Paris – primele impresii

Vreme oribila. Ploua si bate vantul foarte tare. In plus, francezii sunt disperati de greva din transporturi. Blocaje de trafic pe zeci de kilometri. Miza – proiectul lui Sarkozy de a uniformiza sistemul de pensii si de a elimina formulele privilegiate pentru anumite sectoare (gen transporturi). Raspunsul sindicatelor a fost acela ca se pastreaza multe alte scheme separate de privilegii (notari, etc). Au inceput negocierile. Deocamdata, ziua de astazi e considerata „miercurea neagra” in Franta. In plus, s-au declansat miscari studentesti in 15 universitati si au avut loc ciocniri cu jandarmii. Deci, atmosfera destul de tensionata in Franta. Se considera ca acesta este un prim test serios pentru presedintele Sarkozy.

Aseara, am fost invitat la masa de mai multi prieteni din Partidul socialist francez. Si la ei situatia e complicata dupa pierderea alegerilor prezidentiale. Se pregatesc pentru alegerile municipale si pentru viitorul congres al partidului. Vor participa si la reuniunea de la Sofia a Partidului socialistilor europeni, de saptamana viitoare, unde se va discuta si despre situatia actuala a stangii in Europa.

Astazi, am un program destul de incarcat dar va voi tine la curent.

Reclame

14 Responses to “Paris – primele impresii”


 1. 1 cazza noiembrie 14, 2007 la 1:44 pm

  necunoscând prea bine scena politică franceză, mă întreb dacă criza socialismului din Hexagon nu reprezintă de fapt criza tranziţiei de la generaţia Mitterrand (Lionel Jospin fiind doar un intermezzo al acestei tranziţii) către o nouă generaţie de leadership socialist?
  un candidat pentru prezidenţiale precum Segolene Royal, lipsită de substanţă şi chiar de susţinere în propriu-i partid, dizidenţa unei facţiuni a PSF, rezultatele foarte proaste la parlamentare, oferte politică subţire şi pentru problemele interne ale Franţei şi pentru chestiunile de politică externă etc., arată că stânga franceză nu are răspunsuri convingătoare la temele începutului de secol.
  de ce îmi pun această problemă?
  pentru că, criza socialismului francez mi se pare înrudită cu criza stângii din România. înrudită nu atât la nivelul efectelor (efectele se văd în parte, dar se vor vedea dureros de bine după exerciţiile electorale din 2007-2008-2009), cât la cel al cauzelor.
  pare destul de evident că criza destul de severă a social democraţiei din România, periculoasă în contextul prestaţiei politice a lui Băsescu, se datorează tranziţiei de la generaţia lui Ion Iliescu către o altă generaţie. această „nouă generaţie” este evident fals reprezentată de Mircea Geoană. noul leadership al stângii româneşti suferă de aceleaşi deficienţe ca si cel al socialiştilor francezi: lipsă de substanţă, incapacitatea de a elabora ofertă politică credibilă (este clar că psd-ul lui Geoană nu are un proiect politic pentru România), dizidenţă internă, perspectiva eşecurilor electorale etc…
  de aici, se pot formula câteva întrebări interesante:
  1) ce rol mai poate avea generaţia lui Ion Iliescu şi Iliescu însuşi în psd. este clar că Iliescu nu este epuizat dpv politic, ba, mai mult, partidul ăsta, aflat actualmente în derută, are nevoie de el.
  2) va alege Iliescu, un om politic într-adevăr mare, o poziţie de tip Deng Xiaoping sau va încerca să revină formal în fruntea psd? care opţiune este mai bună pentru psd?
  3) cine ar putea deveni noul preşedinte al psd?
  4) care ar putea fi rolul lui Năstase în această tranziţie? face el parte din generaţia lui Iliescu sau reprezintă o nouă generaţie, alta decât cea simbolizată de Geoană? îmi pun această problemă pentru că este limpede că, pe lângă Iliescu, Năstase, aşa hărtănit cum a ajuns el după şarjele din ultimii ani, reprezintă încă unul dintre polii de coagulare a puterii în partid.
  5) poate defini cineva cu suficientă autoritate în psd ce vrea să însemne reforma acestui partid? adică este sau nu nevoie e o schimbare?, ce să se schimbe?, cum va putea fi orientat psd-ul dinspre satisfacerea intereselor egoiste ale unora dintre membrii săi, către satisfacerea interesului general?, în beneficiul cui, ca segmente electorale, să se schimbe?, în cât timp să se schimbe şi cum, cine coordonează schimbarea? ce proiect politic, poate de tip „new labour”, îşi asumă the new psd?
  iată câteva întrebări la care dl Năstase ar trebui să răspundă pe acest blog, adică semioficial. eu cred că răspunsurile sale, chiar dacă nu vor provoca acţiuni, îi vor ajuta pe destui să îşi lămurească opţiunile.
  şi mai cred că dl Năstase nu are dreptul să stea pe margine, aşteptând să se bată alţii pentru el! a devenit dureros de limpede că România are nevoie de un lider politic adevărat şi nu de caricaturi precum Băsescu, Geoană, Becali…

  PS dle Năstase, trebuie să recunosc că m-a nedumerit declaraţia destul de fermă din Sinteza zilei, cum că nu vei participa la o competiţie pentru şefia partidului. o declaraţie mai nuanţată ar fi fost mult mai potrivită!

 2. 2 ciupico noiembrie 14, 2007 la 5:14 pm

  cazza

  pentru cineva care nu cunoaste „prea bine scena politică franceză” va descurcati pas mal în a aprecia situatia din franta. la excelentul d-voastra post as adauga ca poate ar fi mai bine ca d-nul nastase s’o lase mai moale cu „echipa” ; nu de alta dar o sa începe sa semene cu hagi în cautarea unei (mereu) noi echipe. sau si mai rau cu „hai sa facem o noua echipa dar unde sa încap si eu”. fara a deveni sfatos dar domnul Nastase a mai facut o echipa care în final l’a trimis în tribuna ( la acel faimos hotel);
  poate n’ar strica sa’si comande un sondaj în care sa se vada cîta lume ar vota cu AN cîta cu PSD si cîta cu PSD+AN sau psd-AN;poate l’ar ajuta sa’si defineasca o pozitie politica clara sau sa se apuce de altceva; spun asta pentru ca asa cum arata azi n’as vota cu psd dar în competitia politica actuala ( cu personajele de pe scena de acum) cu siguranta ca i’as acorda votul meu. poate dupa alegerile europene lucrurile ar trebui limpezite caci altfel lumea o sa oboseasca tot asteptînd sa se gaseasca o echipa pentru d-nul Nastase

 3. 3 Aya noiembrie 14, 2007 la 8:28 pm

  VISUL UNEI NOPTI DE TOAMNA

  Vremea poate fi oribila- Parisul, niciodata!

  Ce n-as fi dat sa vad, acum, in mijloc de noiembrie, seara, copacii uzi blansandu-se in rafalele vantului parizian!?
  Sa privesc totul de pe Montmartre, de la poalele Bazilicii, incercand sa intuiesc acoperisurile Parisului- acoperisurile acelea care sunt chiar sufletul meu!
  Sa vad umbrele intersectandu-se in surprinzatoare planuri, sub bataia luminii (lumina insasi valsand in vant, ca si umbrele) felinarelor care strajuiesc Sacre Coeur, astfel incat sa nu mai stiu ce dainuie, acolo, din mine: sufletul mereu regasit in acoperisurile pariziene sau umbra umbrei mele, amprenta sufletului meu.

 4. 4 gmarga noiembrie 14, 2007 la 11:55 pm

  Dle Nastase,

  Sper ca invitatia colegilor francezi nu va lasat iluzia ca dpv politic mai insemnati ceva… Situatia lor este oricum mai roza decat a domniei voastre. Asta in conditiile in care a lor este catastrofala (asta vi-o spun ca un bun cunoscator a politicii francofage).

  Dar poate va ajuta sa dati cu capul de pragul de sus…

  Bon courage…

 5. 5 gmarga noiembrie 15, 2007 la 11:55 am

  Mea culpa si scuze gramaticii limbii romane.

  Corect este „nu v-a lasat iluzia ca…” Emotia si neatentia au contribuit la regretabila eroare. Mesajul ramane acelasi.

  P.S. Sunt surprins ca in sfarsit un mesaj trece de cerberul ce administreaza site-ul. Simt chiar o anumita compasiune pentru situatia dlui Nastase. Insa nu intr-atat incat sa-mi schimb opiniile. Dar cum „doar prostii nu-si schimba ideile”, nu o sa raman intr-o pozitie rigida.

 6. 7 Alin noiembrie 15, 2007 la 8:34 pm

  Cum se poate aplana acest conflict? In care dintre tabere va vedeti? In Romania se poate aplica aceasta uniformizare a pensilor?

 7. 8 Gmarga noiembrie 15, 2007 la 10:42 pm

  Dle Nastase,
  Imi permit sa va intreb: pana cand sunteti la Paris? As dori sa va intalnesc. Macar pt a schimba idei…

 8. 9 Alin noiembrie 16, 2007 la 2:00 am

  Gmarga, sper ca nu doreai sa faci schimb de termopane?:)

 9. 10 gmarga noiembrie 16, 2007 la 11:33 pm

  Message pour ALIN:

  Non, pas du tout. Par contre j’aurais aimé le voir pendant cette période de traversé du désert… Il y a un autre socialiste français qui l’a fait avant lui (Bertrand DELANOE – maire de Paris)…

 10. 11 Andreea Nastase noiembrie 17, 2007 la 2:22 am

  E un test interesant considerand ca in Franta grevele erau de obicei in August si de multe ori erau aceleasi companii mereu in greva, de fiecare data Air France, oamenii din Charles de Gaulle, RATP si asa mai departe. De cate ori stateam si asteptam sa se intoarca tata de prin Franta ne trezeam cu telefoane seara sau noaptea cu ‘mai stam o zi ca sunt francezii in greva’.

  M-as mira ca Sarkozy sa faca ceva doar ca o sa fie tap ispasitor daca nu reuseste si o sa fie de n ori mai rau ca in anii trecuti acum cu blogurile si altele.

  Isi face el rodajul anul asta cu siguranta.

 11. 12 daniel noiembrie 22, 2007 la 1:08 am

  DOMNULE NASTASE REGRET CA NU ATI AJUNS PRESEDINTE (PAREREA ME ESTE CA ATI FOST FURAT SAU CAM ASA CEVA ) DACA NU INSEAMNA CA L-ATI SUBESTIMAT PE BASE.
  LUMEA SPUNE CA ATI FOST TRADAT SI DIN AFARA
  CE SPUNETI
  IAR IN PARTID CUM ATI ACCEPTAT SA FITI TRADAT DE CEI PE CARE I-ATIFACUT OAMENI
  ASTEPT O REVENIRE SPECTACULOASA
  IAR PENTRU PRESEDINTA AVETI SI FATA SI CREIER


 1. 1 My Personal Blog » Paris - primele impresii Trackback pe noiembrie 14, 2007 la 10:43 am
 2. 2 Blogu-i neam cu politica | iLL's mentaL Trackback pe noiembrie 14, 2007 la 2:21 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: