Criza petrolului nu e romaneasca. Lipsa de viziune strategica da.

Petrolul a atins in aceste zile valoarea istorica de 135 de dolari pe baril. Exista analize cu nuante deloc optimiste, care prevad ca in scurt timp se va atinge cifra record de 200 de euro pe baril. O serie de analisti ai pietei economice internationale au pus cresterea brusca a pretului petrolului, in ultimele zile, pe seama evenimentelor tragice din China, care au determinat o cerere foarte mare de combustibili. Probabil, o parte din argumentele lor sunt valide dar nu si suficiente pentru a explica un fenomen care se produce de mai mult timp. Fiindca in joc mai sunt si alte cauze – de exemplu, incalzirea globala sau cresterea cererii in tari cu populatie foarte mare, ca urmare a dezvoltarii de acolo.
Preturile la combustibili au inceput să crească vertiginos in tot occidentul (si in Romania), dar nimeni nu pare tentat sa discute pe fond, in cadrul institutiilor existente (de tipul Consiliului Concurentei) ci mai degraba vrea sa dea impresia ca poate oferi solutii miraculoase. Am vazut cu totii, zilele acestea, iesirile domnului Vosganian. Ma intreb daca aceste iesiri sunt facute pentru a aduce si rezultate sau doar pentru a da mesaje electorale. Nu am de gand sa intru in disputa cu domnul Vosganian, care face parte dintr-un guvern ce nu a avut nicio problema sa renunte la „actiunea de aur” detinuta la Petrom, in timp ce acelasi guvern se razboia cu oficialii de la Bruxelles pentru a mentine taxa auto.
Solutiile la o anumita situatie nu se identifica prin declaratii de presa. Sunt sigur ca solutii punctuale se pot gasi. Sunt la fel de sigur insa ca nu se pot gasi numai solutii care sa multumeasca in mod egal pe toata lumea. In SUA, spre exemplu, senatorii americani din comisia juridica i-au luat serios la intrebari pe directorii companiilor petroliere cu privire la cresterea pretului. Acest fapt a dus la o dezbatere specializata, pe fond, despre problema in cauza. Nu spun ca aceasta ar fi solutia, ci ca solutiile nu se pot gasi daca liderii politici si cei economici nu se aseaza la masa sa discute, inainte de a produce acuzatii si amenintari.
Vorbeam anterior despre taxa auto, cu gandul la industria de automobile. In Romania au venit pe rand Renault, Ford iar acum se discuta despre posibile investitii ale Mercedes, Audi si chiar Mitsubishi (dar exista deja investitii straine in industria pieselor componente pentru automobile de peste 2 miliarde de euro). Experienta Dacia-Renault a dovedit oportunitatile pe care o astfel de investitie le creeaza in piata muncii, prin dezvoltarea unei maini de lucru calificate pentru domenii importante, precum productia de automobile. Strategic, ma gandesc daca nu este utila pentru Romania revitalizarea (inclusiv investitii pentru dotari – laboratoare, etc) invatamantului in domeniul petrolier si in cel energetic. Nu imi spuneti ca nu avem pentru ce. A detine specialisti in domenii de importanta economica mondiala, precum este cel al energiei (in general), poate reprezenta un atu major pentru Romania, inclusiv pentru identificarea unor solutii la probleme similare cu cele de astazi. Cresterea numarului de specialisti nu va putea fi realizata fara a dezvolta insa cercetarea, in majoritatea domeniilor importante.

La masa oferita, la Cambridge, de catre lordul Dearlove, presedintele Colegiului Pembroke, a participat si un distins cercetator din Romania, Dan Pantos, specialist in domeniul chimiei. Referitor la studentii romani din strainatate, el era de parere ca cei care studiaza in domeniul stiintelor sociale vor reveni probabil in tara, in timp ce studentii din domeniul stiintelor exacte vor alege, mai curand, sa ramana in strainatate, pentru ca in Romania le-ar lipsi baza de cercetare  necesara. Imi relata faptul ca in Ungaria, spre exemplu, echipamentele si consumabilele achizitionate de universitati pentru cercetare sunt scutite de TVA. Discutam cu el si despre batalia pentru desulfurarea paielor de grau, etc. ce ar putea fi folosite  pentru producerea de bio-combustibili. 

La Londra, pentru a intra cu masina in centrul orasului trebuie sa platesti 8 lire pe zi (cam 16 dolari). In schimb, daca folosesti o masina cu motor hibrid (electric + clasic), care consuma putina benzina si are emisii foarte reduse de carbon – gen Toyota Prius – esti scutit de plata acestei taxe. Solutii exista, ele trebuie insa cautate. 

Optiunea pentru energia nucleara devine tot mai frecventa. Va reamintesc, la noi, cele doua unitati de la Cernavoda au fost realizate, in principal, in perioada guvernarilor de stanga (1992-1996, 2001-2004), presupunand fiecare investitii initiale masive (aproximativ 1 miliard euro). 

In mod evident, formulele energetice alternative – inclusiv transportul si utilizarea gazului lichefiat – trebuie sa faca obiectul unei strategii guvernamentale serioase, pentru ca urmeaza perioade dificile in acest domeniu – indiferent ca este vorba de operatiuni speculative sau de o criza reala.

 

 

31 Răspunsuri to “Criza petrolului nu e romaneasca. Lipsa de viziune strategica da.”


 1. 1 Ryon_M mai 25, 2008 la 9:04 pm

  Bun gospodar,la fel nevasta,
  O vede,chiar si orbu’
  Sa faceti si din tara asta,
  Un rai cum e la CORBU!

 2. 2 eugen aldea mai 25, 2008 la 11:03 pm

  O strategie energetica presupune o viziune pe termen lung si sa fii un politician cu o motivatie reala pentru interesul national. Nu tocmai punctele tari ale showmanului/ spritmanului de la Cotroceni.
  Este impresionant ca dvs. sunteti interesat de aceste chestiuni.

  Dezvoltarea de surse alternative (vint,energie solara, energie bio) sau masini hibride si lampi eficiente costa mult dar in Vest se inteleg ca subventionarea acestor metode high tech duce si la dezvoltarea unor industrii nationale high tech pentru un produs care se va vinde in curand. Pina si dl. Bush a inteles ca de fapt America poate face multi bani din aceste metode iar o Germania o tara nu prea insorita a pompat bilioane in energie solara.

  In ce priveste intoarcera specialistilor din high-tech (ca sa vorbesc din experienta personala) poate nu este dotarea si salarizarea care s-au imbunatatit enorm in ultimii ani si pur si simplu lipsa unei industrii care sa sustina interesul real pentru un subiect si prin feedback si co-finantare sa ajungi la R&D si produse de virf. In zilele de azi R&D nu mai poate o fi o chestiune de turn de fildes. Romania nu are nici o strategie reala de cercetare-dezvoltare si finanteaza pream multe cercetari teoretice sau fara nici o legatura cu interesul public.
  Criteriu principal de evaluare in R&D este la noi numarul de articole/an.
  Este OK pentru universitate dar nu pentru R&D.
  Stiti cite articole publica cei care fac R&D intr-o companie in Vest.?. Unul la zece ani dupa ce technologia a fost complet dezvoltata patentata si aplicata.

  Va trebui sa ne decidem daca vrem R&D mai ales in domeniul energetic,medicamentelor sau al acceleratorilor de varf, nanotechnologiei sau alte subiecte in care industria noastra este sublima dar lipseste cu desavirsire.
  Nanotechnolgia poate ajuta mult la surse de energie alternative si aparatura eficienta energetic dar totul trebuie gindit intr-o strategie.

  Cu stima
  Eugen

 3. 3 Nahas mai 25, 2008 la 11:22 pm

  Ati abordat o problema importanta desigur. Cred ca si urgenta. Din nefericire ne tratati ca pe niste ignoranti. Ceeace de fapt si suntem in aceasta chestiune. Dar nu suntem chiar natarai.
  Exista mai multe agentii guvernamentale implicate in domeniu. Am citit undeva ca UE a cerut guvernelor sa elaboreze un plan de actiune in domeniul energetic in 2007.
  Daca nu ma insel si guvernul dv. a elaborat o Hotarare privind strategia nationala in domeniul eficientei energetice (HG 163 din 12.02.2004)
  Daca doriti sa discutati intr-adevar chestiunea serios ar fi trebuit sa fi prezentat fie si in cateva fraze legislatia in vigoare, daca este satisfacatoare, daca se aplica si daca trebuie elaborata o noua strategie.
  Poate ma insel, dar scopul dv. pare sa fie declansarea unui potop de invective la adresa regimului. Si cum nu ati dat inca liber la injurat Tariceanu, doriti o recolta de insulte la adresa lui Basescu.

  Orice program de guvernare, la capitolul ECONOMIE trebuie sa inceapa cu ENERGIA.
  Desigur si chestiunea adoptarii monedei EURO.

  Comentariul dv. seamana mai mult cu un sir de petarde, toate fara exploziv dar mult fumigene.

 4. 4 Dorian L mai 25, 2008 la 11:27 pm

  Buna seara,

  Urmaresc acest blog de la lansare cu curiozitate. Apreciez inteligenta si diplomatia de care dati dovada in acest instrument de comunicare. In ciuda divergentelor de opinie pe care le avem am convingerea ca ar fi benefic sa fie mai multi politicieni de seama dumneavoastra in Romania, cu conditia sa puna aceasta inteligenta in slujba celor care i-au ales.

  Ma bucur ca in sfarsit abordati tema strategiei energiei din punctul de vedere al incalzirii globale si al necesitatii de avea energie din surse cat mai variabile. E un subiect care nu transpira mai deloc in mediul politic si in media. In orice caz, acesta este imaginea pe care o am pe malul Senei…

  Mi se pare surprinzator cu atat mai mult un efect secundar al cresterii preturilor la petrol este ca o multitudine de tehnologii alternative devin rentabile prin comparatie (eolian, solar, geotermic).

  Adoptarea pe scara larga a acestor tecnologii nu se poate face fara incurajare (cum, de exemplu, deducerea din impozite a investitiilor in panourile solare pentru casa) sau prin constrangere (vezi exemplul Londrei cu masinile), Institutiile statului joaca in cazul acesta un rol esential: acela de reglementare (la nivel national – ex. guvern – sau la nivel local – ex.primarii – ).

  Incurajarea antreprenariatului in aceste domenii mi se pare critica cu atat mai mult cu cat adoptarea acestor tehnologii duce la crearea de locuri de munca la nivel local (consecinta directa a faptului ca productia de energie alternativa se face in unitati de capacitate mai mica dar mai numeroare decat centralele clasice).

  Ar fi multe de zis si am multe idei. Nu e poate nici momentul si nici locul pentru a le aborda. Sper sa mai abordati acest subiect mult mai in detaliu. E foarte vast, de actualitate si cu impact asupra unei tari intregi.

  Cu stima,
  Dorian L.

 5. 5 gala mai 25, 2008 la 11:38 pm

  Ryon_M
  sa te-auda Creatorul !!! 🙂

 6. 6 neinfectat de comunism mai 26, 2008 la 12:02 am

  @nastase
  nu uitati ca cel care a introdus „congestion charge”, taxa de care vorbiti in londra, primarul ken livingstone, poreclit red ken pt admiratiile lui comuniste a pierdut primaria anul asta tocmai pt aceasta gogoneatza de taxa, care tot nu a decongestionat traficul in londra si nici nu a adus venituri considerabile la visteria primariei, deci sa numai copiem tot ce vedem pe afara doar pt ca a fost „creat” de vreun guvern laburist sau socialist sau liberal din europa…

 7. 7 natasa mai 26, 2008 la 12:08 am

  ….viziune strategica…vorbim de lucruri sfinte sau vorba lui Barbu: buhuhu la luna shuie…

 8. 8 blogideologic mai 26, 2008 la 5:16 am

  „domnul Vosganian, care face parte dintr-un guvern ce nu a avut nicio problema sa renunte la „actiunea de aur” detinuta la Petrom”
  Este foarte interesant. Puteti elabora? Cedarea resurselor naturale de hidrocarburi catre austriecii de la Petrom va este atribuita adesea. Dumneavoastra spuneti acum ca ati pastrat „actiunea de aur” si ca politica economica a PNL a cedat -o? Prin aceasta spuneti, implicit, ca PNL-ul de acum nu are vreo legatura cu PNL-ul vechi, acela desfiintat de dictatura cominternista! Daca spuneti aici ca ati pastrat „actiunea de aur” de aur la Petrom, de ce nu fixati aceasta idee ca tema centrala a campaniei electorale a PSD?

 9. 9 blogideologic mai 26, 2008 la 5:40 am

  Cu tot respectul cuvenit, va spun ca explicatia pe care o dati cresterii pretului petrolului este eronata. Mai mult se apropie de adevar Hugo Chavez, cu explicatia lui altminteri complet viscerala! Dar probabil ca il apropie de adevar instinctul sanatos al amerindianului, vreun vechi arhetip cultural dinainte de Columb!

 10. 10 costin mai 26, 2008 la 8:39 am

  Vroiam sa-ti atrag atentia la ce a facut un candidat PD-L la primaria din comuna Tatarusi. Ieri a fost o intalnire a simpatizantilor PSD din comuna (unde au venit o sumedenie de oameni) si la care spre sfarsit si-a facut aparitia si candidatul PD-L si care a inceputul sa injure si sa se manifeste ca un animal. Apoi l-a injunghiat pe un tanar simpatizant PSD. Dupa ce a venit salvarea s-a dus cu masina dupa salvare si l-a mai batut si-n salvare. Stiu din surse sigure ca nu el trebuia sa fie candidatul din partea PD-L dar a fost impus de MARELE PROFESOR OPREA. Oricum acest personaj patetic este din lumea interlopa din Iasi iar Politia nu i-a facut si nu-i va face nimic. Oricum intamplarea este prezentata si-n Ziua de Iasi dar cu minciuni http://www.bzi.ro/Un-simpatizant-PSD-la-injunghiat-pe-candidatul-PDL-A25393.html Care mai voteaza cu PD-L sunt cei mai mari comunisti. Nu zic sa voteze cu P.S.D. dar cu siguranta nu cu P.D.L.

 11. 11 George Ban mai 26, 2008 la 8:45 am

  Din documentele Secţiei de Agitaţie şi Propagandă a CC al PCR:

  La faza naţională a Concursului profesional-ştiinţific studenţesc de ştiinţe sociale, Secţiunea „Materialism dialectic şi istoric”, studentul Boc Emil, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Cluj-Napoca, obţinea premiul al II-lea, cu 18 puncte din 20. …Preda Cristian Dan, student la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti, a obţinut punctaj maxim – 20 de puncte din tot atîtea posibile!

  Activiştii de la Secţia de Agitaţie şi Propagandă o asigurau pe Elena Ceauşescu că subiectele au solicitat studenţilor „cunoaşterea şi înţelegerea problemelor fundamentale ale teoriei trasformării revoluţionare a societăţii şi ale politicii economice a partidului, concepţia materialist-dialectică şi istorică despre natură şi societate”. Elena Ceauşescu mai primea asigurări că toţi competitorii au primit subiecte pe baza tezelor, aprecierilor şi orientărilor din documentele programatice ale PCR, „din opera teoretică a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Secretar General al partidului nostru”.

  Acum, performerii de ieri în gîndirea ştiinţifică a lui Ceauşescu trec ca primi sfetnici ai preşedintelui Traian Băsescu, ce se vrea intrat în istorie ca groparul comunismului.

  Am uitat: data concursului a fost 4 – 6 mai 1989.

  (Informatii preluate din Jurnalul National, 26 mai 2008)

 12. 12 costin mai 26, 2008 la 9:14 am

  Super tare. De acolo au invatat debitul asta verbal. PD-L = comunisti

 13. 13 donisroi mai 26, 2008 la 9:40 am

  D-le Nastase.
  Dorinta de a salva omenirea este o expresie care se traduce, de fapt, prin dorinta de a o stapanii…Prietenul dvs. David Rockefeller spunea textual:”Mai avem nevoie doar de o criza majora necesara si toate natiunile vor accepta Noua Ordine Mondiala”…Cum dvs. faceti parte din „gasca” va urez succes…dar…vom vedea!

 14. 14 ion adrian mai 26, 2008 la 10:08 am

  Deci problemele fundamentale(diversiuni esentiale) pe care le avem sunt:
  1. Putem discuta de nuante daca nu stabilim clar locul culorilor, locul albului si negrului,al adevarului si falsului, diversiunea esentiala, fondatoare a filozofiei tranzitiei, din care a rezultat mereu falsul? toti suntem vinovati, sa ne pupam victime si calai si noi nu vom mai fi calai si voi nu veti mai fi victime noi vom fi stapanii si voi servitorii, caci ocupandu-ne de nuante nu ne mai ocupam de esente?
  Sa uitam ca numai dupa esente, dar numai dupa, putem sa ne ocupam de nuante;

  2. Securele si activistii incipienti din rangul 2 sau 3 sunt rele in timp ce securele si activistii mai mari in grad Pcrist sunt desiguri net superiori(cu siguranta ca in ordinea comunista este asa).

  3. Vopsirea in culori democrate reuseaste numai celui de al doilea grup si este nesincera in schimb la ceilalti?

  4. Nu conteaza acea categorie umana redusa poate numeric, dar esentiala partii albe a istoriei neamului(acea urma scapa turma) , care s-a opus cat de cat comunismului macar printr-o anume abtinere si discretie sau chiar prin anume dizidente sau opozitii, odata ce nu vine pe post de servitor in barca noastra?

  5. Pentru tot ce se intampla in economie si societate, este de vina o lipsa de viziune strategica, pe care deocamdata o imputam adversarilor, dar maine cine stie in fata vreunui Tribunal al Poprului o s-o recunoastem si noi si o s-o punem precum tov. Bobu pe seama tampeniei noastre si nu a pofnei noastre de nestapanit pentru putere sub toate formele in dispretul total fata de binele public.

  PS Cat despre scumpirile actuale ale petrolului cred ca si elevii de acum zece ani stiau si puteau anticipa ca se vor intampla poate fara sa poata indica o data exacta dar pentru o tara prognoza se face pe termen nu numai curt dar si mediu si lung.
  Tot ce se intampla azi stiau guvernantii nostri ca va fi dar comisioanele erau si sunt in continuare mai importante.

  Deci dragii mei chestia aceea a mea cu smoala si fulgi este depasita.
  Eu unul cer un tribunal al poporului in fata caruia nici-o pedeapsa nu constituie un tabu. Sper sa apuc sa-l vad in functie si pe sobolani inecandu-se mai intai in propia lor frica si apoi in focul care-i va praji.

  Ce sa fac daca mi-a fost ridicata mingea la fileu?
  Este posibil ca de acum incolo sa nu mai am de adaugat ceva la acestea, si in rest sa functionez doar ca procuror, adica sa adun dovezi pentru acel Tribunal…

 15. 15 Baciu Leo mai 26, 2008 la 10:36 am

  @ A.N.

  Dacă, prin absurd, vă veţi fi întrebat ce face leo, vă asigur, face… bine. Stă de veghe în lanul de secară, că de-atâta rapiţă a împăcării caprelor cu verzele lui unul i s-au strepezit dinţii imaginaţiei; pentru că nu-ţi trebuie prea multă imaginaţie ca să realizezi că specia asta de rapiţă, chiar dacă nu-i ricin, poate lăsa omul cel mult cu… drajeurile; evident, nu de varză… Stă în lanul de secară al unor prieteni dragi, dregându-şi sufletul sfâşiat de-atâta nedreptate: cum va fi putut un mare-şal s-aştearnă uitarea peste prea mici soldăţei de-argint viu al spiritului, cu privirea atrasă fiind de o redută mai pustie ca deşertul fără de margini al saharei spiritului?
  Cum-necum, deranjând desigur spirite mai aşezate de gânditori prin modul meu de suflet aproape sârb de a arde în vâlvătăi, că focul mocnit nu prieşte cazacilor (Aya ştie!), am cercat, mânat în luptă de repulsia stârnită de invazia şoriceilor ce vroiau a profita de lipsa motanului Aya de-acasă, să stârnesc în comentatori cu ADEVĂRAT redutabili precum doctorul Eugeno ori Velisar nevoia de a deveni, din susţinători mai degrabă taciţi, participanţi mult mai activi la exprimarea de idei alături de cei care chiar au aşa ceva. Am cercat să înturnez dinspre alte zări spre care se refugiaseră comentatori cu ADEVĂRAT redutabili precum sensibila floare în vânt Gabriela ori cugetătorul implacabil Bibliotecaru; şi mi-am văzut floricica emigrând din nou oripilată de-atâta încrâncenare a unora care, muieri în izmene, declamă ritos că n-au a se adresa decât cui vrea muşchii lor atrofiaţi, în schimb rostind şi noaptea-n somn leo-leo-leo, într-atât îi disperă faptul că ăsta leo chiar zice ce gândeşte şi face ce zice şi l-a ignorat complet de-atâta timp, care au pretenţia a fi respectaţi în timp ce împroaşcă în toţi şi-n toate cu noroi, chiar în femei aruncând cu flori omiţând să păstreze în ei ceea ce ţine numai şi numai de ei – GHIVECIUL! Mai mult, pentru că în lumea infinită a internetului, distanţa între suflete gemene se reduce la nivel neutronic, mi-am chiar clonat ce-am mai sfânt din sufletul unui într-o altă viaţă sârb, şi v-am dăruit mai multă atenţie din partea unui suflet deopotrivă sensibil şi necruţător, aşa cum numai Sfinxul mitic poate fi! Am chiar încetat jocul de-a uite-l nu e cu un sprinţar Sburătoriu nemuritor şi rece al lumii bloggeristice în momentul în care am văzut că poate avea reflexii şi colorate, nu doar alb-negru de gri… Am chiar adoptat un fel de grevă a foamei de exprimare de gânduri şi sentimente, spunându-mi că poate în mine să zacă tot răul care va fi urâţit faţa grădiniţei Ayei (căreia un bicisnic îndrăzneşte a-i macula numele rostindu-l printre bolovanii şi panglicile de-i ies la nesfârşit din neobosita moară de produs… pietre de moară, nu fărină bună a spiritului).
  Am tot parcurs de jos în sus, de sus în jos, un şir de răspunsuri în care, în vreme ce aveţi răgazul de a vă adresa unui singur actor îmbrăcat în varii travestiuri, nu găsiţi nimic de cernut din corola de minuni a lumii pe care dintr-aceia care, spre deosebire de mine, vă admiră… di granda. În zadar…
  Doar pentru a vedea că, având în itinerar doar restaurante naşpa, uităm uneori că-n cârciumi mai susură strămoşeşti lăutari ce spun despre o mândră floare, trandafirul, cam aşa: „Poţi să faci de toate-n viaţă, dar fă-le la timpul lor! Să nu uiţi un singur lucru, omule, eşti muritor!”
  Dacă, în sârguinţa unui elev redevenit silitor de a-şi urma dăscăliţa Bunicuţă într-ale consensului, adăstaţi un moment şi poate vă-mprumută un baci o botă, să staţi strâmb pentru a judeca drept şi vă întrebaţi: oare nu cumva, rătăcind prin meandrele concretului, lăsându-vă prea uşor asociat, de dragul diplomaţiei ori spiritului de echipă, cu tot felul de prostănaci ori pur şi simplu grobieni tupeişti, riscaţi să nu înţelegeţi de ce tot mai puţini vă vor percepe mesajul? Chiar credeţi că există mesaj atât de penetrant încât să răzbată de sub un obroc, şi ăla îngropat în fără număr-fără număr surse de bruiaj?
  Leo, face bine… Întrebarea e dacă bine face şi dragul Ayei prieten vechi…

 16. 16 Victor mai 26, 2008 la 11:04 am

  Nahas, cred ca sti tu ceva daca il aduci pe Basescu in discutie cand este vorba despre probleme energetice. 😉

  PS. E cam greu sa-l insulti pe Basescu cand el este tatal lor al specialistilor in insulte.
  PPS. Cu asta se hraneste, el Basescu. Ii place sa fie insultat de polticieni adevarati. Se cheama ca i-a tras in jos aducandu-i la nivelul lui de a face politica.

 17. 17 ion adrian mai 26, 2008 la 11:31 am

  @Clone,
  Gata clonelor, va ia consilieri AN si cred ca are si cu ce va plati.

 18. 18 Draghi Puterity mai 26, 2008 la 1:05 pm

  @George Ban

  Inca o dovada ca Basescu si partidul lui provin din incompetentzii care au prosperat in umbra regimului ceausist si au promovat prin lingusiri politic corecte la familia conducatoare.

  E incredibil cu cata delasare acceptam reinstaurarea unei dictaturi de tip ceausist. Parca ne-a luat Dumnezeu mintile.

 19. 19 gheorghe mai 26, 2008 la 1:16 pm

  Strategia energetica a Romaniei este inexistenta din 1990 incoace, si nu se poate spune ca vinzarea resurselor energetice „Petrom” a fost o dovada de inteligenta strategica in acest domeniu.

  Domnule Nastase, sinteti un om informat, aceasta „criza petroliera” vizibila prin provocarea conflictului Irak-Koweit, a fost declansata de estimari sumbre in privinata momentumui „peak oil”, momentul de unde productia mondiala de petrol va incepe sa scada continu din lipsa de zacaminte si de unde pretul petrolului nu mai poate fi controlat, moment prevazut pentru 2010.

  Specialistii sau inselat de putin, momentul „peak oil” este pentru 2008.

  Astazi, nimeni nu are interesul sa recunoasca acest moment, nici detinatorii de resurse care sint in situatia unei banci cu visteria goala, si nici consumatorii care sint in situatia unui automobilist pe rezerva in pustiu.

  Si totusi, pentru guvernele responsabile momentul „peak oil” a inceput in 2000, cind Franta a relansat programul centralelor nucleare si Germania a inceput subventionarea masiva a resureslor alternative si cind Romania a bagat capul in nisip.

 20. 20 ion adrian mai 26, 2008 la 1:40 pm

  @Draghi,
  Cum crezi ca azi in romania inafara unei ocupatii rusesti s-ar mai putea instaura o dictatura?
  Capitalism de cumetrie, salbatic, egoist, ticalos, inuman, sud american, DA, democratie viciata de economic pana la anulare DA, dar toate astea de fapt cu voia mai mult sau mai putin lenesa si complice a electoratului, constienta sau inconstienta, indiferenta sau preocupata din an in paste, si asta, cat timp nu se va muri majoritar de foame, si cat timp cei care vor muri astfel, vor mai putea sa spele vre-o podea, vre-un batran la fund in europa etc.
  Apoi mai vedem, atunci se va putea vedea orice, dar nu de la alde Base va veni.

 21. 21 A.C. mai 26, 2008 la 1:48 pm

  Privatizarea PETROM ramane o mare pierdere strategica care ar fi bine sa fie explicata.
  Notez ca in privinta resurselor primare eu am o viziune radicala, inspirata de Georgescu-Roegen: Globalizarea trebuia precedata de mondializarea resurselor primare!
  Dar …
  cum globalizarea s-a declansat si resursele sunt mai mult sau mai putin nationale si/sau private, Romania trebuia strategic si tactic sa-si pastreze controlul asupra exploatarii propriilor sale resurse. Le-a daruit insa OMV si indirect Austriei!
  Va intreb:
  Cum ar putea fi reluat, la un nivel rezonabil, acest control asupra exploatarii resurselor si cum s-ar putea face ca redeventele sa nu ajunga procentual sa insemne aproape 0 odata cu cresterea pretului petrolului si celorlalte resurse naturale?
  Eu cred ca asta este o intrebare la care PSD va trebui sa reuseasca sa raspunda coerent pana in prejma alegerilor parlamentare.

  (Bine ca ati scapat de DIP! … parerea mea)

 22. 22 elisav8 mai 26, 2008 la 3:01 pm

  Domnule Nastase,
  Coborati un pic pe pamant caci de vorbe de critici aduse altora suntem satui.Dvs vorbiti astazi despre situatia de astazi de parca nu a existat si ziua de ieri. Unde sunt strategiile dvs? Cumva cand sa vandut Petrom nu erati pri politica? Nu v-ati gandit ca s-ar putea ajunge aici ? Altfel faci strategii cu burta plina credeti-ma (sunt in cunostinta de cauza cu strategiile adevarate).

 23. 23 blogideologic mai 26, 2008 la 5:21 pm

  @ Eugeniu Aldea
  Este perfect adevarat ceea ce spuneti. Cu un singur amendament. Chiar si intr – o universitate cu performante in R&D, studentii au totusi probleme. Iata marturia culeasa de pe alt blog: „Bologna/Cred ca astia vor sa faca experimente pe noi. Sa vada cat de confuz poate ajunge un student, cat de mult sa se streseze si cata incertitudine poate suporta. Dupa trei ani de facultate (care n-au nici macar utilitatea acestei paranteze), tre sa stii (ca de!, ai 21-22 de ani) ce master sa urmezi. Se mira cu totii: “Cum, tu iti dai licenta intr-o luna si nu stii la ce master sa dai?”, incat te fac sa te-ntrebi daca nu cumva esti pierdut. Din 100 de studenti de an 3, cred ca doar unul e convins ca vrea la un anume master (si asta probabil indrumat si indoctrinat ca aia isi doreste). In rest, atata nesiguranta, incertitudine, teama de ratare profesionala, frustrari si regrete n-am vazut la nicio categorie de oameni. Doar la studentii de an 3. Poate ca de-aia noul trend e sa dai o fuga in alta tara pentru un master scurt. Foarte bine! Sau cum se mira unii ca o prietena, studenta in an terminal 3, nu da la master anul asta, ca nu stie unde. Fata vrea sa stea pe bara ceva vreme, pana cand se hotaraste ce vrea. Munceste, incearca domenii diverse si abia apoi studii postuniversitare. Foarte bine!”

 24. 24 sfinx667 mai 27, 2008 la 2:29 am

  Domnule Adrian Nastase,
  De acord cu dumneavoastra, e stringenta necesitatea unei strategii guvernamentale prin abordare ferma, coerenta si implementabila a formelor energetice alternative, insa, avem nevoie, asa cum bine ati conturat si dumneavoastra de o baza de cercetare, implicit interes pentru renasterea invatamantului in domeniul energetic, ceea ce presupune alocarea unor fonduri …
  Ce viziune aveti in ceea ce priveste redresarea crudei si mohoratei realitati cu care ne confruntam, cateva exemple : dotari inexistente, inmultirea numeric a oraselor cu ” potential ” si interes in industrie dar devenite in scurt timp foste orase industriale, lipsa specialistilor si a profesionistilor ( la care atat de rar se face referire ), cine vor fi formatorii specialistilor din domeniul energetic de care avem nevoie si cine va decide cine vor fi ” alesii „, daca se vor ” imprumuta ” idei si strategii ale altora, vor fi ele compatibile din toate punctele de vedere cu ceea ce noi avem la indemana, lipsa garantiilor ca sub masca unor mult trambitate „posibile investitii ” sa ne procopsim cu cine stie ce alte dihanii, neavandu-le pe ale noastre deajuns pe cap, etc…exista un interes real pentru asa o mare provocare, caci e o mare provocare pentru Romania ? Avem curajul, fondurile, resursele necesare si intelepciunea de a merge pana la capat, adica la atingerea scopului, incat sa ne oferim sansa de a ne confrunta cu marea provocare ? …
  respecte,
  Sibilla

 25. 25 instalatorul mai 27, 2008 la 9:32 am

  Se intimpla sa fi abordat si eu subiectul pretului petrolului si sa cred ca, pe fondul pe care tocmai au fost descoperite uriase noi zacaminte in Brazilia, o atare crestere de pret cu un virf precizat este una indusa in mod constient si nu rezultatul unui dezechilibru cerere/oferta. Marturisesc ca nu stiu inca de ce puternicii lumii doresc sa duca pretul petrolului atit de sus intr-un timp asa de scurt: am citeva banuieli dar care sunt suficient de subtiri ca sa nu risc sa ma fac de ris scriind despre ele. In domeniul petrolului Romania nu prea mai are loc de strategie, fiindca nu mai are petrol al sau, mai putin clar pentru mine fiind ce s-ar intimpla cu zacamintele nou descoperite la noi: adica, de exemplu ce s-ar intimpla daca eu, sapind in curte la straturile de flori, as da de petrol, ca intr-o reclama de televiziune si nu peste budele lui 6 ori 9 vinatori, cum am patit in tineretea mea militara cu termen redus, cind am devenit cu toata compania arheologi fara voie si ne-am umplut cu totii de un parfum secular. Adica, ar veni austriecii peste mine sa-mi ia petrolul din curte, ori dl Tariceanu l-ar trimite pe dl Patriciu sa-mi ia curtea? Romania ar putea avea o strategie energetica si cred ca am mai comentat asa ceva la o alta postare a dlui Nastase; sigur ca asta inseamna mai mult decit o scutire de TVA pentru cercetare, pe care noi am avut-o si nu vreau sa va mai spun ce balamuc a fost, decit asa foarte pe scurt ca sa stie si dl Nastase: mai intii s-a dat scutirea, insa doar pentru ei, care erau doar un capat al lantului comercial, nu si pentru producatorii locali ori importatori; ca urmare, in prima faza, TVA-ul scutit trebuia inglobat pe sest in preturile aparent fara TVA. Dupa niste ani a aparut o reglementare si pentru celelalte verigi ale lantului comercial, dar suficient de greu de aplicat. Chestiunea ar fi mult mai simpla daca statul ar returna invatamintului si cercetarii TVA-ul platit, doar ca atitea averi s-au cladit pe returnari frauduloase de TVA. Asa ca pina la urma ideea ar fi nu ce facem, ci cum facem. Chestiunea energetica este pusa inca de pe vremea lui Ceausescu si reteta este in mare parte tot de pe atunci; atunci era insa greu sa aplici reteta fiindca era acel tip de comunism in care minciunile erau pe post de adevaruri – chestiune tinind de moralitate – iar acum e greu sa aplici reteta fiindca avem de-a face cu dorinta nationala de imbogatire rapida mai ales pe cai tenebroase si cu parvenitismul egoist care impiedica orice creatie serioasa: orice baiat care a facut parale cu sprijinul guvernelor va prefera, daca incepe sa-l usture factura la caldura, sa dea flacailor politici un telefon si sa mai faca un jaf de citeva zeci ori sute de milioane care sa-i acopere diferenta. Treaba se poate rezolva in citeva ore. Asa ca nu vom vedea vreodata un astfel de specimen consumindu-si o parte din viata si riscindu-si banii in investitii energetice pentru popor: la volanul unui Ferrari si cu un fotomodele pe genunchi e mult mai placut. Cum si guvernele au inceput sa depinda de ei – vezi si teoria statului cersetor scrisa cindva de dl Patriciu in foileton – si nu doar ei de guverne ca in urma cu nu multi ani, atunci nici guvernele nu prea se vor misca, fiind ocupate sa le produca noi bani prietenilor. Asa ca pina la urma tot viermii – cf. Elena Ceausescu – ori pulimea – cf. Traian Basescu – trebuie sa se descurce cum o putea.

 26. 26 ion adrian mai 27, 2008 la 4:57 pm

  @Instalatoru,
  Pretul petrolului ca si pretul surului si ca alte destule produse poate fi si desigur ca si este prilej de speculatii la bursa in jocul fie „a la baisse” fie „a la haute” joc care este pe fata neagra a foii de hartie pe a carei fata alba se afla banul ca instument de masura al valorii marfii si pe fata neagra cum zice perfect poporul nostru, ochiul dracului . Tot asa jocul de bursa, nu sporeste cu nimic valoarea adaugata, ci saraceste mai ales pe cei care isi protejeaza economiile cum pot si ei, si-i imbogateste pe cavalerii de industrie.
  Dar oricine se gandeste la faptul ca cerintele energetice ale omenirii cresc atat pe cap de locuitor al terrei cat si ca numar de locuitori si cand spun energetice ma gandesc la ambele tipuri de energie prima fiind cea neregenerabila deci in primul rand toate tipurile de combustibil(chiar si lemnul care se regenereaza totusi lent) si cea regenerabila si ma gandesc mai ales la hrana care se regenereaza in cicluri bi sau anuale, intelege ce ne asteapta si ce trebuie sa faca cei care gandesc pe termen lung dezvoltrea durabila a tarii, regiunii sau chiar a Terrei.
  Evident, la noi grija fiind doar jaful de resurse, nimic din toate acestea, nu s-a facut si repet ce am spus mai sus , un Tribunal al poporului nu este chiar ceva cu totul utopic.

 27. 27 ion adrian mai 27, 2008 la 8:23 pm

  @instalatorul,
  Erata:
  Ce sa fac… si doar am recitit imedit, dar nu am observat, insa poate ca intr-o lume in care totul e luat in raspar, aici la portile orientului si sur si aur merg la fel de bine, cam ca in poezioara de copii prostuti: mingea e la suru ,suru da cu c…:Goool!

 28. 28 Victor mai 27, 2008 la 8:45 pm

  Draga Sfinx, o avea Premierul multe defecte dar eu sunt convins ca viziunea aia la care te referi in comentariul „talica”-patent Leo, o are. A dovedit-o in mandatul sau ca stie cu ce se mananca guvernarea si stie sa puna tara pe roate. De altfel a fost singurul Guvern performant si niste destepti s-au gandit ca ar fi cazul sa rupem ritmul pentru ca , na, eram pe drumul cel bun si doar stim cu totii ca noua romanilor ne place sa traim rau. Acum nu o sa vina Premierul Nastase cu solutii miracol de fiecare data cand se gasesc niste neghiobi care nu fac nimic la guvernare ba mai mult, trag tara in jos. Dar asa cum am spus, unii dintre noi asta au dorit. Altfel nu imi explic ce cauta Tariceanu la guvernare si Base la Cotroceni…

 29. 29 starlete mai 27, 2008 la 10:57 pm

  Deja avem initiative de viziune strategica, urmeaza sa avem si altele. Vanzarea facuta de dl. Patriciu influenteaza stabilitatea energetica, dar mai avem de facut multe. Va multumim pentru centrala nucleara Cernavoda si sper sa avem preturi mici la energia electrica casnica.

 30. 30 sfinx667 mai 27, 2008 la 11:26 pm

  @Victor…pai ce sa caute si ei, ca toti ca ei, acelasi lucru 😉
  Suntem o tara in care se fura de mii de ani, si totusi inca o tara bogata…inca mai exista ce si inca mai sunt dihanii ca ei in peisajul mioritic….doamne, doamne , le mai da cate un ” semn „, dar la ei functioneza cultul personalitatii cu motor din alte ” dimensiuni „, deh…
  Sincer, nu am ceva anume cu nimeni, doar ca inca am retineri, iar eu numai fariseu sau fatarnica nu-s… domnul Nastase stie ca sunt genul de om care la o adica, din doua rele aleg cel mai mic rau, precum vezi, pe domnii Tariceanu si Rasescu, am subliniat, NEVER !
  Am zis, e o mare provocare, iar eu ca si voi, iubesc fiecare fir din pamantul romanesc 🙂
  Numai bine cavalerilor traci ,
  Sibilla

 31. 31 Victor mai 28, 2008 la 7:56 am

  Draga Sfinxule, ma indoiesc ca Premierul stie ce gen de om esti tu. Daca discutam strict despre guvernare nu inteleg aluzia ta nicidecum fina asa cum este obisnuit Premierul : „sunt genul de om care la o adica, din doua rele aleg cel mai mic rau”.

  Premierul Nastase si Guvernul pe care l-a condus a reprezentat un pas inainte urias pentru Romania, te invit sa studiezi putin la ce nivel economic se afla Romania in momentul in care Domnia Sa a preluat mandatul de Premier. De asemenea iti reamintesc ce munca uriasa a dus Guvernul Domniei sale pentru integrarea asta atat de dorita in Europa. Hai sa ne documentam putin inainte de a eticheta Guvernarea Nastase ca pe „un rau”. A sputea sa-ti scriu pagini intregi despre lucrurile bune ale guvernarii Nastase dar ce rost are cand eu zic ca orice om sanatos la cap realizeaza ca atunci era mai bine. Ca aveam o linie clara si ca tara mergea pe un drum ascendent. Ce este rau in toate astea?

  Eu zic sa lasam „efectele” pentru situatii cand se impun vorba Presedintelui Iliescu. Sa nu abuzam de dragul de a parea mai interesanti decat altii. Asa cum am spus, o avea Premierul multe defecte dar in materie de stiinta a guvernarii este nu as, este mega as.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: