Forumul Crans Montana

A 18-cea sesiune anuala a Forumului a avut loc in Monaco, la sfarsitul acestei saptamani. Au fost multe teme discutate si au participat peste 400 de persoane. Detalii puteti gasi pe site-ul Forumului.

Eu am fost invitat de organizatori si de fostul director general al UNESCO, Fedrico Mayor, sa particip la seria de dezbateri privind dialogul intre civilizatii. Este vorba de un proiect mai amplu, sub egida ONU, lansat de premierii Erdogan si Zapatero. Recent, fostul presedinte al Portugaliei, J. Sampaio, a fost desemnat inalt reprezentant pentru  alianta civiliatiilor de catre noul secretar general al Natiunilor Unite (26 aprilie 2007). S-a format si un grup de nivel inalt care va incerca, in esenta, sa demonstreze ca formula de „ciocnire (clash)” a civilizatiilor era cel putin exagerata si ca prin dialog se poate ajunge la parteneriat, coexistenta si chiar alianta a civilizatiilor. Programul de actiune este foarte ambitios si foarte interesant.

Multi reduc aceasta chestiune insa la tensiunea dintre lumea islamica si lumea occidentala.

Eu am dorit sa adaug o dimensiune dinamica la acest subiect si am vorbit despre procesele de migratie, in general, despre migratia in Europa si despre ce ni se intampla noua. Analiza traditionala a relatiei dintre civilizatii priveste culturile, civilizatiile ca pe niste continente care ar trebui legate prin poduri. Acest gen de analiza nu mai poate ajuta in  epoca internetului, a comunicarii instantanee, intr-o perioada de migratii masive.

Numarul migrantilor internationali a fost de peste 36 de milioane intre 1990 si 2005, transformandu-se dintr-un proces regional intr-unul global.

In Europa, situatia este delicata pentru ca fluxurile migratorii sunt necesare pentru a umple deficitul de forta de munca. In urmatorii ani, datorita proceselor de imbatranire, se vor pierde, la nivel european, aproximativ 20 de milioane de lucratori – cu efecte economice si sociale. De aici nevoia de incurajare a imigratiei, dar intr-o forma controlata, deocamdata din spatii compatibile cultural. Pana de curand, forta de munca din Romania venea „din afara” UE !

Din 2003, UE a inceput sa se ocupe mai serioas de aceste aspecte,construind politici pentru controlul fluxurilor migratorii, politici de combatere a imigratiei ilegale, politici pentru integrarea imigrantilor si politici privind cooperarea internationala in acest domeniu. In acest context, Consiliul european a adoptat in 2004 un Program care stabileste 10 prioritati pentru urmatorii 5 ani, inclusiv in legatura cu integrarea imigrantilor pentru a preveni izolarea sau excluderea sociala a comunitatilor de imigranti. Nu vreau sa va plictisesc cu aceste chestiuni generale dar ele sunt  importante pentru romanii care lucreaza in tarile UE.

Din Romania au plecat, in ultimii ani, pentru a lucra sau a se stabili in aceste tari, peste 2 mil. de persoane – echivalentul populatiei Sloveniei (cel putin). In aceste conditii,  si in Romania a aparut un deficit de forta de munca, ce se incearca  a se acoperi prin  imigranti temporari din unele tari asiatice, eventual. Se pune, desigur, problema integrarii sociale si culturale a unor astfel de comunitati, foarte diferite, civilizational. Ne punem, trebuie sa ne punem si problema integrarii/non-integrarii comunitatilor de romani in tarile in care muncesc. Ce avantaje si ce dezavantaje vor apare sub aspectul pastrarii identitatii lor nationale? Ce probleme se vor pune in ceea ce priveste reintegrarea romanilor ce revin in tara dupa o experienta de migratie externa (inclusiv cheltuielile de asigurari sociale pentru pensie)? Interesant ca pentru a-si pastra identitatea culturala, multi romani se strang in jurul bisericilor ortodoxe locale sau doresc sa-si constriasca biserici noi pentru comunitate.  Ar fi multe lucruri de adaugat. Pe multe le-am prezentat in timpul dezbaterilor.

Concluzie: noi suntem singura tara care „ofera” fluxuri masive de forta de munca in UE dar suntem, in acelasi timp, membri ai UE, avand deci posibilitatea sa influentam reglementarile europene viitoare in sensul intereselor noastre. Iata o tema de interes major pentru liderii politici ai Romaniei.

In legatura cu dialogul… Am impresia ca unora dintre interlocutorii mei de pe blog, as putea sa le” flutur” si un tramvai in fata ochilor. Ei au concluziile deja formulate.  Nu-i inteleg insa de ce se chinuie inutil, urmarind postarile pe acest blog, cand ar putea sa-si foloseasca mai bine timpul citind editoriale, inspirate de zeul Neptun, in diverse ziare independente.

Pe curand.

52 Răspunsuri to “Forumul Crans Montana”


 1. 1 TANASE iulie 1, 2007 la 1:20 pm

  Inca odata in aceasta interventie, Nastase se remarca, ingâmfat, arogant si imbecil (inflexibil)

  Nu am intervenit pe acest blog din considerentul de respect pentru ce are bun acest distin personaj.

  Sper ca prezenta tuturor mesajelor pozitive si atacatoare la adresa ANA sa-l faca sa inteleaga ca ceva trebuie sa faca pentru a reveni.

  Am gasit o propunere interesanta, daca ANA doreste sa revina la presidentie trebuie sa dizolve psd ul.

  Ii dau posibilitatea Domnului a analiza si il rog personal a raspunde la aceasta intrebare.

  Pe curând, plec la EVIAN pentru o cura de apa si fileu de perche, arozat cu blanc de MORGE.

  Tanase

  NB

  Astept un raspuns personalizat si n u unul de limba de lemn

 2. 2 carpediem iulie 1, 2007 la 1:22 pm

  Stiu ca interesele si rezultatele activitatii tale pe plan extern sunt bine cotate. Astfel, ca sa nu reproduc aici suportul intrebarii si sugestiei mele, pt. ca textul ar fi prea lung, las un link catre insemnarea mea: „Country image” si te rog daca ai vreme sa ma luminezi si pe mine sau/si sa te gandesti la o astfel de intiativa. Consider ca aptitudinile si pregatirea ta, de asemeni si imposibilitatea (sa fim seriosi) resuscitarii carierei politice pe plan intern, te fac un personaj cu bune perspective si un mare potential pt. reorientarea carierei spre politica externa. Multumesc anticipat pt. timpul acordat

  http://aboutme.weblog.ro/#post-166146

 3. 3 Darius iulie 1, 2007 la 1:51 pm

  Tănase, mare atenţie la cuvinte. Dacă se repetă aceleaşi chestiuni până devin jignitoare, nu mai intră. Poţi să fii dezaprobator cu privire la orice atitudine pofteşti tu de-a lui Năstase şi în cuvinte normale. Valenţele cuvântului „imbecil” au mai fost foarte didactic relevate p-acilea. Măcar de dragu’ varietăţii mai poţi zice câte-un ceva nou…

 4. 4 Sandu iulie 1, 2007 la 2:05 pm

  Forumul Crans Montana face lagatura intre marile companii transnationale si lumea politicienilor . Evident cu politicienii din tarile care sunt tinta a acestor companii. Este mai curand un forma de legatura intre afaceristi puternici si guvernanti accesibili

 5. 5 Maria Barbu iulie 1, 2007 la 2:48 pm

  Despre irelevanta analizei facute de Huntington in Ciocnirea civilizatiilor am scris si eu in teza de doctorat. Oricum, ideile lui sunt deja revolute, iar postmodernismul care se instaleaza acum in toate compartimentele vietii, de la individul singular la societate, de la arta la politica si securitate, reprezinta o solutie flexibila si viabila. Toate acestea se regasesc in cartea mea, care va aparea in august, si care cuprinde o parte din teza de doctorat. O sa va trimit un exemplar.

 6. 6 Sandu iulie 1, 2007 la 3:03 pm

  @ Maria Barbu
  Postmodernismul nu este o solutie pentru a rezolva problemele scietatii (cum afirmati dv.) ci este insasi problema.

 7. 7 Marius Visan iulie 1, 2007 la 3:52 pm

  Dl Nastase, eu stiu de ceva de genul 2 milioane de romani in Italia, aproape 1 mil in Spania, dupa fiind Franta, Germania, Austria cu cateva sute de mii.

  Eu momentan zic ca e bine, deoarece, desi momentan simtim un deficit de muncitori in Romania, pe viitor pe plan politic Romania va avea de castigat. Din cate am auzit, cativa romani deja au inceput sa se implice in viata politica din diverse regiuni formand astfel o forta politica pentru romanii de peste granite.

  As vrea sa vad cam peste cativa ani un fel de UDMR format in Italia care sa zica Romaniei Tara mama 😀 etc..

  Cu stima,
  Marius V.

 8. 8 Livium iulie 1, 2007 la 4:33 pm

  Economic nu e o tragedie plecarea(fie si temporara) a 2-3 milione de romani in Vest.
  Daca romanii ar fi stat in tara am fi avut un shomaj cu 1.5-2 milioane mai mare si un nivel salarial mai scazut.ceea ce nu cred ca era de dorit…
  Cred ca ritmul lent al reformelor din anii 90 a facut ca romania sa intre in 2007 si nu 2004. Am pierdut un val mai bun si oportunitati cum ar fi dreptul de a lucra in tari ca Marea Britanie(cum o fac polonezii, lituanienii).
  Cred ca guvernele Romaniei, inclusiv guvernul Nastase(sau poate mai ales el) nu au negociat castigator statutul fortei de munca romanesti in UE…Victoria cea mai mare a fost accesul fara viza in Europa Continentala,(probabil la pretul unor privatizarii ieftine).
  faptul ca romanii nu pot lucra legal ii impinge spre joburi prost platite si nesigure. Sunt unele categorii in romania care ar fi practicat oricum aceleasi profesii chiar si in sistem legal(agricultura, constructii,etc) dar sunt si romani(mai ales cei educati) care daca ar fi avut dreptul legal de a lucra ar fi putut sa isi practice meseriilor dorite in Europa.
  Nici guvernul Nastase nici guvernul Tariceanu nu au realizat nimic legat de dreptul de munca pentru romani in vestul Europei.
  Pe piata legala a muncii romanii au acelasi statut practic cu orice alta tara din afara UE in tarile mari care conteaza…
  Nu cred ca problema la noi e sa aducem asiatici, mai e mult pana acolo. Romania nu ara o asa experianta si va fi greu sa primeasca migranti si sa ii si plateasca suficent de bine(asiaticii,etc au variante la indemana la doi pasi,mai ales cand in viitor se va elimina controlul la frontiera noastra cu alte tari din UE).

 9. 9 Roaitars iulie 1, 2007 la 4:43 pm

  Marius, avind in vedere istoria cu Traian si Decebal, sper sa nu ajunga romanii din Romania sa-i zica Italiei tara mama si sa vrea (si ei) la mama 🙂

 10. 10 iceflame iulie 1, 2007 la 4:47 pm

  Interesanta tema ati ales sa prezentati la forum.Si de actualitate pentru Romania.Subiectul e destul de fierbinte,insa,trebuie privit putin si dintr-o alta perspectiva.Ma refer aici la hotii de buzunare si la cersetorii romani.Sunt unul din cei 2 milioane care au plecat la munca afara,(am lucrat acolo vreo 6 ani).Ca orice roman normal,imi iubesc tara si sunt mandru de natia mea.Am incercat pe toate caile,sa le explic celor din tarile gazda,ca Romania este o tara minunata,iar romanii sunt oameni de toata isprava.Ghinion insa;in cel mai fericit caz,demersurile mele in acest sens starneau …zambete.Si pe buna dreptate.Cum sa ma creada pe mine un englez,un francez,un german sau un portughez,din moment ce,aproape in fiecare zi,cand se duce la serviciu sau la supermarket,el este asaltat de cohortele de suti si de cersetori din Romania?Cum sa ma creada el pe mine din moment ce la semafor,sau la intersectie,ii este inmanat(a)fie o iconita,fie un biletel tiparit in limba lui,biletel pe care scrie cat de nefericit si de batut de soarta este „surdo-mutul” care i l-a dat si care asteapta pomana in euro la o noua trecere printre masinile oprite?Dar culmea culmilor in acest sens domnule Nastase,a fost pentru mine atunci cand,la munca fiind intr-o sambata seara,pe la orele 17,a aparut in fata portii companiei la care lucram(eram doar eu si un coleg de origine ceha la serviciu)o familie formata din patru persoane:doi adulti (barbat si femeie)si doi copii mici.Cand am iesit sa vedem despre ce este vorba,cei doi”parinti”au inceput sa cerseasca intr-o spaniola aproximativa.Spuneau ca sunt din Romania,ca aceea este o tara in care se moare de foame,o tara din care au plecat deoarece inundatiile din anul respectiv le-au luat absolut totul.Asa de necajiti pareau conationalii mei,incat colegul ceh,a scos din buzunar o bancnota de 20(douazeci)de euro pe care ia dat-o femeii care plangea de mama focului…Atunci,am incercat sa aflu amanunte despre locul de unde veneau…I-am intrebat din ce oras sunt.Au avut o tresarire si mi-au spus….din Bucuresti.Dar de ce te intereseaza orasul?Esti roman cumva?Si atunci mi-a sarit tandara.I-am intrebat de ce nu merg la munca,asa cum faceam eu in acea sambata seara,si daca sunt constienti de ceea ce fac…Daca sunt constienti ca prin actiunea lor,nu fac altceva decat sa scuipe pe steagul Romaniei.Vadit deranjat de atitudinea si de intrebarile mele,”masculul” de la Bucuresti,mi-a zis asa:uite ce e mai fraiere,daca vrei sa muncesti ca prostul zi de zi aici la astia,nu ai decat sa o faci.Eu,scot bani asa cum vreau,si nu te intereseaza pe tine cum ma descurc,ce,esti cumva guvernatorul Romaniei?Eu castig cu cersitul mai mult de 200 de euro pe zi.Tu cat castigi?Ha?Si nu te pune cu noi ca nu suntem chiar singuri pe aici,m-a amenintat individul.Atunci,enervat la culme de atitudinea conationalului mai „intreprinzator „decat mine,i-am zis sa stea un pic ca sa explice toate acestea politiei portugheze.Am pus mana pe telefon si in secunda urmatoare,toata slehta de „romani”,cu puradei cu tot au taiat-o in cea mai mare viteza…Spre surpriza mea insa,dupa vreo 200 de metri parcursi,au intrat intr-o masina,intr-un Renault 5,si au disparut din zona.Asta se intampla domnule Nastase in timpul mandatului dumneavoastra.Departe de mine gandul de a va acuza de ceva in legatura cu aceasta poveste.V-am semnalat-o insa,cu scopul de a va pune in fata realitatea cu care,noi,cei care lucram,sau am lucrat afara,ne lovim mereu.Sa stiti domnule Nastase,ca oricit de mult v-ati stradui dumneavoastra ca politician,pe la o mie si ceva de forumuri,nu veti schimba perceptia strainilor in legatura cu ACEASTA realitate.Asta domnule Nastase,asta e principala problema a imaginii Romaniei in lume.Acesta este cancerul care trebuie operat,extirpat de pa fata tarii.Eu unul,voi vota pe cel care va veni cu solutii in acest sens,si,sunt curios,care ar fi solutia propusa de dumneavoastra in aceasta problema.Sper sa nu imi spuneti ca solutia sta in ridicarea nivelului de trai,fiindca asta nu are nici o relevanta in fata lenesilor si a celor care nu vor sa faca altceva decat sa fure si sa cerseasca.Eu astept un raspuns care sa contina solutii practice…Va multumesc

 11. 11 Radoi iulie 1, 2007 la 4:52 pm

  Pana cand saracii, in special pensionarii, din Romania vor intelege ca si politicienii cu ceva stare materiala pot sa faca politica social democrata, adica sa reprezinte interesele celor nevoiasi, sunt atatea exemple in istorie, dl Adrian Nastase nu trebuie sa se departeze de proiectul sau politic. Iufa demagogica basesciana va trece. Romania sociala va avea nevoie de un stalp de rezistenta in fata unei drepte politice tot mai de agresiva si mai eficienta mediatic. Ea a reusit sa bulverseze electoratul de stanga incat acesta nu mai reuseste sa-si identifice interesele si migreaza spre grupari politice straine de ideea de social democratie, cum sunt PD-ul lui Basescu si PNG-ul lui Becali. Cred ca si mai tinerii conducatori din PSD au inteles, acum, ca au nevoie de sprijinul unui Adrian Nastase. Sunt pe cale sa nu sesizeze ca Alianta DA si-a conservat sprijinul electoral si ca este posibil ca, pana la alegerile la termen, Alianta sa se refaca si in fapt, ea existand de jure. Tariceanu a facut astazi, la Brasov, primul pas.

 12. 12 Criticos iulie 1, 2007 la 6:14 pm

  In legatura cu adeptii „gigantilor” neptunieni, sa stiti, dle Nastase, ca vor fi extrem de fideli bloggului dumneavoastra. E o activitate prevazuta in strategia de lupta impotriva dumneavoastra. Cred ca ati observat ca exista o armata portocalie extrem de activa si pozitionata pe toate forumurile editiilor on-line ale ziarelor. Activitatea de baza nu este la oficioasele marinerului, ci la celelate ziare. Aici pe bloggul dumneavoastra vor fi prezenti permanent cu doua obiective: sa va invenineze si sa sa deconcerteze pe simpatizantii dumneavoastra. Salut moderarea reala a bloggului, fiindca altfel in curand „specialitatea casei”,trivialitatea, l-ar invada. Desi inteleg ca este de o mie de ori mai profitabila orientarea dialogului spre proiecte, spre „Romania viitoare” ce se alege din prezent, uneori simt tentatia unei discutii despre masina propagandistica a „gigantilor” si chiar despre ei. Am constatat ca un comentariu e iscalit „Tanase”. Nu cred ca e „acel Tanase”, dar acela negresit va poarta sambetele.

 13. 13 Radu iulie 1, 2007 la 6:17 pm

  @Maria Barbu

  Nu am o idee definitiva asupra subiectului, dar nu mi se pare ca recent Huntington ar avea de ce sa para mai putin credibil. Australia e din ce in ce mai anglo-saxona, Rusia din ce in ce mai asiatica, Turcia s-ar putea indeparta de Occident daca populismul occidental va fi suficient de puternic incat sa-i impiedice aderarea, din exemplele lui Huntington numai in Mexic inca „se joaca”.

 14. 14 Ovidiu iulie 1, 2007 la 6:45 pm

  D-le Nastase,
  in primul rand intrebati-va de ce muncitorii romani „emigreaza” in „strainate” pardon, UE, doar suntem o tara membra, avem o granita comuna avem drapel european va fi si o constitutie, eu sunt impotriva globalizarii, cum am si, scris pe blog-ul meu „Globalizarea uneste statele. si nu poparele !
  Pai se pune intrebarea pentru ce este nevoie de UE ? ca sa calatorim fara vize ? sau de interese economice, ? daca statul roman ofera locuri de munca si un nivel de trai ceva mult mai ridicat va asigur ca nici un roman nu pleca, „emigra” in strainatate sa-si caute painea, dupa lovitura de stat toti apropiatii, securistii, au pus mina pe piata, ei au schimbat legile, ei au fosti primi care au benificiat profitat de haus. Interesant ca politicienii nu emigreaza…. toti au vile masini si bani grei, iar omul de rand moare de foame, au trecut 17 dupa lovitura de stat a FSN-ului si ? va rog sa ma iertati nu 2 milioane ci 5 milioane. Sunt revoltat de faptul ca v-ati suparat pe niste romani eu inteleg ca traim in democratie si fiecare are dreptul la exprimare libera, uitati-va pe site-ul lui basescu ce se scrie despre el si totusi nici un roman nu a fost considerat „inutil”, pai stergeti mesajele pe care nu va convine, si le invit la mine sa ma injure pe mine ca eu ii iubesc pe toti romanii indiferent de rasa lor cultura, educatie .

  Imi pare rau sa remarc constat ca dvs, selectati mesajele, romanii au venit de buna voie pe acest blog, si cred ca meritau un mic respect din partea dvs, si mesajele trebuiau luate in consideratie, sunt precis ca le cititi pe toate dar saracul de roman se asteapta si un la raspuns. V-am pus ieri 10 intrebari, cred ca ceva va deranjeaza sau va supara ca alstfel nu va inteleg de ce nu raspundeti, omul vrea sa stie ce va place, dar din pacate nu am primit raspuns, de fapt pe toti acei romani care nu va cunoaste personal le intereseaza.
  Anticipat.

 15. 15 Maria Barbu iulie 1, 2007 la 6:48 pm

  @Radu

  Aceste atutudini de radicalizare sunt contextuale, ele nu sustin ideea de ciocnire a civilizatiilor. Ceea ce ne diferentiaza este cu mult mai mult modul de gandire, care este rationalista sau simbolista, rationalismul fiind predominant in gandirea europeana, iar simbolismul predominant in gandirea orientala. Dar asta cere o discutie aparte.

 16. 16 Azteca Mayasu iulie 1, 2007 la 7:11 pm

  Domnule AdN,

  Problema imigraţiei mi se pare, de departe, cea mai delicată, cea mai complexă problemă a noului mileniu. Urmările ei, acolo sau aici sunt imprevizibile, indiferent cât de multe măsuri s-ar lua… Nu vi se pare interesant că direcţia principală a migraţiei (de la est spre vest) se păstrează de aproape 2000 de ani?
  Revenind la postarea mea anterioară de astăzi, de la articolul precedent….
  1. PRIVIND RELAŢIA (ACTUALĂ) A LUI ADN CU PRESA… Cred că aţi procedat inspirat (ca o primă etapă) că aţi participat la multe emisiuni TV, inclusiv la cele de la Realitatea… Aţi ieşit învingător. Până acum v-aţi dovedit bun în apărare, în sensul că „moderatorii” v-au atacat şi Dvs. v-aţi apărat. Cred că urmează etapa a II-a, în care Dvs. să impuneţi subiectele şi problematica. Vreau să spun că, începând de acum, trebuie ca Dvs. să puneţi condiţiile, să vă pregătiţi subiectele pe care doriţi să le expuneţi şi dacă sunt acceptate bine, dacă nu, nu… Nu trebuie să mai acceptaţi ca nişte tipi gen „dl 100%”, „Bă, Gh.” (şi tipe gen Dana Grecu) care au calitatea de a fi surzi şi obraznici să vă consume timpul cu nişte întrebări de 2 bani, cu singurul scop de a încerca să vă pună în poziţii delicate…

  E timpul să spuneţi ceea ce aveţi de spus. Cred că oamenii nu mai trebuie să zică a doua zi după emisiune „l-am văzut la TV pe Năstase…” ci să se treacă la „fii atent ce chestii a spus Năstase aseară…”, să se discute câteva zile despre asta…

  E timpul ca televiziunile să şi-l dorească pe Năstase şi nu Năstase să-şi dorească apariţii TV.
  E timpul ca cei din PSD să priceapă că e o necesitate stringentă ca mintea Dvs. şi a grupului Dvs. să lucreze în interesul stângii. Nu mai e timp pentru experimente, s-a experimentat destul, nu mai e timp. Dacă vor mai fi încă 4 ani de guvernare de dreapta, lucrurile vor lua o asemenea întorsătură, societatea, averea şi sărăcia se va polariza atât de mult, încât 30 de ani consecutiv de stânga nu ar mai rezolva problema…
  E timpul să demontaţi şi demonstraţi minciunile şi fărădelegile primului om al ţării şi apropiaţilor lui din campania electorală din 2004 şi nu numai. Cum ţipau ei pe toate canalele TV şi-n toate ziarele despre autobuzele cu alegători de la Gara de Nord (Dl. Roşca-Stănescu arăta de curând că la acea circumscripţie procesul verbal arată circa 100 voturi Vadim, circa 200 Năstase şi restul de câteva mii pentru Băsescu). Că s-a venit cu autobuze, e clar, există imagini filmate, dar dacă toţi au votat cu Băsescu, atunci cine erau de fapt organizatorii? Ştiu, s-au mai spus aceste lucruri, dar trebuie demonstrate clar, astfel încât să priceapă şi soacră-mea de la ţară şi ceilalţi din sat.

  Deja postarea e cam lungă şi nu vreau să vă plictisesc. Important era să-mi exprim părerea… Vă urez mare baftă în atac.
  Poate am să mai revin… să scriu… De citit, sigur am să vă citesc.
  Toate cele bune!

 17. 17 Sandu iulie 1, 2007 la 7:24 pm

  Presupunand ca nu poate fi detestat sincer, domnul Nastase da dovada de un orgoliu imens, aproape inuman. De ce este nevoie sa explice antipatia sau chiar ura unora prin aserviere cotrocenista. Il asigur pe domnul Nastase ca exista oameni care il detesta in numele cinstei, libertatii, progresului si binelui tarii. Unii dintre ei au atitudine similara si fata de Cotroceni. Daca d-l Nastase crede ca insii care frecventeaza acest blog deabia asteapta sa se bucure de luminile domniei sale, se inseala. Dimpotriva ei vor sa-l invete pe domnul Nastase cum se conduce o tara sau un partid. Mai sunt unii care mimeaza umilinta, dar sunt ori smecheri, ori interesati.
  Spun toate astea, nu pentru a submina prestigiul domniei sale, ci pentru a-i atrage atentia ca a explica toate necazurile pe care le are , prin triniteri la Basescu sau Macovei devine pueril.

 18. 18 adi iulie 1, 2007 la 7:43 pm

  La Bucuresti, desconsiderarea lui Tariceanu fata de Bruxelles si doleantele europene privind Romania au devenit deja secret public, gurile rele afirmand ca atitudinea prezumtioasa a actualului premier o depaseste net pe cea a lui Nastase. Incet, dar sigur, institutiile europene ajung sa semene cu proprietarii deposedati abuziv, care isi cer de un amar de vreme drepturile. Caracatita damboviteana va continua sa arunce praf din belsug in ochii domnului Frattini si ai succesorilor acestuia, la fel cum ii tot amageste pe cei ce revendica un bun care le apartine de drept. Raportul molau al Bruxelles-ului pare sa-i asigure, de pe acum, victoria.
  ati devenit mai putin ingamfat decat Tariceanu!
  va vine sa credeti? mie nu.
  iar asta o spune un profesor britanic intr-un ziar care probabil nu va e pe plac: http://www.romanialibera.ro/a99835/magie-neagra-in-stilul-anilor-80.html

 19. 19 TANASE iulie 1, 2007 la 7:43 pm

  @Darius Says:

  July 1st, 2007 at 1:51 pm

  „Tănase, mare atenţie la cuvinte. Dacă se repetă aceleaşi chestiuni până devin jignitoare, nu mai intră. Poţi să fii dezaprobator cu privire la orice atitudine pofteşti tu de-a lui Năstase şi în cuvinte normale. Valenţele cuvântului “imbecil” au mai fost foarte didactic relevate p-acilea. Măcar de dragu’ varietăţii mai poţi zice”

  Stimate Domn,

  Cred ca bine am inteles sunteti administratorul blog ului si aparati interesele colegului meu A.NASTASE.

  Când am spus imbecil si sustin nu ati inteles, daca Adrian interpreta lui-même expresia o intelegea perfect.

  Imbecil pentru mine si in lumea in care eu ma port, inseamna o persoana care nu accepta competitivitate , concurenta, si contrariul ideeilor ce le gândeste, adica, el are tot timpul raison.

  Sper ca aceste mici lignes au pus la punct notiune de imbecilitate a fostului meu coleg.

  Si acum sa va spun ce am facut à EVIAN, vreme frumoasa, o partida des boules, blanc si buna dispozitie intr-un cadru nu departe de resedinta mea.

  Totul a fost organizat de amicii, Claude François, un mare solist francez venit din Egipt.

  Regret ca un amic comun al meu si a lui Adrian nu a putut participa, activitati la CE.

  Pierre si-a cerut scuze, in schimb am avut surpriza sa avem printre noi prietenii din social democratie franceza, nu doresc sa-i numesc.

  Adriane ai fost compatimit, nu stii sa te resemnezi si sa-ti cauti o cale pertinenta.

  Seara se anunta foarte bogata, muzica Claude François, cina pe vapor si mâine vom fi cu toti la CASINO D’EVIAN.

  Cu toti am acceptat sa dejunam à MORGINE.

  Câteodata expresiile si traducerea franceza / româna nu corespunde la genul de politete la care DARIUS al tau poate sa inteleaga profundul idei.

  Pas grav, stiu ca l-ai delegat pentru acest sfârsit de saptamâna sa ti fac raspunsurile.

  Adriane,

  Saluta bine sotia ta si te asteptam sa faci turul aperoului si sa te vedem la boule.

  Iarta-ma dar rândurile mele se adreseaza la tine prin acest tânar in ale comunicatiei.

  Mai trebuie sa treaca vreo 25 ani sa devina un adevarat suplinitor de NASTASE.

  Dar apreciez ca deja te-ai gândit, sper ca mesajul meu a fost constructiv, l-am traduas pentru Laurent.

  Amitiés,

  Tanase

 20. 20 Radu iulie 1, 2007 la 8:03 pm

  Ieri seara, la o petrecere, am intrebat o prietena din Venezuela despre Chavez. Relatarea ei parea f. familiara, poate cu diferenta ca Basescu e un pic mai tafnos. Prietena respectiva are 21 de ani si presupun ca, din cauza varstei, spune ce gandeste fara mari retineri, drept care la sfarsit mi-a spus care este solutia ei pt. Venezuela. Am fost surprins, era exact ce am gandit in noaptea alegerilor in 2004 (si cu alte ocazii intre timp). A bon entendeur, salut!

  @Sandu

  A aparut la un moment dat la TVR (eu l-am vazut la TVRi) un tip incredibil, un profesor de istoria artei cred, era in timpul scandalului legat de Zambaccian, cand AN a invitat acei ziaristi la el acasa. In fine, acel individ practica ceva intre psihanaliza (in cel mai fericit caz) si hate speech (mult mai aproape de adevar). Explica venerabilul profesor cum raportul lui AN cu obiectele este inuman (!), cum le colectioneaza fara sa le inteleaga, cum face asta pt. a-si arata puterea financiara. Eu nu mai stiu cum il cheama, dar cred ca Adrian Nastase ii stie numele. Roaga-l sa iti ofere numele (eventual coordonatele) lui, va puteti imprieteni, poti sa asisti la cursurile lui (foarte interesante, sunt convins), cred ca si el vibreaza la fel ca si tine „in numele cinstei, libertatii, progresului si binelui tarii”.

 21. 21 Maria Barbu iulie 1, 2007 la 8:21 pm

  @Sandu

  Eu nu sustin ca postmodernismul este solutia ideala, ci ca este un curent de a carui dezvoltare putem profita, pentru a ne promova propriile noastre interese nationale, dat fiind ca postmodernismul accepta si sustine particularitatea si specificitatea.

  @Radu

  As vrea sa completez, in legatura cu ceea ce consider inadvertent in teoria lui Huntington. Mai mult decat orice cred ca este complet absurd sa consideri ca exista o granita intre catolicism si ortodoxie sau ca intre cele doua orientari crestine ar putea sa fie vreo „ciocnire”! Ceea ce transpare din ideile lui Huntington este mai degraba o manipulare politica decat un adevar.

 22. 22 RICA iulie 1, 2007 la 8:42 pm

  Draga Domnule DARIUS,

  Vad ca va serviti bine A.NASTASE, cu permisiunea Dvs. va rog sa studiati oferta mea pentru un post asemanator dar cu exigentele unei valori ajutate pentru un post de administrateur de un blog siejat in ROMANIA, pentru mine.

  Raspunsul Dvs. este bine venit si prin retour de mon mesaj sau pe EZ din 21.06.2007 la articolul Nastase si-a deschis un blog

  Astept oferta Dvs. dar inainte de toate va rog sa acceptati prezentarea ofertei mele :

  1. Retributie lunara : 5’000 Eu / lunar varsata in cont (primele trei luni un singur transfer)
  2. Voiture de service si cheltueli de comunicatie :1500 Eu / luna – forfaitaire
  3. Cheltueli de reprezentare, restaurant hotel, contact totul pe baza de facturi platit lunar sau cu carte de credit asigurata de banca emitatoare la nivelul de 5’000 Eu / luna
  4. Contractul debuteaza incepand cu 01.09.2007

  Acceptiunea ne conduce la primul rdv din care se va stabili caietul de sarcini.

  Cu stima

  RICA

  Domnule DARIUS,

  Va rog sa nu considerati oferta mea la concurenta cu cea a lui Nastase
  Pe Nastase il cunosc si stiu cât mai valoreaza, este un tip inteligent ca o floare frumoasa intr-o zona de ierburi salbatice.

  Va rog sa aveti amabilitatea a raspunde cât mai urgent, astep si o propunere a de referinta

 23. 23 danieloctavian iulie 1, 2007 la 8:47 pm

  Domnule Nastase, mai inainte de orice felicitari. Stiu ca e deja un loc comun si in egala masura incomod ritual atat pentru cel care felicita cat si pentru cel felicitat. Voi argumenta. Descopar, cu bucurie, ca inca nu „e omul sub vremi”.
  Ma incanta sa descopar la dumneavoastra aceeasi seriozitate pe care o remarcasem si in perioada in care ati fost prim-ministru. Bucuria e cu atat mai mare cu cat mi se pare ca aceasta pomenita seriozitate se manifesta mult mai fertil de cand v-ati detasat, oarecum, de campingul politicii. Dar asta e deja alta poveste.
  Includ aici un link catre o prezentare remarcabila care mi se pare extrem de relevanta pentru subiectul analizat de domnia voastra. Si care, zic eu, ar trebui sa ne dea mult de gandit.

  In alta ordine de idei. Citind comentariile de pe aici stau si ma crucesc. Rupte de topic, agresive, ilogice, mustind de o patima irationala si o ura inargumentabila. La adapostul confortabil al anonimatului se prajesc voluptati ciudate: voluptatea de a injura, de a-ti demonstra ca, iata, suntem atat de democratic egali (aici pe net) incat laturile pot zbura nestavilite oriunde si spre oricine. Tare ma tem ca toate aceste nu sunt altceva decat semnul unei teribile dezagregari.
  Sigur, sunt multe lucruri care pot fi spuse ddespre dumneavoastra cu spranceana ridicata. Ca nu stiti hahai, ca nu va pricepeti deloc, dar deloc sa va faceti simpatic, ca n-ati invatat stilul bras la inotul in baile de multime, ca nu aveti decenta minima de a va lasa batut pe burta si de raspunde simpatic cu egala pleznire a burdihanului boporului. Ori mai ales ca nu ati stiut sa cumparati simpatia „intelctualitatii”. Reformulez. Ca nu ati reusit sa va atrageti intelectualitatea. Anulez reformularea. Ramane cum am spus initial. Amendez doar. Nu de intelectualitate e vorba ci de niste insi stapaniti de patima puterii, dar lipsiti de mijloacele ei. Iar daca acum iata romaviatic li se da un cap de sfoara, dansii ne vor arata ca stiu cum se foloseste. La sforarit. Ma risipesc in lucruri stupide. dezagregarea de care pomeneam.
  In mod esential regret si va reprosez un singur lucru: ca nu ati incercat ( pana acum) sa construiti o miscare a intelectualitaii de stanga. Nu e usor, acum cand a fi de stanga e cah, iar dreapta se plimba cu avionul. Dar e, neindoielnic, necesar. Si asta atata vreme cat inca mai exista o intelctualitate de stanga! Pentru ca iata, devine tot mai timida, tot mai izolata, lipsita de mijloace de exprimare: revistele, editurile, televiziunile, tropaie atat de tare catre drapta ca tare imi e teama ca se va rupe balansoarul si vom cadea cu toti.

  http://danieloctavian.weblog.ro/

 24. 24 ceapaev iulie 1, 2007 la 8:57 pm

  Felicitari ptr ideea cu blogul (desi spuneti ca nu va apartine). Ma intreb cand mai aveti timp sa scrieti si sa mai raspundeti intrebarilor de pe blog. Va rog sa continuati lupta pe care o duceti, macar ptr cei multi si tacuti care va citesc blogul si nu posteaza aici in favoarea ideilor dvs (lipsa de timp sau alte motive). Si sunt mult, stiti bine si cunoasteti si statisticile. Multa sanatate, curaj si noroc. Va asteptam sa reveniti acolo unde va este locul, in prim-planul scenei politice.
  Din ce am constatat aveti o problema de imagine, asta e clar. Multi va avd ingamfat si arogant. Daca aveti o anumita prestanta in tinuta si discurs unii se grabesc sa spuna ca sunteti ingamfat. Va sugerez sa umbtati cu camasa descheiata vara aceasta, eventual tricouri sport de la Lacoste sau Boss (gen Base) etc. Si mai lasati mersul pe jos caci nu se mai poarta. Incercati sa beti 2-3 pahare de vin si cateva de whisky apoi urcati-va la volan (ca tot „omul” de rand) si uite asa poate nu o sa mai pareti ingamfat. Ca limbajul sa nu para prea elevat incercati sa mai injurati din cand in cand…sa vedem, poate o sa mearga.
  D-le profesor, va admir ptr cultura dumneavoastra si curajul politic. Succes in continuare.

 25. 25 Radu iulie 1, 2007 la 9:01 pm

  @Maria Barbu

  De ce ar fi absurd? A existat deja o ciocnire care a durat sute de ani intre Bizant si occident. Recent, in Rusia este destul de clar ca filo-occidentalii nu au prea multe in comun cu cei care isi asuma mai accentuat o identitate ortodoxa (sau slava).
  Huntington e de acord ca granitele pot fi flexibile, deci ca anumite tari pot sa-si schimbe apartenenta. Dar mi se pare greu de contestat ideea unei diferente majore intre ce numeste el „the core states” (ale ortodoxiei si catolicismului).
  Uneori Huntington e facut sa spuna ceea ce nu spune, si anume ca ar exista niste conflicte care vor dura la nesfarsit si ca ar exista niste identitati predeterminate din care ar rezulta un determinism istoric primar. Ceea ce spune este ca nu exista fapte care sa demonstreze convergenta pe care o anticipeaza Fukuyama si ca nu crede ca va exista o convergenta in urmatorii 50 de ani (scris in 1992, au trecut deja 15). Cel putin pana acum, predictia s-a confirmat. Nu zic ca are neaparat dreptate, dar e destul de clar ca alti factori care nu tin de dialogul ideilor (à la Fukuyama) joaca un rol. Romania mi se pare un exemplu interesant; in multe aspecte pare a se apropia de UE, cand te uiti insa la rezultatul referendumului din 2007, nu mi se pare deloc evident ca exista vreo convergenta.
  La un moment dat Huntington il citeaza pe Braudel si spune ca Franta sub Valois semana mai mult cu China sub dinastia Ming decat Franta celei de-a 5-a Republici fata de China lui Mao. Si iarasi ma gandesc la Romania 🙂

 26. 26 marco iulie 1, 2007 la 9:01 pm

  V-as intreba daca in momentul in care ati obtinut eliminarea vizelor aveati deja proiectia nivelului migratiei fortei de munica si implicit a sumelor de bani ce urmau sa intre in tara. La un moment dat ati afirmat ca eforturile pentru eliminarea vizelor au fost enorme si, aici va citez – daca ne-ar fi cerut am fi fost gata sa le sapam gradina-. De ce credeti ca eu fost atatea probleme si obsatacole.

 27. 27 Sandu iulie 1, 2007 la 9:10 pm

  @ Radu
  Nu fac parte dintre oamenii care lupta pentru democratie, cinste, libertate sau egalitate. Nu-l consider pe d-l Nastase adversar si chiar daca mi-ar trece prin cap asta, domniei sale putin i-ar pasa.
  Totusi, prosteste, mai sar si eu cu gura ca sa ma aflu in teaba. Cineva spunea ca vrea sa vada o lume care e in stare sa moara pentru o virgula. Ei bine si eu ma supar pentru un fleac. De exemplu d-l Nastase crede ca citeaza din „Epistola I-a catre muze” Ca si cum J.B. Rousseau ar fi scris mai multe scrisori catre muze iar d-lui citeaza din prima. In realitate este vorba despre „Epistola I. Catre muze” A doua epistola in original se intitulaza „Epitre II.Sur l’Amour.A madame d’Usse”
  O astfel de abureala intelectuala, frecventa la Vadim, dar mai rara la d-l Nastase, ma supara mai mult decat povestea matusii Tamara.

 28. 28 RADOI iulie 1, 2007 la 9:14 pm

  Stimati mesageri,

  Cu permisiunea Dvs. va propun un scenariu de reviatliser aceasta amortela de pe blog.

  A lasa A. NASTASE a va povesti ce isi doreste si a ne conduce la ideea ca este absolut necesar a reveni la presedintia Romaniei pe usa din spate, cred ca un dialog intre noi si cu el ar putea fi mult mai util.

  Nu cunosc vârsta participantilor la dialog, dar peu importa, avem nevoie de dinamism si profesionalism in dialog.

  A.NASTASE poate iesi benefic daca accepta jocul, altfel va ramâne imbecil, ma scuz vis à vis de D.DARIUS care admonesta un TANASE, dar principiul jocului sa facem din dialog un produs benefic pentru tineretul Romaniei si in general pentru NATIUNE.

  Daca imi permiteti, pot sa asigur de la distanta functia de mediator impartial, ramâne pentru voi, dragii mei navetisti pe blogul „ana” sa asiguram comunicatia.

  Cu stima si respect,

  Al Dvs. serviteur,

  RADOI

 29. 29 Criticos iulie 1, 2007 la 9:39 pm

  @Sandu
  Am inteles bine? Il detesti pe dl A.N. dar scrii pe blogg spre a-l invata cum sa conduca?!
  Mi-ai facut o seara agreabila, fiindca am ras cu lacrimi.

 30. 30 Draghi Puterity iulie 1, 2007 la 9:40 pm

  Si pentru mine Huntington pare mai degraba un ideolog al PNAC decat un cercetator serios.

  Cel mai inacceptabil in tezele sale mi se pare ideea ca suntem intr-un fel damnati sa ne miscam intr-un anumit spatiu cultural doar datorita unor decizii pe care stramosii nostri le-au luat, de voie sau de nevoie, acu cateva sute de ani.

 31. 31 Sandu iulie 1, 2007 la 10:06 pm

  @criticos
  Nu-l detest pe Adrian Nastase si nu-l invat nimic. Nu vorbeam despre mine pentruca nu-mi fac iluzii ca as fi pentru politicianul nostru , mai mult decat o unitate statistica, Dar , din nefericire, mai trancanesc incercand sa-l scot din egocentrism, clisee verbale si fanfaronada, Nu cred ca am ce sa-l invat si nu cred ca am ce sa invat de la domnia sa.

 32. 32 Maria Barbu iulie 1, 2007 la 10:13 pm

  @ Radu

  Da, asa cred si eu, ca Huntington a fost facut sa spuna, sa deconspire anumite scenarii, dar unele sunt valabile, altele false. Depinde de noi in ce masura facem ca scenariile noastre, purtatoare de interes national, sa se inscrie in directiile benefice, in scenariul care nu este inca vizibil, dar pe care il putem noi valoriza. Ortodoxia poate fi reconsiderata si inscrisa in tabara invingatorilor, Romania este singura tara ortodoxa care are si un nucleu de exceptie al crestinatatii, unitii, cei care leaga catolicismul de ortodoxie. Marile adevaruri sunt de obicei voalate si se reveleaza numai initiatilor sau credinciosilor, iar eu cred in destinul national. Depinde de noi sa il facem mai bun sau sa il „naufragiem”!!!

 33. 33 danieloctavian iulie 1, 2007 la 10:23 pm

  66 de motive pentru care Adrian Nastase nu poate fi presedintele Romaniei

  1. Nu hahaie.
  2. Foloseste pluralul politetii (sau persoana a treia , dupa mintea lui Turcescu)
  3. Nu bea. Nici macar whiskey. Nici macar in cele cinci minute necesare demisiei.
  4. Are doi baieti si nu doua fete. Hal de barbat!
  5. S-a plimbat el cu elicopterul in loc sa-i plimbe pe altii cu avionul.
  6. Stie sa scrie. Corect.
  7. Scrie carti.
  8. Citeste. Tot carti.
  9. N-are nimic cu tiganii. Nici cu tigancile. Nici macar cu alea imputite.
  10. In loc sa isi cumpere intelectuali se incapataneaza sa fie unul.
  11. Are matusi (despre care stie toate lumea).
  12. N-are Cocos, desi are ferma de pasari.
  13. Desi sotia e blonda, n-are bustul suficient de mare si la vedere.
  14. Blonda din dotare stie cine e … “presedintele Norvegiei”.
  15. Consilierii lui nu demisioneaza.
  16. Nu se urca beat la volan.
  17. Nu se urca beat la tribuna.
  18. Nu plange oportun.
  19. Nu rade oportun.
  20. Ii place arta.
  21. Nu cunoaste carciumile patrie.
  22. N-a turnat la secu’.
  23. Stie sa numere. Ori candidatul ideal numara doar pana la 322 si capiaza.
  24. (Mai) are prieteni. Putini, dar stabili.
  25. N-a stiut sa-l beleasca pe Iliescu spunandu-i “draga, Ioane, esti cel mai bun”
  26. Si-a construit casa in loc sa-si dea. Desi unii i-au dat patru, ca nu-i durea mana sa scrie.
  27. E de stanga. Consecvent. Ori cu mana dreapta isi face omul… treaba.
  28. Nu-si schimba convingerile.
  29. Are blog.
  30. Nu se opereaza. Nici macar in strainatate.
  31. Nu stie stilul bras la inotul in baile de multime.
  32. E damblagiu si daca promite ca demisioneaza in cinci minute o si face.
  33. Nu injura.
  34. Nu bea sprit cu Gigi.
  35. N-are nimic cu gaozarii.
  36. Vorbeste englezeste.
  37. Si frantuzeste.
  38. Si romaneste!
  39. Nu-l enerveaza rusii. Nici macar Dostoievski. Care – se stie- nu e marca de vodca.
  40. Nu sparge seminte la meci.
  41. Nu cere de baut pe la ambasade, la receptii.
  42. Nu le stie pe toate.
  43. Nu se baga in toate.
  44. Nu sta la pozat cu populatia.
  45. Nu-i plac manelele.
  46. Nu danseaza tiganeste.
  47. Nu scuipa.
  48. Nu se pricepe la rapiri de ziaristi.
  49. N-are prieteni arabi.
  50. N-a facut bisnita.
  51. Nu amnistiaza traficanti de droguri.
  52. Daca pica nu face boc.
  53. Nu e prieten cu Hrebenciuc (!).
  54. NU. Ca DA se sparge repede.
  55. Nu-si beleste prietenii.
  56. N-adoarme-n scaun.
  57. Nu are cipilica.
  58. Nu le are cu asfaltul.
  59. N-a fost primar, sa arate tarii ce capitala face el.
  60. A dat ca prostul corn si lapte, in loc de vodca si whiskey.
  61. E prea serios. Stie carte. Arogant, ce mai.
  62. N-are suvita.
  63. E bombonel – deci cale orala. Ori candidatul ideal are legatura cu celalat capat.
  64. L-am votat eu.
  65. Nu l-au votat altii.
  66. Nu l-a belit pe Geoana.

 34. 34 ratio iulie 1, 2007 la 10:28 pm

  In legatura cu tramvaiul…
  Totul aici se reduce la… cuvantul mestecat de ziarele si televiziunile basesciene impotriva cuvantului tau. Nu le poti reprosa oamenilor ca nu te cred pe cuvant atunci cand vii si spui sec: „eu n-am furat, eu am preferat sa fac bine tarii decat sa urmaresc hotii, eu sunt o victima a macovismului basescian”.
  Aici nu exista un schimb de argumente ci doar un schimb de afirmatii. Multe din intrebari sau problemele ridicate sunt puerile si raspunsurile tale suna mai degraba a replici. Tu iti prezinti reusitele (crestera economica, vizele, integrarea, salile de sport). Si ei vin si spun ca esti corupt, ca ai furat sau ca, in cel mai putin rau caz, i-ai ocrotit pe cei care au facut-o.
  Dupa cum vezi, nu prea va-ntalniti 🙂 Asa ca nu-i condamna. Asculta-i. Oricat de absurde sau nedrepte ti s-ar parea, opiniile lor reflecta mai degraba asteptarile lor. Reflecta zonele in care ai esuat in incercarile tale de a convinge ca lider al tarii. Asculta-i si pe cei care sunt incantati de tine. Unii sunt mult mai sinceri decat fostii tai consilieri si prieteni politici. dar iti fac un rau mai mare decat cei care te-njura. Asa ca asculta-i ca sa te poti feri data viitoare de astfel de „entuziasme”.

  Intr-o lume in care Ungureanu si Avramescu reprezinta „elita” intelectuala, perceptia e mai importanta decat realitatea. Acum multi ani am vazut o filmare de la sosirea lui Tony Blair la resedinta din Downing Street. Multime de oameni entuziasmati. Cand a plecat, acum cateva zile, o mana de curiosi… Sunt convins ca a crezut ca serveste interesele Marii Britanii atunci cand s-a facut pres in fata stupidului de peste ocean. Dar n-a reusit sa convinga marea majoritate a supusilor reginei. Si a trebuit sa plece. Acum trece la catolicism (religia sotiei sale – de ce o fi amanat 10 ani? 🙂 )
  E vorba despre imagine si perceptia in ochii „poporului”.

  Cineva spunea ca nu tot ce se-ntampla impotriva ta (inclusiv cateva din comentariile de pe aici) sunt rodul influentelor dinspre Cotroceni. Sunt convins de asta. Oamenii sunt capabili sa fie prosti si cu capul lor!

 35. 35 nastase iulie 1, 2007 la 10:30 pm

  Multumesc, Maria Barbu. Astept cartea.

 36. 36 Maria Barbu iulie 1, 2007 la 10:52 pm

  Cu tot dragul.

  Parca ne-am regasi pe o spirala, mai sus, in ciuda a tot ce s-a intamplat.
  Iar in jurul nostru, oceanul involburat!!!

 37. 37 Istvan iulie 1, 2007 la 11:09 pm

  Maria Barbu

  E interesant acest ultim text, e compozitie proprie sau ati luat de undeva???

  PS. Daca pot sa va intreb in ce domeniu va dati doctoratul???

  Istvan din Tg- Mures

 38. 38 Maria Barbu iulie 1, 2007 la 11:36 pm

  @Istvan

  Am dat deja doctoratul, acum cateva luni, in leadership. Adica aceasta este specialitatea aleasa de mine, dar doctoratul este in stiinte militare si informatii, aceasta este tiitulatura lui oficiala. De ce?
  Cat despre textele mele, ele pot fi foarte poetice pentru ca sunt si poeta, cu adevarat, adica autoare de carti de poezie, premii, traduceri in alte tari, etc. Asta, asa, ca sa va asigur de calitatea textelor mele, uneori pline de figuri de stil!

 39. 39 Dr. C pt Radu iulie 2, 2007 la 12:57 am

  Panorama ideatica a lui Huntington nu se extinde in domeniul traditiei si modernismului religios. Privind Ortodoxia, concepte interesante apar in prelegerile lui Constantine Cavarnos, filozof bizantinist si ganditor orthodox, educat la Harvard. Cavarnos a tinut cateva prelegeri unice despre traditia ortodoxa, modernism si miscarea ecumenica. El este considerat unul dintre cei mai importanti savanti contemporani in domeniu, desi n-a scris foarte mult. Ceea ce ma uimeste la Cavarnos este insa, prezentarea lipsei de flexibiliate a ortodoxiei la modernism, de fapt incapacitatea ei de adaptare. El argumenteaza filozofic aceast fapt. de care vorbeai tu, Radu, s-ar putea sa devina la fel de inflexibil precum statele islamice. Si de aici, s-ar putea sa se adevereasca vorba lui Malraux, anume, secolul acesta daca nu va fi unul religios, nu va mai exista. Nu este suficient sa se vorbesca numai despre nuclee de state apartinand unei religii sau alta, fara a se comenta flexibiliatea traditiei si consecintele care deriva din acesta. Intr-un fel nu convingerile religioase reprezinta factorii de risk, ci mai mai curand, traditia poate fi speculata ca mobil de scenarii.

 40. 40 Ovidiu iulie 2, 2007 la 2:04 am

  Draga Maria Barbu,

  te rog vin-o la mine pe blog si scrie-mi ceva poetic, serios, te astept cu drag,
  Anticipat,
  Ovidiu.

 41. 41 bradut iulie 2, 2007 la 2:54 am

  Ce-am inteles eu din commenturi (ca post-ul e deja foarte departe):
  1. Ca mai exista oameni in Romania.
  2. Ca ar trebui sa fim mai toleranti, ca-n tzara asta nu poti sa tragi un partz fara sa-ti traga un „intelectual” doua citate din Wittgenstein peste nara.
  3. Ca Adrian Nastase are calitati si defecte, ceea ce e un lucru bun. Nu ca le are, ci ca stim ca le are.
  4. Ca Adrian Nastase nu va fi niciodata Presedintele Romaniei, ceea ce – iarasi – e un lucru bun, pentru ca domnia sa, odata ce va intelege asta, isi va putea permite relaxarea de a deveni un om cu adevarat influent.

  Domnule Nastase, va doresc sa va faceti 4 case din banii pe care ii veti castiga de pe urma traficului generat din blogging. Inca nu se castiga asa de bine din asta, fapt care ar trebui sa va ingrijoreze.

  Si ca sa dau o concluzie sau macar o „coda” commentului meu, am sa va spun ca urasc din suflet democratia. Printre altele pentru ca, daca blogul tau este citit de 100 de lideri mondiali sau 100 de imbecili, tot 100 de unici pe zi ai facut si din asta nu poti sa bei o bere.

 42. 42 ginel iulie 2, 2007 la 5:27 am

  De ce Adrian Nastase nu se va mai reprezenta nimic in politica?

  In general singura modalitate de a-ti da seama din ce sunt facut oamenii e sa le dai puterea pe mana. Functie de cum se poarta cand sunt la putere sunt judecati. Adrian Nastase s-a purtat lamentabil din cel putin un punct de vedere, cel al publicitatii controlate de el. Cred ca nimic nu a durut mai tare ca hartiuta aia prin care PM al Romaniei care era acolo sa munceasca nu sa-si faca campanie, a decis ca da banii – „cui trebuie”. Presa nu o sa uite asta niciodata si ma indoiesc ca oamenii vor uita.
  Cat a fost la putere politicianul Adrian Nastase a vrut sa controleze totul. Asta ne spune destul de multe despre cum corupte puterea.

 43. 43 URAGANU iulie 2, 2007 la 5:57 am

  Acum 1 an am primit un document in care niste baieti/institutii/draguti au facut un studiu privitor la migratia popoarelor datorita schimbarilor climatice. Interesante teorii cum popoarele nordice vor ajunge sa „cotropeasca” tarile mai din sud pentru ca frigul nu va ierta pe nimeni. Interesant cum in ceva ani buni Romania va deveni o gazda primitoare pentru cei care in zilele noastre ne trateaza ca pe niste papuasi si care nu arata respect pentru istoria noastra (pe care evident toti o rezuma la Burebista, Decebal si Stefan cel Mare). Dar poate ei nu-si amintesc vremurile cand Tracia se intindea de la Urali pana aproape de Franta si cand mancau de pe urma comertului promovat de traci.

  Nu ma simt „tras” din romani/italieni, ma simt trac si le voi intinde mana cum au facut-o si stramosii. Nu ma intereseaza viata de peste granita, mi-e scarba de ea, aici este Binele pe care multi nu-l realizeaza, si va veni vremea cand voi „deschide” usa casei sa intind o paine unui Finlandez sau Suedez, atunci ma voi simti si mai Trac. Radeti, nu ? Foarte bine, dar poate realizati ce pozitie avem noi in Lume (geografic) si veti realiza cate bune se vor intampla si cati vor cersi de la noi.

  Salutari si succese fara plictis !

 44. 44 Sandu iulie 2, 2007 la 8:51 am

  Forumul Crans Montana
  Este subiectul propus de catre d-l Nastase. Pe site-ul Forumului aflam ca,din Romania, isi confirmasera participarea Nicolae Dan Chiujdea, Sandor Csezghi, Cristian Deliarga, Dan Dragoi, Angela Foster,Codrut Olaru,Anton Pandrea,Gabriel Sculea,Ovidiu Silaghi, Daniel Ticau,Horea Dorin Uioreanu , si cu voia dv., Adrian Nastase. Mai aflam ca exista si un premiu. In anii trecuti a fost acordat lui Ion Iliescu, Mugur Isarescu si Petre Roman. Anul acesta se pare ca trebuia sa fie premiat ,nomina odiosa, Traian Basescu. Ar fi interesant de ce a fost atata liniste in privinta premiului cand, deobicei, la noi se face mare caz de aprecieri din strainatate.
  Imi amintesc de domnul Iliescu ridicat in slavi de parna ar fi primit Nobelul.
  Oricum presa n-a facut mare caz de Forum. Nici d-l Nastase nu ne-a mai spus daca a rezolvat problema Ucrainei.
  In anii trecuti, in timpul sesiunii anuale a Forumului, mai era cate o demonstratie antiglobalizare dar se vede ca, participand si noi romanii, devine mai putin interesant.

 45. 45 gunnar iulie 2, 2007 la 11:24 am

  tot despre migratie,dar la un alt nivel – Franco Frattini SPUNE CA TIGANII SE POT EXPULZA pe baza unei directive UE si primarii italieni vor lua astfel de masuri.

  Mai multe amanunte la http://www.romania-italia.info/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=1

 46. 46 Una, alta iulie 2, 2007 la 11:24 am

  Mersi pentru conspect.

 47. 47 Horia Blidaru iulie 2, 2007 la 2:12 pm

  Azi, Octavian Paler ar fi implinit 81 de ani… Mi-e dor de cuvantul lui ca un bisturiu nemilos cu cangrenele intinse peste noi. Cum scriam la moartea sa, era oglinda cea mai cinstita pe care o aveam… Intoarceti-va, o clipa, la Paler, ca la o oaza de luciditate si intelepciune.

 48. 48 Radoi iulie 3, 2007 la 12:39 am

  @ serviteur-ul Radoi
  de la 9,14 sa-si schimbe nick-ul, sa nu ne confundam in comentarii.

 49. 49 Aya iulie 3, 2007 la 3:26 pm

  @ Horia Blidaru

  Este nepermis ca am uitat aceasta data
  L-am iubit mult pe Octavian Paler. Tuturor ne este dor de el, de verbul lui- sau, asa vreau sa cred.
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 50. 50 Sky-Hunter iulie 3, 2007 la 4:42 pm

  @Horia Blidaru – chiar daca am deviat un pic topic-ul, mentionez ca Paler a fost un bun analist si un bun scriitor si e normal ca acum dupa ce a murit (D-zeu sa-l odihneasca-n pace) sa-l supra evaluam. Fiindca a trecut dincolo, cuvintele lui care au ramas pe hartie capata o alta incarcaturi – deci, ne-ai sugerat sa ne Intoarcem la Paler, o clipa, la ce anume te referi ?

 51. 51 Vasile Butnaru iulie 4, 2007 la 1:44 am

  Domnule Nastase,

  Prin traditia familiei mele de cateva generatii sunt un PNL-ist. Recunosc si ca l-am votat pe Basescu in defavoarea dvs si acum am motive sa regret.

  Ce vreau sa recunosc este ca apreciez efortul pe care-l depuneti sa practicati politica la un nivel inalt, cu delicatete dar si cu arme. Nu am simtit asta atunci cand erati la putere. Atunci mi se parea ca sunteti prea arogant pentru aceasta tara.

  Daca veti ramane constant – aveti un vot de la mine. Dar raman PNL-ist.


 1. 1 Mesajul meu cam taios catre Adrian Nastase « jurnalul lu’ ovidiu Trackback pe iulie 1, 2007 la 6:52 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: