Primul curs, la Facultatea de Drept, din sesiunea care a inceput

Ieri, dupa amiaza, am deschis cursul de drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Prima prelegere decide „chimia” relatiei dintre profesor si studenti. Amfiteatrul era plin. Peste 150 de studenti erau prezenti pentru a „evalua” titularul catedrei. Este momentul cel mai important, cel in care studentii decid daca „accepta” autoritatea profesionala  a celui de la catedra. Sper ca a fost bine.

Pentru mine, Facultatea, scoala in general, raman locurile in care ma simt acasa. Atmosfera proaspata, reactia directa, frumusetea fizica si intelectuala a unor tineri care nu stiu inca ce asteapta de la viata si, de aceea, privesc, plini de curiozitate in jur – pana la orizont si dupa… 

Am avut si o intalnire cu mai multi doctoranzi ai mei. Unii sunt in faza de pregatire a sustinerii tezei. Ma impresioneaza faptul ca, dincolo de jobul pe care il au – la Ministerul de externe sau in alte institutii – gasesc timpul si energia de a pregati o teza de doctorat! Ma bucura reusitele lor asa cum m-a bucurat prestatia echipei de la Externe, la Haga, formata din doctoranzi ai mei. Asa cum ma bucura premiile internationale obtinute de studentii mei la diferite concursuri internationale.

Spuneam si ieri, la curs, nu stiu cat ne pot apara 10 sau 20 de avioane de vanatoare pe care sa le cumparam cu mai multe miliarde de dolari, dar interesele Romaniei au fost si vor fi aparate in continuare cu daruirea si profesionalismul actiunii diplomatice eficiente. Inainte sau dupa Titulescu…

34 Responses to “Primul curs, la Facultatea de Drept, din sesiunea care a inceput”


 1. 1 Mihnea Georgescu octombrie 8, 2008 la 8:39 am

  Sunteţi un mare profesor, un Mare Maestru!

 2. 2 Draghi Puterity octombrie 8, 2008 la 11:02 am

  Ultimul paragraf e genial!

 3. 3 aviaxis octombrie 8, 2008 la 11:05 am

  @Mihnea Georgescu

  si tu esti un mare papagal!

 4. 4 Ilici octombrie 8, 2008 la 12:38 pm

  Mihnea Georgescu dc il lauzi permanent pe domnul Nastase?

 5. 5 Harabula octombrie 8, 2008 la 1:50 pm

  A inceput anul universitar. „Sesiune” este folosit pentru examene.
  Toamna nu exista decat o „sesiune” pentru restante.

 6. 6 Mihnea Georgescu octombrie 8, 2008 la 2:57 pm

  Dragă Ilici, (LOL!)

  Din admiraţie dezinteresată…

 7. 7 leo octombrie 8, 2008 la 3:43 pm

  Hieroglifă mamă, ştiu că ştii că vroia să scrie „semestru”, dar parlamentarul din profesor a-ncurcat aulele… 😆
  Ori poate doar a lăsat deschisă portiţa… anti-camerei (camera în care se păstrează categoria „anti” orice) ca să mănâncă şi gura lor, a cârcotaşilor, ceva… 😉

 8. 8 Crane octombrie 8, 2008 la 6:05 pm

  Dle Nastase, apreciez faptul ca va prezentati la cursuri personal. Pe timpul cind eu eram student la aceeasi Facultate (la stat)dvs nu veneati la cursuri, ci asistenta dvs.

  ma bucur si ca puteti spune despre doctoranzii de la stat ca sint capabili, de fapt nu ma indoiesc ca majoritatea sint. Dar ce folos cit timp vor fi colegi cu doctorii de mina a doua, a treia… rulati de alte universitati…Au acesti tineri capacitatea sa se realizeze profesional cu adevarat? au ei satisfactia valorii lor?

 9. 9 gaby octombrie 8, 2008 la 6:11 pm

  Domnule profesor, permiteti-mi sa completez.Au venit si pentru ca doreau sa va vada. Adrian Nastase in carne si oase, dincolo de mituri si barfe. Au venit pentru a putea spune, ulterior, cu mandrie…ca v-au avut profesor, conducator, mentor. Ar fi interesant sa spuneti, la un moment dat, cu ce se ocupa cei care v-au fost doctoranzi. Pentru ca nu multi profesori pot sa spuna ca au generat atata valoare….Ponta(deputat), Aurescu(reprezentantul Romaniei la Curtea de la HAga), Dinescu(director general la externe), Asztalosz(presedintele CNCD)…

 10. 10 profesor octombrie 8, 2008 la 7:27 pm

  Da. Au venit sa faca poze cu ursu. Asa-i lumea. Mereu se aduna mai multi gura-casca sa vada un accident decat sa asculte un individ care recita poezii la colt de strada.

 11. 11 Caramella octombrie 8, 2008 la 8:12 pm

  FELICITARI pentru echipa de la Externe, la Haga !
  Chiar ma intrebam de unde or fi rasarit acesti profesionisti in Drept international care ne-au reprezentat la inalta instanta europeana, in special Dl. Aurescu care ne-a incantat, atat cat a aratat televiziunea !
  SURPRIZA este cu atat mai mare, cu cat este doctorandul Dvs.

  Felicitari, Domnule Profesor pentru rezultatele Dvs. de la Facultate !
  La Dvs. totul este tratat cu foarte multa seriozitate si mai ales cu multa munca … Acesta este profilul pe care il dorec sa ne reprezinte in viitorul apropiat si sa ne conduca destinele.

  PS – cand se va da verdictul de la Haga, in 3-6 luni ? Indiferent de rezultat, macar am incercat cu brio ! Sper totusi sa castigam la Haga !

 12. 12 Crane octombrie 8, 2008 la 8:23 pm

  Ponta…un exemplu de valoare. In ce? Nu se vede ca are doctorat, nu stiam , nu arata valoarea despre care vorbiti. Depinde la ce ne raportam. Poate acest Aurescu mai degraba.

  Nu stiu ce vrea sa zica asta. Daca doctoranzii dlui Nastase sint colegii sai de partid, iarasi e un semn de intrebare.

 13. 13 Crane octombrie 8, 2008 la 8:33 pm

  Dle Nastase, e interesant si faptul ca in Romania, faima (stiintifica) a unui profesor universitar, si atractivitatea sa pentru studentii-acceptati la doctorat, depind in mare masura de functia sa politica (vezi Rodica Stanoiu). Ca prim ministru al Romaniei, sint convins ca ati atras mult mai multi doctoranzi si validat mult mai multe doctorate decit ati fi avut oportunitatea raminind „simplu” profesor. Doctoratul, sa recunoastem ,are in Romania si mare atractivitate politica.

  Cind le-ati putut face pe toate? Sa conduci o singura teza de doctorat presupune munca, energie si timp, eu cred ca ati fost in multe cazur, foarte generos.

 14. 14 Alan Shore octombrie 9, 2008 la 10:29 am

  Stimate domnule Nastase,

  Cu toata stima si respectul pentru aptitudinile dumneavoastra didactice, pe care nu le cunosc dar le respect pornind de la premisa ,,nevinovatiei”, adica a faptului ca asa este cum spun ceilalti care au comentat inaintea mea; in cursul zilei de azi am descoperit un paradox traznit rau de tot: in secolul XXI, elita intelectuala a tarii (cadre didactice, politicieni, bancheri etc.) reuseste sa conduca tara catre un colaps pe care e posibil sa nu-l fi cunoscut aceasta tara pana acum si CEI PE CARE I-AM LUAT LA MISTO DE CATIVA ANI BUNI, „CAPSUNARII” SUNT SINGURII CARE CONTRIBUIE CU ADEVARAT LA TEMPERAREA DECLINULUI MONEDEI NATIONALE PRIN INFUZIILE MASIVE DE CAPITAL.

  Intrebarea mea cea mai stridenta este: intr-o tara cu atat de multe persoane cu studii superioare, intr-un partid cu atat de multe valori umane, cum este posibil sa exista initiative atat de populiste si fanteziste precum generoasele majorari de 50%?!

  Si din nou ma duce gandul la ,,capsunari”, in primul rand le datoram scuze si in al doilea rand le datoram cu mult mai multe decat actualei clase politice. Acum intelegi paradoxul?

 15. 15 Roxana Iordache octombrie 9, 2008 la 10:49 am

  @nastase. Tocmai mă pregăteam să apreciez ce frumos aţi scris, domnule Adrian Năstase şi nu mă ajutaţi cu paragraful final. Dacă le-aţi spus ce le-aţi spus cu avioanele, să nu vă miraţi dacă data viitoare nu mai găsiţi amfiteatrul plin. 🙂

  Şi îmi amintesc, iarăşi, de tratatul cu URSS. :mrgreen:

 16. 16 blogecologic octombrie 9, 2008 la 10:58 am

  „La Dvs. totul este tratat cu foarte multa seriozitate si mai ales cu multa munca … Acesta este profilul pe care il dorec sa ne reprezinte in viitorul apropiat si sa ne conduca destinele.” Excelentă reflecţie.

 17. 17 Bibliotecaru octombrie 9, 2008 la 11:51 am

  Frumos scris acest articol. Am descoperit o pasiune la omul Adrian Năstase care părea pierdută.

 18. 18 SorinPLATON octombrie 9, 2008 la 12:34 pm

  Revenind la „durerile” noastre ar cam fi timpul startarii unui dialog national reconciliant intre clasa politica si cetatenii sai. Ar trebui sa facem cumva ca finalul acestui an sa constituie in definitivarea starii noastre de confuzie morala si tranzitie permanentizata de dupa 89. Este timpul unei modificari de atitudine a tuturor romanilor ca sa putem sa ne depasim istoricele si fatalistele clisee de mediocrii si de „sub vremuri”…Ne este din ce in ce mai dor pentru UN NOU INCEPUT…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/10/09/dor-de-un-nou-inceput/

  Acest mesaj nu trebuie asociat unui acces de patetism. Este in schimb o pertinenta subliniere de prioritati…ale casei si natiei comune.

 19. 19 AzhiAka octombrie 9, 2008 la 12:53 pm

  Exemplul cu N.Titulescu nu e tocmai inspirat. Este frumos pt mandria nationala, corect si moral dar nerealist si ineficient. Este un exponent al lipsei de viziune istorica pt un popor care se poate mandri cu aceasta „calitate”.
  Sper ca exercitiul dvs. didactic sa ofere mai putin exemple si mai mult initiativa si viziune.

  Felicitari ca va faceti timp si pt Facultate. Mult noroc!

 20. 20 Draghi Puterity octombrie 9, 2008 la 2:11 pm

  @Roxana

  Imi imaginez ce greu e pentru un cheerleader a lui Team America sa citeasca asa ceva. Hai fi sincera, asa-i ca nu ai mai dormit in noaptea in care ai aflat ca si grecii cumpara blindate de la rusi? Sau ca rusii „investesc” in Islanda?

  Ma tem ca va trebui sa te obisnnuiesti cu faptul ca vin vremuri in care romanii se vor gandi mai mult la interesele lor decat la cele ale unchiului Sam. Deh, ce sa-i faci. Se mai trezeste lumea. Uite ce scriu ex-colegii tai de la Ziua, citand un sait rusesc.

  Portalul mai afirma ca in prezent majoritatea fortelor politice din Romania, cu exceptia lui Basescu si a Partidului Democrat Liberal, opteaza pentru schimbarea relatiilor cu Rusia, in sensul unei mai mari apropieri. Pentru Romania, aceasta este o sansa reala de marire a gradului de suveranitate in raport cu NATO si UE, dar si o posibilitate de a-si creste influenta in UE din contul unei relatii privilegiate cu o supraputere energetica cum este Rusia. Romania se pare ca vrea sa revina la tactica sa preferata de joc la doua mese si de negociere a unor privilegii din ambele parti. Este lucrul pe care Romania mereu a stiut sa-i faca foarte bine, conchide portalul analitic Geopolitica.ru.

  Deci rusii accepta ideea ca Romania sa joace la doua capete in intereul propriu. Daca ar acepta si unchiul SAM, ce bine ar fi… Nu m-ar mira sa vad ca o sa devi peste nopate pro-Basescu. Sau poate, mai stii, chiar pro-Rusia. Ca tu te razgandesti des si repede… 😉

 21. 21 Beatrice octombrie 9, 2008 la 5:49 pm

  As mai face o data Facultatea de Drept numai si numai pentru a va mai avea inca o data profesor. Sincer. 🙂

 22. 22 Alex octombrie 9, 2008 la 8:34 pm

  Beatrice, daca iti place studiul, inscrie-te la doctorat la Drept!

  In rest, ce sa zic, suporterii sunt liberi sa-si dea cu parerea despre calitatea profesorilor de la UB, doctoranzilor, ce mai, romanul se pricepe la toate: legislatie, invatamant, economie. Cu precadere, romanul care a ramas in tara.

  Sunt in masura sa spun ca in mae mai exista si persoane care chiar reprezinta interesele Romaniei, cu profesionalism si responsabilitate.

 23. 23 Alex octombrie 9, 2008 la 8:37 pm

  Tot pentru Beatrice: esti acelasi user care inclina in vara pentru o cariera diplomatica?

 24. 24 Alex octombrie 9, 2008 la 9:03 pm

  Draghi, cat despre „vremurile in care romanii nu se vor mai gandi decat la interesele lor”, hmmm. Nu stiu daca romanilor le-a mai ramas ceva, tara a fost preluata de alti smecheri bucata cu bucata. Economie romaneasca este o gluma (exista numai la Monkey Cannnel), industria a fost demolata, au mai ramas cateva cioturi din fabricile lui Ceasca, lichidate sau „privatizate”. Falimentate pana cand s-au topit in conturile americanilor, nemtilor, austriecilor; bogatiile subsolului, in special petrolul si gazul, productia si distributia de energie, Romtelecomul musai statului francez, grec.
  Romania, piata de distributie pentru ce nu se mai vinde in Occident, productie zero. Romanii, sange proaspat pentru angajatorii vestici, care au nevoie de forta de munca fara pretentii.
  Banci romanesti exista, bancile pompeaza bani din exterior destinati creditelor pentru consumul produselor occidentale si pentru speculatiile imobiliare prin intermediul fondurilor de investitii americane. De aceea a scazut interesul pentru atragerea depozitelor, descurajandu-se economisirea.
  Ma intereseaza ce se intampla cu sistemul bancar italian, acuzat ani la rand ca protejeaza bancile autohtone, care chipurile impiedica patrunderea multinationalelor prin asa-zise practici anticoncurentiale?
  Nu intamplator nu s-au folosit si, mai grav, nu s-a creat logistica necesara utilizarii fondurilor comunitare: niste personaje din Vest doresc sa fie distribuite exclusiv companiilor lor, nu celor romanesti. Romanul nu trebuie sa beneficieze de fonduri europene; occidentalii nu au interesul sa cotizeze pentru fermierul roman.
  Ne vom lamuri in scurt timp daca cineva ne reprezinta interesele economice in UE, in relatiile cu Statele Unite, Rusia, China si alti actori regionali si globali.

 25. 25 uluit octombrie 10, 2008 la 12:00 am

  „În 1978, tatăl lui Octavian Bjoza, la insistenţele Securităţii, a fost obligat să „doneze“ statului român ultimii 300 de metri pătraţi din terenul de 1.200 de metri pătraţi şi casa părintească din Iaşi. „Te expropriau prin decret-lege, cu plata unei sume, cam o franzelă pe metru-pătrat“, exagerează voit Octav Bjoza. Actul de „donaţie“, semnat de Ioan Bjoza şi pe care Octav Bjoza l-a găsit mai târziu în pod, în casa de la Braşov, poartă semnătura lui Ion Iliescu.!”

 26. 26 Caramella octombrie 10, 2008 la 6:44 pm

  @ ULUIT

  Sunt uluita de „ULUIT” !
  Eu nu cred ca I.I. a fost implicat in asa ceva … ce calitate avea dansul atunci ? Va rog sa ne postati si noua documentul, spre vizionare si studiu …
  Putem beneficia de un expert in domeniu in vederea constatarii autenticitatii semnaturii lui I.I. ?

  PS – Scuze, cine a fost Ioan Bjoza ?

 27. 27 uluit octombrie 10, 2008 la 9:24 pm

  Caramella

  Eu doar scriu pe acest blog, in niciun caz nu duc munca de lamurire si nici nu caut in locul tau ceea ce eventual te intereseaza!.

  Daca folosesti internetul doar pt a scrie pe bloguri, te priveste. Un singur lucru iti spun. Daca te-ar fi interesat cat de cat, ai fi aflat in cateva minute cine este Ioan Bjoza, ai fi gasit si locul original al publicarii articolului si ai fi vazut si copia documentului original cu semnatura lui Ion Iliescu.

  Din respect pt dl AN n-am vrut sa postez aici adresa unui ziar care nu-i este tocmai „favorabil”.

 28. 28 Draghi Puterity octombrie 11, 2008 la 11:05 am

  @Uluit

  Cu alte cuvinte tu arunci pe bloguri „pastile” neverificabile preluate din surse dubioase? 😀

  Ma munceste de ceva timp o intrebare. Poate ma ajutzi tu. Ce anume motiveaza un raspandac?

 29. 29 leo octombrie 11, 2008 la 8:41 pm

  @ Draghi
  tentativă de răspuns: cumva „compensaţia” primită de la superiorul din departamentul „diversiuni”?
  Dă-i încolo de răspândaci, că azi ne tre niscai „bucătari” pricepuţi la jumulit cocoşi… galici…
  HAI ROMÂNIA!

 30. 30 Uluit octombrie 11, 2008 la 9:24 pm

  Draghi pute….

  Esti plictisitor ca de obicei. Tot ceea ce am scris este verificabil. Dar pt asa ceva iti trebuie si-un dram de minte.

 31. 31 Augustin octombrie 12, 2008 la 1:02 pm

  @ Uluit
  Constat, uluit, ca tu nu prea stii ce faci. De unde si impresia ca nu e, de fapt, „opera” ta! Si-atunci, nu te mira de apelativul primit mai sus.
  Daca scrii ceva, trebuie sa verifici, mai intii tu, daca ceea ce ai scris e adevarat. Altfel, ai putea avea probleme. Tu, de fapt, chiar daca nu stii, AI CITAT. De-aia (!) ai pus ghilimele. Daca le-ai pus tu! Numai ca, atunci cind citezi, trebuie sa indici si sursa. Altminteri, te-ai asigurat de imaginea de „zvoner”. Iar daca citezi trunchiat, in scopul de a crea o anumita imagine, poti fi acuzat de minciuna.Prin omisiune!

 32. 32 Uluit octombrie 12, 2008 la 5:30 pm

  Augustin

  Citeste postarile mele si te lamuresti. Deocamdata este vb de blogul Dlui AN iar eu ma adresez dânsului. Daca dânsul imi cere sa public sursa, o voi face fara probleme. Pana atunci, va rog sa ma scutiti de aberatii infantile. Sunt convins ca, intre timp, cei cu adevarat interesati de citatul meu, s-au documentat si si-au dat seama despre ce este vorba.

 33. 33 Viseuan octombrie 12, 2008 la 9:32 pm

  Domnule Presedinte, va recomand sa nu aveti incredere in presed. PSD Maramures, prof. Eugenia Godja (primar de Sighet) si sa analizati propunerile de candidaturi din Maramures. Motiv:- colegiile „Borsa-Viseu” si „Mara-Cosau”, indiferent sub ce guvernare se desfasurau „alegerile parlamentare”, au fost „PSD-iste”. Acum, dupa ce persoane au fost „desemnate” sa reprezinte PSD-ul in alegeri, slabe sperante. Va rog mult sa supuneti spre o analiza cat mai serioasa aceste …, COLEGII.

 34. 34 Beatrice octombrie 16, 2008 la 4:23 pm

  @ Alex: da, sunt acelasi user care inclina catre o cariera diplomatica, cum de m-ai tinut minte? 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: