Dimineata devreme, a inceput reuniunea presedintilor Comisiilor de politica externa din parlamentele europene, oganizata de presedintia franceza.
REuniunea a fost deschisa de Axel Poniatowski, presedintele Comisiei din Adunarea nationala, care a vorbit, intre altele, despre proiectul unei Europe – federatie a statelor natiune!!
Expunerea principala, de dimineata, a fost cea lui Bernard Kouchner, ministrul de externe francez, care urmeaza sa plece, cu presedintele Sarkozy, dupa amiaza, in Irlanda, sa „ia pulsul” votantilor de acolo!
Kouchner a vorbit despre zonele de conflict din lume si rolul asumat de Franta (si de Europa) pentru a rezolva aceste dispute. Interesant.
L-am intrebat daca exista o strategie referitoare la Balcanii de vest, la Kosovo, o abordare care sa duca spre o actiune UNITARA privind statutul european si international al Kosovo, tinand seama de rezervele exprimate de unele tari europene referitor la recunoasterea Kosovo. L-am mai intrebat daca presedintia franceza va „lega” proiectul Uniunii pentru Mediterana de o eventuala Uniune pentru Marea Neagra, in cadrul politicii europene de vecinatate, tinand seama si de numarul mare de proiecte existente in acest domeniu : Sinergia Marii Negre (UE), Parteneriatul estic (Polonia, Suedia), Forumul Marii Negre (Romania), OCEMN (organizatia creata, la initiativa Turciei si Romaniei, in 1991-1992).
Raspunsurile lui Kouchner au fost elegante si constructive. Este firesc insa, pentru Franta, Mediterana si malul sudic al acesteia vor reprezenta prima prioritate, dupa cum s-a vazut si zilelle trecute, la reuniunea la nivel inalt de la Paris. L-am intrebat despre relatia UE cu Republica Moldova. A confirmat interesul pentru a trata relatia cu Republica Moldova in cadrul politicii europene de vecinatate.
Acum, la reuniune, vorbeste Jean-Pierre Jouyet, secretar de stat insarcinat cu afacerile externe, despre prioritatile presedintiei franceze a Consiliului Uniunii. In esenta, acestea sunt 1) energia; 2) migratia; 3) securitate si aparare comuna.
Am reintalnit aici, reprezentand parlamentele europene, fosti colegi parlamentari, ministri, cu diverse cariere politice, acum in opozitie sau la putere.
PS Aseara, am fost in parcul Georges Brassens, locul unde se intalnesc, saptamanal, multi din anticarii din Paris. Am gasit, cu multa sansa, si foarte ieftin (25 euro) doua volume de poezii ale lui Ilarie Voronca, publicate, dupa razboi in Franta, cu dedicatii pentru prieteni francezi si o carte foarte speciala, varianta bibliofila, semnata de Vladimir Ghika, cu gravuri executate dupa desenele lui, din 1919. Va trebui sa va vorbesc mai mult despre cartea asta. Oricum am descoperit, pe internet, un site foarte interesant si am vizionat un filmulet documentar, realizat de B1. Fascinanta si dramatica viata lui, incheiata in anii ’50 la Jilava, la 80 de ani. M-a impresionat si discursul colegului Chelaru, din Senat, pe acelasi subiect.
Am mai gasit, aruncata intr-un cos, si cu geamul spart, o fotografie care cred ca este a printului Franz Ferdinand, cu o dedicatie, in spaniola, pentru mama lui, scrisa in spaniola. Sper ca nu m-am inselat. O sa verific acasa.
Domnule Nastase, pentru ratiuni diferite sint si eu la Paris in aceasta perioada, asta nu ma impiedica sa va rog sa ne traduceti si noua termenul „elegant” din raspunsul Domnului Kouchner, sau poate direct raspunsul.
Vreau sa va vorbesc de altceva. Ar trebui sa puneti mana pe telefon acum si sa rezolvati niste lucruri, in legatura cu raportul pe justitie.
Nu stiu cum sa stie obiectiv lucrurile care cica ar fi puse acolo, astfel incat sa devina adevar oficial. Cum naiba sa poate spune, altfel decat dupa ureche, ca sentinte au fost prea blande si o anumite categorie ca ar trebui bagata mai abitir la zdup? Au stat si au cantarit probe? Au autoritatea autorii raportului de a se substitui puterii judecatoresti ale statelor membre? Desigur, se pot pronunta pe chestiuni de organizare, functionalitate ectc dar nu pe probleme de fond, dar asta e alta poveste. E cusut cu ata alba. Trebuie ca socialistii din Europa sa ia pozitie, astfel incat mesajul partizan al popularilor sa nu fie strecurat in docuemente europene, daca lucrurile stau asa, si sa se modifice, cum stiu ca se poate, daca nu in draft macar prin documentele care vro sanctiona acest raport. De asemenea, trebuie sa luati masuri de contracarare a actiunilor de dezonformare, extrem de vizibil in melanjul tendentios de pe media de azi.
In legatura cu proiectul Europei- o federatie a statelor natiune: nu prea cred in acest proiect, prea multe orgolii, multe tari nu vor accepta compromisuri firesti unui astfel de proiect
Poate o fi inceput reuniunea cum zici mata, numai uite un mare necaz local:
Tilharii lumii noastre cumpara recolta de grau actuala din Romania cu 0,4lei/Kg. La pretul acesta ncic nu se recupereaza banii care au fost cheltuiti cu producerea respecctivului kilogram de grau !!!!
Indifernt ce se discuta acolo unde zizci mata, viitorul imediat este mai mult decit sumbru.
Cine o sa mai cultive grau la anul? Si ne vedem obligati sa mancam paine din grau de calitatea inferioaera de import !!!
Nu intereseaza pe NIMENI dar cancerele au explodat in ultimii 10-15 ani. ZECI DE MII de cazuri noi in fiecaer an. Si nimanui nu-i pasa. Iar una dintre cauze este cu certitudine extrem de proasta calitate a alimentatiei actuale.
Stau si ma intreb, va mai apare vreodata o forta politica interesata in binele poporului roman ? Si de probelemele poporului acesta ?!
Este un parlamentar european in solda acestui popor care explica la Bruxelles cat de necesara este independenta maghiarilor din Transilvania !!!! Altii fac turism politic si numai atit. Altii isi plimba nevestele si-si urmaresc propriile interese tot pe banii amaratilor.
Mentionati in articolul dumneavoastra ca l-ati intrebat pe ministrul de externe francez despre strategia referitoare la provincia Kosovo. Franta si-a schimbat planurile fata de aceasta problema europeana sau continua sa sustina o independenta a Kosovo? Ma gandesc ca un raspuns elegant ar oficialului francez ar fi putut fi ca statul francez sprijina independenta kosovarilor dar in acelasi timp sustine o colaborare intre autoritatile sarbe si cele de la Pristina . (!?) In acest caz nu am avea nimic schimbat referitor la problema Kosovo.
Va doresc o zi buna si cat mai „fructuoasa” in cadrul reuniunii!
Geomarz,
Solutia mea pentru excesul de recolta la paioase si pentru a nu permite jecmanirea agricultorilor de catre intermediari care acum dau preturi de nimic si vor vinde mult mai scump la anul, este cumpararea de catre stat, la preturi rezonabile, a recoltei excedentare, prin Agentia Rezervelor Statului, pentru a fi folosita, anul viitor, in special la iarna, cand vor apare speculantii de cereale si cand vom intra, inevitabil, sub incidenta unei crize alimentare mondiale. Asta as face. Cu cine sa vorbesc ?
As mai construi, prin programe europene, mici baterii de silozuri, la marginea suprafetelor agricole, ca in Statele Unite, pentru a elimina mon opolul celor care detin marile silozuri. Eu mai am solutii, dar tu ai ce sa faci cu ele?
Despre ce site este vorba?
Oare cat de elegant a fost raspunsul domnului Bernard Kouchner daca nu l`ai si detaliat?:)
ce ar trebui sa faca geomarz cu solutiile dvs?!poate sa aiba doar grija cum voteaza, atat. in calitate de om politic, mai ales in an electoral, este bine si util sa veniti cu solutii de interes national, nu? asta este jobul in fond…
faptul ca oamenii nu traiesc bine, desi li s a promis cu surle si trambite acest lucru, ar trebui sa va motiveze si mai tare in constructia unui viitor mai bun pentru cetatenii in fata carora veti aparea in toamna.
bonne soiree!
Este adevarat ca veti candida in Prahova, in colegiul uninominal de linga Mizil, pentru o functie de senator?
Informatia, neconfirmata, provine de la Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova.
Matrioşca, ca sex-simbol al României contemporane
Icebergul reprezintă un bloc de gheaţă plutitor desprins dintr-o calotă glaciară. Ce mă intrigă este că cea mai mare parte a corpului de gheaţă se ascunde în apele îngheţate. Doar o porţiune infimă se ridică deasupra luciului apei. Ceea ce pare nu este ceea ce este.
Pleiada de actori sociali aparţinătoare diferitelor structuri a societăţii apare în ipostaze corespunzătoare dar, sub atenţia unei priviri atente, izbeşte ochiul cu situaţii inadmisibile:
Preotul X este sadomasochist iar preotul Y face parte dintr-o formaţie rock.
Stareţul Z reacţionează agresiv şi restrictiv. (citiţi Decameronul lui Giovanni Boccaccio pentru familiarizare)
Profesoara A face obiectul unei ştiri potrivit căreia ea nu frecventează numai încăperea sălilor de clasă ci şi încăperea unui bordel.
Medicul B cutremură imaginea percepută de bolnavii ce vizionează ştirea ce înfăţişează un nou malpraxis.
O parte din parlamentari dorm în plină şedinţă de discutare a legilor. Stimabilii au devenit negustori şi reprezentanţi ai intereselor personale, brokeri ai propriilor fiinţe, finalităţi ultime a actului politic. Ne mai miră perpetuarea şoferilor orbi de la volanul bolizilor ucigaşi care, schimbându-şi permisul înainte de expirare, scapă de vizita medicală?!
Miniştrii, în special cei de la muncă şi finanţe, îngraşă cucoana Lene ce-ar trebui lichidată când vine vorba de proiecte finanţate de UE.
Realitatea se aseamănă cu simbolul rusesc numit Matrioşca. Matrioşca a preluat modelul de formatare a societăţii româneşti ca o păpuşă a cărei conţinut trădează aparenţa prin existenţa altor câtorva păpuşi în interior, păpuşi asemănătoare dar mai mici decât păpuşa mamă, pentru a se putea ascunde „una într-alta”, accesul la ultima păpuşă (ce ar putea deţine adevărul realităţii) fiind asigurat doar prin desfacerea carcasei penultimei.
Matrioşca românească e tot de genul feminin. De fapt ea sex-simbolul oficial. Problema păpuşii autohtone e concretizată în faptul că ea nu deţine în uterul ei păpuşi asemănătoare primeia, celei care le conţine pe toate celelalte, ci diferite. Ultima păpuşă ar putea fi sub forma unei dinamite naţionale, nu-i aşa?
Varianta românească a simbolului rusesc deţine înfăţişarea unei fete frumoase dar care ascunde îngeri căzuţi, fantasme, iluzii, figuri groteşti, prostituate clasice şi prostituate politice, indiferenţă şi pasiune carnală, ambiţii deşarte, secreţii deviante şi hedonism în exces. Matrioşca autohtonă e asemănătoare cutiei cu care a coborât Pandora pe Pământ după ce legendarul Prometeu a furat focul din Olimp. Din cutia Pandorei au ieşit toate relele expuse mai sus şi au rămas închise, din nefericire, într-o detenţie decenală, libertatea şi speranţa, curajul, virtutea şi adevărul, memoria, expresia şi conştiinţa societăţii civile.
Emil Cioran promovează, în Schimbarea la faţă a României, Rusia ca pe o profesoară de la care România, odată înscrisă la cursurile ei, ar avea cel mai mult de învăţat. Niciun stat nu poate lua locul Rusiei în rolul pedagogic pe care îl poate juca pentru studenta România – ar fi spus Cioran. Una din problemele României este aceea că aceasta a învăţat de la profesoara slavă aspecte negative şi nu pozitive. Ce trebuia să înveţe România era cum să devină un imperiu şi a chiulit de la respectivele cursuri de însuşire, într-o primă instanţă, a conceptului de imperialism. Bolşevismul rus a oferit României un model ce nu necesita importat şi nici acceptat de România după cel de al II-lea război mondial, chiar dacă i s-a impus.
Migrând în sfera politică românească, în cazul lui Ion Iliescu care şi-a anunţat ieşirea din Parlament prin aceea că nu va mai candida, las cititorii să distingă aparenţa de realitate. Chiar credeţi că Ion Iliescu nu mai are nimic determinant şi semnificativ de afirmat?
Sorin Oprescu a culminat recent cu demiterea arhitectului şef al Capitalei.
Nimic nu este ceea ce pare.
Alianţa PSD-PC s-a materializat de curând în România anului 2008 ce se aseamănă cu anul 1917 al Rusiei ţariste în care s-a declanşat revoluţia marcată ulterior de schimbarea conducerii statului din imperiu ţarist în Uniune Sovietică în contextul unui gigant slav suferind datorită primului război mondial. De fapt condiţiile deficitare de viaţă a constituit mediul prielnic pentru extinderea mişcărilor revoluţionare. În timpul revoluţiei ruse circula un slogan asemănător clasicului slogan din Imperiul Roman care seda mulţimea cu pâine şi lupte cu gladiatori: „Pământ, pace şi pâine!”. Contextualizânt prezentului românesc, acest slogan seamănă în spiritul său cu oferta demagogică de guvernare propusă recent pe sticlă de cuplul politic Geoană-Voiculescu.
În Rusia anului 1917, s-au modificat condiţiile sociale ale ruşilor simpli după formarea noii forme de guvernare? Nu! Dimpotrivă.
Credeţi că revenirea la guvernare a PSD-ului fie ea şi sub masca unei alianţe ar schimba în sens constructiv situaţia socială sau economică a României? Personal cred că nu.
Actualul Partid Social Democrat (PSD) a avut inspiraţia de a repeta în sens invers istoria transformării denumirii partidului politic existent în fosta URSS.
Rusia a realizat modificarea Partidul Social Democrat al Muncii din Rusia (PSDMR) în Partidul Comunist din toată Rusia. La noi, Partidul Comunist Român (PCR) şi-a modificat înfăţişarea după 1989 în PDSR, ulterior în actualul PSD, din culoare roşie într-una albastră şi invers, din culoare albastră în culoarea politică roşie de provenienţă rusească.
Presupunând că i-am alege pe foştii contractanţi ai puterii în România de după ’89, ce încredere mai putem acorda PSD-ului? Cum am mai putea vota reprezentantul stângii româneşti, care, a început şi continuat cu stângul pasul evoluţiei României prin lichidarea industriei româneşti ce a culminat cu vânzarea Petrom? Probabil doar în ipostaza unor persoane amnezice şi infantile. Altfel, imposibil, fiindcă România se poziţionează în prezent într-un moment de răscruce economică, socială sau politică şi nu-şi mai permite rolul de cobai, un nou experiment conducând ţara pe culmile disperării iar viaţa la nivelul paroxismului cioranian.
Trăind în oceanul îngheţat al realităţii cotidiene pe care plutesc diferite iceberguri cu etichete reprezentative poziţiei ocupate, mă gândesc la încălzirea globală care, se pare, va avea un efect pozitiv dacă va afecta sfera socială sau politică prin topirea zidului de gheaţă care, odată topit, ne va ajuta să vedem clar realitatea ce se doreşte a fi schimbată odată cu alegerile parlamentare din toamnă.
@Adrian Nastase,
ma bucur enorm ca incepe dezbaterea reala pt viitorul Europei, dpdv al organizarii statale vreau sa spun. Si eu cred, orice ar spune cineva, ca numai o federatie de state-natiune va putea acoperi nevoile complexe ale unei astfel de constructii cum este UE.
Asa incat, mes salutations a M. Poniatowski!
Domnule Adrian Nastase,
Cu tot respectul cuvenit, mediatizati aceste solutii pe care le propuneti, populatia merita informata corect, subliniati unele aspecte de genul celei pe care tocmai ati mentionat-o , dar si altele, pe toate caile, faceti efortul acesta si veti avea de castigat. Spun asta, pentru ca am observat ca cei care va invita in platorile TV, cei care va solicita interviuri, nu fac decat sa conduca discutiile pe unul si acelasi subiect, acela al dosarelor, tocmai ca sa va discrediteze la nesfarsit, incercati sa nu picati in aceasta capcana si sa impuneti daca este cazul si alte teme de discutie, nu se poate sa nu reusiti. In opinia mea un politician trebuie sa aiba ” abilitatea ” de a anticipa si a stii cand sa fie vulpe si cu cine si cand nu. Va rog sa-mi scuzati modul direct de a spune, dar zic ca e de preferat fatarniciei.
In problema Kosovo, tind sa-i dau dreptate colegului Dejan si nu ascund ca nu sunt de acord cu recunoasterea independentei provinciei Kosovo, si am sa spun la nesfarsit : Kosovo Je Srbjia! S-a facut o mare nedreptate, eu o numesc o crima istorica, s-a scuipat obrazul Srbjiei a nu stiu cata oara. Adevarul nu va putea fi ascuns la nesfarsit, adevarat, faptele s-au petrecut deja, insa iata , kosovarii fara ajutor din afara sunt in aer, debusolati si total nepregatiti pentru ceea ce probabil visau ca ar fi altfel, au picat in propria capcana. Da, eu cred in justitia Divina si mai cred ca toate au un pret, iar pretul chiar daca pentru moment il platesc vor nu vor sarbii, dar si bietii kosovari amagiti si mintiti de fostii criminali de razboi care au facut jocul de culise ale anumitor grupari oculte netrebnice, in cele din urma istoria nu iarta, si vor plati scump adevaratul pret al crimelor din fosta Yugoslavie, toti nemernicii si viermii rand pe rand !
Sa ma ierte pe mine Dumnezeu, dar eleganta unor anumite personaje in voga se limiteaza la glazura menita a orbi prostimea , in fond, sub aceste ” vesminte ” elegante se ascund atat de multe …
Poate n-ar fi rau sa ne oferiti in masura timpului disponibil raspunsurile primite in intregime, nu e un mare pacat si nu primeste nimeni canon greu, nu …?
Sibilla
@Adrian Năstase. Foarte interesant. Proiectul Europei naţiunilor este singura şansă a UE de a fi viabilă. Întrebările dumneavoastră adresate ministrului de Externe francez sunt de fapt probleme de prim ordin ale Europei şi care nu sunt abordate frontal. Răspunsurile lui Kouchner nu mă miră, pentru că ele sunt simple eschive de la fondul problemei. Iar expunerea priorităţilor Franţei la preşedinţia UE denotă proverbialele lor cocoşisme fără conţinut.
Sunteţi norocos pentru cărţi.
„Sunteţi norocos pentru cărţi.”
Aşa vroiam să spun şi eu. Nişte probabilităţi incredibile pe intervalul acela de timp scurt. Când se merge anticipat pe distribuţii Poisson. Dar n – a fost poisson d’avril.
Domnule Nastase, am doua intrebari:
1) ce ar trebui sa il determine pe un om politic – in afara degradarii fizice – pentru a-si da seama ca e depasit de situatie si, in consecinta, a parasi scena politica? Ma mira faptul ca in aproape 20 de ani de democratie nici un politician nu a avut curajul de a spune deschis: „Fratilor, nu sunt facut pentru asta, sunt incompetent, las pe altii, la revedere!”. Nici unul! Nu vreau sa spun ca Parlamentul e inutil, dimpotriva, dar am impresia ca un procent insemnat al celor care il populeaza nu au ce sa caute acolo. Si-au cumparat locul, probabil, dar macina banii nostri fara sa produca nimic. In fotbal, de pilda, oricati bani as avea, nu-mi pot cumpara locul la echipa nationala, pentru ca se vede de la o posta impostura. In politica, ea se vede mai clar, dar degeaba!… Si nu e vorba numai de Parlament, ci si de Guvern, de filiale locale etc. E jalnic sa vezi cum indivizi care nu ar putea fi administratori de bloc conduc bucati de tara!
2) A doua intrebare. Nu inteleg ce cauta langa partidul dvs Partidul Conservator. Analisti reputati afirma ca nu castigati nimic cu acel 1 la suta (bine, fie, 2 la suta) pe care vi-l aduce gruparea lui Voiculescu, total lipsita de „lipici” la public. Asta ca sa nu ma refer la calitatea indoielnica a membrilor acestui partid, in mare parte fosti securisti si informatori. Sa fie vorba doar de mediatizarea „Antenelor”?… Chiar nu puteti fara ea?
Iubite domn ex PM
La itrebarea domniei tale:
„Eu mai am solutii, dar tu ai ce sa faci cu ele?””
am un rspuns cat se poate de simplu.
Eu nu sunt politician. Deci, nu eu iau respectivele decizii.
Dar daca foloseste la ceva, pentru un asemenea demrs, ca cel prezentat de domniia voastra, aveti tot sprijinul meu ca individ.
Cat priveste formularea „productia excedentara la paioase” tare mi-e ca nu-i cea mai corecta.
Oamenii aceia au cultivat ca sa vanda, nu ca sa manance. M-as referi numai la productia de grau si atit.
De aceea sunteti politician ca sa propuneti (si sa militati pentru )cele mai favorabile solutii in interesul poporului roman.
Oricum, multumesc pentru raspuns.
@ Cezar Pesclevei
Un om pentru care am tot respectul sustinea ca esti student (ma rog, cu plata, totusi student) Totusi mi-e greu sa cred ca exista in Romania vreo facultate care te-ar putea scolariza, chiar si cu o taxa dubla si dispensa speciala. Nu atit pentru ca bati, cu gratie, cimpii despre politichia autohtona (si nu numai), cit pentru incoerenta obositoare a exprimarii si, mai ales, pentru absenta cvasitotala a respectului pentru reguli gramaticale elementare.
De regula, oameni ca tine nu pot accepta, nici macar in sinea lor, asemenea “admonestari”. Iata ca eu, ca sa te ajut, o sa-ti furnizez si argumentele (desi banuiesc ca, in loc sa combati argumentele mele, lucru cam dificil de altminteri, vei spune ca sint invidios, platit de AN, securist, mason, dusman al poporului, prost, betiv, afemeiat etc, etc. Te asigur ca nu simt nevoia sa-mi dai dreptate, doar reflecteaza la citeva exemple, luate fix din textul tau:
– diferitelor structuri a societăţii
– sub atenţia unei priviri atente
– finalităţi ultime a actului
– după formarea noii forme
– o păpuşă a cărei conţinut
– ce ar putea deţine adevărul realităţii
– odată înscrisă la cursurile
– condiţiile deficitare de viaţă a constituit etc, etc, etc.
Ei, dar daca ar fi doar gramatica ….
Dupa ce ne tii o prelegere despre „ce este aisbergurile si ce vrea ele”, ne indemni cu nonsalanta sa citim si noi singura carte pe care ai citit-o tu (ca daca ai fi citit mai mult se lipea ceva de tine, volens-nolens), Decameronul, ne introduci in „incaperea salilor de clasa” (chiar asa?), apoi in „incaperea unui bordel (cum, la comun?)
Aflam cu stupefactie ca papusa Matriusca, asta care detine “adevarul realitatii” (hai ca-i tare!) a preluat (probabil fara copyright) “modelul de formatare a societatii romanesti” . Nu ma-nnebuni, mamitzo! Rusii astia iau tot! Noroc ca “e o păpuşă a cărei conţinut trădează aparenţa prin existenţa …” Si eu, ca si tine, iubesc tradarea, dar…
Presupun ca toate aceste, hai sa zicem, inexactitati sint din cauza „trilemei” in care te afli, si care ne e dezvaluita un pic mai la vale:
„România se poziţionează în prezent într-un moment de răscruce economică, socială sau politică”. Ai dreptate, din aceasta trilema nu putem iesi. Am zis!
Crede-ma, n-as fi inteles ce vrei, de fapt, daca n-ai fi scapat, printre „micile tale rinduri”, esenta demersului tau:
„.La noi, Partidul Comunist Român (PCR) şi-a modificat înfăţişarea după 1989 în PDSR, ulterior în actualul PSD” Asta ar fi fost culmea: sa sufli macar o vorbulita despre PD, de parca astia s-ar fi intrupat din spuma (portocalie?!) a marii!
Ptiu! Bata-te portocaliul de portocaliu care esti tu portocaliu! Pai de ce nu zici asa?
Cezar Pesclevei, si eu vroiam sa spun ca bati campii cu gratie, dar in materie de istorie. Atat imperialismul rus, cat si comunismul au fost „importate” din Occident. Petru cel Mare, un tar german, a inceput o „modernizare” a Rusiei ca soarele sfant de pe cer la apus. Capodopera sa, panslavismul (adica anexarea Bisericii de catre politic, Biserica Ortodoxa Rusa vazuta exclusiv ca o sursa de putere), corelativ cu cea mai agresiva forma de expansiune cunoscuta din toate timpurile, au avut drept punct terminus stalinismul. E drept, „materialul” autohton din care s-a cladit minunata ideologie este importanta, insa arhitectii sunt occidentali. Nici macar Lenin nu este rus, fiind scolit in Germania si Elvetia, unde a invatat catehismul marxist.
Comunismul ex occidente lux, am mai spus.
Nemo, la punctul 1, daca intrebarea ta nu e retorica: o Romanie „Schimbata la fata” dpdv al caracterului. Din pacate, romanii sunt pe zi ce trece degradati dpdv moral si comportamental, cu repercusiuni asupra sanatatii psihice. Un popor care iubeste adevarul, virtutea nu are cum sa fie condus de dinozauri politici. Un popor de smecheri, in cardasie complice cu parvenitismul, delincventa, bisnita, care tolereaza speculantii, „mandatarii” (apropo, nimic pe blog despre mafia caselor), regii parcurilor, kitschul si masacrul cultural are conducatorii pe care ii merita.
2. Revin, PSD-ul are o componenta conservatoare puternica, asa cum PC-ul a dovedit prin fapte, nu prin clampanit duminica din vizite de lucru, ca sustine formarea unei clase de mijloc, micii comercianti cinstiti (nu mandatari, ori speculanti) si paturile defavorizate.
erata: in, o virgula si altele. M-am grabit, fug.