Comisarul “cultural”?

Cotidianul german „Die Welt” scria zilele trecute despre solutia pe care presedintia franceza a UE o are pentru ca prevederile Tratatului de la Nisa sa poata fi respectate incepand cu 2009. Tratatul de la Nisa, dupa care se ghideaza acum Uniunea Europeana, prevede scaderea numarului de comisari europeni din 2009, acestia urmand sa nu mai fie desemnati de catre fiecare stat membru. Respectivul document nu spune insa mai nimic despre noile proceduri care ar duce la desemnarea comisarilor. Acestea urmau sa fie reglementate de Tratatul de la Lisabona, dar referendumul irlandez si scepticismul unor state precum Polonia lasa sa se intrevada destul de clar lipsa unui consens in perioada imediat urmatoare.
Cotidianul german sustine ca presedintele Frantei va propune partenerilor europeni ca din 2009 comisarii europeni sa fie desemnati in comun de tarile care impartasesc un spatiul cultural si lingvistic similar. Sub rezerva faptului ca aceste informatii nu au fost confirmate oficial, desi au trezit reactii in plan european („mai puţin decât o glumă proasta de vara” – a caracterizat ministrul de externe austriac o astfel de idee), eventuala propunere a presedintiei franceze a UE ar marca asumarea unui esec important in ceea ce priveste impunerea Tratatului de la Lisabona. Ce ar insemna insa o astfel de solutie? Ar insemna, asa cum se zvoneste, un comisar comun pentru Germania si Austria, sau pentru Marea Britanie si Irlanda? Daca da, cine va ceda? Sunt legaturile culturale atat de puternice? Este o perspectiva ce merita luata in calcul. Daca da, noi unde ne aflam, alaturi de Bulgaria si Grecia, sau alaturi de Spania, Franta si Italia?
Simpla reactie a Austriei are darul de a submina mitul comisarului total „dezlegat” de tara care l-a desemnat. Comisia Europeana este, inca, o institutie in care deciziile se iau prin consens, iar apararea intereselor statale se poate realiza prin intermediul comisarului. Sa nu fim ipocriti. Este suficient sa ne gandim chiar la reactia avuta de noi atunci cand comisarul desemnat de catre Romania a primit drept portofoliu „doar” comisariatul pentru multilingvism.
Romania este al 7-lea stat al UE din punctul de vedere al populatiei. Cu toate acestea, nu am auzit nimic la noi despre problema comisarului european, chiar si atunci cand statele UE discutau prin reprezentantii lor prevederile Tratatului de la Lisabona. Ba mai mult chiar, atunci cand o jurnalista (informata si atenta asupra chestiunilor europene de interes pentru tara ei) a incercat sa obtina o reactie din partea unui oficial roman cu privire la perspectivele in discutie, Traian Basescu i-a pus la indoiala inteligenta (va amintiti cu siguranta incidentul); subiectul ridicat atunci era nu numai oportun si pertinent, dar se va dovedi in viitorul apropiat chiar presant. Intr-un comentariu anterior vorbeam despre necesitatea de a gasi lucrurile care ne unesc. O solutie precum cea preconizata de cotidianul „Die Welt”, daca ar deveni un fapt oficial, provoaca automat o dezbatere imediata despre ce si cu cine „impartasim”. Imi este insa teama acum ca o astfel de solutie ii va determina pe cei care fac parte dintr-un „spatiu cultural si lingvistic comun” sa fie mai atenti la elementele ce despart si mai putin la acelea care unesc. Intr-un cadru oficial, Romania nu va avea voie sa lipseasca din aceasta dezbatere.

23 Responses to “Comisarul “cultural”?”


 1. 1 Ovidiu august 12, 2008 la 7:30 pm

  D-le Adrian Nastase, sunteti jurist, uitati-va ce scrie un analist :

  Basescu poate refuza mai multe propuneri ale ministrului justitiei

  Procedural, propunerea ministrului Catalin Predoiu trebuie sa treaca pe la Consiliul Superior al Magistraturii, al carui plen trebuie sa-si dea avizul consultativ. Indiferent de acesta, Traian Basescu are ultimul cuvant, el fiind cel care semneaza decretul de numire. Toate aceste proceduri pot dura cel putin cateva zile.

  Daca Traian Basescu respinge propunerea lui Catalin Predoiu, ministrul justitiei poate alege o alta persoana. Presedintele poate refuza si a doua propunere. De fapt, nici o lege nu prevede cate refuzuri poate avea seful statului. Cel putin 90 de zile si cel mult 180, Basescu poate respinge propunerile ministrului, astfel ca Morar va putea conduce DNA in continuare, fiind delegat pe functie trei luni, cu drept de prelungire inca trei.

  ––––––––––––

  Eu cred ca trebuie schimbata Constitutia sau o noua lege. cum nu exista nici o lege care prevede cate refuzuri poate avea Presedintele ?

  TREBUIE LEGE !

  http://stirea.wordpress.com/

 2. 2 Alexandru Dumitraşcu august 12, 2008 la 7:35 pm

  Eu am observat că, în general, cu puţine excepţii clasa politică românească tinde să fie linguşitoare şi să accepte orice fel de compromisuri cu divinii UE SUA sau NATO, sfânta treime.

 3. 3 Marcel august 12, 2008 la 7:44 pm

  „mitul comisarului total „dezlegat” de tara care l-a desemnat” – probabil ca ideea unei uniuni europene care sa substituie statele europene este una dintre cele mai susceptibile de a provoca euroscepticism. Europa trebuie sa suplineasca neajunsurile formulei clasice a statului natiune. De exemplu , un stat precum Austria – prin el insusi, nu poate avea un cuvant de spus in chestiuni de politica mondiala, desi cetatenii sai sunt pe deplin informati si responsabili. O tara ca Bulgaria nu poate avea un volum al pietei interne suficient de mare pentru a avea o industrie competitiva cu a unei tari precum Japonia. Dar Europa nu se poate construi prin dizolvarea natiunilor componente. Printre absurditatile politicii impuse de la Bruxelles este si regionalizarea dupa modelul sovietic.
  In cazul de fata sunt doua probleme: una este nevoia unei formule de executiv european care nu poate fi creat decat pe criteriul functionalitatii si eficientei in domeniile in care tarile membre ii vor delega competente. Alta este nevoia natiunilor de a fi reprezentate. Putem presupune ca o structura legislativa poate indeplini in mai mare masura rolul de reprezentare.

 4. 4 Ovidiu august 12, 2008 la 8:45 pm

  D-le Adrian Nastase, va recomand TARE sa cititi !

  CLICK AICI

  Anticipat,
  Ovidiu.

 5. 5 diogenecainele august 12, 2008 la 9:09 pm

  Da, caldura provoaca nu doar tulburari gastro-intestinale. E clar ca acest avatar estival al al colhozului creeaza mai multe probleme decat rezolva si va muri pe culoarele UE chiar inainte ca doamnei Bruni sa i se termine durerea de cap ce a prilejuit unui presedinte plictisit in acea seara ganduri paguboase. Singura virtute a acestei idei e ca e hazlie.

  As vrea sa vad guvernul Fratini si Maroni sustinand un roman sa ii reprezinte in Comisie. Va dati seama ca nici macar niste nomina odiosa din talpa iadului basesciana nu ar reusi atare performanta, chiar daca li s-ar potrivi ca manusa titlul de comisar, ce-i drept in anii ’50. De asemenea, nu cunosc reputatia valahului prin Balcani, dar probabil ca are si ceafa groasa si nasul subtire.

  Eu cred insa ca e doar umor german, renumit in lume pentru calitatea sa.

 6. 6 Alex august 12, 2008 la 9:41 pm

  Dumnezeule, Sarkozy doreste semnarea actului de deces al UE? Chiar nu se intelege ca vetoul Irlandei are in spate Marea Britanie?! Bineinteles, tarile mari nu spun direct Nu, dar baga in fata un flecustet precum Olanda, Irlanda, Luxemburg si mai stiu eu cine. Granzii europeni nu mai deleaga Uniunii nici o virgula din atributele suveranitatii!!!

 7. 7 Alex august 12, 2008 la 9:44 pm

  Hmmm, spatiu cultural si lingvistic comun…
  Ne intoarcem la Austro-Ungaria si mirajul central-european, Tarile Nordice, Franta cu provinciile ei istorice, Marea Britanie, Balcanii, Rusia, Imperiul Otoman. Aceeasi Marie cu alta palarie…

 8. 8 ralucas august 12, 2008 la 10:43 pm

  respectiva jurnalista a pus o intrebare nedocumentata, asadar s-a expus singura comentariului presedintelui. ca acesta a fost la nelalocul sau, este alta discutie. pe de alta parte, chestiunea comisarului cultural a fost destul de clar considerata „o gluma” de mai multi oficiali europeni; deci nu era cazul sa ne inflamam iar pe o problema deocamdata nu foarte clar definita nici de cel care a lansat propunerea. insa absolut de acord ca ramane problema de fond: lipsa de informare (nu mai zic de dezbatere) pe teme europene in spatiul public romanesc. dintre cauze as enumera: incompetenta si opacitatea mass-mediei fata de aceste probleme, lipsa de interes si de capacitate a politicienilor sa aduca aceste chestiuni pe agenda nationala, incompetenta „analistilor” care au acaparat subiectele europene si care sunt invitati/citati atunci cand e vorba de UE.

 9. 9 Lucian Ungur august 12, 2008 la 11:32 pm

  Buna ziua!

  Am retinut exact ceea ce conteaza: datorita actualului presedinte si actualului premier (nu vreau sa jignesc pe nimeni prezentand, aici, argumente), de anul viitor – deja, nici unul dintre Comisari nu va fi Roman! (Sper sa fie, insa, vreo doi – trei maltezi, niste sloveni, cativa estoni, poate chiar si un turc nascut in Croatia si stabilit in Slovacia!…)

  Iar cand se va intampla asta, ai nostri [sic] vor discuta, pe Realitatea, despre cat de depasita e CE si cum ar trebui ea sa evolueze, sa devina, sa se dumireasca! (adaptare din Tutea, saracul)

  Cat despre „afinitatile” culturale intre europeni, dau un singur exemplu: i-am auzit pe francezi numindu-i pe senegalezi, in presa, „verisorii nostri seneGALI” (nos cousins senegaulois)! Alor nostri le-au spus „tigani”.
  I rest my case.

  Multa sanatate!

 10. 10 Maximmouse august 13, 2008 la 12:00 am

  Domnule Prim Ministru,

  Si totusi…..Georgia …in my mind!:))

  Nu sunteti inca lamurit?! 🙂

  Asteptand cu interes , cu stima, Maxi!:)

 11. 11 Harabula august 13, 2008 la 8:50 am

  @ralucas
  Sunteti intr-adevar femeie?
  Comentariul dv. este inteligent si precis.

 12. 12 ion cj august 13, 2008 la 9:10 am

  o zi usoara si numai bine va doresc astazi, dl presedinte. adevarul va triumfa. mult succes.

 13. 13 andimex august 13, 2008 la 9:56 am

  Aveti dreptate in comentariul dvs. Dar, sa nu uitam totusi ca INCA ne aflam pe undeva pe la poarta UE… poarta culturii europene, a finantelor europene, a vietii in general. Conteaza mult prea putin ca suntem a 7-a tara ca si numar de locuitori din Uniunea Europeana.

  Toata stima!

 14. 14 Harabula august 13, 2008 la 10:00 am

  @ion cj
  „Adevarul nu coincide intotdeauna cu dreptatea.”

 15. 15 Mihnea Georgescu august 13, 2008 la 10:02 am

  Domnule Preşedinte,

  Cu îngăduinţa dvs., postez şi aici un modest articol de politică externă, cred că îl veţi găsi interesant…

  TRĂIASCĂ SFÂNTA RUSIE!

  Rusia are din nou toate şansele să se afirme ca putere mondială de primul rang. Să vedem pe unde va scoate cămaşa gunoiul de băse, care a cărat ţucalul americanilor în Estul Europei, făcându-se de râs, precum marioneta Saakaşvili!

  Ştiţi ce se spune pe coridoarele netului, pe virtualele uliţe dosnice?

  http://mariabarbu.wordpress.com/2008/08/12/va-propun-un-subiect-de-dezbatere-este-neo-bolsevismul-icr-o-realitate/#comment-8461

  Că de fapt, celebra conexiune americană a agenţilor Cotrocenilor, ar fi de fapt formată din cârtiţele KGB din America, ceea ce nici nu e de mirare! Păi ce înţelegere faţă de splendida Americă, Ţara Tuturor Posibilităţilor să aibă un ţăran de la Bacău ca băsescu, format în spiritul de cazarmă sovietică al Liceului de Marină Militară al Constanţei anilor ’70? Băsescu a fost şi va rămâne un plebeu, o slugă par excellence a intereselor ruseşti şi americane combinate. Americanii nu au nevoie de oameni deştepţi ca Adrian Năstase, care să conducă un Neam, deoarece aceştia sunt şi periculoşi, fiind Nobili. Băsescu este un om slab, de extracţie joasă, de care se pot dispensa lejer fără prea multă tevatură. În cazul nefericit al lui băsescu, prostia sa este garanţia fidelităţii sale.

  Rusia are măreţie şi chemare spre dominaţia mondială, la care va ajunge cu o singură condiţie: să sprijine Israelul în Reconstrucţia Templului şi zdrobirea hoardelor barbare de arabi! Din păcate, ruşii nu au conştientizat ÎNCĂ pe deplin supremaţia universală a Israelului şi chemerea acestui Neam de a conduce toate celelalte neamuri pe calea mântuirii… În timp ce americanii au o vagă dar persistentă intuiţie a acestui fenomen, de accea rămân ÎNCĂ naţiunea cea mai puternică, pentru că Israelul nu şi-a luat ÎNCĂ mâna de pe America.

  Fundamental, există doar un singur popor, aşa cum există şi un singur Dumnezeu, iar acesta este ISRAELUL. Celelalte neamuri au valoare şi substanţă numai în măsura în care participă la iudaitate, în măsura în care se împărtăşesc în harurile fiinţiale ale tradiţiei iudaice.

  Este Rusia un Nou Babilon, poate ultimul? Da, în măsura în care se pune în acord cu Israelul. În acest context, prezenţa lui Nicolas Sarkozy ca mediator într-un moment cheie al expansionismului rusesc este profund semnificativă.

  Dedicaţie pentru Medvedev şi Sarkozy: Liza Minelli, New York, New York…

  http://www.trilulilu.ro/morsa2003/a066f722e70fce

 16. 16 Cristian august 13, 2008 la 11:10 am

  Buna ziua!Sa mergem prin absurd pe varianta ca vom avea un comisar cu Bulgaria: nu se poate ca 6 luni sa conduca unul si cel din tara vecina sa fie… un fel de adjunct al sau si invers dupa cele 6 luni ??? Oricum, vom vedea ce se va intampla dupa alegerile din toamna aceasta. Dvs. ati spus ca suntem al 7-lea stat membru al UE ca nr. de populatie: va anunt cu regret ca NU stiu cat vom mai putea mentine aceasta statistica, avand in vedere rata nasterilor de la noi (ma bucura enorm motivatia doamnei care a dat in judecata statul pentru plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, ptr. ca a nascut tripleti), poate ar fi cazul sa facem ceva si in planul nasterilor: 200 Euro ptr. o casatorie nu este mult si sa stimulam nasterile cu o suma mai mare de 800 de lei cat se plateste acum pentru un copil; poate o suma in jur de 1500 de lei ar fi suficienta pentru moment .
  O zi buna, va doresc .

 17. 17 SorinPLATON august 13, 2008 la 12:13 pm

  „Noi” occidentul „civilizat” ne-am facut de mandra comedie in episodul Georgia… „Distractia si nota de plata” doar de acum urmeaza…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/08/13/occidentul-de-comedie/

  Cu stima,

  SorinP.

 18. 18 Draghi Puterity august 13, 2008 la 1:08 pm

  Off topic

  Stitzi bancul cu Basescu?

  Ba, se scumpesc toate!

 19. 19 Mihnea Georgescu august 13, 2008 la 3:01 pm

  Domnule Preşedinte,

  FELICITĂRI PENTRU REZULTATUL VOTULUI DIN PARLAMENT! 🙂

  Chiar îşi închipuia plebeul de Băsescu că vă vine de hac?!? A avut un caz de ghinion! Sărbătorire plăcută!

  Închin şi eu o cupă de şampanie, împreună cu dvs.!

  Este o victorie a legalităţii şi a Adevăratei Valori!

 20. 20 CrisDim august 13, 2008 la 6:13 pm

  Probabil ca nici presupusa idee inainata de Franta si nici prevederile Tratatului de la Lisabona nu sunt perfecte: in sensul uni text legislativ care sa oglindeasca interesele tuturor celor 27 de State Membre. Pe termen scurt insa, devine clar ca o decizie cu privire la modul in care UE va functiona incepand cu 1 ianuarie 2009 va trebui luata. Astfel, este de asteptat ca cel putin o formula de compromis sa apara, de ce nu sub presidentia Frantei!? Sunt voci care condamna implementarea (mai rapida a) prevederilor Tratatului de la Lisabona in absenta unei decizii prealabile cu privire la soarta respectivului Tratat. Cu alte cuvinte, din Tratat se desprinde ideea ca (in eventualitatea aduptarii sale) numarul comisarilor urmeaza sa fie redus la 2/3 din numarul Statelor Membre, incepand cu 2014. Aceasta se traduce in fapt prin imposibilitatea a 9 Membrii de a-si delega un „reprezentant”. Pe cale de consecinta, ne putem gandi ca daca Tratatul va fi adoptat in anii ce urmeaza (1, 2), iar prevederea anterior mentionata ramane valida, ceea ce se urmareste astazi este gasirea unei solutii intermediare. De preferat una care sa solidarizeze interesele europene…
  Revenind la solutia prezentata in „Die Welt”… La intrebarea „Cine va ceda primul?”, nu cred ca varianta de lucru cea ma probabila s-ar cristaliza in jurul zicalei „cel mai destept cedeaza”, si nici celebrei „Unul paraseste sfada / Intorcandu-se cu coada”. Nu trebuie excluse orgoliile marilor contributori (vezi, spre exemplu, Marea Britanie) si nici diferitele conjuncturi care pot dicta o oarecare „permisivitate” din partea unora dintre actori. In astfel de conditii, putem da oare crezare celor care sustin ca pentru a avea o Europa „fericita”, ar trebui sa nu se mai incerce a-i face pe toti membrii sai „fericiti”?


 1. 1 Cum am ajuns Adrian Nastase « dromichaetes invinge limacsi, licurici si alte lighioane… Trackback pe august 13, 2008 la 12:57 am
 2. 2 Trăiască Sfânta Rusie! « Mihnea Georgescu Trackback pe august 13, 2008 la 9:40 am
 3. 3 Fever… băsescu e pe ducă… « Mihnea Georgescu Trackback pe august 13, 2008 la 3:34 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: