Recunoasterea statelor si a guvernelor

Intr-o definitie general acceptata a recunoasterii in dreptul international, se considera ca aceasta consta in exprimarea unilaterala a vointei unui stat de a constata ca valabile si opozabile, in ceea ce-l priveste, fapte, acte sau situatii juridice date ce pot avea, astfel, consecinte asupra drepturilor, obligatiilor si intereselor sale. Recunoasterea unui stat consta in actul prin care un stat admite ca o entitate politica indeplineste conditiile specifice ale unui stat nou (ia act de aparitia acestui nou subiect de drept international), avand personalitate juridica deplina in ordinea internationala si isi exprima vointa de a-l considera ca membru al comunitatii internationale.

Recunoasterea unui stat are, in principiu, un caracter discretionar, in dreptul international neexistand nici o obligatie, respectiv interdictie, a recunoasterii.  Statele pot astfel sa se abtina de a avea o comportare activa fata de noul stat. O asemenea activitate consta in stabilirea de relatii juridice, manifestate, de pilda, prin schimb de ambasadori, incheierea de tratate sau organizarea cooperarii in diferite domenii si echivaland cu recunoasterea noului stat.

In dreptul international contemporan, caracterul total discretionar al recunoasterii este insa pus sub semnul intrebarii. Aceasta avand in vedere, in principal, faptul ca principiul interzicerii recurgerii la forta pe plan international, prevazut in articolul 2 paragraful 4 din Carta ONU, implica respingerea opozabilitatii internationale a unor situatii teritoriale obtinute prin folosirea fortei. In acest sens, Declaratia cu privire la relatiile prietenesti si cooperarea dintre state in conformitate cu Carta ONU – Rezolutia Adunarii generale nr. 2625 (XXV) – stipuleaza ca teritoriul unui stat nu poate face obiectul unei ocupatii militare sau al unei achizitii teritoriale. Ca urmare, nici o achizitie teritoriala obtinuta prin folosirea fortei sau amenintarii cu forta nu va fi recunoscuta ca legala.

Mai mult, sunt situatii in care se considera ca exista chiar o obligatie de a nu recunoaste, ca forma de sanctionare a unui act ilegal.

Continuarea o puteti citi aici. M-am gandit ca ar fi util sa pun la dispozitia celor interesati subcapitolul referitor la recunoasterea statelor si a guvernelor din manualul de „Drept international contemporan”, editia a 2-a (a 3-a editie fiind in pregatire), publicat la Editura All Beck, in 2000, manual pe care l-am inceput cu regretatul Alexandru Bolintineanu si pe care l-am continuat cu Bogdan Aurescu.

44 Răspunsuri to “Recunoasterea statelor si a guvernelor”


 1. 1 Literă februarie 19, 2008 la 4:04 pm

  Desi nu sunt cunoscator al chestiunii, cred despre Kosovo ca era deja subiect de drept international. La fel se intampla si cu Transnistria.
  Subiect de drept international este si Kurdistanul (Tratatul de la Sevres)
  Presupun ca, debicei, starea de subiect de drept international precede aparitia noului stat su nu este ulterioara.
  Deaceea internationalizarea chestiunii este o etapa cvasiobligatorie.
  Ma intreb, daca Europa este atat de indolenta cu aparitia unui nou stat, ar putea avea aceeasi atitudine la disparitia unui stat. Ma gandesc la Anschluss.

 2. 2 Victor B februarie 19, 2008 la 4:15 pm

  In legatura cu recunoasterea statelor si guvernelor : observ ca participati la alegeri pentru conducerea CN al partidului. Sper sa nu faceti aceeasi greseala pe care ati facut-o atunci cand ati incercat sa-l inlaturati Iliescu…. Adica sper ca faceti ce va spune el. Altfel, parerea mea in legatura cu situatia de astazi este ca sunteti principalul „artizan” al acesteia. Adica, cam tot ce se intampla in PSD si nu numai, este rezultatul miscarii pe care ati vrut (ati fost obligat) sa o faceti de a-l inlatura pe Iliescu (dar dumneavoastra stiti f bine asta nu?). Asta nu inseamna ca nu va admir pentru potentialul fantastic pe care il aveti. Insa, acum cred ca va bazati iar pe Iliescu sa va ridice. A mai facut-o odata… Succes si sper sa va vad Presedinte.

 3. 3 baubau februarie 19, 2008 la 4:54 pm

  Domnule Nastase,va rog sa ma contraziceti daca gresesc;mentinerea trupelor in Kosovo sub mandat UE nu inseamna recunoasterea de facto a independentei provinciei?Pentru ca nerecunoscand independenta,in mod logic Kosovo este un teritoriu sarbesc,iar UE nu are acceptul statului sarb pentru a putea trimite trupe acolo.Pentru statele care recunosc Kosovo nu e nici o problema in acest sens,dar pentru Romania,care nu o face,inseamna o incalcare a suveranitatii Serbiei.

 4. 4 ion adrian februarie 19, 2008 la 5:20 pm

  @Baubau,
  Buna intrebare.

 5. 5 ion adrian februarie 19, 2008 la 5:39 pm

  Totusi sa mai si radem;

  Titlu pe blogul Elenei:

  „Ce ne mai spun pasaricile”

  Lieratule cum suna zicerea aia : ..mal …qui pense?

 6. 6 Ovidiu februarie 19, 2008 la 5:44 pm

  D-le Adrian Nastase, trebuie de precizat ca si la 9 mai 1877 Adunarea Deputatilor in frunte cu Mihail Kogalniceanu au proclamat independeta a Romaniei la fel ca-n Kosovo, adica „ilegal”

  Romania a avut marele noroc deoarece intre 1877 – 1978 razboiul dintre Rusia si Imperiul Otoman.

  Tratul de la Berlin.
  ––––––––-
  Era un act de finalizarea Congresului de la Berlin, unde au participat, Monarhia dualista sau dubla monarhiei Austro-Ungaria (1867-1919) inainte era imperiul Austriac rezultatul Revolutiei maghiare din 1848), Marea Britanie, Franta Germania si Italia. unde s-a recunoscut Romania ca stat independent (fara TRANSILVANIA), acest tratat a avut loc pentru a incheia razboiul dintre Rusia si Imperiul Otoman, FARA ACCORDUL Ungariei se poate ca in ziua de azi nu exista statul Roman derivat din latinescu „Romanus”
  Ungaria avea regat inca din anul 998 – 1000 si regi maghiari : regele Stefan I, si regele voivod Gyula (Tatal Saroltei, mama primului rege maghiar, Stefan I.)

  In Transilvania, ultimul voivod dupa infrangerea de la Mohacs in 1526 era Ioan Zapolya pe vremea acea nu exista statul roman doar principate.
  Mopldova si Valahia (Muntenia) Din 1867 iarasi Ungaria revine la conducerea Transilvaniei pina in 1918.

  Ca sa fie mai clar statul Roman s-a nascut (cu Transilvania) la Tratatul de la Trianon 4 iunie 1920, ca „Marea Unire” era un act ilegal, daca ne luam dupa Kosovo.
  Daca Ungaria nu intra in primul razboi mondial in ziua de azi Transilvania era o parte din Ungaria.

  Unicul document care arata ca in Transilvania existau Vlahi este mentionat de Anonymus, (P) din cronica Gesta ungarorum de la sfarsitul secolului al XII-lea.

 7. 7 lupascu februarie 19, 2008 la 6:25 pm

  e vremea talharilor!!! PE VREMURI LI SE SPUNEA,, FIU DE CATEA”, ALTII SPUNEAU,,PORC DE CAINE” AZI UNII SPUN SAN OF DA BICI[ASA SE AUDE ,NU STIU CUM SE SCRIE] CAND ERAM COPII SPUNEAM,, CINE ZICE ALA E!! CINE ZICE CEL MAI DES,, SAN OF DA BICI” SAU MADAR FACAR ???? CUMVA UNII CE CONDUC AZI LUMEA???

 8. 8 diogenecainele februarie 19, 2008 la 7:12 pm

  Despre condițiile recunoașterii unui nou stat am ideea aproximativa a cititorului de ziare. Ma uit totuși la consecințe, și la fel cred că fac și membrii tuturor mișcărilor separatiste, care cu siguranță nu sunt profesori de drept internațional și nici nu vor citi ”small print”-ul UE că asta nu poate crea precedente (pt simplul motiv ca rnefiind specialisti, acestia nu inteleg la ce ar fi precedent si la ce nu, precum si alte arcane ale disciplinei). Faptul că recunoașterea a avut loc mi se pare o gafă diplomatică de proporții, poate cea mai gravă după primul război mondial. Cred că americanii si-au urmărit obtuz interesul, iar unii europeni pur si simplu au vrut sa se spele pe maini de o situatie dificila care risca sa se eternizeze.

 9. 9 Literă februarie 19, 2008 la 7:55 pm

  Din profunzimile „Jurnalului National”:
  „Indepententa Kosovo comentata in tacere la Tiraspol si Chisinau”
  Ciutacule, tu cand vorbesti, sa taci!

 10. 10 Emil Pfeiffer februarie 19, 2008 la 8:09 pm

  Domnule Nastase,
  In primul rand va doresc succes la candidatura in CN. In alta ordine de idei, din discursul presedintelui, am inteles ca nerecunoasterea „statului” Cosovo nu este pe placul lui, dar, o face, pentru ca asa vrea majoritatea. (De fapt si din nuantarile d-lui Degeratu, tot asta rezulta). Eu cred ca vom recunoaste provincia Cosovo, iar acest lucru se va intampla destul de repede, pentru ca asa vor alte forte. Am deptate?

 11. 11 Victor B februarie 19, 2008 la 8:15 pm

  Trupele din Kosovo sunt sub mandat O.N.U nu U.E.

 12. 12 alegatorul vesel februarie 19, 2008 la 8:17 pm

  @ Ovidiu
  Esti intr-o mare eroare, România nu era provincie turceasca, nu era a turcilor. Kosovo a fost si este al sarbilor, inchipuie-ti ca la Alba Iulia sau la Iasi ar migra 1 mil. de senegalezi care s-ar inmulti in 100 de ani si s-ar declara apoi republica.
  Faptul ca albanezii s-au inmultit in Kosovo ca iepurii nu e vina sarbilor. De ce nu emigreaza in Albania cu totii.
  Americanii nu vor decat depozitele de minereuri din muntii din zona.
  In provincia indiana Kasmir sunt mari probleme de 50 de ani, intrebat un oficial american de ce nu intervine SUA, a spus ESTE CUMVA PETROL SAU ALTECEVA CARE SA NASCA PROFIT?

 13. 13 alegatorul vesel februarie 19, 2008 la 8:20 pm

  D-le Nastase la un curs de Drept International Public ne-ati vorbit de bunele oficii si medierea. In problema regiunii sarbe Kosovo nu am prea vazut asa ceva.
  A fost acel nordic care nu are cum sa inteleaga Balcanii. A facut un plan de somn al ratiunii si a plecat.Pacat!

 14. 14 Stefan RADOVEANU februarie 19, 2008 la 8:38 pm

  Catre Adrian NASTASE,

  Inceputul este bun, veniti in conul de apreciere.
  Efortul merita sacrificii, de azi dimineata ideea s-a schimbat.
  Ati inteles bine notiunea de imbecil.

  Adaptarea si schimbarea este calitatea omului modern, a politicianului profesionost.

  Incepeti a fi apreciat, de la Adrian NASTASE, se astepta inca eforturi.
  Primul efort, sa demonstrati clasei politice din ROMANIA ca decizia luata a nu recunoaste, Independenta, este falsa si lipsita de valoare pentru viitorul ROMANIEI.

  Depinde de AN a ameliora profilul politic si civic.

  Cu bine

  NB

  Acest consulting este gratuit pentru binele natiunii

 15. 15 lupascu februarie 19, 2008 la 8:44 pm

  SUNT TARE CURIOS CUM SE VA COMPORTA BIZONUL TURCESCU DISEARA?? DUPA EVLAVIA SI SMERENIA CU CARE SORBEA INEPTIILE BASESCULUI, IERI!! CRED CA ASA ARATA SI MOISE CAND I S A INFATISAT DUMNEZEU PE MUNTELE SFANT!!!! PUAHHHH!!!

 16. 16 lupascu februarie 19, 2008 la 8:49 pm

  SUNT CURIOS – SI MAI TARE CURIOS- SA AFLAM CE AUDIENTA VA AVEA , COMPARATIV CU CEA ANEMICA DE IERI!!! REGRET CA VOI FACE SI EU AUDIENTA ACESTUI BICISNIC INDIVID SI RATALITATII !!

 17. 17 Victor B februarie 19, 2008 la 8:50 pm

  Misiunea EULEX din Kosovo va fi sub mandat U.E. dar EULEX nu implica trupe de mentinere a pacii ci personal si logistica pt politie si justitie. De unde si numele : Lex = Lege in latina. Eulex se bazeaza pe Rezolutia O.N.U 1244. Aici intradevar este o problema legata de misiunea in sine care va consta in sprijinirea institutiilor din Kosovo, a autoritatilor si a fortelor de ordine. Cam in 3 luni tarile membre au obligatia sa trimita acolo personalul. Pe de alta parte, Bruxelles ul a cerut O.N.U ca trupele KFOR sa nu paraseasca zona. Acum, daca retragem trupele KFOR, si trimitem personal Eulex este intradevar o chestiune de dezbatut. Pt ca vom participa la misiunea Eulex. Presedintele a informat printr-o scrisoare Parlamentul in legatura cu aceasta decizie a U.E. Insa, suntem in familia E.U. si trebuie sa ne supunem deciziilor Bruxelles ca ne place sau ca nu ne place. Atunci cand Bruxelles ul vrea sa scoata taxa de prima inmatriculare, ne place. Deci….Pozitia noastra este clara : ca stat nu recunoastem Kosovo. Pe moment. Asta zic eu. Ce inseamna ca nu recunoastem, se va bate cap in cap la un moment dat cu pozitia Bruxelles ului si va trebui probabil sa recunoastem Kosovo. Dar asta este doar ce cred eu.

 18. 18 Literă februarie 19, 2008 la 9:01 pm

  @Ovidiu
  Cam amesteci lucrurile. Toate actele despre care vorbesti sunt de domeniul „Drepturile razboiului”
  Dreptul international actual are la origine dreptul razboilui care a evolut spre reglementari ale pacii si convetuirii statelor.

 19. 19 Victor B februarie 19, 2008 la 9:09 pm

  P.S KFOR sunt trupe NATO sub mandat O.NU. Vezi rezolutia 1244.

 20. 20 ion cj februarie 19, 2008 la 9:14 pm

  cu kosovo ne vom descurca dar mai greu ne va fi cu trianonul. stiti ca degeratu s a intors . a spus ca romania isi poate modifica pozitia.

 21. 21 lupascu februarie 19, 2008 la 9:19 pm

  ,,dreptul international contemporan!!???? CE GLUMA SINISTRA!!! ASA CEVA NU MAI EXISTA!!! O.N.U. ESTE O FANTOMA LA FEL CUM A FOST SOCIETATEA NATIUNILOR IN PERIOADA INTERBELICA!!! ACUM DREPTUL CELUI MAI TARE SI MAI MARE ISI FACE MENDRELE – VOM[AM] DEVENI [T] O URIASA TURMA DIN FERMA ANIMALELOR!! CE OROARE!!COW-BOYY NE CALARESC ,, CA PE NISTE BIVOLI”!! ,,GO HOME, AMERICA!! DICTATUL REINVIE CA MODALITATE DE REZOLVARE A PROBLEMELOR TERITORIALE SI RETRASEAZA GRANITE SI ,,CREEAZA NATIUNI!!! POPORUL KOSOVAR – ABOMINABILA CREATURA , AVORTON AL INEPTIEI GLOBALE!!! EI NU SUNT DECAT NISTE ALBANEZI CE TRAIAU IN AFARA GRANITELOR ALBANIEI !! LA FEL CUM SI SECUII[????] SUNT NISTE ,,UNGURI” CE TRAIESC IN AFARA GRANITELOR UNGARIEI!!CAT VA DURA PANA LA DECLARAREA INDEPENDENTEI DE CATRE EI??? DUPA CUM S AR PAREA , NU PREA MULTI ANI!! NOROCUL NOSTRU AR PUTEA VENI DIN FAPTUL CA MENTALITATEA DE SLUGA SI LACHEI NE A FACUT SA VENIM CU UN PAS IN INTAMPINAREA DORINTELOR STAPANULUI ,, LICURICIULUI MARE”. SI S AR PUTEA SA SCAPAM!!!

 22. 22 Bibliotecaru februarie 19, 2008 la 9:32 pm

  Oarecum offtopic, dar cu mare legătură in ceea ce priveşte statul de drept…
  Se pregăteşte ceva şi vă sfătuiesc să nu o trataţi cu uşurinţă:
  http://giconet.blogspot.com/2008/02/veniturile-suplimentare-oferite.html

 23. 24 mircea f. februarie 19, 2008 la 9:57 pm

  Legi,tratate,declaratii!….,sunt facute pentru a fi respectate,dar,de state mici.
  Marile puteri nu le respecta, si aici este problema.O.N.U ca de obicei depasit de situatia din Serbia, si nu numai.

 24. 25 Ierdan februarie 19, 2008 la 10:07 pm

  De fapt toata discutia pe care o faci,este de fapt o reclama mascata pentru manualul de drept imternational,noua editie(a III-a)la care esti cooautor si probabil este obligatoriu pentru studenti.Este normal sa incerci sa faci rost de bani,fiindca probabilca rezerva de matusi Tamara s-a epuizat.Este o miscare de diversiune,invatata de la bolsevicul veninos,odios si ticalos,tov.iliescu.

 25. 26 Leo februarie 19, 2008 la 10:16 pm

  @ Lupaşcu
  Păi cine să zice dacă nu ăia care ie?! Au oare ce e poporul american dacă nu un amalgam de aventurieri, curve şi sclavi, un creuzet în care se tot adună de două-trei sute de ani gunoaie de prin ioropa, asia, africa şi… mehico?! La confluenţa dintre mafia di filli di putana, yakooza de samurai, traficanţi latino-americani, fanatici musulmani asiatici şi „afro-americani” (ce curios că şi ăstora le plac denumiri „inventate” în genul…„rromi”..), başca niscai condimentare cu prepuţ de popor ales prin uolstrituri ori holivuduri selecte, ce-ai vrea, limbaj academic?!
  Singura lor specialitate e marketingul: că doar au la dispoziţie singurul target căruia poţi să-i demonstrezi printr-o campanie bine dirijată că negrul e alb, ăl mai stiupid pipăl din lume… Să vază acu alde Lăpuşneanu cum e cu cestia aia, proşti, da’ mulţi! Muuulţi…
  Iar când un prost aruncă o piatră în baltă…

 26. 27 mnd februarie 19, 2008 la 10:33 pm

  Chiar acum am vazut la TRV ca veti candida. Foarte bine. Sper ca relatia cu Dl GEOANA este buna .
  Kosovo -diverse interese .
  S-auzim numai de bine !

 27. 28 timus februarie 19, 2008 la 10:58 pm

  DOMNULE ADRIAN NASTASE,

  Cred ca aceasta declaratie de independenta constituie un gir dat talharilor
  de catre alti talhari,in sec.3 nu mai este posibil asa ceva.Am urmarit emisiunile la care ati participat,fara a aprecia ca va laud,am observat ca
  d-voastra predati lectii de diplomatie,de comportament international al statelor si unor asa -zisi „actori politici care se pretind campioni ai democratiei”dar rog sa ma intelegeti ca eu ca individ din interventiile acestora n-am putut retine absolut nimic deoarece ei cred ca vorbesc doar ptr. ei,ceea ce conduce la o anumita lehamite din partea populatiei.
  Personal ma bucur nespus de mult de modul de abordarea globala dar si regionala a problemei respective,dar cel mai mult va declar ca sunt incantat de hotararea luata privind candidatura la presedintia CN alPSD
  ceea ce-mi da speranta ca in viitor PSD v-a castiga alegerile si v-a aduce ROMANIA acolo unde-i este locul,ca veti milita necontenit ptr. stabilitatea,credibilitatea si garantia institutionala a parlamentului,guvernului,justitiei,administratiei prezidentiale.As dori sa va reamintesc ca eu sunt cel care v-a dat raportul la Cercul Militar PITESTI
  in 2004 cand erati in campania electorala,dar spre neplacerea mea si
  nemultumirea romanilor acea campania a fost furata de mafioti care au
  facut si fac politica tarii in birturi ,intre sprituri.
  Doresc sa ajungeti cat mai curand presedintele pe care il merita romanii
  eu asa cum v-am raportat si anterior voi face tot ce-mi este permis ptr.
  promovarea imaginii reale a lui ADRIAN NASTASE dar domnule premier
  ptr. reusita va trebuie o ehipa loiala si profesionista.

  Multumesc pentru atentie.

  Cu aleasa consideratie,
  Timus

 28. 29 cardos mihaita februarie 19, 2008 la 11:48 pm

  avand in vedere ca ati fost un lider marcant in politica din Romania si ati reprezentat pentru tineretul din Romania o figura emblematica datorita faptului ca ati fost un tanar cand ati intrat in politica, tinerii din Romania se intreaba de ce nu incercati sa intrati iarasi in primele randuri unde cred ca va este locul. Va astept sa fiti iarasi in fata ca s-a am pe cine alege….si nu lasati romani sa isi pune votul pe cineva pe care nu apreciaza…va multumesc si va asteptam

 29. 30 Stefan RADOVEANU februarie 20, 2008 la 12:15 am

  Am vazut ambele emisiuni, concluzia,
  MINCINOS si SMEKER

  De 40 profesor la universitate, deci a inceput la 18 ani activitatea de profesor

  Isi lauda dusmanii politici, smekerie de Ferentari

 30. 31 Leo februarie 20, 2008 la 12:32 am

  ei, na!
  în patria în care jmecheria a ajuns în scaunul regelui, să mai faci pe careva smeker e chiar o glumă!
  dar de ce să mă mir, că doar, după atâta jmecherie ridicată la nivel de artă de demagogi de toate culorile, nu mai suntem în stare să recunoaştem că a fi om politic înseamnă, totuşi, să ştii să nu trânteşti nicio uşă, să le laşi pe toate (între)deschise…
  între „politica e arta compromisului” şi „politica e o curvă” am ajuns să vedem peste tot numai… curve…
  evident, doar pe trotuarul „celălalt”, că pe al nostru e doar… „compromise”…

 31. 32 asistent februarie 20, 2008 la 12:37 am

  D-le Nastase ,am solicitat o audienta la biroul parlamentar din str.Lipscani ,d-l. S I , trebuia sa-mi confirme data . Au trecut doua saptamani ……..

 32. 33 Leo februarie 20, 2008 la 12:42 am

  @ Ovidiu
  unde ai studiat, maică, istoria, la Budapesta sau la Viena???!
  p-acolo ştiam că se învaţă că ăl mai mare rege al hungariei (n-o să pricep niciodată de ce-şi renegă originea şi preferă să-şi spună maghiari, nu unguri), după Istvan I-ul, s-a cam născut, să vezi întâmplare, din ceva ce nu exista prin Transilvania – „ne-valahul” Iancu… tata lu’ Mathyas Corvin…
  oricum, de-a dreptul discutabil demersul de a opera pe bază de bibliografie selectivă din epoci total fără legătură şi să faci o paralelă între trasări de graniţe la vremi de război şi ce se face acum cînd, totuşi, Tratatul ONU cu care s-a şters Ghiţă Tufălău la cestia aia pupincurită de toţi faliţii ioropei, există! sau exista…

 33. 34 superpaul februarie 20, 2008 la 2:12 am

  Felicitari pentru depunerea candidaturii pentru presedintia Consiliului Naţional, succes, astept cu nerabdare sa va felicit pentru alegerea in functie…

 34. 35 alex1977 februarie 20, 2008 la 9:16 am

  Din pacate pentru marile puterile dreptul international se aplica doar daca este in interesul acestora. Asa este lumea si asa va ramane.
  Important este ca noi sa ne cunoastem interesele si sa intram de partea unei superputeri (Rusia sau SUA)

 35. 36 Gabriela Savitsky februarie 20, 2008 la 9:37 am

  ion adrian

  honni soit qui mal y pense.

 36. 37 Moshe Gruber februarie 20, 2008 la 10:59 am

  Ovidiu dixit: D-le Adrian Nastase, trebuie de precizat ca si la 9 mai 1877 Adunarea Deputatilor in frunte cu Mihail Kogalniceanu au proclamat independeta a Romaniei la fel ca-n Kosovo, adica “ilegal”.

  Matale ai facut istoria dupa manuale foarte alternative, nu-i asa? Ilegal, poate din punctul de vedere al puterii suzerane (otomana) ca altfel nu stiu sa fi existat prevederi internationale care sa nu ne fi dat dreptul la asa ceva…Si anyway, oricum Principatele nu au facut parte niciodata din Casa Islamului, adica parte integranta din Imperiul osmanlaiilor….. Mai citeste dom`le.

 37. 38 George Ban februarie 20, 2008 la 12:38 pm

  @Moshe Gruber
  Stai bland, n-ai citit tu nici 10 % din ce a citit A Nastase!

 38. 39 lupascu februarie 20, 2008 la 5:08 pm

  @ OVIDIU ESTE CA TE CHEAMA GYULA [ PUI DE DAC]??

 39. 40 lupascu februarie 20, 2008 la 5:19 pm

  @ LEO E O VORBA LA ROMANI ,, TOT KAKATUL TE KAKA” ASA SI CU ACESTI BANDITI DE DRUMUL MARE!!! AU FURAT PAMANTUL ,,INDIENILOR” SI INTR O SUTA DE ANI AJUNG SA FURE PAMANTURILE ORICUI SI SA LE DEA CUI VOR MUSCHII LOR! CA N AU ALTCEVA DECAT MUSCHI– ADICA ARME [BATE]. CUM CINEVA NU ASCULTA IA O BATA IN CAP!! ACEASTA NATIE DE FARISEI SI BANDITI N AU NIMIC SFANT DECAT BANUL[ PE BANII LOR SCRIE CA IN DUMNEZEU EI CRED, DUMNEZEU FIIND DOLARUL] EI SE DUC DUMINICA LA BISERICA SI LUNI INCEP RAZBOIUL!! CE BARBARIE!!! UITATI VA VA LA ACEASTA CREATURA INEPTA NUMITA BUSH SI VEDETI HALUL DE DEGRADARE A ACESTEI NATII!!! NU CA MI AR FI RUSINE CU BASEAUA NOASTRA , PARCA SUNT FACUTI ODATA LA BETIE AMANDOI!!! ORIBIL!!

 40. 41 Moshe Gruber februarie 20, 2008 la 5:23 pm

  @George Ban
  Unde era legatura?! Vorbeam de istorie si postul lui Ovidiu ….si cred totusi ca am citit vro cateva rafturi bune de biblioteca. ALtfel, fiecare cu fisele lui bibliografice.

 41. 42 George Ban februarie 21, 2008 la 2:27 pm

  @Moshe Gruber

  Va rog sa primiti scuzele mele! Am inteles eronat mesajul Dvs.

 42. 43 Aristotel februarie 24, 2008 la 10:20 am

  Drept international =o manusa a marilor puteri . O.N.U. =un pai de care se mai agata uni.N.A.T.O.=mana dreapta a S.U.A. S.U.A. = peste tot.-taie spinzura omoara ,stringe bani,face comoara ” o fi si asta democratie”C.E.=o adolescenta. Sa mai si glumim.


 1. 1 Bloguri delicioase + recenzii de carti = ? » Despre independenta statelor, hegelianism si societatea deschisa Trackback pe februarie 21, 2008 la 12:52 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: