Ce ne uneste?

Nu stiu cati dintre voi au urmarit turneul european al candidatului democrat la presedintia SUA, Barack Obama. In statele vest europene pe care acesta le-a vizitat, precum si in Statele Unite, evenimentul a generat reactii intense, care domina si acum atentia presei occidentale. Unul dintre cele mai importante momente ale acestui turneu este, cred eu, discursul sustinut in 24 iulie la Berlin. Prezenta a peste doua sute de mii de oameni in apropiere de zidul Berlinului, acolo unde candidatul democrat si-a sustinut discursul spune ceva despre asteptarile pe care europenii le au fata de alegerile din SUA. Nu ma hazardez sa vorbesc despre asteptarile americanilor, chiar daca majoritatea inclina acum catre Obama (atentie, insa: cel mai recent sondaj, realizat de Gallup pentru USA Today, arata ca avansul lui Obama fata de McCain a scazut fata de luna trecuta). In esenta, din punctul de vedere al politicii externe americane, nu cred ca se pot astepta schimbari majore, indiferent de cine va deveni noul presedinte al SUA. Nu sunt nici unul dintre aceia care pun racirea relatiilor dintre state europene puternice si administratia americana doar pe seama celei din urma. Pana la urma, pentru Romania, administratia Bush a insemnat continuarea consolidarii parteneriatului dintre cele doua state. Ultimii ani insa –  majoritatea sondajelor efectuate in diverse zone o confirma – au generat deteriorarea imaginii SUA in lume. Despre cauzele acestei evolutii se poate vorbi si se va putea vorbi multa vreme de acum incolo. Interesant este insa faptul ca o parte importanta a europenilor si a americanilor vad in Obama liantul dintre Lumea Noua si Lumea Veche, cel care poate reda increderea.

 

Discursul lui Obama din Berlin confirma pe deplin faptul ca acesta isi asuma rolul in care il vad unii sau altii. Imaginea insa nu deterioreaza esenta ideilor exprimate in luarea sa de pozitie. Filonul central al discursului lui Obama a fost constituit din evidentierea aspectelor care unesc Europa de America, si invers. Nu este vorba de o idee originala, ci de o propunere de reflectie. Orice colaborare, orice parteneriat rezista atunci cand diferentele, neintelegerile, punctele de vedere opuse sunt mai putine sau mai slabe ca semnificatie decat lucrurile care ne-au facut sa stabilim acel parteneriat.

 

Discursul candidatului democrat la presedintia SUA m-a facut sa ma gandesc la actuala situatie a Uniunii Europene – determinata de evolutia din Irlanda, dar si din alte state europene care isi exprima scepticismul fata de viitorul Tratatului de la Lisabona. In astfel de momente cruciale, diferentele ajung sa fie exacerbate, iar ceea ce conteaza – sa fie uitat sau trecut intr-un plan secund. Consider ca este nevoie de un moment de analiza, pentru a vedea care sunt lucrurile care ne unesc, nu cele care ne despart, caci viabilitatea proiectului european depinde de cele dintai. Intr-adevar, pasii care s-au facut pana acum ma fac sa cred ca lucrurile care unesc sunt mai importante decat cele care despart, dar… nu trag concluzii. De altfel, ideea unui „presedinte al UE” si discutiile despre ce ar insemna efectiv o astfel de pozitie pot fi un punct de plecare pentru a vedea spre ce trebuie sa se indrepte, sau spre ce poate sa se indrepte proiectul european.

30 Răspunsuri to “Ce ne uneste?”


 1. 1 Valeriu Mangu iulie 30, 2008 la 11:03 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  Cu respect va atrag atentia asupra textului pe care l-am postat in aceasta seara pe blogul dnei Anca Alexandrescu, data fiind calitatea dvs. de deputat, dupa cum spune Constitutia in art. 69, in serviciul poporului.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 2. 2 Viski iulie 30, 2008 la 11:36 pm

  Excelent discursul lui Obama… Mi-a adus aminte de JFK (oricum comparatia a fost facuta de multa lume in SUA). Insa sa nu uitam de entuziasmul cu care a fost primit Al Gore in Europa in anii 1999-2000 si cum a pierdut alegerile din 2000 (e adevarat, cu putin ajutor de la FoxNews si de la Guvernatorul Statului Florida). Insa revenind la intrebarea Dvs., ce ne uneste… Pai ne unesc o multime de lucruri, de la adulatia pentru democratie si pana la istoria criminala… Europa si SUA reprezinta tot ceea ce noi (ca romani) numim Occident… In orice caz, SUA a fost totdeauna o fascinatie pentru europeni, de la Tocqueville incoace, iar SUA a demonstrat de atatea ori ca aroganta sa nu are limite si ca foloseste Europa atunci cand are nevoie… In orice caz, SUA are acum nevoie de Europa (in contextul crizei economice), iar Europa are nevoie de SUA la nivel militar, geostrategic, al energiei, al comunicatiilor etc. Asa ca vorbim mai degraba de un parteneriat de convenienta…

 3. 3 koubadera iulie 31, 2008 la 12:10 am

  Exista foarte multe asteptari legate de Obama. Kennedy, a fost ales intr-o conjunctura asemanatoare, dar nu a reusit sa concretizeze sub forma de legi foarte multe proiecte, a ramas doar imaginea si ideea. Eu sunt pentru Obama, pentru ca este „triggerul” unei schimbari politice sociale si economice de anvergura. Obama marcheaza sfarsitul suprematiei elitei WASP. Chiar daca Obama nu se va ridica la inaltimea asteptarilor, schimbarile pornite in mandatul lui se vor ridica.
  Era Bush a fost un fel de era iliesciana, al doilea mandat a fost obtinut la limita si deja era o frina in calea unei Americi plictisita de discursul patriotic antiterorist, crestin si asa zis moral. America are nevoie de schimbare, exact la fel cum avea nevoie si Romania in 2004. Dar schimbarea nu este realizata de un Mesia providential care se lupta ca Superman cu birocratia, coruptia si grupurile de interese; este vorba de schimbarea unor legi, mentalitati, mecanisme birocratice, etc. A fost mai eficienta abordarea lui Carol I care a schimbat niste mecanisme, decat abordarea lui Cuza, populist-autoritara. Pe scurt pe Obama l-as vota dar nu am drept de vot, in Romania am drept de vot dar nu candideaza cineva ca Obama.

 4. 4 Maria Barbu iulie 31, 2008 la 1:27 am

  @Adrian Nastase,

  in Uniunea Europeana trebuie facute sacrificii de orgolii nationale. Fara aceste sacrificii obligatorii, Uniunea nu poate avea nici coerenta politica si nici o strategie viabila de viitor.

 5. 5 Valentina iulie 31, 2008 la 3:56 am

  Nu-l vad pe Obama presedinte. Sau poate vad doar ceea ce as vrea sa vad… Pe celalat il stiu si mai putin. Dar am convingerea ca nu este piesa de care ar avea nevoie cele doua continente. In State, politica puterii are alte conotatii si cred ca oricat de multe lucruri am citi sau am afla referitor la acest aspect, nucleul e mult mai complex. Puterea discursului este data de intentia autorului, de necesitatea continutului si mult, foarte mult, de interpretare. Daca a reusit sa convinga, e bine!

 6. 6 ionache iulie 31, 2008 la 7:55 am

  am discutat in ultimii ani cu cetateni din germania, italia, spania, austria si franta. toti erau nemultuniti de trecerea la EURO in tarile lor. totul s-a scumpit.
  intrebarea este: cine cistiga banii?
  raspunsul este: marile corporatii multinationale.
  in USA este la fel. nu conteaza cine este presedinte, nu conteaza cine are majoritatea in conges sau senat, fiindca nimic nu se va schimba.
  in europa, diversitatea etnica, xenofobia unor popoare si naivitatea altora vor face ca lucrurile care despart sa fie mai usor de evidentiat.
  legaea de aur este: cine are banii face legea…cu alte cuvinte atita timp cit politicienii sint sponsorizati de diverse interese, acestia odata aflati la putere trebuie sa plateasca banii inapoi prin legi si acte favorabile sposorilor.
  SINGURUL MOD CA INTR-O DEMOCRATIE POLITICIENII SA LUPTE PENTRU POPOR, ar fi ca donatiile particulare sa fie interzise si toti politicienii sa primeasca sume egale de bani pentru campanii EXCLUSIV de la bugetul de stat.

  unirea politica a EU si USA este imposibila atita timp cit SIEMENS are competitie de la GE sau BMW si VW incearca sa falimenteze GM sau FORD.
  -AIGHT?

 7. 7 Neagu G. iulie 31, 2008 la 9:36 am

  Am urmarit si eu ,cu mult interes, evolutia candidatilor la presedintia SUA, in aceasta perioada electorala. De unde initial parea ca cei doi candidati se diferentiaza ca intentii de politica interna si externa, am concluzionat ca intentiile sunt aceleasi, deosebirea fiind de formulare.Aceeasi lipsa de interes fata de cele trei mari crize in care a intrat omenirea, lipsa de solutii ferme si complete la aceste provocari,continuarea razboiului cu terorismul real sau inventat,aceeasi aliniere la politica belicoasa a Israelului in locul gasirii de solutii la masa tratativelor cu participarea tuturor partilor implicate si fara conditii prealabile.Cred ca in conditiile actuale,cand insasi umanitatea se afla la raspintie, s-ar cuveni o noua abordare, realista, bazata pe respectarea intereselor tuturor, nu doar a celor mari.Cred ca si noul presedinte ce va fi ales va fi obligat sa urmeze aceleasi interese ale grupurilor petroliere si producatori de armament.Pacat,viitorul se intrevede sumbru.As vrea sa ma insel.

 8. 8 diogenecainele iulie 31, 2008 la 10:26 am

  Eu as interpreta discursul lui Obama in contextul vulnerabilitatilor sale de imagine pe dimensiunea politicii externe.

  Ce ne uneste? Aproape totul. Traim si noi europenii si americanii, in acelasi spatiu cultural. Avem aceleasi valori, iar daca punem in paranteza excesele, aceleasi habitudini si moduri de a face lucrurile. Ne identificam cu aceleasi lucruri democratie, drepturi individuale, libertatea cuvantului, separatia religiei si a statului etc. Daca Europa isi va cauta un aliat de lunga durata el nu poate fi decat SUA, iar daca SUA va cauta un aliat de lunga durata el nu poate fi decat Europa.

  Europa are un rol corectiv fata de derivele SUA, si reciproca este si ea valabila: refuzul europenilor de a marsa cu entuziasm in varii situatii unde poolitica americana s-a dovedit gresita lasa lumii occidentale posibilitatea de a dialoga si influenta procese din zone unde altfel demonizarea si politica usii inchise ar fi fost totale. Pe de alta parte SUA trage dupa ea o Europa a carei repliere pe procesele interne ar fi catastrofala pe termen lung. Exemplele ar putea continua.

  Ce e important este intarirea unor structuri europene care sa poata vorbi in numele UE, fara de care europa , cu tot ce poate face bun, nu va exista realmente din punct de vedere geopolitic.

  Insa daca este sa se ajunga la un rezultat discutia asupra viitorului institutional al UE trebuie sustrasa tratarilor ieftine, care o afunda in ceea ce nu e, si vedem tratate dupa tratate respinse in referendum-uri.

  Poate ca aici ar fi cel mai important rol al familiilor politice europene, care sa corecteze derive local-populiste din randul lor, poate ca europarlamentarii trebuie sa apropie politica europeana de cetateni, astfel incat ea sa nu fie vazuta doar ca o birocratie preocupata de directive abstracte, poate ca ideea de Europa trebuie scoasa din modul de a-i face protocolar propaganda care domina strivitor orice actiune in acest sens etc.

  Oricum, singura politica viabila pare cea a pasilor marnuti. Un megatratat nu are cum sa fie asimilat in cunoasterea publica, iar necunoscutul sperie si in plus poate fi umplut de discursul demagogic. Probabil singura solutie ar fi limitarea la cate o masura o data, iar continutul Tratatului de la Lisabona sa fie considerat un roadmap, din care anual sa fie implementata cate o masura printr-un tratat sau decizie oarecare. Abordarea trebuie regandita, pentru ca Europa nu isi poate permite multe esecuri iar riscul este mare.

 9. 9 CRISTIAN iulie 31, 2008 la 10:30 am

  Buna ziua. Dvs. chiar credeti ca romanii, sunt pregatiti sa accepte sa fie condusi de un presedinte al UE???sau suntem noi pregatiti in momentul de fata sa aderam la moneda Euro, chiar daca aceasta va avea loc (dupa toate probabilitatile) in anul 2014??? Obama, va fi… doar o pata de culoare in politica mondiala, nu cred (cel putin im momentul de fata), ca va putea sa schimbe f.mult in politica interna a SUA. Cat priveste partea externa………sa nu uitam faptul ca in momentul de fata exista mai multe conflicte in care SUA sunt parte, iar un eventual „razboi” cu IRANUl va intoarce toata lumea islamica impotriva unchiului sam. Vom vedea . O zi buna .

 10. 10 einstein iulie 31, 2008 la 10:53 am

  bonjour! am urmarit periplul european al candidatului democrat in vechea europa si va pot spune ca prima mea impresie a fost de un certain deja vu…ma gandeam la jfk, cu deosebirea esentiala,insa, ca acesta la vremea respectiva era deja prededintele in functie al usa.
  cred ca persoanele, consilierii si managerii de campanie au vrut sa arate ca obama este …ca si presedinte si se comporta ca atare.
  eram in germania, insa nevorbind limba lor, am vazut doar interviurile date cnn ului si bbc ului. foarte interesante. frapa, modestia lui obama in limbaj si atitudine versus g w bush.
  in acelasi timp, ziarele aveau titluri de prima pagina si fotografii cu un var …probabil ruda destul de indepartata cu obama, tare …african si care traia in germania.
  am cumparat un jurnal si incercam sa inteleg, in sfarist, desi mare capitala europeana, cu ziarele autohtone in limbi straine…stau cam prost.
  republicanii au avut un soi de contrareactie si i au aranjat o intalnire candidatului lor cu dalai lama. dar, parea foarte stingher, nu mi a placut. cel putin pe tv nu dadea deloc bine.
  in rest, este bine sa vezi locuri frumoase si noi, dar tot acasa e sufletelul.

  va salut si va doresc o calatorie placuta in continuare alaturi de cei dragi dvs!

 11. 11 Valeriu Mangu iulie 31, 2008 la 11:39 am

  Domnule Adrian Nastase,

  Astazi am postat pe blogul dnei Anca Alexandrescu inca un text privitor la sesiunea extraordinara. Cu respect va atrag atentia si asupra lui, data fiind calitatea dvs., invederata anterior.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 12. 12 einstein iulie 31, 2008 la 12:13 pm

  off topic
  ma uit pe a3 – vizita presedintelui basescu in italia – discutia sa televizata cu reprezentantii acestei minoritati…etc.

  la berlin, am vazut o frumoasa tigancusa cu fetita ei cersind in cartierul 206 ( foarte exclusivist) .
  lasand deoparte sfaturile prietenilor, m am dus si am stat de vorba cu ea. mi a zis ca nu vorbeste o iota germana, dar ca se descurca binisor cu engleza. am intrebat o cat castiga pe zi.
  pana la ora 16.00 avea deja 110 euro in buzunarele fustei ei atat de colorate…ii era de ajuns, multumita voia sa plece impreuna cu fata ei la metrou catre casa.
  daca ar fi muncit legal, nu stiu daca ar fi avut aceeasi remuneratie…si ne mai intrebam de ce ?!

  ma uitam la ea…ce trist ca nu stim sa gasim o solutie si pentru educatia lor. au gene bune. destepti.

 13. 13 AzhiAka iulie 31, 2008 la 12:16 pm

  …ceea ce te uneste cu unii, este exact ceea ce te separa de altii. Reapropierea dintre Europa Occidentala si SUA imi aminteste de Sfanta Alianta, umbra vulnerabilitatilor si vantul schimbarii.
  Campionii de azi sunt invingatorii de ieri. Reteta lor e preservarea solutiei care le`a adus succesul. Cine sunt oare cei care au vointa si curajul schimbarii?

  Dincolo de viziunea obscura a proximitatii, raporturile se schimba iar Europa si SUA nu mai sunt aceeasi ca acum 50 de ani. UE este o viziune pervertita a imperialismului Occidental imbracat in democratie iar NATO nu a reusit decat sa ramana o alianta regionala straina de interesele restului lumii si departe de a fi un factor de stabilitate si progres.
  Cine poate sa aiba vointa si curajul unui „shift of vocation” pentru viitorul post`occidental?

 14. 14 George Ban iulie 31, 2008 la 1:20 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  Referitor la milogelile lui V Mangã, care a „ouat” nu stiu ce in alt cuibar, „cu respect va atrag atentia” ca
  Mare e gradina lui Dumnezeu!

 15. 15 Politica TV iulie 31, 2008 la 1:40 pm

  Il simpatizez pe Obama, dar la fel era si Al Gore in 2000, si pana la urma a pierdut… Iar ideea cu un presedinte al UE cred ca ar starni reactii, mai ales la nivelul statelor mai dexvoltate, cum ar fi Germania sau Marea Britanie, care nu cred ca ar accepta asa ceva.

 16. 16 exasperat iulie 31, 2008 la 2:54 pm

  V-am trimis un mail pe adresa d-voastra cu C.Dep. De data asta sper sincer sa primesc raspuns.

  Petrut Dumitru

 17. 17 Roxana Iordache iulie 31, 2008 la 3:14 pm

  @nastase. Domnule Adrian Năstase, Obama e un fake patetic, iar fascinaţia europeană faţă de noul susţinător al blamării Americii first denotă un sistem imunitar la fel de scăzut ca atunci când Occidentul nutrea fascinaţie faţă de URSS.

  Singurul lucru bun pe care îl poate aduce Obama e pentru cei care nu pot să verse atunci când le e greaţă. Obama e vomitivul ideal. Iar dacă apare cu retorica ei şi Michelle, nevastă-sa, poate vărsa un întreg regiment deranjat la stomac.

  Referitor la UE, ea şi-aşa e o construcţie artificială, aşa încât un preşedinte ar fi frişca de pe moţul cacalei (de la cacao). Dar, what the heck, Tony Blair într-adevăr e bun la unire, tipul e super-mişto. Şi mie-mi place. 🙂

  Dar cu ce v-a greşit, să-l puneţi pe scumpetea de Blair alături de oroarea de Obama?! 😯

  Blair în relaţia euro-americană e la antipodul lui Obama. Că s-au întâlnit a fost nu doar de complezenţă. Ştiţi că astea sunt cu multe zeroruri. :mrgreen:

  În perspectiva funcţiei de preşedinte al UE, Blair îl preferă pe McCain preşedinte al SUA. Of course. Şi fără unitatea Europei cu SUA ar fi sinistru.

  Vacanţă frumoasă în continuare!

  P.S. Îmi pare rău că trebuie să vă anunţ, procurorul general Codruţa a cerut Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a dv. şi a lui Şerban Mihăilescu, pe motiv de luare de mită.

 18. 18 blogideologic iulie 31, 2008 la 5:17 pm

  Ce ne apropie de Barak Obama ?
  Respectul Jeffersonian pentru stil. Să nu uităm că Barak Obama a fost cadru didactic la Universitatea din Chicago (între 1992 şi 2004). Iar Universitatea din Chicago a elaborat primul Manual de Stil pentru engleza Americană încă din anul 1906. Printre altele, Manualul de Stil pregăteşte pentru excelenţa în procesul de comunicare, pentru studierea audienţelor, identificarea nevoilor acelor persoane din audienţe şi a priceperilor lor tehnice. Să nu uităm că tinerii partizani ai lui Barak Obama folosesc mult mai bine Internetul decât partizanii candidatului republican. În fine, despre stilul Jeffersonian să spunem că este foarte apropiat de stilul ideologic liberal inventat şi promovat de către Destutt de Tracy. Aceeaşi ideologie a lui Destutt de Tracy influenţează crearea Partidei Naţionale în România. Noul PSD al lui Adrian Năstase poate pretinde că este continuatorul Partidei Naţionale din România.

 19. 20 PahaRelu august 1, 2008 la 12:34 am

  Adriane,ai grija, ca de cate ori te uitzi peste gard, calci pe leushtean, de l-ai pus pe tot la pamant. mai sunt multe de facut aici,in curte. Trebuie legata shi via, cat despre oua, se pare ca s-a ocupat Zdreantza, cel cu ochii de faiantza,ca, de cand e-n gospodarie, multe a-nvatzat,shi shtie…

 20. 21 razboiul august 1, 2008 la 12:51 pm

  Libertatea ca nimic: De acum în S.U.A. se poate asculta orice telefon în mod legal fără mandat. Obama a votat pentru.
  http://razboiul.wordpress.com/2008/07/31/libertatea-ca-nimic-de-acum-in-sua-se-poate-asculta-orice-telefon-in-mod-legal-fara-mandat-obama-a-votat-pentru/

 21. 22 blogideologic august 1, 2008 la 2:07 pm

  „Obama a votat pentru.”
  Ce putea să facă ? Orice lider american actual trebuie să respecte linia politică Manifest Destiny care va distruge America. În esenţă aceasta este Tragedia Americană.

 22. 23 Princeton Girl august 1, 2008 la 5:51 pm

  Tin sa reamintesc faptul ca Romania trece prin foarte mari greutati. In timp ce unii dau ordine legat de ceea ce trebuie sa facem,altii isi vad de afacerile lor murdare, altii polueaza, si oameni saraci au ramas fara locuinte din cauza inundatiilor. Ca sa imi exprim in mod evident supararea as vrea sa se stie ca sunt pornita impotriva celor ce cauta sa creeze o imagine frumoasa, dar falsa asupra Romaniei. CUM NE VEDE UE?Stiti, sunt eleva in clasa a 12-a si urmeaza sa dau bacul. Cunosc copii talentati,dar fara bani, care stiu foarte bine limbi straine si si-au pierdut speranta ca ar prinde un loc la stat la engleza franceza la Universitatea din Bucuresti- printre care ma numar si eu , fara sa ma laud – si care si-ar dori sa dea un test cambridge – pe care stiu sigur ca pot sa il ia – si nu isi permit, iar altii se joaca cu banii si ii arunca pe prostii. Care este viitorul romanilor? Copii oamenilor cu afaceri murdare calatoresc in strainatate,pe cand cei ca mine nu au mers mai departe de Bucuresti. Sunt copii care au bani prea multi si nu necesita sa isi caute loc de munca, iar altii ca mine care AU NEVOIE DE BANI ca sa isi ia rechizite pentru ca mai au un frate /sau o sora mai mic/a si nu isi permite tata sa ne ia amandurora,si nu pot fi angajata pentru ca cei cu facultate au prioritate.
  Stiti cati copii cauta in ziare locuri de munca si nu gasesc decat joburi care cer sa iti pierzi demnitatea?
  Cand altii care nu cunosc ceea ce fac si lucreaza pentru bani multi pentru ca au pile si eu ,care as putea lucra in multe domenii : jurnalism, traduceri(cunosc foarte bine lb engleza,franceza, spaniola) si scriu pe propriul blog cu speranta ca voi fi si eu remarcata pentru ca nu am cum sa imi arat altfel capacitatile si virtutile.
  Cum vede UE asta? De ce in Anglia elevii lucreaza sezonier de la 16 ani si isi gasesc locrui de munca, dar in Romania nu se poate pentru ca „Nu le convin patronilor conditiile prevazute in lege pentru cei pana in 16 ani”? Unele lucruri sunt prea grele in Romania si Uniunea nu le cunoaste, iar noi facem bine sa le ascundem. Cum ramane cu noi,romanii ?

 23. 24 blogideologic august 2, 2008 la 8:18 am

  @ Princeton Girl
  Este dureros ceea ce semnalaţi. Unele teme ar trebui să constituie priorităţi pentru apropiata guvernare Adrian Năstase, dar numai dacă sunt incorporate într- un vast program de reformă educaţională, cu o Viziune clară pentru România. Pe de altă parte, Princeton Girl, vă întreb, nu ştiu în ce măsură realizaţi faptul că Viziunea educaţională pentru România diferă consistent de Viziunea educaţională Princeton University, ori de Viziunea educaţională Shanghai University, ce reprezintă Viziunea educaţională pentru un Imperiu. Care este un Imperiu al Răului. Un Imperiu al Răului în varianta americană Manifest Destiny, celălalt Imperiu al Răului în varianta Chinei expansive care în 2030 va depăşi America! Dar cred că patronul acestui blog este cel mai îndreptăţit să vă răspundă. Scuzaţi – mi intervenţia.

 24. 25 Princeton Girl august 2, 2008 la 10:20 pm

  Sunt de parere ca altii ce au bani isi permit sa mearga la Princeton University pentru a studia, iar eu, o persoana care am invatat 12 ani si am fost premianta, am avut rezultate bune la invatatura si olimpiade, nu pot beneficia de ocazia asta pentru ca nu am bani. Ba mai mult, ma indoiesc daca voi prinde loc la o Universitate,pentru ca Sunt multi care au „PILE” – si bani,desigur – si eu nu am loc sa intru macar ultima,dar pe locuri de la BUGET. Si atunci ma intreb : Uniunea vede lucrurile astea ? Ce facem ca sa le schimbam ? Suntem multi cei care ajungem sa ne pierdem talentul pentru ca nu exista destule locuri pentru toti in facultati. Si ma gandesc : ce voi ajunge ? voi lucra ca si vanzatoare toata viata? Unde se folosesc cunostintele mele ? Si cei 12 ani de studiu ? Se vor pierde,cu siguranta …

 25. 26 Augustin august 3, 2008 la 3:10 pm

  @ Princetown Girl

  Nu te supara, dar ceva schioapata in tot ce spui tu: daca, intr-adevar, ai fost premianta, esti talentata, ai avut rezultate bune la invatatura si olimpiade, stii foarte bine engleza, franceza si spaniola, atunci n-ai cum sa ratezi chiar si ultimul loc dintre cele fara taxa. N-ai cum! Poti rata acest obiectiv doar daca aprecierile tale despre propria persoana sint umflate binisor, din motive subiective. Si atunci, faptul ca emiti pretentii la studii in strainatate devine chiar deplasat. In viata este esential sa-ti poti cunoaste si recunoaste limitele. Si sa accepti consecintele.

 26. 27 Princeton Girl august 5, 2008 la 11:54 am

  Si in cazul in care cei cu bani multi ocupa cele 5 locuri de la stat care sunt ? ce mai ai de spus aici ? In cazul in care „pilele sunt mai bune” decat orice invatat. Asa ca :NO COMMENT!

 27. 28 medicorl august 6, 2008 la 5:37 pm

  Prioritatile si problemele cu care se confrunta Romania ar trebui sa ne uneasca!

 28. 29 starlete septembrie 16, 2008 la 12:35 am

  Ce ar trebui sa ne uneasca : Social democratia!


 1. 1 Ce ne apropie de Barak Obama ?* « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 31, 2008 la 5:46 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: