Ce ma enerveaza azi..

In Romania Libera de astazi, Alina Mungiu-Pippidi scrie un articol intitulat „Bombo si legea gonflabila”.

Nu pun in discutie continutul, dar ma intreb daca un ziar cu pretentii nu se transforma, de fapt, in tabloid, acceptand un astfel de titlu. Nu ma deranjeaza sa fiu criticat,  dar credeti ca optiunile editoriale trebuie formulate in titluri lipsite de bun simt?

Puteti trimite parerile voastre si pe forumul Romaniei Libere

106 Responses to “Ce ma enerveaza azi..”


 1. 1 Cristian Sandache iulie 12, 2007 la 3:35 pm

  Chiar ca n-ar trebui sa va enerveze tocmai Alina Mungiu-Pippidi… E ridicol.

 2. 2 vali iulie 12, 2007 la 3:38 pm

  Da! atata vreme cat sunt titlurile unor articole de opinie. In plus, de ce nu si-ar permite, din moment ce tu recomandai sa ti se numere ouale?

 3. 3 Cristian Sandache iulie 12, 2007 la 3:38 pm

  Doamna cu acest nume probeaza in fond o uluitoare ingustime de spirit, asta in ciuda invocarii obsesive a principiilor democratiei. Preotesele unui cult, indiferent de specificul cultului in cauza, aluneca adesea in fanatism sau ridicol…

 4. 4 Sandu iulie 12, 2007 la 3:47 pm

  Sunt gata sa pariez cu oricine ca titlul l-a nascocit redactia. Alina Mungiu-Pippidi nu putea sa puna un astfel de titlu.
  Sunt convins ca ii este si dumneaei rusine pentru mitocania asta.

 5. 5 Maria Barbu iulie 12, 2007 la 4:09 pm

  Ce ma uluieste la aceasta atitudine este faptul ca acrediteaza o idee falsa, si anume ca democratia ar putea permite asemenea discriminare, asemenea conceptie maniheista! Intelectualii de dreapta teoretizeaza exterminarea stangii romanesti, ceea ce este o aberatie si tine de doctrina fascista ori comunista si nu de cea democratica. Oare nu putem face demascarea clara a acestor idei fasciste deghizate in formule pseudo-democratice? Pentru ca, daca nu facem in timp util aceasta demascare, ne vom trezi, intr-un viitor f apropiat, invadati de o doctrina de extractie fascista, care a prins f bine in tarile sud-americane, unde s-a dezvoltat un comunism cu tenta fascista, promovand o mixtura periculoasa pt democratie, daca nu cumva cu adevarat letala.

 6. 6 Piticu21 iulie 12, 2007 la 4:18 pm

  parerea mea e ca romania libera trebuie sa urmeze curentul publicatiilor din .ro. Si anume sa se vada cu orice pret.

  Uite-te la site, de aici vine tabloidizarea. 🙂

 7. 7 JeanValjean iulie 12, 2007 la 4:24 pm

  „De la sublim la ridicol nu este decat un pas” cum bine zicea Napoleon.
  Ei, doamna Mungiu reuseste sa faca acest pas chiar si de cateva ori pe zi, asa ca nu trebuie luata intotdeauna in serios.

  PS. Inca ma intreb oare unde eram acum daca Adrian Nastase iesea presedinte. In mod sigur eram mult mai bine.
  Oricum „welcome back Adrian”, sincer cred ca doar tu poti sa invingi marinarul isteric.

 8. 8 Rodia iulie 12, 2007 la 4:29 pm

  Si eu m-am suparat un pic (chiar am avut un impuls sa nu citesc articolul stiind sigur cine este subiectul si svazand si cine l-a scris si mai ales unde nu ma asteptam la ceva pozitiv), dar trebuie sa tineti cont ca e un titlu inedit. Oricum Romania Libera nu va iubeste, de ce credeti a v-ar iubi cititorii Romaniei Libere? Pe mine, in locul dumneavoastra, nu m-ar interesa artiicolele din acest ziar (le-as monitoriza, totusi).

 9. 9 Pirandel iulie 12, 2007 la 4:33 pm

  Wow. Blogul lui Adrian Nastase … sa moara fratii mei. Au luato razna limbricii romaniei (psst ca n-am da sa nu mai ziceti la nimeni). Ia sa vedem ce parere aveti despre comentariul meu democratic.

 10. 10 Draghi Puterity iulie 12, 2007 la 4:41 pm

  E doar expresia complexelor unei femei care si-ar dori multe dar nu poate nimic. In consecintza se impopotzoneaza cu titluri sforaitoare si improasca cu venin intelectualoid oriunde vede valoare autentica. Nu le mai puneti la suflet, nu merita. Iar legat de politica editoriala RL, nimic nou sub soare. Mai bine un dusman declarat decat un „prieten” din partid, nu credetzi?

 11. 11 conu' Mishu iulie 12, 2007 la 5:01 pm

  Cuvantul „gonflabila” sub pana Alinei… unora la place riscul…

  Sandu are neindoios dreptate, de rectitudinea mungiesca un astfel de titlu lasciv nu are cum sa se lipeasca. Sandu are si mai neindoios dreptate cand o vede imbujorata de rusine pe delicata Alina. Sandu nu trebuie sa-si faca griji, nimeni nu o banuieste pe Alina de altceva decit de un preaplin de delicatete si de iubire curata pentru aproapele ei. Ce pacat ca sunt prea putini cei pe care ii simte aproape!

 12. 12 Sandu iulie 12, 2007 la 5:02 pm

  @Maria Barbu
  Dumneata stii desre fascism, tot atat cat stii despre barbatul care mangaie volanul unei masini ca pe trupul unei femei. Nu este un lucru nou pentru un scriitor sa pretinda ca poate fi orice. Tolstoi (Lev) are o povestire la persoana intai, in care este vorba despre un cal. Calul insusi,deci, relateaza sentimentele pe care le-a avut cand a fost castrat. Un contemporan al scriitorului a scris: „Mare scriitor Tolstoi! Poate fi orice . Pana si cal !” Asta ca sa nu mai spun de „Ana Karenina” . Astept din partea dumitale o povestire, la persoana intai , a unui fascist.

 13. 13 danieloctavian iulie 12, 2007 la 5:08 pm

  Alina . Si Mungiu. Si Pippidi. Nu stiu de ce unii se incapataneaza sa vada in ea un lider de opinie. Altii, cu indaratnicie, iscodesc la dansa urmele unei prezumate inteligente. Sau doar aparenta inteligentei.
  Altfel, acei dintre noi pentru care memoria inca functioneaza; acei dintre noi deprinsi cu scanteierea electricitatii prin hatisul sinapselor si nu consumatori pripiti de idei luate de-a gata de la magazinul de idei semi-preparate de la gds-ul din colt; ei bine, acei dintre noi care, vrand- nevrand, am mai fost zgariati pe retina ori tropaiti in timpane de anterioare iesiri ale… doamnei ( totusi, ca reflex al respectului de sine macar) in discutie, inca ne amintim,
  Tropaiala nadusita pe tarlaua mitocaniei nu e ceva nou la doamna Mungiu. Buna sa crestere este direct proportionala cu obiectivitatea domniei sale. ( Totusi, la urma urmei, dreptul la subiectivism nu ni-l poate nimeni lua. Atunci cand e doar subiectivism si nu fripturism ordinar). M-as putea lasa tentat de oaresce consideratii lombrosiene, punand astfel in relatie directa datele fizionomice ale domniei sale cu inteligenta de care -nu stiu de ce- ar putea fi, uneori, suspectata. As putea apoi lua in seama dictia fermecatoare a domniei sale si as vedea cat de sublim se acordeaza cu minunatia ideilor domniei sale ( ridendo castigat…). As mai putea lua seama la secu-turnatoria care bantuie prin familia domniei sale si iar as putea intra la idei.
  N-am sa fac nimic din toate astea. Doamna Mungiu isi e egala siesi. Nimic mai mult, dar nici mai putin. Suntem liberi sa o dispretuim sau sa o adoram ( de gustibus). Nu e nimic in neregula daca astfel intelege domnia sa sa isi exprime antipatiile/simpatiile. La urma urmei, cu onestitate vorbind, domnule Nastase, nici dumneavoastra nu ati evitat intotdeauna aleea glumitelor deplasate. Totusi, comparatia nu poate fi un argument.
  De fapt imi vine in minte o veche povestioara care i se potriveste de minune doamnei Mungiu ( si Pippidi) si in egala masura presedintelui nostru cel de toate zilele.
  Scorpionul calatorea. Si ajuns pe malul unui rau isi da seama ca nu poate inota. Trebuia, totusi, sa ajunga neaparat pe celalalt mal. Asteptand el acolo si intorcand situatia pe toate fetele iata ca vede o vulpe ajungand acolo. „hei, vulpito, ia-ma si pe mine in spate si trece-ma pe malul celalalt” -o roaga scorpionul.
  Vulpea il priveste si raspunde: „Nu. Stiu bine de ce esti in stare. Ma tem ca la jumatatea apei ma vei intepa si ne vom ineca amandoi”. „Nu ai de ce te teme- raspunde scorpionul- doar nu mi-am pierdut mintile. Nu iti dai seama ca astfel as muri si eu? Si cu siguranta nu vreau asta!”
  Vulpea cantareste atent si convinsa accepta. Il ia in spate pe scorpion si porneste sa treaca apa.
  Pe la mijlocul drumului vulpea simte brusc o intepatura cumplita arzandu-i carnea.
  „Ce ai facut , nenorocitule? M-ai intepat. Nu iti dai seama ca acum, astfel, vei muri si tu?”
  „Ba da…” -raspunde scorpionul.
  „Si atunci?”
  „Nu m-am putut abtine. Asta imi e firea”

  Asta e povestea. Pentru pensionarii care iesisera cu grabire in strada sa isi apere basexul iar acum nu inteleg ce-i cu pensiile lor, „pentru ce sa dam cu var?”

 14. 14 Sandu iulie 12, 2007 la 5:21 pm

  Postarea anterioara adresata Maria Barbu, nu se vrea o divagatie sexista ci face aluzie la o povestire a carei autoare este.

 15. 15 iceflame iulie 12, 2007 la 5:55 pm

  Hehehehe,de aceea e bun blogul.Este o modalitate eficienta(pana la un anumit punct)de a ne apara de manipularile din presa.Cei care au puterea politica,pot vorbi si acuza(just sau injust) prin intermediul presei aservite,ONG-urile pot spune verzi si uscate despe oricine(ca doar sunt societate civila),iar persoana in cauza,e legata de maini si de picioare,nu poate riposta.Asa,prin intermediul blogului,tot mai e o sansa…

 16. 16 Sky-Hunter iulie 12, 2007 la 6:36 pm

  Satira si Umorul politic, Arta Oratoriei si Arta Diplomatiei su Moralitatea sunt lucruri pe cale de disparitie in politica – Fiindca un procent mare din romani, vad in politica o metoda de imbogatzire … In politica „moralitatea si patriotismul” – si nu ma refer la extremism – a ajuns doar un cuvant pe care (majoritatea) oamenilor politici il folosesc drept semn de punctuatzie …
  Ar trebui ca romanii sa fie mai bine informatzii despre munca unui om politic si politicienii sa fie mai aproape si cu mai mult interes „pentru Romania” …
  In fine, vroiam sa spun – ca Romania Libera nu este Europa Libera si atunci cand articole kitchoase si stiri gen „Libertatea” se publica in ziarul tau … usor usor se cern cititorii – si fiecare ziar cu cititori pe masura, nu-i asa ?!

 17. 17 Sky-Hunter iulie 12, 2007 la 6:51 pm

  Scuze, ma grabesc cand scriu si fac greseli … tastatura laptopului ma deranjeaza in continuare.

 18. 18 alex iulie 12, 2007 la 6:53 pm

  Pipidi mai bine s-ar inscrie in PD ca tot timpu asa zisa „societate civila” are aceleasi „ideologii” ca si PD-ul de fapt cu Baselu.

 19. 19 Dr. C despre Alina M-Pippidi iulie 12, 2007 la 6:59 pm

  Dle Nastase,

  AM-P nu merita atentie. Este un „intelectual” confectionat, de ocazie. Vehementa si lipsa de politete, impreuna cu un oarecare apetit pentru grobian o pun intr-o pozitie de personaj deplorabil. Dansa nu are personalitate, ca intelectual, ci imprumta clisee comportamentale de la diversi „idoli”. Rezultatul: un amestec nefericit, insipid. Tupeu si educatie modesta (nu ma refer la diplome). „Bursulitzele” de care a avut parte, nu au fost de ajuns s-o trezeasca la realitate, si a ramas asa…o tupeista ametita. Poor quality person.

  Tupeul si vehementa spun totul. Fara sa ierte.

 20. 20 Sandu iulie 12, 2007 la 7:06 pm

  In toate postarile privitoare la acest articol cu titlu nefericit, n-am gasit nici o referire, dar nici una, la continutul articolului. N-ati negat ,doamnelor, domnisoarelor si domnilior, nici o afirmatie a d-nei Mungiu. V-ati coborit la nivelul titlului in loc sa ramaneti la nivelul continutului. Cred ca nu sin-patizati intr-atat incat sa plangeti plansul lui Nastase. Enervarea s-a transmis dupa principiul vaselor comunicante , fara a fi nevoie de motive. La urma urmei ce prostie asa mare a scris autoarea, inafara de ttlul deadreptul idiot?

 21. 21 Maria Barbu iulie 12, 2007 la 7:07 pm

  @Sandu

  Stimate domn, m-as bucura daca in postarile viitoare va puteti limita la comentarii elegante, fara nici un fel de trimiteri la elemente off topic.
  Daca vreti sa faceti comentarii la ceea ce scriu, va rog sa le postati pe blogul meu. Va multumesc.

 22. 22 Radoi iulie 12, 2007 la 7:28 pm

  @ Maria Barbu
  Temerile Mariei Barbu cu privire la stradaniile intelectualitatii elitiste de teoretiza rolul nefast al stangii democrate ,pornind de la un rationament sofistic, cu pemiza falsa ca stanga democrata din Romania isi extrage radacinile doctrinare din socialismul stiintific, nu sunt de neluat in seama! Nu intr-atat incat sa credem in dorinta acestor elitisti de a extermina stanga democrata. Este la moda sa fii, in vorbe, de dreapta sau, mai corect, sa nu fii perceput de stanga! Daca nu ai si specificul aristocratic al unui ganditor de dreapta( de unde la Mungiu) risti sa deviezi intr-un extremism de dreapta. Ei profita si de tacerea unor veritabili intelectuali ai stangii democrate, redusi la tacere de aceasta impropie,dar virulenta, propaganda de dreapta. Este necesar un echilibru, este nevoie de o confruntare iminenta intre cele doua tendinte, pentru a nu debalansa spatiul politic romanesc spre forme de extremism de dreapta , de stanga sau fundamentalist -religioase. Aceasta ultima forma de extremism politic poate fi o atractie pentru o buna parte din electoratul roman. Atentie politicieni si membri ai societatii civile! Va paste si ne paste un pericol!

 23. 23 vassy iulie 12, 2007 la 7:29 pm

  Ce comic sunteti Domnule Nastase!

  De ce sa va enervati asa usor?

  Pe Pigy?
  Acest articol e scris printre sforaituri :)) de „intelectual”!

  Din cauza nervilor, un politician de talia Dvs are foarte mult de pierdut.
  Unul ca Base, Vadim sau Becali nu.

  Sa fim seriosi, care este publicul tinta a acestei „doamne”?
  Grogaiturile astea imi aduc aminte de farsa „Stenogramele”.
  Ce comic si totusi ce trist ca romanii nostri mai traiesc pe Planeta Telenoveleleor.

  O zi buna la toata lumea!

 24. 24 conu' Mishu iulie 12, 2007 la 7:31 pm

  Dovada ca nimeni nu citeste prostiile Alinei, daca nu este nevoit. Oameni inteligenti.

 25. 25 Darius F iulie 12, 2007 la 7:32 pm

  Se transforma in tabloid ca de altfel mai toate ziarele romanesti. Eu cred, avand in vedere cine este autorul articolului, ca ar trebui sa-l ignorati pur si simplu.

 26. 26 Criticos iulie 12, 2007 la 8:12 pm

  Cand arati ca madam Pippidi si mai esti si autoare a unei piese de teatru porno pe un subiect religios e cam riscant sa folosesti cuvantul „gonflabil”, fiindca asta e impresia pe care o lasa aparitiile ei, de personaj gonflat manuit de un ventriloc. Istoria pe care o tot aud a unei „intelectualitati de dreapta” reprezinta o traducere in limbaj nobil a unei realitati mult mai prozaice. Gigantii – cum ii numea cineva pe un forum – dupa 1989 au luat cu asalt piscurile anticomunismului spre a compensa post festum ca n-au fost dizidenti inainte de 89. Si cum dusmanul apucase sa sucombe au inventat unul. Dupa punga lui Soross au accesat fondurile industriei anticoruptie.
  In orice caz, frumos titlul intr-o publicatie condusa de Hurezeanu! Se pare ca e „cool” sa fii marlan.
  Dle Nastase, cred ca v-ati enervat! Ma intreb daca n-ar fi nimerit sa o actionati in justitie, desi, daca marlanul sef foloseste un limbaj asemanator pe post de „opinie politica”, probabil ca asta e stacheta. Si cand te gandesti ca dl Cristoiu a platit o suma respectabila dnei Adamesteanu pe care a facut-o „fa”!

 27. 27 myshyk iulie 12, 2007 la 8:18 pm

  Mama, da ce s-au mai inmultit pupincuristii pe aici! Se pare ca realismul a reusit in sfarsit sa decanteze participantii acestui „bleg”, avand in vedere numarul mic de „opozanti”!Bravos natiune!

 28. 28 Maria Barbu iulie 12, 2007 la 8:34 pm

  @ Radoi

  Ma bucur ca ati sesizat perniciozitatea acestei tendinte. Pe vremea Conventiei Democrate, cand se facuse „Piata Universitatii”, fenomenul respectiv m-a facut sa am previziuni sumbre, care se implinesc din pacate. Chiar aceasta monopolizare a elitei de catre intelectualitatea de (extrema) dreapta este periculoasa, pt ca elita este alcatuita din intelectualii f valorosi indiferent de orientarea sau preferinta lor politica.
  Chiar in ceea ce ma priveste, as putea spune ca ma tenteaza politica de stanga din ratiuni de echilibru social, in timp ce propriile mele demersuri intelectuale si artistice par mai degraba de dreapta, in sensul continutului religios din Psalmii pe care i-am scris, sau eseurile marcate de spiritualitate crestina si de o forma puternica de promovare nationala. Dar asta este alta discutie.

 29. 29 Sandu iulie 12, 2007 la 8:34 pm

  Vad o stare de neliniste printre semintele de intelectuali de pe forum:primejdia ca intelectualii de dreapta : Plesu, Liiceanu, Patapievici, Fratii Mungiu, Manolescu, Mihaies, Manolescu, Tismaneanu, etc sa-i extermine pe intelectualii de stanga: Valerian Stan, Cristoiu , Vadim Tudor …. Si se cam termina lista. Daca ar fi sa faceti o lista a lui Schindler, oare s-ar gasi 10 nume care sa fie in primejdie de a fi exterminate? Tare mi-e tema ca nu s-ar gasi victime sau multi ar muri nevinovati, nefiind intelectuali veritabili.

 30. 30 Elena iulie 12, 2007 la 8:37 pm

  Eu am comentat pe articol dar va sugerez si aici ce i-am spus acolo. Asemanator doamnei care a obtinut daune morale de la domnul Carstoiu pentru o exprimare care nu intrecea pe aceasta cereti-i si d-voastra si oferiti banii unei studente pentru a studia cine este de vina ca apar astfel de oameni , astfel de fiinte pentru ca om mi se pare mult spus pentru acasta doamna si credeti-ma ca -i citesc toate articolele,// de curand a inceput sa scrie si in ziare regionale,// daca se gaseste cauza ,poate se poate preveni si fenomenul.

 31. 31 LT iulie 12, 2007 la 8:43 pm

  Domnule Nastase, pt putina informare in legatura cu Romania libera, discutiile si scandalurile de acolo, iti recomand sa tragi cu ochiul din culise pe blogul lui Andrei Badin : http://andreibadin.blogspot.com/
  dar si pe blogul lui Ciutacu si pe al lui Comanescu.
  La Badin insa vei descoperi discutii intre fosti si actuali ziaristi ai RL. Sunt mai multe posturi pe tema asta.

 32. 32 Ina iulie 12, 2007 la 9:08 pm

  daca in locul Domnului Nastase era distinsul nostru presedinte(preocupat….nenorocire mare de educatie zilele astea)..ehehei ce semizei descoperea doamna mungiu printre judecatorii curtii constitutionale…ehehei ce legi strashnice guvernau tzara asta nebuna…ehehei ce articol rasunator scria cucoana…
  altfel..a iesit ce am citit (noroc cu Domnul Nastase…ca am facut de 7 ani de cand n-am mai pus mana pe Romania Libera)
  fara nervi, fara suparare…asta e trendu’!
  articolul e slabutz rau de tot (indiferent ce ar spune distinsul nostru carcotas sandu)…concluzia?
  Domnule Nastase..parol de merita sa va nevrozati …. e vorba despre mungiu – pippidi…
  cea mai buna definitie a doamnei cu pricina e un butoi de varza murata in luna mai!

 33. 33 Ovidiu iulie 12, 2007 la 9:08 pm

  Titlul articolului este lipsit de bun simt, dar la fel de adevarat este ca tot asa sunt si foarte multi din politicienii romani.
  Pentru detalii si comentarii despre politica si actualitate:
  http://reformacivica.blogspot.com
  Din pacate vulgarizarea „se vinde”, la noi mai mult decat in alte tari. In alte parti ziarele serioase incearca sa ramana serioase, au trecut de „adolescenta” la care sunt acum ziarele romanesti. Sa speram ca o sa le treaca repede.

 34. 34 Ina iulie 12, 2007 la 9:12 pm

  btw…chiar asa…ce parere aveti de demersurile presedintelui iubit vis- a – vis de „resuscitarea” invatamantului romanesc?
  la cat de mandru e ca a fost un elev mediocru si imposibil….actiunile sale sunt cel putin dubioase!

 35. 35 gabi iulie 12, 2007 la 9:12 pm

  In niciun caz una ca Alina Mungiu nu trebuie luata in seama. Probabil, pe langa multele ei complexe, acum este si invidioasa ca fratele ei este in centrul atentiei.

 36. 36 Maria Barbu iulie 12, 2007 la 9:40 pm

  @Sandu

  Un prieten in varsta, fost aparatchik, povestea o data, la cafeneaua de la Uniunea Scriitorilor, cum Gogu Radulescu, dupa cum stiti nume mare in regimul comunist, ar fi „pregatit” intelectualii dizidenti care urmau sa devina elita epocii post-ceausiste.
  Poate ca este ceva adevarat in ce spunea acest ins, cu atat mai mult cu cat acestia s-au coagulat f repede dupa revolutie, s-au solidarizat suspect de rapid si de ordonat, monopolizand practic „piata” intelectuala romaneasca, si, surprinzator, fiind de dreapta, ceea ce nu pare sa fie deloc firesc intr-o fosta tara comunista.
  Eu nu am fost membra de partid comunist, pt ca nici nu aveam cum, dar imi exprim doar nedumeririle legate de acesti atat de prompt aparuti intelectuali de dreapta, imediat dupa 1989!

 37. 37 conu' Mishu iulie 12, 2007 la 10:02 pm

  Sandu, vezi ca e Valentin Stan, nu Valerian. Oricum, pe jumatate corect.

  Vadim e fascist de stanga? Hotariti-va pentru mai mult de 5 minute si puneti de un raport-denunt Tismaneanu 2. Dupa care il cititi intre voi, va trimiteti e-mail-uri, mai scoate si Liiceanu un Epistolar 2 cu bani de la ICR-ul lui HorRo(r) Patapavieci. Va simtiti bine, va plimba tatucul cu avionul pe la mare, mai o bericica, mai un proiect de federalizare, mai o lustratie, mai o transpiratie nervoasa ca poporul nu va intelege, iar cand va intelege, va ia in suturi. Hai, ca nu-i asa naspa sa fii elitist de (musai) dreapta. (Cu toate ca Liiceanu-Siegfried dadea cu stanga in poza, ia verificati-l, mie imi pare suspect).

 38. 38 Mircea iulie 12, 2007 la 10:05 pm

  Alina Mungiu nu merita bagata in seama nici macar 5 secunde.Daca se intampla sa o vad la TV,schimb canalul instantaneu.Iar de citit ce produce ea,sa fim seriosi.Nu-ti pierde timpul domnule Nastase cu asemenea pseudointelectuali.Ai multe alte lucruri interesante si utile de facut.

 39. 39 Sandu iulie 12, 2007 la 10:18 pm

  @Maria Barbu
  Sigur ca ai dreptate sa fii nedumerita. Dar spune-mi te rog ,ce sa gandesc,eu care nu sunt un intelectual, cand vad ca Maria Barbu se pozitioneaza la dreapta pentruca a scris poezie religioasa.Foarte bine! Alina Mungiu a scris o piesa blsfemiatoare despre evanghelisti. Deduc deci ca e in gruparea opusa, Maria Barbu o ataca dinspre stanga spre dreapta. Pas de mai intelege ceva.
  Din povestea dv, reiese ca eu daca sunt anticomunist, trebuie sa ma asociez lui Iliescu, Priboi. Plesita, Cristoiu, Vadim , pentruca astia sigur nu sunt dizidentii pregatiti de comunisti, Dar la urma urnei ma mai iau si dupa vorbele lor. Tin cont si de spusele evangheliei „Caci din cuvintele tale vei fi scos fara vina si din cuvintele tale vei fi osandit ” Dumneata ca poeta, cu atat mai mult trebuie sa ai incredere in forta cuvantului.

 40. 40 Maria Barbu iulie 12, 2007 la 10:40 pm

  @Sandu

  E un paradox in ceea ce ma priveste. Nu trebuie extrapolat, pentru ca eu sunt cu adevarat artista, adica sunt un creator care isi descopera adevarurile, le cucereste, in timp ce insii de tipul Alinei Mungiu sunt doar propagandistii unei doctrine dement-fascistoide.
  Nu cautati adevarul la modul acesta simplist, pt ca nu veti gasi nimic, indiferent de cate citate va veti sluji!

 41. 41 Sandu iulie 12, 2007 la 10:46 pm

  @conu’ Mishu
  Lista, coane! Chiar nu avansezi nici un nume de intelectual de stanga care merita salvat de represiune? Numai v.Stan?

 42. 42 Sandu iulie 12, 2007 la 11:20 pm

  @Maria Barbu
  M-ati intristat mult vazand ca nu-mi dati nici o sansa sa am acces la adevar chiar daca il caut in Evanghelii. Eu chiar am luat in serios cuvintele lui Isus ” Eu sunt calea, adevarul si viata ” Desi nu stiu limbi straine le-am invatat in ebraica, greaca,latina, rusa etc.
  M-am astptat ca o scriitoare de psalmi sa fie mai sensibila la astfel de argumente

 43. 43 Marius M. iulie 12, 2007 la 11:25 pm

  E frumos cum va spune , pentru ca asa va spunem toti , noi cei care mai gandim din tara asta , noi cei care suntem romani bineinteles ! va spunem asa ca sa nu va spunem ”hotule” sau ”mincinosule” si sa nu ne enervam !

 44. 44 Marius M. iulie 12, 2007 la 11:28 pm

  Mircea si cam ce lucruri ”utile si interesante” gandesti tu ca ar avea nastase de facut?? De furat nu prea mai poate , deci nu prea inteleg ce ar mai avea de facut ?! Cat timp a fost prim-ministru nu a miscat nimic !

 45. 45 Marius M. iulie 12, 2007 la 11:30 pm

  Din cauza unor oameni ca tine MIRCEA noi ramanem pe loc si nu evoluam ! Din cauza unor oameni cu conceptii comuniste !

 46. 46 Marius Moldovan iulie 12, 2007 la 11:41 pm

  Nu are rost sa va bateti capul, domnule Nastase, cu astfel de exemplare.Am totusi o intrebare, care ma framanta din momentul in care cineva, prin 2004, incepuse sa-mi citeasca cu o pofta nebuna(de parca descoperise apa calda) acea lectura facuta de „nu stiu cine” despre povestea care spunea ca, fiind tanar, ati avut niste experiente mai nefiresti. Am incercat sa-i deschid ochii acelei persoane pe moment, dupa care tuturor celor ce imi aminteau de acest lucru, ca nu este decat o facatura urat mirositoare a celor ce vroiau sa va denigreze.Totusi nu imi amintesc sa va fi auzit vreodata incercand sa aflati cine a redactat acel text si sa-i actionati in judecata, pentru ca pana la urma, v-au adus unele prejudicii de imagine(poate nu sunt bine informat in legatura cu acest subiect).

 47. 47 conu' Mishu iulie 12, 2007 la 11:54 pm

  Nu stiu la ce lista te gandesti, coane Sandu. Eu nu umblu cu liste, nici pentru lustratie nici pentru cumparaturi.

  Valentin Stan era amintit doar pentru ca il confunzi cu Valerian Stan – fost membru in guvernarea CDR, militar, fost CADA. Eu nu il vad pe Valentin Stan, in masura in care ar avea vreo importanta impartirea stanga-dreapta, drept un intelectual de stanga. E doar anti-Basescu si isi face lectiile cu constiinciozitate, chestie care pe niste puturosi invatati sa traiasca numai din sinecuri si aflati intr-o cronica lipsa de idei ii streseaza. La fel si cu aplaudacii respectivilor. Nu se pricep la nimic, cand stiu cate ceva, stiu dupa ureche sau din clisee propagandistice si se fac de ras frecvent prin greseli copilaresti.

  Asa, represiune zici, neicusorule. E bine de stiut, democratule! Cand va porniti, aveti grija, totusi, sa ocoliti cartierul in care stau, ca sunt mai nevricos de felul meu si riscati sa va pun sa recitati tabla inmultirii, iar daca ma enervati rau de tot, va citesc din Heidegger – membru al partidului nazist pe toata durata regimului lui Hitler – pina i se sudeaza mana de falca patibularului sef.

 48. 48 Radoi iulie 12, 2007 la 11:57 pm

  D-le Sandu, nu va jucati cu cuvintele! Stiti, este o vorba,fascism si comunism sa fie ca victime se gasesc ele! Cum va simt un nestapanit in a va spune opiniile ,parca v-as vedea printre victimele lor. Nu e vorba ca intelectualii de dreapta sau de stanga ar fi, prin ei insisi, un pericol pt democratie ! Nenorocirea este ca din opera lor se inspira niste semidocti care incep sa se creada salvatori ai neamului sau trimisi ai lui Dzeu si au pretentia sa conduca tara! Eminentii intelectuali de dreapta, din perioada interbelica, daca ar fi condus ei miscarea legionara si nu habotnicul Corneliu Codreanu, credeti ca aceasta miscare ,in fond nationalista, ar fi ajuns si extremista ? Categoric nu! Vine un moment in care intelectualii care fundamenteaza o doctrina scapa de sub control vanitatea unor astfel de personaje ! Devin si ei victime ale monstrilor pe care i-au creat !Din pacate, si in zilele noastre, sunt unii intelectuali de dreapta, odinioara in UFD,care s-au pus la dispozitia unui personaj fundamentalist religios, cu sanse de a specula in scop politic crestinismul ortodox al romanilor mai nevoiasi. Nu stiu cum ati reactiona cand vi se va arunca in fata anatema ca sunteti trimisul diavolului pe pamant, numai pentru ca ati avut o opinie contrara personajului in cauza! Parca v-as vedea mut de uimire, cand isi va impune „ideile” cu inatacabilul argument „astea sunt vorbele lui D-zeu, transmise prin mine!” Sa luam aminte! Parca suntem condamnati sa nu invatam nimic din istorie!

 49. 49 Maria Barbu iulie 13, 2007 la 12:01 am

  @ Sandu

  Eu am invatat ebraica, din motive religioase, si tocmai de aceea nu-mi permit sa confund adevarul artistic, pe care il caut in demersurile expresive, cu Adevarul mistic.
  Aveti mare grija, va rog! Agresivitatea exprimarii nu poate ascunde exiguitatea continutului!
  Si, din pacate, tocmai aceasta este atitudinea curenta a celor care au confiscat in mod abuziv numele de elita intelectuala romaneasca.

  Ne intoarcem astfel la subiectul discutiei!

 50. 50 Ariel iulie 13, 2007 la 12:06 am

  Domnule Nastase, v-am urmarit astazi (12 iulie) in emisiunea lui Radu Soviani, de la The Money Channel. Asa am aflat si despre blog-ul D-voastra. As dori sa stiu daca puteti posta aici inregistrarea sau transcriptul acestei emisiuni. Ca intotdeauna, ati fost la inaltime si, daca ati fi vazut emisiunea ca mine, cu ochii telespectatorului, ati fi surprins pe fetele celor doi moderatori, expresia admirativa a unor oameni ce descopera, cu placere, un interlocutor inteligent, cult si foarte bine documentat. Cel putin, dl. Radu Soviani, va asigur ca isi „gratuleaza” adesea cu comentarii malitioase, invitatii care bat campii cu gratie… In ceea ce va priveste insa… se vedea, clar ca lumina zilei, ca rezoneaza cu opiniile dumneavoastra… si ca ii face placere dialogul cu un om inteligent si „pe faza”, si nu in ultimul rand cu un fin simt al umorului… Ce rau imi pare ca nu sunteti Presedintele Romaniei… Pacat… Tara asta merita mai mult decat un presedinte … ca cel de acum… Poate data viitoare… Eu continuu sa sper…
  Cat despre d-na Mungiu… te miri cum de suporta hartia aberatiile acestei persoane… Se vede treaba ca, fie din pricina educatiei, fie a unor traume sau abuzuri… preocuparile literare si jurnalistice ale acestei fiinte, trimit adesea catre aluzii de natura sexuala… Cand imi aduc aminte de „avangardista” sa piesa de teatru cu tema religioasa… ce sa mai zic… Eu cred ca ea chiar are o problema la scufitza… E o persoana complexata, frustrata si stupida…

 51. 51 Sandu iulie 13, 2007 la 12:16 am

  @ conu’Mishu, Radoi
  Hait c-am sfeclit-o! Am lut termenul de exterminare/represiune din zbor, pentruca l-a folosit cineva din bocitoarele la capataiul nervilor d-lui Nastase. Pur si simplu cu un ton de gluma, as fi vrut sa stiu care sunt mentorii asa zisei stangi. Coane mishule, politetea blogului cere, dupa parerea mea, sa adniti ca am aceleasi resurse intelectuale si..fizice . Nici mai mult nici mai putin.
  Ma straduiesc sa salvez dialogul. Daca nu reusesc, atata paguba.

 52. 52 Maximmouse iulie 13, 2007 la 1:03 am

  Domnule Nastase, ma mir si eu cum de puteti sacrifica o zi intreaga de blog pentru chestia asta ampipidi?

  Si inca, sa spuneti ca va enerveaza? Dintr atata? dar de comanda IGNORE, ati auzit?Da?!Pai bine!

  Romania Libera?Aia ce mai este?Daca ma interesa o secunda chestia asta, o cumparam sau intram pe site……e sub comanda ignore cel putin de 2 ani si jumatate.

  Deci, avem lucruri importante la ordinea zilei nu tot felul de…..nici nu mai merita sa zic….

  Mai bine, ia spuneti-ne, in marea dvs.intelepciune, cum vedeti intrarea prin alunecare a asimetricului in domeniul invatamantului?Intrebare, pentru ca probabil cunoasteti, colectivul ala cu raportul este retribuit din gros?da?Sunt mandru!Am mai platit bani buni degeaba, sau , pardon, pentru campania asimetricului!

  Maxi!:)

 53. 53 conu' Mishu iulie 13, 2007 la 1:48 am

  „Politetea blogului”!? Cu alte cuvinte: nu mai da, nene! Nu le mai lua coane Sandu din zbor, nu-ti spusei ca nu e bine asa, dupa ureche?

  Daca e „asa zisa” stanga, ce importanta mai are? Pe cale de consecinta se afla in opozitie cu asa-zisa dreapta si nu cred ca intereseaza pe nimeni un asa-zis conflict.

  Dar… gura pacatosului Sandu adevar graieste si se va vedea mai jos.

  Exista o premisa falsa conform careia toti pe aici suntem de stanga daca ne scarbeste Basescu-dumnezeu si camarila lui. Stiu ca Liiceanu, Plesu si Patapievici ar dori sa lase impresia ca se legitimeaza de la un Noica sau un Tutea si ca ar putea fi considerati drept o posibila evolutie onorabila a legionarismului pe care, discret, in sufletelul lor mare, il pastreaza. Impostura multipla. Sunt indivizi lipsiti de cel mai elementar patriotism, cu vechi colaborari destul de vinovate cu partea cea mai urita a comunismului, cabotini, stipendiati pe filiere declarat anti-nationaliste. Atunci de unde atata dreapta? In crestinism nu cred, conservatori nu sunt, nationalisti citusi de putin, istoria romanilor ii scarbeste, pentru papion si fular (si ala rosu) nu se dau puncte, atunci de unde musteste atata „dreapta” in ei? Doar din anti-comunismul galagios si din asocierea cu Basescu-Anvers si Tismaneanu-Primaverii? Adica se definesc prin opozitie, si aia de parada si interes, la ceva. Si ca sa fie tortul complet, numai ei reprezinta intelectualitatea de dreapta. Cam amarasteni pentru atatea pretentii. I-ar fugari si Nae Ionescu si Noica, de Eliade ce sa mai vorbim, dar si Codreanu si Antonescu. De Gheorghe Bratianu sau de Mircea Vulcanescu ar fi trebuit sa se fereasca ca de blestem, i-ar fi mirosit din prima clipa, ca sa nu mai vorbim ca oamenii acestia aveau respect fata de natie, biserica si istorie si nu ar fi acceptat macularile si ploconeala neo-kominternista.

  Mi se pare necesar ca intelectualii de dreapta (redefinind dreapta si stanga dupa criterii cat mai clare, daca tot se doreste o impartire) sa smulga fraiele din mainile acestor mincinosi inainte sa li se rastoarne postalionul in prapastie, nu sa legitimez actuala camarila basesciana bagandu-i in seama ca exponenti ai curentului de dreapta. Seamana pe undeva toata tarasenia cu pretentia PD-ului ca ar fi partid popular.

  Asadar, chiar exista o asa-zisa dreapta. Care ar fi incintata sa i se opuna o asa-zisa stanga pentru ca impostura sa se perpetueze.

 54. 54 livium iulie 13, 2007 la 2:05 am

  eu cred ca Alina Mungiu surprinde un aspect.cred ca are si dreptate.
  cred ca Adrian Nastase a gresit sa atraga atentia catre acest articol defavorabil legandu-se de titlu si nu de fond. Asa , l-au citit mai multi.AN s-a folosit de exceptia de necostitutionalitate sa opreasca procesul nu sa demonstreze ca e nevinovat.Aceasi poveste.

 55. 55 Tavi iulie 13, 2007 la 2:35 am

  Off topic – dar sunt intrebari pe care am intentionat sa le adresez de mult timp.
  Am si eu cateva intrebari domnule Nastase:
  Va ganditi sa candidati la presedentie in 2009? Daca da atunci ce veti face in cazul in care PSD-ul nu va sustine candidatura? (Credeti ca este posibil ca PSD-ul sa nu va sustina? – eu cred ca da).
  Va multumesc anticipat.

 56. 56 gheorghe smeoreanu iulie 13, 2007 la 2:43 am

  felicitari pentru blog, va fi una dintre lecturile mele permanente.

 57. 57 Mihnea iulie 13, 2007 la 5:14 am

  Titlul vinde ziarul!
  Coperta vinde cartea!
  Layout-ul vinde site-ul!
  Continutul vinde blogul!

 58. 58 Moshu49 iulie 13, 2007 la 8:41 am

  Ce ma enerveaza pe mine, nu de ieri de azi, este ca nu pot termina „DREGATORIA CARTITELOR”. Ce-o fi bagat N.R. Daramus asta in ea, nu stiu.
  Daca tu ai terminat-o, poate ma luminezi.
  Merci!

 59. 59 Ernest iulie 13, 2007 la 9:30 am

  Felicitari D-le Nastase ca ati creiat acest blog sa va delectati cu prostimea comentariilor.

 60. 60 perciunatu iulie 13, 2007 la 9:49 am

  Domnule Nastase,

  Paradoxal, Alina Mungiu Pippi-dee a devenit un brand. Dar nu unul real, bazat pe competenta, talent sau umanism, ci unul umflat cu pompa. Un brand bazat pe scuipat venin spre stanga esichierului politic si pe vorba ei repezita, care e un fel de graiul moldovenesc rostit cu viteza de vorbire a regatenilor. Suna „ca dracu”, ca sa-l parafrazez pe „omul fara gat” care si-a lasat femeia acum in pragul iernii, fara lemne si fara castraveti in camara! 😆

  Ati incercat vreodata sa demontati acest brand? V-ati intrebat vreodata de ce este atat de des invitata la unele talk-showuri de la televiziunile comerciale si nu numai? Raspunsul cred ca l-ati gasit, dar va ofer si opinia mea.

  Penrtru ca brandul ei se vinde. Si se vinde pentru ca in general veninul si scandalul, vorbele rostite cu mainile-n solduri se vand cel mai bine. Ori femeia asta are gusa atat de plina de venin si are un apetit pentru balacareala ata de dezvoltat, incat cine n-ar dori-o sa-i cresca ratingul. Poate doar madam Buruiana sa o intreaca! 😆

  In realitate, femeia asta in opera careia nu gasesti nimic consistent (Evanghelistii? Ce magarie cosmica! 😆 ) este un mare fas! O mare nulitate!

  Sa ne amintim modul absolut lamentabil in care transformase televiziunea romana incepand cu 1996 intr-o feuda a Aliante Civice, de ajunsesera chiar cei mai inversunati antiPDSRisti sa spuna ca e o catastrofa! De cate masinatii a fost in stare ca sa dea afara din televiziune niste adevarati profesionisti, care faceau meserie de televiziune cand ea inca nici nu era „in proiect”!!! Impreuna cu una Toader daca nu ma insel, alta nulitate, care a disparut „ca magarul in ceata” dupa ce a fost data afara de la televiziune!

  Asadar un mare balon de sapun armat de banii lui Soros, aceasta Pippidi, aceasta mare intelectuala di la Iesi. 😆

  PS De ce am mereu senzatia ca madam Pippidi este un fel de strtzo-camila o combinatie intre un calup de unt si o gusa de vipera? 😆

 61. 61 Radoi iulie 13, 2007 la 10:10 am

  @conu Mishu .
  Jos palaria! I-ati citit perfect ! As face amendamentul ca este nevoie de o adevarata intelectualitate de dreapta si de o adevarata intelectualitate de stanga pt a reduce din ifosele pe care si le exhiba asa zisele intelectualitati, de care pomeneati mai sus. Alfel, monstrii politici plamaditi,uneori,inconstient de acesti pseudo-dreptaci sunt pregatiti sa invadeze spatiul public romanesc!

 62. 62 Odin iulie 13, 2007 la 10:28 am

  Nu e deloc elegant titlul insa continutul este o descriere corecta a situatiei.

  Imi permit sa fac cateva aprecieri in ceea ce priveste discutia fierbinte de mai sus privind intelectualii. Sper sa nu revina Conu` Mishu sa-mi reproseze ca fac greseli de gramatica.
  Conu` Mishu, imi cer scuze anticipat numai dvs.
  Si pentru a uza de „preempting strike”, fac acum o greseala pentru a va da satisfactie. Mai scriu odata „groteasca” in semn de umilinta.:))

  Admit ca grupul de intelectuali pro Basescu au interese in a-l sustine si nu ma grabesc sa-i admir pentru asta.
  Totusi, asa interesat cum o fac, ei sustin omul care a reusit performanta de a deranja aproape toata clasa politica. Fie si numai pentru asta el merita toata consideratia pana la aparitia unor probe ca isi urmareste exclusiv intersul propriu.
  Pana una alta, daca si-ar fi urmarit doar interesul propriu, in buna traditie politica, o negociere ar fi armonizat partile si acea clasa politica atacata ar fi incetat a fi atacata.
  Asta e un semn ca, pe langa interesele sale, urmareaste si alte lucruri pe care eu potential tind sa le respect.
  Astept dispretul cuvenit. Multumesc furnizorilor:)

 63. 63 costin iulie 13, 2007 la 11:18 am

  Nu inteleg de ce atata nebuneala pentru niste termopane si gresie? Flota, casa din Mihaileanu (care mi se pare pe fata) nu concentreaza atata energie din partea asa zisei societati civile.
  Cred ca le este inca frica de Nastase.
  E atat de manipulatoare incat nu aduce aminte in editorial ca legea a fost facuta de Monica Macovei (MISA) si da vina pe parlamentari. Pe astia sa-i picuri cu lumanarea si nu recunosc ca au gresit. D-nul Nastase a avut puterea sa zica „da am facut si greseli .
  Sa stiti ca mie a inceput sa-mi fie frica de oamenii astia, pe bune. Chiar sper sa piarda la urmatoarele alegeri da parca sunt prea multi SACALI!

  AM O INTREBARE PENTRU DOMNUL NASTASE: DE CE TOTI CEI CARE AU LUPTAT ALATURI DE ALIANTA D.A. DIN SOCIETATEA CIVILA AU TRECUT DE PARTEA LUI TRAIAN BASESCU. DE CE MACAR UNUL SA NU TINA SI CU TARICEANU CACI MI SE PARE UN OM CU IDEI CHIAR EUROPENE SI CU O GANDIRE PROGRESISTA, NU DOAR INSTINCTUALA CA A LUI TRAIAN BASESCU?

 64. 64 costin iulie 13, 2007 la 11:25 am

  V-as ruga sa deschideti un subiect despre legea A.N.I. cu raportare la criticile din Societatea Civila ca nu am incredere in ce spun ei si oricum as dori sa vad mai multe pareri.
  Citand pe cineva: „Daca scrie in EVZ sau Romania Libera e minciuna” !!!

 65. 65 Maximmouse iulie 13, 2007 la 12:03 pm

  Corect Coane Misule, de la primul cuvant pana la ultimul!

  Maxi!:)

 66. 66 Maximmouse iulie 13, 2007 la 12:06 pm

  @ Radoi

  Corect si mata! Chiar ma cuprinde optimismul!natie desteapta, voturi aiurea…:)

  Maxi!:)

 67. 67 Maximmouse iulie 13, 2007 la 12:09 pm

  @Costin

  Chiar, intrebare buna! de ce ?!

  Gazda, sau un forumist mai destept ca noi, raspundeti!Gazda nu cred ca raspunde, observati , subtil, ca nu se pune rau cu societatea in civil!Nu-mi amintesc de vreun atac semnificativ catre ei din partea gazdei noastre.Nu inteleg de ce, pentru ca are carte mai multa….

  Maxi!:)

 68. 68 Dark Side Jesus iulie 13, 2007 la 12:12 pm

  „Romania libera” este o mare iluzie. Nu exista this so called freedom. Ma gandesc ca suntem super conditzionatzi din cam toate punctele de vedere. Avem putzina libertate dar asta nu reprezinta nici macar un procent din libertatea totala pe care am putea sa o avem. Titlul ziarului este o tampenie din start. Bine….Inteleg la ce se refera dar hai sa fim serioshi. Ptr ca Romania sa fie libera ar trebui sa fie populata de oameni liberi. Si nu cred ca libertatea inseamna sa muncesti sa ai copii si familie, sa ai bani, sa mintzi sa insheli, sa furi, sa iubesti etc. Astea nu reprezinta nici macar procentul. Adevarul este ca ma simt prizonier in corpul meu fizic. Dar daca voi vretzi sa vedetzi libertatea la nivelul ala e ok atat cat va simtzitzi bine. Ptr ca in momentul in care va parasitzi corpul – out of body experience like – si va intoarcetzi inapoit o sa avetzi o viziune total diferita asupra libertatzii si prin urmare si asupra Ziarului. Cred ca ar trebui sa il schimbe in ceva de genul: „ROMANIA PUTZIN MAI LIBERA” ca sa poata sa insereze tot felul de tampenii in el. Si cand ma gandesc ca avem aceashi varsta ca si universul in sine. Si ca limita libertatzii este libertatea in sine. Nu prea vad unde vedetzi voi o Romanie libera. Eu o vad putzin mai libera ceea ce este ok dar…… Secventze superioare din acest superb univers multidimensional ( multidimensinal ptr ca avem noi tendintza sa impartzim lucrurile pe categorii ) deshi cum spunea Hermes trimegistus parca – Ceea ce este sus este si jos – We are one.

 69. 69 Elena Gadalean iulie 13, 2007 la 1:25 pm

  Alina Mungiu s-a straduit sa faca fata publica cu brio intr-o lume masculina. I se si potriveste ca nu arata a fi vreo delicata. De ce sa va oripileze cand stiti prea bine ca in lumea politica se cam vorbeste asa?

 70. 70 Valeriu iulie 13, 2007 la 2:09 pm

  Stiu ce va enerveaza mai tare, faptul ca nu mai stati pe scaunul mare si sa fiti servit.

  ADIO, Adriane, zilele tale iti sunt numarate, spunea zilele trecute cineva prin EZ

  Domnule Nastase,

  Avem nevoie de experienta Dvs. in organizarea sistemului social al batrânilor, organizarea de vilage pentru cei fara posibilitati.

  Nu mai reflectati la aspectele politice sunteti terminat.

  Cu stima,

  Valeriu

 71. 71 angelin iulie 13, 2007 la 2:14 pm

  IPP si OTV se „otevizeaza”

  Două mari evenimente mediatice în presa de azi: IPP ne arata cat ne costa deplasarile in afara tarii ale parlamentarilor iar BCS vine si el tare din urma si ne arată care sunt politicienii cei mai frumoşi.

  În primul rând doresc să cred ca mult mai mulţi decât mine cunosc faptul că, exceptand legiferarea, o alta misiune importantă a Parlamentului este lobby-ul extern. Poate de asta exista comisiile de prietenie cu diverse state…
  Poate un „institut de politici publice” ar fi trebuit sa-mi deschida orizonturile cu o evaluare de substanţă a parlamentarismului românesc, care by the way produce legi pe bandă ca nicăieri, în loc să-şi aducă contributia la consolidarea paradigmei „parlamentul – consumator inutil de resurse publice”.
  Sau poate un astfel de institut ar fi trebuit să-mi arate ce anume şi ce nu s-a îndeplinit din proiectul de reformă a Parlamentului propus la investire de tănărul şef al Camerei Deputaţilor.

  În al doilea rând, la cât de debusolat şi dezgustat de politică este electoratul nostru să marşezi pe o temă de cercetare, care explotează exact opinia lapidară a votantului mediu despre inutilitatea partidelor, mi se pare o contributie la antrenarea perceptiilor populare facile asupra rolului politicii. În plus, judecând critic sondajul BCS nu pot spune decât că încerc să disting dincolo de caracterul manipulativ al unei cercetări care-mi oferă la pachet aprecieri despre frumuseţea politicienilor şi prezidentiabilitatea lor. Oare dacă s-ar fi măsurat gradul în care publicul asociează oamenii politici cu un o anumită politică publică s-ar fi plictisit respondenţii ?

  Sunt conştient că avem nevoie de notorietate ca de aer şi că lupta pentru spaţiul pe prima pagină este dură, dar cred că ce au facut oamenii aştia nu este mai departe de „fata de la pagina cinci”…
  Cred că politica este un domeniu complicat şi plictisitor.
  Dar pentru problema asta s-a inventat OTV-ul…
  …Ralph, tu esti?

 72. 72 Hamilcar Barca iulie 13, 2007 la 2:34 pm

  @Elena
  Da da, s-a straduit din rasputeri, mai ales ca am un mare respect pentru ea dupa modul in care a operat cu Opinia Studenteasca la debutul deceniului trecut. Altfel, nation bulding de isprava, te scoti cu ea chiar daca are tarife mai mari, insa care e problema daca fata are influenta si priza sorosiana compacta…parca a fost si sefa pe la televiziune prin regimul imemorial al taranistilor…..ce mai conteaza….Scoate imediat a doua garnitura de nation buldingi cu profil, dupa care va sta linistita pe la nu stiu ce burse sau o sa-i invete pe aia din societatea civila uzbeka sau tadjika de al treilea val al democratizarii si societatea deschisa si inamicii ei iliescieni….Un soi de Iuliana Gere mai aplicata….

 73. 73 Sky-Hunter iulie 13, 2007 la 3:38 pm

  Apropo, Romania Libera era intr-o vreme privit ca un ziar PRO Democratic – nu stiam ca Social-Democratzii au ajuns sa fie privitzi ca adversari pentru Democratzie.

  S-a intamplat o monstruozitate aseara in Bucuresti. Ca de obicei, nimeni nu stie si nu face nimic. Dau telefon si un angajat de la Primaria Generala imi raspunde zeflemitor ca problema in cauza tzine de Primaria de sector. Primaria de Sector, Nu e treaba noastra sunatzi la Oficul Pentru Protectia Consumatorului.
  Apoi mi-am dat seama ca trebuia sa sun la Partid (asta care e la putere) sa cer solutzionarea…. Dar cum nu stiu pe nimeni de la Partid, m-am indreptat linistit si cu sentimentul mai bine consolidat, ca in Romania Individul este cel care poate schimba lucrurile, nu un Partid.

 74. 74 Sandu iulie 13, 2007 la 3:52 pm

  @Conu’ Mishu
  C’ o fi dreapta, c’o fi stanga, c’o fi mijlocul , exista vreun intelectual roman in viata care sa corespunda exigentelor d-tale?
  Ma straduiesc timp de zece postari indifererent ca sunteti atei, ca sunteti mistici , ca nu suntei nici una nici alta, sau amindoua pe rand, daca credeti ca mai exista ceva minti luminate in tara asta.Si vad ca nu produceti decat invective.
  Si la urma urmei ce are comun lectura „Dilemei vechi”, sa zicem, sau „Idei in dialog” cu dosarele d-lui Nastase ? Admit ca cei care ataca pe Basescu pe „neptunisti”, nu sunt neaparat de stanga , dar trebie sa admiti ca nici cei care-l ataca pe Nastase nu sunt neaparat de dreapta.
  Nu vreau sa evit polemica, dar in postarea in care mimezi indignarea, in final dapasesti limitele admisibile intr-un dialog.
  Si mai bizar imi pare sa ma consideri necultivat pentruca nu stiu exact numele unui…Stan. Sunt multe lucruri pe care nu le stiu. Am facut chiar pauze de cate sase luni fara televizor. Probabil ca nici d-ta nu le stii pe toate. Tocmai am vrut sa intreb ce-ti placenu dintr-un interes morbid ci pentru a vedea ce reprezinti cu adevarat. La urma urmei „unuia ii place popa, altuia ii place preoteasa” (o vorba care o repet des)

 75. 75 Sandu iulie 13, 2007 la 4:23 pm

  Maria Barbu
  Cineva, „nu spui cine,persoana insemnata!” scria ca, experienta estetica si apoi cea morala, sunt trepte spre experienta religioasa. Dumneata se pare ca ai parcurs drumul invers. Ma impresioneaza ca inveti ebraica.Am incercat si eu, dar nu am talent pentru limbile straine. As scrie ceva, dar nu am abilitata necesara sa-mi implementez fonturi ebraice. Dar pot sa-ti scriu ceva folosind caracterele latine:
  „Hizaher asot seferim harebe(h) ein ken ; velahag herebe(h) ieghiat basar” (Kohelet 12,12)
  „Scrisul de carti este fara sfarsit, iar invatatura multa este oboseala pentru trup ” (Ecclesiastul 12,12)

 76. 76 Odin iulie 13, 2007 la 4:58 pm

  @Sandu

  Va asigur ca Conu` Mishu (cacofonie lasata intentionat, Conu` Mishu, nu e greseala involuntara ok?) le stie pe toate. Pe mine, de exemplu, ma mediteaza la gramatica de vreo cateva zile:))

 77. 77 conu' Mishu iulie 13, 2007 la 5:22 pm

  Care exigente, coane Sandu? Nu am stabilit eu nici o grila de evaluare. Inteleg ca va intereseaza problema, foarte bine, propuneti dumneavoastra reperele, pe mine nu ma pasioneaza.

  Imi sunt relativ indiferenti, din punct de vedere al valorii, preferatii dumneavoastra civici. Nu ii consider intelectuali straluciti, dar, in afara de pretentiile exagerate si de apetitul sporit pentru pentru bugetul statului si pentru functiile bine platite, ma intereseaza pentru rolul dezastruos pe care il au in viata politica. Unde, de altfel, se evidentiaza mai mult prin tare de caracter, lipsa de talent si de idei, inadecvare la realitatile presante ale celor multi si rigiditate ideologica, atunci cand au o ideologie.

  Daca ar fi putut sa fie repere morale, ar fi trebuit, dupa atitia ani, sa impuna respect. Nu au reusit. Nu exista in afara coteriilor interesate in mijlocul carora se invart. Sprijiniti puternic de o buna parte a mass-media, finantati din surse externe a caror agenda politica este de notorietate, nu se deosebesc de ceilalti actori politici decat printr-o nerusinata, prin amploarea ei, fuga de orice responsabilitate. Lasi, nu risca nici macar cat cel mai fricos dintre politicieni. Iar ca un bonus isi santajeaza si colegii intelectuali cu „trecerea” pe care o au ei pe unde nici nu te gandesti.

  Razbunatori si acri, incapabili de a ridica o complicitate la nivel de prietenie, sunt niste oameni singuri, nesatisfacuti in plan intelectual si profesional pentru ca isi doresc altfel de satisfactii care tin de putere si de exprimarea ei. Subrezi in forta pe care ar trebui sa ti-o dea ideea cand crezi in ea sunt, in acelasi timp, la mana celor cu bani sau care detin altfel de pirghii de putere. Pofticiosi la cozonac, trebuie de cele mai multe ori sa se multumeasca cu firimituri si cu aprecieri scremute din partea altora ca ei, cu care se cunosc si se detesta bine. Adulatia de care au uneori parte vine din partea unor arivisti interesati sa urce si ei. Oamenii cinstiti ii abandoneaza repede, oamenii inteligenti se delimiteaza rapid pentru ca, de cele mai multe ori, produsele intelectuale elitiste nu rezista la o analiza critica.

  Ce ramine din toata afacerea? Citeva carti, pe ici, pe colo cate o replica reusita, cate o cozerie de dupa-amiaza de duminica plictisita. Cam atat. Si aproape nimic din acest putin nu are legatura cu moralitatea, cu politica sau cu destinul Romaniei. Repere? Poate pentru ‘asa nu!”.

 78. 78 Dark Side Jesus iulie 13, 2007 la 5:24 pm

  Ceea ce este stramb nu poate fi indreptata si ceea ce este lipsa nu poate fi numarat mai spune ( Eclesiastul – Propavaduitorul ) – Mashlom ha? Ani mevin ctzat ivrit.

 79. 79 Maria Barbu iulie 13, 2007 la 5:45 pm

  @ conu’ Mishu

  Sunt perfect de acord cu dv.
  Exista in acesti intelectuali „civici” atat de multa vanitate, incat valoarea a devenit irelevanta.
  Cat despre actiunea lor, pernicioasa si complet inflexibila, nu se poate explica decat prin aceea ca f probabil ei raspund unei directii, in ultima instanta, anti-nationale!

 80. 80 Dark Side Jesus iulie 13, 2007 la 5:45 pm

  Si check this out….
  Un copil ii spune unui Adult… Nu mai rade asha!!!! La care Adultul: Da ce!!!! Vrei sa rad invers?!?!??! sustragetzi concluziile ptr ca daca o facetzi s-ar putea sa fitzi linistitzi toata viatza voastra!!!!

 81. 81 Sandu iulie 13, 2007 la 6:19 pm

  conu’Mishu
  Mi se pare ca Petru Cretia a spus despre Eminescu „daca l-as fi cunoscut indeaproape pe omul acesta, ar fi fost imposibil sa-l accept” (citat aproxmativ) . Nu are rost sa-ti enumar marile defecte ale oamenilor mari. Dumnata judeci un contemporan dupa criteriile care ar sta ca sa-l accepti ca prieten, cumnat, ginere sau mai stiu eu ce. Numai pe acest blog cate s-au spus despre Alina Mungiu. Doar nu o judeci ca viitoare iubita. Oamenii mari sau mici au pacatele lor: goana dupa bani (Macedonski), aere arisocratice, parvenitism (Matei Caragiale) , versatilitate morala(Arghezi) arghirofilie (Sadoveanu), Despre atitudinile politice al unora ,ce sa mai sunem.
  Dumneata vii acum si ceri de la contemporanii d-tale sa fie perfecti. Procedezi ca fata mofturoasa care nu-si gaseste barbat : asta n-are repere morale, asta este las, asta este increzut, asta este gras etc.
  Trebuie sa recunosti ca nu-i cinstit sa-mi ceri mie sa-mi dezvalui preferintele ,iar d-ta sa n-o faci. Cu toate acestea recunosc afectiunea mea pentru botosanenii mei . Citesc tot ce scrie Cristian Badilita, inclusiv traducerile . Il cunosc si personal. Citesc tot ce scrie Plesu.
  Citesc „Idei in dialog” „Dilema veche” si „Romania literara”
  Eu nu fac aici confidente, dar cred ca se poate citi in Romania. Cu jena, recunosc ca imi plac unele poezii ale lui Brumaru.
  Am pomenit numai de legaturile mele cu traitorii romani de astazi. Dar pasiunile mele sunt cu totul altele.
  Incerc sa-ti spun ca dispretul d-tale pentru contemporani nu face rau decat unei persoane : dumitale.

 82. 82 Sandu iulie 13, 2007 la 7:02 pm

  Dark Side Jesus
  Chiar daca spui ca stii putin, stii infinit mai mult decat mine. Reusesc numai sa citesc. Si asta cu mare greutate. Totusi stiu sa discern cuvintele din Tora cu exemplarul romanesc alaturi.

 83. 83 mike iulie 13, 2007 la 9:13 pm

  are dreptate Adrian Nastase…madam Mungiu s-a cam grabit la exprimare si a facut o grava eroare…
  1.In primul rand ar trebui sa puna mana sa faca ceva pentru tara , cel putin la nivelul unui prim ministru …dupa care sa vorbeasca.
  2.Ca exprimare , daca ar face-o la adresa mea…s-ar alege cu o plangere prin care as sustine ca imi provoaca prejudicii de imagine intr-un cotidian de mare tiraj.
  3.Daca nu as lua pozitie in astfel de cazuri tot efortul de a-mi construi o reputatie si o cariera s-ar duce pe apa sambetei.

  Cele bune

 84. 84 conu' Mishu iulie 13, 2007 la 10:00 pm

  Exista multi contemporani.

  Observ aceeasi inclinatie ciudata spre a confunda grupul „civic”, care se manifesta cel mai agresiv in plan mediatic si politic cu intreaga intelectualitate romana.

  Nu caut oameni perfecti, de fapt nu caut nimic. Doar observ. Iar „civicii” imi tot sunt impinsi sub ochi si, sincer, m-am saturat de ei ca de o telenovela.

  Treaba dumneavoastra ce cititi, domnule Sandu, chiar exista subiecte interesante pe acolo, dar ce legatura au toate acestea cu activismul politic manifest al atat de des mentionatilor „civici”?

  Cand ii vezi, Patapievici e dezgustator, Liiceanu plat, Plesu scarbit-simpatic, Gabriel Andreescu agitat, Dinescu si mai agitat, Mungiu penibila, etc. Unii scriu si carti, fie literatura, fie eseistica, fie critica, fie filosofie sau istorie. Bun. Si ce-i cu asta? Cand se strang la un loc si actioneaza ca un grup de presiune, ca un tribunal moral si ca o inchizitie culturala sau, mai nou, ca oameni de curte ai mariei sale, se rupe filmul. Spirite gregare, pledeaza aparent in favoarea individualitatii, dar vor sa fie recunoscuti si acceptati la gramada, dai intr-unul, dai in toti. Ei sunt grupul pentru dialog social care nu dialogheaza cu nimeni, cel mult someaza plini de morga, ameninta si excomunica. Chiar e plictisitor sa continuam. Nu cumpar pachetul civic, nu-mi place de fel. Simplu si concis.

  Ce citesc sau pe cine citesc (sau pe cine aleg sa nu citesc) e treaba mea. Ce sa spun, „dispret pentru contemporani” pentru ca nu am respect fata de grupul autoproclamat ca cel mai cel.

 85. 85 Sandu iulie 13, 2007 la 10:35 pm

  @Conu’Mishu
  Recunosc, reusiti sa ma puneti de ficare data in situatii jenante. Cunosc tehnica, dar n-o aplic niciodata, Cervantes scria ca, in doua situatii nu poti sa spui nimic :cand te intreaba cineva „ce ai cu nevasta-mea ?” sau cand iti spune „iesi afara din casa mea !” Cam de genul asta este discursul dv.
  V-am raspuns „propunand reperele ” si dupa aceea replicati „nu ma intereseaza!” Va exprimati opiniile intr-un for destinat dialogului si practicati discursul tip sunet de goarna. (Dante)
  Sa fiti sanatos,Traim intr-o tara libera.

 86. 86 conu' Mishu iulie 13, 2007 la 11:17 pm

  pentru Sandu:

  Lasati! Postarile se pot citi in succesiunea lor.

  Am scris ca nu ma intereseaza sa propun eu repere, dumneavoastra puteti sa o faceti cit doriti. De fapt le-ati propus, nu? Astia sunt, „civicii”.

  Fiecare scrie cum crede. Opiniile mele imi apartin, ca va plac sau nu. Nu exista vreo regula dupa care ar trebui sa ajungem la un compromis, nu negociem tratate aici. Am o opinie bine formata despre „civici” si am expus-o aici, raspicat. Degeaba incercati sa ma „compatimiti” sau sa ma jigniti, am abordat in general subiectul, am spus ce cred, am raspuns acolo unde m-a interesat sa raspund. Nu mai dati note ca nu dau examen si dumneavoastra nu sunteti examinator.

  Sa fiti sanatos si sa traiti intr-o tara nu doar declarativ libera, dar s-ar putea sa nu va placa.

 87. 87 diana iulie 14, 2007 la 1:27 am

  Sa-i fie rusine respectivei doamne! S-a exprimat exact dupa masura dansei: este o vulgara.

 88. 88 Sandu iulie 14, 2007 la 8:53 am

  Conu’ Misu
  Nu puteti aprecia dv. ce intereseaza cititorii. S-ar putea sa nu interseze chiar ce credeti dv. important :frustrarile .
  Ma impac bine cu tara mea. Chiar daca e locuita.

 89. 89 ion adrian iulie 14, 2007 la 1:10 pm

  Desi nu ati raspuns(asa cred dar poate ca ma insel…) la o intrebare fundamentala, adica care este pozitia dvs ca social democrat fata de marxism, nu prea aveam dispozitie sa ma ostenesc intr-o discutie argumentata si deci nu argumentez ci voi pronunta niste judecati de valoare care imi apartin mie sau altora:
  1. Ref. la articolul gonflabil al alinei Mungiu;
  Inutil sa spun ca sunt de acord cu el dar vreau sa dau si citatul final:

  „Cata vreme parlamentarii nostri produc asemenea legi, a da vina pe Curtea Constitutionala sau a face plangere penala contra judecatorilor ei mi se pare a trage pe langa tinta. Nu acolo e problema, ci la ticalosii care voteaza asemenea legi si la noi, imbecilii care ii votam pe ticalosi si ii trimitem regulat in Parlament. ”

  2. Ref.la scrisorile Iliesiu-Iliescu retranscriu ce am mai scris si prin alte parti:

  Minciuna este desigur fara rusine si cand cel care o promoveaza are o inteligenta diavoleasca ea deschide drumul spre iad. Cei care fac din negru alb si din alb negru sunt trimisii anticristului printre noi, caci IISUS spune tot timpul : adevar graiesc voua si graia adevarul iar DIAVOLUL spune la fel dar graieste minciuna.
  De aceea FSN la tot ce am facut noi in anii 90 a raspuns cu duplicarea in oglinda, pentru ca diavolul copiaza si deformeaza .

  3. Deasemeni referitor la ce se intampla in tatra asta de 17 ani:

  Asta meritam caci decand nu ne mai sufla in spate armata sovietica sau vajnica militie-securitate-procur ceausista, adica de cand formal suntem in democratie si depinde numai de noi de capacitatea noastra de organizare, de a recunoaste si a promova adevarate valori si elite, raspunderea ne apartine integral si orice scuza si fuga spre spatiul „mioraita laie si balaie ” este lasitate, impotenta, comoditate, slugarnicie, oportunism marsav, rautate si toate la un loc subsumandu-se pacatului capital numit PROSTIE.

  Si cu unele din astea cred ca i-am raspuns si lui sandu la o intrebare mai demult pusa.

 90. 90 Sandu iulie 14, 2007 la 2:14 pm

  Ion Adrian
  Cred ca gresesti cand folosesti in raporturile cu Adrian Nastase elemente religioase. Ca orice social-democrat care se respecta domnia sa este republican,rationalist si liber cugetator. Pentru d-sa a pomeni de Dumnezeu intr-o conversatie, este tot atat de indecent ca o injuratura de mama. Sau mai curand , crede a fi penibil ca si cum ti-ai povesti mizeriile intime.
  Pentru d-l Nastase, omul religios nici nu poate fi luat in consideratie ca adversar. Il considera din start ca inferior, asa cum faci dumneata cu oamenii care cred in spiritism.
  Domnul Nastase este regele universului, totul incepe si se termina cu domnia sa. Se uita la ceas si spune ca nu exista ceasornicar, a tunat si a trasnit peste niste metale si in milioane de ani s-au facut ceas. Totul are un scop: natura i-a dat nas ca sa poata sa-si puna ochelarii. Asa cum poate concepe ceas fara ceasornicar ,poate concepe omul fara creator.

 91. 91 SuKaRiT iulie 14, 2007 la 3:16 pm

  Nu mi – a placut niciodata . Inca din prima clipa cand am auzit – o vorbind in numele meu ( societate civila carevasazica ) m – am intrebat cine a pus – o pe ea ( si pe ceilalti gen Liiceanu , Parvulescu , etc ) sa ma reprezinte . Si daca tot o fac , de ce ma reprezinta atat de prost ? De ce nu – si asuma ei responsabilitati care sa nu implice in nici un fel ” societatea civila ” despre care habar nu au ? Intelegeti deci de ce nu pot nici sa – i mai ascult vorbind , nici sa le citesc ” filozofiile ” . . . Poate din cand in cand , atunci cand am samanta de scandal si vreau naibii sa – njur pe cineva . . . care sa fie sigur vinovat . . . .

 92. 92 mike iulie 14, 2007 la 3:37 pm

  🙂

  Muritorii l-au ucis din nou pe Iisus. De asta data, nu pe scena lumii, ci pe cea a Ateneului din Tatarasi, acolo unde a avut loc premiera spectacolului „Evanghelistii”, intr-o regie semnata de Benoit Vitse, dupa un text apartinand Alinei Mungiu-Pippidi.

  Analiza care urmeaza va urmari sa acopere doua paliere: cel al textului propriu-zis si cel al viziunii regizorale.

  Un text slab ca argumentare

  In ciuda unor reactii exaltate de la sfarsitul spectacolului, textul „Evanghelistii” este unul slab prin argumentare. Iata, foarte pe scurt, tematica narativa: in Antiohia (Asia Mica), la Academia filosofului Cherintos, studiaza patru ucenici: Ioan, Marcu, Matei si Luca. Li se propune sa scrie patru „carti” diferite despre unul si acelasi personaj, Iisus.

  Din acest punct se produce ruptura de traditia nou-testamentara. Cei deveniti peste noapte evanghelisti iau in deradere obiectul muncii lor.

  Misiunea ce li s-a incredintat de catre nimeni altul decat apostolul Pavel, probabil personajul central al intregii naratiuni, dar si de un Iisus de-personalizat si de-divinizat li se pare umilitoare („Intotdeauna scriitorii au fost atat de umiliti?”, intreaba Ioan) si cam lipsita de sens. Sistematic, cele mai scandaloase idei ar fi:

  1.Personalitatea lui Pavel e schitata numai si numai in tuse negative: un ins violent (poarta mereu la brau un pumnal pe care nu ezita sa-l scoata atunci cand este cazul), detesta femeile (un misoginism dezvoltat de Emil Cioran si asumat fara rezerve de Pippidi), are permanent in minte gandul cuceririi (Evangheliile trebuie sa anuleze frica de moarte a omenirii, interpretare marca Nietzsche), nu ezita sa ucida etc.

  2. Teza stupefianta conform careia Iisus nu ar fi fost niciodata rastignit. In viziunea dramaturgica, Baraba a urcat dealul Golgotei, iar masele au fost manipulate, spunandu-li-se ca e Iisus cel care poarta crucea.

  3. Relatia dintre Iisus si Maria Magdalena e una cat se poate de vinovata. In clipa spalarii picioarelor Mantuitorului cu parul Mariei, complet goala, e sugerata ideea sexului oral.

  4. Pavel il ucide pe Iisus.

  5. Cina ce de Taina e prezentata sub forma unui carnagiu, pus la cale de acelasi Pavel. Toate personajele mor, urmand ca apostolul-ucigas sa propovaduiasca omenirii, de unul singur, ideile crestine si viata victimelor sale.

  Sunt cinci motive pentru care gestul Episcopiei Romano-Catolice de a trimite comunicate de avertizare, inainte de vizionarea spectacolului, este unul justificat pe deplin.

  Spectacol de teatru ?

  E dificil, socat de continutul textului, sa mai poti urmari si chestiunile ce tin de registrul regizoral. Oricum, cateva aspecte pot fi trecute in revista. Pentru o mai clara expunere, sa le luam tot punctual:

  1. Cat se poate de dilematica optiunea lui Vitse pentru excesul de nuditate, sucombat pe alocuri in obscen si vulgar. E greu de inteles de ce evanghelistul Ioan trebuia sa arate publicului fesele, dupa cum e greu de precizat rolul goliciunii complete in economia intregului. Aproape la fiecare scena, cate unul dintre cele patru personaje feminine, modest inzestrate actorial, isi expune nurii.

  2. Uneori tendinta de raportare la contemporaneitate este ilara. Bunaoara, cei patru evenghelisti sunt echipati in pantaloni la dunga si sacou. Ar mai fi trebuit sa scrie Evangheliile la un laptop…

  3. Selectia actorilor lasa de dorit, dand senzatia neplacuta de „umplutura” scenica. Poate ca e mai bine asa, o echipa de actori talentati amplificand pericolul mesagistic al textului.

  4. Coloana sonora realizata de un acordeonist da o tenta de carciuma cadrului in care se deruleaza firul epic, nereusind sa furnizeze tensiuni rafinate.

  Tristetea ca efect imediat

  Pentru cei care acorda o cat de mica insemnatate traditiei si invataturilor pe care Noul Testament le transporta in textele sale, la fel ca si pentru cei dispusi sa puna in practica indemnurile biblice privitoare la iertare si la ingaduinta fata de semeni, efectul imediat al spectacolului de nu ar trebui sa fie scandalizarea (desi exista toate premisele pentru asta), tonalitatile inchizitoriale (e totusi secolul XXI) sau critica imbalsamata in jigniri la adresa autorului si regizorului. Efectul imediat, ar trebui sa fie tristetea, una calma, fara accese justitiare, una rezumata admirabil in acea sintagma nemuritoare: „Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!”.

 93. 93 mike iulie 14, 2007 la 3:55 pm

  Ca sa fie masa bogata sa vedem si doua cronici ale reprezentatiei, una scrisa de Pippidi cealalta de Vitse…

  „Evangheliştii este o piesă despre libertatea cuvîntului. E o piesă despre rolul intelectualului din toate timpurile, de a imagina o istorie mai bună şi mai coerentă decât a fost. Subiectul e plasat într-o academie grecească din Asia Mică sub guvernare romană, într-o lume liberă, uşuratică şi tolerantă, care ia libertatea drept un dat. Existenţa uşoară a unui profesor de filosofie şi a elevilor săi se schimbă când un nou client intră în viaţa lor. Acesta este un om animat de dorinţa de putere şi cucerire, care poartă cu el, ca pe o anexă, un profet inofensiv şi blând numit Isus Hristos. De aici încolo piesa devine un joc între adevăr şi realitate, în care ambiţia şi dragostea se găsesc mereu în conflict. Jocul se amplifică într-un final exploziv pe care unii l-au găsit culmea blasfemiei, iar alţii dovada finală de credinţă creştină. Piesa nu a fost scrisă pentru a spune vreun adevăr despre Isus sau credinţă, ci numai unul despre alegerea intelectuală între toleranţă şi bigotism.

  Evangheliştii nu a avut o soartă bună – tradusă şi publicată de Modern International Drama din New York, montată în Ungaria, piesa a cunoscut mai multe încercări de dramatizare în România, unde a fost vehement denunţată pentru blasfemie de membri ai clerului ortodox şi de intelectuali creştin-ortodocşi deopotrivă. Încercările mai multor regizori de a pune piesa în scenă s-au oprit fie în ameninţări cu demonstraţii de protest, fie în teama actorilor de a juca roluri precum cele ale lui Isus, Pavel sau ale evangheliştilor.”

  Alina Mungiu Pippidi, autorul piesei Evangheliştii

  „DE CE EVANGHELIŞTII LA ATENEU? In primul rând că Alina Mungiu-Pippidi s-a născut la Iaşi, apoi pentru premiul acordat în 1992 de UNITER, şi, nu în ultimul rând, pentru că piesa acesta este excelentă, bine concepută, cu un limbaj rafinat. Ce m-a hotărât să o montez a fost descoperirea Evangheliştilor în culegerea de teatru în limba franceză: Après la censure de la editura UNITEXT. Deci suntem DUPĂ CENZURĂ! Am aflat că această piesă n-a fost montată niciodată în România în ciuda diferitelor încercări. Am ajuns la concluzia că aici după cenzură, tot cenzura rămâne! De ce o piesă considerată cel mai bun text dramatic al anului 1992 nu s-a jucat niciodată în ţară? Ciudat… Subiectul este religios, mi s-a spus. Şi atunci? Piesa contrazice Sfânta Scriptură. Da, domnule, dar este vorba de teatru, nu de altceva. În ceea ce mă priveşte, n-am nici o veleitate în a regiza liturghia, de a monta un parastas. Nu mă bag unde nu-mi fierbe oala. De ce biserica s-ar preocupa de teatru?

  Textul este actual şi prin logica sa, care conduce la fanatism şi la terorism. Evangheliştii este un spectacol al libertăţii – religioasă, politică, sexuală. De fapt, sexualitatea ocupă un loc important şi este interesant deoarece este văzută din perspectiva unei femei arată repulsie unui Pavel dogmatic şi misogin, aceeaşi repulsie care se regăseşte în Ispita de a exista a lui Cioran.

  Stagiunea 2005-2006 este dedicată dramaturgiei contemporane şi Evangheliştii participă la demersul nostru prin forţă, profunzime şi umor. Sunt mândru că la Ateneul Tătăraşi va fi o premieră absolută şi îi mulţumesc doamnei Alina Mungiu-Pippidi că ne-a oferit baza acestei nemaipomenite aventuri teatrale.

  Benoît Vitse, regizor Evangheliştii

  ………….Iarta-i ,Doamne, ca nu stiu ce fac!………………..

  Iata ce spune si un crestin pe numele sau Mihai Pelin, in Cronica Romana:

  Alina Mungiu-Pippidi s-a facut remarcata prin obiceiul ei detestabil de a nu da drept la cuvant nimanui. In orice talk-show taie discursul oricui si oricand, cu mitraliera vorbirii sale incontinente si necontrolate. Nu te lasa sa termini si iti reteaza argumentatia, sarindu-ti nervoasa la beregata. Nicidecum ca sa-ti raspunda civilizat, ci sa te acuze de ce nici macar n-ai gandit. Si uneori nici nu se intelege ce vrea sa spuna, in turuiala cu care te napadeste, cuvintele fiind legate pachet, fara sa se desparta unul de altul.

  Asa-zisa Societate Academica Romana, din care mai cunoscut este doar „academicianul” Sorin Ionita, a fost pusa pe roate de Alina Mungiu-Pippidi pentru a-si conferi un loc mai de funte in societatea civila, in care n-a vrut sa fie un simplu pion.
  In acelasi timp, crearea societatii s-a vrut un gest de dispret fata de Academia Romana, considerata o institutie prafuita si plina de reminiscente din vremea regimului comunist.
  Asa ca Traian Basescu ar fi trebuit sa se gandeasca de doua ori inainte de a vorbi in cadrul „academiei” Alinei Mungiu Pippidi si nu in anturajul adevaratei Academii Romane, care aduna sub cupolele ei mai toata crema stiintifica a natiunii.
  Si chiar putea s-o intrebe pe gazda: daca academia aceea nu face doua parale, fiind o vechitura buna de aruncat la cosul de gunoi al istoriei, de ce nu demisioneaza din functia de membru corespondent al ei Andrei Pippidi, sotul distinsei cu mijlocul tras prin inel?
  De ce nu e sotul solidar cu sotia? Tot spre a iesi din conditia de simplu soldat al societatii civile, Alina Mungiu-Pippidi a scos o piesa de teatru, in care anumite personaje din iconografia crestina se prezentau spectatorilor la pielea goala.
  Sa fie acuzata de blasfemie, cum au facut-o unii, nu are sens. Mai bine ne-ar fi oferit ea insasi o partida de striptiz, ar fi avut un succes nemaipomenit. Despre discurul rostit de presedintele tarii in anturajul „academicienilor” din societatea amintita mai sus nu avem prea multe de spus. In general, Traian Baseacu avea dreptate si analiza aplicata de el situatiei actuale din Romania era pertinenta. Numai ca nu asa-zisa societate civila este chemata sa schimbe tara din temelii, de vreme ce nimeni nu o asculta si nimeni nu crede in virtutile ei.
  In lipsa de oameni care s-o elogieze – doamne, si cat de mult apreciaza elogiile! – membrii acestei incregaturi au ramas tot la stadiul in care isi transmit unul altuia omagii dintre cele mai calduroase si bune sa-i incalzeasca la pipota. Chiar si efortul cu care s-au straduit sa-l capteze pe presedinte, tot un fel de cersetorie se cheama a fi fost: au gasit, in sfarsit, unul din afara clanului lor, care sa-i trateze cu deferenta. Pentru ca presedintele nu gandeste, ceea ce ne citeste de pe hartie nu-i apartine, este opera de consilieri prezidentiali.

  Cum nu a gandit nici atunci cand aceeasi societate civila l-a determinat sa-l desemneze pe Vladimir Tismaneanu sa redacteze acel raport de condamnare a comunismului, care s-a dovedit a nu fi bun nici macar ca hartie higienica. Nu stim cum ar putea fi readus la ordine un asemenea presedinte, creator de confuzii durabile in societate, acestea nefiind nici macar confuziile lui, ci ale celor ce i le instileaza in cap si care se considera deasupra tuturor muritorilor sau macar cu un cap deasupra nivelului logic curent. Cert este ca suficientele unei mentalitati, sub privile noastre, devin un caz vadit clinic. Caz care nu mai poate fi rezolvat prin administrare de argumente, ci prin terapii aplicate de profesionisti. Aici duce oroarea de carte si neputinta de a vedea mai departe de lungul nasului.

  Cand l-a primit pe Traian Basescu in anturajul Societatii Academice Rmane, Alina Mungiu-Pippidi radia, pur si simplu. In schimb, peste cateva zile, fiind convocata la o reuniune televizata, s-a lovit de intransigenta unor interlocutori, oameni politici tineri, care au luat-o de la inceput in raspar, divulgand mefienta societatii civile de a mima o lupta neostenita impotriva coruptiei, sub patronajul unui personaj ale carui incurajari la acte incontestabile de coruptie ies pe rand la iveala.
  Ce i-o fi venit societatii civile sa adopte drept idol un personaj ale carui slabiciuni de comportament devin, rand pe rand, cunoscute? Intrebare la care Alina Mungiu-Pippidi n-a mai avut raspuns.
  Si pentru prima data in cariera ei de gurista cu turuitul imposibil de retezat, a fost nevoita sa taca, s-a posomorit, s-a bosumflat vizibil si bombanea ceva pentru sine, ceva ce putea sa fie decriptat decat de cei ce sunt in masura sa citeasca cuvintele dupa miscarea buzelor.

  Ce mai in sus si in jos, a fost pusa la colt, chestiune care i-a provocat un soc evident, ceea ce inseamna ca aceasta societate civila poate fi oprita din monologul ei, de oameni decisi sa nu-i mai admita jocurile. Numai ca asemenea oameni nu prea ajung intr-un studiou de televiziune, moderatorii preferand-o, de regula, tot pe Alina Mungiu-Pippidi, o nefericita care se considera buricul pamantului, fara sa fie nici macar la degetul mic al oamenilor cu scaun la cap, care isi cunosc foarte bine locul din societate si cat au latitudinea sa vorbeasca in numele ei.
  Degeaba.
  Intre timp, Alina Mungiu-Pippidi a fost din nou prezenta la televiziune, convocata de alti doi sau trei moderatori, obisnuiti sa parieze pe cai betegi. Si iar s-a dezlantuit, ca in vremurile ei bune, mai artagoasa decat oricand si mai pusa pe contrazis decat altadata. Sa-i fie de bine, dar oamenii din societatea reala continua s-o considere un zero barat.

 94. 94 Radoi iulie 14, 2007 la 4:17 pm

  @ Costin
  De ce? Tariceanu e un liberal ! Tariceanu e un aristocrat! Tariceanu, ca politician, nu cerseste bunavointa „elitelor” . Tariceanu nu traieste din politica ! Tariceanu nu e dispus sa ofere stipendii pt tamaiere prin presa si la televiziuni! Toate acestea nu sunt la indemana rivalului sau din ALIANTA.”Elitele” civile inca au dubii in a da un raspuns dilemei rolului poporului si rolului personalitatilor in istorie! Parerea mea……..

 95. 95 Maria Barbu iulie 14, 2007 la 5:47 pm

  Sunt in principal trei elemente care tradeaza frauda politica, intelectuala si morala a acestor „civici”.

  Primul este acela ca ei nu respecta democratia, adica pe cea adevarata, acea democratie care autorizeaza majoritatea in a-si impune punctul de vedere, fara a diminua insa valoarea opiniilor minoritatii. Ori, acesti civici sunt minoritari dar se comporta majoritar, ceea ce este o aberatie!

  Al doilea element este mult mai periculos, pentru ca transforma o atitudine paranoic-dictatoriala in valoare acceptata, cand de fapt ea este impusa cu forta. Acest grup s-a auto-proclamat ca elita intelectuala romaneasca si acum cere sa fie excomunicati din societate toti cei care nu accepta vederile acestei false elite. Este un fel de CC al GDS, dar tot precum CC-ul de trista amintire se comporta!

  Este f vizibila si frauda morala pe care mizeaza acesti insi, din paradoxul datorita caruia Vladimir Tismaneanu este autorul acelui document de condamnare a comunismului, in timp ce tatal lui era ideologul comunismului bolsevic, adica exact al acelei forme sinistre si criminale care a condamnat si ucis intelectualitatea romaneasca, elita reala a Romaniei, atunci cand comunistii au venit la putere cu ajutorul si sustinerea tancurilor sovietice. Unde este adevarul? Sau pt asemenea oameni adevarul este modificabil in functie de stapanul care il dicteaza?!

 96. 96 conu' Mishu iulie 14, 2007 la 6:04 pm

  pentru Sandu.

  Scrieti: „Conu’ Misu
  Nu puteti aprecia dv. ce intereseaza cititorii. S-ar putea sa nu interseze chiar ce credeti dv. important :frustrarile .
  Ma impac bine cu tara mea. Chiar daca e locuita.”

  Eu scrisesem:
  „Treaba dumneavoastra ce cititi, domnule Sandu, chiar exista subiecte interesante pe acolo, dar ce legatura au toate acestea cu activismul politic manifest al atat de des mentionatilor “civici”?” (referire la alt pasaj al dumneavoastra: „Citesc “Idei in dialog” “Dilema veche” si “Romania literara”)

  In cazul in care suntem concetateni (eu tot ma speram…), tin sa va atrag atentia ca printre locuitori va aflati si dumneavoastra iar zicerea respectiva (idioata, de altfel) vi se aplica si daca, prin absurd, ramineti ultimul locuitor (sa bat in lemn).

 97. 97 ion adrian iulie 14, 2007 la 6:16 pm

  @Sandu,
  Nu ma intereseaza opiniile religioase ale lui N. vreau doar sa cunosc parerea dsale despre marxism, asta este hobiul meu sa-i intreb pe cei pe care eventual i-as putea baga in seama daca sunt capabili de a se obiectiva(evident trebuie sa stie ce inseamna aceasta) si doi: ce gandesc ei despre marxism.
  In rest numai bine.

 98. 98 conu' Mishu iulie 14, 2007 la 7:07 pm

  Maria Barbu: „Este un fel de CC al GDS…”. Excelenta imagine! Si asa s-au comportat inca din decembrie ’89, cu o intransigenta a la Robespierre, daca tot ne aflam in 14 iulie, dar fara sa li se fi putut „imputa” incoruptibilitatea sau un trecut in care sa fi dovedit aceeasi intransigenta. Cu partea de elogiu al terorii si al necesitatii ei stau insa bine.

 99. 99 lupascu lupi iulie 14, 2007 la 7:50 pm

  doamne ce tara nebuna///. o hipopotamca fara minte , atat de plina de talent si cultura ca si la anii ei vorbeste ca bunica mea [ eu sunt moldovean si bunica era analfabeta]. ce timpuri traim ca un asemenea specimen de paiata si de pietara , adica de vanzatoare de rosii , etc. sa dea lectii de cultura si moralitate unei natii.??? ce rusine , cat de mult a putut sa decada acesta natie???

 100. 100 mihai b iulie 14, 2007 la 9:23 pm

  Nu mai publicati linkul catre Romania Libera! Le mariti traficul! Oricum site-ul ala suporta maxim 100 persoane, cei care l-au construit au fost constienti ca nu intra nimeni decat cei din redactia fituicii nenorocite! Cat despre Alina Mungiu e pe atat de proasta pe cat e de grasa!

 101. 101 Andrei iulie 15, 2007 la 8:04 pm

  Pipidi imi provoca oricum scarba de cand cu „Apostolii”

 102. 102 Ina Eyre iulie 17, 2007 la 11:10 am

  Ce de linguseli pe aici. Se pare ca, unii au reusit s-ai numere, in fine, ouale.
  ” Mandat mai bun ca al lui Tariceanu, realizari substantiale”
  Doar mizerie si coruptie, sali de sport: cam asta ati fi avut. Plus, maci si margarete la telejurnalele romane.

 103. 103 max iulie 17, 2007 la 1:28 pm

  femeie mai enervanta ca pipidi nu cred sa fi vazut, auzit, intalnit…cand are o discutie in contradictoriu cu cineva eu ma tem sa nu-si muste interlocutorul…basca faptul ca respectivul nu mai apuca sa deschida gura…adevarul e ca E FOARTE TARE …DESTEAPTA, FRUMOASA SI …TARZIU ACASA…de s-ar duce mai devreme sa ne lase…

  p.s. cand am scris cu majuscule m-am gandit la …george michael

 104. 104 lucian iulie 18, 2007 la 5:29 am

  Domnule Nastase,

  Ma uimeste ca va simtiti jignit „estetic” de titlul articolului. Politicienii, de oriunde, prin definitie au obrazul gros, iar dumneata esti inca implicat in politica, nu-i asa?

 105. 105 M.G.S Cluj august 16, 2007 la 2:19 pm

  La D-na Pipidi nu ma mai surprinde nimic… cand incepe sa vorbeasca uita de toata lumea ascultandu-se cu admiratie .. Ceeace ma surprinde insa este ca Dl. Hurezeanu admite un asemenea vocabular: mi s-a parut intotdeauna un tip subtire cu un compotament elegant si fata de prieteni si fata de adversari … Credeam ca prezenta sa va schimba putin tonul ziarului cu pricina.


 1. 1 Top Posts « WordPress.com Trackback pe iulie 13, 2007 la 3:00 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: