Muzeul hartilor

Zilele trecute, un prieten mi-a povestit ca a insotit cativa amici din Franta la Muzeul Hartilor din Bucuresti (strada Londra, nr. 39). Mi-a adus aminte si de un film de prezentare realizat in urma cu cativa ani, pe care l-am regasit si pe care l-am postat pentru voi pe trilulilu.ro – link prima parte, link partea a II-a.

Sau in trei parti pe youtube.com…

Prima:

A doua:

A treia:

In ideea ca veti avea o ora libera, in timpul vacantei, pentru a vizita cele trei etaje ale muzeului (cu peste 700 de harti vechi), mai adaug si cateva ganduri din prefata la albumul muzeului:

„Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi a fost o mare provocare. Cu asemenea institutii, de sine statatoare, se pot lauda putine tari din Europa si din lume, unele avand chiar traditie in domeniu. Hartile vechi sunt rare si prima intrebare era aceea daca efortul de cautare se justifica. Cui se adreseaza un asemenea loc, cine ii vor fi vizitatorii, ce ii va motiva sa vina aici? Harta intereseaza doar o elita sau tine de impulsul profund al fiintei omenesti de a sti, de a afla, de a cunoaste adevarul, de a ajunge acolo unde nimeni nu a ajuns vreodata, de a-si forta propriile limite? S-a mizat pe faptul ca harta merge mana in mana cu aventura cunoasterii si este un element definitoriu al civilizatiei umane, ale clipelor de gratie si ale marilor tragedii. A exista pe o harta inseamna bucuria si mandria identitatii, cursul firesc al nasterii, existentei si afirmarii unei natiuni. Si, nimic nu defineste mai dramatic o catastrofa naturala sau ororile razboiului asa cum o face sintagma a sterge de pe harta. Dupa cum a nu figura pe nici o harta este echivalentul enigmei, a marilor intrebari, a misterelor dar si a provocarilor.

Locul Romaniei in spatiu si timp, in raport cu lumea, poate si trebuie sa ne arate cine suntem. Nimic mai mult decat harta nu poate exprima transformarile unui stat, geometria sa variabila ca teritoriu in evolutia istorica.

Personajele fantastice, insemnele heraldice, caligrafia, culoarea, au transformat de multe ori pe manufacturieri in artisti, iar atelierele de executie in adevarate scoli cu identitate specifica,notorietate si faima. Niciodata aventura si riscul nu s-au intalnit atat de spectaculos cu frumosul. Si poate ca aceasta este expresia prin care cei care au pus piciorul in necunoscut ii onoreaza pe cei care au indraznit sa o faca si care ne-au adus in dar vestea ca frontierele nu exista pentru om, ca limitele pot fi depasite , ca imposibilul este posibil. Acesta este sentimentul unic pe care il impartasim atunci cand privim o harta.”

Sper sa va placa muzeul…

24 Responses to “Muzeul hartilor”


 1. 2 Un tanar de stanga august 2, 2007 la 8:14 pm

  Felicitari pentru blog, domnule Prim Ministru!
  Am vizitat si eu muzeul hartilor si am ramas impresionat atat de exponate, cat si de locatia selecta. Mai rar oameni politici care sa se implice in fapte culturale autentice. Traim in dictatura prostului gust si al manifestarilor populiste. Succes in continuare si sper sa reveniti din nou intr-o pozitie pe masura capacitatilor dvs. atat in partid, cat si in guvern, sau, cine stie, presedintie.

 2. 3 Maria Barbu august 2, 2007 la 9:30 pm

  Daca ne gandim la faptul ca unele harti au fost utilizate ca niste adevarate drapele care au incurajat panismele de toate felurile, atunci vom intelege ca hartile pot sa dezvaluie virtuti tainice, prin care sunt manipulate etnii si popoare, prin care se transforma in arme subtile si extrem de periculoase!

 3. 4 Swan august 2, 2007 la 10:02 pm

  Am vazut filmul, cu siguranta voi dori sa vizitez si muzeul. Imi place mult istoria si cred ca va fi fascinant sa vad toate acele harti donate cu generozitate de familia Adrian si Daniela Nastase.
  Ideea filmului de prezentare foarte buna, dar rezultatul…
  Mi-am adus aminte de Teleenciclopedia. Prea elogios. Prea pe fata, pompos… nu prea v-am urmarit in perioada respectiva prea mult, insa acum inteleg de ce spuneau ca erati rigid in exprimare.
  Citeati, cu siguranta, de pe vreun panou sau prompter mobil…de ce?
  Artificiala comunicare.

 4. 6 nasii august 3, 2007 la 2:29 am

  Recunoastem cu sportivitate ca Adrian Nastase a intinerit brusc politic. V-am urmarit la emisiunea lui Ursu. Am observat verva in care sunteti. Chiar daca e vara si celelalte personaje tac. Felicitari celui care a avut ideea blogului Adrian Nastase. Suntem siguri ca acest mod de comunicare v-a intinerit brusc politic.
  Intrebare nasilor: Daca erati presedintele Romaniei il inscaunati drept Preafericit pe Teodosie zis si Spagoveanul?
  Domnule Adrian Nastase, va rugam sa ne si raspundeti.. http://www.nasii.ro/2007/07/30/preafericitul-teoctist-si-preanefericitii/

 5. 7 ion adrian august 3, 2007 la 8:08 am

  Multe felicitari dle Nastase,
  Muzeul ,pe care o sa-l vad in natura cat de curand(fac parte dintre aceia care poposesc un timp mai inelungat din pacate niciodata suficient in fata hartilor vechi expuse in muzeele lumii.
  As dori daca aveti chef sa ne povestiti istoria creerii acestui muzeu si a imobilului in care se afla, contributiile existente pentru realizarea sa.
  Desi ne deosebim profund in anumite opinii(si dupa ce am vazut acest muzeu ma intreb de ce oare?) si chiar dvs ati spus intr-un raspuns recent si va citez: „opinia ta este fixata intr-un anumit registru” si atunci va intreb si va rog:

  1. Chiar credeti ca , vorba lui Liiceanu, sunt incremenit in proiect si care ar fi respectiva incremenire?

  2. Cum credeti ca am votat eu incepand din 1990 si pana azi?

  Cred ca raspunsurile astea mi-ar fi nu numai mie de folos daca vor fi facute cu sinceritate si cum spuneam cu capacitate de obiectivare care desigur ca in raport de altul este de regula mai usoara decat fata de tine.

  ion adrian

 6. 8 gigi august 3, 2007 la 9:31 am

  Muzeul hartilor e cel mai bun din Bucuresti. Si eu iubesc hartii (veche si noi). Felicitari, macar pentru succesul asta.

  Apropo, cum comentati faptul ca presedintele Basescu a recunoscut ca de obicei nu citeste carti?

 7. 9 Sandu august 3, 2007 la 10:37 am

  @gigi
  Ce gasesti surprinzator ? Ca nu citeste,sau ca a recunoscut public acest lucru?

 8. 10 Aya august 3, 2007 la 3:45 pm

  @
  Sandu

  Poate, nu ti-ai dat seama (nici Gigi nu pare sa fi realizat).
  Basescu a gresit in exprimare.
  Nu „de obicei” nu citeste carti- ci „un obicei”: nu citeste carti.

 9. 11 Aya august 3, 2007 la 4:00 pm

  @
  nasii

  (Filmul nu era erotic ci eroic…)

  Legat de faptul ca presedintele Romaniei l-ar „inscauna” pe Patriarh- indiferent de numele, cognomen-ul sau renumele acestuia din urma:

  Raspunsul cel mai potrivit este poanta unui banc cu Radio Erevan.
  Filmul nu era erotic, ci eroic si nu se numea „Baba i-o .. (numarul punctelor indica numarul literelor din care este format verbul „a da”- persoana a treia singular n.A.) soldatului” ci „Balada soldatului”.

  P.S. Nu stiu ce va va raspunde Adrian Nastase.

 10. 12 Aya august 3, 2007 la 4:07 pm

  @

  SVP

  Esti foarte generos cu Prostanacul (pe care, cu eleganta, il numesti „Geoana”) in metaforele tale culinare.
  Spanac umplut cu oua de gasca?
  Ba, iaurt tinut la soare!

 11. 13 Aya august 3, 2007 la 4:56 pm

  @

  Sandu

  (Postez SI aici raspunsul pentru tine- si astept raspuns la intrebarea mea, din final)

  Farmecul lui Will sta, pentru mine, in spiritualizarea frontierei intre afect si judecata, intre simtire si intelepciune, intre suflet si spirit.
  Nimeni, in afara lui, nu a reusit (dar, oare va fi ajuns sa ajunga la punctul de a incerca?) sa realizeze “inlantuirea devenirii” iubire-cuget.
  Doar el a stiut ca, pentru cei pe care cineva (il stii foarte bine!) ii numea “ames bien nees”, “dorul” naste “gandul” si “gandul” (re)devine “dor”.
  Asculta (in loc de pledoarie):
  Citez din memorie inceputul Sonetului 151 in traducerea lui Frunzetti
  “Prea-i prunc Iubirea, Cuget sa ii ceri
  Dar, Cugetul, e pruncul ei, vezi bine”

  Poate, mai putin melodioasa, dar mult mai clara ca mesaj (in sensul celor afirmate de mine) este traducerea lui Tudor Dorin:
  “Prea tzanc e Amor spre a fi-ntelept,
  Desi, din el intelepciunea vine”.

  Daca in Sonetul 151 totul este EXPLICIT- Will parand a dezvalui “ascultatorul” taina semnificatiilor- in Sonetul 135 jocul superb al indestructibilei impletiri de sensuri este unic si fascinant
  (de la nume- afect, dor la re nume- constient, gand; subliniez: uneori, apare “Will”- cu litera mare; alteori, “will”- cu litera mica).

  Poate, sunt cu atat mai apropiata de Sonetul 135 cu cat a fost, in mod evident, destinat unei femei (desi, asa cum am propus ieri, parafraza este perfect valabila!):

  Asculta (fara parafraze!)
  “Whoever hath her wish, thou hast thy Will,
  And Will to boot, and Will in overplus;
  More than enough am I that vex thee still,
  To thy sweet will making addition thus.
  Wilt thou, whose will is large and spacious
  Not once vouchsafe to hide my will in thine?
  Shall will in other seem right gracious,
  And in my will no fair acceptance shine?
  The sea, all watter, yet receives rain still,
  And in abundance addeth to his store;
  So thou, being rich in Will, add to thy Will
  One will of mine, to make thy large Will more.
  Let no unkind, no fair beseechers kill;
  Think all but one, and me in that one Will.”

  Dintre toate talmacirile in romaneste, cea mai inspirata imi pare a lui Teodor Bocsa (prin care ai inceput si tu).
  Inceputul si finalul sunt absolut remarcabile pentru discretia transmiterii fundamentalului mesaj shakespearian la care m-am referit, in pornire.
  “Au toate-un dor, tu pe-al tau Will il ai
  Si-un Will mai mult, si-un Will iti da tarcoale;
  Eu sunt in plus si totusi ma tin scai
  Venind cu un adaos vrerii tale.
  (…)
  Tu, cu-atati Will, la Will al tau aduna
  Si voia mea, sa fii de Will mai plina.
  Sa nu-i tai pe curtenii tai gentili;
  Din ei, fa unul: eu, un singur Will”.

  Deloc discret- mai carnal transmis- apare, foarte clar, mesajul in varianta lui Tomozei:
  “Au toate-un jind, tu-l ai pe-al tau, pe Will
  Si alt Will de pofte prisosit te cere,
  E-un Will pentru oricare si ostil
  Preadulcei linisti, el e numai vrere.
  (…)
  Si tu, atatia Will in Will i-aduni
  Visez sa fii in Will si mai bogata.
  Toti cati sunt Will tu jinduie-i mereu
  C-un singur Will pentru-al tau Will, doar eu. ”

  In schimb, in opinia mea, Tudor Dorin nu a inteles- sau nu a putut pune in vorbe talmacitoare- mesajul shakespearian al “impletirilor”, din Sonetul 135. Traducerea lui este, poate, cea mai frumoasa- dar, din pacate, atat!
  “Ca orice doamna, tu ai Dorul tau
  Belsug de dor, dor mult afar’ din cale;
  Deci prisosesc si chiar te sacai rau
  Cand varf mai pun la dorul dumitale.
  (…)
  La fel, ia si tu dorul meu in tine,
  Marind cu-un Dor belsugul tau de dor.
  Sa nu spui nu acelor ce te vor:
  Iti dau eu singur Dorul tuturor.”

  P.S. Referitor la lamuririle pe care ai dori sa ti le aduc, dupa cum mi-ai transmis in a doua postare:

  L-am votat totdeauna pe Adrian Nastase. Desigur, se afla pe o lista.
  La prezidentialele din 2004 nu s-a aflat pe o lista (firesc, caci nici unul dinttre candidati nu se afla pe vreo lista). Si in acea situatie l-am votat tot pe Adrian Nastase.
  Il voi vota totdeauna pe Adrian Nastase.

  Daca am convingeri de stanga?
  Prietenii meu de stanga imi spun ca “bat dreapta”.
  Prietenii mei de dreapta imi spun ca “bat stanga”.

  In concluzie: il voi vota totdeauna pe Adrian Nastase.

  P.S.2 Afirmi ca, pentru mine (citez):”(…) intelectualismele vibrante, functioneaza ca un afrodiziac. Justificarile politice vin dupa aceea.”

  In prima parte (dincolo de usora ironie) daca ai vrut sa spui ca, pentru mine, “determinarea shakespeariana” dor-gand-dor functioneaza ca reper maximal, ai avut dreptate. Acel reper maximal este continut. Pe cale de consecinta, adaugarea, in final, a cuvantului “afrodiziac”, face ca formularea ta sa fie, intr-un fel (si metaforic, desigur) tautologica.
  Justificarile nu ma impresioneaza. Argumentele, da. Nu doar cele politice.

  P.S.3 Cea de a doua postare a ta (cea in care te refereai la votul meu si la Adrian Nastase) este tot o replica la prima mea postare (”Farmecul tainic al intelectualului”) sau la cea de a doua (”Sondajul si evidenta tentativa de manipulare”)? As dori sa-mi raspunzi la aceasta intrebare. Te rog!
  (Sper ca nu-mi vei raspunde ceva de genul “a fost un raspuns global vizand ambele postari”. Chiar astept un raspuns clar.)

 12. 14 Sandu august 3, 2007 la 5:48 pm

  @Aya
  Am raspuns succint la locul corespunzator. Imediat ce intri in politica ti se schimba stilul. Ritm de melc, lungimi si demonstratii tautologice. Si chiar lipsit de credinta in ce spui. Cand scrii despre Pascal esti imediat credibila.

 13. 15 Kartouche august 3, 2007 la 6:23 pm

  Hartile au fost donate de familia Nastase. …..
  O parateza, despre colectionari. Explicatii despre colectionarul Nastase.
  Colectionari-s oamneni deosebiti. Sunt pasionati, curiosi, cauta, chiar scomonesc, investigheaza pentru a obtzine o piesa lipsa din colectie, un obiect ce trebuie sa existe, se deduce din logica unor lantzuri istorice sau in evolutia evenimentelor.
  Descoperirea unor astfel de „piese de colectzie” produc o imensa bucurie colectionarului dar deseori si sacrificii. Sacrificii, in deosebi materiale. Ai descoperit „piesa” dar cat costa ?? Ai banii necesari sa o achzitionezi ??
  Daca detinatorul este si el colectionar, pe alte tematici, dar el stie ca piesa aceea iti lipseste, ti-o vinde cu cat nu merita, stiind ca este veriga lipsa in lantzul colectiei tale ! Si tu, pentru a detine ceeace doreai „dai oricat” !
  Cu sacrificii si pasiune „aduni” colectii de mare valoare si poti deveni bogat !
  Din cate stiu domnul Nastase este colectionar din liceu. In 35-40 de ani putea deveni bogat.
  Poate este, poate nu ! Cert este ca detine colectii de valoare la domiciliul sau. S-a observat Odata cu invitarea ziaristilor la domiciliul sau. Ce m-a impresionat a fost cartea rara ! Cristoiu, obraznic cum il stim, a fortat mana gazdei si a obtinut un cadou valoros.
  In concluzie, domnul profesor universitar doctor, Adrian Nastase este un barbat roman normal, de o mare cultura, inteligent, erudit si poliglot, iubitor de frumos si cu simtul realitatii, dar si a umorului, uneori chiar sarcastic…….
  De ce am facut aceste reamrci ???? Pentru a-l pune pe Nastase in balantza cu Basescu !!
  Restul e superfluuuu ……………..

 14. 16 marsili august 4, 2007 la 2:50 pm

  ma numar printre cei care au asezat o pietricica in temelia acestui muzeu. Intr-o zi luminoasa de iarna, intr-o incapere aflata in turnul unei cladiri medievale dintr-un oras transilvan au avut loc primele discutii referitoare la modalitatea asezarii hartilor in viitorul muzeu, realizat intr-o maniera foarte moderna si atragatoare. Iar celor care iubesc harta veche le pot spune ca harta a insemnat putere, in numele ei s-au descoperit noi tinuturi dar s-a mers pina la furt si crima pentru a intra in posesia ei. De aceea hartile au avut intotdeauna un regim special, de stricta supraveghere; din motive de siguranta unele harti nu au fost tiparite niciodata; concret este cazul hartilor despre Transilvania intocmite de ofiterii si inginerii austrieci. Astazi ele fac parte din tezaurul arhivelor si bibliotecilor austriece. Din punct de vedere al informatiilor cuprinse, o harta poate fi comparata, nu cu o carte, ci cu o intreaga biblioteca! In consecinta, Muzeul hartilor merita vizitat si trebuie sa le multumiti nu numai donatorilor ci si directorului Ioan Penda, o personalitate internationala a gravurii. Penda este cel care a reusit sa dea viata hartilor si sa conceapa si o atmosfera deosebita. Desigur ca si domnul Penda are fixurile lui, astfel nu poti sa-i scoti din minte ideea ca Johannes Honterus(1498-1549) a fost un umanist sas genial si nu primul cartograf roman….mai sunt si alte perle demne de a fi consemnate; una peste alta vizitati muzeul iar ceea ce va recomand este sa luati musai bilet de intrare, personalizat intr-o stampa, chiar daca sunteti pensionar si aveti, conform uzantelor, gratuitate. Concediu placut „donatorilor” si tuturor prietenilor cu care impartasesc, uite atitea lucruri utile!

 15. 17 Aya august 4, 2007 la 4:08 pm

  @
  Sandu

  Ti-am contrareplicat.
  Faci ce faci si imi dai dreptate: esti exact asa cum te-am descris.

  Abordarile analitice (pe subiecte politice) impun un ritm specific. Dat de encesitatea sublinierii detaliilor esentiale in ideea corectei evidentieri cauza-efect.
  In privinta lipsei de credinta, esti chiar nedrept.

  P.S. Merci.
  Intre Pascal si Will.
  Interesanta idee pentru un eseu!
  Ce motto ar fi de ales? „Nu-i vinovata mana, pelerine”? Doar ea il va fi scris unduind ca o trestie.

 16. 18 ion adrian august 4, 2007 la 5:04 pm

  Dupa laude si asta care se leaga de intrebarea mea referitoare la de ce in fond ne-am deosebi ca doar hartile vechi si obiectele frumoase ne plac la amandoi:

  ion adrian Says: Your comment is awaiting moderation.

  August 4th, 2007 at 4:59 pm
  Nu ar fi vacanta dlui Nastase locul sau momentul unde sa postez asa ceva dar incerc sa repostez ceva ce a disparut de pe sit dupa ce aparuse.
  Deduc ca cele disparute si spuse de mine pe 2 august la un alt subiect(cred ca la “Decizia Curtii Constitutionale in dosarul Zambaccian a fost adoptata acum 8 ani” sau la „Scrisoare deschisa Tom Gallagher”) si cred eu ca spuse cat se poate de decent si rational si care daca nu ar fi fost adevarate si corecta interpretarea mea ar fi fost foare simplu de combatut doar prin simpla prezentare a adevarului, daca ar fi existat un altul…. Se pare insa ca atunci cand unele adevaruri deranjante sunt prea evidente si nu pot fi fasificate prea usor cu sofisme sau chitibusuri avocatesti(cam tot aia este) , atunci e mai comod sa le eludezi si pe un blog cea mai simpla procedura de eludare este :a fost dar nu mai este si mai nimeni nu observa…

  Mai reclam cu aceasta ocazie o disparitie ulterioara de la subiectul “Decizia Curtii Constitutionale in dosarul Zambaccian a fost adoptata acum 8 ani” si a carui reclamare facuta acum acolo o copiez si aici:

  1. ion adrian Says: Your comment is awaiting moderation.
  August 4th, 2007 at 4:10 pm

  Si din nou mai sus ati eliminat motivatia postarii articolului lui Cartarescu care era enervarea ca mi-ati dat disparuta o postare, dispartie pe care o reclamam.Astfel articolul lui Cartarescu se lipeste precum castravetele lui Mircea Crisan cu subiectul si pe mine precum nomenclaturistii ce v-au precedat ma prgatiti pentru vre-un spital psihiatric. Cred ca va spuneam ca daca mai dispar postarile gasesc eu unde sa le public ca postari decente ,politicoase rationale dar prea adevarate ca sa apara aici? Vreau din tot sufletul sa gresesc eu.

  Si acum la cestiune:

  Ideea textului disparut, mi-a dat-o articolul din Cotidianul /02 august 2007, un editorial al lui Pavel Lucescu, intitulat: „ Nastase – a doua criza cu premeditare” editorial pe care dupa ce a disparut comentariul meu l-am postat ca atare adica integral spre stiinta dvs in 3 august la acelasi subiect de pe blog si care vad ca inca mai este la locul lui.
  Acum incerc sa recompun, evident ca mult mai bine, cele disparute, caci mai increzator atunci nu am avut grija sa le salvez:
  Fara sa intru pe fondul respectivului editorial pe care, acum ca e si pe aici, oricine doreste il poate citi, remarcam o fraza de-a dlui Lucescu care mi-a adus aminte de o situatie din 2005 cand dl Nastase nu avea blog si nici ziaristii, asa ca mi-a fost greu sa ma exprim atunci.
  Fraza lui Lucescu este:
  „Fata de 2005, anul „Dreptatii si Adevarului“ 2007 e deja mai tolerant. Lui Adrian Nastase incepeau sa i se uite, daca nu chiar sa i se mai ierte, din pacate, inclusiv acea penibila faza cu agatatul de functia de presedinte al Camerei Deputatilor.”
  La ce se refera Lucescu?
  La faptul ca dupa tradarile PC(PUR) si UDMR in favoarea DA , produse dupa ce PSD +PUR +UDMR alesera presedintii camerelor(Dl N. La Camera Deputatilor)
  Alianta DA devenita astfel majoritara(doar teoretic si mai tarziu s-a vazut acest lucru caci pe A.N. ai lui l-au eliminat de la sefia C.D in favoarea lui Olteanu si azi se inteleg mai bine motivele…)dorea si era dreptul lor sa puna in acord conducerea camerelor cu noua situatie de aliante politice adica sa-i inlocuiasca pe cei doi presedinti.
  Prin tot felul de sofisme si dezinformari mediatice PSD se agata de posturi si dl Nastase si mai abitir. Vacaroiu stia el ce stia, adica cine va fi sacrificatul in PSD si a stat destul de cuminte.
  La doua emisiuni la Realitatea TV, una chiar in prezenta unui reputat jurist care a inghitit sofismul dlui N. pre numele lui C. Turianu care ne-a convins ulterior ca este o j****e.(sa zicem ca j…e= jale nu?) dl N. a spus cam asa:
  „Eu nu pot fi revocat pentru ca nu exista documentata si dovedita nici-o culpa care sa justifice revocarea mea”
  Ce rezulta din asta:
  Rezulta ca ar fi adevarata propozitia universal afirmativa:
  Revocarea este o demitere in urma unei culpe a celui demis
  sau si mai clar
  Orice revocare nu se poate face decat in urma unei culpe a celui revocat
  Fals si dl N. stia bine ca este fals.

  In Dictionar se gaseste la definitia termenului de revocare urmatoarea explicatie ptr. speta noastra:
  1. A revoca= a anula, a contramanda si in drept a face un act de revocare
  2. Revocare(dr)= Desfacere a unui act de vointa unilaterala prin manifestarea de vointa(nota mea: cam cum s-ar spune “asa vrea muschii mei”) a pesoanei care l-a facut(in cazul nostru forul din Camera Deputatilor care-l desemnase pe dl N. pe functie) sau
  = Act prin care organul de stat competent hotaraste incetarea calitatii de membru intr-un organ ales(Aici dl N. va veni cu alt sofism avocatesc cum ca dsa nu era membru, era Presedinte dar daca spune asa e o placere ptr mine sa-l las pe dl Mungu sa ma ajute…)

  Drag auditoriu sau cititori atunci daca asa stau lucrurile si asa stau in sensul ca am grait adevarul, atunci s-a produs dovada relei credinte si a starii de a te agata de functie descries de P. Lucescu.
  Deci,
  QED

 17. 19 brancoveanu august 5, 2007 la 7:45 am

  continutul comentariilor oglindeste calitatea comentatorilor. decenta, bunul simt si gradul de civilizatie al celor care sustin ideea ca Dl Nastase merita aprecieri pozitive scot in evidenta cu prisosinta vulgaritatea si …… al celor care il critica.
  sunt convins ca Dl. Nastase va face tot ce este posibil ca, fii , nepotii si toti cei care au crezut si vor crede in el , sa poata spune mai tarziu : Adrian Nastase a fost, este si va ramane un mare roman, un mare carturar si un mare om politic .
  „apa trece, pietrele raman…”

 18. 20 ion adrian august 5, 2007 la 11:02 am

  Cum spui tu brancovene.

 19. 21 Adrian august 5, 2007 la 6:01 pm

  Interesant, eu am ratat acest muzeu. Il voi vizita cand ma voi duce inapoi in Bucuresti. Multumesc!

 20. 22 carmen deaconu martie 6, 2009 la 9:58 am

  Vizitez adesea muzeul si-mi face mare placere sa descopar de fiecare data ceva ce nu am observat initial. As dori sa va recomand ca post cardurile sa le faceti un pic mai mari ca sa se vada mai bine numele localitatilor de pe hartile tiparite.
  Ii doresc viata lunga muzeului.
  Carmen


 1. 1 Muzeul hartilor in Ghidul Michelin « ministru >> prim-ministru >> blogger Trackback pe septembrie 29, 2008 la 1:28 pm
 2. 2 Muzeul hartilor in Ghidul Michelin | Politica Telepedia Trackback pe septembrie 29, 2008 la 9:21 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: