15 ani de la infiintarea Institutului national pentru studiul totalitarismului

Tot ieri am participat la o conferinta organizata pentru a marca 15 ani de la infiintarea INST. Tema :”Sistemul comunist, intre realitati si discurs istoriografic”. Au participat academicieni, profesori, cercetatori, fosti detinuti politici. Subiecte si abordari – cum banuiti – diferite. O atmosfera asezata, cu oameni intelepti. La sesiunea inaugurala ( am fost invitat poate si pentru partea mea de contributie la crearea Institutului in 1993), in  cuvantul meu, am aratat ca suntem tentati sa consideram procesul democratic un proces ireversibil. In diferite tari, in diferite momente, s-a crezut la fel. Pretul platit pentru aceasta siguranta a fost foarte mare. Totalitarismul nu este doar un obiect de studiu, un „animal” preistoric, el traieste, in germene, in orice societate si capata control asupra organismului social atunci cand dispar „anticorpii”. Stiti ce vreau sa spun…

22 Răspunsuri to “15 ani de la infiintarea Institutului national pentru studiul totalitarismului”


  1. 1 gheorghe iunie 13, 2008 la 9:18 am

    Domnule Nastase, va citesc cu mare placere, pentru mine si pentru altii poate, va rog sa incercati o tema asupra totalitarismului, multi cred ca totalitarismul inseamna numai ce am trait noi. Va multumesc.

  2. 2 blogideologic iunie 13, 2008 la 9:52 am

    @ Adrian Năstase
    Eu nu am fost invitat, deşi sînt membru AFDPR. În 1956 am fost arestat de securitate pentru că am creat ziarul- manifest „Adevărul”, şi organizaţia de tineret care îl distribuia la Craiova. În acord cu Codul penal al RPR din 1956, acea organizaţie avea „caracter fascist”, pentru că era anti- sovietică ! Iredentiştii maghiari arestaţi în 1956 sunt consideraţi luptători anti – comunişti şi primesc pensii babane, iar lupătorii români anti – sovietici ai anului 1956 sunt consideraţi „fascişti români”, ei sunt supravegheaţi şi acum de „organe”, aşa cum declara directorul SRI într – un interviu cu Ion Cristoiu. Pensiile „fasciştilor români” arestaţi în 1956 de securitate pentru activitate antisovietică sunt în jur de 1 (un) leu nou.

  3. 3 Alex iunie 13, 2008 la 1:26 pm

    Blogideologic, este nevoie de un consens al clasei politice romanesti in ceea ce priveste acordarea de despagubiri luptatorilor anti-comunisti, indiferent de culoarea politica, si urmasilor acestora.
    Va stau la dispozitie cu asistenta in ceea ce priveste o eventuala initiativa legislativa. Poate si-o insuseste chiar Traian Basescu, pentru ca initiativa sa laudabila pentru condamnarea comunismului (singulara in spatiul ex-sovietic) sa nu ramana fara urmari juridice. S-o duca pana la capat! Un referendum pe aceasta tema ar constitui un act suprem de demnitate.

  4. 4 ion adrian iunie 13, 2008 la 2:21 pm

    Cred ca se potriveste sa raspund aici la acest fir unei intrebari mai degraba retorice ce mi-a fost pusa aici sau pe alt blog(nu frecventez decat cateva) de un interlocutor.
    Intrebarea era retorica si de tipul pe care ar putea-o pune fie un provincial, fie un bucurestean care pe atunci mergea la gradinita si suna cam asa: ce-i domnule si cu mineriada asta de ne tot pisezi cu ea? desi eu personal nu am insistat acum cu acest subiect, doar ca l-oi fi pomenit, ca doar il comemoram de azi si pana duminica, in contextul unor delimitari necesare credeam eu pentru un candidat la acest post.
    Raspuns:

    Parca niciodata in ultimii ani, mineriada din 13-15 iunie nu a bantuit mai mult actualitatea. Turul al doilea al alegerilor locale are loc exact in ziua in care se implinesc 18 ani de cand minerii adunati la Romexpo primeau multumirile presedintelui de atunci, Ion Iliescu, pentru inaltul spirit civic de care au dat dovada cu o zi inainte cand au ciomagit temeinic orice bucurestean cu aspect de intelectual, liberal sau taranist.

    Cei tineri, cu ochelari sau barba, n-aveau scapare. Minerii vigilenti, foarte multi doar securisti deghizati, au gasit la partidele istorice la care au ajuns ” la fix”,(au ajuns acasa si la Dumitru Mazilu, cine i-o fi indrumat, care dupa asta s-a cam cumintit…) masini de facut dolari si droguri(evident asta au crezut ei cu buna sau rea credinta, securistii deghizati evident ca cu rea credinta, ca sunt copiatoarele si pliculletele de zahar sau cafea de pe acolo)) si au aplicat pedeapsa pe loc, cu acelasi inalt spirit civic.

    A fost un episod care a cutremurat lumea civilizata(asta a recunoscut-o si Opresccu cand cu „delimitarea ” realizata intimpul conferintei de presa diversioniste facute luni sau marti-2-3 iunie) si a traumatizat cumplit capitala unei tari de-abia trecuta printr-un alt macel. Un episod pentru care, pana acum, nu a fost nimeni pedepsit, iar sansele pentru asa ceva sunt din ce in ce mai mici.

    A fost momentul in care Ion Iliescu parea sa-i fi pierdut defintiv si irevocabil pe bucuresteni. Fostul presedinte a fost chiar urmarit penal pentru instigare la violentele de atunci, insa Curtea Constitutionala a blocat practic judecarea lui, prin decizia care a avut ca efect trimiterea dosarului mineriadei de la Parchetul militar, care il instrumentase pana acum, in civil.

    Cu exceptia catorva ONG-uri, in frunte cu Asociatia 21 Decembrie, bucurestenii par sa se fi resemnat in privinta mineriadei. Intr-un fel, confruntarea electorala de duminica a redeschis rana, insa ramane de vazut daca ea mai sangereaza si mai doare.

    Sa vedem duminica, care este memoria colectiva a noastra, ca cea individuala este mai greu de masurat, caci daca au ceva in minte si daca desigur le pasa de ce s-a intamplat, atunci nu o sa le fie suficenta, simpla delimitare ipocrita a lui Oprescu de mineriada, absolut similara de delimitarea de comunism care o sa se faca de catre „inteleptii”, stabii din PSD si PRM si PC pe la INST, fara a se indica nominal nici-o victima, nici-un tortionar(eventual o sa fie indicat doar tatal lui Tismaneanu), adica nu o delimitare completa dusa pana la ultima consecinta macar teoretica, asa cum a fost delimitarea lui Basescu, de unul din variantele de sistem totalitar cunoscut de istorie, cu aplicatie concreta in Romania(1945-1989),sistemul comunist pe care l-a definit cu sintagma completa principial si total relevanta: sistem nelegitim si criminal(prin instrumentul principal folosit de PCR, care este securitatea definita ca structura criminala).

    PS. Adica, BLOGIDEOLOGIC, nu ma mira ca nu ai fost invitat, caci acolo tot apropiatii tortionarilor sau poate mai corect exprimat „adversarii lor” precum AN et co, au fost invitati sa cuvante si sa ne explice ei cum statea chestiunea.
    Daca in 1956 ai fost arestat si cred ca actiunea ta(apropo il cunosti pe ing Bagiu din Cluj?) nu era lipsita de legatura cu ce se intampla in Ungaria atunci poate ca pe tema asta ar fi interesant sa cuvante si Ion Iliescu intr-o discutie libera cu Aurel Bagiu.
    Oricum felicitari deosebite pentru ce ai avut curaj sa faci si tot respectul pentru suferinta pe care cred ca ai incecat-o si care nu a fost inutila caci din astfel de realitati se creeaza istoria esentiala pe partea ei buna a unui popor si nu cu diversiunile comunistilor si totalitarilor din toate timpurile.
    Pe mine(cu firea pe care mi-o cunosc), m-a ferit soarta sa ajung in situatia ta, numai prin varsta mult prea frageda pentru a fi preocupat pe atunci de asemenea lucruri si ulterior dupa 1964 a aparut o speranta care a durat pana in 1977 si securitatea si-a pus manusi de catifea si nu recurgea decat mult mai greu la represiunea cu care t-ai confruntat tu, poate ca si pentr ca noi, prizonierii din tarc, ne domesticisem ceva mai mult decat voi si tarcul parea mai larg.

  5. 5 ion adrian iunie 13, 2008 la 2:23 pm

    PS. Abia acum am aflat ca va numiti Titus Filipas nume care cred ca nu-mi este necunoscut.

  6. 6 ion adrian iunie 13, 2008 la 2:25 pm

    @Titus Filipas,
    Doar partea finala a textului meu va era adresata direct si doar in context, ca sa nu fie nici-o confuzie cu cel care mi l-a motivat.

  7. 7 blogideologic iunie 13, 2008 la 2:45 pm

    Vă mulţumesc.

  8. 8 Alex iunie 13, 2008 la 3:37 pm

    erata: nu-l vor vota pe minerul lui Iliescu!!!

  9. 9 Victor iunie 13, 2008 la 4:38 pm

    Nea Adriane, „intrebarea” era pusa pe blogul Ancai si suna cam asa :

    „PPS. Si mai lasa-le naiba de mineriade. Ti-am zis cand iti amintesti de ele sa te apuci de crosetat. Vino la mine pe blog daca vrei sa afli adevarul despre mineriade. Nu mai impanzi blogosfera cu senilitatile matale.”

    Dar eu te inteleg ca matale confunzi o intrebare retorica cu un indemn scris pe ton imperativ. Orice om batran si senil imi este simpatic.

    PS. Nea Adriane! Eu te sustin bre. Si asa cum am scris acolo: vino la mine pe blog daca vrei sa citesti despre mineriade. Sau citeste la Ion Iliescu. Vezi ca ti-am lasat link la Anca. Stii ce inseamna link? Hai fii cuminte!

  10. 10 ion adrian iunie 13, 2008 la 7:00 pm

    @Victor,
    sa stii ca daca ma inviti atat de insistent uite sacrific un sfert de ora dupa meci, sper sa nu fiu nervos si te vizitez, o sa-mi las si autograful.

  11. 11 ion adrian iunie 13, 2008 la 7:02 pm

    PS. Am spus odata ca daca exista un blog pe care nu voi intra nici odata atunci ala este al lui I.I.
    Ar fi ca si cum i-as da mana, ori asa ceva: never more!

  12. 12 Augustin iunie 14, 2008 la 12:28 pm

    @ Victor

    Ce-ai facut, Victoras, n-ai avut de lucru? L-ai invitat pe ion pe blogul tau, dupa care te miri ca a intrat incaltat, plin de noroi si a mai si rigiit?(si alte gaze!) Asa-ti trebuie, acum apuca-te si matura, spala si aeriseste vreo 3 zile. Noroc ca e vara si poti lasa geamurile deschise in permanenta, dar daca era iarna ce faceai?
    Nu ma asteptam sa fii asa de imprudent, mai ales ca stii ca din cauza fotbalului uita sa-si ia doctoriile si, una-doua, intra in starea aia, stii tu!

  13. 13 Augustin iunie 15, 2008 la 4:25 pm

    @ Victor

    OOOOOOOOPS! Breaking news! Stiai ca ion adrian a dat mina cu presedintele Ion Iliescu? Asta evident ma face sa-mi reconsider atitudinea fata de el! Ca de obicei, multe lucruri nu sint ce par a fi, si nici iarna nu-i ca vara! Bravo, ioane. Si noi care credeam…

  14. 14 Victor iunie 15, 2008 la 9:22 pm

    @Augustin,

    Ai dreptate. Legat de mana lui nea Ion. Batranelul nostru simpatic nu stie nici romana, cum ai vrea sa stie engleza??? A vrut sa scrie ” never ever” dar i-a iesit „never more”. Stupid old man… Dar noi il stim. Il intelegem si il sustinem. 😉

  15. 15 blogideologic iunie 17, 2008 la 9:01 am

    Prea este evidentă gerontofobia !
    Deşi Ion Adrian ne consideră pe toţi nişte slugi, Augustinee, Victoree, prea este evidentă gerontofobia la voi! Nu de alta, dar toate astea se contabilizează la dosar când veţi intra la guvernare. Am impresia că nu prea ştiţi în ce joc jucaţi, băieţi!

  16. 16 Augustin iunie 17, 2008 la 2:08 pm

    @ blogideologic
    Complet gresit. Eu unul nu detest decit batrinii decrepiti si nesimtiti si sint, realmente, adeptul principiului „cine n-are batrini, sa-si cumpere”.
    Desigur, nu ORICE batrin! Cit despre intrarea la guvernare, e evidenta tendinta ta de a atribui altora propriile tale nostalgii.

  17. 17 Victor iunie 17, 2008 la 3:14 pm

    Blogideologic,

    Complet gresit. Nu imi plac cei care imbatranesc urat. Si cred ca stii despre ce vorbesc. Nu are legatura cu varsta biologica. Habar nu am ce varsta are individul in cauza si nici nu ma intereseaza dar se vede clar ca a imbatranit urat. Daca ar fi asa cum spui tu ar insemna sa nu imi placa de Ion Iliescu. Ori colegii de blogging stiu ce opinie am eu in privinta lui Ion Iliescu.

    Chestia cu guvernarea tu stii de ce ai scris-o si ce legatura are.

  18. 18 ion adrian iunie 17, 2008 la 3:51 pm

    @Titus Filipas,
    Imi pare rau ca dvs credeti astfel.Un rationament statistic arata ca nu gresesc, cand ma gandesc la niste probabilitati, dar cum eu ma consider o exceptie aici in acest spatiu, si cum nu ma consider in nici-un caz una singulara poate ca gresiti.

  19. 19 ion adrian iunie 17, 2008 la 3:53 pm

    PS
    Oricum nu este foarte delicat sa intrati in astfel de discutii cu astfel de personaje pe care le cred exact cum spuneti dva ca le cred.

  20. 20 ion adrian iunie 17, 2008 la 3:54 pm

    PPS. Ma refeream la astfel de discutii despre mine…

  21. 21 Augustin iunie 17, 2008 la 4:56 pm

    @ blogideologic

    Domnule, chiar va e clar despre cine vorbim? Omul se considera „o exceptie pe acest blog” (am citat)(si e adevarat, o exceptie de la bunul simt) dar, atentie, in nici un caz una singulara !!!! ?????!!!!!(citat)
    Va zic eu, aici sintem jumatate normali, jumatate exceptii ! Iar restul, mari exceptii. Bravos, natiune!
    Si sa nu mai vorbiti cu noi fiindca l-am tras de nas! Ma mir ca nu ne spune „la tovarasa” (In fact, he already did it)


  1. 1 Pensiile “fasciştilor români” « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iunie 13, 2008 la 11:51 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: