Cateva raspunsuri…

Ioana mi-a trimis doua ample comentarii. Unul, despre situatia Armatei Romane. Cel de-al doilea despre situatia politica si meritele lui Ion Iliescu. Ioana, in primul caz pot sa-ti spun ca moartea lui Teo Peter a fost si pentru mine un eveniment dureros. Il stiam bine pe Teo Peter. Totodata, cred ca Armata Romana are nevoie de un buget mai mare. Bugetul solicitat acum de Traian Basescu a fost alocat pentru Armata in anul 2004. Totusi cred ca trebuie, intr-un timp al cresterii amenintarilor asimetrice, sa avem grija si pe ce dam banii. Cat priveste cel de-al doilea post al tau, as dori ca mai multi sa perceapa lucrurile mai nuantat ca tine (ma refer aici la Ion Iliescu). NU mi-am propus ca prin acest blog sa revin – cum zici tu  – pe scena politica cu orice pret. El este doar o forma de comunicare, nu este un proiect politic in sine. Ar fi tragic daca ar fi asa.

Constatin ma intreaba daca consider ca proiectul politic PSD-PNL ar avea sanse sa reziste un „cincinal”. Poate da. Poate nu. Constantin, aceasta a fost o varianta pe care am expus-o ca exemplu de cum ar trebui abordate relatiile politice. Nu este singura varianta. Eu sunt, mai curand, adeptul unei opozitii radicale si a unei atitudini clare si deschise. Ceea ce am vrut sa arat este faptul ca a venit timpul pentru asumarea unei anumite directii de catre PSD. Aceasta ambiguitate ne-a facut in mod cert rau si trebuie sa ii punem capat. Nu trebuie sa asteptam un dezastru ca se ne punem cenusa in cap atunci cand o sa fie prea tarziu. Acelasi raspuns pot sa ti-l dau si tie, Jean Valjean. Este nevoie de o decizie de forta, intr-un sens sau altul.

Stas are dreptate atunci cand considera ca nu ar exista probleme doctrinare in cazul unei colaborari PSD-PNL. Fireste ca nu am inventat roata. Astfel de aliante sunt curente in Europa (va indemn sa va uitati in Germania, Ungaria, dar si in alte tari precum Franta sau Marea Britanie, unde se incearca ceva similar). La noi sunt unii care se simt comozi in ambiguitate si creeaza tot felul de false probleme. Cu falsatul asta ar putea ajunge unii si altii destul de curand sa isi planga de mila.

Radu considera ca o colaborare cu PNL ar trebui sa aiba un argument de substanta, nu doar tactic. Pai Radu, argumentul de substanta este un program de guvernare comun. Care se stabileste, negociat punct cu punct, si se sustine pe perioada guvernarii comune. Pe de alta parte, pentru un partid ca PSD nu ti se pare ca ar fi o scadere majora lipsa unui candidat propriu la presedintie?

Ciprian considera ca posibila alianta PSD-PNL ar fi numai in favoarea PSD. Ciprian, eu pana la urma in ce partid sunt? In acelasi timp insa, PNL vrea cam multe avand in vedere ca mai este unde este doar cu sprijinul PSD. Tu chiar crezi ca Tariceanu vrea sa ii pice guvernul la votul pe buget? Tu crezi ca vrea sa ii pice vreodata guvernul? Asta ar fi o noutate. Pe de alta parte, liberalii au si avantajul de a fi de acord cu un stil consensual de a face politica, si nu cu unul conflictual-majoritarist (asa cum vrea sa impuna Traian Basescu), iar asta ne apropie suficient de mult.

Instalatorul face o analiza asupra variantelor de colaborare PSD-PNL respectiv PD-PSD. Partial sunt de acord cu analiza ta. Eu nu am militat pentru o varianta sau alta ci pentru o decizie care nici macar nu trebuie sa fie neaparat in aceste doua directii. Cat priveste opinia ta despre UDMR, sa lasam totusi electoratul sa decida.

SM crede ca o colaborare PSD-PNL ar fi convenabila pentru ambele partide. SM, cred ca esti mai degraba tanar, decat convins de dreapta. Cat priveste ideea unui social-liberalism… Stii, poate o sa te suprinda, dar PNL este cam singurul partid din ALDE care se vrea la dreapta in totalitate. Ce considera liberalii ca sunt este mai degraba specific PPE. Deci, un social-liberalism ar fi de fapt in logica afiliatiei internationale a PNL. Si in logica cooperarii recente dintre social-democrati si liberali in general.

Draghi Puterity comenteaza una dintre afirmatiile pe care le-am facut in interviul din Gandul. Sincer, nu stiu daca este posibil in totalitate acest scenariu. Poate parte din el…

Doru  – pornind de la ideea colaborarii PSD-PNL – imi pune doua intrebari legate de electoratul PSD si inca una personala. O sa incerce sa iti raspund punctual.

 1. Repet. Nu a fost o propunere unica, ci un semnal ca este nevoie de o decizie. PSD poate ocupa felia de stanga dar cu siguranta nu prin ambiguitatea din prezent.

 2. Am incredere in oameni, dar tu chiar crezi ca votantii PSD sunt inculti, prosti si saraci. Nu stiu care dintre noi doi desconsidera mai mult oamenii. Din punctul meu de vedere, cu totii suntem la fel la baza si, indiferent de ce ne deosebeste pe parcursul vietii, meritam cu totii o sansa egala. Chiar si cei fara facultati, conturi bancare sau preocupari elitiste.

 3. Daca intrebarea 3 nu este ironica, am vorbit de prea multe ori despre subiect. Daca este ironica, mai cauta. Poate gasesti raspunsul pe care il doresti.

Lucia, o colaborare cu PNL ar insemna iesirea de facto a PSD din Opozitie. O alta varianta este Opozitia radicala. Ce propun eu este o pozitie clara. Una in care PSD sa fie in prim plan. Crezi ca pozitia moale despre care vorbesti tu va duce undeva la bine PSD? Cum? Pana acum, am pierdut si puncte in sondaje, si teme politice, si proiecte, si reprezentanti din teritoriu si foarte, foarte mult timp. Pe acest drum nu mai merge… S-a cam infundat.

Sandu imi reproseaza in termeni destul de duri faptul ca am vorbit despre o alianta PSD-PNL si critica si anumite remarci ale mele cu privire la situatia din PSD. Sandu, electoratele despre care vorbiti, cel putin al PSD, sunt interesate in primul rand de eficienta. Nu imi propun sa alienez aceste electorate. La fel de bine putem spune ca, in 2004, electoratul a ales ca presedinte sa fie Basescu iar Guvernul sa fie condus de PSD, dar anumiti politicieni au vrut altceva. Putem sa intoarcem subiectul pe mai multe fete. Cat priveste remarcile mele legate de PSD…Nu ma impinge nici un demon sa le fac ci doar niste griji legitime, zic eu. Si, daca prin actiunea politica, ajungem sa refacem programele sociale, sa reducem saracia si sa echilibram veniturile populatiei, sa refacem statul si sa il punem in slujba oamenilor – care chiar au nevoie de el – eu cred ca orice fel de actiune si orice fel de alianta democratica poate fi justificata. Inclusiv pentru electoratul nostru, care ar fi cel mai avantajat de o astfel de guvernare.

Iceflame considera ca sansa PSD ar fi o opozitie radicala. Iceflame, analiza ta, desi destul de calda, este in mare parte corecta. Si eu consider ca aceasta este o solutie buna. Dar inainte de a vedea care este totusi cea mai buna trebuie sa se ia o decizie, care tot intarzie. Cine trebuie sa ia aceasta decizie? Cei care sunt sau vor fi alesi de Congres.

Ion Adrian face referire la afirmatiile replica la interviul lui TB in P.I. pe care le-am facut la Sfertul Academic. Opinia ta este fixata vad intr-un anumit registru, asa ca nu vreau sa intru in polemica. Categoric PSD nu este asa cum a zis Traian Basescu. Basescu a mai zis si ca PD este un partid 100% curatat. Tu chiar crezi acest lucru?

Despre pensii … Daca ai fi adeptul formei clasice unice de sistem de pensii, ar trebui sa accepti ca actualele tale contributii, prin efectul solidaritatii dintre generatii se transforma instantaneu in pensii, ce vor scadea din ce in ce mai mult, ajungand la rate de inlocuire a salariului prin pensie de doar 20% (datorita imbatranirii populatiei si cresterii gradului de dependenta asigurat/contribuabil). Deoarece banuiesc ca banii ce-i depui pentru propria pensie viitoare iti convine sa-i regasesti, la varsta respectiva, intr-un cont personal supus drepturilor succesorale, ma indoiesc ca acest lucru nu-l agreezi, gandindu-te de data aceasta la spiritul de echitate ce-l propune legislatia. Sa inteleg ca este de preferat ca pensia proprie sa fie calculata pe o formula proprie gradului de dependenta din viitor sau ca o parte din banii tai sa se personalizeze si sa se investeasca in instrumente financiare cu grad controlat de risc ? E discutabil.

Sunt tari in care deponentul, viitorul pensionar este intrebat in ce fel de investitii doreste sa-i fie plasati banii, tocmai pentru ca acesta sa aleaga singur gradul de risc al investitiei. La noi, prin introducerea limitelor investitionale se urmareste obtinerea unui optim intre rentabilitate si securitate, in asa fel incat suma adunata in cont sa se transforme intr-o pensie viagera superioara celei ce s-ar fi obtinut doar prin redistribuirea din pilonul 1.

Sumele depuse in timpul vietii active sunt garantate prin lege la valoarea lor nominala, ceea ce poate insemna garantarea unor sume mai mari decat cele garantate de banci.

Actualul sistem de pensii private nu este un CAR, ci este un sistem de investitii controlate pe principiul prudentialitatii. Cele cateva filtre de siguranta, cum ar fi imposibilitatea falimentarii fondului, rata minima de rentabilitate acceptata, fondul de garantare la nivel global si de rezerva la nivel de administrator confera fondurilor private de pensii caracterul unor institutii financiare sigure, controlate dupa reguli CNVM si supravegheate zilnic prin raportari si controale.

Neinfectat de comunism imi scrie un comentariu extrem de acid despre Ion Iliescu elogiind totodata mandatul lui Traian Basescu. Prea mult radicalism pentru ca sa comentez. Orice as spune eu, tu acum vei vedea lucrurile la fel. Iti respect pozitia, dar te rog sa ma crezi ca, in orice fel de comparatie politica intre Ion Iliescu si Traian Basescu eu voi fi mereu tentat sa il aleg pe primul.

Sadwank califica clasa politica ca pe o adunatura de hoti iar pe mine ma trimite la puscarie. Cu un astfel de pesimism nu vei rezolva nimic. Solutiile bune pentru o societate sunt cele constructive, nu cele anarhice.

Nasii, o echipa de blogari, ma intreba ce cred despre scandalul legat de ambasadoarea din Mexic. Este posibil ca accesul in MAE sa se faca si asa cum spuneti voi. Daca ma intrebati in calitate de fost ministru de externe, asa ceva nu se facea atunci. Daca Basescu este implicat? Hai sa vedem ce se va intampla cu domnul Baconski. A treia intrebare, pe care nu o voi reproduce aici, ma face sa cred ca as fi avut nevoie. Glumeam. Imi rezerv dreptul de a nu comenta un astfel de can-can. Si, in acelasi timp, imi rezerv dreptul de a va intreba, la randul meu, daca nu cumva trebuie sa aflam cum s-au obtinut acele informatii si daca nu cumva exista ceva nedemocratic la mijloc…

Klaus Steinberg imi scrie despre intalnirea pe care Procurorul General ar fi avut-u cu Traian Basescu la Neptun si despre ce se presupune ca s-a pus la cale acolo. D. Steinberg, in general nu imi place sa fac speculatii pe marginea altor speculatii dar sa asteptam toamna. O sa vedem atunci daca vor cadea frunzele-sageata. Pana una alta Mircea a ramas dator cu niste explicatii. Ca sa fac referire la o alta postare de-a dumneavoastra, cred ca partidul trebuie sa redevina o echipa pentru a se relansa. O echipa din care sa faca parte toti cei care pot contribui cu ceva util pentru revenirea PSD in frunte.

N. Raducanu imi scrie ca solutia PSD-PNL i se pare cea mai buna, dar face si un comentariu, il percep critic, cu privire la reprezentarea mesajului de stanga modern in Romania. D. Raducanu, in ceea ce priveste cel de al doilea aspect cred si eu ca este nevoie ca mesajul de stanga sa fie afirmat mai clar si categoric cu mai multa vigoare. Poate va veni timpul sa abordam in viitor chiar si teme mai indraznete, pentru ca stanga este pana la urma cea care militeaza pentru integrarea sociala. Una din temele in care imi voi pune mari sperante in viitor este cea legata de egalitatea de sanse (care, in prezent, este foarte mult afectata de criteriul financiar, mult prea prezent si prea puternic in societatea actuala).

Maximmouse face o analiza ironica in ceea ce priveste colaborarea PSD cu PNL si chiar cu PD. Maxim, eu pot fi perfect de acord cu tine dar o decizie nu crezi totusi ca trebuie luata? Cat putem sa ne jucam asa?

Olivia scrie o lunga postare despre temele si actiunile pe care un partid ca PSD – arogant zice ea – ar trebuie sa le abordeze. Olivia, citind mesajul tau nu pot sa trag decat doua concluzii. Unu: locul tau este cu certitudine intr-un partid de stanga. Doi: ca se faca ce ceri tu este nevoie de mai multi oameni ca tine, din pacate blazarea si, de ce nu, o doza de autosuficienta, nu foloseste nici unui partid si, deci, nici PSD..

Alexandru ma intreba daca gasesc ceva de apreciat la Traian Basescu. Nu as putea sa raspund sincer la intrebarea aceasta fara riscul de fi prost inteles.

Icsulescu imi reproseaza faptul ca nu am creat o publicatie puternica pentru intelectualitatea de stanga si ca PSD a inghit o serie de partide mici. Sa stii ca nu imi place sa fac lucruri in mod artificial. Unitatea stangii era o necesitate la acel moment. Consider ca a fost o miscare politica foarte buna fuziunea prin absorbtie cu PSDR. Cat priveste opinia ta despre PNG si PRM ar trebuie sa vezi o postare a lui Radu, scurta dar la obiect.

Ca tot vorbeam de Radu. Radu sa stii ca nu as vrea sa ma „relansez” pe ruinele tarii.

Gabriela Cretu considera ca exista doua probleme majore in fata unei aliante PSD-PNL. O sa-ti raspund punctual

 1. Daca lucrurile stau asa in teritoriu, de ce ii mai sustine PSD pe liberali?

 2. Pai atunci – Opozitie radicala, desi problema doctrinelor nu cred ca este atat de mare.

Alexandru Petria, multumesc pentru mesaj. Sper ca iti voi deveni simpatic si cu alte ocazii.

Ruby Tuesday. Te-as califica drept un social-liberal cu inclinatii monarhiste. Sper ca nu sunt foarte departe de adevar. Da. Cred ca voi face un post in viitorul apropiat despre relatia dintre Casa Regala si Romania.

22 Responses to “Cateva raspunsuri…”


 1. 2 Sandu iulie 31, 2007 la 7:03 pm

  Domnule Nastase
  Oricat de dur s-ar exprima cineva pe acest blog, trebuie sa admita ca sunteti bineintentionat in demersurile dv. politice. Daca se indoieste de asta nu-i ramane decat sa injure, iar interventia sa este lipsita de valoare. Ce vreau sa spun cu asta?
  Daca va reprosez criticile inabile la adresa baronilor pesedisti, este inutil sa-mi raspundeti ca urmariti binele partidului. Asta o stiu si eu si chiar cei vizati. La fel cand atacati presupusii viitori aliati – liberalii. N-are nici o importanta ca aveti dreptate. Eu va reprosez ca actionati impotriva scopurilor dv. (pe cale le presupun nobile)
  Nu sunt de inteles atacurile dv. permanente la adresa lui Basescu cand de el (sau de comisia lui) depinde reactivarea dosarelor dv. Singura explicatie ar fi ca, stiind ca oricum va va fi nefavorabil, sa puteti invoca interese politice.
  Reactivarea dv. in cadrul PSD se poate face fie pe cale pasnica, fie prin razboi. Pot fi amestecate sau alternateaceste cai? Habar n-am. Dar e sigur ca orice atac nenominalizat sau cu oarecare grad de generalitate va strica. Nu face decat sa fie un semnal de alarma ca aveti de gand sa „popiti pre multi”
  Daca prevedeti un rezultat catastrofal al PSD la alegerile pentru europarlamentare, trebuie sa-l atacati imediat si violent pe Geoana. Daca acum taceti ,criza se va rezolva fara dv. Daca prevedeti ca rezultatul va fi caldut, amanati rafuiala.

 2. 3 Maximmouse iulie 31, 2007 la 7:18 pm

  Stimate Domnule Prim Ministru!

  Nu sunt ironic , si nici nedecis!:)))

  Voios, da! Nu sunt subiecte de viata si de moarte pana la urma! Sunt foarte interesante, dar nu de viata si de moarte!

  Repet: guvernarea se castiga la urne.

  hotararea 1: psd trebuie sa-si asigure independent, cel putin 30%Nu o face…..neplacut!

  hotararea2; Pnl sa-si asigure independent in jur de 20%, nu o face, chiar sunt prosti , si atunci, Drum Bun!

  hotararea 3: Abia dupa asta se poate discuta o guvernare impartita, nu mai devreme , pentru ca nu stim pe ce picior dansam!

  hotararea4: Deci, fiecare pentru el, se poate desena un discret pact de neagresiune….discret!

  hotararea 5: cea cu durerea de cap! daca sondajele astea pe care nu dau o ceapa degerata , sunt adevararte, atunci inamicul pd va guverna singur, si atunci hotararile 1 pana la 4 raman cu atat mai mult valabile chiar la procente mai mici.

  hotararea VI : Nici o colaborare cu pd ul.Cred ca este o concluzie greu de acceptat, mai ales pentru unii ca cei care i-au oferit unui taraie brau din videle , in ultima sedinta de guvern a mandatului, marmura din Romania….Dar trebuie luata hotararea VI!Daca nu , va fi din ce in ce mai rau, pentru toti, de la stanga la dreapta…incolonati, care vor porni cu cerceaful in cap , tiptil, tiptil….stiti unde!:))))

 3. 4 Radu iulie 31, 2007 la 7:22 pm

  Va multumesc pt. raspunsuri.

  Cred ca m-ati inteles gresit insa… Primul raspuns: argumentul tactic este corect, nici nu am negat acest lucru, din contra, am si spus ca eu nu as vota un candidat comun cu PD-ul. Argumentul de fond poate fi cel pe care il dati: program comun. Speram un alt tip de argument, pe care il dati lui SM: liberalii se pozitioneaza prea la dreapta, ceea ce induce gresit ideea ca electoratele respective ar avea interese divergente. Ceea ce cred eu este ca PNL isi deserveste electoratul (marea majoritate a prietenilor mei voteaza PNL, am o vaga idee despre ce vorbesc) cand il constrange sa se asocieze cu diverse segmente sociale… as zice resentimentare si destul de anarhizante, pt. a obtine in schimb o reducere fiscala si cam atat. Eu cred ca, generic vorbind, „cadrele din firmele private” pot avea mai multe interese comune cu electoratul rural, cu profesorii, cu salariatii prost platiti, decat cu cei care promoveaza un fel de ura de clasa pe care ei o numesc „ura de clasa politica”. Si aici aveam oarecari rezerve fata de alianta respectiva, pt. ca PNL nu face prea mult efort pt. a explica propriului electorat de ce prosperitatea nu se obtine haiduceste (muncind mai mult si renuntand complet la impozite) ci si printr-un stat cat de cat implicat macar in investirea in resurse generatoare de prosperitate (adica educatie, infrastructura, etc.). Si o alta observatie: mi se pare ciudat ca in dezbaterea publica se vorbeste mereu de un electorat PSD, de un electorat PNL dar niciodata de un electorat PD. Este asta pt. ca acel electorat nu se coaguleaza decat in jurul unor idei pe care nu si le poate asuma daca ar vrea sa mimeze o anumita respectabilitate?

  Al doilea raspuns: poate am creat confuzie, desi, sincer, nu v-am recomandat sa GENERATI o criza. Oricum, nu vreau sa va complic viata, puteti sa taiati raspunsurile care credeti ca va aduc vreun prejudiciu. (In conditiile in care nu interpretarile rau-voitoare ar lipsi…)
  Spuneam doua lucruri: primul legat de Carol al II-lea, unde ma refeream mai putin la criza economica si mai mult la faptul ca este greu de prezis azi care vor fi preocuparile elctoratului in 2009. Si mai spuneam si ca cei care va considera scos din joc s-ar putea sa se insele. Mai spuneam insa si ca, in conditii normale, mie mi se pare f. grea (si o spun cu parere de rau) o revenire nu atat in PSD cat la prezidentiale, si asta pt. ca ceva pare asimetric in modul cu care electoratul judeca bilantul actorilor politici.
  Al doilea lucru: dumneavoastra ati vorbit cu alte ocazii despre guvernare pe datorie, ati vorbit despre deteriorarea deficitului de cont curent, ati vorbit despre instabilitate politica care se plateste, ati vorbit si despre alte lucruri in aceiasi directie. Stiti la fel de bine ca si mine ca fiecare din aceste lucruri merge in aceiasi directie, scaderea increderii investitorilor, etc. Aveti cred doua alternative: o oarecare discretie sau o atitudine care, fara sa fie stupid-alarmista, sa prezinte lucrurile intr-o maniera… sa zic mai apropiata de statutul d-voastra de deputat al opozitiei. Cu atat mai mult cu cat daca nu o faceti, Basescu este f. bine plasat sa profite de o astfel de ipotetica recesiune (asta ca sa evit si cuvantul „criza”) spunand ca Guvernul are atributiuni economice, etc., si asta in ciuda faptului ca pozitia lui in raport cu dezechilibrele macroeconomice nu este diferita de cea a lui Tariceanu (ma refer la cota unica, importuri mari, etc.) si ca el este cel care genereaza scandalul. Cu atat cu cat in Romania „formatorii de parerei economice” in randul electoratului par a lipsi (din prim-plan), cred ca este de datoria d-voastra daca aveti indoieli legate de politica macroeconomica sa le si exprimati intr-o maniera accesibila electoratului.

  Ultimul lucru, desi parea controversat, continui sa cred ca era un lucru de bun simt: e de preferat ca oscilatiile economice sa fie amplificate si oarecum corelate cu cilurile politice daca electoratul nu pare a vedea legatura de cauzalitate dintre programe si rezultate. E de preferat ca creseterea economica sa fie de 1, 5, 1, 5% pe 4 cicluri electorale diferite, decat, sa zicem, 3, 3, 3, 3, in conditiile in care rezultatul final este acelasi, dar efectul pedagogic este nul in ultimul caz.

 4. 5 NELLU iulie 31, 2007 la 9:10 pm

  Stimati si Distinsi navigatori !

  Câteva constatarii :

  1. Acest Domn Adrian NASTASE tne una si buna, doreste sa se razbune si sa nu fie servitorul natiunii.

  2. Tot ce intreprinde tine de persoana sa si numai de interesul sau, se separa de tot ce are mai sfânt pentru a ajunge sa-si atinga telul.

  3. Napoleon spunea, „Sabia este a mea taiusul apartine Frantei”, avea un respect de natiune, ex. premierul nu are nici sabia si taiusul nu este la natiune ci cu totul in alata parte.

  4. Adrian NASTASE a facut mari greseli si inca mai persista, situatia in care se gaseste i se datoreaza. Imi amintesc intr-un cadru foarte larg il critica pe COPOSU, nu incerc sa repet cuvintele sale.

  5. Si pentru ca de mortii politici trebuie sa vorbeste si de BINE, nu intelegem dece îl mai apara pe Ion ILIESCU, il are la mâna ?

  6. Daca este adevarat, trebuie sa se retraga cât mai curând din politica si sa fuga din tara. Iliescu in momentul care va cadea se va razbuna fara mila.

  Cu cel mai mare respect pentru Dvs. cei care faceti sa traiasca acest blogg

  NELLU

 5. 6 Klaus Steinberg iulie 31, 2007 la 10:09 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  redau mai jos un fragment dintr-un articol aparut in Cotidianul unde ” tineti pagina ” cum se zice :

  Conform stenogramei dezbaterilor din Camera Deputatilor, din sedinta in care a fost adoptata modificarea lui Macovei, fostul ministru PSD al Justitiei, Cristian Diaconescu, a afirmat ca ridicarea imunitatii acordate fostilor ministri era un angajament asumat de Romania in negocierile de aderare la UE. Contactat de Cotidianul, Diaconescu a confirmat: „Chiar noi, guvernul PSD, am inclus in 2004 ridicarea imunitatii acordate fostilor ministri in programul de reforma pentru 2005“.
  Mai este ceva de comentat ?? Deci Mitrea,Geoana,Diaconescu, numai unul si unul ,vedeti ce ” colegi ” aveti !

 6. 7 sadwank august 1, 2007 la 1:02 am

  Va multumesc pentru raspuns, desi contine mai multe cacofonii decit lucrarea unui cercetator de clasa a I-a. E bun si asta, desi intrebarile mele au fost mult mai multe si mai la obiect; mi-ati raspuns numai la rabufnirea mea in care eram prea scirbit sa mai combat cu logica si bunul simt.
  Cu pesimismul asta al meu o sa rezolv multe; pe termen scurt o sa incetez sa mai citesc anumite bloguri iar pe termen lung sper sa ma duca intr-o alta lume.
  Si nu ma refer la lumea cealalta.

 7. 8 Klaus Steinberg august 1, 2007 la 1:05 am

  Despre manipularea patriotica,

  cerem tinerei generatii sa respecte valorile democratiei dar ii invatzam de pe acum cum sa manipuleze. Romania Libera publica un articol intitulat ” AUR LA OLIMPIADA DE MATEMATICA ” . Dar afara-i vopsit gardul si-nlauntru-i leopardul ! Aflam din articol ca elevii romani au cucerit o medalie de aur ,patru de argint si una de bronz , lotul elevilor fiind de sase .Nici un cuvant despre alti participanti . Oare de ce nu dau si alte informatii cei de la RL ? , m-am intrebat si am caut pe Google. Rezultatul ?! Romania pe locul 11, Bulgaria pe locul noua ( doua medalii de aur ) SUA pe locul cinci si Rusia pe locul unu ( cinci medlaii de aur si una de argint ). Asta in conditiile in care presa noastra , corect orientata politic, face praf tineretul Ruusiei si scoala din Rusia.
  Ma intreb atunci, ppai daca cultivam minciuna oficiala de la nivelul liceului , ce pretentii sa mai avem mai tarziu ??
  Pentru curiosi dau mai jos castigatorii medaliilor de aur:

  Compétiteur▲ Pays▲ Rang▲ Récompense
  Konstantin Matveev Fédér de Russie 1 Médaille d’or
  Caili Shen Rép de Chine 2 Médaille d’or
  Peter Scholze Allemagne 2 Médaille d’or
  Pietro Vertechi Italie 4 Médaille d’or
  Danylo Radchenko Ukraine 4 Médaille d’or
  Maria Ilyukhina Fédér de Russie 6 Médaille d’or
  Toshiki Kataoka Japon 7 Médaille d’or
  Whan Ghang République de Corée 7 Médaille d’or
  Livia Alexandra Ilie Roumanie 7 Médaille d’or
  Alex (Lin) Zhai États-Unis d’Amérique 7 Médaille d’or
  Sherry Gong États-Unis d’Amérique 7 Médaille d’or
  Deyan Stanislavov Simeonov Bulgarie 12 Médaille d’or
  Jeha Yang République de Corée 12 Médaille d’or
  Panupong Pasupat Thaïlande 12 Médaille d’or
  Jack Shotton Royaume-Uni 12 Médaille d’or
  Cafer Tayyar Yıldırım Turquie 12 Médaille d’or
  Alexey Esin Fédération de Russie 12 Médaille d’or
  Bách Đỗ Xuân Viêt Nam 12 Médaille d’or
  Nikolay Ivanov Beluhov Bulgarie 19 Médaille d’or
  Xuan Wang Rép de Chine 19 Médaille d’or
  Ben Yang Rép de Chine 19 Médaille d’or
  Lei Fu Rép de Chine 19 Médaille d’or
  Makoto Soejima Japon 19 Médaille d’or
  Seyedhesam Firouzi République d’Iran 19 Médaille d’or
  Mladen Radojević Serbie 19 Médaille d’or
  Przemysław Mazur Pologne 19 Médaille d’or
  Thái Phạm Thành Viêt Nam 19 Médaille d’or
  Artsiom Mitskevich Biélorussie 28 Médaille d’or
  Benjamin Scellier France 28 Médaille d’or
  Rati Gelashvili Géorgie 28 Médaille d’or
  Kęstutis Česnavičius Lituanie 28 Médaille d’or
  Pao-Yu Chien Taiwan 28 Médaille d’or
  Kuan-Chieh Liao Taiwan 28 Médaille d’or
  Volodymyr Medvid Ukraine 28 Médaille d’or
  Pavlo Mishchenko Ukraine 28 Médaille d’or
  Sergey Drozdov Fédération de Russie 28 Médaille d’or
  Ivan Mitrofanov Fédération de Russie 28 Médaille d’or
  An Sung Chol Rép démocratique de Corée 28 Médaille d’or
  Tùng Phạm Duy Viêt Nam 28 Médaille d’or

 8. 9 Sandu august 1, 2007 la 10:44 am

  Trec noptile albe la Sankt Petersburg. Se vede ca v-ati razgandit si sejurul planificat acolo catre de dv. , nu va fi sa fie.
  Primul muzeu in Sankt Petersburg a fost infiintat de Petru l. Sunt sigur ca stiti asta. Dar ,poate nu stiti, muzeul era foarte frecventat intrucat vizitatorii nu plateau, ba mai mult, primea fiecare cate un pahar cu vodca. Poate aplicati metoda la Muzeul Hartilor.

 9. 10 Sandu august 1, 2007 la 10:54 am

  @Klaus Steinberg
  Spune d-ta. unde se ocupa presa noastra de scoala din Rusia ? Ce ziarist si ce ziar „face praf” aceasta scoala ?

 10. 11 marry august 1, 2007 la 11:08 am

  D.le Nastase am citit un raspund de-al dvs aici pe acest blog, in care spuneati ca astepti un raspuns de la Mircea Geoana, iar eu va spun ca nu cred ca aveti ce astepta.
  Pana la urma poate il bagati prea mult in seama si nu cred ca este cazul.
  Important este ca oamenii, membrii PSD sau nu, cred in dvs. si in faptul ca aveti puterea sa ridicati PSD-ul cat de cat, pt ca nu stiu cat se mai poate face , avand in vedere ca au avut „grija” unii de el.
  Pana la urma faptele lui Mircea Geoana le vedem cu totii, minciunile si bataia de joc fata de acest partid.
  Sper ca nu veti renunta la ideea de a fi intr-o echipa in acesti partid, si vreau sa va spun, ca cea mai mare si importanta echipa este cea formata din membrii sai.Acestia conteaza, si nu o mana de lideri, care pana la urma, azi sunt ,maine nu mai sunt. Cel mai mult conteaza oamenii acestia de jos, fara functii si fara nimic, care nu fac decat sa creada in PSD, fara sa astepte nimic.

 11. 12 marry august 1, 2007 la 11:11 am

  Avand in vedere ca sunt noua pe bloguri si scriu repede, imi cer scuze anticipat pt eventualele greseli de scriere pe care le voi face, dar gramatica o cunosc, am invatat-o de curand la scoala, asta ca am vazut cum unii scriau si mai greseau si ei, si cineva se luase de chestia asta.

 12. 13 marian t august 1, 2007 la 11:25 am

  Buna ziua,

  Intrebarea mea este urmatoarea:

  cum justificati rationalitatea si utilitatea votului universal in conditiile in care exista diferente majore intre anumite segmente de electorat in privinta accesului la informatie, in privinta resurselor de intelegere si interpretare si, mai ales, in privinta rezistentei la manipulare.

  multumesc,
  Mt

 13. 14 Klaus Steinberg august 1, 2007 la 11:47 am

  Daragoi Sandu,
  articole de acest ge , de defaimare, le vei gasii chiar azi in presa corect orientata politic. Eu vorbeam aici de modul cum se manipuleaza in presa din Romania, incepand de la problemele ce le are domnul AN si terminand cu Olimpiada de matematica. Daca in cazul AN este de intzeles aceasta dezinformare ( nu si de acceptat ) in cazul olimpiadei nu are , zau, nici un sens. Ba da, are, sa aratam ca ” ailaltii ” sunt prosti si noi buricul pamantului. Uite stirea din AmosNews –
  Deci , daca citesti stirea si o iei de buna , rezulta ca noi am luat locul intai, nu ??? Caci asa e redactata , ca oricine sa intzeleaga ca s-a atribuit doar o medalie de aur si pe aia am luat-o noi plus ca noi am luat cele mai multe medalii.

  Ştire: Liceenii români cuceresc aurul la olimpiada internaţională de matematică

  l Cele mai multe premii la a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru tinerii matematicieni din toată lumea, desfăşurată în Vietnam, au fost “adjudecate” de elevii Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.

  Elevii Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB) s-au întors cu nu mai puţin de 3 premii importante de la Olimpiada Internaţională de Matematică 2007 (IMO), desfăşurată în perioada 19-31 iulie, în Vietnam. Ilie Livia, componentă a Lotului Olimpic de Matematică al României şi elevă a liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, a câştigat medalia de aur după ce în urmă cu două luni a obţinut medalia de argint la Olimpiada Balcanică de matematică din Grecia.

  Două dintre cele patru medalii de argint obţinute în total de componenţii lotului naţional au revenit tot elevilor de la liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, Persu Elena-Mădălina şi Dumitrescu Mihai.

  Celelalte două medalii de argint au fost obţinute de Turea Lucian, de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”din Bucureşti şi Ionescu Ciprian de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazu” din Bucureşti. Medalia de bronz a fost “adjudecată” de Zahariuc Adrian Ioan de la Colegiul Naţional Ferdinand I din Bacău.

  La numai 17 ani, câştigătoarea medaliei de aur este “veterană” în titluri olimpice.

  Livia Ilie (17 ani, medalie de aur la IMO 2007 –Vietnam) a avut un parcurs demn de invidiat în privinţa premiilor obţinute în ultimii ani la concursurile internaţionale de matematică.
  Acum trei ani, când era într-a VIII-a a câştigat “aurul” la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (Novisad – Serbia şi Muntenegru) pentru ca anul trecut să ia “argint” la Concursul Internaţional de Matematică de la Zautykov – Kazakhstan şi “aur” la Olimpiada Pluridisciplinară “Tuymaada Yakutia” (Yakutia – Rusia).

  “Îmi plac lucrurile practice şi raţionale şi de aceea m-am orientat spre matematică. Drept urmare particip la diferite concursuri de matematică încă din clasa a VI-a. Nu vă gândiţi că matematica înseamnă totul pentru mine. Mă pasionează şi astronomia, iar în timpul liber ascult muzică şi joc bridge”, a declarat Livia.

  “Ne aşteptam ca elevii noştri să obţină medalii şi la această Olimpiadă Internaţională de Matematică din Vietnam, deoarece sunt “abonaţi” la medalii în fiecare an la concursurile internaţionale de matematică. Elevii noştri sunt componenţi ai Lotului Olimpic de Matematică al României, iar acest lucru vorbeşte de la sine despre performanţele liceului nostru” a declarat domnul Mahmut Terci, Director Adjunct al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.
  Autor : –
  Marţi, 31 Iulie 2007 – 10:46 AM

 14. 15 Corina august 1, 2007 la 11:55 am

  @
  NELLU

  Stimate Domnule NELLU,

  Am citit cu atentie propourile Dvs. si am inteles ca Domnul Adrian NASTASE care mi-a fost sef are numai „calitati” personale specifice Domniei sale.

  Atunci va intreb care este problema ?

  Sincer cred ca Domnul Adrian NASTASE este un om si se va remedia, ati vazut la circ si cele mai fioroase animale se imblânzesc.

  Domnului Adrian NASTASE i se poate imputa faptul ca n u stim când este sincer si când o i-a razna.
  Este un vânator si doreste ca povestile lui sa fie ascultate si apreciate.
  Daca asi fi mai batrâna, de vârsta D.sale, l-asi fi provocat la o partida de golf.

  Domnule NELLU
  Domnule Adrian NASTASE,

  Va apreciez pe amândoi, imi sunteti simpatici si cred ca aveti cu toti DREPTATE sa-l ajutam pe Adrian si sa-i spunem ADEVARUL cum procedeza domnul NELLU.

  Cu stima

  Corina
  In curând pe acelasi culoar dar nu politic

 15. 16 Sandu august 1, 2007 la 12:02 pm

  @Klaus Steinberg
  Ultima dv. postare este total inutila. Am inteles de prima data ca stirea din Romania Libera este ,sa zicem, incorecta.
  Eu v-am rugat sa explicati ce va indreptateste sa afirmati ca presa noastra „face praf tineretul Rusiei si scoala rusa „

 16. 17 ion adrian august 1, 2007 la 5:33 pm

  Dle Nastase,
  Multumesc pentru raspunsuri dar stiti ca mai astept unul fundamental si care va defineste cum si pe Iliescu l-a definit chestia cu „intinarea idealurilor nobile etc ,bla bla bla…”

  1.Desigur ca Pd nu e un partid suta la suta curat dar pana la urma proportia conteaza si in plus ca o persoana care nu scapa ocazia de a taxa intelegeti ca nici eu nu puteam sa scap chestia cu gura pacatosului;

  2. Ref la pensiile private nu va contrazic in nimic si nu am sustinut ca pensiile private ar fi ca un CAR(asta sunt intr-un fel cele de asigurari sociale unde in cadrul contractului social intre generatii generatia de azi da la cea de ieri care si ea a dat celei anterioare pentruca la randul ei sa primeasca si ea in acest lant inapoi ce a dat…). Singurul lucru pe carel spun este ca art 30 si art 33 din legea 411/2004 modificata sunt neconstitutionale instituind obligativitatea participarii la pilonul 2 in plus fata de singura legitima cum am explicat care este cea ptr asigurari sociale.
  In rest astept si numai bine

 17. 18 Pintilie C. august 2, 2007 la 1:23 am

  @Sandu
  Am impresia ca d-ta fie nu traiesti in Romania, fie nu citesti ziarele din aceasta tara. Ca pluteste in toata presa (si nu numai in ea) o atmosfera antiruseasca, este un lucru indeobste cunoscut si care este speculat de multi politicieni. Daca nu sa publicat inca un articol dispretuitor despre situatia scolii in Rusia, nu e atat de important. El poate apare oricand, la fel de „bine informat” ca si cel din R.L. despre succesul olimpicilor romani la Olimpiada. Esenta informatiei d-lui Steinberg, pe care il urmaresc de mult pe diferite forumuri din ziare, este corecta.

 18. 19 Madame d’Aulnoy august 2, 2007 la 1:29 pm

  Poate veti gasi un moment sa ne luminati daca vi se pare OK ca cei peste 45 de ani, aparent liberi sa opteze sau nu pentru pilonul 3, sa continue sa alimenteze integral fondul social – in timp ce ceilalti au dreptul sa-si retraga o parte din bani pentru a-si “privatiza” pensia ; saracia fondului social din care li se va plati asa-zisa pensie celor care acum au peste 45 de ani ii obliga sa-si deschida un cont privat ; numai ca, ei trebuie sa scoata, din pamant, din iarba verde, alti bani pentru asta.

 19. 20 Ioana august 3, 2007 la 5:37 pm

  Domnule Nastase,

  Multumesc pentru raspuns. Cred insa ca avem aici o mica neintelegere. Eu mi-am exprimat dorinta de a va vedea din nou acolo unde va e locul, in virtutea experientei si a calitatilor pe cale le aveti. Nu cred ca prin acest blog incercati sa reveniti pe scena politica. Nici pomeneala. Consider ca, da, intr-adevar, este un mijloc de comunicare, dar, astept mai mult. Si va asigur ca nu doar eu…
  Cu aleasa consideratie,

  Ioana

 20. 21 iustin august 5, 2007 la 8:54 pm

  nu sunt inelectual da prea multa gargara pe subiectu zambcian

 21. 22 iustin august 5, 2007 la 9:17 pm

  Domnule Adrian Nastase daca ati fifost la guvernare ati fi marit pensile cu 43%?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: