Referendum sub acoperire

Referendumul pentru uninominal a insemnat pentru Traian Basescu un vot de neincredere din partea romanilor, exprimat prin neparticipare. Romanii au dovedit ca s-au saturat de minciuna si de circ.

In mod evident, in zilele urmatoare,  urmau sa fie examinate la televiziuni si in ziare rezultatele dezastruoase de la referendum. Ce face Traian Basescu? Trimite, in aceasta dimineata,  propunerea de numire a unui nou director la SIE, PENTRU A SCHIMBA AGENDA PUBLICA, pentru a orienta apetitul ziaristilor spre o alta tema cu potential de scandal.

V-ati prins?

Sa nu intelegeti gresit. Eu cred ca Mihai Razvan Ungureanu este o candidatura valabila. Dar nu asta este problema.

167 Responses to “Referendum sub acoperire”


 1. 1 mihneageorgescu noiembrie 26, 2007 la 10:34 am

  M-am prins! A fost un esec pentru Basescu. Desi am votat la Referendum, am votat NU, pentru a nu se mai lauda cu majoritati astronomice, dar a avut totusi aproape 90% pentru varianta lui.
  Da, este o manevra inteligenta, o diversiune de la esecul referendumului basescian. Am auzit insa si de o posibila atribuire a acestei functii lui Ilie Sarbu?!

 2. 2 diogenecainele noiembrie 26, 2007 la 10:46 am

  Este momentul ca PSD să scoată electoratul acesta scârbit din apatie, să arate că poate face o politică la fel de coerentă şi determinată ca în zilele lui bune. Se impune acum un semnal că lucrurile au revenit la normal, că PSD este acel partid solid pe care electoratul de stânga poate conta şi pe care a atras în 2004 de de două ori mai mult încrederea românilor. Acest semnal nu poate fi decât schimbarea conducerii PSD şi revenirea la chipul său ştiut, care poate nu place alegătorilor lui Băsescu, dar place alegătorilor de stânga.

  Pentru ca PSD să adune voturile românilor el trebuie să se transforme într-un partdi de opoziţie de stânga autentică. Este nevoie de o opoziţie aspră (deşi pe unii pate tenta o alianţă catastrofică cu PNL), care să denunţe nu numai incompetenţa PNL-istă, dar şi minciuna sfruntată a regimului Băesescu, ce se menţine la putere doar prin fabricarea de ţinte fictive. PSD trebuie să devină campionul denunţului politicilor publice putrede care au caracterizat constant România ultimilor ani.

  În curând efectele economice a 3 ani de neglijenţă, incompetenţă şi scandal vor ieşi la iveală. Minciuna are picioare scurte. Românii vor simţi pe pielea lor ce înseamnă să achieseze la minciuna zgomotasă, promovată ca activitate nr 1 în stat ce deturneză de probleme reale. PSD trebue să reocupe din timp poziţia acelui partid de stânga pe care românii ştiu că pot conta. Nu complicitate complicitate cu PNL , nu joc după cum spune agenda publică dictată de băsescu. Aşa toată lumea va şti cine este PSD. Iar PSD va câştiga.

 3. 3 Literatul noiembrie 26, 2007 la 11:04 am

  @Adrian Nastase
  Basescu a spus de saptamana trecuta, ca luni va propune un director la SIE. Deci inainte de a cunoaste rezultatul referendumului.
  Treaba cu schimbarea agendei este numai in mintea dv. daca nu cumva ne credeti naivi, ca sa nu spun altfel.
  Sa stiti ca nu va intelegem gresit.
  Parerile dv. ca ale tuturor politicienilor, nu se expun decat foarte rar in public. De pilda, in fata boborului prezentati rezultatul referendumului ca o catastrofa pentru Basescu. Nimic mai neadevarat.
  In lupta cu partidele, Basescu are numai doua arme: coruptia si uninominalul. Transarea problemei uninominalului l-ar fi lipsit de una dintre aceste arme in evolutia politica. Ar fi ramas numai cu coruptia.
  Geoana a intuit bine ca nu trebuie sa se bata pe chestia asta cu Basescu.
  Votul uninominal se va gasi pe agenda lui Basescu inca multi ani de aici inainte. Nu ati avut abilitatea sa-l dezarmati.
  Basescu este si mare maestru al combinatiilor. A mai procedat diversionist cu Puscas.

  Ambiguitatea situatiei politice foloseste lui Basescu.Scorul PSD, paradoxal, este catrastofal tocmai pentru ca este mediocru. Nu este suficient de mare ca sa intareasca pozitia actualei conduceri, dar nici suficient de mic pentru masuri radicale.
  In concluzie nu aveti nici un motiv sa jubilati.

 4. 4 danieloctavian noiembrie 26, 2007 la 11:07 am

  Nu inteleg ce anume face candidatura lui Ungureanu sa fie una „valabila”. Dar multe nu pot eu intelege. Cum e de exemplu procentul surprinzator obtinut de PLD.
  Iar Basescu, desigur, consecvent cu sine insusi, arunca placinta si fuge ( in Spania). Curajos si demn ca intotdeauna.
  Interesant ar fi de vazut si cate zile mai are Geoana in fruntea PSD-ului.
  Legat de referendum cred ca o minima obiectvitate ne obliga sa constatam ca nu este vorba doar de un esec al lui Basescu. Am fi putut vorbi despre un autentic esec al acestuia in masura in care rezultatul votului pentru referendum ar fi fost unul net impotriva variantei de uninominal propusa de acesta. Sau in situatia in care rata de participare la referendum ar fi fost dramatic inferioara ratei de participare la alegerile pentru PE. Ceea ce, evident, nu e cazul.
  Si ar trebui notat si rezultatul cel putin surprinzator obtinut de PRM. ( Asta in conditiile in care ne hotaram sa admitem ca rezultatele sunt cele corecte- lucru pe care deocamdata nu sunt dispus sa-l fac). Rezultatu obtinut de PRM nu este doar surprinzator, dar si ingrijorator din o anume perspectiva.
  Electoratul PRM este unul aparte: radical, dezamagit, etc. Ar fi putut fi explicabil un refluz al acestui electorar dinspre PRM daca el s-ar fi regasit la PNG sau chiar PC ( partid care in ultimele saptamani si-a atarnat de firmament stindardul nationalismului rastit). Ceea ce nu s-a intamplat. Imi e greu sa cred ca voturile acestui electorat s-ar fi dus spre PD sau PLD.
  Spun ca rezultatul este ingrijorator dintr-o anume perspectiva. Sa ne gandim : daca rezultatul este cel corect atunci ce s-a intamplat? Discursul de tip PRM nu mai este satisfacator? Radicalismul lui Vadim a devenit insuficient, neconvingator? Iar alternativa Becali nici ea nu este suficient de radicala pentru a convinge? Daca asa e ne raman doua explicatii: a) subit, acel electorat a cunoscut un proces de de-radicalizare, de maturizare – ipoteza extrem de improbabila ; b) acel electorat nu mai poate fi satisfacut de un radicalism moderat ( oximoron, nu?) si se afla in asteptarea a… ce?

 5. 5 G. Savitsky noiembrie 26, 2007 la 11:10 am

  Traian Basescu urmeaza pas cu pas itemii din Manualul de dezinformare si manipulare. Daca nu-ti convine o realitate, tragi cortina peste ia si „muti bobul pe alta tarla”.
  L-am auzit ieri pe tanarul titulescu laudandu-se („asumandu-si”, adica) filiatia de la Adrian Nastase.
  Sobolanii parasesc primii o carabie care se scufunda. Acum nu va mai citeaza cu numararea oualor.
  Nu ne mai poate prosti Basescu asa de usor cum isi inchipuie, realitatea ajunge la el prin cateva filtre care distorsioneaza mesajul.
  Da, Razvan Ungureanu e un tanar deosebit. Poate putin prea ambitios.

 6. 6 misterb noiembrie 26, 2007 la 11:10 am

  Foarte buna observatia si sunt de acord cu ea. Pt ca in ziarele de azi comentariile sunt in special pe exit polluri adica cu rez un pic optimiste in special pt PD care e dat ca a depasit 30%. La editia de maine deja se va vorbi de MRU la SIE, o alegere proasta in opinia mea care intareste faptul ca Romania a ajuns colonia SUA si este condusa de oamenii altora. MRU nu a fost niciodata un mare diplomat a fost si este un fin gafeur, un snob , un infumurat si o buna unealta pt altii, cu un look care sa ia fata pt functii de genul asta, pe scurt ca sa citez un gazetar un „putoi oparit”. daca ma intrebati pe mine pt aceatsa functie era bun Cristi Diaconescu si nu numai pt asta si pt cea de min de externe, poate Petre Roman iar d ela actuala putere mai ales din PD sau PLD nimeni nu au oameni, d ela pnl il vedeam pe Crin Antonescu. Asa daca trece d eparlament si eu sper sa nu, MRU nu rezista 1 an. Sa nu uitam gafele facute de MRU in scurtl timp cat a fost la externe.
  Sa revenim la vot . Este o prezenta catastrofala 29% pt euro si 25 pt referendum. Clar boicot. Ma surprinde scorul PRM si al PLD. Pe sema absenteismului la vot si a mobiliyarii magiarilor acestia au luat cumulat aproape 9% UDMR+Tokes ceea ce inseamna ca in loc de 35 de europarlamentari care sa apere interesele romaniei o sa avem 31 , Ungaria castigand 4 din pacate,, din nou revin la greseala de a avea partide etnice in parlament.
  O lovitura a primit PD care este posibil sa nu treaca de 30% prag psihologic. Dupa numararea a 75% din voturi PD are numai 29% si acelea aduse de Basescu. Pana la numararea tuturor voturilor nu cred in schimbari majore. Scorul PLD este dubios 8% este f mult pt un partid nou infiintat. Scorul PC este slab in comparatie cu performanta PLD (posibil umflata prin mijloace specifice) avand in vedere ca ambele partide sunt noi. Oricum 4% e ceva dar nu destul . Oricum de la 1% e bine dar degeaba ca daca merg singuri in alegeri …Ce se intampla cu PRM? Au fost furati?? POsibil caderea este groaznica si nici nu au fost la guvernare. Este posibil ca SUA sa aibe oarece implicatii la fel ca in 2004 , cum am spus nu mai suntem demult proprii nostri stapani e mai rau ca in vremea sovietelor.
  M-a dezgustat diversiunea cu acel comunicat al Presedintie dupa care imediat a venit prezenta la referendum de 25%. O magarie damboviteana.
  Esecul presedintiei este rasunator prin faptul ca in general nu s-a depasit nici 30% prezenta , o chestie psihologica . Adica numai 29% la europarlamentare si bomboana de pe tort la referendum cu 4 puncte mai jos 25%. Din aia 25% ,22% (90% din 25%) au votat Da pt uninominalul lui basescu si ma intreb cati au votat fara sa stie ce varianta de uninominal se propune, doar asa de dragul de a vota uninominal ca au auzit ca e bun. Ca presedintele sau consilierii sai stau prost cu aritmetica e clar s-a vehicullat cifra de 5 mil etc cand de fapt numai 3,5 mil au spus da la referendum. Este jenant. Si discursul patetic cu esecul clasei politice din care basescu sa extragea singur fiind Dzeu el nu e clasa politica, nu era referendumul propus de el pe banii nostri aruncati pe apa sambetei , cu apelu repetat la Romani, acu suntem romani, in italia nu eram romani sau cand a venit Iuscenko de i-a tras-o in bot nu mai contau romanii ca a tacut ca un pisoi, oricum d ela popor acu suntem romani.
  Vine si ne explica ca se judeca dupa o lege stramva referendumul ca tb sa conteze numai cei ce se prezinta ca la partide asa se face. Omitand ca sunt 2 lucruri diferoite una este u vot de repprezentare in parlament iar altul e un vot de validare de a da acordul pe o problema. Nu poti schimba o Constitutie de ex cu votul a umai 3,5 mil din 18. Ma rog interpretare politicianista.
  cat priveste PSD a obtinut numai 7 locuri de europarlamentar, din cate stiu obiectivul era de cel putin 9. Depinde de dvs ce viitor va avea PSD.Fara sa se intample nimic va duceti de rapa cu partid cu tot, care deja e vandut si perceput ca atare lui basescu. Imi pare bine ca avem europarlamentari ca Weber, Daianu, Severin, Corlatean si imi pare rau ca Puscas a ramas pe bara. Primii pe lista PSd ar fi trebuit sa fie primii 2 de acum plus Cristi Diaconescu, Puscas, chiar si Victoras.Daciana Sarbu nu avea ce cauta acolo ca in PE nu e Playboi.
  Ma bucur pt PIN nu*i asa Gusulica?
  Numai bine ! oricum PD e pe duca cu basescu cu tot dar au intarit acum PP din PE au totusi 11 europarlamnetari si daca sunt toti ca mArinescu e ca si cum nu ar fi ba sunt impotriva Romaniei.

 7. 7 Moromete noiembrie 26, 2007 la 11:24 am

  @Nastase

  Si dumneavastra va pasa de noi tot asa cum ii pasa si lu’ Basescu!

  Varianta uninominalului era totusi o schimbare importanta, necesara, dar poate nu suficienta!

  Ati luat totul personal, fara sa va ganditi ce e bine si ce e rau pentru democratie (cu toate ca sunt sigur ca v-ati gandit mult si bine).

  Toti tanjim catre o adevarata democratie precum cele din vest, fara sa ne dam seama ca o adevarata democratie pleaca de la modul de vot. Suntem toti niste prosti, si stand aici si scriind aici ma alatur voua (adica noua).

  Ma scarbiti, toti!

 8. 8 Argus noiembrie 26, 2007 la 11:24 am

  D-le Nastase, va sugerez din nou sa fiti mult mai atent la oameni, ca de aici vi s-au tras multe necazuri.Spuneti ca M.R.Ungireanu e „candidatura valabila”.
  Eu va spun ca NU.O sa vedem amandoi in timp cine a avut dreptate

 9. 9 raluca noiembrie 26, 2007 la 11:26 am

  La referendum au votat aprox. 2,5 milioane de oameni. Doar atat. Va dati seama cat de putini (din ce in ce mai putini) sustinatori are Basescu? Caci majoritatea celor ce au spus „da” la referendum sunt sustinatori ai acestuia si ai ideilor lui. Restul sunt impotriva.
  Basescu a epuizat elementele discursului pe care il abordeaza un lider populist. Nu mai are cu ce sa vina nou. Nu mai are ce mituri sa inventeze si ce tapi ispasitori sa scoata. S-a „fumat”. Acum, ori va schimba „rolul” pe care l-a interpretat (si isi va arata „adevarata” fata de dictator lacom, crud, razbunator) ori va da cu fundul de pamant rau de tot, la urmatoarele alegeri.
  Basescu este disperat. Mai sunt cateva luni si or sa vine alegerile interne si un an si ceva pana la cele prezidentiale. Vor fi lunile in care caderea lui Basescu si a PD-ului va intra pe o panta abrupta. Se „trambiteaza” un mare succes pentru PD lsi Basescu la europarlamentare si la referendum (90% „da”). Este fals. Este o manipulare ieftina.
  Eu am retinut „SURPRIZA” pe care au reprezentat-o cei aproape 21% obtinuti de PSD. Toate sondajele dadeau PSD undeva pe la 17-19%. Sunt convinsa ca in urmatorul an, revenirea PSD va fi confirmata. Iar Basescu si PD stiu asta. Dar cine ii mai asculta?

 10. 10 radu popa noiembrie 26, 2007 la 11:27 am

  credeti ca va fi o tema de scandal atat de serioasa? eu as zice, mai degraba, ca urmeaza sa iasa niste dosare pe piata TOT din partea liberala, ptr ca, esecul, pana la urma este al lui TB si al PD’ului care ne’a batut la cap cu +40%, Bocul ala vorbea aseara de 35% ptr ca, la final, sa scoata un ofilit 32. este clar ca PLD a luat din voturile lui TB, afectand, astefl PD’ul ptr ca, in toate sondajele TB avea in jur de 40’45%, in functie de starea de moment a lui SOV. din baza asta s’au hranit cele doua.
  victoria este a pnl, indiscutabil, de asta spun ca scandal de aici trebuie sa dospeasca

 11. 11 Argus noiembrie 26, 2007 la 11:28 am

  Completare
  M.R.Ungureanu este un tip foarte „ascuns” ,un campion al oportunistilor, „care n-are mama n-are tata”,seamana mult cu viitorul lui sef.Se pare ca numai TB l-a „ghicit” cu adevarat.

 12. 12 raluca noiembrie 26, 2007 la 11:32 am

  Referitor la strategia de distragere a atentiei de la subiectele cu adevarat importante abordata de Basescu de 3 ani incoace, cred ca a inceput sa fie deja prea binecunoscuta ca sa mai dea rezultate.
  O fi citit el materiale despre manipulare, dezinformare, etc., dar nici poporul asta nu mai inghite chiar atat de multe cate a acceptat, cu indulgenta, in 2004.
  Cat despre „adversarii” sai, trebuie doar sa nu-i mai faca jocul. Daca acestui om nu i se da atentie si nu i se mai face atat de multa publicitate pt. fiecare noua scorneala, incet-incet va pieri singur, innecat in propria ura.

 13. 13 diogenecainele noiembrie 26, 2007 la 11:33 am

  @Literatul
  Ungureanu a fost o măsură de siguranţă. De altfel existau premisele unei participări slabe la referendum. Există sondaje care se fac în acest sens. De aceea Băsescu s-a agitat aşa mult în ultima săptămână. Nu i-a ieşit de data asta trucul. Avea nevoie de ceva care să distragă atenţia, la o adică, de la faptul că nu a mai încălzit pe nimeni. Dacă îi ieşea, spunea ceva fulminant iar Ungureanu aproape trecea neobservat. Din această perspectivă măsura lui Băsescu cu numirea este perfect logică. E o diversiune cusută cu aţă albă.

  PSD a obţinut un scor catastrofal în condiţiile unei participări disproporţionate în rural. Mă îndoiesc de faptul că acest lucru nu va fi remarcat în partid.

 14. 14 ion adrian noiembrie 26, 2007 la 11:38 am

  Cum naiba participarea si votul celor care au participat la europene e bun si se lauda siprostanacul si prostovanul cu el iar cand e vorba de referendum nu mai e asa. La urma urmei Basescu ia peste 4 miloane de voturi pe iochestie care nu este nici vitala chiar daca e dorita de electorat si patura politic activa este clar chiar si aia de la PNL parintele asumat al mixtului, vor in mod covarsitor uninominal in doua tururi care repet pe mine nu ma entuziasmeaza peste masura dar nici schizofrenic nu sunt.

 15. 15 ciupico noiembrie 26, 2007 la 11:40 am

  nu stiu cît de valabila e canditatura lui mr ungureanu!
  în 2004 de revelion discutam cu un prieten (jurnalist) de schimbarile pe scena politica româneasca; discutia se oprise exact la razvan ungureanu. eu aducîndu’mi aminte cînd acesta fiind înca student la istorie tipa cît îl tineau plamînii din balcon de la hotelul traian din iasi ca în judetele covasna si harghita ungurii joaca fotbal cu capete de români! asta se întîmpla în februarie 1990! ( apoi au venit evenimentele din martie de la tîrgu-mures) eu am vazut si auzit discursul acestuia cu ochii si urechile mele! discutînd cu amicul meu aceasta întîmplare el îmi marturisea altele din „culisele” universitatii iesene , un alt invitat ne întreaba despre cine vorbim; cînd afla cine va fi viitorul ministru de externe al româniei exclama : nu se poate , pai eu am fost coleg de clasa cu razvan ! era notoriul ca era securistul clasei si al scolii. el si profesorul cutare. îmi pare rau i’am stricat petrecerea amicului meu ( btw votase cu basescu si era destul de încîntat) ; mai stiu si alte istorii amuzante cu fostul ministru de externe ( si nu colportate de altii) cum e jenant sa cunosti si alte personalitati politice iesene postrevolutionare si sa vezi ce s’au ajuns astazi! mai bine le vezi acum la televizor si spui ca da poate sunt valabili! e jenant si tragic. chiar ma întrebam oare nimeni din pnl nu stie ca ungureanu a fost turnator si mai apoi securist? sau si în pnl ca si în cazul lui basescu nu conteaza ca securistii sunt cei ce fac legea acum în românia?spun asta ca un fost urmarit de secu! poate de aici si frustarea. poate avea dreptate cînd spunea CTP-ul ca în 2004 au fost schimbati activistii cu securistii la conducerea româniei. atentie naivi vin sarbatorile de iarna, mai bine nu discutati politica caci s’ar putea sa va stricati petrecerea!

 16. 16 ion adrian noiembrie 26, 2007 la 11:40 am

  @Literatule
  Ai dreptate

 17. 17 monstru noiembrie 26, 2007 la 11:49 am

  M-am prins.
  Referitor la referendum, eu am două „remărci”:
  – sondajele ar fi trebuit să analizeze câţi din cei care au votat cu un partid NU au votat la referendum, nu doar câţi au votat pozitiv sau negativ. Se arată bunăoară că majoritatea votanţilor PSD au votat DA la referendum. Dar nu se spune câţi nu au votat. Ar fi fost mai relevant.
  – Consilierii lui Băsescu ar trebui să-şi dea demisia pentru erorile strecurate în discursul de ieri al preşedintelui.
  Despre surprizele la euro-alegeri am scris pe blogul meu într-un articol intitulat: „Tokes poate fi fericit. L-a întrecut pe Vadim Tudor! ”
  http://tudorina.blogspot.com/

 18. 18 alin noiembrie 26, 2007 la 11:50 am

  Nu stiu de ce credeti ca prin neprezentare, acei oameni ce au ales sa nu voteze sunt de partea Psd-ului(opozitiei). Oricum votul uninominal era o idee buna, chiar si pt dv domnule Nastase, de multe ori un om conteaza mai mult decat un partid intreg. Am ajuns aseara la vot, am votat… facandu-mi datoria fata de mine…atat!

 19. 19 Tio noiembrie 26, 2007 la 11:55 am

  The end is near, ohh… (The Doors)
  The End’s Not Near, It’s Here.

  20% intr-o tara fost socialista cu 30% pensionari?

  Ma interbati de unde necesitatea istorica a VUT. Raspunsul se afla in procentul celor care au votat DA indiferent de partid. Ceilalti sint asa de descurajati, dezamagiti sau pasivi ca nici nu s-au deranjat. Dar oare indraznim sa speculam cam cum ar fi votat ei la referendum de fapt?

  Am auzit la comentatorii de seviciu despre cum cetatenii cu studii sub medii au votat in necunostinta de cauza si alte scuze jenante.
  Cit dispret fata de omul de rind (firul rosu al politicii romanesti) si ce risipa de energie ptr a bagateliza inevitabilul:incetul cu incetul Romania se democratizeaza si romanii devin competenti politic si civic.
  Resistance is futile!
  Deschidetii ochii! Cei cu studii sub medii sint inca acolo si au drept de vot.

 20. 20 dan toader noiembrie 26, 2007 la 11:59 am

  Totusi diferenta a fost infima. de vreo 2 procente intre cei ce au votat la alegeri si cei ce au votat la referendum.

  Tinand cont de indemnul masiv la boicot din partea lui Iliescu si dvs. putem spune ca nu ati avut audienta. Ati gresit tactica.

  Daca luam in considerare si ca doar 30% din votanti au mers pe mana PD cred ca putem spune ca si cea mai mare parte din PSD a mers pe mana lui Geoana si nu pe a dvs. si a lui Iliescu.

  In rest s-auzim numai de bine.
  Sanatate.

 21. 21 Mihnea (un vechi fan AN) noiembrie 26, 2007 la 12:02 pm

  @raluca
  Nu m-as hazarda in a numi scorul PSD o „surpriza”… 21% este, totusi, un procentaj destul de scazut, in conditiile in care in 2004 PSD a reusit un scor de 37%-38%.
  Comparand cu prognozele nerealiste ale unor institute de cercetare, asa este, 21% pare destul de bine. Dar restul de 17% unde au plecat?
  Poate rata scazuta de participare si la alegerile europarlamentare (caci nu numai referendumul a inregistrat o prezenta proasta) raspunde intrebarii de mai sus.
  Cea mai mare „surpriza” a fost pentru mine scorul PRM-ului (desi nu sunt membru al acestui partid si nici simpatizant)…

 22. 22 instalatorul noiembrie 26, 2007 la 12:04 pm

  In sectia de votare din Bucuresti in care am votat eu numai 4 partide au trecut progul electoral la europarlamentare. Va ofer principalele procente din acel microclimat electoral: 1. PD – 42,56%; 2. PNL – 14,86%; 3. PLD – 12,83%; 4. PSD – 5,4%. S-a confirmat si local caderea PRM sub prag: PRM – 3,7%. Un cunoscut de-al meu care a luat parte la numararea voturilor m-a asigurat ca numaratoarea voturilor in sectie a fost absolut corecta, fiind desfasurata in prezenta reprezentantilor a 7 partide. Tot el mi-a spus si ca PRM si-a lasat o parte din reprezentantii in sectii flaminzi, acestia, dincolo din ceea ce au oferit organizatorii, pur si simplu trebuind sa accepte, de foame, ca delegatii altor partide sa-si imparta mincarea cu ei, ceea ce arata un grad de dezorganizare la PRM care justifica rezultatul sub prag al acestui partid. Cel putin in acea sectie de votare, dl CVT nu se poate plinge ca a fost furat la voturi. Cunoscutul meu mi-a spus ca prezenta la vot a fost cam de 20% si echilibrata atit in ceea ce priveste virstele cit si starile sociale aparente (in sensul aspectului votantilor), sectia de votare fiind intr-o zona nu prea instarita, cumva una normala in Bucuresti. Se confirma local, o banuiala a mea ca se contureaza in aceste vremuri o tendinta ca Bucurestii sa devina un oras liberal. Ingrijoratoare pentru PSD decaderea in voturile electoratului, indicind o deruta a electorilor sai manifestata prin absenteism, fiindca pe fondul prezentei reduse la vot nu se poate vorbi despre un balans electoral dinspre PSD spre PD. Pur si simplu cred ca electorii PSD nu prea s-au prezentat la vot, fiind derutati din urmatoarele motive: lipsa unei linii clare a partidului pe fondul specific al Bucurestilor, oras mai dinamic si mai putin sentimental (aici cred ca acei fruntasi ai PSD, inclusiv dl Nastase, au avut dreptate sa ceara PSD sa aiba o linie oricare ar fi ea, dar sa fie una clara, bine definita: miscarile PSD cind spre PNL cind spre PD au derutat electorii bucuresteni ai PSD, care au preferat sa nu mai vina la vot); prestatia neconvingatoare a fruntasilor pesedisti din Bucuresti, in frunte cu dl Vanghelie (care poate si-o fi obtinut voturi la el in sectorul 5) ca si perceptia bucurestenilor despre dl Vanghelie. Cunoscutul meu a avansat catre mine si ipoteza ca mai toti votantii PSD din sectia in care am votat eu nu sunt simpatizanti ai dlui Geoana, numarul de cazuri in care s-a votat pentru europene dar s-a refuzat votul pentru referendum a fost aproximativ egal cu numarul votantilor pentru PSD, dar s-au inregistrat si citeva cazuri in care s-a votat pentru referendum cu refuz de vot pentru europene. Asta este ceea ce am reusit sa aflu din microclimatul electoral in care eu am fost sa votez. Voi pune aceasta postare si pe blogul meu.

 23. 23 diogenecainele noiembrie 26, 2007 la 12:06 pm

  @Tio..
  and the point is…?

 24. 24 bogdan noiembrie 26, 2007 la 12:07 pm

  Excelenta Voastra domnule Adrian Nastase,
  Am urmarit cu deosebit interes toata ziua politica din 25.11.2007 si din nou, aproape ca de fiecare data, am fost dezamagit… NU SE POATE ASA CEVA ! … NU se poate ca un partid de „baieti de cartier”, am numit aici PD-ul, si un partid format din epave si mizerii politice, am numit aici PLD-ul, sa ia asemenea procente… NU se poate ca un partid macinat de o guvernare slaba spre dezastruoasa, ambientata cu scandaluri de coruptie, am numit aici PNL-ul, sa se duca peste 15%… NU se poate ca un partid care nu a fost la guvernare, nu a avut scadaluri de coruptie (desi detine unele posturi in administratia publica), am numit aici PRM-ul, sa scada atat de mult incat sa fie depasit de un candidat independent, l-am numit aici pe Laszlo Tokes, care duce o politica segregationista si antiromaneasca, indemnand la ura si violenta. In final, nu se poate ca un partid, poate cel mai serios partid din Romania, am numit aici PSD-ul, cu atatea probleme la DNA (artificial create sau reale), condus in ultima vreme atat de prost, de un lider incapabil care este gata oricand sa-l vanda pentru procente (l-am numit aici pe Mircea Geoana), sa fie nu numai bucuros, sarbatorind 20%, ci si INCREDIDIBIL intrarea la guvernare…
  Excelenta Voastra domnule Adrian Nastase,
  cred ca a sosit momentul sa faceti ceva… Sa dati in vileag IMENSA FRAUDA ELECTORALA pusa la cale de tripodul magic Basescu-Vantu-Taubman… Daca nu faceti asta … Sa va fie RUSINE !… toate cuvintele frumoase despre Europa Unita, despre Romania Moderna s.a.m.d. vor deveni cuvinte goale, fara nici o noima…Implicare oamenilor de partid de calibrul dvs. nu este numai dezirabila ci si imperios necesara… D-zeu sa ne ajute !

  Cu consideratie,

  Pentru o Romanie mai puternica …

 25. 25 mihneageorgescu noiembrie 26, 2007 la 12:17 pm

  @Tio
  Asta cu studii medii si cu omul de rand e demagogie pura!
  Astazi avem oameni cu studii superioare si chiar post-universitare care sunt umiliti de patroni cu studii medii. Patronul castiga 10.000 euro pe luna sau mai mult si angajatul cu masterat ia 10 milioane salariu. E drept?
  PSD trebuie sa mearga spre clasa intelectuala, sa ofere o alternativa viabila de stanga celor saraci, dar sa nu neglijeze nici lupta ideologica.

 26. 26 Darius F noiembrie 26, 2007 la 12:21 pm

  Eu astept un comentariu de la dumneavoastra si in ceea ce priveste europarlamentarele. Din cate stiu eu nu mai e moratoriu.

 27. 27 Diogenepisica noiembrie 26, 2007 la 12:22 pm

  Esecul referendumului este un vot de neincredere dat clasei politice romanesti in totalitate, nu numai presedintelui Basescu. Prezenta de 25% (+/-) la referendum + alegeri europene ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare pentru toate partidele, nu un motiv de mandrie cum este prezentata de PSD&co.

  De ce sunt cele 20% din voturi obtinute de PSD un motiv de mandrie, iar cele 90% obtinute de presedintele Basescu un motiv de bajocura? Nu sunt ele obtinute din aceeasi participare de 25%? De ce extrapolam in cazul PSD, dar nu si in cazul referendumului…

  Un sfat: nu sunt neaparat un partizan al lui Basescu sau al PD-ului, de aceea va avertizez…nu faceti greseala sa va laudati cu voturile obtinute sau sa batjocoriti referendumul…puneti mana si pregatiti-va, ca la o prezenta de peste 50% nu obtineti nici macar 20% din voturi. Ce sa mai vorbim ca la o cursa Nastase – Basescu ptr presedentie, eu zic ca Basescu ia peste 75% din procente…la munca, domnilor, la munca.

 28. 28 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 12:29 pm

  Am inteles ca Basescu merge acum sa-i abureasca pe „capsunari”…

 29. 29 nastyb0y noiembrie 26, 2007 la 12:32 pm

  S-a intamplat un lucru care a intrat ,deja, in traditia telenovelelor difuzate intr-un regim special, numai dupa alegeri. Toata lumea canta, rade si danseaza. Frenzy- trendy. Toti sunt castigatori. Ce au castigat , ramane de vazut. Sunt cativa care sunt sub pragul electoral. Nu ,sa nu va ganditi ca acestia au pierdut alegerile. In nici un caz. Ei au fost furati. De agenturi, de ambasadori, de soarta, de oricine are interes. In aceste conditii, ma gandesc ca mai corect ar fi sa se spuna ca toti au pierdut alegerile. Ar fi mai economic. Sampania ar ramane in frigidere. Cool. Poporul nu ar mai fi bulversat mai mult decat este. Politicienii ar lupta sa isi recupereze imaginea pierduta. Tristetea ar fi mai in ton cu starea natiunii. Feng-shui. Dumneavoastra ,d-le Nastase, sunteti convins ca ati castigat ? Beton. Termopan. Oua de Cornu. (Am glumit).
  Cat despre numirea unui nou sef SIE, aveti dreptate. Asta ne mai lipsea. Diazepam in captuseala si ghete rosii. Nu cred ca a atras (distras) prea mult atentia acest fapt. Mihai Razvan Ungureanu merita mai mult. Toti sefii UASCR sunt ajunsi deja. Ar fi trebuit ,poate, sa faca propuneri soc , pentru a atrage lumina reflectoarelor pe timona „Biruintei”. I-ar fi putut nominaliza pe Laszlo Tokes care a fost votat de 500 de cetateni in jud. Calarasi !, ( a castigat si el alegerile), pe Iulian Vlad (prietenul dvs.), ba chiar si pe Elena Udrea. O singura intrebare ar fi trebuit sa le puna, inainte de a le inmana cheia spionajului romanesc; „Unde este Bahrain ?Hm?”. Halal.

 30. 30 diogenecainele noiembrie 26, 2007 la 12:39 pm

  @diogenepisica
  Daca ati fi citit ce a spus diogenecainele, ati fi vazut că a criticat el PSD pentru scorul obţinut şi chiar a spus ce anume trebuie făcut pentru atragerea increderii.

  În rest, a vorbii in limba de lemn a lozinicii spunând generalităţi vagi tip ”clasa politică şi-a pierdut încrederea” înseamnă masca lucrurile concrete şi detaliile semnificative. PSD-ul nu a atras pentru că nu a avut ce spune (sau nu a spus nimic clar) iar Băsescu nu a atras pentru că deşi scpune chestii clare, discursul său începe să se uzeze şi nu mai infierbanta spiritele.

 31. 31 ADI noiembrie 26, 2007 la 1:06 pm

  Afirmatia potrivit careia referendumul pentru uninominal reprezinta un vot de neincredere dn partea romanilor este FALSA…Absenta la vot este normala in alte tari din Occident!Dar ca de obicei va ascundeti dupa deget si luati numai ce va convine in discutie!Dar in perioada cat ati fost la putere nu era totul o minciuna si circ ?(nu ati pierdut alegerile in 2004?) Cand am vazut discursul lui Geoana aseara, mi s-a facut efectiv scarba de PSD…s-a confirmat inca o data ca PSD este un partid care bate campii si vorbeste aiurea fara sa concretizeze ceva…Romania are nevoie de un partid serios care sa faca ceva, nu sa se exprime prin vorbe goale…Mi-e scarba de acest gen de poilitica!Si inca ceva:PSD va disparea din politica, veti vedea in viitor….este timpul sa ramana oamenii care merita in politica!Daca Romania avea o justitie corecta, erati demult in puscarie impreuna cu multi altii…dar speranta nu moare niciodata!Am votat pentru o Romanie Europeana si Corecta!

 32. 32 costin noiembrie 26, 2007 la 1:09 pm

  Eu nu cred ca Razvan Ungureanu este o alegere potrivita pentru ca este deja un tradator. Este pentru Basescu pentru are o nua papusa in mana.

  Oricum daca nu inventeaza ceva repede s-ar putea sa se spulbere mitul Basescu. La Bucuresti cred ca s-a si intamplat. Vreau sa ninga in Bucuresti sa-i prinda cu santierele. Consider ca ati demonstra ca aveti curaj daca ati candida la Primaria Bucurestiului. S-ar putea sa aveti surprize placute!

 33. 33 Literatul noiembrie 26, 2007 la 1:13 pm

  Domnul Nastase este un om bplnav. Este boala actorilor, scriitorilor, artistilor de orice fel. Pentru a trai are nevoie sa fie alimentat cu vorbe.
  Sa fiu mai clar.
  Sa presupunem ca referendumul este, pentru Basescu, un esec. Desi nu este. Ce ar vrea d-l Nastase? Toti sa spunem de mii de ori „Basescu ai pierdut”. PSD sa joace tontoroiul de bucurie trei zile si trei nopti si inca o saptamana. PD sa se ascunda, de jena, si sa nu mai scoata o vorba. Basescu sa se inchida intr-o vila de protocol cu niste cadâne si s-o tina intr-o betie. De rusine.
  Oare n-ati observat cum actorii se straduiesc sa extraga chemari la bis? N-ati observat cum un scriitor,fie el si ratat, se insufleteste la cea mai mica lauda?
  Ei bine, politicienii sunt din aceeasi stofa.
  Europarlamentarele si referendumul au trecut. Au trecut! Basescu a inteles asta. Doar el a avut franchetea sa recunoasca ca „a avut de invatat” si ca nu ar fi reusit sa asigure o mpbilizare mai buna chiar daca ar fi avut la dispozitie inca doua saptamani.
  Trebuie sa mai adaugam ca problema Basescu n-are nici o relevanta pentru d-l Nastase. Cred ca mai curand, postarea asta, despre Presedinte, are ca scop distragerea atentiei de la adevarata sa problema: situatia PSD.

 34. 34 Tio noiembrie 26, 2007 la 1:19 pm

  @ mihneageorgescu
  De acord cu parea despre rolul PSD… dar de cind sint oameni cu studii superioare si chiar post-universitare mai egali decit altii?
  Sau de cind e educatia formala o conditie sa fii un intreprinzator de succes?
  Ei sint „noua clasa” acum. PSD in loc sa fie sau sa ofere o alternativa e doar un cuib de viespi cinice. Si electoratul indiferent de studii sesizeaza asta. De fapt e vorba de lucrui foarte simple. Nu fa ca partidele Mihnea si subaprecia intelepciunea colectiva.

 35. 35 vosi noiembrie 26, 2007 la 1:25 pm

  D-le Nastase,am anumite nelamuriri si nedumeriri despre d-l Geoana.Se tot zice ca ar pactiza cu diavolul(TB).In conditiile actualelor rezultate de la europarlamentare,nu va ingrijoreaza eventualele”afaceri politice”facute pe sub masa?Caci acest domn este capabil de orice.Numai dumnealui si familia il cred un mare diplomat si om politic.Eu,de la inceput,am subscris si subscriu 100%in etichetarea facuta de d-l Ion Iliescu-PROSTANAC.Dar…rau de tot!

 36. 36 Ina noiembrie 26, 2007 la 1:45 pm

  oricine ar fi procedat la fel…
  de ce sa nu procedeze si basescu la fel (mai ales ca e maestru emerit in diversiuni ieftine)?
  kit ca se aud numai tarafuri, e jale in fiecare sediu….
  ce absenteism se va inregistra oare la viitoarele alegeri?
  (nu-i vad potolindu-se…circul va continua, deh..ne-am luat abonament la toata stagiunea…)

 37. 37 Argus noiembrie 26, 2007 la 1:48 pm

  @Ciupico
  M.R.Ungureanu n-a fost niciodata securist.Toata lumea acum generalizeaza :nu agreeaza pe cineva il eticheteaza ca securist; invidiaza pe cineva, gata securistul e gasit;vrea sa demoleze pe cineva, imediat unge de-un securist.Asta se cheama dezinformare si deteriorare a sensului cuvantului.Cand intr-adevar gasim un securist, titulatura a devenit atat de banala incat aproape si-a piardut semnificatia pentru multi.Si acum sa revin la M.R.Ungureanusi sa va povestesc cum a intrat in PNL: a fost solicitat de catre SRI Iasi sa-l sprijine intr-o problema , a refuzat si a dat fuguta la liberali sa se planga, fiindca acolo avea cunostinte.Acestia l-au considerat pe loc „valabil” si curat si , l-au promovat.

 38. 38 omu' noiembrie 26, 2007 la 1:49 pm

  Buna ziua,

  Sunteti o persoana publica cu influenta asupra electoratului.Este bine ca ati declarat ca nu votati referendumul lui Basescu? Nu ati gasit alta forma de lupta ? Raposatul Ion Ratiu, fie iertat, a raspuns oponentului dintr-o discutie televizata :Eu ma lupt pentru tine ca tu sa ai dreptul sa spui ca eu nu am dreptate”

 39. 39 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 2:02 pm

  @Literatul

  Cam suna a paguba baunatul tau de azi… :))

 40. 40 danieloctavian noiembrie 26, 2007 la 2:07 pm

  Inca astept o explicatie. Cum este posibil ca Laszlo Tokes sa obtina aproximativ acelasi numar de voturi ca si PRM. Voturi care se adauga celor obtinute de UDMR. Cum au devenit maghiarii de rand, asa peste noapte, cu muuuuuuult mai radicali decat radicalii romani?

 41. 41 alin77 noiembrie 26, 2007 la 2:09 pm

  Domnule Presedinte,

  Este momentul unei dezbateri serioase in partid si mai ales al revenirii Dumneavoastra in prim plan. Rezultatul obtinut se datoreaza structurii institutionale a partidului si in niciun caz liderului, Geoana. Ideea incurajatoare este ca partidul are inca un mare potential. Trebuie doar bine administrat si in primul rand are nevoie de un lider care sa faca diferenta, adica sa fie „locomotiva”. Mult succes!

  Cu pretuire, Alin.

 42. 42 misterb noiembrie 26, 2007 la 2:28 pm

  O mica completare. PRM-ul a ajuns atat de mic pt ca a impartit voturile cu PNG. Asa nu a intrat nici PNG-ul si nici PRM-ul.
  Basescu a plecat la Madrid. Este posibil oare sa se intoarca cu palosul gros trambitand ca a reusit sa deblocheze restrictiile de pe piata muncii din Spania??? Mai tineti mminte acu cateva saptamani acele congrese petitia unei asoc de romani pt deblocarea restrictiilor??? Initial le aveam pana in 2009 acu cine stie. e de urmarit sa vina cu bomba asta. Nu zic ar fi bine, nu stiu ce merte ar avea el personal dar stiu ca abia asteapta sa le contabilizeze.

 43. 43 alexandru petria noiembrie 26, 2007 la 2:30 pm

  Domnule Năstase, prin felul în care aţi redactat postarea, aţi procedat ca un ziarist şmecher, versat. Aşa-i?

 44. 44 Radu noiembrie 26, 2007 la 2:31 pm

  Eu nu inteleg marea majoritate a comentariilor de aici. Singurul lucru care conteaza cu adevarat este daca PD+PLD+Grupul de la Cluj sunt la 50%… Nu cred ca sunt… PD+PLD doar la 36%. Fie si 42% cu redistributie… Dar cu aceste rezultate, ar fi guvern PSD-PNL-UDMR.
  In plus, tabara pro-bun-simt pierde acum voturile PC si PRM care ar putea sa nu fie pierdute daca fac alianta. Atunci PD+PLD ar fi zdrobite in Parlament.
  Desigur, Literatul si alte lumières basesciene se amagesc cu faptul ca Basescu desemneaza prim-ministrul in 2008. Nu m-as baza prea mult pe asta. Primo, cu aceste rezultate, poate fi suspendat din nou la nevoie. Secundo, nu stiu daca ar mai merge santajul cu anticipatele. Poate face anticipate doar o data intr-un an, dupa aia trebuie sa numeasca un prim-ministru agreat de Parlament. Iar circul i-ar fi fatal pt prezidentialele din 2009.
  Dar mai e un lucru care m-ar ingrijora din cale afara daca as fi Literatul & admiratorii. Faptul ca Scanteia si Scanteia tineretului (m-am referit aici la Ev Zilei si la Cotidianul) par a-l dezerta pe Basescu. Infrangerea populistilor titra Cotidianul cu trimitere explicita la Basescu. Iar ei vad aceleasi rezultate ca noi toti… Ciudata victorie a PD daca a doua zi presa aservita se dezintegreaza… In realitate inteleg si ei, probabil, ca acel 50% nu va veni prea curand si pe cale de consecinta nici sinecurile promise. Si probabil si alti licurici din spatele lor s-au plictisit de circ si de un actor devenit submediocru.

 45. 45 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 2:41 pm

  @Ina – off topic, despre blonde

  Se credea ca succesul blondelor la barbatzi e datorat tocmai faptul ca barbatzii le considera mai prostutze, acest fapt asigurand un aparent avantaj barbatilor care astfel ajung sa le prefere.

  Cercetari recente arata insa ca oamenii confuntati cu stereotipuri, tind sa actioneze conform acestora (pentru exemplificare vezi cazul „Literatul”).

  Considerand pe nedrept ca blondele sunt proaste, barbatzii se comporta si ei ca atare, adica prosteste.

  Bineinteles asta confera in final un avantaj blondelor. 😉

 46. 46 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 3:02 pm

  Dl Geoana a declarat ca va fi convocat un congres in 2010. Anuntam pe cei interesati ca, in 2010, s-ar putea ca PSD sa nu mai dispuna de membrii necesari convocarii unui congres si dl. Geoana se va trezi presedinte de scara de bloc, cam atata va avea partidul sub maiastra-i obladuire.

 47. 47 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 3:09 pm

  Acum s-a dus si la Sfertul academic al lui Grigoriu, sa-si trambiteze succesul de 20%!!! „Cateva „prrrrocente usorrr de rrrecuperrrat!”. Pana unde, pana la cat a avut PSD-ul in campania trecuta? Sau pana la a-i rotunji procentele pana putin peste 50 % pentru PD?

 48. 48 ciupico noiembrie 26, 2007 la 3:16 pm

  @ Argus

  mea culpa. mr ungureanu nu a fost securist!
  ( nici macar un pic turnator? 🙂 ). e adevarat eu n’am de unde sa stiu . eu faceam parte din the other team. si apoi securistii nici n’au existat; halucinez eu . cum poate am visat si discursul lui ungureanu din balconul hotelului traian.
  nu , nu’l invidiez pe ungureanu ; am alte preocupari. nici ele legate de dezinformare si deteriorare a sensului cuvintelor(sincer).
  cum ati pus între ghilimele cuvîntul valabil referitor la el ma gîndesc ca sri s’a bazat exact pe aceasta calitate ca sa’l abordeze. un pic ca si pnl iasi ca sa’l considere destul de curat pentru un loc la ei în ograda. cum altii mai tîrziu ( printre care si un fost ministru de externe) l’au considerat la fel de valabil pentru a’l promova pe înalte culmi datorita, nu, profesionalismului de care dadea dovada. sau poate turmentati de betia de cuvinte sau ca sa scape de el l’au trimis în lume.acolo unde nu exista securisti sau oricum nu se numesc asa.
  deci sa ramînem la afirmatia ca ma îndoiesc ca ar fi o alegere valabila. si’mi pare rau daca s’a înteles ca eu as sti sigur ca mr ungureanu a fost securist. nu stiu cum li se mai spune acum; de ani buni îmi petrec doar vacantele în tara.

 49. 49 Ina noiembrie 26, 2007 la 3:22 pm

  @Draghi Puterity

  cui ii mai arde de blonde pe ploaia asta?

  :))
  p.s.1 da-i lu coana nutzica pe blog…sa aiba si dansa activitate
  p.s.2 nu-i supara pe roboteii portocalii azi…sa nu se autodistruga…pls..
  Literatul, in esenta, e un tip fain….softu’ insa a pus stapanire pe el:))(da-o incolo de treaba….eu nu-mi pot explica altfel postarea lui:”Sa presupunem ca referendumul este, pentru Basescu, un esec. Desi nu este.”..
  nu, Literatule draghe..e o mare victorie….tineti-o tot asa si nu skimbati nimic…e bine de tot…traim cum nu se poate mai bine!)

 50. 50 Argus noiembrie 26, 2007 la 3:26 pm

  @Nastase
  Dupa cum se vede Presedintele a facut o mare greseala (de, fiecare pasare pe limba ei piere) iesind public de atatea ori si in mare epuizandu-si cartusele , epuizandu-si subiectele de atac. Precum s-a vazut a reusit sa plictiseasca lumea fiind in mare scadere de aderenti si potential.Ce ar mai putea trata la o viitoare campanie ? ca poporul e suprasaturat de povestile cu oligarhii care sapa la temelia tarii si coruptii fara dovezi.In consecinta cred ca este momentul ca PSD sa-si stabileasca o linie dura de opozitie, fara abateri si compromisuri sub o conducere noua(lucru absolut necesar), care sa nu pice-n fund de admiratie pentru rezultatul obtinut la euroalegeri (am vazut exemplarul).

 51. 51 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 3:30 pm

  Are cineva Statutul PSD? Rog respectuos si cordial sa-l posteze sa putem discuta in cunostinta de cauza, sa vedem cine poate convoca un congres. Nu este normal ca un individ sa se revendice a fi partidul social democrat.
  La parterul blocului meu e un magazin; cum sunt un client fidel, m-am imprietenit cu doamnele care sunt angajate ca vazatoare. Majoritatea au lucrat in industrie, pana in 89, dar cum industrie nu mai exista… Unele sunt tinere. Am vorbit dimineata cu ele, de vot, de referendum. Nu s-au dus la vot. Explicatia? „Pe cine sa votam, cine e domnisoara aia blonda? E fata lu Sarbu care a fost ministru, nu? Noi simpatizam cu PSD-ul dar Geoana nu stie ce vrea. Ba tine cu Basescu, ca acuma, cu referedumul, ba tine cu liberalii”. Explicatia unor oameni de bun-simt, zic eu.

 52. 52 ion adrian noiembrie 26, 2007 la 3:41 pm

  @ADI
  Sa dea Dumnezeu sa dispara, dar de cand a inghitit PSD Cunescu s-a terminat filonul social democrat roman, si mai speram la, poate doar C. Diaconescu, dar e si asta un fricos, de aia a si renuntat si la blog . Sa-l vedeti si pe AN cand va avea cat de putin de pierdut, cum o sa se evapore.

 53. 53 Aiel noiembrie 26, 2007 la 3:53 pm

  @Gabriela Savitski
  Am gasit statutul PSD pe site-u partidului la adresa
  http://www.psd.ro/documente.php?newf_id=4

  Sper sa fie cel in vigoare… ca partidul asta are apetit la modificat statute…

 54. 54 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 4:03 pm

  Articolul 49

  Congresul extraordinar poate fi convocat de către Consiliul Naţional în una din următoarele situaţii:

  (1) în cazul alegerilor parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate;

  (2) în situaţii deosebite sau pentru modificarea Statutului sau a Programului politic al partidului, la iniţiativa Consiliului Naţional, a Comitetului Executiv Naţional, a grupurilor parlamentare din cele două Camere sau a cel puţin 16 Consilii judeţene ale organizaţiilor PSD;

  Congresul extraordinar al PSD este compus din membrii Consiliului Naţional al PSD şi delegaţi aleşi de către conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe baza normei de reprezentare stabilite de Comitetul Executiv Naţional.

  Articolul 50

  (1) Pentru organizarea Congresului PSD şi desfăşurarea lucrărilor lui, Consiliul Naţional numeşte Comisia de pregătire.

  (2) Comisia elaborează documentele şi programul de desfăşurare a lucrărilor Congresului şi le supune aprobării Consiliului Naţional al PSD; documentele aprobate se trimit spre dezbatere organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti.

  Articolul 51

  (1) La lucrările Congresului PSD pot participa, ca invitaţi, personalităţi proeminente ale vieţii politice, economice, academice, universitare, ştiinţifice, culturale, juridice, artistice, sportive şi din alte domenii; pot fi invitaţi să participe reprezentanţi ai InternaţionaleiSocialiste, ai Partidului Socialiştilor Europeni, ai partidelor social democrate sau socialiste, precum şi ai altor partide democratice din ţară şi din străinătate.

  (2) Lista invitaţilor este stabilită de Biroul Permanent Naţional având în vedere şi propunerile formulate de către organizaţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti. Invitaţii audiază lucrările, pot lua cuvântul, dar nu pot vota.

  Articolul 52

  Congresul PSD are următoarele atribuţii:

  (1) adoptă sau modifică, prin hotărâre, Statutul PSD, cu votul a cel puţin 2/3 din numărul delegaţilor prezenţi;

  (2) adoptă sau modifică Programul politic al partidului;

  (3) stabileşte orientările, strategia şi tactica partidului pentru perioada dintre două congrese;

  (4) alege, prin vot secret, preşedintele partidului, vicepreşedinţii, secretarul general, ceilalţi membri ai Consiliului Naţional, Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală şi Comisia Naţională de Control Financiar;

  (5) desemnează candidatul PSD la funcţia de Preşedinte al României şi primul – ministru în situaţia câştigării alegerilor;

  (6) hotărăşte asupra activităţii desfăşurate de preşedinte, vicepreşedinţi, secretar general şi de Consiliul Naţional;

  (7) hotărăşte asupra activităţii desfăşurate de Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală şi de Comisia Naţională de Control Financiar;

  (8) soluţionează contestaţiile împotriva hotărârilor luate de Consiliul Naţional sau de Comitetul Executiv Naţional, de Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală şi de Comisia Naţională de Control Financiar;

  (9) hotărăşte, la cererea celor interesaţi, asupra sancţiunii de excludere din partid;

  (10) hotărăşte dizolvarea partidului.

  Am gasit. Hai sa ne uitam, poate ca nu suntem toti tampiti

 55. 55 olimpiu65 noiembrie 26, 2007 la 4:07 pm

  referendumul este un esec sever pt base, dar partea lui plina din pahar sunt procentele siamezilor pd-pld.nu si pt ei s-a strofocat onor presedintele?
  eu ma mir de atata entuziasm la toti liderii politici.sigur pnl nu a pasit pe urmele pnt ba chiar cu ajutorul lui geoana care merge uneori la brat cu base si-a recastigat nucleul dur.ungurii i-au dat cu tifla lui base aratand ca oricum intra in parlament cu tot cu secuii smulsi cu promisiuni de presedinte.iar geoana cu semiesecul sau poate invoca scuze destule pt a ramane presedinte.dar fostul presedinte remarca bine.avem un dezechilibru pe scena politica, dreapta conduce lejer chiar daca la parl. european alde si pes mai voteaza impreuna dupa ziua de ieri in tara dreapta zburda iar in europa am trimis mai multi populari(pd pld udmr) cred 15 sau 16 parl.scuze de inexactitati

 56. 56 Lia noiembrie 26, 2007 la 4:08 pm

  Candidatura lui M.R.Ungureanu este „valabila”, dar nu pentru noi ci pentru TB. Stie el, bine, de ce l-a pus acolo!! Am avut intentia buna de a merge la vot si a vota cu PSD-ul si cu NU la referendum, dar, m-a apucat asa o greata de politica romaneasca, ca am stat acasa si m-am uitat la niste filme romantice, mult mai relaxante. Lia

 57. 57 Literatul noiembrie 26, 2007 la 4:08 pm

  @Draghi Puterity, Ina
  Insfarsit discutati voi un subiect serios: blondele.
  Dintre femeile lumii, sub 10% sunt blonde. Cu toate acestea dau impresia ca sunt mai multe. Conform standardelor de prin partile in care m-am nascut blonzii sunt considerati oameni frumosi, Atat barbatii cat si femeile. Cu o restrictie. Brunetele nu se dau in vant dupa blonzi.
  Dintre toti oamenii blonzi, de prin partile mele, pe care i-am cunoscut, toti s-au dovedit a avea ascendenta slava sau germana.
  Fara intentia de a supara pe cineva, in general, roscatele sunt considerate automat curve. Credinta asta este atat de puternca incat se rasfrange si asupra barbatilor cu parul rosu.

  C-or fi blonde, c-or fi brunete, se zice ca unui barbat adevarat ii plac toate femeile.

 58. 58 C. Manole noiembrie 26, 2007 la 4:10 pm

  Interesant modul de a analiza rezultatele alegerilor si RVU.
  1. La europarlamentare, toti au castigat! Pana si L. Sandru crede ca a facut mare branza!
  Pd-ul castigator, zambeste triumfator, pe sticla, dar sunt macinati de ciuda: socotela din sondaje nu se pupa cu rezultatele, finale! Mai ales ca au participat de 13 milioane euro ptr. RVU, organizat numai ptr. a se face campanie electorala mascata. Dar cred ca mai mult ii ingrijoreaza faptul ca, in curand, ii vor bate creditorii – sponsorii – la usa! Si cum, nu se vede la orizont intrarea la guvernare, iar timpul si previzibilele scandaluri s-ar putea sa-i erodeze, compact cu PLD-ul si Basescu, ar putea sa apara complicatii de natura morala, legala sau de imagine! S-ar putea ca dezvaluirile negative sa abunde, in viitor.
  PSD-ul, cel putin la varf, da mesaje aburitoare, succesul e relativ bun, zice Geoana; tot asa putea sa spuna relativ proaste! Greseala PSD: a sustinut RVU. Cand guvernul a introdus VU, prin asumarea raspunderii, PSD-ul neintroducand motiune, trebuia sa se radicalize, sa ceara zilnic promulgarea legii, cu toate argumentele de eficienta, cost, participare la vot! Geoana a mai ratat un moment, a venit timpul ca ceilalti lideri, formali si informali, sa rupa vraja asta de pe electoratul de stanga si sa arate ca PSD nu este complice cu Basescu!
  PNl-ul si- a umplut butelia cu oxigen; sa vedem cine o sa-i taie furtunul.
  2. RVU a fost, dincolo de pacaleala cu reforma clasei politice, o modalitate fatisa de campanie si poate de consolidare a relatiilor politico-financiare, la nivelul PD si PLD. Publicitatea acestor partide poate sa intre in Cartea Recordurilor. Dar a avut si o parte buna: Basescu si, implicit, toti politicienii, actuali si viitori, au invatat ca populismul si racordarea permanenta si demagogica la seva poporului, nu mai tine la nesfarsit, palma acestuia poate fi mai grea decat o copita de cal. Noi, oamenii simpli ne-am prins din prima, de smecheria electorala cu RVU, si chiar daca sustinem responsabilizarea politicienilor, printr-un sistem electoral uninominal-european nu puteam sa ne prostituam pe RVU al lui Basescu, mai ales ca acesta nici nu crede in el.
  D-le Nastase, fiti mai incisiv, electoratul vrea sa stie, ca chiar daca nu va implicati la varful partidului, opinia dumneavoastra se aude si se impune! Actualei conduceri PSD trebuie sa-i se spuna franc toate greselile pe care le-a facut, sa invete ca nu poate sa inoate la nesfarsit pe langa barca lui Basescu, dusman de moarte a acestui partid!

 59. 59 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 4:13 pm

  DECI: in cazul alegerilor europarlamentare, parlamentare, etc., in cazul schimbarii programului politic – asa ar trebui – sa promoveze un program de stanga veritabil, nu vrajeala asta ieftina de „Romania echitabila” – ce e asta? „etica si echitate socialista”, dl Dancu si cu domnul ala cu mustata care se crede destept, de la telemorman, din ele s-au inspirat;
  E nevoie de 16 consilii judetene PSD – sper ca nu sunt toti estropiati;
  mda, am citit mai atent, trebuie niste actiuni premergatoare, unii din consiliul national trebuie sa plece.
  jalnic, cum s-au baricadat impreuna cu tov. Geoana in sucul propriului esec. nu-i intereseaza decat sa-si conserve locusoarele lor caldute si bine platite, nu-i intereseaza ca totul se darama in jurul lor…
  oare nu exista in partid oameni responsabili, care stiu cu adevarat ce reprezinta Stanga veritabila, grija pentru om, altii decat domnul Ion Iliescu? Domnule Adrian Nastase, dumneavoastra ce ziceti? Este onorant acest douajdoi la suta din treizeci la suta? Aceasta este valoarea reala a Partidului Social Democrat? Atat reprezinta el in ponderea electoratului din Romania?

 60. 60 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 4:35 pm

  C. Manole,

  Geoana a primit ordin de la Basescu sa reziste cu orice pret, sa nu-si asume esecul, sa strige asa cum striga el ca romanii/poporul a vrut vot uninominal in proportie de 90%. In schimb, dupa ce ii trec pe linie moarta pe cei cativa care nu vor alipirea PSD-ului la PD, dupa preluarea partidului, il va face, in fine, ministru. E foarte simplu, telecomanda aparatului Geoana este la Basescu. Ar trebui sa declare explicit intentia de fuziune dintre PD si PSD.

 61. 61 misterb noiembrie 26, 2007 la 4:58 pm

  vai nici macra nu sunt 90% din cei 26% care au spus DA sunt doar 85% deci au cutezat 15% sa spuna nu..

 62. 62 Ion noiembrie 26, 2007 la 5:12 pm

  Vad ca a uitat popru din gura…. acum poporul e indiferent de clasa politica conform lui….

 63. 63 Petronius noiembrie 26, 2007 la 5:13 pm

  Literatul Says:

  „C-or fi blonde, c-or fi brunete, se zice ca unui barbat adevarat ii plac toate femeile.”

  Ai grije ca acum e voie si pe invers … e voie si cu animale, e voie si cu copacii, ba chiar aud ca si cu statuile e voie. Ok, ok … nu continui.

  Ideea este insa, ca intr-o logica in care anormalul devine normal din corectitudine politica, ba chiar trebuie discriminat pozitiv, un specimen de tipul lui Base ajunge sa ne reprezinte la nivel de tara si un prostanac de tipul lui Geoana ne reprezinta partidul (da, sunt membru).

  Acum cand Zenga a fost debarcat pentru performantele slabe, cred ca si Mirciulica ar trebui sa priceapa aluzia. Daca Geoana nu isi asuma raspunderea pentru esec, atunci cine si-o asuma ?

  Sau in logica stramba in care am inceput mai sus, de fapt Geoana este un istetz, pentru ca a obtinut peste 20% ?!

  Stiu ce spune statutul, dar eu ca membru imi exercit un drept neprevazut in statut si ii cer respectuos Domnului Geoana sa isi asume esecul alegerilor si sa se retraga onorabil adica in plina glorie, pentru ca daca va continua tot asa 20% va fi considerat „trecut glorios”. Mai voteaza cineva ?

  P.S.
  „If you allways do what you’ve allways done, you’ll allways get what you’ve allways got”

  Mircea, as putea sa iti traduc ce scrie mai sus, dar banuiesc ca nu este cazul.

 64. 64 Ina noiembrie 26, 2007 la 5:55 pm

  @Draghi Puterity
  ei, vezi..cum am de venit noi prieteni buni cu Literatul…
  @Literatul
  „Insfarsit discutati voi un subiect serios: blondele.”..hehehe, ce stii matale despre blonde??????????????

 65. 65 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 6:00 pm

  domnule Adrian Nastase,
  poate ar trebui sa renuntati la blog. Altfel, se intrevad niste riscuri, la cat de gloriosi si transanti au devenit „baietii” de la conducere dupa ce au obtinut acest formidabil si onorant scor la electorale…

 66. 66 justitie noiembrie 26, 2007 la 6:01 pm

  Domnule Nastase, lasati domne manipularea asta. Decat sa vorbiti de ograda altuia, mai bine comentati rezultatele partidului din care faceti parte. Cred ca ar fi un gest mai curajos.

  JUSTITIARUL

 67. 67 Literatul noiembrie 26, 2007 la 6:20 pm

  @Ina
  Ai dreptate. Nu stiu mare lucru despre blonde. De asta pot discuta cu usurinta despre ele. La fel cum voi habar n-aveti de politica si, cu toate astea, discutati cu fervoare.

 68. 68 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 6:33 pm

  @Ina

  Ti-am urmat sfatul, asa ca am putut afla direct de la cea mai celebra profesoara de UE din Romania cum pensiile bat coruptia si cum poti sa iti faci to’ felu’ da chestii pa banii statului.

  Desigur, ca orice barbat care se respecta, am felicitat-o cu o nedisimulta empatie, pentru castigarea alegerilor. 😀

  P.S. Daca te duci cu mouse-ul pe motoul ei, si astepti putin, o sa ai o mica surpriza… 😉

  P.P.S. Subiectul serios era „Literatul”. Blondele erau doar un pretext. Am glumit. Nu spun insa cand… 😛

 69. 69 Argus noiembrie 26, 2007 la 6:34 pm

  @Ciupico
  La categoria de turnator nu ma bag.Aici s-ar putea sa aveti dvs. dreptate.Referitor la calitatile sale de sef SIE m-am exprimat mai inainte.

 70. 70 Ovidiu noiembrie 26, 2007 la 6:39 pm

  D-le Adrian Nastase,

  v-am citit articolul, aveti dreptate, nu comentez despre Elena Udrea.

  Va las sa cititi ceva

 71. 71 ion adrian noiembrie 26, 2007 la 6:40 pm

  Intrebare din presa : A fost Basescu tradat de popor?

  Haida de si uite si de ce:

  In Romania sunt cca 18 milioane de alegatori(nu fac farmacie) care au cam ramas la acelasi numar din 2004 si pana azi si din 2004 si pana ai observam:
  1. La alegerile prezidentiale din 2004 in primul tur Basescu a luat 3,5 milioane, din cca 10,5 mil, acesta fiind electoratul sau indiscutabil, Nastase avand vre-o 4,3 milioane, dar in turul doi i-au revenit lui mai multe dinspre electiratul perdantilor si a castigat cu 5,1 mil la 4,9 mil ptr Nastase;
  2. La referendumul foarte motivant care a impartit Romania in doua, la vot au venit 8 milioane, 6milioane au votat pentru Basescu si 2 contra, fiind evident ca cei 2 milioane care nu au mai venit fata de cele 10 mil din turul 2 din 2004, erau dintre cei care atunci au votat cu Nastase, dar si mai mult Basescu a castigat si-n cifre absolute cca 1 milion de voturi ceea ce dupa doi ani a fost o performanta remarcabila pe care au incercat s-o maculeze jalnicii avocati ai diavolului de tip Cristoiu, Nistorescu si alti fosti tineri activisti UTC-isti;
  3. Acum la vot pentru parlamentul european au venit cca 29% din alegatori iar la referendum cca 26%, diferenta explicabila prin toate diversiunile si indemnurile nelegale la absenteism, facute de primul ministru chiar la momentul votului si de alti lideri politici de acelasi nivel politic cat si de amplasarea dificila de gasit a sectiilor ptr referendum.
  Dar chiar si asa, cca 81-82% au votat cu DA adica un procentaj mai bun decat in 19 mai, dar un numar absolut mult mai mic, adica de cca 3,6 milioane de cetateni, ceea ce insa este acelasi scor avut de B in 2004 numai pentru el si nu contra cuiva, miza similara cu cea de acum;
  4. Cine nu a venit la vot ? pai cei care se mobilizeaza doar in stare de necesitate cum parea sa fie turul II in 2004 si referendumul din 19 mai, rezultand ca la vot au venit numai cei mai motivati sustinatori ai uninominaului in doua tururi, fiind probabil destui care vor alt sistem, numai nominal sa fie, sa mearga ei si sa voteze omul, ca apoi nu prea mai inteleg ei ce se intampla, iar elementul cu totul remarcabil, este ca ei care vor uninominalul in doua tururi si se ostenesc si la vot, sunt majoritari chiar si in udmr care se considera dezavantajat in orice sistem uninominal, pentru ca in celelalte partide, chiar si la PNL, procentul pentru DA sa fie covarsitor.
  5. In orice tara normala, necomunista, democratica si liberala, in care se respecta si optiunea de abtinere, de delegare a votului catre cei activi, caci asta inseamna acest lucru, pentru orice minte necomunista nedeformata de scenarii securiste ce s-a intamplat s-ar considera de toti cei de buna credinta, un succes dar si o masura a spiritului civic de care-i capabila astazi Romania(iar sub dar langa acel nenorocit de 1/3, procentul mioritic al binelui)

 72. 72 Ina noiembrie 26, 2007 la 6:45 pm

  @Literatul
  e bine ca le ai tu cu politica…..har Domnului…e perfect…ajunge unu’ ca tine pe blog, te ascult detasata(poate Draghi are alta opinie, nu ma hazardez..il astept sa se pronunte) .
  aide, sa fim cinstiti… toti „roboteii portocalii” le aveti cu politica (cu gramatica mai incet, dar nu conteaza, de cand se facu nutzica doctorand, nu mai are importanta nici o regula), am vazut asta…cum se iveste ocazia, cum turuiti „vorbele alese” ale „marelui carmaci”.
  si ala le are la greu cu politica. parol
  le are si cu blondele.
  cred ca sunteti fericiti.

  nu va invidiez neam.

  si…Domnule Nastase, ceva planuri?
  ca am trecut la discutii aride rrrrrau.

 73. 73 krater33 noiembrie 26, 2007 la 6:50 pm

  D-le Nastase,
  ca de obicei punctati numai ce va convine. Nu Traian Basesecu a inventat aceasta metoda si nici un alt politician roman nu cred ca are brevetul. Insa nu exista politician adevarat care sa nu il intrebi ceva si sa iti raspunda altceva. Dvs cind o folositi nu realizati ce faceti sau va inchipuiti ca sunteti atit de dibaci incit sa ii prostiti cind „deviati” de la subiect?

 74. 74 Sebastian noiembrie 26, 2007 la 7:00 pm

  @Nastase
  Aveti dreptate, nu asta este problema…Problema dumneavoastra este Basescu.
  In alta ordine de idei, cum se face ca nu suflati nici o vorbulita despre rezultatele propriului partid? E de bine, e de rau? Va incalzeste doar esecul lui Basescu la referendum?
  Va propun o tema de meditatie: puteti identifica un subiect de interes national, care supus atentiei romanilor printr-un referendum, sa adune la vot 50% din electorat intr-o singura zi? Daca da, care ar fi acela? Daca nu, inseamna ca legea care reglementeaza referendumul, mijloc prin care poporul isi exercita suveranitatea, este stramba si trebuie corectata. Daca va amintiti, referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu, acolo s-a corectat legea in favoarea parlamentului…

 75. 75 ciupico noiembrie 26, 2007 la 7:05 pm

  @ argus

  mda, sa spunem „turnator” sub acoperire, asta ca sa fim în ton cu postul gazdei (delirul îmi apartine însa!). singura nedumerire ar mai fi ca cine’l acopera?
  stii cu vîrsta am învatat ca unii în loc sa se blazeze prind chiar placere si o fac asa gratis de amorul artei. ma rog , relativ gratis dar amorul ramîne.
  ma uit la comentariul lui saftoiu pe A3 . spunea ( ori e prea subtil pentru mine) ca slava domnului ca ca vine un civil la sie ; odata m’am speriat ca se intorc „italo-spanioliii” acasa 😉

 76. 76 Bibliotecaru noiembrie 26, 2007 la 7:12 pm

  @ Adrian Năstase
  Eu nu ştiu ce calcule faceţi domnia voastră. Cele aproape 90% procente obţinute la „referendumul Băsescu” de către Băsescu, aşa cum spuneţi domnia voastră sunt mai multe voturi decât toate voturile partidelor care au trecut de 5% la un loc. Încă un pic şi ar fi depăşit numărul minim de voturi cu care putea câştiga alegerile, adică 25%+1. Chiar nu sesizaţi dimensiunea lucrurilor? Nu aveţi rece pe şira spinării?
  Domnul deputat european (pentru care am o stimă deosebită) Adrian Severin, spune nonşalant că abţinerea este o formă de vot. Concluzia este că 80% din români sunt împotriva referendumului. Am să scad şi eu din 18 milioane de votanţi un milion de votanţi pentru PSD şi am să spun că 17 milioane de români cu drept de vot sunt împotriva PSD, asta înseamnă cam 94%. Încă nu vă furnică rece? Dar faptul că este probabil ca îndemnul domniei voastre şi a domnului Iliescu de a nu veni la votul referendumului, implicit indicând şi lipsa votului pentru P.E., înseamnă cam 2 sau 3 europarlamentari lipsa pentru PSD vă îngrijorează? Domnule Adrian Năstase, eu vă stimez, dar cred că domnia voastră nu prea ne stimaţi din moment ce instigaţi împotriva singurului instrument democratic pe care îl are democraţia: VOTUL. Acest îndemn pe care l-aţi dat, fără nici o explicaţie, chiar în ziua votului, vă atribuie o mare bilă neagră pe care vă va fi greu să o ştergeţi. De data asta domnul Geoană nu a greşit, s-a comportat în limitele normale. Sunt extrem de dezamăgit.

 77. 77 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 7:18 pm

  Domnule Adrian Nastase,
  stimati si minunati bloggeri,

  stiti ce constat, dupa ce m-am enervat ieri/astazi din varii motive? Noi putem trai linistiti (oarecum) fara sa suferim din pricina clasei politice.
  Si stiti de ce?
  Pentru ca am auzit, aseara si azi, din gura lor omologata prin voturile din 2004, doar automultumire, reprosuri adresate celorlalti actanti politici, laude de sine, „farafastacuri”, analize „docte” si „pertinente” duhnind rau a subiectivism si a 90 de milioane vechi/ luna leafa si niciun gand adresat celor care nu au fost siguri, convinsi sa mearga la vot.
  Ieri am fost actori – electoratul – votantii. Azi suntem niste procente impersonale. Gata, seductia s-a terminat, am depus votul, salut! Suntem niste entitati neglijabile intre campanii, inainte de campanii suntem „potentialii votanti”, iar acum suntem „procente.
  Fara doar si poate, „clasa politica” s-a specializat in rolul interpretat. Numai noi nu vrem sa ne specializam in votanti cu orice pret. Cu cat indiferenta noastra e mai mare, cu atat siguranta lor ca sunt unici, superbi si de neinlocuit creste. Sper sa traiesc destul sa pot urmari cariera politica a unora ca Geoana, Rus, Dancu.
  Aceasta mecanica strict electorala a otravit, acum, orice speranta a noastra de a avea politicieni carora sa le pese de noi, pentru care nu suntem niste procente ignobile si nu politicienii acestia profesionalizati, pentru care politica nu este o vocatie ci un mod de a face bani, din salariul pe care, chipurile, il primesc pentru ca sunt in slujba noastra, si din afaceri.

 78. 78 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 7:30 pm

  @Ina

  Cu parere de rau, dar cred ca astazi nu ma voi pronuntza in ce priveste vidul gnosic pe care il asociez eu Literatului atunci cand e vorba de politica. Si nu fac asta pentru a-i refuza placerea masochista de a-mi cunoaste parerea in ceea ce il priveste, ci pentru ca, recunosc, atentia mi-a fost atsa de o alta zona, intr-un fel complementara Literatului, din universul portocaliu. Este vorba de Nutzi Bloghista si de cheerleaderii ei.

  M-a incantat mai ales comentariul dinstinsului nostru coleg de blog Ion Adrian care o roaga pe doamna Udrea sa se lase patrunsa bine de adevar si de o misterioasa raspundere enorma. Nu am inteles prea bine cine e in posesia acestui adevar, respectiv a mai sus-mentionatei enormitatzi, pentru ca desi domnul IA face trimitere la remarcabilui dumnealui CV, si asta in ciuda varstei, cateva paragrafe mai departe o indeamna pe celebra pata de culoare a eternului portocaliu sa revina la blogul lui Basescu unde, aflam cu stupoare, domnia sa e cenzurat fara mila.

  Desigur chiar si domnul IA a aflat intre timp ca Alesul nu „confunda o masina cu o femeie” asa ca ma intreb ce sansa de succes are demersul domniei sale. Dar, cum bine spui tu Ina, sa-i lasam Cezarului ce-i a Cezarului si revenim la problemele ridicate pe blogul domnului Nastase. 😉

 79. 79 mirceab noiembrie 26, 2007 la 7:30 pm

  Nu cred ca atitudinea Dumneavoastra si d-lui Iliescu face bine PSD-ului. Pentru PSD a fost o victorie in acest moment. Eu asa o vad. Si v-o spun ca un PSD-ist care a facut campanie si pentru Dumneavoastra si pentru Ion Iliescu si pentru PSD-ul de acum. Si eu am fost la declaratii pe la politie si la Parchet pentru culoarea mea politica. Si la 35 de ani nu pica usor asa ceva. Spre deosebire de Dumneavoastra, noi nu ne-am putut apara la televizor si am tras-o intr-un stres pe care sunt convins ca-l cunoasteti. Orice partid incearca sa dea macar impresia ca a castigat ceva din alegeri. Oricare ar fi astea. Noi chiar am castigat. Lasati lumea sa vina spre noi. PD-ul va cadea acum. Acesta era click-ul pe care-l asteptam cu totii. Trebuie sa va ganditi si la faptul ca atunci cand faceati poza cu soimul, noi lipeam afise la 0 grade celsius si faceam campanie electorala. Si va asigur ca toti oamenii din PSD va stimeaza si va apreciaza, dar cu atitudinea asta ne faceti sa ne gandim ca sunteti orbit de putere.
  Ati zis azi la TV ca partidul are o problema.
  V-ati gandit vreodata ca toata caderea noastra a fost centrata pe Dumneavoastra, Mitrea, Dan Ion Popescu si Ion Iliescu? Nu ma intereseaza azi daca ati fost nedreptatit acesti 3 ani, dar in jurul Dumneavoastra s-a creat problema. Mai reflectati!
  Sau poate asa e politica la varf, dar sa ne spuneti si noua, ca sa ne vedem de ale noastre.

 80. 80 Ina noiembrie 26, 2007 la 7:56 pm

  @ion adrian
  tu kiar vorbesti serios?

  „ion adrian Says:

  November 26th, 2007 at 10:02 am
  Dna Udrea,
  In primul rand rezistati la diversiuni, blogul dvs este foarte important caci firea si stilul va permit sa fiti populara si deschisa atribut carismatic pe care in afara de Basescu, care il are la superlativ dar care nu mai este PD-ist, nu-l are mai nimeni din PD si nici PLD -un blog Stolojan(in ciuda popularitatii) sau Stoica ar fi un fiasco, poate Flutur sau Mona Musca(daca nu ar fi devenit vulnerabila)ar putea avea ceva succes dar nici o inflatie de bloguri din zona dvs nu ar fi buna…
  Sunt mai in varsta decat dvs, am si eu un CV care nu se rusineaza langa nici un altul, asa ca va rog cu modestie, sa va patrundeti bine de acest adevar si de enorma raspundere care o contine in actuala stuatie asa cum se prefigureaza, si daca desteptii de la dvs vor fi mancati de ceva invidie va fi jalnic, nu ptr dvs sau ptr ei in mod direct ci ptr PD.
  PD a castigat si deasemeni PLD, presedintele are un scor bun caci 4 milioane de alegatori sunt tocmai datorita unei mize mai mici decat alegerea lui in 2004 sau realegerea din mai un scor bun, deci logica mea pe care ati aprobat-o a dat rezultate…
  Participarea, chiar daca mentalitatea comunista a maselor care merg in turma si parfumati peste transpiratie la vot, mai persista, este acceptabila mai ales ca este un scor european imediat dupa Ungaria in zona ultimelor 12 intrate, si noi suntem in Europa si nu in CSI-ul noului “tatuc”.

  incredibil!

 81. 81 silviu noiembrie 26, 2007 la 8:10 pm

  De ce PSD in rosu ? Aduce enorm aminte de comunism.

 82. 82 nastase noiembrie 26, 2007 la 8:11 pm

  Bibliotecaru,
  Eu nu am facut recomandari nimanui sa mearga sau nu la referendum. Am raspuns, la o intrebare a unui ziarist, daca voi merge sau nu in camera alaturata, pentru a vota la referendum. Am raspuns ca nu si am spus si motivul. Daca voiam sa fac recomandari, spuneam din timp celor care voiau sa ma asculte cum sa procedeze.
  Oricum, cred ca democratia inseamna ca si eu am dreptul sa votez sau nu intr-o anumita situatie.

 83. 83 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 8:12 pm

  mircea draga,

  dar si ascensiunea din 2004, tot lui Adrian Nastase i se datoreaza. Fii sigur ca lumea o sa se calce in piciare sa ajunga intr-un paritd inchis unde troneaza flegmatic lideri ca Rus, Sarbu, Dancu, s.a.
  Da’ de ce lipeati afise la 0 grade? Foloseati un lipici special care trebuie amestecat cu zapada carbonica? Si zapada o carati in cutii frigorifice? Ntz ntz ntz! Mai bine vorbeati cu oamenii direct, lasati afisele. Ti se pare ca partidul are un „click”. Declickul e exact la PSD. Numai ca nu se produce. Lasa ca se produce in 2008, la locale si parlamentare. Cand o sa castigam 8% (ca doar in tot timpul acesta n-o sa stea Basescu doar pe blogul lui Nutzi, fii sigur ca va folosi toate parghiile sa desfiinteze minima rezistenta a bunului simt care mai functioneaza in PSD), dupa numararea voturilor, Geoana va stinge lumina. Acela va fi „clickul”.

 84. 84 neinfectat de comunism noiembrie 26, 2007 la 8:21 pm

  Pt cei car inca mai cred ca adus si ceva bun comunismul asta atat de urat de mine, in Romania…si sa nu im spuneti ca a fost doar o nebunie a lui ceausescu…
  Cand decreteii au inceput sa se intrebe care e diferenta dintre baieti si fete, mamele aveau un singur mesaj pentru fiice: „Sa nu cumva sa vii la usa mea cu burta la gura!”. Ce trebuia sa faci ca sa nu se intample asta nu-ti explica nimeni, pentru ca idealul teoretic era ca viata sexuala sa inceapa abia dupa parafarea casatoriei la starea civila.

  Contradictia aparea cand, acasa, ti se spunea ceva, iar propaganda comunista te imbia, la ora de dirigentie, sa-ti urmezi instinctele. „Educatia sexuala era considerata un domeniu tabu, fiind inlocuita cu o promiscua educatie pentru reproducere. Se ajunsese ca, in cadrul invatamantului obligatoriu de 10 ani, sa fie privita cu toleranta, din considerente politice, prezenta elevelor gravide la scoala. Nu mai conta momentul pe care minorele si-l „alegeau” pentru procreere si nici faptul ca nu exista posibilitatea psihologica de a deveni mame in mod real. Exista numai obsesia cresterii natalitatii cu orice pret”, descrie vremurile psihiatrul Florin Tudose.

 85. 85 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 8:29 pm

  @mirceab

  Sa inteleg ca PSD-ul are nevoie acum de un nou „Confort”?

 86. 86 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 8:32 pm

  … completare…

  Legat de afise, e vorba cumva de acesta?

  http://danandronic.blogspot.com/2007/11/act-ratat-la-psd-un-exemplu-de-creaie.html

  Eu imi doresc din nou un PSD albastru…

 87. 87 Ina noiembrie 26, 2007 la 8:36 pm

  @Draghi Puterity
  si pe mine m-a cutremurat si, dupa cum bine spunea distinsul nostru coleg, am incercat sa nu rad si „m-am patruns bine de acest adevar si de enorma raspundere care o contine in actuala stuatie asa cum se prefigureaza”
  dar, nu s-a intamplat nimic…n-am reusit sa nu rad:))

  si eu ma plangeam ca umorul printre noi a sucombat in conditii crancene ….
  iaka de unde a sarit iepurashu’:))
  mon cher, esti jenial

 88. 88 Gabriela Savitsky noiembrie 26, 2007 la 8:43 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  nu inteleg de ce va justificati. nu inteleg politica strutului, pur si simplu nu va recunosc.

 89. 89 Ina noiembrie 26, 2007 la 8:44 pm

  @Draghi Puterity
  Nu vreau sa-mi imaginez ce a fost in mintea lu’ nutzica, draga de ea, cand a descifrat aceste randuri:))

 90. 90 Ilie noiembrie 26, 2007 la 8:54 pm

  Bine zis domnule Nastase.
  Basescu incearca sa distraga atentia oamenilor de la esecul care l-a suferit la referendum. Si aseara intentionat a venit tarziu la conferinta de presa,stia ca lumea doarme si nu a vrut sa vada poporul ca a pierdut. Stia ca lumea doarme la ora aceea.

 91. 91 diogenecainele noiembrie 26, 2007 la 8:55 pm

  @mirceab
  Nu vă ameţiţi cu 23% din care câteva procente provin din participarea mult mai mare decât la celelalte scrutine a ruralului. V-aţi îmbăta cu apă rece. Scorul a fost o catastofă. Nu a venit lume nouă spre PSD. V-au salvat cei care votau tardiţional PSD, capital acumulat nu de Geoană &co. În momentul acesta PSD este redus la nucleul dur, spoliat de swing voters. În condiţii de legislative nu aţi trece în nici într-un caz de 20%. Calculele vor fi simplu de făcut după rezultate. Dar asta e mai puţin important. Important e că formula adoptată de PSD l-a adus de la 37% unde este. În cazul în care chirurgia prin marginalizare ar fi funcţionat, în anii ăştia ar fi trebuit să se vadă rezultatele. PSD în schimb se înscrie pe o curbă previzibilă. Aud concluzia?

  Iar PSD chiar are o problemă, de gidonare politică i-aş spune. Şi de plafonare. Vreţi ca nimeni să nu o spună iar lucrurile să înainteze voios spre catastrofă? Iar mesajul de complezenţă către exterior nu vă va ajuta să depăşiţi acest moment. Aveţi nevoie de altceva. Până una alta politica la zi a PSD-ului e o mare improvizaţie. Se simte o lipsă din echipă.

  Problema PSD nu a fost Năstase sau alţii. Problema PSD este incapacitatea de a demonta discursul lui Băsescu. La aceasta se mai adaugă inaptitudinea de a fanda atunci când trebuie şi de a împlânta spada atunci când trebuie. Ba chiar de multe ori PSD s-a luat de gât cu adversarul. Când PSD va deveni un partid agil şi care ştie ce face, când discursul lui Băsescu va fi demontat, calomniile cărora le daţi mai multă importanţă decât calităţilor acestor oameni vor deveni inerte.

  Mă limitez la asta. De ce refuzaţi analiza reală? Vreţi să v-o spună alţii? De ce practicaţi gândirea de grup şi izolarea faţă de realitate? V-aţi gândit , voi cei din coconul de partid, cât de rău arată lucrurile prin ochii unui simpatizant PSD?

  diogenecainele ®

 92. 92 Ovidiu noiembrie 26, 2007 la 9:03 pm

  Bibliotecaru,

  Draga Bibliotecaru, imi este greu sa cred ca scrii pe blogul lui Elena Udrea, si mai ales dupa ce ai vazut ce fel de limbaj foloseste, daca ai vazut cum toti utilizatorii s-au revoltat pe faptul ca doamna Udrea, a publicat de cateva ori indentitatea persoanelor care scriau dur impotriva PD, adica ea a publicat adresa IP, a publicat adresa de mail, uite ce scrie ” Mail (will not be published) (required)”, foarte grav cand a fost atentionata ca este ilegal ceea ce a facut ca se vor plange la WordPress, atunci a intrat in panica si a sters sute de mesaje include si mesajele Administratorului care a scris ca a informat-o ca incalca regurile si legea s-ar putea ca WordPress sa-i inchida blogul, voi vedea, iar un om inteligent ca tine continua sa dialogheze cu asa o femeie, imi pare rau dar, e treaba ta, este un proverb dar nu vreau sa te jignesc.

  Anticipat.

 93. 93 G. Savitsky noiembrie 26, 2007 la 9:12 pm

  @ Adrian Nastase,

  v-am trimis un pachet cu doua carti pe adresa din Lipscani. As vrea doar sa stiu daca a ajuns. Atat. Promit, de maine, sa fiu cuminte, sa nu mai scriu atatea rautati. Azi sunt suparata ca 80 la suta din populatia Romaniei, care traieste modesc, ca sa nu zic in saracie nu are un partid valid cu care sa voteze.

 94. 94 Literatul noiembrie 26, 2007 la 9:50 pm

  Este ciudat cum voi pesedistii interpretati rezultatele de ieri:

  -catastrofale pentru Basescu
  -proaste pentru PD
  -nemultumitoare pentru PSD
  -celelalte partide nu exista

  Pentru voi, femeile sunt urâte. mancarea n-are gust, viata este murdara si Nastase nefericit.
  Nu observati ca, la urma urmei, diferenta dintre PD si PSD este de numai cinci procente.
  Va doare inima, va doare Basescu, va doare Udrea.Pesedistelor li se strica laptele si pesedistilor le scade apetitul.
  Nu mai trebuie nimic ca sa va faceti dusmanii fericiti.

 95. 95 Bibliotecaru noiembrie 26, 2007 la 9:55 pm

  @ Ovidiu
  Scopul meu este să provoc în România o politică mai curată decât este. Îmi doresc ca politica să fie în România pentru cetăţeni şi cetate… Am să fiu, pe cât posibil, pe orice blog, al oricărui politician din România. Am să atrag atenţia celor care greşesc, am să-i arăt cu degetul, dar am să-i şi aplaud atunci când fac ceva bine. Ştii ce am descoperit de când fac asta? Că nu există partide „naşpa” ci partide prost conduse. Şi am mai descoperit mulţi politicieni cumsecade în spatele „habotnicilor” din politica românească.
  Pe blogul lui Ion Iliescu mi s-au şters o tonă de mesaje, altele mi s-au dat după o săptămână… ce contează. Eu îmi fac datoria să scriu. Scriu pentru a vedea şi ceilalţi. Nu mă deranjează dacă imi dă adresa de email sau IP-ul, adresa mi-am afişat-o şi eu de câteva ori, oricum pentru asta este, IP-ul meu este dinamic…
  Ovidiu, ar fi interesant dacă ai fi citit şi ce anume am întrebat… faptul că nu primesc răspuns la acea întrebare mă face să cred că… este adevărat. Altfel nu văd de ce ar fi politica asta de ascundere a mesajelor şi de ignorarea cu răspunsuri. Nu uita, doamna Udrea este de 5 minute pe net şi de 10 minute în politică. Nu poţi cere prea multe. Am încercat să aflu adevărul din partea unui neimplicat, de la PNL sau de la PSD ar fi negat cu siguranţă. Şi tare aş vrea ca buba asta să se spargă o dată pentru totdeauna.

 96. 96 reflectu noiembrie 26, 2007 la 9:56 pm

  @Nastase :
  1. „Referendumul pentru uninominal a insemnat pentru Traian Basescu un vot de neincredere din partea romanilor, exprimat prin neparticipare”.

  domnule deputat, aceasta afirmatie este cel putin bizara. venind din partea dvs, este de inteles, ati putea spune uneori ca si incalzirea globala e un semn de neincredere in Basescu (sau, ma rog, ar putea-o spune si Ion Iliescu). neincrederea, care cert a fost, nu l-a vizat doar pe – si nu in primul rind, orisicit – pe T.B. sau numai el s-a batut cu pumnul in piept ca ar vrea uninominalul?

  2. Afirmatia dvs, ca TB a facut in aceasta dimineata propunerea pt directorul SIE pt a deturna agenda este cel putin o tentativa de dezinformare (din cite stiu eu, a anuntat acum o saptamina ca va face acest lucru imediat dupa referendum si din cite stiu eu, dvs aveti – inca – o memorie buna). Este explicabil insa venind din partea dvs o incercare de fraudare logica, intrucit a doua asertiune a dvs, cu „deturnarea”, venea sa o sprijine pe prima, cu „neincrederea”.

  si uite asa incercam sa promovam un rationament defectuos (dar interesat) punind intr-o relatie logica (subtila, dar totusi prea evidenta) o afirmatie falsa cu una cel putin indoielnica. nimic nou sub soare.

  in afara de asta, despre congres extraordinar… ceva noutati?

 97. 97 Bibliotecaru noiembrie 26, 2007 la 10:02 pm

  @ Ovidiu
  PS. Doamna Udrea este advocat, nu o poate speria administratorul cu legea încălcată, mai ales că nu există aşa lege. Am şi eu un blog pe WordPress pe care îl regândesc acum. Nu am citit nicăieri că nu pot face public un IP. Cine ştie, poate că este scris undeva, dar nu cred că faci puşcărie pentru asta sau e ceva atât de ameninţător încât să te sperii şi să ştergi mesaje. Cred mai repede că au fost şterse mesajele care erau porcoase (adică cei veniţi de pe blogul lui Băsescu) şi cele incomode. Cam aşa ceva face şi Ion Iliescu, decât că domnia sa nu dă libertate pe blog, supune mesajele, nu numai moderării, dar trebuie să ai cont pe WordPress ca să poţi scrie acolo.

 98. 98 Draghi Puterity noiembrie 26, 2007 la 10:23 pm

  @Ovidiu

  Poate ar trebui sa o invitam pe doamna Udrea sa ne numere IP-urile… :))

 99. 99 diogenecainele noiembrie 26, 2007 la 10:37 pm

  @reflectu
  1. unii au spus ca vor uninominal. basescu s-a batut in piept cu asta, si nu tocmai elegant. e o diferenta intre o afirmatie si un urlet demagogic. afirmatia starneste interesul, urletul demagogic scarba.
  2. de ce nu a facut publica acum o saptamana, daca decizia era luata?

 100. 100 Domino noiembrie 26, 2007 la 10:48 pm

  Razvan Ungureanu e un intelectual rafinat, simpatic, un adevarat „pachetzel” cu panglici si pompon, placut chiar si de Condo Rice. Cred ca va arata bine ca imagine in exterior. Totusi, astea nu sunt neaparat calitati obligatorii de sef SIE. Dvs. de ce credeti ca e potrivit in acest post?

 101. 101 Ovidiu noiembrie 26, 2007 la 10:51 pm

  In atentie ! Bibliotecaru,

  IP-ul ca data cu caracter personal

  Pe langa categoriile clasice de elemente care te pot identifica in mod direct sau indirect (ex.: nume, CNP, cartea de identitate, amprente etc.) exista si o serie de informatii care fie singure, fie coroborate cu alte elemente, te pot identifica in cele din urma ca persoana si sunt considerate date cu caracter personal. Pentru cei interesati intr-o detaliere a problemei, recomandam citirea cu atentie a Opiniei nr. 4/2007 cu privire la conceptul de data personala a Grupului de Lucru Articolul 29, adoptata pe data de 20 iunie 2007.

  In ceea ce priveste Internet-ul si datele trimise voluntar sau nu in momentul accesarii diverselor site-uri sau realizarii unor conturi la diverse servicii online, problemele devin din ce in ce mai complicate, iar, o data cu dezvoltarea tehnologiilor folosite, si mai neclare. Un alt document al Grupului de Lucru Articolul 29, adoptat pe 21 noiembrie 2000 si intitulat “Viata privata in Internet – o abordare integrata a UE cu privire la protectia datelor personale online”</b stabileste cateva principii si interpretari necesare lamuririi aspectelor legate de Internet.

  Adresa IP poate fi considerata o data cu caracter personal. Documentul din anul 2000 explica rationamentul folosit:

  “Furnizorii de acces Internet si managerii retelelor locale pot, utilizand mijloace rezonabile, sa identifice utilizatorii Internet carora le-au atribuit adrese IP, atata vreme cat ei, in mod normal si sistematic, pastreaza intr-un jurnal (log) data, ora, durata si adresa IP dinamica data utilizatorului respectiv. Acelasi lucru se poate spune despre ISP care pastreaza un jurnal pe serverul HTTP. In aceste cazuri, nu este nici o indoiala ca putem vorbi despre date personale in sensul Articolul 2 a) a Directivei 95/46/EC”

  ASA CA FII ATENT !!!!! ZICI, SI O LAUZI PE ELENA UDREA CA E DE DREPT !

 102. 102 ciupico noiembrie 26, 2007 la 10:59 pm

  @ G. Savitsky

  asta e una din principalele concluzii a zilei de ieri; din 70% care nu s’au prezentat la vot scazi 10% care nu vin niciodata , 10% pe care europenele si alte referenduri nu le spun nimic si ramîi cu 50% care sunt disponibili! ( din toate paturile sociale): cel (cei) care reuseste (reusesc) sa’i mobilizeze , sa’i scoata din casa pentru o idee mai proaspata ca o bere si un crez mai apetisant ca un mic it will be the winner ! stii, pe o biserica din australia scria ca viata fara dumnezeu e ca pubul fara bere asta ca sa priceapa si cei care se încurca în meandrele comunicarii. deja daca ai de partea ta 40% poti sa cînti „got must be a boogie man”

 103. 103 nasii noiembrie 26, 2007 la 11:00 pm

  Cum comentati esecul lui Vadim Tudor?
  http://www.nasii.ro au un comentariu.
  Oricum sansa PSD este Nastase presedinte.

 104. 104 ciupico noiembrie 26, 2007 la 11:02 pm

  sorry,
  god must be a boogie man!

 105. 105 diogenecainele noiembrie 26, 2007 la 11:10 pm

  pentru cei care credeti ca PSD a avut un succes la europarlamentare

  ascultati ce spune Bogdan Theodorescu pe realitatea. Dacă uzul raţiunii nu va convinge, poate autoritatea unui profesor de marketing politic o va face.

  Scularea! Cineva sa de drumul la dusul cu apă rece in Kiseleff!

 106. 106 Networking blog noiembrie 26, 2007 la 11:17 pm

  Textu asta cu votul de neincredere l-am mai auzit o data… se pare ca nu mai invata nici oamenii mari din greseli. Din cate stiu eu oamenii nu s-au inghesuit nici sa voteze ramanearea lui Basescu in functia de presedinte. Cu toate astea, cine e acum cel care a obtinut ce a vrut?

 107. 107 Ovidiu noiembrie 26, 2007 la 11:19 pm

  In atentie Bibliotecaru 2

  Ce este dreptul la viata privata?

  Dreptul la viata privata („privacy” pentru anglofoni) este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, asa cum au fost ele statuate prin conventii internationale, in special prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 1948. Conceptul a fost explicat mai intai ca “dreptul de a fi lasat in pace”, insa el a evoluat pana in zilele noastre intr-un concept mai larg, care ar putea fi definit prozaic ca dreptul unei persoane fizice de a decide cata informatie personala sa divulge, cui si pentru ce anume.

  In legislatia fiecarei tari membre a Uniunii Europene, dreptul la viata privata isi gaseste aplicarea in special in dispozitii constitutionale, legislatia privind protectia datelor cu caracter personal si, uneori, si in alte acte specifice unui domeniu (cum este cel medical).
  La nivel institutional european, cel mai important rol il au autoritatile pentru protectia datelor cu caracter personal din fiecare stat membru (in Romania, denumirea institutiei este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal – ANSPDCP).

  Nu exista o institutie superioara ierarhic la nivelul Uniunii Europene, insa exista doua institutii care au atributii si un rol important in opiniile la nivel european in acest domeniu. Prima ar fi Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor (EDPS), care are atat rolul de a garanta respectarea dreptului fundamental la protectia datelor personale de catre institutiile si organismele UE, cat si de a consilia cu privire la noile propuneri legislative europene cu impact asupra protectiei datelor personale.

  Al doilea organism este Grupul de Lucru Articolul 29, care este un organism european independent, cu caracter consultativ, format din reprezentantii autoritatilor nationale pentru protectia datelor din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentantii autoritatilor create pentru institutiile si organismele comunitare, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene. El are rolul de a emite recomandari, opinii si avize consultative pentru o interpretare si aplicare unitara a legislatiei comunitare in acest domeniu.

  Asa ca vezi, sa nu mai te lauzi cu avocata Elena Udrea care incalca legea, daca nu o avertiza Administratorul raminea IP-ul si adresele de e-mail, de ce a sters 200 de mesaje unde era avertizata de utilizatori ? asta-i om cu caracter ? asta-i om cu morala ? asta-i cu drept ? AVOCATA ?? HAI FII SERIOS.

 108. 108 Z. noiembrie 26, 2007 la 11:23 pm

  @Bibliotecaru

  WordPress.com este un serviciu cu anumite conditii legale de confidentialitate si anumiti termeni de utilizare (de natura contractuala). Utilizarea lui implica respectarea celor de mai sus.
  De asemenea, se aplica legea romana.
  Daca ati fi citit termenii de utilizare ai serviciului, ati fi stiut ce se poate face si ce nu in privinta IP-ului.
  Presupun ca Darius sau Manuela ne-ar putea da chiar mai multe informatii.

 109. 109 hopeless noiembrie 26, 2007 la 11:32 pm

  Urmaresc de foarte multa vreme acest blog, impreuna cu toate dialogurile ‘picante’ si pot sa spun ca e unul din putinele locuri unde lipsa de educatie e cu totul absenta.
  O sa fiu cat mai scurt in exprimare si vreau sa va expun niste date statistice referitoare la una din sectiile de votare din mediul rural, care bineinteles nu poate constitui o generalizare la nivel de tara, dar poate da niste informatii utile.
  Asadar, intr-o anumita localitate erau asteptati 1408 persoane cu drept de vot, la cele doua sectii organizate in aceeasi cladire.
  O sa incep cu alegerile parlamentare, unde din totalul de 1408 s-au prezentat la vot 400 de persoane, dintre care 56% au votat PSD, 20% PD si asa mai departe .. ce voiam sa subliniez este ca proportia mare a votantilor PSD se datoreaza primarului comunei, care este un om capabil si hotarat si care a realizat multe pentru acele persoane si care inca mai rezista in PSD in ciuda presiunilor la care a fost supus [nu o sa detaliez..] – ideea de baza e ca omul sfinteste locul si in PSD oamenii de valoare trebuie scosi la suprafata.
  In cadrul sectiei de votare pentru referendum, unde am fost implicat direct la supraveghere, au votat 25% din alegatori si rezultatul a fost similar mediei pe tara, adica 80% au votat pentru si 20% impotriva, insa aici apar niste detalii care sunt necunoscute multor analisti, sau cel putin asa se da impresia: din cei 25% de alegatori, 90% au fost pensionari, majoritatea nefiind in stare sa semneze pe lista .. intrau in incapere si intrebau: ‘si aici se voteaza?’ .. habar n-aveau pentru ce voteaza, habar n-aveau pentru ce pun ‘DA’ sau ‘NU’, insa va dati seama ca nu puteau lua in considerare nici macar criterii subiective .. ce sa mai zic de tinerii sub 30 de ani, care erau total dezinteresati si puneau complet aiurea votul [mentionez ca nu am stat sa supraveghez cum voteaza alegatorii, ci am tras niste concluzii poate pentru multi gresite, pe baza atitudinii lor].

  @Adrian Nastase
  Sunt unul dintre sustinatorii si admiratorii dumneavoastra si am o rugaminte: cand abordez subiecte legate de dvs sunt invocate dosare .. si uneori stiu ce sa raspund, alteori nu .. probabil in aceeasi situatie sunt mai multi mebrii PSD care va sunt alaturi.. rugamintea e ca, atunci cand aveti timp, sa ne faceti o lista cu respectivele dosare si stadiul in care se afla [eventualele solutionari – bune sau rele], „sa nu ne dam cu ciocanul in degete”

  Toate cele bune

 110. 110 alex1977 noiembrie 27, 2007 la 12:12 am

  Aveti dreptate ca prin numirea lui Ungureanu presedintele incearca (si o sa reuseasca) sa schimbe agenda de discutii. Asta a facut intotdeauna. A lansat subiecte , atacuri catre diferite persoane si nu a mai lasat timp ca acele persoane sa demonstreze nevinovatia, lansand alte atacuri sau propunand alte subiecte de discutie, iar din pacate in ochii opiniei publice au ramas doar acuzele catre diferite persoane.
  Romanul este un personaj foarte nerabdator, grabit (viata la facut sa fie asa) iar Basescu speculeaza la maxim acest lucru.
  El stia foarte bine ca referendumul nu o sa fie validat, dar nu cred ca se astepta la un asemenea absenteism. Cu toate astea a fost prevazator si si-a lasat o portita de scapare.

 111. 111 Carina noiembrie 27, 2007 la 12:20 am

  Dar rezultatul PSD la europarlamentare cum il comentati?

 112. 112 Bibliotecaru noiembrie 27, 2007 la 12:46 am

  @ Ovidiu, Z
  Ceea ce spuneţi acolo este un fel de postare pe DC++ cu legea cutare, „nu ai voie să fi politist si sa citesti ce pun eu în share conform cu legea cutare”. Ştiţi despre ce vorbesc. Chestiile alea de mai sus cu Grupul de Lucru nu sunt legi ci documente cu caracter consultativ.
  Ştiţi foarte bine că dacă eşti pe Strong DC, vezi automat IP-ul celuilalt, altfel nu s-ar putea face comunicarea între computere. Cam la fel şi pe IRC atunci când transmiţi un fişier sau când serverul nu protejează userii.
  În Romania, denumirea institutiei care reglementează aceste lucruri este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal – ANSPDCP
  Legea care vorbeşte despre asta este Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal
  si libera circulaţie a acestor date, mai ales la capitolul 4.
  Aceste lucruri nu se referă la faptul că eu dau adresa IP a cuiva care are pe net un nick pe care şi l-a asumat. Nu-l pune nimeni să-şi dea numele.
  Datele personale se referă nu la IP ci al datele cu adevărat personale, datele de identitate, număr de card de credit… aceste chestiuni. De exemplu este ilegal ca cineva să-mi vândă adresa de email la o firmă de publicitate şi să primesc spam în fiecare zi, cum se şi întâmplă, anunţuri cu VAI AI CĂŞTIGAT LA LOTO. Am cam 20 de adrese de email ca să nu-mi vină buluc pe o singură adresă toate mesajele, adrese pe care intru destul de des şi şterg la spam de m-am saturat. Interesant este că primesc spam şi pe adrese care le folosesc numai pentru a transmite mesaje oficiale, adică la Guvern, la Mitropolie sau la diferite Ministere, preşedinţi de partide… Cineva de acolo mi-a „trădat” adresa. 🙂
  Faptul că Elena Udrea a „trădat” IP-ul cuiva din greşeală sau nesocotinţă, nu cred că încalcă nici un fel de lege. Prelucrarea IP-urile o poate face orice progrămel ataşat ca widgit. Am şi eu unul pe blog (acum nu mai merge, e drept) care face public toate IP-urile care intră la mine pe blog. E drept că nu le leagă de un nume, nici nu aş fi acceptat aşa ceva, dar identifică ţara din care vine, eventual (cu greşeli) şi oraşul.
  Dacă ar fi dat adresa cuiva, asta este deja altceva. Puţin îmi pasă dacă EA (Elena Udrea) a încălcat legea. dar e o chestie de principiu.
  Desigur, „legea nescrisă a internetului” spune să aperi identitatea cuiva care nu vrea să fie necunoscut, e o chestiune de bun simţ. Asta e altceva. Sunt reguli pe care, cei mai mulţi dintre noi le-am învăţat mai ales pe chat, să recunoaştem. S-ar putea ca Elena Udrea să nu aibă „bunul simţ” internaut şi să fie în faza de acumulare. Eu nu m-aş putea supăra pe cineva care e de 5 minute pe net pentru că nu ştie regulile nescrise ale internetului şi nici pe cele scrise. Nici măcar INTERNET-ul nu mai ştie regulile nescrise ale internetului. Prima lege a internetului a fost, şi nu mai este, că tot ceea ce este pe net este gratuit. Poate ar trebui să avem legi în această zonă şi nu să introducem restricţii de folosire ale internetului.
  Poate că ar trebui să existe un blog exact pe această discuţie, ce anume poţi să faci şi ce anume nu poţi să faci.

 113. 113 Bibliotecaru noiembrie 27, 2007 la 12:59 am

  @ adrian năstase
  Eu sunt unul dintre votanţii PSD care am fost la un pas să renunţ pentru că v-am auzit (v-am şi citit) că nu merită votat referendumul. Dacă nu eram deja îmbrăcat şi nu ar fi fost foarte aproape circumscripţia sau ar fi fost coadă, probabil că mi-aş fi zis că nu merită să mă mai deranjez. Sunt un tip cu inteligenţă medie, adică cam ca majoritatea cetăţenilor României. Poate şi alţii ca mine au simţit acest impuls… Domnia voastră nu sunteţi nea Vasile de la Sculărie (dacă ştiţi bancul), sunteţi un om politic al subtilităţii. Nu-mi puteţi spune „m-au întrebat şi le-am răspuns”. Că atunci vă pun şi eu nişte întrebări incomode pentru PSD şi mă aştept să-mi răspundeţi direct şi ingenuu, apolitic. Sunt absolut convins că îndemnul de a nu vota, căci asta înseamnă acel „nu mă duc că nu merită”, pe care l-aţi exprimat domnia voastră şi, mai violent, domnul Iliescu, a îndepărtat o bună parte a electoratului PSD. V-am spus, am avut eu imboldul de a nu mă duce, au avut-o şi alţi prieteni ai mei, au reacţionat 20 dintre pensionarii de la mine din bloc, inclusiv mama. Şi asta este trist. Aş fi vrut ca doamna Corina Creţu să nu fi stat cu emoţie, intru sau nu intru.
  Cum să spun, eu nu vă reproşez de fapt nimic. Până la urmă răul a fost mai mult la PSD decât la mine, dar e trist că dintr-o asemenea miză mică, cea a referendumului, s-a făcut un lucru mare. Şi spun asta pentru că, oricare ar fi discursul politic, referendumul a arătat clar că românul vrea uninominal, nu există discuţie reală în acest sens. Şi Traian Băsescu a spus, poate nu prea gândit, o vorbă mare: „Cine se opune uninominalului, nu va exista!”. Din greşeală sau nu, a spus un mare adevăr.

 114. 114 Ioana noiembrie 27, 2007 la 2:17 am

  Referendumul a fost un esec. Eu am votat la Europarlamentare, iar la referendum am votat NU. Pentru a vota impotriva lui Basescu, a discursului sau steril, si al celor doua partide care nu reprezinta pe nimeni, in afara de udrea lui Cocos, am votat cu PSD-ul. Trebuie ca toate partidele sa sustina la presedintie in 2009 un candidat comun, nu ma intereseaza cine, dar sa nu fie Basescu. Numai asa vom scapa de el si de gasca lui de furaciosi.

 115. 115 el che noiembrie 27, 2007 la 2:41 am

  D A afost un mare esec pentru marinarul ratacit pe uscat si gasca lui de pirati sa anlizam fetele palide si speriate din momentul anuntarii exit pol mi-a dat increder ca pot fi invinsi.Dar cand am vazut-o pe cea a prostanacului mi-am revenit nu avem nici osansa cu el la conducere,asa ca va rog inca o data de dragul tuturor oamenilor de buna credinta din Romania cu studii inalte, medii sau fara studii reveniti si renasteti acest partid de stanga .

 116. 116 conu' Mishu noiembrie 27, 2007 la 3:50 am

  Tot un vot de neincredere, in structurile UEiste de aceasta data, il reprezinta foarte slaba participare la votul pentru UEparlamentare. Daca ne uitam si la interesul zero (dupa ce scadem activistii, cativa cosmopoliti si minoritari) din zona urbana aproape inclin sa devin mai optimist, poate nu suntem atit de usor de pacalit.

  Asa ca… Da, ne-am prins!

  Felicitari PSD, un scor nesperat de bun. Ma tem sa nu va dea peste cap incercarea de a-l debarca pe Geoana pe care, se pare, Net Consulting il place. Sau sa fie alde Taubmann? Dileme, dileme.

 117. 117 Anda Moculescu noiembrie 27, 2007 la 8:11 am

  N. Steffy Says:

  November 21, 2007 at 11:23 am
  Stimate domnule Adrian Nastase,

  E prima data cand indraznesc sa scriu pe blogul dumneavoastra. Pana acum, doar am citit postarile si unele comentarii. Sunt membru al PSD si am si o functie intr-o organizatie.
  Niciodata nu mi-am inchipuit ca partidul nostru va ajunge intr-o asa situatie grava. Sa ne fie frica de scorul la alegeri. Dar masurile promovate de actuala conducere ne-au adus aici. Si poate si contextul politic general. Eu sunt economist de profesie dar sunt informat si in ce priveste politica. Si o sa iau, matematic, un caz, o situatie a unei organizatii din partid, respectiv a noastra, ca sa intelegeti de ce am ajuns la aceasta situatie disperata. Intr-un judet preponderent industrial, este normal ca populatia sa se indrepte spre optiunea de stanga. S-a si intamplat asa mult timp, cat au functionat intreprinderile. Si cata vreme a fost d-l Iliescu si dumneavoastra la conducerea partidului. ”

  Stimate domnule N. Steffy,
  Nu sunt membru PSD dar…
  sunteti sigur ca diferentza provenea din prezentza dlui Nastase la conducerea PSD si nu din faptul ca Ion Iliescu a cistigat trei mandate de Presedinte al Romaniei?

 118. 118 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 8:54 am

  Asa, la prima ora si inainte de a citi postarile mai noi o replica retorica si patimasa pe care o dau in ziare.com in sprijinul celor care ca si Stolojan sustin o reanalizare a legii referendumului care azi (spun eu aceasta explicit) statueaza puterea indiferentilor…Doar la decizii de natura distructiva fata de o optiune anterior majora cum este alegerea presedintelui e nevoie de jumate plus unu(si din motive de simetrie):

  ion adrian (2007-11-27 07:42) Sa va fie rusine jigodiilor (1 vizualizari)
  Asa este, cu spune Stolojan, caci numai in statul pseudocomunist care santem, cu toata jigodia nomenclaturist securista inca la multe parghii de putere, este posibil sa se discute la infinit despre ce or fi dorit oare, cum ar fi votat daca ar fi venit la vot cei care nu au venit la vot, oare nu sunt impotriva lui Basescu ,da desigur sunt impotriva ui Basescu si pentru ….
  Nu domnilor, pe vremea comunistilor eram impotriva si cu toata teama mergeam la vot si tranteam pe buletinul de vot, o injuratura romaneasca binesimtita cum cred ca faceau multi, voturile noastre numarandu-se desigur la cele pentru.
  Deci cu atat mai mult s-ar intampla asta, acum si ar avea si efect caci s-ar afla.
  Deci la noi,asezati in cap cum suntem ceea ce e tot una cu cazuti in cap, nu conteaza ce vor 4 miloane de oameni responsabili , nu conteaza ce vrea covarsitoarea majoritate a celor ce au votat si trimis parlamentari legitimi in Europa indiferent de partid adica indiferent de UDMR care vrea mentinerea listelor actuale sau PNL care vrea un sistem mist strutocamila(caci nu prea mai este cel al prodemocratiei care a cedat rusinos),ci ce o fi fost oare in mintea celor carora li s-a rupt in saispe…
  Sa va fie rusine, jigodiilor!

  PS Si in curand o analiza mai riguroasa

 119. 119 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 9:31 am

  @Ina,
  Ce sa fac m-ati trimis pe blogul lui Nutzi ca nu stiam ca de ea barfeste mahalaua blogului(nu va comparati cu Buruiana ca aia are si sonor dar cred ca vocile voastre ar fi cantece de croaza pentru niste urechi rafinate ca cele ale lui Petronius, iar pentru ale mele oracait de broaste).
  Deci evident ca Nutzi da multora clase nu la capitolul fizic ca cu ala s-a nascut si de gustibus…dar asa cum a gandit blogul imi este permis s-o incurajez fiind ea fosta eleva a unui liceu deosebit( nu ala pentru plozi) si mai vedem , oricum ea isi risca propriul nume ca si mine de altfel nu scrie scrisori anonime…

 120. 120 raluca noiembrie 27, 2007 la 10:01 am

  @Mihnea (un vechi fan AN): Scorul final al PSD a crescut pana la 23,14%, iar cel al PD a scazut la 28,78%. Diferenta este destul de stransa, aprox. 288.000 de voturi. In conditiile in care sondajele dinaintea scrutinuliu cotau PSD la 17-19%. Eu am vrut sa subliniez ca PSD a inceput din nou sa creasca.
  Intr-adevar PSD a pierdut mult din procentul obtinut in 2004, dar a reintrat pe un trend crescator. Si asta nu se datoreaza in niciun caz conducerii actuale a partidului. Pur si simplu oamenii au inceput sa realizeze ca PSD este cam singurul partid in care exista oameni competenti. Au inceput sa caute mai departe de primele randuri, sa vada daca existe ceva si in spatele acestora. Si doar in PSD au regasit ceva. Au comparat lista oamenilor cu experienta prezentata de PSD si cele prezentate de alte partide, in care nimeni se „auzise” cate ceva doar de vreun nume sau doua.
  PSD va trebui, ca sa redevina principalul partid din Romania, sa vina cu proiecte pentru a atrage intelectualitatea de stanga, adica cei care nu mai vor sa voteze. Proiectele pt. pensionari nu mai tine, deja le-au insusit prea multi, inclusiv liberalii. Dar daca PSD va sti sa mobilizeze potentialul foarte mare pe care il reprezinta intelectualii de stanga, va avea garantat succesul pe multi ani de acum inainte. Bineinteles, va trebui schimbata si conducerea, care a dezamagit si continua sa dezamageasca prin prestatia total inodora si incolora. Pentru ca actuala conducere nu va fi in stare sa realizeze obiectivul pe care l-am amintit, ci cu siguranta il va compromite. De aceea, tocmai acum PSD-ului i s-a oferit, intr-un fel, inca o sansa. Este un semnal din partea electoratului si PSD trebuie sa rectioneze, sa-i raspunda pe masura.

 121. 121 raluca noiembrie 27, 2007 la 10:08 am

  imi cer scuze pt. greselile strecurate , ele au aparut din graba.

 122. 122 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 10:20 am

  @Bibliotecaru,

  1. Desigur AN nu a recomandat nimic nimanui, dar maine daca va povesti in direct unor milioane de oameni cum se droga el in liceu(e numai un exemplu nelegat de vre-o realitate) oare asta ar fi numai un drept personal?
  Daca AN mai sustine aceasta voi zice si eu acelasi lucru ca si Nasul cand vorbeste de infractorii reali sau numai morali din parlament…

  2.Ce inseamna IP dinamic?
  Da, dna Udrea este avocat, nu stiu si cat de bun avocat este.Dar probabil ca nu este si o specialista in virtual, ca si mine de altfel care habar nu am de ce a explicat aici Ovidiu.
  Dar, eu cred ca si fara eroare lui Udrea ,dl AN daca vrea poate sa stie cine este Ion Adrian nu numai ca nume dar chiar si cu celelalte date de identificare cat timp nu postezi din Internet Cafe-uri din care sa te muti mereu etc. Am dreptate?

 123. 123 Ina noiembrie 27, 2007 la 10:40 am

  @Draghi Puterity
  Nu ne-am orientat bine: colegul IA e innamorat iepureste de nutzica…
  amandoi „isi risca numele”:))
  toate capata un inteles acum:))
  shhhhhhhhhtttttt
  ma retrag gratios, zenaida yanowsky scrie pe mine..hai, mai fac o pirueta si gata…

  a, era sa uit:”oac!”

 124. 124 diogenecainele noiembrie 27, 2007 la 10:54 am

  @Bibliotecaru
  Abţinerea de la vot nu este neapărat o chestie condamnabilă. Ea este condamnabilă în calitate de consecinţă a indolenţei care te face să stai în casă şi să nu te mişti până la secţia de votare să îţi faci datoria de cetăţean.

  Abţinerea e obligatorie când opţiunile care vă stau la dispoziţie sunt ambele imorale. Dacă cineva v-ar pune să răspundeţi cu ”da” şi ”nu” la întrebarea ”este mai bine să fie introdusă totrura ca mijloc de anchetă legitim în Codul de Procedură Penală prin introducerea unui articol referitor la electroşocuri decât la bătaia cu bastonul”, ar fi etic să răspundeţi fie ”da” , fie ”nu”?

  Aşa a fost şi în cazul referendum-ului. Oricare opţiune ar fi avut consecinţe nedorite: ea ar fi legitimat un joc al lui Băsescu, oricare ar fi votul exprimat. Implicit aceasta înseamnă un refuz radical al circului politic. Este singura opţiune cu adevărat utilă societăţii româneşti.

  PS: după cum vedeţi, acum nu se mai discută de faptul că băsescu a obţinut cutare scor, ci că populaţia nu a mai muşcat la nada întinsă de băsescu. Semnalul implicit a fost transmis de către electorat.Tacit, el a făcut ce a făcut Năstase.

 125. 125 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 11:53 am

  Cam mult timp la moderare!?

 126. 126 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 1:28 pm

  Pe firul anterior dupa ce Vadim isi anunta demisia spuneam ca astept ca scoala lui secu-pcr sa intre in functie si toti corifeii(a se citi pigmeii ca doar V. este corideasta) il vor ruga sa renunte si imbujarat la fata si cu modestie V. se va supune dorintei colectivului de oameni ai muncii.
  S-a produs aceasta sau inca nu ? Eu astept…
  Dupa rugamintile si ale altui ipochimen, care si el sta cu capul intre picioare, adica-n jos, si spune aceiasi tampenie uzitata azi in exces si cine spune tampenii, sa recunoastem ca se numeste…adica cel ce produce tampenii, transforma pe toti indiferentii manipulabil in decidenti si detinatori ai puterii.
  Iata aberanta sustinere prin nimic sustinuta, ca „prin slaba prezenta la urne, romanii au demonstrat ca PRM a avut dreptate si ca ei nu-si doresc introducerea votului uninominal.”
  Ce zici Frantz?

 127. 127 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 1:31 pm

  @INA ,
  vad ca alegi un pseudonim a-roman doar doar devin antisemit.
  Pe evrei ai pot iubi, nu-ti fa probleme si mai ales pe evreice si am avut si o mare dragoste al carui nume se termina in owski venita in exod ,cu parintii, mult inainte de a se naste.

 128. 128 Ina noiembrie 27, 2007 la 2:13 pm

  @ion adrian
  darling…departe de mine figura cu pseudonimul…
  Zenaida Yanowsky e prim-balerina la Royal Opera Ballet, sotia lui Sir Simon Keenlyside (al doilea pe lista baritonilor mei favoriti, dupa Sir Thomas Allen..si al 4-lea pe lista „mare” a cantaretilor de opera favoriti, dupa Thomas Allen, Francisco Araiza si Juan Diego Florez)!!!

  pfuuuuuuuu, cate stiu:))

 129. 129 Bibliotecaru noiembrie 27, 2007 la 2:24 pm

  @ diogenecainele
  Abţinere de la vot înseamnă nu să nu votezi ci să anulezi votul, să-l stampilezi pe ambele poziţii. Dacă abţinere de la vot ar însemna să nu votezi, toţi parlamentarii ar sta acasă ca să se abţină (şi ce s-ar mai abţine). Să declari că nu votezi pentru referendum, când este vorba de unul din membrii marcanţi ai clasei politice, este de fapt o instigare la anti-democraţie. Sunt unele lucruri pe care nu ai voie să le faci, nu pentru că este o lege care spune asta, ci pentru că este imoral.

 130. 130 Ina noiembrie 27, 2007 la 2:35 pm

  „ai pot iubi”……
  te roooooooooooooog, te rooooooooooooooog..spune-mi ca a fost o greseala de tastare….:))

 131. 131 Bibliotecaru noiembrie 27, 2007 la 2:51 pm

  @ ion adrian
  IP (Internet Protocol), uneori legat în forma TCP/IP (TCp – Transmission Control Protocol), este parte a funcţionării calculatoarelor într-o reţea, împlicit şi în cadrul INTERNET. Adresa IP este un grup de patru numere întregi despărţite prin punct, fiecare cu valori cuprinse între 0 şi 255. Cu ajutorul lor se poate identifica şi deosebi un terminal al unui calculator de alt terminal al unui alt calculator.
  Primele două grupuri de cifre identifică de obicei ţara din care este nodul de comunicaţie şi eventual providerul (cel care oferă serviciul INTERNET), ultimele două grupuri, eventual numai ultimul grup, identifică PC-ul în cadrul reţelei.
  Practic, cu ajutorul IP-ului, un serviciu de informaţii ar putea identifica uşor poziţia de la care ai intrat pe INTERNET, fie aflând de la provider adresa fizică, a contractului, în cazul internetului fix, fie prin triunghiularizare în cazul internetului mobil.
  În cazul particular, cu IP-ul poţi afla eventual adresa nodului de reţea care te leagă la INTERNET, mai ales în cazul firmelor mai mici. Aş putea afla deci că eşti din cartierul Drumul Taberei sau din cartierul Tei. Un alt lucru important, pe internet se găseşte telefonul şi numele persoanei responsabile de reţea. Deci dacă cineva mă deranjează, înjură, are un comportament neadecvat, poţi face o reclamaţie providerului de INTERNET iar persoana respectivă (adică IP-ul) este marcat într-o bază de date. În cazuri mai grave, poate interveni şi Poliţia… nu ştiu însă să fi existat până acum astfel de cazuri.
  IP dinamic reprezintă un sistem de alocare a adreselor IP în mod aleator, adică nu mai ai un IP al tău de zi cu zi ci primeşti unul atunci când intri în reţea. Este frecvent în cazul reţelor mari pentru că acest model face „economie” de adrese. Astfel, dacă cineva îmi ia IP-ul, în momentul în care ies şi intru iarăşi voi avea alt IP, vechiul IP nu-i va folosi la nimic. În plus, cu IP-ul dinamic nu va obţine decât faptul că sunt din Bucureşti. Mai multe informaţii va obţine de pe blogul meu, nu este necesar să facă cercetări pe diferite servere bază de date cu domenii IP.
  IP-ul poate fi folosit în anumite programe care permit intrarea frauduloasă pe un PC şi controlul de la distanţă. Aici nu ştiu prea multe pentru că nu am folosit aşa ceva, dar am fost atacat de câteva ori.
  Există anumite servere care, contra cost, îţi modifică adresa de IP astfel încât nu mai poţi fi identificat. Ce, unde şi cum nu ştiu exact, pentru că nici de acestea nu am folosit.
  Oricum, atunci când ai intrat în spaţiul internet ai lăsat deja urme. Tot ceea ce faci rămâne înmagazinat într-un server, ceea ce ai scris aici va putea fi găsit cu ajutorul lui Google şi peste 10 ani (probabil), desigur, dacă serverul WordPress va mai exista şi dacă Google va mai exista. Cel mai bine este să ai grijă ce anume faci pe INTERNET ca să nu-ţi fie ruşine peste 10 ani.

 132. 132 Bibliotecaru noiembrie 27, 2007 la 3:09 pm

  @ diogenecainele
  Puneţi „PS: după cum vedeţi, acum nu se mai discută de faptul că băsescu a obţinut cutare scor, ci că populaţia nu a mai muşcat la nada întinsă de băsescu. Semnalul implicit a fost transmis de către electorat.Tacit, el a făcut ce a făcut Năstase.” şi aveţi perfectă dreptate… dar dacă electoratul a făcut ce a făcut Adrian Năstase, de ce nu vedem politicienii întregi Românii că spun aşa. „Vai, poporul român ne-a dat un vot de blam, 70% din el nu a venit la vot… hai să ne retragem din politica românească pentru că poporul este sătul de politica noastră”.

  Eu puteam crede că palma era pe obrazul Lui Băsescu în momentul când referendumul avea 20 % şi votul politic avea 80%. Ce pot crede eu atunci când referendumul obţine un scor pentru DA, adică că e de acord cu uninominalul propus de preşedinte, mai bun decât întreaga clasă politică la un loc (cea care a depăşit pragul electoral de 5%). Am să iau ultima cifră de participare oficială (oricum nu are importanţă) pentru „referendumul lui Băsescu” s-au deplasat 89,1% din 5.360.043, adică 4.775.799, iar pentru partidele intrate în PE au votat 4.023.087. Am folosit datele date de BEC pentru ieri ora 17. Adică „proiectul Băsescu” are cam 16% voturi mai mult decât toate partidele la un loc. Din punctul meu de vedere, Băsescu a umilit partidele politice la referendum. Cu ce obraz vin politicienii să spună că Băsescu este „falit” politic?
  Poate că m-am încurcat la calcule, mi se mai întâmplă căteodată, nu sunt prea atent… dar faptul că Băsescu a obţinut mai multe voturi pentru DA decât întreaga clasă politică este evident şi cu ochiul liber, nu trebuie să faci calcule pentru asta. Sunt un om care citesc politică, chiar dacă sunt neimplicat, şi mă simt umilit atunci când mi se vorbeşte de sus de parcă aş fi un mic animăluţ prostuţ. Am votat duminică pentru PSD dar numai pentru doi dintre candidaţi, poate trei… restul pentru mine au fost o umplutură. Mai simpatizam cu câţiva de la alte partide, care nu au avut nici o şansă. De la PSD se pare că au ieşit… pentru mine este foarte bine. Acum aş vrea şi un pic de decenţă, dacă se poate, de la liderii politici. Nu mai visez la acea împăcare generalizată, măcar la un pic de linişte.

 133. 133 Aya noiembrie 27, 2007 la 3:31 pm

  DE LA UNIVERSUL SPIRITULUI LA POTENTAREA TELURICULUI

  Venisem cu sufletul la gura din universul cartilor, in care am trait zile minunate.
  Gaudeamus- sa ne bucuram!
  Era mesajul targului de carte- l-am primit si resimtit.
  Joi, lansarea cartii „Programmed to kill”(traducere in romana)- a lui Mihai Pacepa. Lume buna, rafinata.
  Un invitat surpriza- omul de stiinta Constantin Rauta, care aduce un mesaj din partea autorului.
  Apoi, lansare de carte la „Curtea veche”- Volo Tismaneanu in dialog cu Mircea Mihaes („Cortina de ceata”).

  Vineri, lansari la Polirom- printre care volumul Ioanei Magura Bernanrd. Apoi, altele.
  Sunt prezenti- si prezinta volumele: Toma Roman, Nestor Rates, Volo Tismaneanu.

  O carte de exceptie la „Humanitas”: „Despre seductie”. E pentru prima aora cand realmente ma pot lasa sedusa de Liiceanu (in sensul superb al mesajului acelui op).

  Vizitatori de calitate, la „Gaudeamus”- il intalnesc si pe Adrian Nastase (de altfel, nelipsit de la astfel de evenimente de culturala).

  Sambata- „Raportul” (Raportul Tismaneanu, cum a mai fost numit).
  Pentru mine, o recunoastere a revenirii la istoria corecta- pentru altii, prilej de a se ineca in propriul venin.

  Apoi, lansari de carte la „RAO”, la „Nemira”, la „Humanitas” (titluri de exceptie- carti de exceptie).

  Duminica, „Orbitor”, volumul lui Mircea Cartarescu.
  Va las sa-l cititi- eu sunt „topita” dupa Cartarescu.

  M-am intalnit cu jurnalisti, cu scriitori.
  Am stat de vorba ca in zilele bune- reinnodam discutiile nu ne-am fi vazut de ieri (desi fiecare dintre noi uita sa dea telefoane si sa-i scrie celuilalt doar pentru a-l intreba ce mai face).
  O atmosfera de incandescenta spirituala.
  Florin Iaru glumeste ca totdeauna- Ioan Grosan are „tintitele” sale ironii. Sora e serios.
  Liviu Antonesei (a lansat o carte exceptionala „Hesperia”; am devorat-o, efectiv) balanseaza gandul intre utopie si ideologie (are cea mai clara teorie a distinctiei intre ele- a reusit ceea ce nu par a fi putut face nici Mannheim, nici macar Ricoeur).

  Revin aici si gasesc scandal, mizerie, practica aruncatului cu vorbe grele. Atitudinea mea fata de evenimente e cea a majoritatii romanilor: procentajul celor prezenti la urne e cat se poate de edificator in acest sens.

  Atrag atentia asupra unui aspect foarte interesant (aviz celor care il lauda pe Basescu): nr.1 de la Cotroceni a lansat un mesaj special. Precizand explicit ca realizeaza cat a gresit el insusi. Nu in relatiile cu partidele- ci in felul in care s-a raportat la lucruri.
  Excesul, in directia populatiei tratate ca electorat, dauneaza grav prezentei la urne (si apetitului de a vota).

  Am ascultat la Radio Romania Actualitati (emisiunea Martinal) opiniile unor europarlamentari importanti (sefi de partide europene).
  Nici unul – cu exceptia liberalului- nu pare a fi inteles ceva.
  Ba chiar se repezeau sa spun a ca „Romania si romanii nu au inteles ca…”.
  Nu noi- ci ei nu au inteles ca „asaltul psihologic” duce la absenteism. Daca vor sa ne inunde cu noi „teorii ale raspunderii si responsabilizarii”, vor avea marea surpriza de a vedea ca la generalele din 2008 nu se vor prezenta la urne nici cati au venit acum, la europalamentare.

  Cat despre numaratoarea voturilor, am de spus ceva de bun simt.
  Daca isi imagineaza cineva ca e posibil ca PRM sa aiba sub 5% (asa cum s-a spus inca din perioada exit poll-urilor) inseamna ca fie e usor de manipulat, fie nu gandeste.
  Intr-o perioada precum cea pe care o parcurgem populatia se radicalizeaza, nicidecum nu „se relaxeaza”.

  As mai fi avut o intrebare (dar au lamurit-o, in oarecare masura, rezultatele numararii voturilor): de unde avea, la exist-poll-uri, Tokes, in jur de 6% cand tot electoratul specific are pana in 7% (iar UDMR avea binisor peste 6%, repet, ma refer la exit-poll-uri)?
  De unde pana unde PD peste 30% (chiar si la nunaratoare, pana la un anumit moment dat)?
  Cine poate crede ca PNL are doar procentajul „la vedere”?
  Dar, inca o data, cel mai stupid este rezultatul cu care a fost „creditat” PRM!
  Sa fim seriosi!

  Cat despre referendum, ce sa mai spunem!?
  Un gresit exercitiu de imagine- de altfel, lucru recunoscut si de Traian Basescu.
  Poate, in acest fel, va ajunge ca, de acum inainte, sa se gandesca de douazeci de ori inainte de a accepta ce-i propun „consilierii de imagine” (cei de acum)!

  Ma intreba cineva unde „bantui” tocmai acum cand se anunta seful SIE.
  Nu ma intereseaza seful SIE- atat vreme cat in aceasta foarte importanta institutie dezinformeaza cei plasati de Talpes (sau cei crescuti de respectivii).
  Atata vreme cat preocuparea principala a SIE (ca de altfel si a SRI) este sa faca revista presei (si sa trimita, celor in drept sa fie informati, acea „geniala lucrare” – nici macar „analizata specific”- ca fiind rezultatul muncii de investigatie) nu mai e nimic de comentat.
  (Daca mai adaug si ca le „clasifica”, e clar cu cine avem de a face!).

  Daca ar fi fost vorba despre ANALIZA contextuala si de psihanalizarea textelor de presa si a stirilor transmise prin mass media, in general- demers in urma caruia se pot pune concluzii absolut extraordinare- situatia ar fi fost complet diferita.
  Dar pentru asta ar fi trebuit sa existe, acolo, creiere capabile sa accepte ideea unor astfel de analize, nu sa considere ca important este sa transmita niste stiri din ziare si nici macar acelea alese „cu stiinta”.

  Cata vreme SIE va fi dominat de „vechea garda” din servicile Armatei (via „extensiile” Talpes) care a distrus, cu buna stiinta, spionajul romanesc, nimic nu se va schimba aici.

  O singura precizare am de facut: numele noului sef al SIE e interesant dintr-o singura perspectiva. Se va vedea daca arhiva SIE (mai exact, partea cea mai sensibila din fosta arhiva DIE, care a reusit sa nu fie „luata ca prada de razboi” in 1990, de catre Armata) va ramane acolo unde ii este locul (la SIE) sau va ajunge in „parohia DIM (Directia de Informatii a Armatei)”.
  De asta va depinde daca tehnica santajarii- si a dezinformarii masive- va continua sau lucrurile vor intra in matca lor normala.
  Sa-i uram succes lui Mihai Razvan Ungureanu!

 134. 134 diogenecainele noiembrie 27, 2007 la 4:45 pm

  @Bibliotecaru
  1. De unde decurge că vandalizarea unui buletin de vot e gestul potrivit, în vreme ce a transmite un semnal cu privire la pervertirea demagogică a instrumentului referendumului e ceva incorect faţă de democraţie sau lipsit de importanţă?

  2. E greşeala partidelor că nici ele nu reuşesc să stârnească interesul. Cred că în ce priveşte mesajul PSD m-am exprimat destul de clar în această privinţă.

  De asemenea, nu uitaţi că scorul de 80% s-a datorat şi consemnului PSD de a vota ”da”. Dacă nu exista, probabil altele au fost scorurile şi implicit aveam altceva de interpretat.

 135. 135 Vic noiembrie 27, 2007 la 5:53 pm

  @nastase: Faptul ca „referendumul lui Basescu” a cazut nu schimba sub nici o forma problema clasei politice romanesti. Este mai mult decat evident ca un vot uninominal va strica toate jocurile partidelor politice si va face ca accentul si antetia acestora sa se orienteze catre calitatea oamenilor.
  Ideea in sine de a vota liste este absolut revoltatoare si astfel sunt limitate sansele persoanelor cu adevarat calificate sa ia parte in luarea deciziilor politice si in acelasi timp reprezinta un excelent paravan pentru toate lichelele.
  SUNT ABSOLUT CONVINS (si nu ma indoiesc ca si dumneavoastra sunteti de acord) CA SE POT GASI INLOCUITORI CEL PUTIN LA FEL DE „competenti” PRECUM POLITICIENII DE ASTAZI!!!!

  VREM VOT UNINOMINAL DL Nastase indiferent ca vine de la Basescu, UDMR sau PSD. ACUM!!!!

 136. 136 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 7:09 pm

  @AYA,
  Procentul depinde de numitorul fractiei.
  Udmr are cam 7% in raprtul corect etnie alegatoare/electorat national, dar cand etnia vine la vot si natiunea mai incet, atunci desigur ca procentul scade de aceea Udmr +Tokes au cca 10% acum.
  Maghiarii au fost adusi la vot mai ales de rivalitatea Tokes/Udmr(personajele de acolo).

 137. 137 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 7:13 pm

  @Bibliotecaru,
  Multumesc si cred ca ma voi mandri cu ce am postat chiar si peste 10 ani.

 138. 138 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 7:15 pm

  @Bibliotecaru,
  Nu te-ai incurcat in calcule, asa este si eu explic asta de 48 ore dar toti se fac ca nu pricep sau ma insulta. Nici lor nu o sa le fie rusine peste 10 ani ca nu au asa ceva…

 139. 139 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 7:17 pm

  @INA ,
  Ti-am spu ca pe iubita mea o chema cu owski in coada si nu ca ar fi fost balerina. Esti tu oare?

 140. 140 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 7:22 pm

  PS. asa sunt eu chiar daca nu va plage, de regula am dreptate..

  PS
  @ INA eu asa scriu ai cand vreau sa scriu ala care este din i si nu din a dar ii mi se pare si mai caraghios, vad ca voi folositi ii o sa fac si eu la fel dar daca tu cu chestii de astea vrei sa ma inspiri : never more

 141. 141 Draghi Puterity noiembrie 27, 2007 la 7:23 pm

  @IA

  E cumva vorba de Teresa Orlowski? 😉 Ca daca afla Nutzi, nu se mai lasa patrunsa de adevar cat âi lumea si vileagu… 🙂

 142. 142 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 7:25 pm

  @INA,
  Am cunoscut undeva o enciclopedie ambulanta. Nu era informatie pe care sa n-o cunoasca. Problemele la el incepeau cand trebuia sa faca si unele conexiuni mai grele decat alea de tipul:
  Mama spala rufe;
  Ina deseneaza;
  etc

 143. 143 Bibliotecaru noiembrie 27, 2007 la 7:29 pm

  @ diogenecainele
  Abţinerea se poate face prin ştampilarea ambelor opţiuni. Nu are nici o legătură cu vandalizarea buletinului de vot. Dacă l-ai pune neştampilat, o mână binevoitoare l-ar stampila unde trebuie. Ştampilarea pe cele două poziţii înseamnă abţinere. De altfel poţi vedea că sunt câteva mii de voturi anulate, probabil multe pentru cele două ştampile. Desigur, un vot anulat se pune drept un vot exprimat. Oamenilor politici le-a fost frică să nu iasă cumva 50% şi astfel să se valideze referendumul. Aşa că mai bine au îndemnat nu să voteze împotrivă, ceea ce ar fi dus la validarea referendumului, ci să nu voteze de loc. Nu cred că nu cunoşti această strategie evidentă, nu are sens să mai vorbesc despre ea.
  Această modalitate infamă (poate e prea tare cuvântul, totuşi…) de a contracara politic acţiunea unui adversar, nu face cinste politicienilor care s-au gândit la ea.
  Desigur, domnul Adrian Năstase putea să facă ce vrea, să voteze DA, să voteze NU, să anuleze votul, adică să se abţină, sau să nu se ducă. Nimeni nu-i putea impune să facă o alegere specială. În momentul în care a declarat, şi încă în ziua alegerilor, dublându-l practic pe Ion Iliescu, care a făcut acelaşi joc, nu am de ce să mă duc la vot, şi a mai scris acest lucru şi pe blogul domniei sale, acest lucru a fost un act politic şi asta este atât de evident încât nici nu mai necesită vre-o dovadă, doar nu suntem în filme cu The Three Stooges. Nimeni însă nu poate spune domnul Adrian Năstase că a încălcat legea. Să spui apoi „Referendumul pentru uninominal a însemnat pentru Traian Basescu un vot de neîncredere din partea romanilor, exprimat prin neparticipare. Romanii au dovedit ca s-au săturat de minciuna şi de circ.” este deja prea mult. Numai pentru faptul că 70% sau mai mult dintre cei care au votat PSD-ul au votat DA la referendum, măcar pe aceia să-i fi respectat. Părerea mea! Şi aş dori totodată să nu mă mai fiu provocat să mă mai exprim relativ la acest subiect. Sunt prea mâhnit pentru că am descoperit această latură la domnul Adrian Năstase. Mai bine să discutăm altceva.

 144. 144 diogenecainele noiembrie 27, 2007 la 9:20 pm

  @Bibliotcaru
  Daca înlocuim ”vandalizare” prin ”folosire improprie” (BTW de ce nu există pe buletinul de vot opţiunea ”mă abţin”?) sau ”ştampilare dublă” se se schimbă ceva în ce ziceam?

 145. 145 Ina noiembrie 27, 2007 la 9:36 pm

  @ ion adrian
  auzi….ia pune manutza si citeste tacticos mesajele noastre de azi si fa conexiunile de rigoare.

  p.s. 1 nu era decat un pik de haz…nicidecum „Ina – enciclopedia ambulanta”..voiam sa-ti demonstrez ca am si eu „listaci”, adica..

  @Draghi Puterity
  esti nenorocire de om, auzi la el..Teresa Orlowski:))
  iubita lu’ IA:))
  „Porn Queen of Germany”.
  :))
  nutzica mama, esti tradusa rau!

 146. 146 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 10:50 pm

  Se pare ca moderatorul a considerat ca nu ma pot mandri chiar cu totul si mi-a cenzuat o exprimare care folosea cuvantul ‘limbric ceausist” .
  Deci voi relua ideea mai ales ca au aparut informatii noi:
  Am avut dreptate: EL s-a intors din drumul maretiei demisiei sale, oprit si intors cum anticipam de scrisorile oamenilor muncii dar si de rugamintele fetitei(vai ce oroare- ce va zice saraca peste 10 ani) sale…
  Absolument degeulasse…si Frantz nu mai zice nimic.
  PS. Asa merge dra moderator?

 147. 147 Z. noiembrie 27, 2007 la 11:04 pm

  Cineva, aici pe blog, considera absolut revoltatoare IDEEA votului pe liste de partid. Daca ar cunoaste putina istorie politica, nu ar face asemenea declaratii deplasate. Votul proportional a constituit un bun hotar si parte de fundament in democratia reprezentativa, asa cum este ea astazi in Europa. Multe dintre „valorile liberale” care astazi ne par naturale nu ar fi fost posibile in practica sociala in lipsa votului proportional, prietenos cu diversitatea curentelor politice si cu minoritatile.
  Stiti, ca exemplu, ca in 1984, in Grecia exista legislatie care recunostea „superioritatea” in familie si nu pedepsea nicicum violenta indreptata impotriva femeilor? Situatia s-a schimbat abia prin reconfigurarea parlamentului, in urma introducerii unei doze de proportionalitate.
  Chiar nu stie lumea care comenteaza ca votul majoritar uninominal este urmasul direct si firesc al votului in Stari? Ca notabilitatea aleasa prin vot uninominal (desigur, de un corp electoral mult mai redus, bazat pe conditie sociala si marimea averii) era la dispozitia distinsilor si bogatilor electori care puteau revoca oricand mandatul?
  Evul Mediu tarziu isi croieste drum glorios prin pusta intelectuala de azi.
  Abia votul proportional a conturat corect multe democratii contemporane. Asteptati sa vedeti efectele dupa 2-3 perioade electorale. Efectele vor fi mai ales negative. Si modul de scrutin este greu de schimbat…
  Nu modul de scrutin proportional de lista, in sine, este pacatos, ci continutul uman furnizat de partide si Unitati. Si faptul ca la noi lista este blocata, dar ca se poate si altfel nu a explicat nimeni.
  Daca furnizorii democratiei romanesti vor fi tot aceia, cu aceleasi interese si defecte, nici mama votului uninominal nu o sa reuseasca o politica mai buna.
  Date fiind slabiciunile interne ale diferitelor moduri de scrutin, eu mai degraba as fi preferat votul preferential pe liste sau votul unic transferabil. Cum „oferta” la referendumul de duminica nu continea si o varianta cat de cat apropiata de alegerea mea, nu aveam ce optiune sa fac. Am lasat pe cei convinsi de virtutile votului uninominal (in orice varianta!) sa decida. Nu am votat.
  As fi recunoscatoare comentatorilor de pe acest blog daca ar fi mai prudenti si mai putin violenti in categorisiri. Sunt multi ca mine. Unii au cunoasterea necesara a subiectului, altii au instinct, cred eu. Respectati-i.

 148. 148 ion adrian noiembrie 27, 2007 la 11:26 pm

  @INA,
  Si tu acuma, te si superi, mi-ai dat ocazia in diagonala sa va spun o chestie reala crede-ma stia tot si nu se descurca in rationamente simple.Pe tine te suspectez eu de altele mai rele decat de oaresce deficiente din astea, si care unei fete pot sa-i stea si bine…

 149. 149 Bibliotecaru noiembrie 28, 2007 la 12:00 am

  @ diogenecainele
  Nu există „mă abţin” pe biletul de vot din acelaşi motiv pentru care nu există o urnă cu „mă abţin” la votul secret din parlament deşi abţinerea se poate vota (oare cum?). Ceea ce scapi din vedere este că un vot anulat pentru două stampile se validează ca participare, adică este o abţinere. Putem discuta până mâine fără rezultat. Eu nu vreau să continuăm la nesfârşit această discuţie, îţi pot da dreptate dacă asta vrei. Problema e că eu mă simt un pic traumatizat chiar de cei pentru care am luptat în ultima lună, total dezinteresat, doar pentru că am crezut în cadidaţii cu şanse, e drept, mai puţin domnul Corlăţean, şi am considerat că ar fi bine să fiu reprezentat de exemplu de Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu, Adrian Severin sau „surorile” Creţu. Cum crezi că m-am simţiti eu când le spuneam vecinilor pensionari să meargă la vot iar ei, după ce o viaţă întreagă aşteptau să se deshide secţiile de votare ca să pună ştampila pe PSD, acum nu s-au mai dus la vot că le-a spus Ion Iliescu şi Adrian Năstase că nu trebuie să se ducă la vot. Ce importanţă au argumentele? Ce importanţă are ce a vrut să zică unul şi altul. Eu unul am tot încercat toată ziua să le conving să traverseze strada să voteze. Cum crezi că m-am simţit eu după ce urnele s-a închis când un om de calibrul lui Adrian Severin m-a jignit iarăşi spunându-mi că mai mult de 70% din populaţie a votat negativ, împotriva referendumului, stând acasă. Domnia sa vorbea logic, poată că aşa era o interpretare a „nu ştiu ce”, dar, conform teoriei domniei sale, referendumul ar fi trebuit să fie validat dacă avea DA 50%+1 din cei înscrişi pe liste, ori nu este deloc aşa. Eu ştiu că politica este o meserie care se bazează pe cuvinte şi interpretări, dar nici să te prostească în faţă? Poate aceşti oameni care ne conduc destinele ar trebui să înţeleagă că nu suntem proşti şi nici creduli la orice spune unul şi altul ca să iasă din impas.
  Ia să văd ce spune domnul Năstase acum că există o decizie a Curţii Constituţionale care a dat dreptate lui Băsescu. Dosarele miniştrilor reintră pe rol. Culmea este că justificarea Curţii Constituţionale spune că este evidentă neconstituţionalitatea din moment ce a primit acelaşi răspuns şi avocatul domnului Adrian Năstase când a depus aceiaşi sesizare la Curtea Constituţională. Domnilor actuali şi fosţi miniştrii… vă ţin pumni la prezentarea în instanţă.

 150. 150 Ina noiembrie 28, 2007 la 10:32 am

  @ion adrian
  sunt disperata…ma parashi repejor lu’ nutzica, ai?
  :)))))))))))))

  ion adrian Says:

  November 27th, 2007 at 10:04 am
  Dna Udrea,
  Postez aici, ca este ultimul fir, desi subiectul referit se afla pe cel anterior;
  b. Sunt obligat sa externalizez blogul dvs pentru ca pe blogul lui A.Nastase,firul: https://nastase.wordpress.com/2007/11/26/referendum-sub-acoperire/#comment-14849 au avut loc barfe(nu are importanta) dar si o replica la ce am postat eu la dvs si mai jos va relatez direct evenimentul:….
  1. O doamna ma citeaza cu o parte din ce v-am scris ieri:
  Ina Says:
  November 26, 2007 at 7:56 pm
  (…)
  2. Eu m-am simtit obligat sa-i raspund si ptr ca m-am referit la blogul dvs o sa redau si asta(sper sa fie afisata si pe blog dar oricum eu am postat-o):

  cati ai ani, omule?

 151. 151 Bibliotecaru noiembrie 28, 2007 la 12:19 pm

  @ Ina
  Ai ajuns celebra! 🙂 Atunci când se oferă citate din tine, eşti deja o personalitate a lumii mondene şi politice. Ia partea bună a lucrurilor.

 152. 152 diogenecainele noiembrie 28, 2007 la 12:36 pm

  @Bibliotecaru
  Ce pierzi din vedere e că e imoral să participi la un gest imoral.
  De asemenea pierzi din vedere faptul că efectele participării sunt nocive în condiţiile în care referendumul devine un instrument deturnat.
  Totodată îşi atrag atenţia că efectele citate de tine nu sunt un temei suficient pentru participare/nu ai demonstrat asta.
  qed

  În rest, te înţeleg.

 153. 153 Bibliotecaru noiembrie 28, 2007 la 1:16 pm

  @ diogenecainele
  OK 🙂
  Ceea ce mă interesează acum este ce este de făcut, ce se poate face în PSD pentru a fi reformat, ce se poate face în clasa politică pentru a fi reformată, cum se poate implica poporul în restructurarea vieţii în asamblul ei, cum anume se poate mări ritmul creşterii economice.
  Mă întreb de ce politica nu mai spune poporul unde e nevoie să pună umărul. Lumea este dezorientată pentru că pe de o parte vede la TV că este o bogăţie colosală în oferta de muncă şi alte oportunităţi de afaceri, pe de altă parte se uită în jur şi nu vede nimic. Mă gândesc că politica ar trebui să propună domeniile de interes, că ar trebui să vină si să spună „Mă gândesc că ar trebui să dezvoltăm domeniul cutare” şi investitorii să se orienteze cu preponderenţă spre domeniul devenit de interes naţional.

 154. 154 diogenecainele noiembrie 28, 2007 la 2:32 pm

  @Bibliotecaru
  PSD are nevoie de un sistem de vot intern secret şi universal pentru orice funcţie şi pentru orice candidatură. Nu are sens să vorbesc despre efectele pozitive ale unei democraţii, inclusiv într-un partid. În plus asta ar putea lăsa fără dinţi hăpăiala lui Băsescu cu privire la cercurile de interese şi în materie de reformare a clasei politice. Pur şi simplu cred că asta ar putea schimba la faţă PSD.

 155. 155 Bibliotecaru noiembrie 28, 2007 la 3:38 pm

  @ diogenecainele
  Păi nu este vorba de vot. Băsescu are dreptate în observaţiile sale, chiar dacă foloseşte aceste observaţii reale într-un mod neelegant şi malefic societăţii.
  PSD a sudat o structură bazată pe interes. Toate partidele zilei de astăzi se bazează pe structuri sudate de interese. Nu spun aici interes material sau politic, ci pe un interes al relaţiilor. De exemplu, cineva este simplu membru al PSD. Din PSD îl cunoaşte şi îl admiră pe X, el va face orice ca să-l susţină pe X, chiar atunci când logica îi scoate în faţă nişte nişte semne de întrebare. Dar X, la rândul lui, ţine şi are respect pentru Y, un personaj mai important al PSD. Automat primul personaj trebuie să-l susţină pe Y numai pentru faptul că este susţinut de X. Am să dau un exemplu din fotbal, ca să fie clar. Cineva este suporter al echipei Steaua. El se bate cu rivalii de la Dinamo şi Rapid pentru că el susţine echipa Steaua. Un jucător nou va fi adoptat după un timp, chiar dacă vine de la Dinamo sau Rapid, pentru că face parte din Steaua. În sfârşit, suporterul Steaua este obligat să ia apărarea în faţa dinamoviştilor şi în faţa rapidiştilor lui Gigi Becali, care poate nu este chiar atât de iubit de suporterul Steaua, dar face parte din Steaua. Important este că până la urmă suporterul Steaua nu mai este interesat de jocul efectiv ci de calitatea sa de susţinător. Se construieşte astfel o reţea de suporteri care au la bază personaje, membrii de partid şi nu doctrina partidului. Practic membrii de partid nu mai au nici o legătură cu social-democraţia ci cu faptul că sunt suporteri pentru nişte oameni din partidul PSD. Vorbesc despre PSD pentru că era în discuţie, dar se aplică tuturor partidelor, inclusiv (sau mai ales) se aplică lui Traian Băsescu care a devenit vărf virtual atât la PD cât şi la PLD. Iată de ce atunci când un lider pleacă dintr-un partid în altul, sau îşi face un alt partid, pleacă cu parte din structura lui de susţinători. Iată de ce apar conflicte atunci când se schimbă omul aflat la şefia partidului (cazul Geoană-Iliescu-Năstase). Iată cum a ajuns PLD-ul să aibă un procent atât de mare fără a avea o doctrină „teoretică” diferită de PNL, iată de ce PNŢCD, un partid istoric, nu a strâns alegători nici cât să umple un cartier muncitoresc. Iată de ce nişte partide care par importante nu strâng voturi. De exemplu, la PNG, PC, PRM nu există această structură, toţi se îndreaptă direct la vârf, la domn’ Gigi, la domn’ Voiculescu, la domn’ Vadim, este normal să fie mai puţini decât se preconizează.
  Diogenecainele ai dreptate cu sistemul de vot, el teoretic şi există. Problema este că ar trebui dezansamblat partidul şi reansamblat după criterii stabile doctrinare. În acel moment ar putea funcţiona democraţia în partide.

 156. 156 Ina noiembrie 28, 2007 la 3:59 pm

  PSD are nevoie de o gura de aer proaspat, de un plan adevarat de redresare (nu congese extraordinare..supermediatizate, cu balacareli si cutite ascutite..si concluzii ca la gara), de oameni de calitate, credibili, „articulati” (sa nu se supere marean…dar e pakat de al de sus…sa ai o poala de ani, functie mare, palarie asisderea si totusi sa vorbesti ca georgel din clasa I …e absurd), care sa creada in ceea ce spun.
  nu mai putem discuta de social-democratie si sa ne uitam cu speranta la actuala fata a PSD-ului.
  ce defileaza acum „tzantzos” prin fata noastra nu se numeste social-democratie: e o adunatura de parveniti care tin cu caninii lor ascutiti de tot ce au agonisit pana azi, 28.11.2007 si se uita cu pofta nemasurata la ceilalti „parveniti” ..aia de dreapta, nenorocitii care mananca „numai cashcaval” de vreo 3 ani….
  si totusi n-au nici cea mai vaga idee ca ei nu mai pot reprezenta „stanga”..pentru simplul motiv ca nu au ce sa comunice electoratului de stanga de la inaltimea averilor si suficientei lor.
  acum, cat o fi de bizon drojdierul ala din vrancea/teleorman/s.a. – pe care stanga il urmareste necontenit…sa-l ridice din saracie si sa-l faca om…nu? – nu poate sa inghita la nesfarsit imaginea opulentei „baronilor locali” (geaba se umfla penajul pe oprisan&comp…..)nu mai crede ca mai are cineva din psd-ul asta timp sa se gandeasca si la el, sarantocul romaniei.
  hai, ca mai merge..o vodka, un mic, o tuiculitza, uite ..niste sarmale..o varza cu ciolan…mai trec niste alegeri..dar la un moment dat se va trezi si tare descumpanit o sa se simta.
  el tot sarantocul romaniei e…iar aia de stanga…ehehe….bogati, tati…aranjati…..ocupati nevoie mare cu „treburi” de partid!

  deci, ceva concret?
  in afara de analiza seaca de procente, sampanie, lautari…”partidul are nevoie de liniste si unitate” (asta cred c-a scos-o gabi oprea…)???????????

 157. 157 diogenecainele noiembrie 28, 2007 la 4:15 pm

  Da, e un fenomen care se produce peste tot, inclusiv in cazul suporterilor de fotbal. Nu este neaparta un fenomen nociv. Ce spui tu are şi o denumire ştiinţifică – ”social networks” (asta e denumirea lor ştiinţifică) . Pur şi simplu e unul din principalele vehicule de socializare şi are şi efecte pozitive (i.e. creşte ceea ce se numeşte capital social). Votul nu o să elimine asta şi ar fi şi inuman să vrei să fie aşa, dacă stai să te gândeşti. Nu vorbesc de machierea demagogică a fenomenului.

  În raport cu ”social networks” procesul democratic asigură că
  -nici o altfel de reţea nu monopolizează puterea şi că
  -atunci când este la putere şi-o va folosi pentru a distribui corect beneficiile veţii în societate, votul fiind un cenzor/ameninţare pentru situaţiile în care un grup încearcă să şi le însuşească.

  Beneficiile democraţiei nu provin din demantelare a social networks şi în general asta e imposibil. Pur şi simplu aşa funcţionează omul.

 158. 158 diogenecainele noiembrie 28, 2007 la 4:16 pm

  @bibliotecaru
  post-ul anterior iti era adresat

 159. 159 Bibliotecaru noiembrie 28, 2007 la 5:04 pm

  @ diogenecainele
  Nu afirm că este rău ci doar că a înlocuit cu totul raţiunea politică a partidului, reacţia la nivel de respectare a doctrinei. Partidul politic nu este un loc unde ar trebui să primeze socializarea ci o structură care doreşte să conducă o ţară, să câştige alegerile într-o ţară pentru a o dezvolta şi a o face să meargă mai bine.
  Dacă urmăriţi activitatea parlamentului, guvernul şi preşedinţia, măcar de la anul nou încoace, este plin de activitate care nu are nici o legătură cu ţara asta, este doar un război politic, un joc de-a politica în care sunt implicate schimbări de legi şi resurse (ce ar trebui să fie pentru România şi români) cu ţel de a bloca acţiunile adversarului politic. Un astfel de lucru nu este numai lipsit de bun simţ, ci este şi inuman. A dat Băsescu un referendum „imoral”, dar al partidelor a fost moral? Referendumul de acum a avut o grămadă de neajunsuri, cel care l-a vizat pe Băsescu era mai cu moţ? Jocul de moţiunile, timpul pierdut, energiile consumate. Şi pentru ce? ce s-a obţinut în mod real din toată această lupta de testosteron expirat (ca să ocolesc cuvântul pe care îl aveam pe buze)? Nimic. Lumea s-a scârbit şi a stat frumos acasă. Dacă se mai continuă, ori se va ajunge la saturaţie şi vor ieşi toţi în stradă, nu 10 mii ci cu milioanele şi va da un picior în dos nu unui politician, nu unui partid, ci întregii clase politice, ori lumea va trage peste politicieni ce strânge de prin gât şi va trece mai departe fără să mai dea doi bani pe politică şi pe membri clasei politice. Eu unul sunt mult mai pornit pe politica actuală, pe politicienii nesimţiţi, sunt şi mult mai frustrat acum, decât eram la revoluţie. Şi pot să dea ăştia cu ştiri de aviară până obosesc, nu mai cred nimic… bani furaţi de la guvern.

 160. 160 ion adrian noiembrie 28, 2007 la 6:15 pm

  Si intorcandu-ma eu la Vadim care mi-a implinit previziunile mult peste asteptari caci aflai ca a facut fetite politice si din ficile sale, deci de doua ori scarbos(degeulasse) dar e interesant ca ameninta cu senzationale dezvaluiri.
  abia astept caci spre marea deosebira a celor 99,(9)% care se ocupa mai mult de emitent decat de mesaj, eu nu am prejudecata emitentului ci numai a adevarului emisiei.
  Desigur o emisie by Vadim este extrem de suspecta caci el e foarte usor de manipulat si mai este si mitoman pe deasupra, dar asta nu inseamna ca tot ce spune este fals si deci astept si voi incerca sa separ falsul de adevar si cine stie ce mai aflam pana i-o trece supararea.

 161. 161 Ina noiembrie 28, 2007 la 8:18 pm

  @ion adrian
  stai nitel sa-i treaca dracii…
  sa se calmeze….
  si vedem ce zice!
  p.s. daca iar baga de-alea dure cu”fata prezidentului e dependenta de droguri”…nu mai are sanse, pleaca si bolcas!

 162. 162 Haiduc Andrei noiembrie 29, 2007 la 4:45 am

  ADRIAN NASTASE s-a descurcat foarte bine la emisiunea lui TURCESCU, felicitari. In sfarsit o raza de speranta dupa stresul acumulat vazând cum Basescu manipuleaza lumea, crescându-si PD-ul lui drag. Sunt curios de unde o sa scoata PD-ul atâtia europarlamentari, si are sa aiba timp ADRIAN SEVERIN sa-i scoleasca. Am vazut manevre de manipulare conduse de PD pe forumuri, prin care un individ incerca sa-l disculpe pe Basescu cu un post pe forum la ora 5 dimineata. Cred ca PD-ul isi plateste oameni sa monitorizeze forumurile si sa intervina când cineva spune ceva rau despre Basescu. Another thought: apropo de câstigarea alegerilor de catre Basescu in 2004 1. A avut bani la dispozitie mai multi decat toti ceilalti candidati la un loc. 2. A dat lovitura de gratie (parerea mea) in gara cand se plimba pe langa coada formata de multimea care astepta sa voteze la sectia de acolo, strategie ce o foloseste si acum, profitand de incapacitatea (imposibilitatea) de organizare a sectiilor de votare de peste hotare.

 163. 163 ion adrian noiembrie 29, 2007 la 8:45 am

  @INA,
  Din 20 de baliverne poate este intoxicat si cu ceva real…

 164. 164 pieptanush noiembrie 30, 2007 la 3:43 am

  Salut la toti sunt nou si imi face placere ca sunt aici.apropo de referendum si… de alegeri. duminica am fost delegat intr-o sectie de votare. am ajuns acasa si m-am gandit ce pasi tristi face Romania.Se indreapta catre o Mecca cautand drumul cel mai scurt, si ajunge in ceata in parcarea masinilor abandonate ale Europei.Avem si sprijin puternic din partea „primei generatii de politicieni adevarati”al carei diriginte este ocupat… si atat…si baietii care datorita salariului neindestulator au nevoie de ajutorul statului pt a locui in bucuresti. plus ceilalti baieti care impreuna cu cei mai sus amintiti si-au deschis o cooperativa mestesugareasca de frizat absurdul si … sa revenim la ce am inceput ..sa trimita un nr dublu de persoane in sectiile de votare pt cele doua comisii de votare si sa vina jumatate din nr de oameni care au participat la ultimele alegeri serioase(sa zicem) si anume cele din 2004. Romanii au ajuns la o stare de saturatie in ceea ce priveste clasa politica, guvernul si presedintele si mascariile care si le fac unii altora.in loc de referndum trebuia Dansul sa ceara sa fie scris pe buletine:” Sunteti de acord ca de astazi inainte cei care numara voturile sa castige?”Si cu doua variante de raspuns : DA sau FOARTE DE ACORD.In fine, pt prima oara am scris cam mult. Domnule Nastase felicitari pt. ceea ce faceti pe acest blog si sa auzim de mai bine.


 1. 1 Pachetul de atenţie [26 noiembrie 2007] « Teologie pentru azi Trackback pe noiembrie 26, 2007 la 11:43 am
 2. 2   Eu cu cine am votat?  — Nasii Trackback pe noiembrie 28, 2007 la 2:38 am
 3. 3 Brotacu’ » Blogurile si Comunicarea Politica Trackback pe septembrie 11, 2008 la 1:12 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: