Datoria suedeza

Pentru cei interesati, in ultimul numar din Q magazine, puteti citi, in rubrica mea – Jurnal de prim-ministru – despre datoria suedeza si felul in care s-a rezolvat.

7 Responses to “Datoria suedeza”


 1. 1 Gabriela Savitsky septembrie 29, 2008 la 3:46 pm

  Dacă „instalaţi” şi-un link… În oraş la noi nu apare Qmagazine… 😀

 2. 2 sicmar septembrie 29, 2008 la 5:21 pm

  http://www.qmagazine.ro/modules/articles/articles_display.php?a=1917
  Din pacate politica revistei fata de internet este deficitara. Uzual este pus pe internet doar inceputul articolului. Unele articole sunt integral disponibile doar pentru userii inregistrati (ceea ce n-ar fi chiar rau) dar altele, printre care si cel al d-lui Nastase, apar integral doar in editia tiparita.

 3. 3 starlete septembrie 29, 2008 la 6:35 pm

  Ar fi interesanta o carte despre datoria guvernantilor romani de a asigura conditii decente romanilor (art 47 Constitutie care o impune ca o obligatie legala). Evident ca doctrina social democrata se impune de la sine. Despre notiunea de decenta se poate citi aici.
  Oricum cartile ne mai ridica nivelul , chiar daca este vorba despre Constitutia Romaniei, Drept Civil, Drept Penal, Drept International sau altele. Si poate si blogurile ne deschid ochii si mintea.

 4. 4 Mr.X septembrie 29, 2008 la 9:28 pm

  AVIOANE DE LUPTA STRAINE PENTRU ROMANIA

  Un subiect vehiculat des in presa, ce ar merita o luare de pozitie clara din partea lui Adrian Nastase, este acela al “Avioanelor de Vinatoare Bombardament” pe care Romania, prin reprezentantii sai, doreste sa le cumpere din strainatate. Costurile tranzactiei sunt astronomice situindu-se undeva in jurul a 4.5 miliarde euro pentru 48 aparate Typhoon Eurofighter noi, netestate in lupta si necumparate de nimeni cu exceptia guvernelor tarilor implicate in producerea sa. Alte variante pentru dotarea armatei romane ar fi reactoarele Gripen sau F16, mai ieftine dar mai putin performante.

  Iata ce spune Giuseppe Paoletti, director de campanie Eurofighter pentru tara noastra:
  /”18 avioane Typhoon au eficacitatea a 36 de avioane F16 şi a 60 de avioane Gripen. Dacă ai sute de avioane, nu contează aşa de mult modelul, nu contează cât de multe ai pierde în eventualitatea unei confruntări. Însă, dacă ai doar 48 de avioane, calitatea acestora devine o chestiune de viaţă şi de moarte.”/

  Daca, in situatia cind Romania ar avea sute de avioane, modelul practic nu mai conteaza (asa cum zice chiar Paoletti, omul ce vrea sa ne vinda Eurofighterul) atunci nu vad de ce este necesara cumparerea din exterior a 48 avioane foarte performante cind, folosind cele 4.5 miliarde euro, am putea produce singuri sute de aparate mai slabe ca avionul european dar al caror numar mare compenseaza performantele lor reduse. Ca un exemplu, un avion american F5, folosit cu succes de Iran in razboiul cu Irakul costa 5 milioane euro. Cu cei 4.5 miliarde s-ar putea cumpara 900 bucati.

  Un aparat ca F5 se poate fabrica in Romania la acelasi pret sau mai mic. Am avea avionul nostru, fara sa depindem de altii, stiut fiind ca in caz de razboi, cel mai probabil, tarile care ne-au vindut reactoarele vor inceta sa ne mai furnizeze piese si ca urmare mult laudatele avioane Eurofighter, F16 sau Grippen nu ne vor servi la nimic.

  Ca o informatie, cu 4.5 miliarde euro s-ar putea cumpara sau produce intern peste 4500 rachete de croaziera cu raza de actiune 2000 km, suficiente pentru a avaria sau distruge 1000 obiective valoroase ale oricarui inamic situat la maxim 2000 km de noi.

  In final doua intrebari:
  1) Sunteti de acord ca Romania sa cumpere, cu citeva miliarde euro, avioane de lupta fabricate in strainatate?
  http://sondaje.php0h.com/avioanelupta.php
  2) Considerati ca avioanele de lupta straine pe care Romania doreste sa le cumpere ii vor fi vreodata utile pentru a respinge un potential atac din exterior?
  http://www.sondaje.php0h.com/utilitateavioane.php

 5. 5 instalatorul septembrie 29, 2008 la 10:24 pm

  Cred ca ati uitat sa mentionati „contributia” (probabil interesata) lui Mircea Ciumara la resuscitarea pretentiilor suedezilor, care, din cite auzisem eu, isi cam luasera orice speranta.

 6. 6 Ovidiu septembrie 30, 2008 la 1:51 am

  Offtopic

  D-le Adrian Nastase, noroc ca pe atunci nu era DNA.

  Vedeti de ce.aici


 1. 1 Cat consuma profesorii ? « Starlete’s Weblog Trackback pe octombrie 3, 2008 la 11:56 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: