Situatia din Orientul Mijlociu

Ieri, la ora la care plecam din Ierusalim, sosea – la acelasi hotel in care am locuit, David Citadel Hotel, Condoleezza Rice. Scopul vizitei: pregatirea reuniunii la nivel inalt de la Washington, din noiembrie, in legatura cu situatia din Orientul Mijlociu.

Miza acestei reuniuni este uriasa. Liderii palestinieni, liderii arabi – in general – nu doresc sa participe la o intalnire cosmetica  din calendarul electoral american.

M-am intalnit in ultimile doua zile cu numeroase personalitati politice din Israel cu care am discutat, firesc, si situatia din zona si perspectivele procesului de pace.

Marti seara l-am reintalnit pe Benjamin (Bibi) Netanyahu. Ne-a invitat, impreuna cu sotia lui, la un frumos restaurant de la King David Hotel – locul cel mai cunoscut unde au avut loc negocieri si intalniri de taina, de-a lungul anilor, intre principalii actori in procesul de pace. Netanyahu a devenit, de curand, seful opozitiei din Israel, fiind ales presedintele partidului Likud (de dreapta). Desi a fost supus unor tracasari judiciare in ultimii ani, el a fost ales, in august, seful partidului, intr-un sistem  asemanator cu ceea ce am incercat sa fac si eu la PSD – un vot direct pentru presedinte intre membrii partidului. Acum, el este figura politica cu nivelul de simpatie cea mai ridicata din Israel. Pozitia lui a fost, traditional, mai radicala in ceea ce priveste reletiile cu palestinienii, pornind de la premisa ca Autoritatea palestiniana trebuie sa controleze, de fapt sa stopeze, actele de terorism pe teritoriul israelian (la fel si bombardamentele cu rachete). Aceasta ar trebui sa fie premiza pentru a merge mai departe, pe fond, cu negocierile.

I-am intalnit la Ierusalim si pe Avigdor Liberman, viceprim ministru si ministru pentru probleme strategice (tatal lui, evreu din Bucuresti, a plecat la Chisinau in 1941 si, ulterior a ajuns in Israel) si pe Isaac Herzog, ministru pentru afaceri sociale si servicii, responsabil pentru relatiile cu diaspora evreiasca. Isaac Herzog este fiul fostului presedinte israelian Chaim Herzog, care si-a incheiat cel de-al doilea mandat in 1993. Herzog este unul din tinerii ministri ai Partidului Muncii, din cabinet, si s-a mai ocupat de-a lungul timpului – in diferite guverne – de transporturi, constructii, turism. 

Tot ieri am fost la Ramallah, unde am fost primit de noul prim ministru palestinian, Salam Fayyad. Un fost ministru de finante, cu experienta economica internationala – inclusiv la FMI. Am discutat aprope o ora despre situatia din teritoriile palestiniene si despre conferinta de la Washington (se pregatea, de altfel, sa o primeasca pe doamna Rice – pentru a treia oara la Ramallah in ultimile luni).

Situatia interna din teritorii este in continuare complicata. S-a accentuat conflictul Fatah-Hamas, guvernul Hamas din martie 2006 a fost izolat pe plan international, a intervenit acordul de la Mecca pentru crearea unui guvern de uniune nationala (Fatah – Hamas) iar in iunie anul acesta a avut loc o lovitura de stat Hamas in Gaza si a fost dizolvat guvernul de uniune nationala. La 17 iunie 2007 a fost creat un guvern de urgenta avandu-l ca premier pe Sadam Fayyad, guvern care a obtinut rapid recunoastere pe plan extern.

Acestea sunt conditiile in care functioneaza actualul cabinet si, evident miza reuniunii din noiembrie – pentru ei si nu numai – este enorma.

Lucrurile sunt complicate si de faptul ca se dezvolta, in aceasta atmosfera tensionata, noi grupari teroriste iar Fatah nu pare pregatit pentru o reorganizare interna.

In dosarul israeliano-palestinian, acceptarea presedintelui Abbas ca partener de dialog este un lucru pozitiv, dar nu sunt atinse probleme de fond, fara rezolvarea carora in urmatoarele luni situatia poate deveni exploziva din nou. Palestinienii primesc medicamente si hrana dar nu fonduri – ceea ce mentine sentimentul lor ca sunt „prizonieri”. Continua in ritm sustinut construirea zidului de securitate, cu prioritate in zonele sensibile (Ierusalim, colonii). S-au creat si drumuri alternative pentru palestinieni, ceea ce adanceste sentimentul de izolare. Am remarcat in Ramallah o prezenta masiva a Uniunii europene, orasul – altfel – si-a schimbat mult fizionomia,  prin numeroasele cladiri noi, moderne, fata de ceea ce stiam din anii anteriori (inclusiv din vizita cu Internationala socialista, din 2005).

Pe de alta parte, israelienii ar dori sa avanseze in negocieri dar considera cu nu exista in acest moment un interlocutor cu autoritate asupra tutoror factiunilor palestiniene care sa le garanteze respectarea intelegerilor. Oricum, ei considera, chiar daca cu unele nuante, ca in spatele tuturor crizelor din Orient se afla Iranul. Iranul este, de fapt, principala preocupare strategica in Israel. Altfel, unii din oamenii simpli cu care am discutat inteleg nevoia de a se revedea dosarul cu Siria privind inaltimile Golan, pentru a se incepe derularea ghemului  de la unul din capete. Din nou, insa semne de intrebare  privind credibilitatea si autoritatea partenerului de negociere. In mod paradoxal, si in Israel, cei care pot face miscari „mai indraznete” sunt cei care in trecut au avut pozitii mai radicale. Exemplul cel mai recent il reprezinta Ariel Sharon (din pacate, in continuare in coma la un spital de langa Ierusalim).

Problemele imediate sunt constituite de vizita doamnei Rice pentru armonizarea pozitiilor celor doua parti inaintea summitului de la Washington si vizita presedintelui Mahmoud Abbas la New York pentru a participa la sesiunea Adunarii generale ONU dar si pentru o eventuala intalnire cu presedintele G. Bush. Probabil si cu membrii „Cuartetului” si cu noul emisar, Tony Blair. Probabil ca si Salam Fayyad va merge in perioada urmatoare la ONU.

Ar fi multe alte lucruri de adaugat. Ca o concluzie, aici, cred ca trebuie sa urmarim cu atentie si noi ceea ce se va intampla in urmatoarele luni in Orientul Mijlociu. Miza este importanta din punct de vedere strategic dar si economic. Mai putem beneficia, o vreme de avantajul contactului, mai facil, cu cei care au studiat in Romania. E greu de inteles pentru palestinieni – si nu numai –  de ce Romania nu are  inca o reprezentanta (chiar minimala) la Ramallah. Probabil ca suntem una din ultimile tari din UE care n-a facut acest lucru. Iar cei care cred, poate, ca in felul asta le facem o placere israelienilor, insemna ca au ramas mult in urma…

Cineva sugera, pe blog, ca aceste comentarii ale mele ar pute fi scrise de un „voluntar”. Sper ca nu mai sunt multi cei care cred asa ceva. Pe de alta parte, imi asum inclusiv greselile de ortografie – unele din ele facute in graba scrisului.

Am citit cu atentie toate comentariile voastre. As vrea, de altfel , sa va anunt ca au trecut 90 de zile de cand am inceput dialogul nostru, timp in care ati facut peste 7000 de comentarii, iar blogul  „nostru” a fost vizitat  de peste 350000 de ori.

Pe curand, cu alte comentarii despre Israel, locurile sfinte si intalnirile politice. Va promit si multe fotografii.

Sigur ca urmaresc, cu atentie, si ceea ce se intampla acasa. Shalom.

 

Bibi Netanyahu este acum liderul opozitiei din Israel

Noul prim ministru palestinian, Salam Fayyad, este un reputat economist

120 Responses to “Situatia din Orientul Mijlociu”


 1. 1 Dani septembrie 20, 2007 la 10:42 am

  Dl. Nastase,

  Legat de Ariel Sharon. Parerea mea este ca a murit demult, dar nu se comunica lucrul asta pentru ca s-ar putea crea o destabilizare in zona.

  Altfel, Israelul este o tara deosebita, cu oameni deosebiti. Am avut placerea sa cunosc niste evrei ai caror parinti plecasera din Romania cu ani in urma si intotdeauna am avut ce invata de la ei.

 2. 2 Jean Valjean septembrie 20, 2007 la 10:45 am

  Multimim, foarte interesante informatii, direct din zona.

  Am auzit pe multi spunand: „nu cred ca scrie Adrian Nastase pe blog”.
  Eu cred ca dansul scrie. Ar fi sinucidere curata sa lasi pe altcineva cand fiecare propozitie si cuvant de pe acest blog sunt disecate de presa.
  Si apoi … acel cineva nu ar putea sa aiba acelasi stil elevat si elegant.

 3. 3 ionut ciobanu septembrie 20, 2007 la 10:48 am

  Domnule Nastase, puteti detalia sistemul prin care este ales liderul Likud? si, de asemenea, sa explicati sistemul pe care doreati sa il introduceti in PSD? Multumesc

 4. 4 G. Savitsky septembrie 20, 2007 la 11:09 am

  ce parere aveti de bunavointa extraordinara manifestata de domnul Basescu fata de domnul Geoana?
  daca trece motiunea si ne ducem la anticipate o sa fie un macinish…
  psd va ajunge cu efort la 5%.
  triste figuri si goi cavaleri …
  sau: nu facem anticipate ci guvern pd cu sustinere psd. tot aia.
  dar macar scapam de Geoana, daca ajungem la 5%. Pot sa cred ca un om greseste. Dar atat de multi orbi avem la conducerea partidului?!

 5. 5 dan toader septembrie 20, 2007 la 11:13 am

  eu am o mica intrebare pentru domnul premier : in ce calitate ati avut atatea intalniri importante? prieten, emisar neoficial al guvernului roman, emisar al presedintiei, ziarist …?

 6. 6 Moshe Gruber septembrie 20, 2007 la 12:23 pm

  @ Adrian Nastase
  Sa fi fost antentatul soldat cu uciderea lui Antoine Ghanem raspunsul pe care il anunta Siria (pe 19 sept.) la operatiunile IDF de acum cateva zile? Un Liban care nu ar mai avea un presedinte pro-sirian ar fi mai stabil? Ma gandesc ca generalul Aoun are o deschidere destul de buna spre Hizbullah, pe care spera sa o dezarmeze prin dialog. Cum se vede din Israel situatia Libanului?

 7. 7 mariabarbu septembrie 20, 2007 la 12:26 pm

  @Adrian Nastase

  va regasiti cumva in Bibi Netaneyahu? Si el a fost chinuit, strivit aproape si, cand se credea ca e terminat, a revenit spectaculos. Printre alte calitati ale lui este si frumusetea aceea virila, de barbat puternic!

  Totdeauna am crezut ca Romania are mult mai mult de facut in Israel, mai ales ca acolo mai avem inca oameni care se mai simt legati afectiv de Romania. Dar pt politicienii romani, minori in cea mai mare majoritate, conteaza mai mult macinarea de pe scene politica interna decat demersurile politice benefice Romaniei.

  De aceea, cred ca, daca destinul va va fi favorabil, ceea ce coagulati acum ar putea sa se transforme in actiuni politice semnificative.

 8. 8 Moshe Gruber septembrie 20, 2007 la 12:48 pm

  @ Maria Barbu

  Bibi tocmai a fost supus unei ambuscade media de toata frumusetea de catre Haim Yavin de pe TV1 pe tema frontului de Nord si felicitarilor adresate, de buna credinta, lui Olmert, pentru o operatiune IDF despre care nu au vorbit, pana la el, decat agentiile straine si nimeni din Israel (dl. Nastase poate confirma). Altfel, sigur, va contra-candida cu felicitatul. Prin urmare, „chinuitul” Bibi a devenit primul politician din Eretz care a felicitat Tzahalul si a „rupt cortina” la o afacere tinuta in cea mai mare discretie. Mai are multe de invatzat, si cred ca a primit si criticile Armatei pana acuma. Am Yisrael Chai!

 9. 9 casandra septembrie 20, 2007 la 12:49 pm

  Ce vremuri ciudate traim!
  Adrian Nastase – in calitate de Adrian Nastase! – are asemenea intalniri importante in Israel, in Europa, in America.
  Traian Basescu – in calitate de presedinte al Romaniei – s-a intalnit zilele acestea cu presedintele Islandei si cu Mircea Geoana. De fapt, pe ultimul „l-a primit”.
  Oare ce vrea lumea larga se spuna romanilor si ei nu prea inteleg?

  In lumea esta complicata a devenit oare mai utila si mai importanta calitatea individuala a unui singur politician, chiar si haituit la el acasa, decat calitatea prezumata de ales al unei natiuni, daca alesul respectiv se dovedeste a fi un impostor in raport cu calitatile pe care ar trebui sa le aiba un sef de stat/

 10. 10 Aya septembrie 20, 2007 la 12:51 pm

  Din Ciclul: “Abisalele ziceri ale Prostanacului”

  Deschideam acest ciclu cu magistrala cugetare a Prostanacului::

  Citez:
  “Motiunea este DECAT (s.A.) ultimul gest pentru scoaterea de la guvernare a acestui guvern”.

  Comentam ca, daca Prostanacul va recidiva, zilnic, SI cu inteligente formulari de tipul celei citate, s-ar putea ca Marean-care-este-almanahe (si, mai nou, asfalte) sa-i ceara drepturi de autor.

  PROSTANACUL A RECIDIVAT!
  „A plecat trenul din gara” a spus Prostanacul, mimand referirea la motiune.

  De fapt, mesajul ascuns tzashnea din amaraciunea ce-l cuprinsese cand a constatat ca a ramas de caruta, mototolind basca in mana- cea pe care o scosese, umil, cand a catadicsit sa-l primeasca Basescu intr-o pauza dintre „intersectiile” cu Elena Udrea.

 11. 11 Aya septembrie 20, 2007 la 1:03 pm

  @

  Dani

  Ariel Sharon traieste.
  A fost „programat” sa moara (intr-o zi de 11- iteresanta „coincidenta”!).
  A rezistat!

 12. 12 casandra septembrie 20, 2007 la 1:08 pm

  Revin cu informatii despre Islanda.
  O tara insulara, cu ghetari si vulcani, populata de adevaratii urmasi ai vikingilor. Si-a castigat independenta in 1944 si a fost recunoscuta la ONU in 1946.
  Are 309.699 locuitoari (aprilie 2007) si un P.I.B. de 10, 531 miliarde dolari. De asemenea are un ridicat indice al dezvoltarii umane (IDU), al doilea in lume.
  Aceasta interesanta tara are insa o influenta limitata in lume. nu stiu ce sa zic de Israel. Nu as pune in competitie directa importanta reala a intalnirilor pe care le au programate ziele astea A.N. si T.B…

 13. 13 Moshe Gruber septembrie 20, 2007 la 1:09 pm

  @ AYA
  Noi emulam aici pe tema Orientului Mijlociu si dvs ne coborati in prozaicul pseudo-politicii autohtone :). A carei problema (ma rog, una dintre ele) nu ar trebui sa fie ratingul pe Tv-uri ci parerile externe despre predictibilitatea Ro. In conditiile in care Rusia tocmai se pregateste sa puna cortina peste „ferestrele de oportunitate” (noroc ca am intrat in UE si NATO, cu pesedeul ala ` „rau si corupt”) si sa deschida laaaaarg fereastra de vulnerabilitate.

 14. 14 Aya septembrie 20, 2007 la 1:21 pm

  AUTENTIC, PE SURSE

  Surse din PSD au relatat ca, la ultimele intalniri la varf ale partidului, Prostanacul a tunat si a fulgerat impotriva catorva personaje care scriu pe blogul lui Adrian Nastase: Aya, Casandra, Xena, Marry s.a.

  Prostanacul se intreba- calchiindu-l pe Marean-care-este-almanahe (si, mai nou, asfalte), seful sau de la Bucuresti: „cine-s astea?”.
  Ba, mai mult, cu o ocazie a afirmat, imperativ: „O vreau pe Aya!”.

  Sa stea pe-aproape!
  Jumatate, s-a rezolvat!

 15. 15 Aya septembrie 20, 2007 la 1:32 pm

  @

  Moshe Gruber

  Pentru a castiga jocul, trebuie sa te asezi la masa verde. Pentru asta, trebuie sa te invite cineva.
  Ca sa poti demonstra ca ai dreptate, trebuie sa ai, inainte de toate, voturi.
  Or, asta are legatura cu (citez din postarea ta): „ratingul pe TV-uri”.
  Si cu „prozaicul ( fie si pseudo n.A.) politicii autohtone”.

 16. 16 mirceag septembrie 20, 2007 la 1:36 pm

  @aya

  doamne mare e gradina ta…cata modestie pe tine..cat de cautata esti…

  aloo trezeste-teee

  @dan toader

  in calitate de trimis al parlamentului roman e d-nul nastase in israel.De altfel , cred ca programarea vizitei a fost facuta in asa fel incat sa coincida cu ziua in care trebuia sa se prezinte in instantza….Marturie sta hartia adusa de avocatul dansului de la parlament cum ca e plecat in vizita oficiala

 17. 17 Moshe Gruber septembrie 20, 2007 la 1:36 pm

  @casandra
  Reykjavik este un loc incarcat de o semnificatie istorica aparte; acolo s-a semnat „pacea” „Razboiului Rece” (one-to-one -ul Gorby – Reagan pentru abolirea armelor nucleare din octombrie 86, un vis frumos al celor doi lideri). In timpul RR Islanda a fost un punct-cheie pentru NATO, USAF plasand puncte de realimentare, interceptoare, suport naval anti-submarin samd. Din acest motiv insula s-a dezvoltat rapid, oamenii s-au specializat (pentru ca bazele se operau cu localnici).

 18. 18 casandra septembrie 20, 2007 la 1:39 pm

  @
  Si sa vezi cand o sa-l vrem noi pe Mircica! S-ar putea sa descoperim si zone de competenta, mai stii!

 19. 19 petre tutea septembrie 20, 2007 la 1:42 pm

  Dle. AN, secretarul american al Apararii se numeste RICE-orez-, asa ca in China dvs draga. Va intreb cum v-ati simti daca Bush v-ar apela cu Mr.Case in loc de Nastase?

 20. 20 Moshe Gruber septembrie 20, 2007 la 1:44 pm

  @AYA pentru postarea AUTENTIC, PE SURSE
  Unitatea propozitiilor de probabilitate consta in faptul ca circumstantele – pe care de altfel nu le cunosc in continuare – dau realizarii unui eveniment determinat un anumit grad de probabilitate.

 21. 21 George Ban septembrie 20, 2007 la 2:07 pm

  „Prostul pana nu-i fudul,
  Parca nu e prost destul!”
  Cand l-a numit „prostanac”, Dl Iliescu doar l-a alintat!

 22. 22 Aya septembrie 20, 2007 la 2:10 pm

  @

  mirceag

  Nu era nevoie sa-ti alegi un nickname atat de „transparent”- oricum as fi ghicit cu usurinta cine esti: Prostanacul!

  Esti curios care sunt sursele, nu-i asa?
  Ca si in cazul situatiei care e pe jumatate rezolvata (sa nu negi ca n-ai spus, in gura mare, cuiva, ca o vrei pe Aya!): stai pe-aproape!

 23. 23 Aya septembrie 20, 2007 la 2:14 pm

  @

  mirceag

  RECTIFICARE

  Din graba, am tastat gresit.
  Corect: „sa nu negi ca AI spus, in gura mare, cuiva…”.

  In rest, ramane cum am vorbit!

 24. 24 mariabarbu septembrie 20, 2007 la 2:24 pm

  @Moshe Gruber

  stiti si dv ca Benjamin Netanyahu a fost si este un maestru al gafelor, aproape la fel de bun ca Bush Jr . Cred insa ca unele dintre gafele sale sunt fortate din umbra, pe principiul „gura mincinosului adevar graieste”!
  Israelul tb sa se „scuture” de unele dintre posibilele acuze strecurandu-le magistral printre gafele lui Bibi, pt ca opinia publica, deja obisnuita cu aceste fapte, sa nu le mai taxeze la fel de dur ca in conditiile unor dezvaluiri mai serioase.

 25. 25 dan toader septembrie 20, 2007 la 2:33 pm

  @mircea – cred ca trebuia introdus in text ceea ce ai spus tu. cred ca e o scapare din partea domniei sale. pentru fiecare din calitatile enumerate de mine textul capata o alta incarcatura. in calitate de emisar al parlamentului deci.

  p.s. ce ciorba e politica externa a ro… parlamentul zice ceva, guvernul altceva, presedintia altceva … acu’ serios, cat e basescu de … bizar, nu i se poate imputa in cea mai mare masura lui ciulamaua asta. practic el ar trebui sa dea directia de linie externa si sa hotarasca ce si cum in timp ce guvernul ar trebui sa se ocupe de politica interna iar parlamentul sa se ocupe in primul rand de legi. or dupa cum vedem basescu traseaza directia in intern, nastase voiajeaza in toata lumea iar tariceanu da legi. in fine, sper sa vina odata alegeri fiindca altfel e un impas continuu in toate domeniile politicii. noroc ca s-au vandut toate companiile mari. altfel …

 26. 26 Aya septembrie 20, 2007 la 2:35 pm

  @

  mirceag

  Daca mai aveam vreun dubiu ca esti chiar Prostanacul, acesta s-a risipit citind replica pe care i-ai dat-o celui care semneaza „dan toader”.

  Chiar ca nu ratezi nici o ocazie pentru a demonstra cata dreptate a avut Ion Iliescu in momentul in care ti-a ales cognomen-ul!

  Conform logicii tale halucinante, faptul ca avocatul a prezentat, in instanta, pentru a motiva absenta lui Adrian Nastase, dovada ca acesta se afla intr-o vizita oficiala in Israel, demostreaza ca momentul deplasarii a fost „programat” tocmai pentru a-i la posibilitatea ANului sa nu se prezinte la proces.
  Pe firul aceleeasi logici, inseamna ca, la asta, au „conspirat” toate oficialitatile cu care s-a intalnit AN in Israel- si care, ca sa nu se prezinte acesta la proces, au „ales” special momentele respective!
  Bravo, esti genial!

  Intr-o ordine conexa de idei: daca AN are parte de o asemenea „sustinere conspirativa” pentru o banalitate, inseamna ca, intr-adevar, este cel mai important personaj din Romania! Implicit, tu ai spus-o- evident, fara sa vrei.
  In ceea ce te priveste, ai dreptate:”a plecat trenul din gara”!

 27. 27 Victor Plastic septembrie 20, 2007 la 2:41 pm

  @AN

  din cate stiu, in dulcea noastra limba „golan heights” se traduce prin „campiile golan”

 28. 28 Aya septembrie 20, 2007 la 2:48 pm

  @

  Moshe Gruber

  Cunoasterea – nu doar circumstantiala!- a evenimentului „spiritualizeaza” (pana la desfiintare- parafraza dupa o opinie celebra!) frontiera intre maxima probabilitate si certitudine.

 29. 29 inbal septembrie 20, 2007 la 2:58 pm

  Pentru dl Adrian Nastase ,Ariel Sharon nu se mai afla de foarte mult timp langa Ierusalim la spitalul Haddasa se afla cum la spitalul Tel Hasomer langa Tel Aviv .

 30. 30 Aya septembrie 20, 2007 la 3:01 pm

  @

  petre tutea

  M-ai facut sa citesc de cateva ori, cu atentie maximala, textul lui Adrian Nastase pentru a depista greseala sugerata.
  Unde e problema cu ortografierea numelui „Rice”?
  Iti spun eu: nicaieri!
  Tu ai auzit de expresia „vorbesti sa nu adormi”?

 31. 31 misterb septembrie 20, 2007 la 3:04 pm

  Nu pot sa nu remarc ca aveti o activitate externa mult mai bogata si interesanta decat a Min de externe , a premeierului ca sa nu mai vorbesc de presedintia romana. Din cate retin este o vizita oficiala adica in calitate de parlamentar roman. Nu pot insa sa nu remarc faptul ca executivul adica Min de externe cred ca habar nu are de ce se intampla acolo , nu a fost invitat sau a evitat sa se duca. Oricum mai bine lipsa decat prezent, ca sunt convins ca oricum habar nu avea de temele respective. Faptul ca nu e prezent nici un oficial roman din MAE sau presedintie este o nota proasta adica anumiti lideri importanti care au pus la cale aceaste intalniri mai mult sau mai putin „informale” si-au spus degeaba ii chemam pe aia de la Bucuresti ca oricum vorbeste gura fara ei si nu putem pune baza pe ce spun, insa fatul ca dvs sunteti acolo invitat spune insa f multe. Sunt convins ca absolut „intamplator” o sa aveti o intalnire pe holurile hotelului urmata de o invitatie intr-n salon de convorbiri si cu dna Rice, insa fara a o astepta pe la colturi cersindu-i aceasta favoare. Ba mai mult sunt convins ca ea va va contacta. Alo domnilor de la Bucuresti ati auzit de Israel si de ce se intampla prin Orient? Nu cred.. Asta inlimbajul informal al anumitor „cercuri” inseamna un anumit semnal …cred pozitiv pt dvs.
  O zi buna numai bine si sper sa mai gasiti PSD-ul la intoarcere. 🙂

 32. 32 Odin septembrie 20, 2007 la 3:10 pm

  Doamne, bine ca s-a dus AN in Israel.
  Atentatorii arabi au gasit in sfarsit motivatia decisiva sa-si amane actiunile. S-au inscris pe lista de intrevederi cu AN pentru sfaturi imobiliare calificate si pentru a verifica gelosi daca intr-adevar in Romania oul depaseste in dimensiuni grenada.

 33. 33 Aya septembrie 20, 2007 la 3:29 pm

  @

  Victor Plastic

  „Heights” (cuvat englezesc) se traduce, in romaneste, prin „intaltimi” (sau, dupa caz, „culmi”). Singularul- height (inaltime, culme)
  Revenind la context: deci, spui „inaltimile Golan”.
  Incearca sa te informezi inainte de a contrazice (fie si implicit).

  Siguranta cu care te-ai repezit sa-ti etalezi nivelul cunoasterii unei limbi straine (desi este clar cat de bine o stapanesti!) luand inaltimile drept campii, ma face sa cred ca apartii categoriei celor care considera ca expresia latineasca „Sic transit gloria mundi” se traduce in romaneste prin „Asa a trecut gloaba muntii”.

 34. 34 Aya septembrie 20, 2007 la 3:37 pm

  @

  Victor Plastic

  Am comis o greseala de tastare.
  Corect: „inaltimi”.

 35. 35 SPARTANUL septembrie 20, 2007 la 3:47 pm

  Nenea Adrian,

  Ati putea sa ne explicati cum vine democratia asta: Hamas castiga alegerile, formeaza guvernul iar „marile democratii” nu recunosc guvernul izvorat din votul palestinian?
  Cum se cheama aceasta?
  Tupeu? Iudaism? Civilizatie?

  Pai, daca vointa poporului a fost acea, care este problema?
  Noi nu recunoastem rezultatul scrutinului (oricum falsificat) din USA in urma caruia teroristul Bush (Mabus) a ajund presedinte?!!!

  Conchid recomandandu-va, ca simplu muritor, sa nu mai faceti apologia Israelului pentru ca acesta de acum, cel fizic, nu este nici pe departe Israelul lui Dumnezeu. Puteti face asta? Eu cred ca nu aveti voie.

 36. 36 Odin septembrie 20, 2007 la 3:54 pm

  @Aya

  Daca ma intrebi pe mine, cred ca esti latura feminina a lui AN intrata pe blog cand latura masculina e usor neatenta. Mai cred ca esti in eroare crezand ca sistemul nostru solar e dependent de productiile tale de blog.
  Asa ca nu ma intreba…:)

 37. 37 Semantic septembrie 20, 2007 la 4:06 pm

  Domnule Nstase,
  multumesc mult, analiza dumneavoastra surpinde foarte bine o agenda care va conta destul de mult in debutul noilor cicluri politice din 2008, alegerile de la Washington si Moscova.

  As mai indrazni, probabil abuzez prea mult, in cazul in care, pe drumul de intoarcere de la TelAviv la Bucuresti aveti cumva escala si prin Balcani sa acordati putin timp si cateva randuri pe blog despre situatia din Kosovo.
  Multumesc

 38. 38 Bibliotecaru septembrie 20, 2007 la 4:12 pm

  Nu uitati de mica mea problema… cea a organizarii scrierilor de tip cabala.

 39. 39 Moshe Gruber septembrie 20, 2007 la 4:20 pm

  @ Maria Barbu
  Israelul nu se fereste niciodata sa spuna ca el a atacat, dar dupa ce operatiunile sunt duse la sfarsit. Ceea ce Bibi a facut se chema intr-un singur fel, dupa cum a spus si Eitan Cabel „stupizenie”. Si in Israel principiul e ca nu ai voie sa folosesti chestiunile curente de securitate nationala pentru a aduna puncte in sondaje (de altfel, asta o sa-l duca putin mai jos pe Netanyahu).
  @Victor Plastic
  „Inaltimile Golan” s-a inradacinat in Ro de multa vreme.

 40. 40 Doru Lungu septembrie 20, 2007 la 6:43 pm

  Postez pe acest blog, domnule Nastase, din dorinta de a comunica, ca cetatean, cu un reprezentant important al Partidulului Social Democrat.

  As dori sa aflu ce pozitie are PSD-ul fata de proiectul de lege de interzicere a cianurilor in minerit, in Romania. Ieri, la Palatul Parlamentului, deputatii au putut participa la un eveniment organizat de coalitia ‘Romania Fara Cianuri’ si unde partidele si-au exprimat pozitia fata de acest proiect de lege. Partidul National Liberal si-a asumat cel mai activ sprijin pentru propunerea legislativa. PRM si UDMR sustin, la randul lor, acest proiect. Intrebarea mea este de ce PSD-ul, un partid care se defineste ca fiind cel mai important reprezentant al social-democratiei in Romania, nu are o pozitie transparenta fata de acest proiect de lege?

  Acest proiect are, in primul rand, implicatii asupra sanatatii publice si protectiei mediului, subiecte atat de aprins discutate azi la nivel european si mondial. In al doilea rand, el ar aduce o gestionare responsabila a resurselor publice, in vederea imbunatatirii nivelului general de trai al populatiei si nu devierea unor fonduri publice pentru combaterea efectelor dezastruoase ale exploatarii cu cianura. Romania si fiecare dintre noi, are inca de platit pretul accidentului de la Baia Mare.

  E important de amintit si ca, la acest moment, in Romania nu exista nicio exploatare miniera inca deschisa, care sa foloseasca cianura si a carei activitate sa fie afectata de acest proiect de lege. Implicatiile sociale ale acestei propuneri nu pot fi, deci, decat benefice. Castigul electoral pentru PSD este evident, iar o pozitie transparenta ar reafirma pozitia formulata anterior de conducerea partidului. Conducerea PSD a afirmat ca statul roman si populatia din Rosia Montana si imprejurimi vor ramane cu cianura si impovarati de costurile muncii de reabilitare, iar investitorul cu aurul exploatat intensiv si fara garantii concrete si suficiente (financiare) pentru reabilitarea zonei.

  Doresc ca PSD-ul sa devina realmente un partid social-democrat, transparent si responsabil si preocupat de problemele celor pe care ii reprezinta. Astept o pozitie oficiala a PSD-ului fata de proiectul de lege de interzicere a cianurilor in Romania. Nu folositi acest forum doar ca o vitrina de magazin. Aratati-ne ca PSD-ul se implica activ si deschis in politica acestei tari sin e reprezinta in primul rand pe noi!

  Toate partidele politice cu exceptia PSD au formulat o pozitie oficiala fata de propunerea de interzicere a cianurilor in Romania. Doar PSD-ul intarzie, si probabil nu fara motive bine intemeiate, direct convertibile in aur!

 41. 41 ingi septembrie 20, 2007 la 6:44 pm

  mazel tov!
  nu pot sa uit ca bibi este fratele eroului de pe entebe(uganda),si el cu o pregatire polivalenta,membru al unui serv.deosebit (vezi munchen 72)
  oameni de genul acesta,cu siguranta au facut istorie,chiar daca mai putin scrisa.
  ref.abbas,se afla intr-o situatie dificila:agreat de occidentul finantator,pt moderatia sa;considerat tradator de o buna parte a populatiei palestiniene,sub steagul verde al hammas-ului.pt mine este un exemplu clar al adevarurilor lui s.p.huntington.

 42. 42 Aya septembrie 20, 2007 la 7:06 pm

  PRINCIPIUL HOLOGRAMEI

  Aparent, PD este in top. Imediat dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2004, partidul lui Roman- devenit intre timp al lui Basescu, IN PERICOL a deveni al lui Gusa- si-a adjudecat primul plan al vietii politice romanesti. PD se afla in centrul atentie si, numai din acest punct de vedere, a reusit ceea ce in mod sigur isi propusese: sa depaseasca: postura de “apendice” (fie al social-democratiei romanesti, fie al PNL in Alianta).
  Punctele marcate de PD se opresc aici. La prima vedere, ideea ca intrarea lui Traian Basescu in competitia prezidentiala era destinata revolutionarii clasei politice romanesti este naiva. Basescu figureaza ca proiectia (HOLOGRAMA!!!) unui “portret”.
  Faptul ca Basescu a ajuns la Cotroceni a fost, pentru PD, o reala “lovitura de imagine”. Atat (ceea ce nu este deloc putin)! Dincolo de asta, insa, PD nu a revolutionat si nici nu si-a pus problema revolutionarii scenei politice romanesti..

  Partidul National Liberal- marele perdant
  In urma rezultatului formal al prezidentialelor din 2004 lovitura de gratie a fost primita- doar aparent paradoxal- de PNL Partidul National Liberal a dat, in decembrie 2004, premierul (PRIN VOINTA LUI BASESCU- deci prin “bunavointa” PD!).
  Pana la un punct, liberalii au parut sa accepte tacit ca meritul rezultatului formal al alegerilor sa fie contabilizat la Traian Basescu- translativ la PD. Ca atare, PNL a fost (nu numai la nivelul perceptiilor!) “inlocuitorul” PD: un partid care, in Alianta, s-a aflat, in prima parte a guvernarii, pe planul secund.
  In Alianta au aparut tensiuni: RAPORTAT LA ESICHIERUL POLITIC ACESTEA SE TRADUC PRIN TENSIUNI “DREAPTA (PNL)- STANGA (PD). CARE DUC, TOTDEAUNA, LA BATALIA IDENTITARA!
  Era absolut previzibil (s-ar putea spune chiar obligatoriu), ca PNL sa declanseze lupta pentru afirmarea unicitatii si a fortei sale identitare. Printr-o inevitabila competitie politica dreapta-stanga avind ca efect scontat ridicarea cotei partidului. Acest lucru a fost intarit ca efect prin alegerea presedintelui potrivit (liberal recunoscut ca avind convingeri de dreapta si notorietate – Calin Popescu Tariceanu).
  Inevitabil, primele ciocniri s-au aratat chiar in cadrul Aliantei (dreapta/PNL-stanga/PD).
  Daca o astfel de formula a fost favorabila PNL, ea a deservit Alianta, ca entitate, motiv pentru care aparea de la sine concluzia ca urma sa fie elaborata contrastrategia de catre “artizanii” Aliantei.

  Reactia de avarie: Stolojan, presedinte al PNL; „deturnarea” PNL-PLD!
  Voci liberale puternice au lansat ideea ca Tariceanu are cele mai mari sanse de a ramane presedintele PNL. Fiu adoptiv al unui liberal de prestigiu (Dan Amedeo Lazarescu), Calin Popescu Tariceanu poate fi considerat varianta optima pentru recastigarea, de catre PNL, a pozitiilor publice (vizibile!) printr-o puternica afirmare identitara. Dar, o astfel de alegere a atras dupa sine cresterea in intensitate a bataliei dreapta-stanga in interiorul Aliantei.
  Salvarea Aliantei (ca entitate) se mai poate face doar daca batalia dreapta-stanga se directioneaza catre PSD (caruia, pe o strategie previzibila, i s-ar rezerva “rolul” de adversar de stanga al PNL, tocmai pentru a scoate PD in batalie!).
  Deci, pentru salvarea Aliantei (si dirijarea undei de soc catre PSD!) era previzibil ca artizanii Aliantei vor scoate din calcul situatia “Calin Popescu Tariceanu- presedinte PNL+premier” (argumente previibile: neimplinirile Guvernului vor fi contabilizate la PNL; se doreste neasimilarea imaginii conducerii unice partid-Guvern in cazul PNL cu cea a PSD din perioada 2000-2004, aici discursul putind fi deosebit de bogat; enumerarea poate continua).
  Era la fel de previzibil ca artizanii Aliantei vor incerca sa-l readuca in “actualitate” pe Theodor Stolojan, sustinindu-l sa-si re-creeze imaginea (contrafacuta, de o totala falsitate, in cadrul realului!) de lider capabil sa revolutioneze clasa politica. Un gest usor de anticipat. Din aceasta perspectiva, Theodor Stolojan nu ar fi decat intruchiparea imaginatiei politice a celor care il vor fi “re-distribuit” intr-un rol sub reflectoare.

  Pentru PNL (forta de dreapta) miscarea ar fi dezastruoasa pe termen lung .
  Pentru PSD, ar fi o miscare foarte periculoasa.
  Angrenat, inevitabil- intr-o astfel de situatie- intr-o batalie in care artizanii Aliantei ar pune toate fortele in joc, pe de o parte, pentru conservarea sa ca entitate si, pe de alta parte, pentru LEGITIMAREA aparentului conflict PNL-PSD (cu escamotarea existentei PD!), PNL si PSD si-ar irosi fortele.
  Posesor al unui bagaj negativ de imagine, cu un asa-zis presedinte fara personalitate (l-am numit pe Prostanac- caruia, unii, ii mai spun, din cand in cand, Mircea Geoana- probabil, pentru a-i reaminti cum se numeste in actul de identitate) PSD s-ar degrada total la capitalul imagine si, implicit, credibilitate publica. Pe cale de consecinta, PSD ar urma sa fie, pe aceasta schema, marele perdant al alegerilor viitoare (fie ele anticipate sau la termen- acesta este un alt subiect).
  Nu inseamna ca marele castigator ar fi PD. Pe aceasta schema, PD are rezervat un loc de compromis, dinainte asumat de “marionete” precum Cosmin Gusa (nu are importanta ca nu mai e la PD!) care, dupa cum singur declara, este intr-un permanent schimb de informatii cu Virgil Magureanu care este MEMBRU PD (declaratia trebuie retinuta in esenta sa, nu in contextul motivational al momentului respectiv, care este fals!).
  Aceste “programari” tactico-strategice subtile (destinate a produce efecte APARENT spontane) pot fi contracarate prin modificarea DE SUBSTANTA a mesajului PSD- ceea ce presupune, obligatoriu, revenirea lui Adrian Nastase in planul vizibil al deciziilor formale, la varf .

  Previzibilul discurs motivational pro-Stolojan
  Este de reamintit ca, in 2000, la lansarea lui Stolojan ca presedinte al PNL, Valeriu Stoica (UNUL dintre artizanii ADA si aparentul parinte al ideii propulsarii lui Stoloajn in fruntea PNL- realul „tata” fiind Secares-GUVR!) a trimis la “o reteta” aratand (cu referire stricta la PD!) ce rezultate poate obtine un partid (pe atunci) mediocru SI in sondajele de opinie cand are in frunte o personalitatea potrivita momentului.
  Readucerea lui Stolojan in fruntea PNL ar putea parea paradoxala tinand cont de faptul ca fostul premier din timpul primului mandat al lui Ion Iliescu, fostul prezidentiabil (de doua ori) PNL este o persoana vulnerabila.
  Paradoxul este, insa, doar aparent. Venit dintr-o zona de stanga (si “vulnerabil” fiind!) Stolojan ar LEGITIMA dirijarea undei de soc catre PSD (implicit batalia PNL-PSD ), salvand Alianta (indiferent de componeta acesteia- nu „componentele” conteaza, in viziunea artizanilor, ci intregul!).
  Daca PLD va „inlocui” (fie si la nivelul „hologramei”, al „perceptiei priective”) PNL in ADA., reteta va fi aplicata!

  Intentie de viitor a „regizorilor” PLD (Stolojan) in ADA (repet, fie si ca perceptie, fara inlocuriea efectiva a PNL!):.
  Pe reteta expusa, PRIN PLD (Stolojan) se va incerca:
  -pe de o parte, recuperarea esentiala a electoratului CDR din 1996: electoratul “flotant”- care, in 1996, a votat schimbarea, nicidecum radicalismul PNTCD;
  – pe de alta parte, prin INITIALA asociere a lui Stolojan cu social-democratia (translatie!) atragerea unei bune parti din electoratul PSD (sau din cel care AR PUTEA VOTA PSD- portretul unui astfel de votant este usor de realizat!); in fapt, a acelei parti din electoratul PSD care asteapta schimbarea actualei formule de coducere si de atitudine;PSD ar ramane, in acest caz- si daca se conserva „Prostanacul detinator al scaunului nr.1 din Kiseleff”, chiar cu mai putin din asa-numitul nucleu dur al votantilor (o buna parte ar migra catre formatiuni gen PRM)!

  Strategia de imagine a “ liderului Stolojan”- strategia de imagine a PLD
  Relansarea imaginii (pe schema “Stolojan presedinte PLD- inlocuitor „prin holograma” al PNL la nivel perceptiv) se preconizeaza a fi realizata proiectind tipul de imagine ce s-a incercat a fi construit pentru Stolojan-candidatul la prezidentiale (principiul hologramei!).
  Tipul declaratiilor facuta de Stolojan la anuntarea candidaturii pentru prezidentiale (atat in 2000 cat si in 2004) ofera elementele imaginii ce s-a incercat a fi construita pentru el si care va fi preluata, acum, pentru PLD (DAR CA PARTE A ALIANTEI- inlocuitor „perceptiv” al PNL!);
  – lider providential (PLD- partid providential) capabil sa elimine ineficienta economica si coruptia, sa aduca “aer proaspat” in politica (ultimele doua elemente au fost supralicitate de Basescu dupa inlocuirea lui Stolojan in cursa pentru Cotroceni- si atunci s-a folosit un alt fel de principiu al hologramei);
  – pragmatic, eficient ( Stolojan specialistul, tehnocratul- la fel PLD, inlocuitor „perceptiv” al PNL in ADA- un partid “al specialistilor”- ceea ce sugereaza, la nivelul subconstientului, intr-un fel, apoliticul- orizont de asteptare al unei mari parti din electorat; de altfel, Stolojan, chiar ca prezidentiabil al ADA, si-a conservat intr-o mare masura IMAGINEA de “independent” – din nou “un alt fel de principiu al hologramei”):

  “Ecuatia” Secares
  Vasile Secares (GUVR) este cel care l-a „inventat” pe Theodor Stolojan ca fiind „mare politician”!
  In aparenta (iar Secares este obligat de situatie sa se cramponeze de aceasta aparenta!) Vasile Secares este- zice-se- “reprezenant al societatii civile” si, ca atare, asteapta, impreuna cu aceasta “rasplata” pentru “genialele” sale descoperiri (s-a spus ca insasi ADA este o creatie Secares-Magureanu, lui Valeriu Stoica revenindu-i, in epoca dar si ulterior- rolul de varf de lance, de figura politica vizibila PRIN care sa fie impusa noua “constructie”).
  Previzibil, unii dintre oamenii din jurul lui Secares (care se regasesc, discret, si in jurul lui Magureanu)- ”onorabili” membri ai societatii civile- vor prim “premii” (functii, posturi interesante, chiar in interiorul PLD!) in cazul repozitionarii publice a lui Stolojan, astfel incat regruparea liberalilor AUTENTICI sa devina greu realizabila, cel putin pentru un timp (schema a fost folosita- mutatis mutandis- si in cazul debarcarii lui Adrian Nastase, cu acelasi tip de efect scontat).

  PS. Congresul extraordinar PSD trebuie privit SI in aceasta „cheie”: a principiului hologramei! La fel, aberanta motiune de cenzura- deocamdata, doar anuntata de Prostanac. Totul se leaga cu totul!

 43. 43 mariabarbu septembrie 20, 2007 la 7:29 pm

  @Victor Plastic

  literal se traduce „inaltimile Golan”.

 44. 44 ingi septembrie 20, 2007 la 8:24 pm

  @ aya 1;21
  pe bune?
  inseamna ca si constantinescu l-a etichetat f.aproape de statutul „prostanac”,obtinut acum 3 ani.

 45. 45 Mihai K. septembrie 20, 2007 la 8:30 pm

  @Victor Plastic

  „heights” = „inaltimi” (de la „high” = „inalt”)

  „campii” = „plains”
  „campuri” = „fields”

 46. 46 Ina septembrie 20, 2007 la 9:27 pm

  ce se intampla acasa?
  acasa….e jale!
  cine doamne iarta-ma poate sa ghiceasca ce e in mintea lui geoana?
  sa pactizezi cu marinaru’?
  dupa ce l-ai trimis intru suspendare?
  ca sa ce?

  zau daca mai pricep ce se intampla cu partidul asta…

 47. 47 darius f septembrie 20, 2007 la 9:48 pm

  Eu zic totusi sa fim putin realisti. Doar nu va inchipuiti ca s-a pus Mircea Geoana sa posteze pe blog la Adrian Nastase?

 48. 48 Marius M. septembrie 20, 2007 la 11:08 pm

  Legat de faptul ca traim in Romania………….cam cat la % dintre cei care comenteaza pe acest blog sunt romani ? As fi tare curios .

 49. 49 Ovidiu septembrie 21, 2007 la 12:23 am

  D-le Adrian Nastase, nu inteleg de ce va laudati cu blogul „nostru” ?
  Dar cu Mahmoud Abbas v-ati intalnit sau cu Ehud Olmert ?, eu nu cred ca va fi pace intre Palestina si Israel, dvs, stiti cati arabi au locuit in Jaffa inainte de 1948 ? Stiti ca milioane de palestinieni traiesc in diaspora sau in lebanon i, cum se poate rezolva conflictul din orientul apropiat sau mijlociu ? pai Miscarea Hamas nu recunoaste statul israelian.

 50. 50 Gusti septembrie 21, 2007 la 7:58 am

  Parerea mea e ca una din conditiile puse de Basescu lui Geoana pentru o colaborare e tocmai scoaterea din PSD a celor cu probleme: Nastase, Mitrea etc. PD-ul nu-si poate permite sa se asocieze cu un PSD „murdar” si pentru a-si justifica actiunile are nevoie de foarte mult singe, si foarte multe capete cazute.
  Pe de alta parte, Basescu nu e un gentleman; niciodata nu a fost si nu-mi amintesc sa fi jucat vreodata rolul asta. Ba din contra, dupa ce l-a pacalit pe Felix l-a numit „solutie imorala” (lucru dureros de adevarat, PURul n-a avut nici un fel de problema sa intoarca spatele PSDului). Sint tare curios ce se va intimpla cu PSD-ul dupa miscarea asta a marinarului.

 51. 51 mircea septembrie 21, 2007 la 9:31 am

  Felicitari D-nule nastase!! Am inteles ca deja sunteti ca si presedinte executiv la PC !Si sursele sunt f sigure..Sper sa ajungeti sa dublati procentele acestui minunat partid …si 2% nu o sa fie chiar asa rau, e un procent superonorabil 🙂

 52. 52 silviu septembrie 21, 2007 la 9:50 am

  @aya

  interesante analizele tale

 53. 53 Odin septembrie 21, 2007 la 10:05 am

  @Aya

  Nici Iliescu n-ar fi putut face o descriere mai competenta. Cum le zici tu ca un om mare….bravo.

  Cu Geoana PSD se poate exorciza. Cu AN (apendicele „elevat” al lui Iliescu in constiinta electoratului PSD) se va conserva nucleul dur al votantilor PSD (infaptuitorii Romaniei post-izbirea din Decembre) ceea ce tine Romania pe loc dpdv al evolutiei constiintei politice.
  Oricat ati dejecta pe Geoana, desi nu sunt un fan al sau (are un fel de a fi care nu cadreaza cu politica romana), este cel care poate transforma PSD prin sacrificiu…ceea ce multi dintre noi ceilalti ne dorim si voi ceilalti considerati o catastrofa. Tarziu si venita pe un rau finisat da`, macar simbolic, e bine venita chestiunea.

  Goarna data la volum maxim si dublata de partizanat intemeiat pe motive personale este un instrument patetic.

 54. 54 Odin septembrie 21, 2007 la 10:11 am

  @ Mircea

  Am exact aceeasi parere cu dvs.
  Fractiunea AN, cat o fi ea, cred ca se va varsa inocent in PC:)) O sa fie solutia imorala de tot. Trustul media isi va fi gasit anchor-ul potrivit. Telecomanda va avea o problema de constiinta:)

 55. 55 misterb septembrie 21, 2007 la 10:22 am

  Parerea mea umila asupra aceea ce se intampla in Orient este ca multi generali israelieni ar trebui acuzati pt crime impotriva umanitatii. Se pare ca sistemele de masura in cazul Israel -Palestina au dublu standard. Daca o tara oricare ar fi fost ea facea ce a facut si face Israelul era terminata, bombardata de comunitatea internationala, insa aici sub stindardul apararii si dreptului la „aparare” al Israelului de multe ori super exagerat ,se permite orice. Nu o sa uit cat oi fi imaginea unui tata care-si tinea copilul in brate cu mana ridicata si in genunchi iar soldatii israelienii l-au mitraliat impreuna ca copilul sau.
  In Croatia, sau serbia cu Kosovo daca sarbii ar fi intrat in Kosovo cum au intrat Israelul in fasia Gaza acum erau exterminati de americani. Israelul se plange mereu ca e victima, cere tuturor statelor sa recunoasca Holocuastul pt ca pasul imediat urmator e sa ceara despagubiri, dar se poarta exact asa cum s-au plans ca s-au purtat altii cu ei. Nu zic ca nu au suferit ca nu s-au facut nedreptati asupra lor dar basta asa fiecare popor a avut parte de nedreptati, romanii i-au nedereptatit pe Daci, otomanii pe valahi, francezii pe altii, englezii pe scotieni le-au siluit femeile etc dar acu nu inseana ca tot restul istoriei unui popor sau tari tb sa plateasca sute de ani despagubiri. Nu sunt singurii pe acest pamant care au suferit, asa SUa ar trebui sa dea despagubiri de zeci de miliarde pt toataafrica la modul cum i-au maltratat sute de ani pe cei de culoare si inca o fac. Niciodata nu o sa fie pace in Orient si atunci cand se linistesc apele are grija cineva sa bombardeze ceva, sa gaseasca un pretext ca sa consume armele si sa dea comenzi grase fabricilor din SUA. Totul e afacere. pana la urma cred ca ambele parti au dreptate dar nu exista o comunitate internationala suficient de impartiala ca sa judece lucrurile si ca de obicei americanii isi fac interesele in detrimentul a ceea ce este just.

 56. 56 Aya septembrie 21, 2007 la 10:44 am

  @

  darius f

  Autentic, pe surse

  Prostanacul (caruia tu ii spui, cu eleganta, Mircea Geoana- probabil, pentru a-l face sa nu uite cum se numeste in actele de identitate) a postat SI ieri pe acest blog folosind nickname-ul transparent „mirceag”.
  S-a enervat atat de tare din cauza unor comentarii- ulterior din cauza unor replici- incat s-a plans in dreapta si in stanga istorisind totul cu lux de amanunte (cum a semnat, ce a spus, ce i s-a raspuns si de catre cine, etc).
  Altfel spus, sursa primara a informatiei este chiar personajul in cauza.
  Rasu’-plansu’, vorba lui Nichita!

 57. 57 Aya septembrie 21, 2007 la 10:58 am

  Din Ciclul: “Abisalele ziceri ale Prostanacului”

  „Guvernul acesta este un guvern”
  a definit, cu gravitate, Prostanacul, in fata camerelor de luat vederi.
  Genial!

  P.S. Ma intreb cum s-ar exprima Prostanacul daca ar fi pus in situatia de a defini carnatii de Plescoi.

 58. 58 Aya septembrie 21, 2007 la 11:16 am

  @

  ingi

  Pe bune!
  Asa s-au petrecut lucrurile.
  („Pe bune”- valabil si pentru ca totul este autentic pe surse nu doar indelung si bine verificate de mine, dar a caror seriozitate nu poate fi pusa la indoiala; in plus, am un fel de deformatie profesioala: verific totul din cel putin doua surse).

  Au mai fost si altii la fel de aproape, in materie de etichetare a personajului.
  Dar, trebuie sa recunoastem ca doar cognomen-ul Prostanacul a fost atat de inspirat ales incat s-a lipit de „beneficiar” ca marca de scrisoare!

 59. 59 Aya septembrie 21, 2007 la 11:23 am

  @

  silviu

  Multumesc!

 60. 60 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 11:48 am

  @ Mihai K
  Asta îmi aduce aminte de filmul acela cu despicatorul de ţeste… cum era?… The highlander. Înalţimile Golan cred că vin cumva din Scoţia :))
  Terminând partea haioasă a comentariului, cred că negocierea dintre cele două părţi ar trebui să înceapă cu întrebarea: „Care sunt cele 10 porunci?” Răspunsul identic ar putea să ducă la concluzia că nu sunt de fapt atât de diferiţi pe cât par. Eu nu înţeleg cum oameni care „împart” acelaşi Dumnezeu se pot urî atât de mult.

 61. 61 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 11:55 am

  După ce am discutat despre originea anglo-saxonă a Înalţimilor Golan, m-a săgetat o idee. O idee sugerată de cineva în subsidiarul spuselor sale.

  daris f:
  „Eu zic totusi sa fim putin realisti. Doar nu va inchipuiti ca s-a pus Mircea Geoana sa posteze pe blog la Adrian Nastase?”

  Şi de aici ideea. Hai sa intram toţi pe blogul lui Mircea Geoană şi să-i spunem ce avem de spus. Nu e cu moderare, se vor afişa direct.
  http://mirceageoana.blogspot.com/

  Oricum nu a mai intrat la el pe blog de la moartea lui Florian Pittiş. Hai sa-i facem o bucurie. EU mă duc acum să-i (mai) las un mesaj.

 62. 62 darius f septembrie 21, 2007 la 11:57 am

  Interesant, Aya, foarte interesant… Daca ar fi baiat destept s-ar apuca sa posteze pe forum la PSD. Acu ca eu marry si mastermind am fost dati afara nu mai are cine sa-l atace si ar putea sa scrie in voie.

 63. 63 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 12:02 pm

  Deja am postat doi pe blogul lui Mircea Geoană… 🙂

 64. 64 darius f septembrie 21, 2007 la 12:02 pm

  Off topic:
  Domnule Nastase, ar fi bine sa va intoarceti cat mai repede acasa. PSD-ul fierbe si mai are doar putin pana va da in clocot.

 65. 65 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 12:03 pm

  Desigur, până ajunge mesajul meu la domniile voastre se va face seara 🙂

 66. 66 Maximmouse septembrie 21, 2007 la 12:04 pm

  @ AYA! :))

  Porumbita rotata, multumesc pentru postarea consistenta!

  Asta nu inseamna ca sunt convins.cred ca dai prea mare importanta acestui personaj fanat , stolojan, si partiduletului de jucarie ( perverse jocuri desigur!:::, pld.

  Ma gandeam, de ce naiba geoana s-a dezis de suspendare? bagi de seama ca suspendarea a fost unicul gest politic , la vedere, de tip european al Parlamentului Romaniei. Si vin si te intreb, ce s-a intamplat de au pierdut referendumul? Forte externe sau vesnicele targuri autohtone i-au facut pe toti sa se lase pagubasi?

  Si iar zic, din punctul asta de vedere privind , atunci , si aici este o coada paroasa bagata!SIGUR! Din nefericire, am impresia ca geoana este ciuca batailor, dar nu el este cu toti dracii.Si vizita la asimetric este in aceeasi ordine de idei.tre’ sa fii nebun sa nu vezi incotro te duce vizita asta.Am impresia ca nu s-a putut altfel! Gresesc?

  Interese mari se ciocnesc pe aici….

  Se discuta mult de o eventuala scindare a psd.Crezi asta?Eu nu! care pleaca , si ma refer la cei care nu mai pot suporta , este fraier! acuma este jocul nervilor.

  Ce spui cum majoritatea analistilor seriosi pariaza ca nu trece motiunea! Ce spui? Si eu as inclina ca nu trece….pe de alta parte, cred ca undeva s-a pornit un tavalug….adica: hai baieti, inapoi ca prea v-ati luat avant, si cu economia si cu multe altele, asa ca hai naibiii in Spania la capsuni , atat prosperitate sa aveti! Ce zici?!

  Observa ce nivel a promovat ungureanu….cu asa ratati nu se face in veci politica externa si lobby pentru noi.Frumuselul de cioroianu nici nu poate sa dea cu ei de pereti caci sunt neamuri , cumetri, tzutzri liberali…..asa ca , bref , romanii la capsuni, cu drag , UE!:)

  Permanent atent, suparat chiar si pe geoana, care te vrea,:)))

  Maxi!:)

 67. 67 Aya septembrie 21, 2007 la 12:07 pm

  @

  Odin

  Daca m-ai intreba pe mine, ti-as spune ca tare mult ti-ai dori (chiar fara a-ti recunoaste) o „latura feminina” MANIFESTA- fiinta (a)latur(e)a!- care sa-ti „bantuie” spatiul interior (masculin prin excelenta- se observa lesne!) facandu-te atent (cand nu poti fi prin tine insuti) ca acesta exista.

  Cum nimic nu este intamplator, nu intamplator ai ales sa fii, aici, Odin.
  Armonia Universala- implicit a sistemului solar- se leaga intim de Intelepciune (seva Arborelui Intelepciunii fiind bauta de zeul cu al carui nume te-ai asociat- virtual, desigur).
  Odin stapanea magia.
  Ai mare grija: nu te transforma in „ucenic vrajitor”!
  Inspiratia poetica te-ar putea conduce catre initiere si cunoastere. Si pe acestea (trei) Odin le stapanea, ca zeu.

  Asa ti-as spune daca m-ai intreba.

 68. 68 Maximmouse septembrie 21, 2007 la 12:13 pm

  Stimate Domnule Prim Ministru!:))))

  Doua vorbe despre cum vad eu Israelul.

  Zona extrem de periculoasa, loc de incercare,pentru puternicii lumii, a tuturor combinatiilor posibile, de la armament de ultima generatie , la intrigi politice fantasmagorice.

  Pacat de aceasta oaza de istorie milenara….asa cum v-am mai zis, sau daca nu, va zic acuma, finalitatea trista va fi turismul exclusiv lin Las Vegas, unde , in mic, veti putea vedea , dragi turisti, minunile lumii, precum si sa stati agatati de manete.Roz, roz, roz..:)))

  Am prieteni in Israel, am avut neamuri evrei….placuti….Invitatii sa vizitez Israelu, destule…dar cand am primit asigurarea ca in Ierusalim, nu trebuie sa te temi pentru ca voi purta pistol…elanul turistic s-a naruit.Pacat!Pacat! Pacat! De sangele varsat, si de unii si de ceilalti…..

  In rest, va asteptam cu interes la oile noastre!:))))

  Cu respect, Maxi!:)

 69. 69 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 12:14 pm

  @Ovidiu
  Este adevărat că Hamas nu recunoaste statul Israel, dar asta nu-l împiedică să lupte împotriva lui ca şi cum l-ar recunoaşte.
  Aparent lupta se duce pe criterii religioase, în religie cred cei care mor ca masă de manevră manipulată de lider. Marea miză este impozitul, moneda… acolo este jocul. De atâţia ani se moare din dragoste de putere. Pe vremuri lupta se oprea şi se băteau cei ce doreau puterea, până la moarte. Situaţia se rezolva de la sine.
  Poate că a venit timpul să înţelegem că toţi cei care avem ca doctrină religioasă Vechiul Testament avem acelaşi Dumnezeu. Ar dori Dumnezeul nostru să ne omorâm între noi? Desigur că nu, liderii politici însă gândesc altceva. De la primii regi ai lumii omul îşi doreşte să fie uns, să capete onoare, recunoaştere, să fie în vârful piramidei, visează la măreţia marilor cuceritori de putere. Poate că ar trebui însă să învăţăm umilinţa, să ne plecăm faţa şi ochii cu supunere unul faţă de celălalt. Poate ar trebui să înţelegem că adevărata credinţă este renunţarea la bunăstare şi la plăcere. Nu dominaţia şi moartea aproapelui te apropie de Dumnezeu, nu violenţa, nu forţa.

 70. 70 Aya septembrie 21, 2007 la 12:33 pm

  @

  mircea

  Desi azi ti-ai ales un nickname „incomplet intru transparenta” (ieri, pusesei la final de „mircea” un „g” semnificativ) iar am ghicit: esti Prostanacul!

  Ce faci pe aici?
  Daca tot ai venit, ne inveselesti cu ziceri abisale de genul „guvernul este un guvern” (sa nu negi ca ai spus- te-au dat, cu ironie, pe posturile TV!)?

  Privind cu atentie, observ ca umpli SI spatiile virtuale cu prostanacii.

  Iti dau o veste buna (autentica, pe surse; vorbesc foarte serios):
  Adrian Nastase nu pleaca la P.C.
  Ramane la PSD.
  Si, nu va fi presedinte executiv- dar, presedinte al PSD.
  Ca sa intelegi mai bine, va ocupa locul care ii revine de drept si pe care te-au cocotat, pe post de marioneta, cei din „Republica de la Cluj” (unde relatiile sunt transpartinice, ca si „interesele negre”).
  Ai retinut, pretender (tot cu „p” incepe- cu „p” de la Prostanac!)?

  P.S. Du-te si caciuleste-te inca o data la Basescu. Spune-i ca nu te mai vor nici cei din „Republica de la Cluj”. Macar cu o hahaiala sa te alegi!
  Da’ vezi sa ajungi inainte de 3 octombrie ca atunci pleaca sa duca Biruinta pe ultimul drum.

 71. 71 Ilie septembrie 21, 2007 la 12:40 pm

  Conservatorii au inceput din nou sa-l curteze pe Nastase..Parerea mea este ca Nastase sa ramana tot in PSD pt ca este greu,f greu sa ridici un partid ca al conservatorilor.. Iar romanii il asociaza pe Nastase cu PSD si nush cate voturi va mai atrage Nastase daca va intra in PC..Astept sa va spune-ti si voi parerile..

 72. 72 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 1:09 pm

  @administratorul blogului
  Reiterez rugămintea de a scoate moderarea mesajelor. Puteţi şterge mesajele chiar dacă sunt publicate. Eu unul promit să nu înjur, să nu vorbesc vulgar, să nu fie extrem de violent în limbaj şi gesturi. Este frustrant acest mesaj de Your comment is awaiting moderation. pe care îl văd ore în sir. Nu prea se poate comunica cu două replici pe zi. Promit să nu mă supăr dacă consideraţi necesară ştergerea unui mesaj al meu.
  Vă mulţumesc pentru înţelegere.

 73. 73 Odin septembrie 21, 2007 la 1:58 pm

  @Aya

  L-ai cunoscut si pe Odin? Trebuie ca esti o femeie deosebita. Desi, daca e asa, cu scuze, destul de varstnica:) Sunt convins ca, in consecinta, nu-ti lipseste intelepciunea. Doar ca o maschezi bine in ceea ce priveste optiunile politice:)

 74. 74 darius f septembrie 21, 2007 la 2:22 pm

  Bibliotecarule, si eu am postat dar din cate am vazut eu scris p-acolo este cu moderare asa ca avand in vedere trecutul meu de izgonit de pe forum ma indoiesc ca acea postare imi va aparea vreodata.

 75. 75 cornu si ouale septembrie 21, 2007 la 2:31 pm

  @aya
  spusesem ca nu mai intru pe aici si mult timp asa am si facut. in ultima perioada m-am cam plictist din lipsa de activitate si mi-am incalcat promisiunea. omul este supus greselii, iar eu nu fac exceptie. oricum nu stau mult. imi pare rau ca sandu a cam disparut de pe blog, ii citeam cu foarte multa placere postarile.

  vreau sa-ti spun ceva apropo de: “cine-s astea?”.
  Ba, mai mult, cu o ocazie a afirmat, imperativ: “O vreau pe Aya!”.

  presupunand ca aceste afirmatii chiar ii apartin lui mircea geoana (prefer sa nu-l jignesc ascunzandu-ma in spatele stangaciei in exprimare ce il caracterizeaza uneori pe ion iliescu), cu toate ca am rezerve, am facut un exercitiu de imaginatie si m-am pus in locul sau.
  prin urmare, daca eu as fi el si as citi postarile tale de pe acest blog, crede-ma ca as exclama identic ” o vreau pe aya”.
  de ce? simplu! este reconfoartant sa ai in tabara ta o persoana care este in acelasi timp prieten, caine de paza si detergent universal pentru orice, oricine si oricand!
  as spune ca mircea geoana ti-a facut un compliment formidabil.

 76. 76 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 2:47 pm

  @Aya
  Chiar dacă mircea şi mirceag este sau nu domnul Mircea Geoană, nu înţeleg agresivitatea ta.
  De ce eşti atât de agresivă? Înainte să aibă o funcţie sau alta, domnul Mircea Geoană este şi simplu cetăţean. Permite-i să-şi etaleze ideea într-un loc public. Eleganţa, liniştea interioară, bunul simţ, toate acestea trebuie să guverneze dialogul. Respectă şi vei fi respectat. Fără să-ţi dai seama, facă acelaşi lucru pe care îl condamni. Inteligenţa şi violenţa nu fac casă bună. De câte ori nervii m-au adus la soluţia agresivă, să vorbesc aici despre mine, de atâtea ori gestul meu a fost deplasat. Dacă doreşti să împărtăşeşti aceiaşi cale cu mine, cea a dialogului seren, sau nu, asta ţine de tine. Eu mi-am făcut datoria să încerc să adresez un îndemn la calea de mijloc, al înţelegere. Ironia, adevărul sunt lucruri cu un efect mai important decât agresivitatea. Ar trebui poate să te gândeşti că domnul Geoană va descoperi aceste rânduri şi va înţelege că trebuie să se retragă în linişte spre eşalonul 2 sau 3, aşa cum au făcut şi Năstase, şi Iliescu, şi Mitrea şi alte nume care au fost detronate la acel Congres şi ulterior congresului. Puterea mânjeşte. Puterea inveninează. Acei care reuşesc să treacă prin experienţa puterii şi să-şi păstreze totodată curăţenia, aceia sunt sfinţi, aceia un har. Să nu ne urăm liderii, să-i compătimim, să le privim suferinţele cu milă.

 77. 77 Darius septembrie 21, 2007 la 2:52 pm

  Pentru Bibliotecaru:

  Din nefericire, chiar nu e o soluţie viabilă. N-ar fi nimic mai fain decât să nu fie moderare, dar nu doar injuriile sunt problema. Se floodează prin mesaje, cu texte aiurea, referinţe de zeci de pagini, paste-uri anume pentru deranjarea discuţiei generale ş.a.

  Da, într-un fel e frustrant, pe tine oricum te cred pe cuvânt că nu-ncepi să zici de la colţu’ garajului, dar alţii nu-s atât de bine intenţionaţi. Şi te asigur că discuţia ar fi mult mai greu de urmărit dacă ar intra sumedenie de inepţii menite să taie firul de conversaţie fără nici un sens, chiar dacă ar fi şterse ulterior. Nici măcar nu-s împotrivă sau ceva. Tot felul de aiureli, incoerente, paste-uite la grămadă. Dacă am elibera moderarea, ar veni mai dihai. E destul de greu să te plimbi printre ele prin administrare, dăramite în calitate de cititor, când n-ai răbdare, timp etc.

 78. 78 john doe septembrie 21, 2007 la 3:05 pm

  Mare este Gradina lui Dumnezeu!
  :-))))))))))

 79. 79 olivia septembrie 21, 2007 la 4:09 pm

  Eu in mare nu pot decat sa fiu de acord cu misterb.E cat se poate de adevarat ca in privinta statului israelian se aplica un dublu standard si la fel in privinta tuturor lucrurilor care ii privesc.Si eu imi amintesc de un incident in care o femeie palestiniana cu copilul ei sau care era gravida a fost mitraliata pe un drum din apropierea granitei doar ptr ca trecea pe acolo, impreuna cu sotul ei.Si acest fapt asa o sa si ramana atata timp cat statul israelian are la degetul mic congresul american.Caci altfel nu vad cum se explica faptul ca anual sua doneaza doar asa din bunavointa miliarde de dolari israelului.Oricum de cate ori israelul vrea ceva puternicul lor grup de lobby din sua are grija sa obtina.Si nu vad cum doamna Rice ar putea sa medieze conflictul palestiniano-israelian intr-un mod impartial considerand ca sua este cel mai mare sustinator al israelului.Oricum nu vad cum ar putea sa se incheie luptele din palestina , cand nici macar atunci cand primesc ordin de la stat , evreii nu vor sa elibereze teritoriile ocupate ajungandu-se la lupte cu militiile proprii.Cat ptr bibliotecaru , ar trebui sa stii ca diferenta ntre religia crestina si cea mozaica este aceea ca in religia crestina primeaza valorile noului testament: toleranta, iubirea aproapelui, iertarea pe cand in religia mozaica inca mai sunt valabile valorile vechiului testament :ochi ptr ochi si dinte ptr dinte.Oricum din cate stiu eu evreii sunt singurii din lume care apara un fapt istoric , care ca toata istoria ar trebui sa fie deschis comentariilor si diasputelor , cu o lege.Adica daca cineva contesta cumva cifra de 6 mil de evrei omorati in holocaust , si crede cumva ca au fost 5 mil 999 de mii, fireste ca poate faca inchisoare.Da , mi se pare corect.Si inca ceva:din cate stiu cel mai mare nr de victime si anume 23 de mil il au rusii ca urmare a politicii staliniste si urmasii victimelor nu au primit nimic din cate stiu eu de la stat.Din pacate istoria omenirii este istoria crimei.Si dupa cel de al doilea razboi mondial nimeni nu se mai gandeste la victimele de origine germana care au murit in lagare in siberia.Aaaa… si legat de africani, din cate stiu eu vreo 10-15 mil au fost omorati in lupte de catre Leopold al doilea cred si nu primesc nimic de la nimeni nici in ziua de azi cu toate ca ar merita niste despagubiri.Ceea ce arata ca principiul e mai putin important, important e a cui e paguba.Si sa nu uitam ca atunci cand un conducator este prea moderat si pacifist ptr populatia pe care o conduce se intampla sa fie asasinat.Asa ca am mari indoieli ca vrea cineva pace in orientul mijlociu.Si daca las impresia ca aberez, nu cred ca aberez atat de tare daca am vazut un documentar facut de americani pe un post american , altul decat foxnews ,legat de situatia teritoiilor palestiniene si de politica israelului, care spunea lucruri mai rele despre politica israeliana dacat spun eu acum.Dar orice s-ar spune am avea multe de invatat de la evrei in ce priveste sentimentul lor de identitate nationala, solidaritatea lor civica, faptul ca spre deosebire de noi isi ingrijesc batranii, si multe alte calitati care i-au adus acolo unde sunt acum privind politica mondiala.

 80. 80 ion adrian septembrie 21, 2007 la 6:35 pm

  Hei, Hei,
  Ma aude careva? care nu e unul din cei 6.66 PSd -isti(n-o numar aici pe AYA pentruca iubesc si plang pe umeii ingenuitatii) din 6.66 tabere psdi-ste in lupta sau in alianta, al in caruselul politic supervizat de Iliescu pe o fata a foii dialectice si de hrebenciuc pe ailalta(observati ca dlui A.N. nu-i dau chiar atata importanta, dar blogul dsale este) cu diminutive idiot de transparente cum spune AYA, care este singura pe care o iert ca psdista(nu te poti pune cu sentimentul si trebuie sa-l respecti)
  Deci fara bibliotecaru care este doar un mare poet cu un blog in cochilie si pe care vreau sa-l ajut(am eu o slabiciune pentru alura lui de seic dintr-o oaza din Saaba, sa devina mai vizitat si am si reusit putin, caci pe unde sunt eu apar si cei interesati de ce spun si doar as vrea sa stiu daca sunt aceiasi cu cei anteriori lui 89(or fi murit sau senilizat cativa) sau daca echipa s-a schimbat in totalitate, mai este careva din cei care nu-s mascati de masca?

 81. 81 ion adrian septembrie 21, 2007 la 6:40 pm

  PS. ondin scuza-ma nu observasem ca inca nu te-ai saturat caci vd ca sandu (il inteleg perfect) a disparut iar.

 82. 82 Aya septembrie 21, 2007 la 6:47 pm

  @

  Odin

  Oricat iti va parea de ciudat, orice femeie il (poate) „cunoaste” pe Odin.
  Si, mai ales, re-cunoaste.
  Asta nu inseamna ca femeia a impartasit, cu Odin, seva Arborelui Intelepciunii.
  Menirea femeii este sa faca ispititoare apropierea de Arbore.
  Diferenta intre „rod” si „seva” este ca si inexistenta atata timp cat acestea devin daruri intru infruptare.
  Cunoasterea (infruptarea din „rod”) si Intelepciunea (infruptarea din „seva”) se afla, reciproc, intr-o permanenta metamorfoza.

 83. 83 Horia B. septembrie 21, 2007 la 7:05 pm

  Dupa ce s-a votat pentru depunerea motiunii, Geoana a anuntat triumfator: „a plecat trenul din gara!”, uitand, insa, sa mai spuna incotro se indreapta. Daca nu se pierdea, de emotie, cu firea, ar fi luat aminte la rabufnirea suparata a lui Iliescu: „Daca nu sunteti de acord cu ce spun, atunci ma pierdeti de musteriu!” In acest caz, ar fi putut sa vada ca intre locomotiva buimaca si vagoane creste distanta…
  Unde va urca Adrian Nastase?

 84. 84 Ovidiu septembrie 21, 2007 la 7:11 pm

  @ Bibliotecaru, cer scuze din greseala am postat la un alt subiect.

  Tu scrii “lupta se duce pe criterii religioase” atunci cum explici ca Fatah a recunoscut statul israel ? Sa stii ca totul depinde de statul isaelian, razboiul , si razbunarea nu duce la pace. Foarte important este faptul ca israelul a avut toate sansele ca sa faca pace inca inaintea de a aparut Miscarea Hamas, au ratat ocazia, pentruca nu a incurajat miscarea Fatah nu i-au sustinut. Israelul a avut o strategie ca prin razboiae impotriva poporului palestinian se va rezolva problema, nu uita ca palestina nu este stat independent doar au otonomie multe regiune ocupate din 1967 inclusiv Ierusalimul au ramas sub autoritatea israeliana.

  Palestinenii au muncit zeci de ani la constructie in israel, ei sunt tinuti ca in lagerile naziste, sunt izolati prin zid , populatia palestiniana nu are nici un fel de drept nu au pasapoarte sunt tratati ca niste animale. Armata israeliana bombardeaza palestina multi copii nevinovati mor ca victime multe cladiri sunt distruse cu buldozere.

  Isaelul nu are CONSTITUTIE , o tara occidentala si democrata are constitutie.

  Aici este vorba de o lupta crunta nemiloasa intre Armata israeliana si populatia palestiniana care nu are armata organizata nu are avioane de razboi .

  Tocmai Benjamin Nethaniahu era primul care a dezvoltat piata economica si a liberalizat industria iar economia a inflorit, dolarul american numai se cumpa la negru si tot acel Netaniahu a colaborat si a dua tratative de pace cu Fatah, chiar pe vremea lui Fatah-ul a recunoscut statul israel, in momentul de fata la conducerea statului israelian sunt niste oameni fara ideologie fara pragmatism, o gasca de corupti care continua vechea strategie adica de a desfiinta poporul palestinian prin bombardari din avioane de vanatoare, tancuri, si comando.

  Au adus un milion de rusi, in care majoritatea dintre ei sunt din casatorii mixte ei nu au dreptul sa se casatoareasca cu evreii care mama lor este evreica toate acestea porneste de la faptul ca in israel nu exista constitutie mai adaug ca in israel nu exista casatorii civile, religia a inlocuit constitutia, nu e de mirat ca au aparut grupe neo-naziste – ruse.

  Ca sa fim drepti fara SUA israelul nu exista sau mai bine zis fara multi miliardarii evrei-americani care tine in mina lor economia americana’ lobby-ul evreiesc’, adevarul doare dar asta este, inca ceva un arab de cetatenie israeliana nu poate candida la postul sau functia de presedinte , prim-ministru, deci o imensa discriminare in israel impotriva arabilor israelieni, si evreii sefaradim erau si sunt discriminati , sunt priviti ca un popor necivilizat, (pentruca nu vorbesc limba Idish) etc..

  Evreii sefaradim (in majoritate) ori sunt someri ori curata strada, fabrica, muncitori simpli (vezi miscarea panterilor negre din 1970) foarte putini sunt avansati in politica aici este vorba de o tactica adica ii folosesc ca potential electoral la alegeri ca partidele traditionale sa le castige voturile.

  Evreii sunt solidari numai in razboaie ! Poporul israelian nu este un popor omogen, multi evrei sunt Hazari, ce sa mai vorbesc de evreii Etiopeni…

 85. 85 Ovidiu septembrie 21, 2007 la 7:34 pm

  Rog sa afisati acest mesaj cu mici modificari (de mai sus), si sa-l stergeti pe ala „de la Tel-Aviv”
  Anticipat,
  Ovidiu.

 86. 86 Aya septembrie 21, 2007 la 7:47 pm

  @

  cornu si ouale

  Cred ca mai degraba ar putea lua ideea legata de compliment din mesajul tau. Prostanacul este incapabil de astfel de gandire.

  Sugerezi ca eviti sa-i spui ca toata lumea (acesta este adevarul: toti, de la jurnalisti la cei care lucreaza pentru partide- inclusiv PSD- chiar si cei care, fomal, fac parte din „echipa lui” il numesc Prostanacul; nu i se adreseaza astfel, desigur- dar asta nu schimba defel lucrurile).

  De ce s-ar supara pentru cum i se spune? Doar e vorba despre cognomen-ul lui!

  Stii, desigur, ca romanii aveau adaugata, la nume, porecla (cogomen). Nu se supara nimeni.
  Nu s-a suparat nici Publius Ovidius Naso, cu toata sensibilitatea lui artistica. Nu se supara nici cand era apelat prin cogomen.

  Daca in cazul marelui poet Ovidius nu-si facea nimeni probleme ca s-ar supara, cand era apelat prin porecla, cum sa ne facem noi probleme ca s-ar supara Prostanacul?

 87. 87 Aya septembrie 21, 2007 la 7:57 pm

  @

  cornu si ouale

  RECTIFICARE

  Corect: cognomen.

 88. 88 Aya septembrie 21, 2007 la 8:20 pm

  @

  Ilie

  Adrian Nastase ramane la PSD, stai linistit.
  Si va (re)deveni- asa cum se cuvine, de fapt- presedintele acestui partid.

  Citeste, te rog, mesajul meu pentru cel care, astazi, pe blog, semneaza „mircea” (nickname sub care se ascunde Prostanacul- din surse verificate; ieri semnase si mai transparent: „mirceag”).
  Textul este lamuritor.

 89. 89 Aya septembrie 21, 2007 la 8:56 pm

  @

  Maximmouse

  Maxonul meu,

  Cele mai multe dintre intrebarile tale (ma refer la mesajul catre mine) contin adevaruri care- cel putin partial- ar putea fi confirmate prin raspunsuri.
  Cu precizarea ca orice miscare de tip negativ, din exterior, ca sa reuseasca, are nevoie de „prelungiri” in interiorul Romaniei. In speta, intre factorii formali de decizie.
  Sigur ca si in exterior exista „zone pozitive”- cu „reflexe” in interior.
  Prin forta consecintei, teatrul de batalie devine Romania, din pacate.

  Doar nu va fi crezand cineva ca le vor fi fost luate mintile, deodata, diversilor politicieni plasati in locuri vizibile, cu vocatie decionala, astfel incat sa se incerce sa darame guvernul (unii dintre acestia votandu-l cu voiosie, in aprilie, precum Prostanacul) EXACT in perioada anterioara:
  – depunerii (in Parlament), discutarii si aprobarii Bugetelor (de stat si al asigurarilor sociale) pentru 2008;
  -alegerilor pentru Parlamentul Europei;
  -pregatirii pentru iarna;
  -discutarii serioase pe marginea absorbtiei totale a fondurilor europene si a construirii si consolidarii unor strategii serioase in acest sens (daca nu se reuseste, nu pierdem doar banii alocati- dar chiar banii nostri; stii bine ca fiecare tara plateste o anumita contributie; nu-i luam noi- ii iau altii, vreau sa spun, alte tari!);
  – pregatirii summit-ului NATO (la Bucuresti, in primavara- sper ca nu-si imagineaza cineva ca asta se face in cateva saptamani);
  Enumerarea paote continua.

  Doar nu-si imagineaza cineva ca le vor fi fost luate mintile respectivilor astfel incat sa vada vreun avantaj in alegeri anticipate :
  -cu doar cateva luni inaintea celor la termen;
  -paralel cu summit-ul NATO (plus campania- paralel cu organizarea lui);
  -paralel cu localele (campanie diferita- s-ar ajunge la haos);
  -paralel cu pregatirile agricole d eprimavara (extrem de laborioase);
  Si in acest caz, enumerarea poate continua.

  Asta, ca sa nu mai discutam de faptul ca Guvermul Tariceanu nici macar nu este atat de „blamabil” astfel incat sa „merite” sa cada. Nici pe departe!

  Observa, te rog, similitudinea atacurilor impotriva lui Nastase si Tariceanu.
  Pune cap la cap cu faptul ca, dincolo de tipul de performanta guvernamentala, amandoi s-au batut, efectiv,- si se bat, in continuare- pentru stabilitate politica. Aminteste-ti ca stabilitatea politica a fost marea noastra bila alba. Si, a ramas (ca atare, trebuie conservata).

  Observa, te rog, ca adversarii lor sunt DIN ACEEASI TABARA (chiar daca, aparent, sunt „diseminati” pe scena politica).

  Observa, te rog, ca TOTI acei adversari VIZIBILI (eu i-as numi mult mai rau!) se regasesc intre cei carora parca le-ar fi luat cineva mintile astfel incat par a nu vedea ca daramarea guverului, in momentul de fata, echivaleaza cu instabilitate- ceea ce ar antrena, pe principiul dominoului, ANULAREA URAMARILOR POZITIVE ale punctelor expuse (buget, absorbtie de fonduri, europarlamentare- cu tot ceea ce presupune asta dincolo de aparenta unor liste etc).

  Restul, l-am spus (chiar daca pastrand rigorile analizei) intr-un text deja postat pe blog.

  Cu drag,
  Aya

 90. 90 yna septembrie 21, 2007 la 10:27 pm

  Toti ne pricepem la comentarii! ati vazut imaginea cu pisica la tv.? groaznc…tineri jucau fotbal cu o pisica vie.. cred ca asta fac politicienii cu noi si asta faceti si voi, virtual, cu unii dintre ei! cine pierde..cine castiga?

 91. 91 olivia septembrie 21, 2007 la 10:40 pm

  Dupa cum vb cu niste prieteni zilele trecute despre aparenta crestere economica romaneasca mult exploatata de liberali, e normal ca la un moment dat sustinerea din afara a capsunarilor sa nu mai fie suficienta si economia sa o ia pe drumul pe care e normal sa o ia si anume in jos avand in vedere ca romania de fpt si de drept nu produce nimic sau priduce dar nu ptr ea.La noi din pacate nu se mai produce aproape nimic care sa mearga la export si sa aduca bani in tara.Sau ceea ce se produce si se exporta se produce de catre mamuti industriali care au fost privatizati iar profitul fireste pleaca afara la tarile de origine ale celor care au cumparat aceste fabrici sau uzine facute pe vremea lui ceausescu si care pe el l-au ajutat sa plateasca datoria externa a romaniei dar care dupa 89 au fost vandute la pret de fier vechi.Asa ca acum ca s-a terminat de praduit tot ce se pute pradui, ar fi si cazul sa se construiasca altceva.Adica o noua industrializare asa cum ziceti si dvs, domnule Nastase.Doar ca ar fi fost mult mai usor sa se construiasca peste ceva care deja exista decat peste nimic.Cat despre fonduri externe, nu stiu daca veti reusi sa le obtineti dar daca veti reusi sunt curioasa care vor fi costurile si conditiile.Dar intr-adevar avem de invatat de la statul israelian in multe privinte.Sunt de acord ca ar fi o idee buna ca rezultatele cercetarii sa fie folosite in industrie dar asta ar putea duce pe de alta parte la o descurajare a cercetarii pe directii care nu au aplicabilitate imediata sau industriala.Cercetarea e normal sa functioneze si pe directii care nu aduc profit imediat sau care nu aduc profit deloc.Cum ar fi cercetarea in privinta unor maladii grave dar rare.La multe dintre ele nu exista nici un progres tocmai ptr ca nu se oboseste nimeni ptr un nr atat de mic de beneficiari.In afara de asta banuiesc ca stiti deja ca la noi in cercetare salariile cercetatorilor care oricum sunt mici sunt conditionate de contracte externe cu firme beneficiare.In afara de asta si in cercetare ca si in alte domenii sunt oameni care nu au mai facut cercetare de 15 ani dar care au salarii gigantice ca urmare a functiilor administrative pe care le detin in institute.Asta in timp ce cei care fac inca cercetare sunt platiti mizer si participa la congrese si conferinte la care sunt invitati daca fac rost de bani si daca institutul le acopera si el macar o parte din cheltuieli.Dar trecand peste mizeria in care se afla cercetarea acum, ideea in sine e f buna.Totusi parca vad ca cercetator sef o sa fie pus unul care nu a mai facut cercetare de pe vremea lui Ceausescu si care o sa ajunga acolo ca de obicei ca urmare a promovarii pe linie de partid.Si care fiind un birocrat ca toti birocratii o sa fie in stare in special sa ii incurce pe cei care fac cercetare si sa le explice ce nu au voie sa faca ptr ca nu aduce venituri.Dar asta e doar parerea mea.Dvs sper sa reusiti s va doresc succes.Si nu de dragul dvs ci ptr ca chiar e nevoie de industrie, altfel in baza principiului „cine nu produce nu mananca”, o sa murim cu totii de foame.Dar in afara de industrie mai e si agricultura care macar din motive de schimbari in clima merge tot mai prost.Si in mod uimitor am aflat zilele trecute de la televizor ca Romania e mare exportator de produse organice.Asta in conditiile in care ptr piata interna s-au produs anul asta legume si fructe foarte scumpe si aproape necomestibile datorita ingrasamintelor chimice pe care taranii le-au pus cu generozitate ptr profit maxim.Am ajuns ca produsele noastre agricole sa fie la fel de bune ca cele americane doar ca la ei sunt ieftine.Eu ma intreb daca statul in baza subventiilor pe care le acorda in agricultura nu ar putea sa impuna agricultorilor sa produca produse organice, care pot merge la export , aducand bani in tara, si in acelasi timp sa desfaca o pate a produselor in tara la preturi totusi controlate de stat.Caci consideand calitatea produselor pe care le consumam majoritatea dintre noi putem spune cu certitudine ca nu o sa ajungem la varsta bunicilor nostri.Aaaa… si va intreb din nou: cum vedeti dvs politica de mediu in conditiile incalzirii globale?Ptr ca la noi in tara se observa o totala inexistenta a politicilor de mediu.La noi inca e nevoie sa manifeste lumea ptr interzicerea folosirii cianurilor in industrie.Ca sa nu mai amintesc de ingaduinta cu care priveste legislatia romana cuzimea fata de animale si programul de exterminare a cainilor de pe strazi.Abia azi dupa difuzarea inregistrarii cu cei trei tineri sadici si retardati care au omorat o pisica in bataie ptr ca li s-a parut distractiv, am auzit si eu o promisiune ca in 30 de zile se va vota o noua lege cu sanctiuni mai dure ptr cruzimea fata de animale. Macar sa se voteze.Eu personal i-as inchide si as arunca cheia macar ptr faptul ca se stie ca majoritatea criminalilor sadici si-au inceput carierele cu animale torturate.Oricumin Romania e ceva normal sa vezi pe strada(asta in cazul in care te mai dai jos din limuzina) caini otraviti cu stricnina, animale cu ochii scosi, pisici cu cozile arse pana la os, animale spanzurate in opaci, s.a.m.d. Trecand peste asta din nou vine iarna si din nou o sa avem oameni fara locuinta morti pe strada de frig sau cu membre amputate din cauza degeraturilor.Asta ptr a dupa revolutie multi si-au pierdut casele a urmare a faptului ca nu mai puteau plati intretinerea sau ca urmare a faptului ca stateau in case nationalizate iar statul a retrocedat casele fara sa-i pese unde se duc cei care locuiesc acolo.Si nu cred ca e nevoie sa va spun eu ce partid a fost cel mai mult la guvernare in aceasta perioda.Macar acum ati putea sa va preocupati si dvs de construirea unor adaposturi si a unor locuinte sociale.Dar trecand si peste aceasta problema care se tot perpetueaza sa revenim la oile noastre.La dvs in partid se petrec aberatii de tot felul care sunt de natura sa va faca sa pierdeti si putinul electorat care v-a mai ramas.Adica noua prietenie cu Basescu si ajutarea lui sa il sape pe Videanu, care nu zice nimeni ca nu o fi corupt, dar in masura in care a facut ceva pe strazile bucurestene a facut bine, as zice ca nu va face cinste.Si cred ca sunteti singurul partid de stanga care nu are nici o politica realmente sociala.Adica pana si marirea pensiilor a propus-o intai PC-ul daca nu ma insel.Daca cumva va hotarati sa va muati la PC cum au mai facut-o de-a lungul timpului si alti colegi de-ai dvs, ar putea fi o miscare inspirata ptr ca asa cum sunt eu care la aceste alegeri nu cred ca votez ca nu am cu cine, cred ca mai sunt si altii care ar putea fi atrasi cu niste masuri de relansare economica dublata de o politica de protectie sociala.Oricum acum ceva timp l-am vazut la televizor, bineinteles, pe Voiculescu vorbind despre a treia cale.Am ramas uimita ptr ca am mai auzit de ea la altii care v-au trecut si dvs prin partid,prin 90 si ceva, dar care doreau o cale intermediara intre comunism si capitalism, nu intre capitalism si socialism asa cum spuna dl Voiculescu.Oricum privind in perspectiva probabil ca a treia cale e directia in care ar trebui sa ne indreptam in cazul in care ne dorim o societate echilibrata in care sa putem trai toti, fara impartirea in doua clase – foarte bogati si foate saraci.Normal ar fi ca marea majoritate sa facem parte din clasa de mijloc care la noi e oarecum inexistenta.Dar daca va mutati la ei poate ii explicati dvs domnului Voiculescu ca un candidat nu e suficient sa aiba rang mare intr-o loja masonica, ptr a fi votat.Mai are nevoie si de competenta si de carisma.Iar domnia sa parca ii alege special pe cei mai antipatici si cu sanse 0 daca se poate.Adica ce sanse are cineva sa fie ales presedinte daca pe el nici macar fi-su nu-l place iar un bun prieten de-al lui spune ca nu l-a vazut zambind niciodata? Din acest punct de vedere cei de la pd macar au fost in stare sa se orienteze.Astept cu oarecare nerabdare sa aflu ce se va mai intampla in PSD cu ocazia motiunii, si sper ca macar o parte din partid sa plece in alta parte sau sa se scindeze, ptr ca in momentul asta PSD a reusit performanta sa ramana cu jumatate din electoratul de la ultimele alegeri si cred ca va continua sa coboare.Daca pana la urmatoarele alegeri va hotarati sa oferiti electoratului o alternativa realmentede stanga sau macar de centru stanga poate ma voi misca si eu la vot.Daca nu, in conditiile actuale am sa fac si eu cu politicienii ceea ce fac ei cu noi toti: am sa-i ignor.La revedere si sa auzim de bine.

 92. 92 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 10:56 pm

  @olivia
  Eu nu cunosc prea bine evreii de acum, dar îi cunosc destul de bine pe cei de acum câteva mii de ani.
  Noul Testament nu contestă cu nimic Vechiul Testament, doar îl nuanţează, îl explică. Cum ar putea Iisus să construiască o nouă religie când el provăduia desigur viaţa evreiască descrisă de Vechiul Testament. Eu văd lucrurile destul de tranşant, creştinismul, islamismul şi religia evreiască (prefer să spun aşa decât să spun religie mozaică) sunt trei oameni care au acelaşi bunic (credinţa în Dumnezeu) şi al căror părinţi s-au certat. Oare bunicul îşi doreşte ca nepoţii să se omoare între ei pentru diferendele copiilor lui (adică părinţii nepoţilor). Mă îndoiesc.
  @darius f
  Probabil că cineva a citit mesajul meu de aici, pentru că imediat a aparut şi un moderator pe blogul lui Mircea Geoană 🙂 care mi-a ras comentarile mai incisive. Nici un moment nu am vorbit vulgar sau lipsit de respect. Păcatul să fie al lui.

 93. 93 Sandu septembrie 21, 2007 la 11:04 pm

  Yna
  Ai vazut secventa in care primarul Ontanu stinge tigara aprinsa in mana unei tiganci ? Tiganca suporta umil durerea cu figura de caine batut.
  Ai vazut-o? Ati vazut-o, desteptilor ?

 94. 94 Bibliotecaru septembrie 21, 2007 la 11:07 pm

  @Ovidiu
  Oricare ar fi argumentele istorice şi politice, nimeni nu mă poate convinge că anumite religii trebuie să fie antagonice, că nu pot convieţui. Aici vorbim de financiar nu de credinţa în Dumnezeu, vorbim de impozite şi nu de libertatea de exprimare religioasă. Cei care se bat sunt oameni incitaţi, după cum şi românii au fost incitaţii atâta timp să creadă că maghiari le sunt duşmani şi maghiari au fost incitaţi că românii le sunt duşmani. Aici vorbim de cei de la vârf care încită pentru a câştiga putere. un duşman comun, uneşte membrii unei comunităţi. Multă vreme am păstrat învăţătura şcolii cu duşmanii naturali ai românilor: „otomanii şi ungurii”. Apoi am citi Bălcescu, Românii supt Mihai Voievod Viteazu, şi am început să înţeleg marea propagandă, că mintea mea era inferată cu semnele „patriotismului”.
  Pe scurt, nu cred că nativ religiile nu pot convieţui. Eu am cunoscut oameni de toate religiile, şi maghiari şi turci şi tătari şi m-am înţeles atât de bine cu ei încât nu am simţit nici un pic că sunt diferiţi de mine, nici nu m-am gândit la asta. Mult mai târziu mi-a atras cineva din exterior atenţia asupra diferenţelor şi atunci i-am râs în nas. Nu cred în diferenţe, cred în ceea ce ne uneşte pe noi ca oameni.

 95. 95 Bibliotecaru septembrie 22, 2007 la 1:39 am

  @ Sandu
  Eu am văzut-o. Şi dacă „ţiganca” (cum îi spui tu) depunea plângere, dl Onţeanu putea fi reţinut pentru vătămare corporală gravă.. Dar cum acea doamnă a stat cu ochii în pământ şi nu a strigat să.şi apere drepturile, domnul Onţeanu s-a simţit deştept.

 96. 96 ion adrian septembrie 22, 2007 la 9:24 am

  @toti si ptr Sandu,
  Nu ma asteptam sa-mi raspundeti la o intrebare care contine nr. 666 , mabucur ca Sandu a reactionat(nu neaparat de aceea) si a mai spus ceva inteligent si foarte scurt redactat(idei clare si distincte spune Descartes si eu as adauga dupa profesorul meu de stiintele naturii din cl 8-cl 11(sunt din ala cu 11 clase) si de lungime minima si fara nici-un cuvant peste cele minum necesare);

  @casandra,
  Nu contrazic cele ce le afirmi in prima ta postare pe acest fir doar ca adaug traim intr-un sat global unde ex presedintii si ex priministrii chiar si cand fac turist se duc pe la receptii simandicoase si dau mana si talk about etc, iar cei pe post nu prea au timp de mondenitati sau de glumite si fac si ei ce pot si desigur ce-i duce capul la ei acasa;

  @moderator,

  Nu aplicati sugestia Bibliotecarului, si eu v-am cerut sa eliminati dupa un timp rezonabil mesajele tinute la moderare sine die dar ele trebuie sa apara la trimitator ptr ca acesta sa stie ca mesajul lui a fost receptionat si ca nu e dorit si in acest fel in functie de importanta pe care o acorda el mesajului lui are multe posibilitati de reactie si de actie…
  Ce vrea Bibliotecarul, in ingenuitatea lui este pasul aparent pozitiv cu care orice securitate ar deschide drumul cenzurii netransprente pentruca cenzura transparenta este un drept al proprietarului dreptului in care isi asuma un risc pe cand cea netransparenta inseamna pur si simplu eliminarea fara martori a cuiva de pe blog, cum spune bibliotecaru ca face o javruta oarecare din psd.
  Deasemeni va sfatuiesc sa pastrati permanent, arhiva blogului la dispozitia creeatorilor, ei adica a noastra pana cand inchideti definitiv blogul(si daca l-ati redeschide dupa o vreme ar trebui redeschis cu arhiva cu tot…)
  Daca cineva crede ca gresesc sa spuna acum si nu dupa comiterea unor actiuni.
  Va multumesc ptr atentie

  @toti,

  Sa nu introducem in discutie fara afi absolut necesar probleme legate de etnie si de religie, cai este o discutie pe cat de interesanta pe atat de fara sfarsit in actualul stadiu de dezvoltare al civilizatiilor…

 97. 97 Maximmouse septembrie 22, 2007 la 1:17 pm

  @ Sandu, prietene, n-am vazut ceea ce povestesti….parca ar fi din povestiri din lagar….ce post l-a dat…ia verifica te rog putin….propaganda asta e destul de rudimentara…:)))

  Maxi!:)

 98. 98 Maximmouse septembrie 22, 2007 la 1:21 pm

  @ AAAAYAAA!

  Porumbita rotata! Ai perfecta dreptate in raspunsul pe care mi l-ai dat!!ata! scurt si la obiect, ipotezele si concluziile se insiruie, perfect, inteligibil pentru cititorul obisnuit.Splendid!

  Multumesc, dar…. nu mi-ai raspuns de ce te vrea geoana? Sunt , ca de obicei, GELOS, Maxi!:)))

 99. 99 Aya septembrie 22, 2007 la 1:40 pm

  @

  john doe

  Ai inceput sa citezi- fara ghilimele si fara a indica sursa- din postarile Prostanacului de pe blogul lui Adrian Nastase?
  Sau Prostanacul isi va fi zis (era gata sa scriu”se va fi gandit”; as fi gresit grav caci Prostanacul nu gandeste, doar executa ordinele stapanilor lui, care l-au cocotat in prepelacul din Kiseleff) ca este bine sa renunte la nickname-urile transparente („mirceag” si „mircea”) si sa-l „imprumute” pe al tau?

 100. 100 Aya septembrie 22, 2007 la 1:58 pm

  @

  Bibliotecaru

  Nu cred ca are sens sa ne temem de cuvinte corect alese, care desemneaza realitati.
  Sandu a spus clar, fara „jene inutile” ca tigara a fost stinsa in mana unei tiganci.
  Asta este realitatea: „beneficiara” descalificantului gest comis de un edil bucurestean este o tiganca.
  Indicarea exacta a etniei careia ii apartine cineva reprezinta un numit tip de asumare a realitatii. Eventual, primarul va fi actionat in sens depreciativ etnic (o posibila ipoteza, nimic mai mult).

 101. 101 Aya septembrie 22, 2007 la 2:02 pm

  @

  ion adrian

  Cand i-ai replicat lui Sandu mi-ai amintit de Svejk: „conversatiile telefonice trebuie sa fie scurte si clare”. Ce are a face, aici, 666?

 102. 102 Aya septembrie 22, 2007 la 2:15 pm

  @

  yna

  Asocierea propusa de tine este oarecum „dadaista” (ca sa ma pastrez in limitele elegantei exprimarii).
  Pentru a ramane in cadrul circumscris metaforei tale, cu anumiti politicieni nici macar foot-ball nu poti sa joci.
  O mingie fara continut necesar si obligatoriu (in speta, aerul) este flasca si, in pofida potentialului impuls ce s-ar dori a-i fi dat (specific jocului) nu se rostogoleste.
  Mana, nu poti sa pui pe ea caci vine arbitrul si penalizeaza: hentz.

  „Cheia”: exemplul tipic este Prostanacul.

 103. 103 Sandu septembrie 22, 2007 la 5:15 pm

  @Maximmouse & C-nie
  Scena cu primarul Ontanu a fost filmata. A fost transmisa la Prima Tv si reluata de Realitatea la emisiunea lui Andrei Gheorghe. Era in timpul unui meci important. Cum nu sunt amator de fotbal am trecut si pe la aceasta emisiune. Cineva de pe acest blog, nu mai tin minte cine, are link la un text pe care l-a numit inspirat „Banalitatea raului „. Am incercat sa sensibilizez cateva forumuri la niste ziare. Linise ! Am cautat pe internet diferite organizatii si comisii dar…liniste. Lumea asta vascoasa absoarbe toate ticalosiile.

 104. 104 Sandu septembrie 22, 2007 la 5:18 pm

  PS.Tigara era a femeii respectve, Era o maturatore. Cu ele ne este permis orice ,nu-i asa? Doar n-or fi doamna Ontanu !

 105. 105 ion adrian septembrie 22, 2007 la 5:52 pm

  @aya,

  Ghici?

 106. 106 ion adrian septembrie 22, 2007 la 5:56 pm

  @AYA,
  M-ar bucura daca decat soarta lui A.N. , numerologia si orice iti miroase a cultura te-ar interesa pilonul II, ca nu stiu daca nu vei fi si tu, ingenua cum esti, una din victimele lui(vezi te cred tanara adica sub 35 ani)

 107. 107 Bibliotecaru septembrie 22, 2007 la 9:47 pm

  @ Aya
  Dacă spui despre cineva „o ţigancă” ce anume ştii despre ea?
  A stins ţigara în mâna unei ţigănci… ce anume îţi spune despre acea femeie.
  Hai să spun eu, cum aş fi spus eu.
  Domnul primar Onţanu era pe stradă şi dădea un interviu legat, desigur, de problemele importante ale primăriei. Şi vede domnul Onţanu un grup de măturători care se hlizeau la camera de luat vederi în timp ce acea cameră de filmat era folosită pentru a lua un interviu domniei sale, „primarele”. În astfel de situaţie, domnul primar s-a simţit lovit direct în amorul propriu şi si-a adus aminte că Administraţia Domeniului Public este oarecum în subordinea primăriei şi, deci, este un fel de şef faţă de cei care sprijineau nonşalant măturoaiele mari de crengi, făcute, probabil tot de ei. Atunci a simţit nevoia să penalizeze faptul că măturătorii, angajaţi ADP, îşi permiteau să se întrerupă din muncă pentru a se hlizi la camera de luat vederi. A chemat una dintre lucrătoare la el, o lucrătoare care îşi luase pauză pentru a „trage la tutun” şi, fără a înţelege despre ce e vorba, aceasta s-a apropiat. Faţa tănără, probail 20 de ani, l-a privit pe primar cu nevinovăţie şi un surâs care iriga în aer acea complicitate de apartenenţă la acelaşi sistem. Dar unul privea de sus iar al doilea privea cu sărut-mâna. Onţanu i-a luat mâna dreaptă ca şi când ar fi vrut să se uite la ea. O fracţiune de secundă am crezut că este mânat de acel sentiment de respect pentru palmele bătătorite. Mâini clădite să dureze cu miros cald de pâine, ar fi zis un poet. Şi trăgându-i încet mâna, cu un gest pe care în alte condiţii ar fi ridicat acea mână pentru a o săruta cu cavalerism şi eleganţă, i-a strâns pumnul peste ţigara aprinsă astfel încât să nu se stingă repede, să facă o rană profundă. Am închis ochii pentru a nu vedea gestul, am simţit brusc greaţă, repulsie şi un rău fizic. Am deschis ochii şi gestul era încă era acolo, de parcă se întipărise pe retină. Timpul era dilatat, infinit… brusc m-am trezit gândindu-mă că acea rană se va infecta, va supura, femeia va pierde mâna, mâna ei care câştiga o pâine cinstită. Femeia a încercat să-şi tragă mâna la început su gest reflex apoi cu insistenţă, nu mai era o femeie ce-şi câştiga existenţa măturând, era redusă la statul unui om cuprins de durere, dar domnul primar Onţeanu o strângea cu brutalitate şi sclipire bestială în ochi. Era un primar redus la acel copil care chinuie o muscă după ce i-a smuls aripile, care dă cu picorul într-un pui de pisică doar pentru că e lipsit de apărare. Vedeam privirea injectată, sângerândă a primarului şi aproape că-i citeam gândurile, „Na mai! Fumează, mai fumezi?” După un timp a eliberat-o zicându-i: „Te doare, nu-i asa?”. Pe faţă avea un rânjet de bucurie animalică. Pe acel rânjet se citea satisfacţia absurdă că a făcut dreptate.

  Desigur, se poate descrie aşa acea întâmplare sau: „Ai vazut secventa in care primarul Ontanu stinge tigara aprinsa in mana unei tiganci ? Tiganca suporta umil durerea cu figura de caine batut.
  Ai vazut-o? Ati vazut-o, desteptilor ?”

  Nu ştiu de ce, dar în strigarea aceasta „Ai vazut-o? Ati vazut-o, desteptilor?” parcă am simţit un pic din rânjetul lui Onţanu, de data aceasta mutată la cel care îl condamna. Am simţit în gura lui Sandu cum cuvântul „ţigancă” avea exact aceiaşi conotaţie ca şi în gura lui Onţanu. M-a deranjat şi am subliniat asta, delicat, fără să fac mare caz de asta. Dacă mi s-a cerut să aduc argumente, le-am adus pe această cale.

  Aya, eşti satisfăcută de răspunsul meu?

 108. 108 fulger septembrie 23, 2007 la 1:38 pm

  sint arab si din zona
  ce este acolo este lupta pentru bani si bani multi
  si muratori de foame mori de prosti……………….
  dar ce intares are romania din toate harabura de acolo
  sau tot masunarie vrea sa instaleaza noul urdin mondial?????????

 109. 109 Sandu septembrie 23, 2007 la 2:04 pm

  @Bibliotecaru
  Ai dreptate intr-o mare masura. Cum poti sa combati violenta, fara violenta? Este o intrebare la care nu stiu sa raspund. Desigur printr-o alchimie ciudata a sentimentelor, in situatii de acest fel ajungi sa urasti nu numai calaul ci si victima. Poate pentruca iti aduce aminte de propriile lasitati. Si pentruca si chiar in aceasta situatie sunten lasi si comozi. Pentruca atat eu, cat si dumneata, nu ne-am obosit sa initiem un demers oficial de condamnare a acestui fapt nedemn. In Romania exista vreun comitet impotriva torturii ?

 110. 110 Bibliotecaru septembrie 23, 2007 la 3:46 pm

  @Sandu
  Violenţa nu face parte din acel uman cu care nu mândrim. Şi cui îi place să se considere animal. Practic, dacă apelezi la latura „umanitară” a omului, a fiecărui om, ai toate şansele să poţi să combaţi violenţa cu un cuvânt tranchilizant. Desigur, marea pricepere este să intuieşti unde anume este la fiecare acel domeniu sensibil şi să exploatezi această informaţie destul de ferm pentru a fi băgată în seamă dar şi destul de delicat pentru a nu provoca deschideri de răni mai vechi..

 111. 111 Sandu septembrie 23, 2007 la 5:22 pm

  @Bibliotecaru
  M-ati dezamagit. Dati raspunsuri prvizibile si ocoliti raspunsul la intrebarea ce mai importanta. Exista un Romania vreun comitet impotriva torturii? Sunteti gata sa concepeti un protest pe care sa-l semneze mai multi? Aveti dreptul sa intentati actiune judiciara, char daca nu sunteti parte implicata?
  Dv. emiteti un tranchilizant pentru opinia publica. Ce fel de tineri implicati in politica avem? Trebuia sa urle tara si dc. d-le bibliotecar ii administrati somnifere. Sunteti bucurestean? Ar trebui sa fiti imediat la hahalera aia de Paun, deputat rom (daca nu va place tigan) si seful comisiei pentru drepturile omului.
  Nu ma intrebati de ce nu fac eu asta. Pot doar sa semnez un protest. Ia sa va vad domnilor de pe blog, de ce sunteti in stare. Daca nu faceti nimic nu mai aveti voie sa pronuntati cuvinte ca dreptate, libertate, democratie.

 112. 113 c.rizescu septembrie 23, 2007 la 5:54 pm

  Foarte mare diferenta intre continutul mesajelor transmise de D-ul Presedinte si comentarii .

  Ceva parca nu merge.

  Mie mi se pare ca D-ul Presedinte , cauta inca solutii. Eu sunt convins ca blogul este doar „un exercitiu interesant” dar ineficient pentru ce se spera ca ar trebui sa fie in incercarea de a „iesi” din „ingregatura construita in jurul personalitatii NASTASE.

  Evident ca „ingrengatura „este „rezultatul unui joc diabolic, profesinalist condus” , nu numai dintr-o singura parte. Pacat , ca devine din ce in ce mai evident ,ca justitia este parte din acest joc.

  La aceasta a contribuit -dupa parerea mea- si Dul Presedinte prin prea multa incredere in propria inteligenta in desfacerea „itelor” . Sunt sigur si unele actiuni in jurul carora s-a putut „tese” ingrengatura.

  Cea ce nu inteleg deasemeni , este faptul cum o echipa (ce parea, a fi , ) nu a reusit sa-si creeze o MEDIA proprie . Nu au avut resurse financiare ? Sigur, nu se poate sustine acest lucru.

  Altii au inteles . Au investit unde trebuie si rezultatul : „multi din cei impinsi sa le realizeze „palatele proprii” raspund pentru „ce au sprijinit nu pentru ce au initiat ” Asta nu inseamna ca nu au si ei o parte de vina. Dar ori cum , nu cea mai mare.

  Iesirea din acest impas, reclama o alta JUSTITIE. Cand se va intampla aceasta ? Ce trebuie facut ?

  Sigur nu, prim multe din dezbaterile aparute in multe din comentarii.
  Sa speram

 113. 114 Bibliotecaru septembrie 23, 2007 la 8:08 pm

  @Sandu
  Aveţi un fel de a gândi… foarte năvalcnic, tumultos (nu în sensul rău). Este plăcut, pare expresia unui om cu o gândire foarte tânără.
  Este dreptul domniei voastre să vă adresaţi oricui dacă aveţi credinţa că se va rezolva ceva, sau un protest. Eu unul mă adresez destul de des instituţiilor din România, prin email. Am primit o dată un răspuns, o singură dată, de la o doamnă din secretariatul premierului Tariceanu. Dacă sunteţi curios ce anume era în acel răspuns, intraţi pe blogul meu şi veţi găsi acolo mai multe amănunte… undeva mai la începutul blogului, poate chiar a doua postare.
  Experienţa mea este aproape traumatizantă, de aceea mă si feresc să o spun. În România nu eşti luat în seamă dacă nu eşti un potenţat. Poate mă înşel eu, poate că ei abia aşteaptă să primească astfel de sesizări. De ce să mint, pe la discriminări nu am trimis emailuri până acum. Calea corectă de rezolvare a problemei Onţanu era ca doamnă care a fost prejudiciată să depună o plângere la poliţie. Ce pot să fac eu? Să o silesc eu să depună plângere, să o târăsc pe la institul medico-legal? Dacă mă duc acum undeva şi zic că sunt prejudiciat că mi-a zic mie Sandu pe net „Laşilor !”, mă ia cineva în seamă? Nimeni nu mişcă nimic decât dacă are un interes, fie material, fie de imagine. Desigur, mă pot întreba de ce „partenerii” politici ai domnului Onţanu, cei care sunt contracandidaţi la primăria pe care o conduce, nu s-au zbătut pe la TV. Ei sunt membrii de partid, sunt „cineva”, televiziunile i-ar fi ascultat, consiliul acela cu discriminări s-ar fi sesizat, ca în cazul domnului Băsescu. Pe ei nu-i înţeleg că nu au profitat de moment. Lumea ar fi fost fericită că Onţanu a luat nu ştiu câte milioane ROL amendă. „Ţiganca” ar fi rămas însă cu onoarea „nereperată”. Cu ce s-a ales „păsărica” în cazul ei cu Băsescu? Toată lumea a răs de ea, cariera ei de ziaristă va fi marcată mult timp, lumea o va vedea la televizor şi va spune „Uite-o pe Păsărică!”. De un lucru sunt absolut convins, dacă m-aş duce acum şi aş stinge o ţigară în măna domnului Onţanu, sunt convins că aş face câţiva ani de puşcărie, dacă nu mi-ar trage bodyguardul un glonţ în tâmplă între timp. Ce aş rezolva cu violenţa ca răspuns al violenţei? El ar deveni un erou, o victimă, şi eu aş face puşcărie.
  Domnule Sandu, poate v-am făcut o idee greşită. Eu sunt un neica nimeni care are o rabla de PC şi un internet de 2 lei. Pardon 25 de lei. Cel mult îmi pot exercita dreptul de creştin ortodox şi să mă rog pentru ca românilor să le vină gândul înţelept. Nu am nici o autoritate în această ţară, nici nu ştiu cine e domnul Păun, bănuiesc că nu e vorba de acarul cu acelaşi nume.
  Vedeţi deci domnule Sandu că emoţia puternică nu este calea cea mai bună pentru a rezolva ceva. Pentru mine însă, domnul Onţanu este pătat pentru tot restul vieţii. Din punctul meu de vedere, poate face orice că nu se va mai spăla de această pată. Imaginea pentru un om politic este totul, iar Onţanu este compromis. Sunt un nume pe lista de vot. E puţin?, e mult?

  Am să închei cu un lucru care nu cred că este ştiut de multă lume. Pentru a ajunge cavaler trebuia să ai anumite calităţi. Partea neştiută este că acele calităţi trebuie să le aibă cavalerul şi atunci când nu-l vede nimeni, când este absolut singur. Aici este forţa cavalerului, în a face ceva dezinteresat. Dacă este sofisticat în public iar acasă îşi bagă mâna în pantaloni să se scarpine… acela nu este un cavaler, este un bufon. Poate că ar trebui să cautăm pentru a promova la vârf cavaleri şi nu actori ai scenei politice. Atunci astfel de gesturi nu se vor mai întâmpla. Ei bine… aici îmi văd un rol. Pot repeta la nesfârşit un astfel de adevăr pe toate blogurile unde sunt primit.

 114. 115 ion adrian septembrie 24, 2007 la 9:59 am

  @Bibliotecaru,

  Aveam un unchi ,sa-l odihneasca Dumnezeu care spunea ca adevaratul domn, nobil e cel care si in intimitate se comporta aproape ca si in public.
  De aceea sunt englejii un mare popor, pentruca Scot si inainte sa moara la pol, se radea zilnic.

 115. 116 Aya septembrie 24, 2007 la 11:13 am

  @

  Bibliotecaru

  Intrebarea formulata de Sandu:” cum poti combate violenta fara violenta?” nu poate avea, din pacate, alt raspuns in afara celui care transforma interogatia in afirmatia: in epoca moderna (prin „moderna” inteleg actualitate) violenta se combate cu violenta. Mai exact, se incearca stopartea violentelor folosind forta.

  Reflexul il gasim chiar la nivel de drept international.
  Ce altceva sunt „razboaiele umanitare”?
  Ce altceva sunt chiar demersurile pentru construirea „coridoarelor umanitare”?
  Mi-ai putea raspunde ca, legat de aceste chestiuni, exista opinii pro si contra chiar intre marii specialisti. Ai dreptate.
  Dar, dincolo de inevitabilele aspecte negative, trebuie recunoscut ca, pana acum, unica maniera eficienta de a preveni si stopa violentele a fost forta.

  Sigur ca violenta naste violenta.
  Te intreb, insa: cum pot fi oprite anumite personaje care, prin- de exemplu- radicalismul lor, pun in pericol chiar existenta unor continente, altfel decat oprindu-le cu forta? Cum altfel decat luandu-le, cu forta, „jucaria” (ma refer la forta efectiv manifesta- singurul „argument” in fata caruia nu au de ales caci la „discurs” nu manifesta receptivitate)?

  Nazistii au comis crime incredibile, inimaginabile (imi amintesc ca, la celebrul proces de la Nurnberg, unul dintre cei judecati- nici macar nu-i voi da numele- a spus cu un cinism absolut ca nu au avut rezerve sa faca acele atrocitati intrucat DACA NU AR FI FOST DESCOPERITE, nimeni nu i-ar fi judecat, fie si moral, dat fiind faptul ca nu si-ar fi putut imagina ca se pot comite astfel de lucruri).
  Cand afirm „inimaginabile”, am in vedere faptul ca imaginatia , oricat de bogata, a unui om normal, nu merge pana acolo. Cand am aflat despre ce era vorba, nu doar ca am avut un sentiment de oroare (spaima nu mai incapea, era mult depasita!) dar mi-am spus, ca oricine, ca nimic nu este prea putin pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai intample, vreodata.
  Crezi ca, daca nu erau opriti cu forta, ar fi fost receptivi la „argumente”?

  Toleranta- specifica crestinismului. Da.
  Dincolo de anumite substraturi pe care nu le voi lua, acum, in discutie, vin si intreb: crezi ca Cruciatii au fost altfel decat violenti? Aveau de ales?

  Vorbesti de cavalerism.
  Dai un exemplu inelegant. Nu-l voi repeta.
  Nu firestile gesturi omenesti (ma intreb cine nu combate „mancarimea” prin procedeul la care ai facut referire- cu precizarea ca nu avem posibilitatea de a o „dirija” astfel incat sa ocoleasca anumite locuri) dau masura cavalerismului- sau il anuleaza. Mai ales daca sunt „faptuite”, din respect fata de ceilalti, in intimitate.

  Atacul tau la Sandu este nefondat.
  Sau, este fondat pe altceva in afara motivatiilor incrucisarii sabiilor spiritului, in mod calaveresc.

  Lucrurile mici le fac pe cele mari.
  Crezi ca tortura presupune, obligatoriu, doar acte extreme de tipul smulsului unghiilor?

 116. 117 Aya septembrie 24, 2007 la 11:27 am

  @

  Sandu

  Nu cunosc sa existe un astfel de comitet.
  Exista (a functionat destul de activ la inceputul anilor ’90; ulterior, si-a facut vag aparitia, cand si cand) o organizatie care se preocupa de monitorizarea situatiei din centrele de detentie.
  Preocuparea viza si identificarea eventualelor situatii de tortura sau asociabile.

  Referitor la Paun.
  Poate, ai retinut din presa- in acest caz, doar iti reamintesc.
  Este atat de „respectuos” fata de respectarea drepturilor omului incat a tratat jurnalistii (mai ales jurnalistele- daca as fi feminista, dar nu sunt, as spune ca problema atinge si discriminarea; discriminarea trebuie oricum subsumata generoasei problematici a drepturilor omului) ca pe gunoaie (si a procedat asa cum procedezi cu gunoiul).
  In afara de asta, Paun isi agreseaza cumplit propria sotie (invatatoare).
  Biata femeie nu se plange unde trebuie. Nu asta discutam acum: nu re-actia persoanei agresate- ci abominabile atitudine a cuiva care, culmea, are pretentia ca se ocupa de drepturile omului si obligatia de a o face!

 117. 118 Bibliotecaru septembrie 24, 2007 la 5:27 pm

  @ Aya
  Înţeleg cam ce anume numeşti ineleganţă :))
  Recunosc că ai dreptate. Mă gândeam la Mark Twain – Un yankeu la curtea regelui Arthur. Acolo era o secvenţă de acest gen, mâncărimi din cauza armurii.
  Întâmplător căutam un nu ştiu ce legat de cavaleri. Şi am găsit, repet, întâmplător, un site dedicat cavaleriei (de la cavaler nu de la cai). Şi acolo se vorbea foarte mult despre adevăraţii cavaleri, despre cavalerismul modern. Era şi o mică afacere cu armuri şi blazoane. Mă rog. Să trecem mai departe de asta.
  Discutam cu cineva pe un alt blog. Eu am susţinut că un lider trebuie să fie filosof în primul rând. Filosofia influenţează viaţa. Ne bătem acum între noi pentru că filosofia de până la noi o spunea. Dintre pentru dinte, Viaţă pentru viaţă… Adevărul este că violenţa nu este un imperativ, noi o dorim aşa. Dacă violenţa aduce cu sine violenţa, noua violenţă va naşte iar violenţă, şi aşa mai departe. „Escaladarea conflictelor”, numesc parcă politicienii aceste reacţii în lanţ. De fapt reacţia politică este de a trata diplomatic violenţa. Nici un guvern nu-şi mai permite să aprobe o reacţie violentă. Este o soluţie care nu aduce nimic, de cele mai multe ori, dar este soluţia modernă. Când mă înjură cineva pe Internet, eu nu-l înjur la loc ci îi mulţumesc pentru aprecieri. Mă înjură şi a doua oară, încerc să-i explic că se poate exprima contrar mie şi fără să înjure. A treia oară dacă mă înjură, îl ignor pur şi simplu. Dacă cineva răspunde la injurătură cu o înjurătură, sunt absolut convins ca nu v-a rezolva nimic.

 118. 119 Bibliotecaru septembrie 24, 2007 la 5:56 pm

  @ ion adrian
  Si avea perfecta dreptate unchiul. Nobletea trebuie sa vina din interior nu din exterior, nu impusă, nu de ochii lumii.


 1. 1 Sorin Tudor - relatii publice, marketing politic, comunicare online » Blog Archive » Blogul lui Nastase: 350.000 de vizite! Trackback pe septembrie 20, 2007 la 6:39 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: