 locuitori.

 31. 31 George Ban octombrie 17, 2008 la 1:38 pm

  Bravo casandra!

 32. 32 starlete octombrie 17, 2008 la 2:41 pm

  Este clar pensii mari pentru oricine. Trebuie si pensie si salarizare : hai sa ne gandim direct la un salariu minim european. Pe urma alergam si muncim sa scoatem bani de salariu. Sa ne gandim si la coeziunea europeana.

 33. 33 Nituleac Mihai octombrie 18, 2008 la 9:57 pm

  Despre faptul ca agricultorii nu au toti pensii, este adevarat, unii poate nu cred, dar eu chiar am tras un semnal de alarma la antena 3 cand in emisiune era chiar ministrul agriculturii. Au spus ca toate mesajele i le va da sa le ia, sa le citeasca. Nu e prea mult timp de atunci, dar nu stiu ce s-a mai intamplat in minister. Ma bucur ca politicieni si-au adus si ei amintede asa ceva.

  Dar eu tot nu inteleg din cele explicate ce inseamna 15 ani minim de contributie. Poate imi dati si mie un raspuns ca tot nu inteleg cum pentru 2-3 luni de munca a sotului, acea femeie are pensie, si are pensie de 3 lei.

 34. 34 Nituleac Mihai octombrie 18, 2008 la 10:06 pm

  Daca tot vine vorba de agricultori. Propun si o rezolvare. Si asa se plateste cand ridici carnetul de producator o gramada de bani si nu pricep de ce, macar sa includa si aceasta optiune sa plateasca pentru pensie, si sa nu mai alerge taranii peste tot. Sa le faca si carte de munca.

 35. 35 casandra octombrie 19, 2008 la 11:27 pm

  @Nituleac Mihai

  Cred ca am un raspuns la problema pensiei de 3 lei.

  Prin anii ’50, unii au facut armata la asa-zisele „detasamente de munca”. Era un fel de pedeapsa pentru „dusmanii poporului” care erau prea burghezi, prea nu voiau colectivizare, etc. Nu lucruri grave, chstiuni mai degraba de politica.

  Ei, prin 2002, a fost votata o lege care sa acorde un fel de pensie, o indemnizatie acestor oameni.
  Unii dintre ei nu au fost mult timp in aceste detasamente de munca, unde ajunsesera probabil printr-o neintelegere. Asa ca indemnizatia lor este mica.
  Daca decedeaza, celalalt sot primeste 50%.

  Asa a ajuns acea batrana sa aiba o „pensie” de 3 lei. Nu este pensie propriu-zisa.
  Este o compensatie pentru o nedreptate istorica, cuvenita sotului sau decedat, si pe care dansa „o mosteneste” in cuantumul legal.

  De altfel, am inteles ca nici batrana, nici sotul ei nu au fost vreodata salariati sau cooperatori.

 36. 36 alexandra noiembrie 24, 2008 la 10:47 pm

  Ce vina au ei ca s-au nascut tarani si au ramas tarani ocuoandu-se cu munca campului,band apa fiarta pe camp,dand tarii grane,legume pe vremea lui Ceausescu,ce vina au ei ca muncesc si astazi la varsta lor de 60,70,80 ani pamantul romanesc,si cum sunt ei rasplatiti cu acea pensie de mizerie,netinandu-se cont ca si ei platesc taxe,impozite ,isi cumpara medicamente,incarca butelia,cumpara lemne de foc,platesc curentul electri,tv-ul si multe alte cheltuieli de ordinul milioanelor in banii vechi,oare nimeni nu se gandesc ca si traiesc in Romania si platesc romaneste toate birurile,taxele ,impozitele si toate celelalte,oare nu sunt ei parintii nostri care cu chin si amar ne-au crescut,ne-au educat,ne-au scolit,acum la batranetele lor au ajuns bataie de joc cu o pensie de kkt,pacat ,ma gandesc oare cei care conduc destinele acestei tarii or avea si ei parintii,oare simt si ei durerea noastra pentru parintii nostri vinovati ca au lucrat in agricultura?asta este vina lor ca au ramas tarani si au lucrat in agricultura,au baut apa fiarta pe camp toata viata,sunt cu mult prea mult simt pentru ca sunt tarani si deasta au pensiile mizerabile,pacat ar fi putut sa aiba si ei parte de un trai mai bun la batranete,sunt parintii nostri si merita tot respectul din lume,nu n-i mai pacaliti ,nu mai profitati de naivitatea lor ,noi o sa facem tot ce putem sa-i ajutam sunt parintii nostri!
  Apropo,voi aveti parinti?Noi da,suntem fii si fiice de tarani si tare mandri mai suntem de parintii nostri!

 37. 37 deedee noiembrie 24, 2008 la 11:12 pm

  Daca n-ar fi fost taranul,demult murea oraseanul,iar acum ca drept rasplata are o pensie taiata!
  Mai marii tarii sa nu uite ca si ei au un parinte,dar se pare c-au uitat,asta e ….pacat de parintii nostri care se chinuie sa-si duca zilele cu o pensie de mizerie iar noi ne chinuim sa supravietuim,incercam sa ne ajutam parintii cum putem de cele mai multe ori doar cu oftatul,ce vremuri am apucat doamne ……..cat o sa mai putem suporta? Tot taranul este lovit de soarta,el are pensia mica,el are casa distrusa de apa,el este cel certat ca de ce si-a facut casa de paianta si nu de bca sau caramida,parca stia el cel asteapta,si sa fim seriosi ca pe timpuri marea majoritate avea casa de paianta,cu o pensie de kkt,vrei sa-si faca taranul casa de bca sau de caramida,nu v-i se pare ca-i cereti cam mult la banii cei are in buzunar?Asta este soarta taranului cu pensie de agricultor,da-i Doamne putere si tarie sa treaca si peste asta!

 38. 38 octavian februarie 16, 2009 la 4:20 pm

  va salut d/lor…vreau sa va prezint o speta
  In data de 09.02.2009, mama mea in varsta de 63 ani, a primit o somatie de la casa de pensii din municipiul Beius prin care era somata sa renunte la una din pensii……arat faptul ca are o pensie de agricultor dupa 35 ani de munca angajata la CAP si este beneficiara unei pensii de urmas dupa tatal meu care a decedat in 1981. Ea nu s/a mai casatorit.
  INTREBARE>
  este corect sa i se ia o pensie si daca da in baza carei legi ? Va multumesc anticipat….Octavian…..astept un raspuns la mail tavy_bota@yahoo.com

 39. 39 Nicola intreaba noiembrie 20, 2009 la 1:45 pm

  Mama mea in varsta de 72 ani pensionara cu pensie de la CAP de 297 lei, a vrut sa treaca la pensia de urmas dupa decesul tatalui meu. Am facut dosarul pentru pensia de urmas l-am depus iar la o luna de zile mama mea a primit doua pensii si pe cea de CAP si pe cea de urmas insumand suma de 713 lei Nu s-a sesizat deoarece toate vecinile ei primea cate doua pensii CAP si urmas. In scchimb mama mea a primit somatie ca a primit pensia de CAP necuvenit si sa dea banii inapoi pe 10 luni cat a primit doua pensii. Oare de ce nu si-a asumat responsabilitatea functionara care nu a anulat celalalt dosar adica dosarul cu pensia de la CAP si a obligat-o pe mama sa dea banii inapoi? Acum mama mea trebuie sa se descurce cu 278 de lei pe luna. Sa tot traiesti cu acesti bani! De ce atata nedreptate? Vecinile mamei mele care sunt in aceeasi situatie primesc doua pensii in continuare iar mama o da inapoi. Unde este dreptatea? Daca este o lege de ce nu este pentru toti la fel? La cine sa ma adresez sa-mi faca dreptate? astept raspuns pe adresa ciulina_nicole@yahoo.com

 40. 40 sali simona februarie 7, 2010 la 10:45 pm

  vreau sa stiu daca ajutorul dat de stat propietarilor de terenuri agricole indemnizatiile acelea se dau si in functie de suprafata terenurilor?

 41. 41 Ion fara tara septembrie 25, 2011 la 5:33 pm

  Propunerea d-nului Nastase este justificabila din punct de vedere moral(taranii au fost nedreptatit de toate regimurile) , irealizabila din punct de vedere economic( si acum taranii ar putea contribui la sistemul public dar nu o fac din lipsa de bani si datorita neincrederii intr-un sistem care are acum un mare deficit de finantare.
  O solutie ar fi o asigurare prin capitalizare simpla (adresata nu numai taranilor ci tuturor romanilor majori), prin care la o depunere, de.ex. de minim 500 de lei pe an, statul sa contribuie cu 40%:
  – depunere asigurat 500- !000 lei/ an; subventia statului 40%:
  – depunere asigurat !000-2000 lei/an:;contributia statului 200 lei + 20% din ceea ce depaseste 1000 de lei;
  Bineinteles ca se poate contribui si cu mai mult de 2000 de lei pe an.
  Esential pentru reusita este simplitatea sa, sa nu fie birocratic( sa nu impuna conditii inutile care de fapt nu sunt necesare), sa fie adresat tuturor, sa aiba o stimulare mai puternica pentru cei cu venituri mai mici- in special tarani- ( ceea ce se realizeaza prin subventia statului mai mare procentual pentru cei cu venituri mai mici si plafonata), prin costuri de administrare si gestiune mici.
  Pentru a avea costuri mici trebuie ca evidenta conturilor participantilor si colectarea contributiilor sa se faca de catre Casa de pensii iar gestionarea investitiei sa se faca de fonduri mutuale de pensii care pot fi cele pentru pensii facultative dar cu costuri mai mici deoarece si administrarea conturilor se face de catre Casa de pensii.
  Fiecare societate de administrare ar trebui sa aiba un fond conservator( titluri de sta, obligatiuni, depozite), cu risc scazut si un fond activ, cu risc ridicat- actiuni. Ponderea celor 2 fonduri ar trebui sa fie life-cycling, adica o pondere a fondului activ mai mare la varst e tinerecare scade treptat scazand la 0 in preajma varstei de pensiona cand vom avea numai investitii in fondul conservator.
  Ce parere aveti d-nule Nastase ? Aceasta propunere care are chiar si virtuti social- democrate (dar si liberale!), care ar folosi si ceea ce exista dar care chiar imbunatateste ce exista ,nu ar trebui implementat de catre USL iar autorul facut cunoscut si…
  Cu stima!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: