Raspunsuri

Gabriela Savitsky, comentariile tale – interesante si utile, ca de obicei. Voi incerca sa vad ce se poate face.

Andreea, mi-a placut comentariul tau legat de capitalul social. Nu sunt insa de acord cu faptul ca nu s-au cunoscut metodele pentru refacerea acestuia. Tu consideri ca asmutirea oamenilor – unii impotriva altora, o categorie sociala sau profesionala impotriva alteia – reprezinta atitudini inconstiente? Cei care au apelat la o astfel de strategie numai la refacerea capitalului social nu s-au gandit.

hugues de payen, uneori mesajele sunt mai greu de formulat decat s-ar putea crede. Asta din partea unui politician care crede ca a fost si un bun prim-ministru.

Maria, nu o sa disparem ca popor, dar suntem tot mai putin o comunitate. Diogenecainele a avut un comentariu foarte bun pe acest subiect. Aici trebuie sa facem ceva.

Marius, la cat mai putina nevoie de „combinatii”.

Bibliotecarule, stii care este paradoxul, ca lumea politica a reusit sa gaseasca acel tel atunci cand a fost vorba de UE si de NATO. Dincolo de asta, parca intotdeauna ceva se blocheaza.

Harabula, nu contest ceea ce spui referitor la prezenta la vot, dar am si eu indoielile mele. Nu prea imi place insa modul in care ai impartit categoriile de alegatori.

JR, el este „special”. Nu mai pot sa zic nimic.

Freddy, nu cred ca celor de la PNL le este rusine. Cu altele le-a fost. Cred ca nu prea cunosc semnificatia reala a conceptului de „social”.

Starlete, nu exista cu adevarat egalitate, nici intre scolile de la noi si cele din vestul Europei, nici chiar intre elevii din Romania. Eu am ramas cu „obsesia” de a oferi conditii cat mai bune copiilor din mediul rural. Si asta doar pentru ca ma doare sufletul cand ma gandesc la cat are de indurat un copil destept, cu potential, care are enorm de multe obstacole in fata pentru a se afirma doar pentru ca s-a nascut intr-o localitate mica, ascunsa, izolata si saraca. De aceea am creat in toate liceele si in alte scoli din tara, laboratoare de informatica, cu calculatoare legate la internet – in felul acesta elevii, de oriunde s-ar afla, intra in legatura cu informatia distribuita global, in toata lumea. Am avut studenti de acest tip, care mi-au aratat ca se poate sa te descurci singur. Dar, din pacate, sunt prea putini pentru cat potential exista in realitate.

Crane, sincer, nu mi se pare normal, dar si sistemul de invatamant particular trebuie sa colaboreze aici. Imi place radicalismul tau, chiar daca tie nu iti place nici de mine, nici de partidul din care fac parte. Ai un radicalism constructiv.

Vio, Theodor Stolojan era incaltat. Poate avea labe de inot. Nu am observat.

Urbanreality, mult adevar in cele spuse de tine. Tu esti printre cei care au resimtit direct efectele a ceea ce s-a petrecut in ultimii 4 ani.

Flavia, doar Traian Basescu si Theodor Stolojan ar putea sa ne raspunda la intrebarea ta legata de lesa. Sau poate si cei care i-au oferit lesa primului? Nu stiu, zic si eu….

Leo, sa stii ca nu intotdeauna are clientul dreptate. Poate suna ciudat ce spun, dar tara nu se poate conduce dupa sondaje.

Mihnea Georgescu, prea multa delicatete strica. Hai sa nu facem majoritati inainte de vreme.

Mark, din cate stiu baza de la Keflavik a fost definitiv inchisa. Cat despre venitul la noi… s-ar putea sa nu fie pe placul lor clima.

Diogenecainele, bine ca esti fericit, trebuia sa fie cineva!

Koubadera, intr-un Guvern mai conteaza si ce ai in spate. Cat despre circ si consens, mi-am spus de mult parerea.

Viski, ti-a raspuns Daniel mai bine decat as fi putut sa o fac eu.

In final, un scurt comentariu. Am vazut declaratiile lui Tariceanu si Basescu, pe tema maririi salariilor, si am fost revoltat. Nu este posibil ca, intr-o perioada complicata, in care efectele negative ale crizei economice mondiale vin peste noi (cititi analizele economice pentru a vedea ca deja nu mai e vorba doar de speculatii si de bursa, dar si de efecte la nivel concret) sa spui ca nu faci nimic pentru a-i pune la adapost pe cei cu venituri mici. Daca nici acum, in situatii de criza, nu incerci sa creezi o plasa de siguranta pentru cetatenii cu venituri reduse, atunci cand? Sigur, bogatii vor dori sa nu se schimbe nimic, pentru ca le este bine asa. Dar profesorii, functionarii, cei din sistemul sanitar ce vina au? Ii lasam sa se descurce singuri, daca se scumpesc alimentele si costul vietii? Eu nu vad lucrurile asa. Dimpotriva, eu cred ca tocmai acum trebuie sa intarim pozitia statului si sa vedem ce poate face statul pentru a-i ajuta pe acesti oameni. Iar marirea salariilor profesorilor reprezinta un pas pe care, economic, ni-l putem permite.

L-am auzit pe premierul Tariceanu cum vorbea de productivitate, in conditiile in care era vorba si de salariile profesorilor. Despre ce fel de productivitate discutam aici? In nici un caz despre una economica, fiindca educatia e un serviciu public. Daca vrem sa il transformam in ceva profitabil, il privatizam total si desfiintam statul. Sunt convins ca nu aceasta e solutia.

Solutia e, dimpotriva, cealalta: sa intarim statul, sa ii reformam institutiile si sa modernizam serviciile publice pentru a putea beneficia de ele toti cetatenii.

39 Responses to “Raspunsuri”


 1. 1 din Chicago octombrie 12, 2008 la 9:47 am

  M asteptam sa comentati si criza economica, In mod deosebit ce se intimpla aici in America. Chiar un pic cu implicatii in lupta electorala. care este pozitia dumneavoastra, si ce pronostic dati. Eu personal sint un simpatizant, dar daca vreti sa adunati si voturi transatalnice ar tebui sa abordati si probleme legate de cai afalti pe continetul american. Am foarte multi prieteni aici si majoritatea va sint defavorabil. Asta este the bad news. The good news news majoritatea romanillo va judeca dupa ce spun ziarele, si posturile de televiziune. Si dinnefericerire va sint defavorabile. Aici inAmerica (Aurora Illinois) unde locuiesc sint un paria pentru convingerile mele. Eu sint inca partizan PSD, inca cred in idealurile social democratiei.

 2. 2 Mihnea Georgescu octombrie 12, 2008 la 10:08 am

  Domnule Preşedinte,

  Mă suprindeţi, ca de obicei! 😉

  „Prea multă delicateţe strică?” Tocmai dvs. să spuneţi asta… aţi devenit „impetuos”, în campanie… Este foarte bine, chiar foarte bine!!! 🙂

 3. 3 instalatorul octombrie 12, 2008 la 10:48 am

  Pina acum eu nu m-am pronuntat in chestiunea majorarii salariilor, dar fiindca dl Nastase insista pe ea, ma voi pronunta acum. Din fericire pentru mine, chestiunea de principiu – nu in sensul profesorilor, ci in sens mai larg – s-a mai pus in istoria Romanie, asa incit voi incepe cu un citat din spusele premierului guvernului care a scos Romania din criza de dupa 1933, Gheorghe Tatarescu: „O politica nechibzuita, transformind mai toate veniturile statului in lefuri si diurne si facind imposibile investitiunile materiale si ameliorarea utilajului national.” Citatul ne da limita la care nu trebuie sa ajungem si conditiile care trebuie avute permanent in vedere. Vorbind de productivitate in contextul profesorilor, dl Tariceanu greseste: pe de o parte nu poti pretinde profesorilor productivitate, pe de alta parte nu poti conditiona total salariile angajatilor statului de productivitatea unei economii private si, in cazul Romaniei, in destula masura cu patronat strain. Salarizarea angajatilor statului este mai mare ori mai mica in principal functie de veniturile statului, iar ea trebuie limitata de cheltuielile firesti ale statului. De aceea il cred pe dl Nastase, care a dovedit ca a facut calcule, desi nu am verificat daca si initiatorii legii le-au facut ori au initiat legea tot pompieristic ca in cazul pensiilor. Dincolo de dreptatea dlui Nastase, niste probleme ramin:
  initiatorii legii au dat dovada de amatorism politic si economic, reusind sa creeze senzatia de propunere legislativa electoralista: pe de o parte, economic, trebuia propus un program de crestere salariala si nu o majorare-treapta de valoare mare, care poate produce perturbatii; pe de alta parte, politic, creeaza precedente pentru viitor, cind sindicatele ori corpurile functionarilor nu vor ezita sa pretinda mariri salariale de 200-300 la suta daca statul se ofera dintr-o data sa dea 50 de procente. La celalalt capat, atitudinea dlui Tariceanu are o componenta puternica politica: la vremea legii pensiilor, dl Tariceanu nu era prea sigur ca PNL va face parte din urmatorul guvern, asa incit pentru el mai importanta a fost grija de a plasa principala etapa de majorare a pensiilor pe spinarea guvernului urmator; acum insa dl Tariceanu este aproape sigur ca PNL va guverna din nou si ca satisfacerea cresterii pensiilor si salariilor le va reveni tot lor, ceea ce este totusi altceva, mai ales cind, dupa chiar propriile spuse, dl Tariceanu introduce prosti in guvern.

 4. 4 leo octombrie 12, 2008 la 10:54 am

  Aha!
  Touche, pousiquet!
  Va să zică, ez iujuăl, avea dreptate dumnealui, Bunicuţa…
  Va să zică în asta a dibuit dumnealui sămânţa cu pricina când v-a… botezat cu una din celebrele-i nume de… big-picture.
  Ei, vedeţi, domnule Năstase, fix d-aia dânsul are ceea ce dvs, în acest moment, pur şi simplu nu puteţi avea – priză la mase: pentru că ŞTIE că principiul dintâi al comerciantului – CLIENTUL ARE ÎNTOTDEAUNA DREPTATE – se aplică, poate mai bine decât pentru orice alt „segment de piaţă”, electoratului! Asta în vreme ce dvs, de altă formaţie fiind, păcătuiţi prin defectul profesional al aroganţei oricărui avocat de crede că, prin vorbe meşteşugite, poate convinge orice… juriu.
  Ei bine, domnule Năstase, până când nu veţi înţelege că eu, CLIENTUL, am ÎNTOTDEAUNA dreptate, şi când spun eu, evident o fac într-o figură de stil AROGANTĂ de a mă erija în VOX POPULI, nu veţi reuşi să surmontaţi handicapul cu care porniţi veşnic în cursa cu… obsesia, personajul acela trist care da, este lipsit de conţinut, dar ştie al naibii de bine să spună fiecărui auditoriu în parte exact ceea ce acesta se aşteaptă să audă. Chiar dacă pentru asta trebuie să se contrazică singur pe sine însuşi la fiecare cinci minute!
  Evident, nu asta aştept eu, poporul român veşnic în căutare de figuri mesianice care să-mi călăuzească paşii, popor ce lesne rătăcesc calea ADEVĂRULUI şi a VIEŢII, lesne lăsându-mă pradă păcatului de a crede în IDOLI!
  Eu, poporul român, aştept pe cineva care, înţelegându-mi nevoile şi neputinţa de a distinge dintre atâtea fete morgane oaza cea adevărată, cu apă vie, care să-mi satisfacă acele nevoi, să fie în stare… SĂ-MI DEA DREPTATE secunda doi după ce mi-a indus răspunsul corect şi să-mi spună AI ALES BINE, tu CLIENTUL CARE ARE ÎNTOTDEAUNA DREPTATE!
  Repetaţi deviza asta în fiecare dimineaţă când vă priviţi în oglindă! Până când cel care vă răspunde privirii de acolo, din oglindă, nu mai e adversarul piţifelnicului care s-o nimeri la un moment dat să vă fie adversar ci chiar el, acel NĂSTASE care răzbate uneori aici în unele articole şi luări de poziţie, nu avocatul aflat în faţa juriului din spatele micului ecran al tembelizorului! Pentru că, vedeţi dvs, eu, eşantionul de aici care vă cunoaşte dincolo de sticla tembelizorului, sunt mult prea nereprezentativ pentru eu, poporul cel mare, „average people”-ul care n-are treabă cu internetul, cu atât mai puţin cu bloggeria!

  PS
  La faza cu sondajele nu ştiu dacă am înţeles bine unde bateţi, dar s-ar putea să fi făcut referire la o şopârliţă care n-avea nicio legătură cu instituţia statistică ce vizează cunoaşterea părerii lui, a clientului ce are întotdeauna dreptate, nu uitaţi asta, pentru că cei ce au uitat-o şi-au cunoscut invariabil falimentul, ci viza un personaj ce insistă să ia, sub avataruri diferite aici şi în grădiniţa Bunicuţei, drept sondaj întrebările puerile adresate „publicului” pe căi internaute ce, evident, n-au nicio treabă cu reprezentativitatea.
  Şi, ciudat lucru, afirmând că ţara nu se poate conduce după sondaje, tocmai că veniţi pe undeva de-mi daţi dreptate: pentru că ele, sondajele, rămân cantonate undeva, pe unde mai rătăcesc unii, prin… big-picture-uri despre care lesne uită că-s făcute din… mărunţi pixeli. Mărunţi, mărunţi… da’ MULŢI şi… lesne schimbători între cele trei culori ale tubului tembelizorului! 😉

 5. 5 Marcel octombrie 12, 2008 la 11:44 am

  „pentru a putea beneficia de ele toti cetatenii” – in stil PSD ? Adica o marire a salariilor din invatamant cu 45% – atat a celor de 50 mil. lei vechi cat si a celor de 8mil. lei vechi ? La fel cum s-a facut si marirea pensiilor in stil PSD , prin marirea punctului de pensie – adica prin marirea cu acelasi procent.
  Dar nu le poti cere politicienilor ce au beneficiat de pozitia lor privilegiata sa aiba intelegere pentru oamenii (la asta se referea Monica Macovei cand spunea „oameni” si nu pinguini ) care depind de deciziile lor.
  Sper sa publicati comentariul.

 6. 6 dragos octombrie 12, 2008 la 12:47 pm

  Extraordinar umorul dvs. suptil din raspunsul dat lui Harabula !

 7. 7 Nicusor octombrie 12, 2008 la 1:39 pm

  Membrii Consiliului PSD Bucureşti au ales, astfel, 28 de candidaţi la Camera Deputaţilor, din 95 de dosare depuse, şi 12 candidaţi la Senat, din 19 dosare depuse.

  Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a precizat, după terminarea şedinţei şi numărarea voturilor, că, la Camera Deputaţilor, au fost desemnaţi următorii candidaţi, în ordinea numărului de voturi întrunite:
  Florian Popa, rectorul Facultăţii de Medicină,
  Aura Vasile, deputat,
  Rodica Nassar, vicepreşedinte şi deputat,
  Dumitru Chiriţă, lider sindical,
  Doina Burcău, director de liceu şi preşedinte al organizaţiei de femei pe Capitală,
  Georgian Pop,
  Oana Mizil,
  Mariana Negoiţă,
  Mihaela Moraru,
  Luminiţa Anghel, cantautor,
  Dănuţ Săndulescu, economist,
  Nicolae Ion, rector Bioterra,
  Mihaela Anton, preşedinte de organizaţie de femei,
  Larisa Antipa,
  Ovidiu Muşetescu,
  Florina Jipa,
  Doru Giugula,
  Alexandru Farcaş, fost ministru al Integrării,
  Viorel Pârvu,
  Victor Negrescu,
  Mariana Tătulescu şi
  Dan Darabont.

  Vanghelie a arătat că lista candidaţilor pentru Cameră include alte cinci nume, conform protocolului cu PC, printre acestea figurând :

  Marius Marinescu,
  Daniela Popa,
  Florea Damian,
  Cornel Ciontu, precum şi
  un candidat din partea CNSLR Frăţia.

  Potrivit liderului PSD Bucureşti, candidaţii pentru Senat, în ordinea numărului de voturi obţinute, sunt următorii:

  Cătălin Voicu, deputat,
  Cristian Diaconescu, vicepreşedinte şi senator,
  Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte şi deputat,
  Şerban Nicolae, senator,
  Adrian Câmpurean,
  Nicolae Mărăşescu, senator,
  Răzvan Theodorescu, senator,
  Sergiu Nicolaescu,
  Constantin Trăistaru,
  Ionel Olteanu şi
  Costel Nedelcu.

  “Democracy is a device that insures we shall be governed no better than we deserve.”

  « La démocratie est un système qui garantit que nous ne soyons pas gouvernés mieux que nous ne le méritons. »
  George Bernard Shaw 

  Parlamentul ROMANIEI, imbecilii sunt schimbati cu incapabilii.

 8. 8 diogenecainele octombrie 12, 2008 la 2:27 pm

  Vedeti, tara noastra e buna cu locuitorii sai. Ca o mamă!

 9. 9 Gabriela Savitsky octombrie 12, 2008 la 2:36 pm

  Mulţumesc.
  Să ştiţi că aveam nevoie de aceste cuvinte.

 10. 10 instalatorul octombrie 12, 2008 la 3:13 pm

  Despre criza, din presa franceza:

  Crise: L’Eurogroupe sans fonds
  Par Vivien VERGNAUD

  Alors qu’un sommet des dirigeants des pays de la zone Euro est prévu dimanche à Paris, Nicolas Sarkozy et Angela Merkel ont tenté samedi à Colombey-les-Deux-Eglises de s’entendre sur la création d’un fonds commun de sauvetage des banques, dans le cadre d’un plan européen. Mais la chancelière ne voulait pas de cette option. La zone euro se contentera d’une „action coordonnée”.

  „Tous les gross, gross problèmes sont ici!”. Les notions d’allemand de Nicolas Sarkozy sont suffisantes pour décrire la situation. Accueillant Angela Merkel à Colombey-les-Deux-Eglises (Haute-Marne) pour inaugurer un mémorial consacré au général de Gaulle, le chef de l’Etat a évoqué devant la presse les conseillers économiques de la chancelière en expliquant qu’il avait „beaucoup de mal avec eux” en ce moment, crise financière oblige. Angela Merkel et ses aides ont donné du fil à retordre au président en torpillant définitivement l’idée d’un fonds commun de sauvetage des banques européennes.

  La venue de la chancelière allemande tombait à pic: vendredi, Nicolas Sarkozy a dû convoquer dans l’urgence un sommet de l’Eurogroupe pour ce dimanche, à 17 heures. A l’Elysée, les chefs d’Etat et de gouvernement des 15 pays de la zone Euro, José Manuel Barroso, président de la Commission européenne, et Jean-Claude Trichet, président de la Banque centrale européenne (BCE), doivent tenter de „définir un plan d’action conjoint”.

  Chacun pour soi

  Selon une information de source gouvernementale et relayée par Le Figaro ce samedi, l’idée de Nicolas Sarkozy était simple: profiter de la manifestation en Champagne-Ardenne pour convaincre Angela Markel d’adopter dans les jours qui viennent un plan européen de sauvetage bancaire similaire à celui adopté par le Royaume-Uni. Christine Lagarde a abondé dans ce sens au cours d’une interview sur Europe 1 ce même jour. „Je suppose que c’est une des pistes”, a expliqué la ministre.

  Problème: l’Allemagne n’est pas convaincue par un plan commun „à la Paulson” et n’a rien cédé à Colombey. Le fonds commun pour sauver les établissements financiers est enterré, selon la déclaration commune des deux pays. Pour sauver leurs banques, chaque pays oeuvrera dans son coin, comme le Royaume-Uni, mais aussi l’Allemagne qui devrait engager rapidement un plan temporaire qui pourrait atteindre les 400 milliards d’euros. Pourtant des rumeurs rapportaient que la chancelière avait rallié ces deux derniers jours l’idée d’un fonds commun européen.

  Sarkozy dément avoir espéré un fonds commun

  A l’issue de la réunion, le président a dû faire du rétropédalage, histoire de rattraper les déclarations de sa ministre de l’Economie et les fuites gouvernementales. „Jamais, ni le Premier ministre, ni moi-même, n’avons parlé d’un fonds européen (qui) poserait un problème gigantesque d’opérationnalité de la décision de la gouvernance”, a déclaré le chef de l’Etat lors d’une conférence de presse aux côtés de la chancelière allemande Angela Merkel. „Ça ne peut pas être la réponse”, a-t-il martelé.

  Les membres de la zone euro s’orienteraient plutôt vers „une action coordonnée” et „rapide”. Nicolas Sarkozy et Angela Merkel ont déclaré, dans un communiqué commun, que „leurs pays étaient sur la voie d’une réponse de toute la zone Euro face à la crise financière”. En attendant, les tractations tous azimuts se vont se poursuivre. Avant le sommet de l’Eurogroupe, Nicolas Sarkozy va rencontrer Gordon Brown et un sommet du G8 devrait avoir lieu dans les jours qui suiveront. Mais, l’hypothèse d’un fonds commun écartée, le plan européen devrait se limiter à une déclaration de principes, comme celle adoptée par le G7 vendredi. Ce qui est sûr c’est que l’on y verra plus clair dimanche ou, si rien ne se passe dans le cadre de l’Eurogroupe, lundi, a juré Angela Merkel.

 11. 11 Bibliotecaru octombrie 12, 2008 la 6:30 pm

  @ Adrian Năstase

  Domnule Năstase,
  Oferiţi oamenilor un alt ţel, mai greu de atins, dar benefic şi în etapele intermediare. Domnul Mihai Mălaimare promovează de exemplu ideea ca în fiecare an să existe două oraşe româneşti care să capete titlul de capitală culturală naţională. Vin şi eu cu o idee de proiect ceva mai mare de atât care să se alăture acestui demers, România, centru cultural european. Ce ar fi ca România să devină în o sută de ani leagănul civilizaţiei viitoare? Şi cu ajutorul culturii se pot face bani. În plus cultura este o investiţie pe termen lung. Astăzi vorbim de greci şi încă ne gândim la filosofia şi cultura grecească de acum 2000 de ani. Cât de mult ar putea costa nişte centre în care intelectualii şi artiştii să nască noua cultură mondială?

 12. 12 leo octombrie 12, 2008 la 6:56 pm

  PPS
  Am omis să mă refer la esenţa răspunsului esenţial din finalul răspunsurilor punctuale: chiar dacă nu am punctat la momentul respectiv, însumez acum subscrierile mele la luările de poziţie ale instalatorului, marcel sau alex, şi nu numai, pe marginea modului şi momentului nefericit pentru legea asta cu salariile profesorilor, a riscurilor de lansare la vale a unui bulgăre incontrolabil spre o avalanşă a cererilor de măriri în lanţ. Se pare că acilea v-a scăpat faza cu big-picture-ul, şi aţi ocolit două adevăruri esenţiale dintre cele semnalate de diverşi:
  – înainte şi mai mult decât a rezolva problemele acelor profesori amărâţi, mărirea procentuală nu face decât să mărească discrepanţele, la fel ca şi în cazul pensiilor, dintre cei care chiar aveau nevoie de o mărire şi cei care chiar au avut de câştigat semnificativ, pentru că ele, procentele, au prostul obicei să conteze doar raportate la… „eşantioane” semnificative; pentru suplinitorul amărât, 50% nu face decât să acopere creşterea „măreţului” „coş zilnic”, pentru aceia care oricum câştigau enorm prin salarii dublate (e un fel a spune, ordinul fiind evident mult mai mare) prin meditaţii justificate de valoarea lor ca profesori, ori doar de „poziţia” lor de aş-i putea şantaja, în lipsa conştiinţei, elevii ce „nu fac faţă” nemeditaţi în particular de profesorul de curs (să nu-mi spuneţi că vă e străin acest fenomen!) ori salarii private din after-school-uri ori universităţi private, pentru aceştia, spuneam, vorbim despre o creştere reală, profitabilă;
  – momentul ales – în prag de alegeri şi de criză mondială – e PENIBIL! şi nu face decât să dea apă la moară politicianiştilor ce vorbesc despre „clasa politică” de parcă n-ar face parte din ea şi presaşilor de doi bani ce desfiinţează o clasă politică de pe urma căreia, în fond, îşi duc mizera existenţă de conştiinţe de vânzare (evident, trasez cuvenitele separări între politicieni şi politicianişti, respectiv între jurnalişti şi presaşi).
  Iar cele două amănunte vin de susţin ideea esenţială a unei discuţii aşa cum NU o ridicaţi dvs: a ajuta în prag de criză categoriile CHIAR defavorizate NU se face sectorial, cu atât mai puţin procentual, ci aşa cum semnala cineva aici, prezint scuze că nu am reţinut emitenta, printr-o reformulare într-o scală justă a salariilor oferite de stat slujbaşilor săi, într-o scală în concordanţă cu valoarea şi limitată ca decenţă, se spunea aici într-un rapport 1:10, posibil discutabil, dar oricum mai de bun simţ decât nesimţirea monumentală a unor pensii de sute de milioane de lei vechi în condiţiile unor salarii pentru profesori debutanţi sau medici stagiari insignifiante până şi prin comparaţie cu cadre din acelaşi domeniu cu ei şi cu pregătire inferioară.
  Notă pentru cârcotaşi: singurii bani pe care reprezentanţi ai familiei mele, de la bunic la nepot, i-au luat vreodată sunt bursele de studenţi ori alocaţiile (de copii ori creştere a copiilor), aşa că-s total în afara vreunei implicări în subiect în afara aceleia (implicări) a conştiinţei ce, zic eu, m-a ajutat în viaţa asta să ţin calea cea dreaptă între just şi injust, între ce-i corect e corect şi… vorbe-n vânt!

 13. 13 dragos octombrie 12, 2008 la 7:42 pm

  De multe mizerii sunt in stare portocaliii !
  Bine ca ati poposit sanatos in Ploiesti !

 14. 14 Crane octombrie 12, 2008 la 10:44 pm

  Dle Nastase,

  poate ca sint off topic, dar iata, s-a votat in Parlament, si facultatile particulare au dreptul sa organizeze, la liber, masterate si doctorate. Cum sa colaboreze invatamintul particular la ridicarea exigentelor daca isi fixeaza singure standardele joase de acordare a diplomelor?

  Spuneti-mi sincer, dvs ati votat pentru aceasta lege? Sinteti rector la o Universitate particulara? Stiu ca predati la multe Facultati particulare, ma intreb daca sinteti rector sau parte din conducere, si daca vedeti vreo incompatibilitate in a vota pe o asemenea lege.

  In alta ordine de idei imi place bloggul dvs, mi se pare o idee excelenta, se vede ca si dvs va place dialogul inteligent si parca -parca incepeti sa imi placeti. Nu si partidul, a, nu, nu ! 🙂 Sincer, imi pare rau ca mi-ati fost profesor doar pe hirtie si nu v-am vazut macar o data la cursul de drept international. Particularii au fost mai norocosi!

 15. 15 Augustin octombrie 12, 2008 la 11:23 pm

  @ Leo
  Fiindca tot vorbeai de circotasi, iata-ma prezent:
  Cum ramine cu faptul ca pensiile sint sumele returnate de la fondul de pensii in functie de cuantumul contributiei fiecaruia la respectivul fond, in functie de durata si importanta activitatii utile societatii desfasurate de fiecare? E drept, ziceau unii, de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi. Dar o fi bine? Atunci hai sa contribuim la fondul de pensii in mod egal, ce zici?

 16. 16 leo octombrie 13, 2008 la 8:56 am

  Cârcotaşule, taică,
  unde scrisei eu ceva despre egal?! Ia-n mai citeşte tălică o dată, cu plaivasu-n mână, ce scrisăi, şi-o să vezi că n-am treabă cu egalitarismul!!!
  Eu vorbesc despre SCALĂ, carele scală are verticală, nu palier, vorbesc despre cele ce statul are a plăti FAIR, într-un sistem unitar la nivelul „unităţii” numită stat.
  Dacă mai ţii tălică minte, nici când s-a discutat pe tema alocaţiilor pentru îngrijirea copiilor în cei doi ani post-natali nu am fost de acord cu alocaţia unică pentru toate mămicile, indiferent de activitatea pre-natală, dar nici de acord cu discrepanţe enorme pe banii plătiţi de stat nu am putut fi de acord, pronunţându-mă atunci, ca şi acum, pentru o SCALĂ progresivă dar nu proporţională, care să asigure, simultan, minimul decent pentru cei mulţi cu posibilităţi, ori doar cu soartă, limitate şi cuvenitul plus pentru cei cu posibilităţi, ori doar cu relaţii, superioare.
  Or ţi se pare că un şef de puşcărie aduce statului servicii atât de importante prin comparaţie cu un învăţător încât el să merite sute şi sute de milioane salariu, din care apoi să i se calculeze pensia aia inimaginabilă despre care s-a scris zilele astea, iar el, domnul Trandafir căruia îi încredinţăm şansele de viitor ale copiilor noştri, să fie pus în situaţia jenantă de a sta cu mâna întinsă la părinţi, asta dacă nu-i din categoria aia de nemernici care se pretează la meditaţii forţate?
  Să fie oare după posibilităţi plata unor cadre sanitare medii sau inferioare incomparabil mai bine plătite în anumite locuri decât medicii stagiari, totuşi, cu studii superioare? Şi, una peste alta, atâta vreme cât sunt discrepanţe atât de uriaşe între salarii, nu se induce aşijderea în zona pensiilor?
  Eu tare-ţi mulţămesc de mingea ridicată la fileu prin şansa de a clarifica o poziţie care, poate, de obidă, a ieşit niţel ambiguu creionată dar, vorba ceea, una-i una, alta-i alta: EGALITARISMUL n-are nimic a face atunci când e vorba de readus DECENŢA şi SCARA REALĂ A VALORILOR în cotidianul românesc.
  În concluzie, nu fiecăruia după nevoi, ci fiecăruia după valoare. reală, nu deformată de un sistem public de care s-a tras anapoda, încoace şi încolo, funcţie de cine s-a nimerit la putere şi ce grup socio-profesional s-a nimerit să aibă la îndemână „argumente” mai valabile la negocieri. Vorba lui Marcel parcă, iar tre să prezint scuze pentru lapsusul de memorie zăuitucă la nume, nu şi la ideile altora, în vreme ce potenţaţii se pot trata în străinătate, tot acolo putându-şi trimite beizadelele la studii, de judecat or avea a se judeca acilea… Şi pensii tot d-acilea şi-or lua, aş adăuga, şi să nu crezi că averile acumulate i-ar face mai dezinteresaţi de firfificii unor pensii nesimţit de mari mai mult decât se arată dezinteresaţi să deconteze tot felul de cheltuieli de… protocol…
  Na, că mă ambalai de luni dimi, dacă tre s-o ţin aşa toată săptămâna…

 17. 17 Marcel octombrie 13, 2008 la 9:35 am

  „importanta activitatii utile societatii” – sau marimea pilelor , necesara pentru accederea in functii platite bine. Taranii care au muncit o viata in soare si ploaie la CAP nu au desfasurat o activitate utila pentru societate.

 18. 18 leo octombrie 13, 2008 la 10:12 am

  PS
  Vezi cum Tăriceanu a avut bani să tripleze salariile directorilor de stat, în vreme ce economia se duce de râpă dacă se măresc salarii la profesori. Care, repet, NU trebuiau mărite procentual, ci CORECT, prin reducerea, nu prin mărirea diferenţelor dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul mai mic al învăţământului, respectiv sistemul mai mare al bugetului de stat din care se plătesc toţi salariaţii statului…

 19. 19 leo octombrie 13, 2008 la 10:16 am

  PPS
  Na, cu ochii dupe semnele de întrebare uitate pe drum de Marcel, uitai şi eu că „trebuiesc” – „trebuiau” nu există în limba română… Sau era mai isteţ să zic c-am făcut eroare de tipar, ca-n cazul de mai sus cu cratima rătăcită în galopul telegarilor pe tastatura lactocului? 😆
  O fi semn de evoluţie? Tind oare să devin mai apt de meleţian de penetenciar? S-au mai tre să-mi lobotomizez niscai neoroni ca să mă poci integra în sistemul de… „valori”?!

 20. 20 leo octombrie 13, 2008 la 10:18 am

  … eroare de tipar în erată mai îmi lipsea… 😆

 21. 21 Ged octombrie 13, 2008 la 10:25 am

  @Augustin
  Domnule draga, din nefericire hiper pensiile in discutie n-au nicio legatura cu sistemul contributiv. Pensiile mai vechi sunt calculate pe baza celor mai mari venituri din ultimii 10 ani de activitate si apartin unor cetateni care au platit contributiile in valuta si s-au pensionat in anii in care raportul leu dolar a fost cel mai mic. Cunosc un cetatean pensionat in 2002 si care a obtinut o pensie absolut legala de peste 280 000 lei. A lucrat la Metal Import-Export in exteriorul tarii si a fost platit in valuta.
  In cazul mai tinerilor pensionari de lux, situatia este cu adevarat grava si inechitabila, baza calcului pensiilor lor fiind veniturile impozabile din ultima luna se serviciu. La acestia a functonat din plin clientelismul si nepotismul, multii dintre ei fiind promovati in functii sau primind suplimentar diverse sinecure paralele, doar in scopul obtinerii unor pensii mai mari. Mai tebuie adaugat ca unii sunt parte a sistemelor de pensii ocupationale, iar altii ale unor sisteme speciale (justitia)
  Sistemul de pensii contributiv deocamdata este in faza de praf in ochii prostimii, el actionand doar pentru o parte a masei de pensionari.
  Trebuie precizat insa ca nu tot ce se vehiculeaza sub numele de pensie este cu adevarat pensie. Face valva pensia de 3 ron a unei batrane. Este o falsa problema, vanturata numai cu scop de reting si campanie murdara. Acea suma ridicola este o indemizatie cine stie din ce provenita. Este trist ca exista in acest cuantum, dar nu este pensie, persoana in cauza neprestand niciodata munca intr-un sistem care sa perceapa si contributii pentru o pensie viitoare. Identic sutele de mii de agricultori nu au contribuit nicicand pentru viitoarele pensii. Deci ei primesc din buget ajutoare sociale. Este trist ca sunt mici, dar nu pot fi comparate cu pensiile pentru munca impozitata.
  Un alt argument pentru care sunt si pensii mici sunt diferentele de vechime in munca. Stiut este ca primea pensie de serviciu cel care platea asigurari sociale minim 5 ani de zile. Cum vrem ca pensia celui cu numai 5 ani vechime sa fie egala cu a aceluia cu vechime completa sau peste aceasta vechime.
  Apoi intervine diferenta de castiguri salariale intre pensionari, deci de contributie la fondul de pensii.
  Daca se vrea sa se faca lumina in problema pensiilor, va trebui sa se treaca la toata masa de pensionari la calculul dupa contributia pe intreaga durata a muncii depuse, sa se renunte la sistemele diferite de calcul, si sa se revina si asupra cuantumului pensiilor in plata, calculate dupa veniturile lunii in care s-a facut pensionarea. Chiar daca se incalca principiul „dreptului deja castigat”, avand in vedere ca acel drept are la baza o lege incorcta se poate face acest lucru. In caz contrar chiar daca se va aplica de la un moment dat la o lege unitara, sistemul de pensii va ramane tot inechitabil si generator de tensiuni sociale.

 22. 22 Ged octombrie 13, 2008 la 10:33 am

  @Augustin
  Erata
  280 000 000 lei, ci nu 280 000 lei

 23. 23 Ged octombrie 13, 2008 la 10:38 am

  @leo
  Bagati o adaugire si la textul „Notă pentru cârcotaşi: singurii bani pe care reprezentanţi ai familiei mele, de la bunic la nepot, i-au luat vreodată sunt bursele de studenţi ori alocaţiile (de copii ori creştere a copiilor), aşa că-s total în afara vreunei implicări în subiect în afara aceleia (implicări) a conştiinţei ce, zic eu, m-a ajutat în viaţa asta să ţin calea cea dreaptă între just şi injust, între ce-i corect e corect şi… vorbe-n vânt!” pentru ai da un inteles.
  Din text cam rezulta ca intreaga dumneavoastra familie a descoperit secretul supravietuirii cu aer si apa, caci doar bursele si alocatiile intotdeauna au fost foarte mici si neindestulatoare.

 24. 24 Marcel octombrie 13, 2008 la 11:27 am

  @Leo
  Multumesc pentru observatie.
  @Ged
  ” Identic sutele de mii de agricultori nu au contribuit nicicand pentru viitoarele pensii” – ca urmare a unui abuz al statului care i-a folosit ca forta de munca salariata, dar i-a considerat „cooperatori”. Daca s-a incercat repararea unor abuzuri , in cazul fostilor proprietari de imobile, sau a celor ce urmau sa-si cumpere un autoturism – si e foarte bine ca s-a procedat asa – nu este cazul sa se aiba in vedere si aceasta categorie sociala, poate mai putin auzita ?

 25. 25 cogito ergo sum octombrie 13, 2008 la 12:47 pm

  @Marcel
  Pai draga domnule, acel ajutor care este asimilat cu o pensie este exact acea reparare pe care o reclami. Ea este la un nivel nu foarte mare si categoric trebie majorata in timp. De fapt majorarea pensiilor a cuprins si aceasta categorie de pseudo prensionari. Atata doar ca pentru acestia, banii vin din fonduri exterioare Fondului de pensii, caci de unde n-ai pus n-ai cum sa gasesti. Cunosc insa agricultori din zonele necooperativizate care au cotizat voluntar la fondul de pensii si care acum beneficiaza de pensii proportional cu timpul de cotizare si sumele depuse.
  Pretentia dumneavoastra este asemanatoare cu aceea a celor care nu vor sau nu pot sa-si asigure locuintele si solicita statului sa le construiasca si sa le reconstruiasca ori de cate ori inundatiile le darama, iar ei le refac in aceleasi zone inundabile. Dar statul nu are bani din cer. El lucreaza cu banii luati de la noi si oricata mila, compasiune poti avea pentru necazul unor categorii de oameni, pana la urma este necesar ca si aceste categorii sa faca ceva pentru dumnealor inainte sa fie loviti de necazuri.
  Asocierea situatiei agricultorilor cu cei care au depus bani in banca de stat „CEC” pentru achizitionarea de masini si a chiriasilor care au cumparat conform unor legi in vigoare locuintele in care locuiau de multi ani si care la momentul cumpararii nu erau in litigiu, este daca nu dovada de rea credinta interesata, cel putin necunoasterea problemelor reale.

 26. 26 Marcel octombrie 13, 2008 la 1:50 pm

  @cogito ergo sum
  Multumesc pentru raspuns.
  Eu nu am pus problema daca acesti oameni au contribuit la fondul de pensii, deoarece raspunsul la aceasta intrebare este evident, de altfel a raspuns foarte bine domnul care semneaza Ged la aceasta. Eu am spus ca nu au fost socotiti salariati – daca tot au muncit pentru stat in timpul regimului comunist – si ca daca statul ar fi fost corect , ar fi trebuit sa le vireze contributiile reale (de care statul a beneficiat in mod abuziv) in fondul de pensii.
  Regimul politic din vremea aceea a urmat o politica de industrializare si in acest scop era necesara forta de munca din mediul rural. Statul a creat conditii comparativ mai bune pentru locuitorii din mediul urban in scopul atragerii populatiei la oras deoarece a urmarit obiectivul strategic al industrializarii tarii. Dar cel putin in perioada de inceput a regimului, dar si in anii 80 cand s-a platit datoria externa, o parte insemnata din veniturile statului au provenit din agricultura.
  Este firesc ca aceste pensii sa provina din alta parte decat din fondul de pensii. Suntem de acord si ca marimea lor trebuie corelata cu posibilitatile bugetului actual, precum si cu ideea ca ele sa creasca in viitor. Nu sunt de acord ca aceste pensii sa fie socotite „ajutor social”. Ajutorul social este pentru cineva care nu a muncit , nu a contribuit la avutia nationala- dar care beneficiaza de solidaritatea celorlalti membri ai societatii. Pentru astfel de oameni se potrivesc termeni precum ” mila, compasiune”.
  Spuneti ca „este necesar ca si aceste categorii sa faca ceva pentru dumnealor”. Aceste categorii au facut mult, nu „ceva” si nu doar pentru ele, ci si pentru generatiile mai noi .
  Asocierea cu alte categorii nedreptatite de vechiul regim cred ca este mai corecta decat asocierea cu beneficiarii celorlalte fonduri de pensii „speciale”.

 27. 27 blogideologic octombrie 13, 2008 la 1:51 pm

  @ leo, cu stimă,
  „trebuiesc” există în limba română…
  Mihai Eminescu: „Şi trebuiesc luptate războaiele aprinse”

 28. 28 leo octombrie 13, 2008 la 2:15 pm

  Ged,
  Mulţam de observaţie. Observasem şi eu chiar când am postat că mâncasem, nu ca fii-miu doar două-trei litere, ci două-trei cuvinte – „de la stat”, adicătelea veniturile din care-mi duc existenţa nici prea-prea, nici foarte-foarte neavând de-a face cu obiectul criticilor mele – STATUL ca plătitor, nu ca încasator…
  aşa cum am realizat şi citindu-l pe Marcel că, obişnuit fiind să-mi tot ajut tatăl (care, având ghinionul să iasă la momentul nepotrivit la pensie, a ajuns, mulţumită sistemului inechitabil de majorare procentuală repetată iar şi iar, să aibă o pensie mai mică decât subalterni ai lui mai tineri) ori bunica (nefericit ajunsă în situaţia mai corect prezentată, părerea mea, de Marcel, a foştilor CAP-işiti de două ori traşi pe sfoară, o dată de statul comunist ce le-a luat terenurile şi forţa de muncă necesară pentru a le exploata pe un soi de arendă, a doua oară de statul post-comunist, ce le-a dat terenurile odată cu „opţiunea” de a le vinde pe daiboji miliardarilor de azi pentru că altă sursă de venit, nepensionari la vârsta pensiei fiind, tot nu au) nici n-am mai realizat că da, pe undeva mai am o categorie de bugetari în familie… dar care, mulţumesc lui Dumnezeu, nu au niciunul a trăi din firfiricii prin care statul înţeleg să le răsplătească, vorba clasicului în viaţă deja citat aici „importanta activitatii utile societatii” la vremea când au fost, unul pe ogoare, altul prin fabrici, cei care au construit prin munca lor bogăţia pe care alţii s-au obosit s-o prăduiască de vreo douăj de ani încoace…
  În ambele cazuri de erată însă am considerat că, aşa cum dealtfel tălică ai făcut-o, cine poate, chiar poate pătrunde la esenţa gândurilor ce se doreau a fi exprimate într-un moment evident neprielnic pentru „editat” fraze, de-am ajuns tocmai eu, cel ce-l „certa” pe domn doctor eugeno pentru practicarea eratelor – inutile pentru că cei care ştiu că am greşit, ştiu că-i vorba de-o greşală eronat de neintenţionată, iar cei care nu ştiu că am greşit, nici măcar nu se pot bucura că mai ie şi alţii ca iei înainte să-mi vadă erata (deci la ce bun să le produc mici bucurii?!) – am ajuns spuneam, iată, să fac erată la erată la erată… 😉
  Augustine, tată, sper că te găseşti în nirvana cârcotaşilor văzând ce-a ieşit p-acilea… 😆

 29. 29 leo octombrie 13, 2008 la 2:27 pm

  @ blogideologic
  m-a ferit sfântu să mă lansez într-o dispută pe teme lingvistice cu cineva care, evident, e mult mai în teme decât mine cu terminologia rarissimă a limbii române!
  dar, zic şi eu, părerea mea de filolog amator de neprofesionist, că dumneaei, limba română, a avut prostul obicei de a fi evoluat de la Eminovici încoace, astfel că-n absolut toate dicţionarele la zi „trebuie” este verb intranzitiv… dacă a existat, ori dacă va exista din nou cândva „trebuiesc” în virtutea aceluiaşi mod de impunere a limbii vulgare în faţa limbii literare despre care mai făcui vorbire deunăzi, asta cu siguranţă e cu totul alta decât ce spusei eu: ACUM nu există în limba română. mă rog, să precizez, aia literară… deşi, după cum spuneam, succesurile ţi le aduc alte specii de limbi, prin urmare aşa-deci ar cam trebui să mă dezic de desuetul obicei de a fi pedant în exprimare… şi să-mi tratez cum se cuvine în… antecamera… editorială gândurile… 😆

 30. 30 andreea octombrie 13, 2008 la 2:55 pm

  Multumesc pentru raspuns. Nu numai ca s-au asmutit anumite categorii socio-profesionale impotriva altora, ceea ce nu contest… in plus, eu cred ca in România nu a fost niciodata vorba de capital social. Nu am avut timp sa il constituim. Am fost uniti o data poate: cand am facut revolutia din ’89, dar in cazul acesta nu este vorba de capital social. Iar cat despre faptul ca, categoriile sociale se indeparteaza din ce in ce mai mult, ei bine asta este peste tot valabil. Iar cauzele sunt economice nu neaparat politice. In aceste conditii, eu cred cu convingere ca statul are un rol important: de „régulations sociales”: adica de a da pachete de legi care sa completeze „legile” economiei, de care avem nevoie si careia trebuie sa ii suportam capriciile (à défaut de pouvoir la maîtriser). Si sunt profund convinsa ca este rolul partidelor de stanga sa faca acest lucru. Intrebarea este: sunteti dispusi sa asumati acest risc, intr-o tara ai carei locuitori sunt dezamagiti la maxim de puterile politice? Este un risc, suntem de acord. Eu voi urmari cu interes evolutia lucrurilor. Mult succes la alegerile din noiembrie. Situatia a evoluat asa cum speram ca o sa o faca: partidele si oamenii politici vor trebui sa „dea” si sa „convinga” de acum inainte pentru ca au nevoie de capital social,si nu numai de alegatori… Sunteti ca la scoala: veti fi notati, de noi, alegatorii si doritorii de democratie si transparenta. Daca acceptati jocul, inseamna ca sunteti pregatiti moral sa constituiti un capital social. Eu va sustin. :)))… daca veti reusi desigur.

 31. 31 Augustin octombrie 13, 2008 la 4:52 pm

  @ Leo si TUTUROR

  Unde dai si unde crapa! Sau ce zic eu si ce se intelege!
  Fratilor, sint si eu oripilat (sau ORIBILAT !!! – cum minunat gresea cineva) de acele pensii sau salarii care n-au nicio legatura, nici cu valoarea, nici cu durata sau importanta muncii prestate, cu niciun criteriu corect sau moral de apreciere, care sint pur si simplu o sfidare la adresa bunului simt si care ar trebui eliminate de urgenta! Pensii sau venituri obtinute, pur si simplu, prin INGINERII (a se citi smecherii ordinare!) murdare!
  Excelente si riguros exacte observatiile lui Ged – multumesc, domnule!
  E limpede! SI in acest domeniu (ca si in multe altele) e o adevarata harababura ( era sa zic HARABULA! – ce, greseam prea tare?) Si ar trebui facuta curatenie! Si ordine! Oare domnul AN ne aude?
  In fine, pentru a lamuri definitiv confuzia care s-a creat cu privire la cele spuse de mine, (dar care pare chiar benefica, dupa disputele generate) o sa apelez la o metoda maximala. Vorba germanului ,”longum per praecepta iter est, breve autem et efficax per exempla”:
  Daca Nahas are 400 lei pensie, iar eu 200 , adica JUMATATE! (lucru corect, caci el a contribuit din greu la fondul de pensii, fiind aviator, iar eu am spart seminte pe bordura – oribil cuvint!), dupa citeva mariri de pensii CU ACELASI CUANTUM!, pensia bietului Nahas va fi de 3400, iar a mea de 3200! Are Nahas motiv sa fie frustrat? ARE! Pensia lui de aviator va fi (aproape) egala cu a mea, un neica-nimeni! Asta este egalitatea despre care vorbeam, draga Leo, si care mi se pare inacceptabila !

 32. 32 din Toronto octombrie 13, 2008 la 6:10 pm

  Stinga romaneasca are sansa sa renasca, ca si in alte parti, in conditiile in care aici in America de Nord se vorbeste deschis despre sfirsitul capitalismului american, in special al doctrinei economice imbratisate de conservatori. Atit in media cit si in cercurile academice se discuta nu atit despre experienta caderii burselor cit despre exact ce amintiti: care este rolul statelor si pina unde se va merge cu implicarea statelor in reglementarea economiei. Odata ce statul va fi mandatat sa gestioneze sectoare din economie, precedentul va fi creat, alte sectoare putind sa ceara implicarea sa. Voci partizane vorbesc deschis despre nationalizare, si trecerea la socialism, desi, evident acesta este un scenariu de fictiune, sau cel putin asa pare.

  Alegerile din Canada de marti, si cele ulterioare din SUA in noiembrie sunt demne de atentie.

 33. 33 leo octombrie 13, 2008 la 6:25 pm

  @ Augustin
  încă o dată, de la cap, poate mai stârnim o furtună în eprubetă şi mai găsim pe cineva ca ged care să ne dea informaţii la fel de exacte şi riguroase cum mai făcea nu spui cine, nu spui când 😉 : unde în sursa mea de erate iniţială am vorbit eu ceva despre egalitate în vreuna din formele abordate de tălică?!
  eu vorbii despre un sistem în care pensiile, veniturile în general, să fie aşezate pe o scală construită cu decenţă şi în raport cu valoarea care să NU evolueze nici cum spui tălică, prin ELIMINAREA diferenţelor cuvenite între minim şi maxim, dar mai ales să NU evolueeze aşa cum tot evoluează de ani buni, cu CREŞTEREA diferenţei dintre minim şi maxim, de când, prin repetate creşteri potenţiale, cei 400 de lei ai lui harababură au ajuns mii, iar cei 40 ai mei, că io n-avusei bordură pe care să sparg seminţe m-am mărginit să tai frunză la câini, n-au ajuns nici la o sută. şi ştii tălică prea bine că, în vreme ce scenariul tălică e pur exerciţiu de matematică imaginară, scenariul meu e tristă rătăcire prin meandrele concretului ce fac să se afle în parlament fooooarte mulţi profesori universitari interesaţi de o mărire procentuală şi SIGUR niciun suplinitor de şcoală cu latrină-n fundu curţii interesat de o grilă de salarizare echitabilă…
  dac-aş fi nea bordură, acu aş tremura de emoţie că profu univ. ANeul m-o cenzura… 😆
  dacă mă cenzurează, ce mă fac? ei, asta ie, îmi leg bordura de chicere şi m-arunc în… canalele de irigaţie de la dăbuleni, că tot aflai c-aş fi de p-acolo-şa… 😉

 34. 34 eugeno octombrie 13, 2008 la 6:33 pm

  @ Nicusor

  Deci nu un simplu postator de lozinci, ci un model „imbunatatit”, ce poate posta si liste, si spre deliciul galeriei stie (vorba lui Leo), sa „gavareasca” si limbi straine.
  Asa cum v-am lasat sa intelegeti intr-o postare anterioara (sperand ca o sa reusiti), pe aici chiar nu duceam lipsa de inca cineva care sa se dea destept (citat desigur).
  Sincer sa fiu, in cazul dumneavoastra nu am reusit sa pun un diagnostic si nu sunt inca edificat ce va mana intr-o „lupta” atat de „inversunata”, anti PSD si tot ce tine de PSD. Ma tot intreb, daca este sarcina de serviciu (si in acest caz va felicit, sunteti un executant constiincios, ce suporta cu stoicism consecintele), un hobby(cam „extravagant”, desigur in varianta in care sunteti bogat, pentru ca sarac fiind s-ar chema altfel), sau doamne fereste o obsesie si in acest caz desigur, aveti nevoie de ajutorul semenilor si puteti conta pe mine.
  Mai exista si alternativa unei „combinari” (vorba lui Harabula) a acestor posibile motivatii, dar asta nu schimba prea mult datele problemei, stiut fiind ca atunci cand ai idei putine, acestea se pot transforma cu usurinta in idei fixe. Faptul ca deja „definiti” liste consistente de oameni cert diferiti din punctul de vedere al biodiversitatii, cu un singur cuvant (imbecili sau incapabili), poate constitui un prim simptom ingrijorator. Dar sa speram ca nu este asa si postarile sunt o banala manifestare de „no brain,no pain”.

  PS Chestiunea cu cantecelul este chiar reala, pentru ca asa cum ar spune Leo, „vine de se potriveste”, primele versuri sunand cam asa:
  Nicusor avea o toba, bum, bum, bum
  O tot ia de dupa soba, bum, bum, bum
  Toata ziua vrei nu vrei, bate-n tinicheaua ei
  Nicusor avea o toba, bum, bum, bum

  PPS Asa cum lesne puteti observa, istoria se repeta, nimic nefiind nou sub soare, nici macar asocierea dintre Nicusor si toba.

 35. 35 sfinx667 octombrie 14, 2008 la 3:20 am

  @eugeno,
  Genial !
  respecte,
  Sibilla

 36. 36 sfinx667 octombrie 14, 2008 la 3:30 am

  @Gabriela Savitsky,
  Model de ” reformare a institutiilor, de modernizare a serviciilor publice ”, să mai zic şi-n interesul cui anume, sau încep a doini : cât îi lumea-n lung şi-n lat, nu-s ” dive ” ca în Banat / poate să urle oricine, ” diva ” tot se ” ţânie ” binie … :
  http://sfinx667.wordpress.com/2008/10/14/singura-speranta-justitia-divina/
  respecte ,
  Sibilla

 37. 37 leo octombrie 14, 2008 la 8:26 am

  @ AN
  Post-scriptum la „CLIENTUL ARE ÎNTOTDEAUNA DREPTATE”
  Într-o noapte în care insomnia m-a alungat între varii acareturi ale palatului meu, rătăcit printre alte palate ale unuia dintr-acele blocuri despre care un alt Nicuşor din alte vremi în care se bătea toba făcea o paralelă între verbele construit – vopsit, am dat, în sala aia de lectură în care noi, plebeii, ni-s egali cu vlădica, peste un articol mai vechi al unui jurnalist, sunt sigur că-l cunoaşteţi 😉 , care explicase deja mai bine ca mine cum devine treaba cu deviza de mai sus:
  „Iată-mă din nou în faţa voastră, e miercuri, octombrie, vă simt prin cuvinte, simt că-mi scăpaţi printre rânduri şi apoi simt iarăşi că vă prind, important e că vă ştiu acolo, altfel decât acum, cinci, zece sau cincisprezece ani, la fel de lucizi, ba chiar prea lucizi uneori, luciditatea asta ne omoară cu zile până la urmă, şi din ce în ce mai sofisticaţi, staţi la pândă şi aşteptaţi fiara din mine, alteori doar intuiţi printr-un gest, printr-o propoziţie, copilul care am fost, voi nu mai sunteţi cititori, voi sunteţi prietenii mei şi ai întrebărilor mele, voi sunteţi prietenii mei şi ai răspunsurilor mele, vă simt în venele mâinii cu care scriu, vă poticniţi în sângele meu, e miercuri, octombrie, vă simt la capătul propoziţiilor, voi sunteţi cei care puneţi punctul, ultimul punct, nu mai aveţi de mult timp şi nici răbdare pentru lucrurile comune, n-aşteptaţi de la mine nici calea, nici măcar drumul, sunteţi prea inteligenţi ca să puteţi fi ca­talogaţi cumva, voi mă aşteptaţi pe mine, e compromisul vostru de a mă privi în fiecare zi şi totodată privilegiul, n-aştep­taţi explicaţii şi nici teorii savante, nu veniţi la întâlnirea asta cu mari emoţii, e miercuri, octombrie, şi vă simt adânc în gândurile mele, ca nişte rădăcini de cuvinte care-şi trimit florile să înflo­rească o dată cu lumina tiparului, aţi putea fi plumbul din literele încredinţate lui sau toate semnele de punctuaţie care brăzdează pământul şi hârtia, ştiu pretenţiile voastre, ele îmi hrănesc şi nesomnul, şi odihna, fiecare din voi a trecut o dată prin mine şi a lăsat urme adânci, locuim unul în celălalt ca ţărmul cu marea, nu ne mai citim de mult prin cuvinte, ne citim din ochi şi dorinţe, e miercuri, octombrie… ”
  Şi ştiţi care-i culmea? Între jurnalişti, pe dumnealui, alde Tucă, nu prea l-ar putea încadra cineva la categoria „modeşti”, modest, desigur, în sensul de antonim al lui arogant… 😀

 38. 38 leo octombrie 15, 2008 la 9:11 am

  @ Augustin
  Post-scriptul la o interesantă cârcoteală
  Ete că nu degeaba-s suriorul, vorba prinţesei mele, geamăn al uneia dintre acele flori cu care, din păcate, nu se poate face primăvară în politichia românească, şi s-a-ntâmplat să vedem la fel problema asta a inechităţii şi nerecunoştinţei profitorilor de azi faţă de truditorii de ieri… Şi, în vreme ce eu vă stresez, fără prea mult spor, doar pe voi, ea, Corina de România, stresează Parlamentul European cu întrebări la fel de bine-gândite pe cât de bine-intenţionate:
  „Existenta a numeroase cazuri de cetateni care se afla la limita subzistentei, beneficiind de un sprijin social derizoriu, este una din realitatile dureroase in state recent devenite membre ale Uniunii Europene, precum Romania. Perioada de tranzitie spre economia de piata a acutizat conditiile materiale ale acestor persoane, iar redistribuirea inegala a cresterii economice contribuie la perpetuarea si agravarea acestei stari de lucruri.
  Este vorba mai ales despre femeile casnice care si-au dedicat viata cresterii copiilor si despre agricultorii din zonele necooperativizate in perioada comunista, care si-au muncit terenul propriu, ambele categorii nefiind incluse in sistemul public de pensii si asigurari sociale, motiv pentru care sunt nevoite sa-si traiasca senectutea in conditii mai mult decat precare, beneficiind in cel mai fericit caz de un ajutor social mai mult decat modest.
  Aceste categorii defavorizate au contribuit la Produsul Intern Brut si la dezvoltarea societatii, dar mai putin la fondul de pensii, fapt ce este de natura sa le impiedice sa aiba un trai decent.
  Ce masuri are în vedere Comisia Europeana pentru a sprijini, in spiritul unei necesare solidaritati sociale, astfel de categorii sociale?”

 39. 39 sandman octombrie 15, 2008 la 8:18 pm

  D-le Prim Ministru

  Dupa 4 ani de guvernare portocalie chiar va dau dreptate ca ati fost un Prim Ministru bun.
  As vrea sa va intreb, lasind la o parte toate chestiile grele de guvernare, ceva pentru oamenii simpli ca mine s-ar putea face? Si-am sa va dau doar doua situatii din viata reala: controlul abuziv si foarte des la agentii economici mici si f mici a Garzii financiare in goana dupa „bani pt partid” si spaga (chiar ma mir ca pe bugetarii astia nu-i intreaba nimeni nimic despre averile lor)
  si cum va ginditi sa schimbati ceva in Justitie ca oamenii simpli sa aiba acces, sa nu dureze procesele ani de zile si coruptia din zona sa fie substantial redusa?
  Va multumesc pt timpul dvs. pretios.
  O seara placuta in continuare.

  sandman


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: