Primari si ideologii

Citeam in Le Point un interviu cu Bertrand Delanoë, primarul Parisului si posibilul viitor lider al socialistilor francezi. Domnia-sa era rugat de reporter sa enumere cateva dintre numele de ganditori si ideologi care i-au influentat propria conceptie politica si, printre cei citati, se numarau Locke, Keynes si Benjamin Constant. Cu siguranta, o fundamentare atat de solida si de diversa a viziunii sale de om politic nu avea cum sa nu-l ajute sa devina un administrator eficient si un adevarat conducator de oras, capabil sa priveasca in perspectiva dezvoltarea acestuia. Mai multe detalii despre lecturile sale ofera Delanoe in cartea sa dialog „L’audace”.
Ultimii ani au fost favorabili pentru Paris si au cunoscut evolutii invidiate si reproduse acum si de alte orase – le amintesc doar pe cele mai citate dintre ele, precum Velib (sistemul de inchiriere a bicicletelor, furnizate de municipalitate la un pret extrem de accesibil), internetul wireless oferit gratuit in parcuri, librarii si alte spatii publice pariziene, Paris Plage, abia-inauguratul Vogueo, un fel de metrou fluvial care foloseste raul Sena pentru a crea o alternativa la traficul aglomerat, linia de tramvai modernizat cu traseu circular pe prima centura ocolitoare a orasului, sau chiar planificarea foarte atenta (si cu maxim respect pentru specificul, traditia si imaginea capitalei franceze), cu ajutorul unor experti din diverse domenii, a construirii de zgarie-nori intr-un oras care pana acum si-a aparat orizontul de ofensiva acestora.
Ma refer aici doar la initiativele „progresiste” si nu la gestionarea ariilor centrale ale muncii de primar, desi s-a descurcat, cu siguranta, stralucit, de vreme ce parizienii tocmai i-au oferit un nou mandat de sase ani. Contempland toate acestea, nu pot sa nu ma intreb care sunt autorii si curentele ideologice care au marcat viziunea politica si administrativa a primarului Traian Basescu si, apoi, a continuatorului sau, Adriean Videanu. In afara doctrinei chioscurilor si a bordurilor, desigur…

23 Responses to “Primari si ideologii”


 1. 1 Radovan august 7, 2008 la 6:10 pm

  Pe asta cu wireless’ul o are si Oprescu parca…. cat despre asemanari cu „trompetele” B si V ar fi asta cu blocurile in centru care mi se pare o porcarie.
  Macar sa fi facut si la noi un Defense ceva si dupa aia mai discutam.

 2. 2 diogenecainele august 7, 2008 la 6:24 pm

  Locke, Keynes, Benjamin Constant? Cine sunt coruptii astia?

 3. 4 toader august 7, 2008 la 6:56 pm

  domnule Nastase,
  cateva observatii :
  1. ar fi trebuit sa specificati cititorilor dvs. ca zgarie norii nu vor fi plasati „in” ci „la marginea” parisului. – altfel toti snobii vor fi tentati sa creada ca ceea ce ne lipseste sunt enormitati ca cele de langa sf. iosif, biserica armeneasca si proiectul idiot (al lui videanu dar sustinut de multi pesedisti) al „bloacelor” pe locul monumentului lui maniu.
  2. vogueo e un mare fiasco din pacate. costa mult si mai mult incurca decat ajuta. il folosesc tot turistii si fiind preturi subventionate operatorii excursiilor de pe sena sunt loviti greu. un asemenea tip de subventie e o aberatie.
  3. paris plage e un succes. trebuie doar bani si nisip curat.

  nota: delanoe este apreciat in special pentru stil si renegarea populismului stangist reprezentat de fabius. (dupa cum stiti fabius asta are conceptii apropiate de cele ale lui iliescu 🙂 )

  nota 2 : nu cred ca va ajunge liderul ps. motivele le stiti si dumneavoastra.

 4. 5 leo august 7, 2008 la 6:58 pm

  Dar vai, este atât de evident izvorul care a iscat curentele ideologice de centru-stânga-dreapta-mprejur ce au marcat viziunile ce turbură somnul epigonilor lui Marx… cum îl chema pe cel mai mic dintre fraţii Marx, ăla cu privire la fel de multilateral dezvoltată ca Leninul cu barbişon pleşuv ce ne ţine loc de tătuc al naţiei, că uitai?
  Iată motto-ul platformei program a pedelacheilor:
  „Atunci, iată ce zic eu, şi împreună cu mine (începe să se înece) trebuie să [sic] zică asemenea toţi aceia care nu vor să cază la extremitate (se îneacă mereu), adică vreau să zic, da, ca să fie moderaţi… adică nu exageraţiuni!… Într-o chestiune politică… şi care, de la care atârnă viitorul, prezentul şi trecutul ţării… să fie ori prea-prea, ori foarte-foarte… (se încurcă, asudă şi înghite) încât vine aci ocazia să întrebăm pentru ce?… Da… Pentru ce?… Dacă Europa… să fie cu ochii aţintiţi asupra noastră, dacă mă pot pronunţa astfel, care lovesc soţietatea, adică fiindcă din cauza zguduirilor… şi… idei subversive… (asudă şi se rătăceşte din ce în ce) şi mă-nţelegi, mai în sfârşit, pentru care în orce ocaziuni solemne a dat probe de tact… vreau să zic într-o privinţă, poporul, naţiunea, România… (cu tărie) ţara în sfârşit… cu bun-simţ, pentru ca Europa cu un moment mai nainte să vie şi să recunoască, de la care putem zice depandă… (se încurcă şi asudă mai tare) precum, – daţi-mi voie – (se şterge) precum la 21, daţi-mi voie (se şterge) la 48, la 34, la 54, la 64, la 74 asemenea şi la 84 şi 94, şi eţetera, întru cât ne priveşte… pentru ca să dăm exemplul chiar surorilor noastre de ginte latine însă! (foarte asudat, se şterge, bea, iar se şterge şi suflă foarte greu. Trahanache a urmărit cu mâna tactul sacadelor oratorice ale lui Farfuridi. Bravo şi aplauze în fund, conduse de Brânzovenescu; râsete şi sâsâituri în grupului lui Caţavencu. Clopoţelul lui Trahanache de abia se mai aude. – După ce s-a mai oprit zgomotul, cu multă aprindere.) Daţi-mi voie! Termin îndată! Mai am două vorbe de zis. (zgomotul tace.) Iată dar opinia mea. (în supremă luptă cu oboseala care-l biruie.) Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”
  Vedeţi, d-atâta big-picture, vă scapă lucrurile mărunte pe care se clădesc evidenţele: în vreme ce pesedeului, în spirit profund românesc, îi e ruşine cu valorile lui, pe care le pune la colţ pe coji de nuci, pedelacheilor, în spirit profund dinupăturicesc, nu le e ruşine să-şi promoveze toate geniile pustii drept… elite. Sau erau elitre, dacă e să ne luăm după ordinul de care ţin, nevertebratele?

 5. 6 Cezar Pesclevei august 7, 2008 la 7:11 pm

  Dar a dvs., dle Nastase?

 6. 7 Cezar Pesclevei august 7, 2008 la 7:37 pm

  Fiindcă stimabilul Mihnea Georgescu este pro demiterii marelui OM de CULTURĂ Horia Roman Patapievici, mă adresez celor care sunt contra demiterii lui Patapievici prin a le sugera să trimită semnale în acest sens pe acest blog.

 7. 8 Harabula august 7, 2008 la 7:57 pm

  Intrebarea finala este interesanta. Ar trebui sa continuati intrebandu-va si despre lecturile lui Oprescu.
  Prestigiul culturii este salvat macar intr-un sector al Bucurestilor de catre Marian Vanghele.
  Daca ne-am gandi la ce a citit Iliescu … se sparie gandul!
  Mazare, Oprisan si Contac o tin tot intr-o lectura.
  Eliminarea unor Dancu, Puscas si Rus a contribuit la imbunatatirea indicatorului „numar de carti citite pe cap de pesedist”.

 8. 9 Velisar Iancu august 7, 2008 la 8:29 pm

  Parerea mea este ca trebuie sa va referiti mai apasat la realitatile noastre, nu doar in subtext. Sper ca ati observat ca blogg-ul dv este suferind rau. Vi s-a mai spus asta, nu ati intervenit si pe mine, iremediabil om de stanga, ma doare sufletul. Sanatate si bucurii

 9. 10 Petre Naidin august 7, 2008 la 9:23 pm

  Propun si eu-” Primari-si nu Poeti-Sa NU mai stam ca Filozofii-la Actiuni-pentru al Nostru Viitor !.Ca sa Dormiti bine …de la munca si nu de la Povesti…”.Exact ce fac altii,inclusiv din Romania:
  1.Campania internaţionala- Earth Hour-2008″Ora Pământului”- Timp de o oră -luminile, calculatoarele şi toate aparaturile casnice au fost oprite pentru a proteja Pământul. Romania-Iluminat public deconectat in:Baia Mare ;Sighetu Marmaţiei .
  2. PLANUL Young Energy educativ internaţional promovat de ENEL-www.enel.it/youngenergy- Informare-tinta:
  – a promova cunoştinţele despre folosirea responsabilă a energiei;
  – a facilita întâlnirea între tineri, protagoniştii viitorului lumii;
  – a valorifica realitatea energetică a fiecărei ţări.
  2007 premiati- Liceu-Resita ; Scoala –Tulcea ; Scoala- Timisoara ; Colegiu-Timisoara ; Scoala Bucuresti ; Liceu Arta-Arad. Calarasi sau oricare oras-propun :imagini panouri solare;PLAN de Actiune pentru promovarea unei Localitati Sanatoasa Climatic si Eficienta Energetic; PLANUL de Actiune pentru Eficienta Energetica si fara Emisii in Sectorul Cladiri- Cum putem reduce costurile in ce priveste consumul de energie?Ghid practic al PLAN-ului pentru Locuinta sau Clasa!;Actiuni pentru o Saptamana Verde in fiecare Cladire Publica ; Actiuni pentru o Saptamana Verde in fiecare Cladire Publica.
  3. Programul şcolar „Energia este viitorul nostru“ -www.futurenergia.org- Utilizarea eficientă a energiei: impactul design-ului şi al trierii materialelor asupra consumului de energie .
  4. „Ziua risipei de energie”- Grupul conservator Grassfire -Actiunea „Carbon Belch Day” se desfasoara sub indemnul „Pe 12 iunie, fa-ti datoria pentru a salva planeta de Al Gore”:Nu e adevarat consumul si emiterea de CO2!
  5. Ziua Europeană a Soarelui- Societatea Internaţionala pentru Energia Solară organizeaza manifestări şi acţiuni pentru a demonstra avantajele energeticii solare- cu 35.000 de membrii din peste o sută de ţări :ex-program “Şcolile solare – un viitor strălucit”-inclusiv in Galati!
  Specialist in Energetica si Administratie pt. http://www.SOSTerra.go.ro!

 10. 11 georgian august 7, 2008 la 9:28 pm

  Bisnitarii turci din Constanta, l-au invatat pe primul „om” ideologia perversitatii. Doar ei stiau sa arate pe o parte bancnote, iar pe cealalta hirtie igienica sau de ziar. De aici vine perversitatea.
  Cit il priveste pe A.V., a mai miscat cite ceva, macar in conturi. Ce-i drept, NU ne putem da seama in folosul cui mai mult: al lui sau al bucuresteanului.
  Oricum, de unul am scapat ! Speram in continuare ca, la urmatorul moment politic, romanii se vor fi trezit, pentru a scapa si de cel mai pervers politician pe care tara l-a avut vreodata.
  Astia suntem: ne plac excesele !

 11. 12 rele august 7, 2008 la 9:39 pm

  e usor sa gandesti profund din afara. stiti bine ca atunci cand esti acolo nu poti face numai ceea ce vrei. sunt mult mai incurcate decat am crezut vreodata fraiele sistemului in care traim. nu cumva de la un anume nivel in sus trebuie mai mult sa facem cum spun altii decat cum vrem sau gandim noi?

 12. 13 Darius august 8, 2008 la 12:16 am

  Un articol prea bun pentru a mai fi comentat.

 13. 14 blogideologic august 8, 2008 la 10:35 am

  „Daca ne-am gandi la ce a citit Iliescu … se sparie gandul!”
  În biblioteca liceului Spiru Haret din Bucureşti exista şi traducerea, –făcută de Ion Ghica–, textului de economie politică scris de John Locke. Ion Iiescu învăţa carte extrem de serios la acel liceu, presupun că a citit şi economia lui Locke, din biblioteca şcolii. Oricum, asta îl pregăteşte pentru lecturi ulterioare. Mult mai târziu, când unii îl acuză de organizarea mineriadelor, Ion Iiescu studia intens textele economistului John Kenneth Galbraith, în care sunt dezvoltate idei de sorginte keynesiană.

 14. 15 Draghi Puterity august 8, 2008 la 11:02 am

  Care sunt „autorii” preferati a lui Basescu?

  Bachus, Machiavelli si Goebells.

 15. 16 Saint Exupery august 8, 2008 la 12:24 pm

  @toader: Vogueo nu are cum sa fie un „esec”, de vreme ce abia a fost lansat, acum nici o luna (parca). si oricum a fost pus in practica deocamdata experimental (o singura linie functioneaza), pentru a i se testa functionalitatea. toate reactiile pe care le-am sesizat eu printre parizieni sunt pozitive. mai usor cu sentintele de genul „un mare fiasco”, un oras nu se administreaza asa cum conduce Becali Steaua, anuntand „esecuri” si „fiasco-uri” din doua in doua saptamani… mai multa rabdare si luciditate, daca se poate…

 16. 17 ralucas august 9, 2008 la 12:20 am

  Cred ca ar trebui sa departajam ideologia de administratie, precum si cultura (politica sau generala) de capacitatile manageriale…desigur, oamenii care au o biblioteca in spate (si nu numai pentru poze) este mai probabil sa aiba o viziune mai larga si mai profunda asupra lumii si vietii, care sa le confere si o alta alonja in intelegerea si exercitarea functiei publice.

  Intrebarea ar putea fi daca nu cumva modelul de lider politic „maximus” in functia de primar la un oras mare nu este cam depasit, mai ales in cazul unor orase ce trec printr-un proces de modificare substantial. In sec. XVI Montaigne, primar la Bordeaux, a fost reales de 2 ori pentru abilitatile sale de oferi pace si stabilitate orasului, asadar pentru simtul sau „diplomatic”, „politic”, sa ii spunem, pastrand proportiile, nicidecum pentru infrastructura sau proiecte de modernizare. Insa in secolul XIX, modernizarea Parisului a fost facuta de Haussmann, un civil servant fara ambitii politice, care nu a avut o miza personala sau, si mai grav, de partid, asadar nu a ezitat sa dea peste cap tot orasul pentru a crea ceea ce a devenit de atunci incoace „orasul luminilor”…

  Subscriu trimiterii dumneavoastra la Basescu si Videanu, niste lectura in plus nu strica nimanui, insa ei sunt exemple care nu fac decat sa confirme cele de mai sus: Basescu a fost un lider „maximus” exclusiv politic, iar Videanu nu se poate justifica nici macar astfel: el a fost doar contopistul care a girat transferul unor bani din conturi publice in conturi private. Manager nu am avut pana acum la Bucuresti si nici Sorin Oprescu nu promite in acest sens, asadar cel putin pentru urmatorii patru ani nu vom putea avea termen de comparatie pentru modelul de primar politic…

 17. 18 Roxana Iordache august 9, 2008 la 12:22 am

  @nastase. N-aţi spus încă dacă aţi ajuns în Place du Tertre, domnule Năstase.

  Socialist, adept al lui Keynes! Nu mai ştie ce să facă pentru voturile dreptei. :mrgreen:

 18. 19 Maria Barbu august 9, 2008 la 1:09 am

  @Adrian Nastase,

  din pacate, in Romania post-revolutionara, viziunea politica a fost o raritate, astfel incat liderii politici de la noi, in marea lor majoritate, nici nu prea inteleg ce inseamna asta. Motive sunt mai multe pentru care in Romania nu este viziune politica. Unul ar fi acela ca liderii politici roman sunt selectati aleatoriu, pe criterii care nu au nimic a face nici cu valoarea personala, nici cu competenta si nici cu inteligenta politica. Un alt motiv ar fi acela al lipsei de responsabilitate pentru demersul politic. Sigur ca aceste deficiente nu va privesc nici pe dumneavoastra, nici pe presedintele Iliescu, pentru ca, in mod exceptional, amandoi sunteti exponentii unui model de lider responsabil si cu viziune politica.
  In administratie insa, cel putin in Bucuresti, primarii generali au intrat in cursa electorala ca intr-un rol pe care il invatasera pe sarite. Speranta mea este ca Sorin Oprescu, in care cred ca primar general, sa aiba taria de a lansa o viziune proprie, un proiect puternic, o strategie convingatoare si benefica Bucurestiului.

 19. 20 Alex august 9, 2008 la 6:23 pm

  Mda, fanfaronada franceza: falfaie autori precum autori precum Locke, Keynes, Benjanim Constant. Desigur, o cultura teoretica este necesara, dar depinde ce intelegi din autorii respectivi.
  Ca si din Galbraith, cu a Treia sa Cale. Si cum aplici teoriile respective in contextul social dat.

  Draghi, ajung la Machiavelli, ca sa spun ca, din pacate, foarte putini care il invoca l-au citit si o parte infima din cititori l-au inteles. E un autor cu adevarat mare, lucrarile sale de filosofie politica merita o atentie deosebita.

 20. 21 Alex august 9, 2008 la 6:24 pm

  Teoreticienii conului basescu: Patapievici, Mungiu, Cartarascu.

 21. 23 word..... august 18, 2008 la 10:15 am

  Apareti de foarte mult timp inaintea noastra si sa recunsc vorbiti foarte frumos. Totusi as dori mai multa consistenta in abordarea unor teme si pe langa consistenta consecventa. Ati spus ca ati realizat un lucru extraordinar prin crearea posibilitatii ca noi romanii sa circulam in europa. Asa am golit orasele si satele noastre. Este un dicton vechi ”ubi bene ibi patria” parafrazand acest dicton in tara noastra nu a fost si nici nu este bine ca sa ramanem. Cand se va realiza un climat favorabil pentru toti romanii? Daca ajungeti presedinte ati reusi?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: