Vineri, la prima ora (la ora 6), am plecat cu avionul din Tg Mures. In Bucuresti, am prins aglomeratia de pe DN1, la intrarea in oras. Calatoria de la Otopeni la Bucuresti a durat mai mult decat calatoria cu avionul din Mures. Dupa mai multe intalniri, am participat la decernarea premiilor in cadrul Olimpiadelor comunicarii. Nu aveam prea mult timp, inaintea de plecarea, din nou cu avionul – seara -, la Iasi. Am tinut insa sa-i felicit si sa le multumesc celor care au format echipa de tineri comunicatori pentru promovarea programului sugerat de mine si pe care ei l-au numit Civic after school.
Din nou in avion, am avut o calatorie interesanta si o discutie placuta cu Oana, o tanara si distinsa absolventa de medicina, angajata de o mare companie de medicamente pentru distributia lor din Romania. M-au interesat, asa cum banuiti, opiniile celor de varsta ei, si cu un statut social si economic mai ridicat, despre evolutiile politice, despre alegeri etc. Seara, am luat masa la pizzeria mallului din Centru. Ca sa nu existe ambiguitati, precizez ca am luat masa cu colegi de partid.
Ieri, am participat la reuniunea Forumului agricultorilor PSD, o structura de tip interfata intre departamentul de specialitate al partidului si zona de specialisti agricoli neimplicati politic. O reuniune de patru ore, deosebit de interesanta, unde a fost adoptat si un Apel public, in care sunt prezentate cateva zeci de doleante ale agricultorilor. Documentul va fi distibuit presei luni. Presedinte al Forumului, pentru urmatorii doi ani, a fost ales Ovidiu Natea, fost ministru al agriculturii, presedinte al organizatiei Mures, un specialist respectat, o persoana deosebit de echilibrata. Seara, am revenit, cu avionul, la Bucuresti. In avion, pe scaunul alaturat, o doamna plinuta, la vreo 40 de ani, cu doua buchete de flori, primite, probabil, la plecarea din Iasi, ma intreaba, la un moment dat, „Sunteti medic?” I-am raspuns, cu sinceritate, „Nu”.Parea usor dezamagita. „Semanati cu cineva…” „Locuiti in Iasi?”, am intrbat-o, la randul meu. „Nu”, mi-a raspuns, fara alte precizari. Vorbea bine romaneste. Poate cu un usor accent. Cine stie…
Seara, am iesit, cu familia, la o terasa din Herastrau. Era placut afara. O usoara briza, racoroasa, dupa canicula din timpul zilei.
Astazi, voi merge in Prahova. In principal, la Valea Calugareasca.
Apropo de Valea Calugareasca si de accidentul feroviar. In 2004, tot in preajma alegerilor locale, daca imi amintesc bine, a avut loc accidentul de la Mihailesti. Va mai amintiti, presiunea mediatica de atunci? Acum, se pare ca explicatia a fost una ezoterica, o mana criminala intinsa spre macaz, intr-un interval de 5 minute, intre trecerea trenului anterior si cea a trenului deraiat. Poate…Dar n-ar putea sa existe si o alta explicatie, legata de uzura materialului rulant si a infrastructurii feroviare, in conditiile lipsei investitiilor in acest domeniu?
Pe curand.
Mai sunt oameni care nu vă cunosc, precum doamna din avion?!
Un soi de „medic” tot sunteţi, numai să aibă încredere în dvs. „pacienţii”… că boala s-a cronicizat de vreo 4 ani… 🙂
Iertaţi-mi cinismul, dar nu mă pot abţine…
Dacă este să fiţi „medicul” politicii dâmboviţene, măcar să nu fiţi „doctor fără de arginţi,” pardon, „doctor fără de partid,” ca SORIN OPRESCU… 🙂
Intuitia doamnei respective este corecta. Sunteti „doctorul” care ne poate vindeca de marasmul cronic in care ne zbatem din 2005.
Posibil răspuns:
– Sunteţi medic?
– Nu, blogger! Şi, în timpul liber, Prim Minstru…
Îmi aduceţi aminte de modul în care se prezenta NAE IONESCU.
– Eu sunt NAE, negustor de cărţi. Şi, în timpul liber, profesor universitar….
@Adrian Nastase
Vai, vai, domnule Nastase. Nu v-a tentat s-o invitati pe doamna din avion la cina?. Ati fi putut verifica cat valorati ca om oarecare. Sau ati fost refuzat nefiind nici macar medic.
Visez la o Romanie in care cei mai multi locuitori sa n-aiba habar cine-i presedinte si cine-i premier.
@ Mihnea Georgescu:
Chiar nu ştiam această butadă a cojanului brăilean Nae Ionescu. Dar nu ştiam eu multe despre Nae Ionescu. Aţi citit prelegerile anului 1926, acelea despre realitate şi cauzalitate ? Eu le-am citit abia după anul 1989. Dar cand eram student prin anii ’60 am auzit, fără să vreau, un fragment de conversaţie la cantina din pasajul Victoriei, în care cineva pronunţa o frază extrem de inteligentă. Abia după 1989 am recitit fraza în prelegerile lui Nae Ionescu din anul 1926. Dovadă că prin anii ’60 mai erau în Bucureşti oameni care păstrau texte de Nae Ionescu, şi chiar le reciteau cu mare atenţie!
Mihnea
La ce anume va referiti cand ati spus „Mai sunt oameni care nu vă cunosc, precum doamna din avion?!”
ORBAN MI-A DAT CU CEASU-N CAP!
Ieşit prin Piaţa Veteranilor, ca tot turcul pripăşit în Bucureşti, după târguieli: struguri afuzalii, hazmaţuchi, susan, halva, nuga şi ghimbir… am observat cu venerabilii cetăţeni de vârsta a 3-a şi a 4-a primiseră ceasuri de la un roi de tineri frumoşi, îmbrăcaţi în galben. O doamnă protesta energic: „Ei, asta-i acum! O să-l pun pe ORBAN pe perete!”
Atmosfera era potopită de un val de aer cald, din Nordul Africii… spre care mă trage aţa… spre pustia Egiptului… vorba Sybillei, care spune că Sf. Ap. Andrei s-a stabilit într-o peşteră din Pustia Dobrogei (ce mi-a plăcut formula – „pustia Dobrogei,” că doar la Reşiţa e civilizaţie saxonă, nu?). Era o căldură caragialienă, de Căldură Mare… „Amice, eşti idiot! – Nu, domnule!” 🙂
Eu nu am primit superbele ceasuri galbene pe care scria Ludovic Orban, cu margine de imitaţie de lemn… ceasuri de perete Quartz. Dar nu îmi pare rău. Ce pot spune: I-A SUNAT CEASUL LUI ORBAN?! SAU I-A VENIT CEASUL?!
Tot nu înţeleg de ce vrea ungurul catolic din Braşov Primăria Bucureştilor, „acum şi-n ora morţii noastre…” ORA PRO NOBIS PECATORUM…
Aici suntem în Orient…
P. S. Sper că nu vă deranjează articolul de mai sus, domnule Năstase, ca „austriac” vreau să spun, la origine… 🙂
@ AN
Este bine ca ati abandonat biroul si v-ati inscris personal intr-un veritabil maraton prin tara. Ne dorim sa fie incununat de „SUCCESURI” !
PS – care este adevarata stare de spirit prin tara (orase/sate) ?
PPS – prevad si eu ca veti avea cam acelas statut ca si dl. Sorin Oprescu si veti deveni (cu sau fara voia marelui partid) un fel de „medic” de prima clasa al inimilor noastre suferinde …
@ ANeul
Aha, deci până la urmă tot aţi sărbătorit lansarea la apă a blogului! Care e tăuraş, ca celălalt arogant, Ciutacul (i-aş fi spus şi p-acilea la mulţi ani, dar omoram prea mulţi „adoratori”…), nu rac ca dvs şi… mai ştiu eu un (d)rac 😉 …
Şi, ce cestie, cât e de mică lumea, se pare că v-a ratat la mustaţă să plătiţi cu… mici şi bere evenimentu’, că bicicletili trece printre terase, nu prin…
Va felicit pentru ritmul electoral autoimpus. Rasplata va fi numai la prezidentiale. Daca-mi permiteti un sfat: atacati mai direct, lasati stilul prozaic si aerul doctoral fiindca nu sunt vremuri pentru studiatul buricului.
Tine-ti cu cei multi si blocati-va busola pe interesul national. Este reteta unica pentru a castiga bataliile electorale care vin si de care depinde soarta tarii la fel ca-n anul 1989. Stanga cu tricolor trebuie sa invinga. Lupul Alb va sprijina.
… eu m-as fi recomandat asa: „sunt Traian Basescu si sunt…presedinte”.
Pe când în Dâmboviţa?…Nu de alta, dar ne obişnuiserăm cu dumneavoastră aici.
Şi…da, ar trebui să existe şi o altă explicaţie. Vreau să vă spun că în seara în care a avut loc nefericitul accident de la V. Călugărească, Ludovic Orban se afla la Pucioasa. De aici a plecat la locul accidentului după care s-a reîntors pentru lansarea candidatului PNL la Primăria Tgv. Am insistat pentru o declaraţie, alta decât cea pe care o dăduse la Valea Călug. Din păcate, acelaşi ezoterism, aceeaşi vagă şi total nesatisfăcătoare explicaţie cum că ..”se pare că cineva a umblat la macaz”. Nimic despre „s-ar putea să avem şi noi o vină”.
Dar ce-am tâmpit?
Ne vorbea doar omul care va pune Capitala pe butuci..ăăă..pe roate…
Petruţ Dumitru
Dragă Oana,
M-am referit la faptul că AN este celebru, cum şi merită!
Dragă Titus Filipaş (Blog Ideologic),
Oarecum brăilean, având origini greceşti (din vechi familii de negustori levantini), mă socotesc şi eu… Bunicul meu patern, născut la 1899 (!) studiase la Seminarul Teologic de la Brăila… În jurul anului 1900, Brăila era un oraş cosmopolit, poate mai ceva ca Bucureşti, iar Constanţa nu se ridicase încă suficient. Eu sunt născut în Constanţa, în anul de graţie 1979, în centrul vechi al Constanţei, nu ca Băsescu în cartierul ceauşist de blocuri al parveniţilor moldoveni – Tomis Nord.
Centrul vechi al Brăilei păstrează aroma acelor vremuri… M-a impresionat în mod special Sinagoga din Brăila, să nu uităm că Brăila era şi oraşul lui Iosef Hechter sau MIHAI SEBASTIAN.
Întâmplarea cu Prezentarea lui Nae Ionescu ca „negustor de cărţi” este descrisă în:
Mircea Vulcănescu, NAE IONESCU. AŞA CUM L-AM CUNOSCUT. Bucureşti: Humanitas, 1992. Pagina: 40.
Îmi permit să citez in extenso întâmplarea cu voia şi binecuvântarea Domnului Preşedinte, pentru că merită:
„Amintiri de la Centrala Cărţii. Într-altă zi, prin 1923-1924, Nae Ionescu s-a dus la Ministerul de Interne cu o treabă. Era subsecretar de stat tânăr de tot, întâia oară, Tăttărescu. Nae Ionescu nu intrase încă în viaţa politică. Era director – dacă nu mă înşel – la Centrala Cărţii. Un şef de cabinet îl opreşte, scurt: – „Mă rog, cine eşti dumneata?” Şi Nae se recomandă: – „Eu sunt Nae – şi, după un timp – … Ionescu.” – „Nae Ionescu?” face şeful de cabinet nedumerit, numele nespunându-i nimic deosebit. „Şi ce doriţi? Profesiunea dumneavoastră?” – „Negustor, îi răspunde atunci Nae Ionescu. Negustor de cărţi. Şi când mai am vreme mai fac, aşa, şi pe profesorul universitar!…” ”
Savuroasă întâmplare! Mă bucur să aflu că sunteţi brăilean, din Vechea Brăilă…
Domnule Nastase, imi vine greu sa recunosc dar sunteti dulce !…mi-a placut aceasta relatare plina de umor si sinceritate din avion.
Poate ca unii va prefera si altfel dar mie imi plac oamenii sinceri si nu pot sa nu recunosc acest lucru cand se petrece cu adevarat.
Pt. povestea aceasta nostima din avion despre care ne-ati spus si noua, va promit ca nu voi mai posta nici un comentariu rautacios la adresa dumneavoastra.
Incepeti sa semanati cu dl. Iliescu iar asta place romanilor, va garanteaza succesul sa stiti.
Si poate ca ati fost sincer si cand ne spuneati de „penitenta”.
Bafta in campanie !
Mai mult despre ce s-a discutat in Forumul Agricultorilor de la Iasi puteti gasi pe Blogul Departamentelor PSD
@ Mihnea
Mulţam, m-ai scutit de o undiţăreală prin care, presupun, pe mulţi aş fi şocat! Te-aş felicita pentru niscai postări de pe acest fir, da’ promiţi să nu spui la nime’? 😉
Dragă Mihnea Georgescu,
eu cred că toate oraşele româneşti de la Dunăre, începând cu Turnu Severin, au în ele atâta civilizaţie a excelenţei, încât constituie o Universitate Europeană a Dunării de Jos!
Blogul Departamentelor PSD trebuie să clameze public că este un think tank, şi trebuie să demonstreze realmente aceasta prin nişte fragmente credibile de discurs! Măcar câteva fraze care nu sunt în limbajul de lemn.
Dragă Leo,
Mulţumesc.
Dragă Titus Filipaş (Blog Ideologic),
Ai dreptate în ce priveşte oraşele dunărene. Să nu uităm că şi Ion Iliescu este din OLTENIŢA.
sa mai incercam din cand in cand si alte ”avioane”
http://iavaleriana.wordpress.com/