Aseara, la Monaco

Dupa reuniune, aseara, am participat la un dineu organizat in cinstea vicepresedintelui Comisiei europene, Jacques Barrot, noul comisar pentru justitie al Comisiei. Pana de curand, Jacques Barrot a fost comisar pentru transporturi al Comisiei, unul dintre cei care au negociat cu guvernul Romaniei, din partea UE, finalizarea capitolelor pentru aderare pana in decembrie 2004. De altfel, atunci cand am deschis un nou punct de trecere a frontierei intre Romania si Ungaria, langa Oradea, cu facilitati de simplificare a trecerii frontierei, Jacques Barrot a fost prezent, alaturi de mine si de premierul Ungariei, pentru a marca simbolistica acelui eveniment.

Aseara, au mai fost prezente si alte personalitati : prim vicepresedinta Parlamentului European -Rodi Kratsa Tsangaropoulou, Printul Jean de Luxemburg, Simeon de Saxa Cobourg Gotha, Anne-Marie Lizin, Terence Brown (de la BERD) , premierul Albaniei, Sali Berisha, Jacques Huntzinger – unul din coordonatorii proiectului francez pentru Uniunea Mediteraneana.

Sigur, intre temele de discutie, au figurat referendumul din Irlanda si solutiile posibile, vizita lui Sarkozy in Israel, din nou Reuniunea la nivel inalt de la Paris din 13 iulie, problematica romilor in Europa, noua situatie a Kosovo in Europa si interesele americane, etc. O seara foarte instructiva. Fiecare dintre cei prezenti a adus cu el multi ani de experiente politice si diplomatice .

 

Impreuna cu Dana, in fata la Hotel de Paris, locul unde au avut loc receptiile organizate de Forum

38 Responses to “Aseara, la Monaco”


 1. 1 Mihnea Georgescu iunie 28, 2008 la 12:33 pm

  Ce bine arătaţi!

  Chestia aia din spate seamănă cu Turnul Babel al lui Hieronymus Bosch…

 2. 2 exasperat iunie 28, 2008 la 1:49 pm

  Constat, recunosc, deloc surprins, că atunci când vine vorba de forumuri europene, de întâlnirii în afara graniţelor, de diplomaţie etc., etc., comentariile pe blog sunt foarte rarefiate sau, atunci când apar, se referă la cu totul altceva decât subiectul postului.
  Recunosc, eu sunt unul dintre cei care nu aş avea ce să scriu aici. Care să fie cauza? O mai puţină informare cu privire la aceste aspecte sau un prea mare elan când vine vorba de neaoşa politichie românească, unde toţi ştiu ce e de făcut? Ambele variante?

  Respectuos,
  Petruţ Dumitru

 3. 3 Nahas iunie 28, 2008 la 2:02 pm

  @Adrian Nastase
  Am apreciat afirmatia d-lui Geoana ca Programul PSD va fi onul „viu”.
  Dar crd ca domnia sa intelege prin „viata” unui Program acuzatii de tipul „ciuma portocalie”, „dezastrul tarii”. „primejdia tiraniei”, „hidra saraciei”.
  Prostii, prostii, prostii!
  Tara este vie si poate trai foarte bine fara Geoana, fara Iliescu si fara Tariceanu. Si bineinteles fara Basescu si Nastase.Dezinteresul pentru vot o dovedeste.

  Un program nu este decat un text. Cum sa faci un text viu? Daca ar fi literatura de fictiune sunt suficiente figurile de stil (epitete, metafore etc. ) In general discursul d-lui Geoana este la acest nivel. Dar de slaba calitate.

  Asa cum am mai spus, programul, structurat pe ministere si otganizatii guvernamentala trebuie sa contina cate o prevedere de efect propagandistic.

  De exemplu la capitolul agricultura-alimentatie reducerea/ interzicerea/controlul sau ce vreti dv. a aditivilor alimentari.Desigur aci trebuie sa ne incadram in directivele europene, dar in Program se poate gadila partriotismul prin celebrul „gust al rosiei romanesti”‘
  Lasand gluma chiar si eu sunt incantat cand in pietele noastre la taraba precupetii scriu „rosii romanesti” sau „usturoi de Copalau”.
  In postarile anterioare am dat si alte exemple pentru sanatate si invatamant.
  Desigur, puteti replica ca Prugramul de Guvernare contine principii si directii strategice. Prostii.
  Nu stiu daca ati observat, d-le Nastase, dar atunci cand se face un documentar despre Al Doilea Razboi Mondial (de exemplu) se prezinta pe scurt situatia beligerantilor si a frontului si apoi se spune „soldatul John Johnson din Seatle a fost irolat in 1943. Logodnica lui Sara…” s.a.m.d.
  Sau daca ati citit cartea lui Milovan Djilas despre intalnirile cu Stalin, poate va amintiti cum intrerupe tensiunea povestind cum in timpul unui chef a coborat la toaleta impreuna cu Molotov.Fiindui jena de Molotov, om in varsta, a intrat intr-o cabina pentru a urina. Are scena asta vreo semnificatie politica? Desigur ca nu. Totusi este necesara stilistic.

  Nu stiu daca aveti in partid specialisti in comunicare . Multi dintre ei sunt niste dobitoci (ca si psihologii de pe la tv.)
  Dar dv. aveti suficient discernamant sava dati seama ca am dreptate.

  Deci, nu uitati: „Programul de Guvernare” trebuie sa fie bine elaborat ca TEXT. Un text in care sa existe viata.
  Dpa ce-l terminati, faceti urmatorul test: Dati-l sa-l citeasca unor persoane. De exemplu sotiei, primarului din Cornu, sefei de cabinet sau cui o fi. Trageti cu coada ochiului sa vedeti ritmul in care citeste. Veti vedea ca cei mai multi mimeaza lectura si trec superficial peste text. Chiar si pesedistii inversunati.

  D-le Nastase, ma simt indreptatit sa-mi spun parerea. La urma urmei am fost social-democrat inaintea dv. sau a lui Iliescu. Si cred ca sunteti intrucatva obligat sa tineti seama de parerile mele.

 4. 4 Ilie iunie 28, 2008 la 2:07 pm

  C bn ar fi sa ajungeti la carma tarii.Basescu trebuie sa plece.

 5. 5 Roxana Iordache iunie 28, 2008 la 2:31 pm

  Foarte frumoasă fotografie!

  Poate intraţi un pic în miezul discuţiilor şi faceţi o sinteză a celor expuse acolo, precum şi dacă au fost anumite concluzii. Personalităţile participate şi temele de discuţie au fost de top, aşa că ar merita să faceţi o cronică – scurtă şi cuprinzătoare – ştiţi, că doar sunteţi editorialist:)

 6. 6 @AN iunie 28, 2008 la 3:43 pm

  Actualmente Dvs reprezentati Romania la cel mai inalt nivel al diplomatiei europene si chiar international, insa, nu ca sef de stat. Seful de stat al Romaniei anului 2008 este INCAPABIL sa reprezeinte tara in astfel de imprejurari, fiind insa capabil doar de becalisme, OTV-isme si de haituirea adversarilor politici. Too bad. este dupa Carol ratatul, un securist ratat!Este adevarat ca nu sunteti foarte popular la „casa bush”, dar nu-i bai, ei oricum sunt pe duca dar odata cu ei si dezgustatorii lacheii internationali cu sau fara chelie. Va doresc sanatate, tarie si succes (uri :))). Va mai doresc sa reprezentati Romania ca sef de stat. Meritati! Si romanii merita un sef de stat adevarat si nu un ‘pacalici’ al securitatii care, de fapt, a tradat Roamnia din multe puncte de vedere. Best of luck!

 7. 7 vasiloi iunie 28, 2008 la 4:12 pm

  Ce parere au cei care va denigreaza despre activitatea dumneavoastra din afara tarii? Inteleg ceva?

 8. 8 natasa iunie 28, 2008 la 4:29 pm

  interesant.

 9. 9 Nahas iunie 28, 2008 la 4:42 pm

  Fiindca mi-am permis cam multe postari privind Programul de Guvernare, trebuie sa recunosc ca viziunea mea pare complet aiurea in raport cu ceeace inseamna acesta.
  De exemplu Programul de Guvernare al actualului regim mie imi pare complet necitibil. Nici n-are rost a retii ceva. Poate are si lucruri bune dar se pierd in imensitatea trancanelii.
  Pot sa-mi spuna toti specialistii din lume ca este bun, eu voi spune: si ce-i cu asta? cui foloseste? cine-l citeste?

  Provoc cititorii acestui blog sa caute pe google „Programul te guvernare” chiar prima pozitie.
  Sa spuna cineva daca are rabdare sa-l citeasca.
  Chiar daca ar contine fericirea Romaniei tot tampit e. Chiar daca toate tratatele de specialitate din lume ar spune ca asa se intocmeste un program de guvernare, tot tampit e.
  Este un fel de urinoterapie politica.

 10. 10 brazvan iunie 28, 2008 la 5:29 pm

  frumos. batalia adevarata se da insa, din pacate, in tara. mi-as dori sa aflu punctul dvs. de vedere relativ la „decapitarea” filialei cluj a partidului, stiindu-se cat „bine” a facut in ultima vreme. stiu ca, atunci cand doriti, puteti fi si alfel decat sibilinic…

 11. 11 casandra iunie 28, 2008 la 6:13 pm

  @Nahas

  Cred ca ai dreptate, textul programului de guvernare – in varianta sa de campanie – trebuie sa contina „ancore” in concretul sesizabil de oricare cetatean. Poate ca eu nu m-as opri intocmai la cele expuse de dumneata, dar ai dreptate.
  Este o chestiune de respect pentru alegator ca acesta sa se regaseasca undeva in textul respectivului program.
  Pentru unii, interesele personale pot fi citite imediat in indicatorii macroeconomici sau in cei structurali, deseori invoati in asemenea documente.
  Altii isi pot regasi interesele la un alt nivel.
  Textul programului de guvernare prezentat electorilor trebuie sa fie egal de receptiv la toate categoriile de cetateni/interese.

 12. 12 Caramella iunie 28, 2008 la 6:29 pm

  @ AN
  La reniunea si dineul la care ati participat, inteleg ca ati intalnit noul comisar pentru justitie al Comisiei Europene, Dl. Jacques Barrot, cunostinta mai veche a Dvs.
  Oare care o fi parerea personala a dansului referitoare la hartuirea la care sunteti supus in tara de cativa ani buni ? La capitolul Justitie romana cunoastem ca nu stam bine deloc.

  PS – Fotografie excelenta ! De fiecare data reusiti sa ne suprindeti placut. Doamna Dana zambeste din nou ! Va rog sa va concentati sa ne faceti si pe noi sa zambim pe viitor, deocamdata nu prea avem de ce …
  Ma scuzati, dar n-as fi crezut ca detineti in garderoba personala o cravata portocalie … Va sta foarte bine, dar va rog sa nu o purtati si in tara !
  Sper ca nu v-ati suparat pe mine … este ultimul lucru pe care mi-l doresc.

 13. 13 Francezu iunie 28, 2008 la 8:09 pm

  Cum comentati articolul dl Nehoiu aparut in Adevarul din 28 iunie 2008? Care este parerea dvs. legata de afirmatia dansului citez : „Nu ştiu ce legături mai aveţi cu realitatea din România, dar ar trebui să ştiţi că aproape s-a generalizat opinia potrivit căreia Parlamentul este o gaşcă de infractori care se apără unii pe alţii atunci când altcineva îşi bagă nasul în afacerile lor”. Noi romanii trebuie sa avem incredere in justitia din Romania?

 14. 14 Petrisor Socol iunie 28, 2008 la 8:49 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  mai purtati si dumneavoastra haine mai lejere 😉 e vara doar 😉
  Un week-end placut va doresc

 15. 15 Elena iunie 28, 2008 la 9:20 pm

  @Roxana Iordache .Desi dupa poza nu cred vreau sa va intreb cu toata condescendenta necesara daca sunteti cea care ati publicat in Romania Libera si Ziua .Daca da as vrea sa va intreb ce cautati pe acest bloog.Si chiar as dori un raspuns sincer. dac se poate si considerati ca merit un raspuns.

 16. 16 diogenecainele iunie 28, 2008 la 9:52 pm

  Am ajuns si eu candva prin sudul Frantei, insa am refuzat sa trec prin Monaco, desi era in drum. Nimic nu ilustreaza mai mult hybris-ul ca orasul asta. Opulenta obscena mie imi provoaca greata. Sper sa nu fiu silit niciodata sa ajung acolo.

 17. 17 diogenecainele iunie 28, 2008 la 10:01 pm

  @Nahas
  Desigur, nimeni nu citeste programe de guvernare, insa aceasta nu inseamna ca ele sunt inutile. In teoria democratiei una din categoriile cele mai prezente este cea a lui „accountability’. Ele sunt utile pentru a trage partidele de urechi, fie inainte de alegeri daca declara in respectivul text ca vor sa faca ceva nepotrivit sau aberant (de obicei partdiele concurente au grija sa descopere asemenea gogomanii), fie dupa alegeri , in cazul in care nu au facut ce au promis. Desigur, intotdeauna partidele vor iesi la defilare cu cateva „vom face”-uri mai importante, cate intra in cap alegatorului. Norocul acestui personaj nu foarte stralucit, este ca e protejat asa de tot felul de lucruri, chiar daca nu citeste documente de partid si nu sta sa le judece.

 18. 18 natasa iunie 28, 2008 la 10:31 pm

  off topic…ploua asa de tare acum in bucuresti, nu mi vine sa cred. e frumos. se mai curata orasul…

  mi aduc aminte cand am fost prima data la monaco…pe mine ma fascinau strazile lor. ca erau perfect asfaltate. si puteai merge cu sandalutele cu toc subtire pe jos. acum zece ani, cred.

  ma pufneste rasul cand mi aduc aminte.

 19. 19 instalatorul iunie 28, 2008 la 11:01 pm

  Au dreptate colegii comentatori, o poza frumoasa cu doi oameni care merita o poza frumoasa. Totusi nu pot scapa de senzatia ca organizatorii au taiat Turnul din Pisa.

 20. 20 Alex iunie 29, 2008 la 2:29 am

  O poza foarte frumoasa!

 21. 21 Alex iunie 29, 2008 la 2:30 am

  Francezu, cei de la Adevarul nu se abtin sa manance ceva.

 22. 22 sfinx667 iunie 29, 2008 la 3:30 am

  ” noua situatie a Kosovo in Europa si interesele americane „…. intreb, nu dau cu parul, s-a discutat si despre interesul american cu privire la Srbjia, despre situatia incerta a kosovarilor si pana in prezent deloc roz ori calduta, ” iarta-i Doamne, ca nu au stiut ce fac ” , dar sincer, isi mai aduce aminte cineva de poporul sarb , printre atat de multe si deloc lipsite de importanta, altele … ?
  Problematica romilor in Europa…s-a discutat ceva nou, de perspectiva ?

 23. 23 Victor iunie 29, 2008 la 7:46 am

  Domnule Prim Ministru,

  Dumneavoastra la reuniunea de la Monaco, presedintele Basescu la o berica pe terasa la Neptun. Fiecare dupa posibilitati. Intelectuale evident.

 24. 24 blogideologic iunie 29, 2008 la 8:45 am

  @ Nahas
  Respect foarte mult opiniile dumneavoastra, pe care le consider a fi pertinente. Dar si dumneavoastra, ca si domnul Adrain Nstase, nu luati in considerare faptul ca la ora actuala doctrina social-democrata este in profunda reconstructie la nivel european. Noua doctrina conceptualizeaza in termeni de instrumentalism logic tranzitia de la statul providential la statul preventiv, unde administrarea problemelor grave incepe prin management in amonte. La noi, management in amonte ar fi in primul rand Viziunea anti-comunista in reforma invatamantului, niciodata implementata de vreo reforma post-1989.

 25. 25 Nahas iunie 29, 2008 la 9:46 am

  Incepand de la firul „Interviu Rompres” am scris de mai multe ori despre Programul de Guvernare.
  Invitasem colegii de blog sa se uite prin „Programul de Guvernare 2004-2008” al actualului regim.
  Este o lectura imposibila.
  Sa luam, de exemplu, Cap. 22-Politica in domeniul culturii
  Este grotesc si odios.

  Eu as recomanda PSD sa evite afirmatiile de tipul:
  „Institutiile de cultura isi vor asuma rolul de „puncte de acces pentru serviciul comunitar universal”. ori
  „dezvoltarea durabila a institutiilor si activitatilor culturale’

  Eu sunt convins ca trebuie sa se vorbeasca de sumele alocate pentru productia de filme autohtone, achizitii de opere de arta de catre stat, statuile si monumentele oraselor, premii pentru dramaturgie, festivaluri de muzica (inclusiv „George Enescu”), scutirea de impozite a sponsorizarilor, renovarea si reconstructia caminelor culturale, Tv. Cultural, subventionarea revistelor de cultura, problema cinematografelor, burse pentru tinerii artisti etc. etc.

  Eu sper ca acest partid social-democrat care imi place destul de putin sa vina cu un program vital si optimist.
  Ficare capitol sa poata fi editat separat in pliante divers colorate:
  „Politica PSD in domeniul culturii”
  „Politica PSD in domeniul agriculturii”

  Fiecare capitol sa fie un discurs coerent cu o foarte scurta introducere si in care sa se regaseasca, in cazul Culturii, si Porumboiu si bibliotecarul din comuna, si paznicul de la muzeu si in primul rand cetateanul avid sau chiar indiferent la cultura.
  Bineinteles, exprimarea trebuie sa fie bine gandita. Sa nu sara cei cu autonomia. In acelasi timp sa nu semene a insiruire de pomeni.

 26. 26 Nahas iunie 29, 2008 la 10:22 am

  @Diogenecainele, blogideologic
  Pentru Dumnezeu, nu mai stabiliti relatii de la vanat la vanator. Nu-mi cautati greseli ca dupa aceea sa purtati discutii de hartuirie.
  PSD este un partid pe care nu-l iubesc, uneori il detest dar nu-mi este indiferent (ca fost social-democrat)
  Acum elaboreaza un program. Spuneti-va ACUM parerea. Dupe ce este adus la cunostinta publica, e usor de criticat si oarecum inutil. Fie din imposibilitatea dialogului, fie din cauza orgoliilor de autor, incapatanarii omenesti etc.
  N-am spus nicaieri ca Programele sunt inutile asa cum crede a sti Diogenecainele.
  Lui blogideologic i-as atrage atentia ca violenta in famile, transportul in comun, irigatiile nu sunt nici liberale nici social-democrate. Dar rezolvarea lor poate fi ori una, ori alta, ori altfel.
  Eu condamn faptul ca in programe se porneste de la principii si se merge spre rezolvare si nu de la identificaea problemelor spre principii.
  Ma inspaimant la incorsetarea vietii in lozinci mobilizatoare de o anumita factura ideologica.

  Eu vreau ca d-l Nastase sa vina in fata multimii si sa spuna: „Pana in 20012 toate localitatile Romaniei vor avea canalizare si apa” Atat! Numai atat!

 27. 27 Pacala iunie 29, 2008 la 10:48 am

  Domnule AN,
  Problematica europeana este complexa si din fericire pentru mine chiar o inteleg. Ramane problema complexa a elaborarii proiectelor pentru accesarea fondurilor… Legat de „nu”-ul irlandez, eu sunt sigur ca diplomatia europeana va gasi pana la urma o modalitate de a impune o constitutie europeana… Cand ma refer la diplomatie ma refer la modalitati tehnice care sa duca la o solutie realizabila.
  Personal insa, reiterez catre dvs. o rugaminte mare. Mai sunt cateva zile pana la inceperea vacantei parlamentare iar Camera Deputatilor este camera decizionala la mai multe proiecte de lege de modificare a Ordonantei 148/2005 privind cresterea copilului. Stiti dvs., marea ordonanta prin care mamele care raman acasa sa isi creasca copilul 2 ani primesc toate la unison 8 milioane lei vechi, in loc de 85% din salariu.
  Rugamintea mea este sa contactati colegii astfel incat sa intre pe ordinea de zi si sa se voteze una din ele. Mai ales ca PSD-ul, prin vocea d-nei Ana Birchall, a si sustinut o conferinta de presa in care a anuntat ca va impune modificarea ordonantei 148/2005. Iata link-urile:
  1. http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=8594
  2. http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=8774
  In speranta unei solutionari pozitive si in termen, va multumesc anticipat.

 28. 28 Francezu iunie 29, 2008 la 11:05 am

  @Alex
  Si ei maninca… si tu maninci…

 29. 29 Alex iunie 29, 2008 la 12:20 pm

  Auzi francezu, eu m-am abtinut sa spun ce mananci tu!

 30. 30 blogideologic iunie 29, 2008 la 1:18 pm

  “Pana in 2012 toate localitatile Romaniei vor avea canalizare si apa”
  Hai sa fim seriosi, Nahas, nu se pot afirmatii decat cu un anumit grad de incertitudine. “Programul de Guvernare” trebuie sa fie bootstrap, text in coerenta logica.

 31. 31 erie iunie 29, 2008 la 7:58 pm

  elena ! aici nu au voie decat lingatorii ?

 32. 32 George Ban iunie 29, 2008 la 8:40 pm

  Marele „strateg” Nahas:

  „Eu vreau ca d-l Nastase sa vina in fata multimii si sa spuna: “Pana in 20012 (!!! n.mea) toate localitatile Romaniei vor avea canalizare si apa” Atat! Numai atat!”

  Asta s-o spui tu!

 33. 33 TeO iunie 29, 2008 la 8:40 pm

  Dumnezeu sa va binecuvanteze pe amandoi!!! ….dak doriti intrati si pe blogul meu …http://teodesign.worpress.com

 34. 34 dadatroll iunie 29, 2008 la 8:54 pm

  Foarte bine ca o sa aiba.

 35. 35 Victor iunie 30, 2008 la 12:26 am

  George, poate Nahas crede ca suntem nemuritori. Sa-i spuna cineva cum stau lucrurile. :))))

 36. 36 Augustin iunie 30, 2008 la 1:47 pm

  @ Victor

  Da’ chiar nu poti avea un pic de rabdare, moncher? Ce mai e pina in 20012?

 37. 37 Augustin iunie 30, 2008 la 1:48 pm

  Voila de vezi: parerile noastre nu vor mai fi OK!


 1. 1 Statul preventiv « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iunie 29, 2008 la 10:44 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: