Mai bine pentru pensionarii agricultori

Camera Deputatilor a adoptari astazi proiectul privind infiintarea sistemului de pensii pentru agricultori. Multi dintre voi probabil isi amintesc ca am prezentat acest proiect inclusiv aici, pe blog. Nu imi ascund satisfactia pentru decizia de azi, pe care o consider un pas foarte important facut in directia rezolvarii problemei pensiilor pentru cei care nu sunt inscrisi in sistemul public. Pentru aceia dintre voi care nu stiu acest proiect, dar si pentru cei care pot deveni interesati acum, prezint, succint, principiile sistemului pe care l-am propus: 

 1. mutualitate cu statul, în cadrul unui model social inclusiv;
 2. participare obligatorie a tuturor persoanelor fizice ce au domiciliul temporar sau definitiv în mediul rural, desfăşoară activităţi agricole în gospodăria proprie, activităţi private în domeniul forestier, zootehnic sau piscicol şi care nu beneficiază de contracte de muncă, nu urmează cursuri de învăţământ şi au vârste cuprinse între 16 şi 63  ani atât femeile cât şi bărbaţii.
 3. contribuţii depuse lunar, în baza unei declaraţii făcute pentru anul calendarustic următor, în care asiguratul se angajează să achite în anul ce urmează una din cele 5 tipuri de contribuţii lunare. Contribuţiile se depun în conturi individuale, unde se înregistrează şi partea datorată de partenerul-stat, dublă decât cea individuală. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani pentru femei, cât şi pentru  bărbaţi.
 4. pensii calculate pe baza unităţilor de contribuţie adunate în perioada vieţii active şi a valorii unităţii de contribuţie stabilită anual prin legea bugetului asigurărilor sociale, cel puţin egală cu un cuantum minim acceptat funcţie de nevoi şi posibilităţile bugetului de pensii pentru agricultori. Contribuţiile lunare datorate sunt de 5 feluri, pe o scala de la 1 la 5, în timp ce pensiile corespunzătoare se plasează pe o scală de la 1 la 3. Pentru un salariu minim brut garantat în plată de 540 lei, pensia pentru limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare nu poate fi mai mică de cca. 250 lei pentru contribuţia minimă sau de 750 lei pentru contribuţia maximă. Perioada minimă necesară acordării unei pensii este de 15 ani. Există toate categoriile de pensii din sistemul public: pensii de invaliditate, de urmaş, anticipate.
 5. în afara pensiilor, asiguraţii au dreptul şi la alte prestaţii ce decurg din calitatea de asigurat, cum ar fi îndemnizaţia pentru deces.

Probabil, vor exista carcotasi care sa sustina ca Parlamentul a mai adoptat o lege populista. Le spun foarte scurt acestora ca lucrurile nu stau asa. Aceasta lege vine sa intampine perpetuarea problemei veniturilor pentru pensionarii din agricultura. In Romania, exista tendinta de a se discuta foarte mult despre agricultori in termen de oameni care au muncit la CAP, sau care au trait pana la un moment dat din aceasta munca. Dragii mei, si astazi sunt foarte multi oameni care lucreaza in agricultura, sau care isi ofera singuri hrana de zi cu zi prin munca agricola in propria gospodarie. La batranete, si acestia vor ajunge in situatia celor care astazi, la 70, 80 sau 90 de an numai pot munci. Deci, sistemul este unul pentru viitor. Unul menit sa ne scoata din cercul vicios in care ne aflam acum. Ce vom face peste 20 de ani? Vom discuta din nou despre dificultatile pe care le au agricultori romani, sau ne vom felicita pentru ca am avut la un moment o idee care sa rupa cercul? Eu sper ca intelepciunea ne va duce in cea de-a doua situatie.

PS: „Atunci cand eram prim-ministru am stabilit ca salariile in agentiile guvernamentale nu pot sa fie mai mari decat salariul unui secretar de stat. Am limitat sporurile la maximum 50% dintr-un salariu si in felul asta pensiile nu puteau sa ajunga pe tot felul de calcule pe salarii marite si asa mai departe. Este un dezmat, este clar.” Aceste lucruri le spuneam miercurea trecuta la emisiunea lui Razvan Dumitrescu de la Realitatea Tv. Ma bucur ca domnul Tariceanu a avut timp sa se uite la televizor.

18 Responses to “Mai bine pentru pensionarii agricultori”


 1. 1 Marcela Ivanciuc octombrie 15, 2008 la 3:07 pm

  Pacat ca aceste idei sunt atat de putin dezbatute. Domnule Nastase, nu vreti mai degraba sa il atacati si dvs pe ministrul David, fiindca sunt sigur ca ati avea cu ce. Sper ca aceste alegeri sa confirme revenirea stangii la putere, fiindca doar PSD a adus pana acum idei utile pentru guvernare.
  Astept cu interes parerile cititorilor dvs despre aceasta propunere. SUnt convinsa ca nu vor fi prea multe, pentru ca blogerii nostri nu stiu decat sa puna filmulete sexy pe net si sa isi scurga ochii dupa nurii doamnei Nuti.

 2. 2 Bibliotecaru octombrie 15, 2008 la 4:18 pm

  @ Adrian Năstase
  Ca să înţeleg eu bine, v-aş ruga să-mi răspundeţi la o întrebare.

  Dacă eu sunt un ţăran român şi stau în vârf de deal şi îmi cresc pe lângă casă cele ce mănânc, ca acum 2000 de ani, fără să vând nimic, fără să cumpăr nimic… trebuie să plătesc statului român, pe lângă taxele şi impozitele pe proprietate şi existenţă, o contribuţie la fondul de pensii.
  Întreb şi eu, fără supărare… de unde am eu bani?

  În ziua de astăzi sunt din ce în ce mai puţini pustnici. Poate şi pentru că nu mai există pustie, toat pământul este sub proprietatea cuiva, nu mai există linişte, peste tot este o activitate a progresului financiar, nu mai există lepădare de cele materiale, pentru că trebuie să strângi bani pentru a da mai departe la stat.

  Eu vă întreb, acei oameni care abia îşi duc zile smulgând buruieni de pe marginea drumului ca să dea la capră, sau sunt aduşi la sapă de lemn în urma încălzirea globală, care mai au, tradiţional, şi o căruţă plină de copii… de unde vor avea ei bani să plătească ceea ce sunt obligaţi să plătească pentru a nu mai avea restul societăţii bătaie de cap cu ei.

 3. 3 instalatorul octombrie 15, 2008 la 5:00 pm

  Scuze pentru off topic: a aparut OpenOffice 3.0, alternativa gratuita la Microsoft Office. Download de la http://www.openoffice.org

 4. 4 instalatorul octombrie 15, 2008 la 5:19 pm

  Curtea constitutionala a declarat constitutionala majorarea salariilor profesorilor cu 50%. In urma opozitiei guvernului fata de o lege constitutionala si a intentiei acestuia de a ingheta salariile, a scandalului achizitiilor Logan si a declaratiilor publice nesabuite ale dlui Tariceanu despre discutiile privind inzestrarea armatei, cred ca se impune demisia imediata a guvernului Tariceanu si guvern de arc national pentru alegeri (PDL+PSD+PRM) in maxim 10 zile.

 5. 5 ingi octombrie 15, 2008 la 6:02 pm

  Domnule Nastase,
  in 2004 v-am ascultat in Teatrul de Stat din Arad referindu-va si la anumite zvonuri care circulau in zona. azi, 15.10.2008 am auzit aproximativ aceleasi „stiri”! inseamna ca miza electorala este mare si sunteti un adversar de care multi se tem.

 6. 6 Rodica octombrie 15, 2008 la 6:21 pm

  Nu inteleg. Vorbiti despre „participare obligatorie a tuturor persoanelor fizice ce au domiciliul temporar sau definitiv în mediul rural, desfăşoară activităţi agricole în gospodăria proprie, activităţi private în domeniul forestier, zootehnic sau piscicol şi care nu beneficiază de contracte de muncă, nu urmează cursuri de învăţământ şi au vârste cuprinse între 16 şi 63 ani atât femeile cât şi bărbaţii”.

  Bun, bun, dar sunt multi care nu au nici cu ce sa-si cumpere o bucata de paine de unde vor avea bani ca sa-si plateasca contributia? Am bunica la tara intr-un sat din Moldova si sunt foarte multi oameni in sat care nu au bani, nu au nici unde sa-si vanda in mod organizat produsele. Lucreaza ba pe la unul, ba pe la altul, insa doar ca sa-si duca traiul zilnic.

  De exemplu cunosc o familie cu 3 copii (cea mai mare fiica are 20 de ani si e studenta). Parintii si ceilalti 2 copii abia, abia reusesc sa o intretina la facultate – ceilalti 2 nici nu se mai pot gandi la continuarea studiilor. Pe timpul vacantei fata a tot mers sa ajute la camp pe unul, pe altul pentru a-si strange bani de scoala. Credeti ca oa stfel de familie mai are bani de taxe?

  Poate nu inteleg eu mecanismul, insa cred ca vor ramane multi fara pensie la batranete si acum avem si motiv: nu au cotizat.

 7. 7 Mr.X octombrie 15, 2008 la 7:35 pm

  CU PRIVIRE LA SENTINTA DATA RECENT IMPOTRIVA GENERALILOR STANCULESCU SI CHITAC

  [b]Considerati ca generalii Stanculescu si Chitac au fost niste OPORTUNISTI care s-au transformat brusc din reprimatori ai revolutiei in revolutionari de frunte?[/b]

  Sondaj: http://www.sondaje.php0h.com/stanculescuchitac.php

 8. 8 nastase octombrie 15, 2008 la 8:16 pm

  Ingi,
  poti sa-mi dai detalii despre zvonurile pe care le-ai auzit astazi ?

 9. 9 Augustin octombrie 16, 2008 la 2:40 pm

  @ Marcela Ivanciuc
  Daca asta e parerea ta despre blogerii nostri , ia posteaza tu o poza de-a ta in locul insipidului covoras oltenesc de mustar ofilit, sa vezi cum se schimba radical situatia. La urma urmei, pentru triumful ideilor de stinga cred ca ar merita sa faci si tu acest mic sacrificiu!

 10. 10 Caramella octombrie 16, 2008 la 8:55 pm

  @ PERSONAL Dlui Adrian Nastase

  Si eu am auzit astazi UN ZVON CARE CIRCULA, DE FAPT, DE MULTA VREME (de cel putin 4 ani) si anume ca Universitatea Titu Maiorescu ar fi (si) a Dvs. Stiu ca ati predat la Drept … dar eu nu pot sustine altceva !

  Sper sa demontati si acest zvon (ultra-rasuflat), daca nu este real !

 11. 11 ingi octombrie 16, 2008 la 9:16 pm

  Da. aici sau la alta adresa ?

 12. 12 leo octombrie 17, 2008 la 8:20 am

  @ ingi
  nu ne mai fierbe, spune, spune tot; aici sau la articolul dedicat de ANeul zvon-press-ului, ori chiar la ultimul articol publicat pt maximă audienţă. că asta şi e ideea ANeului, să demonetizeze zvonurile cu pricina aici, pe blog!

 13. 13 Mihnea Georgescu octombrie 17, 2008 la 10:33 am

  Domnule Preşedinte,

  Citiţi vă rog acest articol despre „handicapul occidental” al lui Toader PALEOLOGU. Există un „stil diplomatic” care constituie un mare handicap pentru un politician…

  Respecte.

  http://mihneageorgescu.wordpress.com/2008/10/17/toader-paleologu-o-mare-dezamagire/

 14. 14 nastase octombrie 17, 2008 la 2:04 pm

  Caramella,
  am considerat ca, alaturi de universitatile de stat, universitatile private puternice pot contrubui la un sistem educational eficient si competitiv in Romania.
  Pe profesorii Filipas, Neagu si Luburici i-am cunoscut in timpul studiilor mele la Facultatea de Drept. Am incercat sa-i ajut atunci cand au pornit proiectele lor de construire a unor universitati private serioase – Dimitrie Cantemir, Titu Maiorescu, Nicolae Titulescu.
  Pe profesorul Avram Filipas, initiatorul Universitatii Maiorescu, l-am admirat si am suferit la moartea sa. O scurta perioada, dupa infiintarea sa, am tinut un curs de drept international acolo. Apoi, am renuntat pentru ca nu mai aveam timpul necesar. Mi-am mentinut doar cursul de la Universitatea de stat.
  Deci, in legatura cu Universitatea Maiorescu, singurele legaturi ale mele cu ea s-au intrerupt dupa moartea fostului rector, Avram Filipas. E simplu.

 15. 15 Alex octombrie 17, 2008 la 3:24 pm

  Cum, a murit domnul Filipas? Nu se poate!!!
  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 16. 16 Alex octombrie 17, 2008 la 7:46 pm

  Carmella, cam multa zvonistica.
  Raspandacii, dupa cum vad, sunt la mare cautare si platiti gras in preajma campaniiloe electorale. Pastile aruncate prin sms-uri, mail, YM, invatamant politic la sezatoare: bai fratzilor, ia uitati, nastase a fost proprietarul Universitatii X, are piscina si buncar, este pornit sa ia pamanturile amaratilor de tarani, etc.
  Desteapta-te romaneeee!

 17. 17 Alex octombrie 17, 2008 la 7:50 pm

  Mihnea, personal il admir pe Toader Paleologu, cu toate ca nimeni nu este perfect.

 18. 18 Caramella octombrie 17, 2008 la 8:24 pm

  @ Domnului Presedinte Adrian Nastase

  Da, este clar si cu acest zvon !
  Ma bucura faptul ca sunteti in continuare foarte prompt in demontarea fiecarui zvon la adresa Dvs.
  Constat ca raspandacii isi fac treaba, din ce in ce mai timid …
  Dar si noi, alaturi de Dvs., putem fi vigilenti si totodata putem contribui la rasturnarea activitatii raspandacilor la adresa Dvs., macar prin intermediul acestui blog atat de inspirat !

  PS
  Cum comentati masura drastica a Guvernatorului la adresa raspandacilor privind domeniul bancar ?
  Ma intreb daca o masura similara nu se poate extinde si in alte domenii, spre exemplu in domeniul politic, unde sunt vanati atat de nedrept si de atata vreme, politicieni precum Dvs. …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: