Colectia G.Bagulescu

Am mai scris despre  G.Bagulescu. Aurel Popescu mi-a sugerat sa adaug detalii despre el si despre colectia lui.

De aceea, fiind duminica -si cand poate veti lasa politica deoparte -, am sa va scriu cateva lucruri despre cea mai extraordinara expozitie de arta chino-japoneza organizata in Romania.  Ea a avut loc in intervalul 1938-1940 (nu imi aduc aminte cu precizie cand), la Ateneul Roman, cu lucrari din colectia lui G.Bagulescu.

Bagulescu se intorsese din Japonia – unde, mai multi ani, fusese atasat militar al Romaniei la Tokyo.  Erou al Primului  razboi mondial,  colonelul (generalul) Bagulescu, acceptat ca membru al Asociatiei celor 47 de ronini, a strans o colectie fabuloasa de arta chineza si japoneza.  In expozitia de la Ateneu au fost expuse cam 300 de picturi din totalul de peste 700, si 178 de gravuri (stampe) dintr-un total de peste 2000 ale colectiei.  Pe ansamblu, au fost expuse aproape 500 de lucrari, continand  nu doar pictura si grafica, ci si bronzuri, sculpturi, ceramica, lacuri, numismatica. La acel moment, colectia lui Bagulescu era probabil una dintre cele mai importante  (daca nu cea mai importanta) colectie particulara din lume (cu aproape 5000 de piese).

Scopul colectiei a fost gandit astfel de catre Bagulescu :”Gandul  ca si romanii mei, care nu au putut vizita China si Japonia, sa-si faca o idee mai justa asupra manisfestatiilor sufletesti, culturale si artistice ale acestor doua natiuni, cu civilizatie multimilenara…”

El a strans piesele colectiei si cu gandul „de a pune la indemana tineretului nostru studios, un material artistic,PRIN  INFIINTAREA UNUI MUZEU DE ARTA CHINO JAPONEZA, MUZEU PE CARE IL VOI DARUI TARII, FARA NICI O PRETENTIE”.

La finalul catalogului expozitiei, el adauga „Ca totdeauna, in astfel de imprejurari, invidia s-a pus in mars si-i simt barierele… Am hotarat sa dau Tarii mele un muzeu – si-l voi fonda, caci am incredere,  in sanatatea sufleteasca si viitorul neamului meu”.

Din pacate, proiectul lui Bagulescu nu s-a realizat. Intrand in conflict cu Carol al II-lea, a fost trimis din nou in Japonia, ca ambasador (unde un membru al ambasadei a incercat sa-l omoare si pentru ca devenise foartre critic la adresa lui Hitler – in timpul razboiului). Apoi a pribegit prin China, Suedia, SUA,  Franta, fiind – pentru o perioada, inainte sa moara la Nisa, prim ministru al romanilor din exil. Detaliile vi le-am povestit cu alt prilej.

In ceea ce priveste muzeul, el a pus o singura conditie. Dona statului toate lucrarile sale cu conditia sa se construiasca – in timp de doi ani – o cladire in forma de pagoda, in insula Herastrau, care sa adaposteasca colectia. Din pacate, cladirea nu a fost construita iar Bagulescu – suparat – a revocat donatia si a luat lucrarile cu el in noul periplu in Japonia si mai deoparte. Asa s-a pierdut, ca si in alte cazuri (Brancusi, etc), sansa de a avea, la Bucuresti, un muzeu fabulos de arta asiatica, cu piese vechi de sute si mii de ani.

Si o veste buna totusi : Muzeul hartilor vechi a fost nominalizat, zilele acestea,  de catre Forumul muzeelor europene pentru premiul  EMYA, pe 2007,  acordat pentru cel mai interesant muzeu european!

24 Răspunsuri to “Colectia G.Bagulescu”


  1. 1 neinfectat de comunism ianuarie 13, 2008 la 8:12 pm

    @george ban zis si P-e h-as-D-eul
    Ca te-am si uitat mai campionu’ dreptatii…
    Burlacu a obtinut PhD asa cum ai obtinut si tu diploma aia amarata in demagogie comunista de la stefan gheorghiu; sa le spun si celorlalti cum: ai lasat la usa rectorului una bucata curcan viu, una bucata jumate de porc mort si vreo 5 litri de tuica puturoasa de oltenitza, plus 2 crapi la carton asa cum ai invatzat de la celalalt mare bolsevic…. nu’ asa dom’ profesor? sau dom’ inginer ca tot aia e cu tine….

  2. 2 Mihnea Georgescu ianuarie 13, 2008 la 8:58 pm

    Muzeul Hărţilor vechi este o mare bucurie pentru sufletul bibliofil şi o încântare pentru ochi. L-am vizitat de două ori. Am auzit recent la Radio că ar fi pe lista imobilelor cărora le expiră contractul cu RAPPS. Dacă e adevărat, ar fi păcat să arunce hărţile în strada Londra…

  3. 3 Bibliotecaru ianuarie 13, 2008 la 9:54 pm

    De ce se feresc muzeele să-şi fotografieze exponatele? Desigur, este o industrie comercială a drepturilor de difuzare, dar parcă tot ies în pagubă. Un muzeu care şi-ar posta exponatele pe un site ar avea deschidere spre o jumătate de miliard de utilizator de internet, o reclamă posibilă extraordinară. Cine vede pe Mona-Lisa pe net probabil că va dori să o vadă şi în realitate. Nu cred că va spune cineva, nu mă mai duc la muzeu pentru că am văzut-o pe net. Ce se va întâmpla când Mona-Lisa va ajunge să aibă, în toată lumea, un public de 100 mii de oameni, dar când va avea numai 10 mii de iubitori de pictură? Drepturile de autor şi drepturile de difuzare sunt un bumerang.

  4. 4 diogenecainele ianuarie 13, 2008 la 10:42 pm

    Ce ați scris mi-a adus aminte de un pasaj din Ovidiu:

    În fundul lumii eu zac, pe prundul mării.
    În veșnica zăpadă de-a pururi îmbrăcat.
    Nici pomi nu cresc pe-aiciea, nici vița cea de vie;
    Stejari la munte, sălcii pe maluri nu-nverzesc.
    De laudă nici marea nu este: fără soare,
    În veci de-un vânt sălbatec noianu-i vânzolit
    Oriunde-ntorci privirea paragina-i pământul,
    Câmpie fără margini și fără de stăpân!
    Din dreapta și din stânga pândește-un dușman groazxnic,
    De a lui vecinătate tot locu-i spăimântat.
    Bistonicele suliți împroașcă dintr-o parte,
    Din cealalată sarmații aruncă a’lor săgeți.
    Acum hai și spune-mi ce oameni din vechime
    Au suferit exilul cu suflet de bărbat!
    Poți admira tăria de suflet la Rutiliu:
    El nu s-a întors acasă când voie i s-a dat,
    Ci a rămas la Smirna, cetatea mult dorită,
    Și nu în pont ca mine și pe-un pământ barbar.
    N-a plâns nici Diogene, gonit din Sinope:
    El și-a ales Atena locaș pentru exil!

    Nu o să comentez cine aruncă azi cu obiecte unii în alții. Vreau să punctez doar un anumit blestem al sterpitudinii pe acest pământ barbar, unde nu rasare nimic. Îl recunoaștem și după doua mii de ani de atenuare, prin colonizare ex toto orbe romano sau studii la Paris. Nu e nimic metafizic aici , ci doar un set de atitudini , născute ca o adaptare la vicisitudini, care se perpetuează din generație în generație și care dau continuitate unei culturi. Asta face să nu crească nimic, sau dacă se întâmplă să crească, să crească în forma bicisnice, ca arbuștii conorsionați care se dezvoltă în vagauni.

    Trăim într-o lume unde costumul Armani miroase încă a oaie, unde lucrurile constructive care definesc civilizația devin automat strategii perdante, și unde nu poți câștiga decât (și) printr-un exercițiu de violență.

    De aceea si leitourgiile noastre sunt atât de rare iar când apar nu știm să răspundem la ele pentru că asemenea evenimente nu ne intră în obiceiuri . Vă așteptați ca sub căciula getului arta să iște aceeași scânteie ca oamenilor de pe plaiurile pe unde se ducea Dinicu Golescu să admire vaporul?

    PS: prin alta parte, Ovidiu spune că el însușii a pus mâna pe arme ca să apere zidurile cetății când barbarii au început împrejur războiul. Credeți că a făcut-o pentru că era un fan al campaniilor militare? Deontologii ar spune că a făcut-o din machiavelism.
    De asemenea, din cauza lipsei vorbitorilor de latină, Ovidiu a scris și versuri in limba geților. Nu se știe dacă acestea au fost apreciate sau dacă autorul a supraviețuit publicului său.

  5. 5 Literatul ianuarie 13, 2008 la 11:33 pm

    @Diogenecaine
    Sigur, getii apreciau versurile lui Ovidiu. Imi chinui mintea sa-mi amintesc gestul lor de apreciere. Isi loveau scuturile? Isi scuturau tolbele?
    Imi aduc aminte epitaful:
    „Sub piatra asta zace Ovidiu cantaretul iubirilor gigase.
    Tu ce treci pe-aicea, daca-i iubit vreodata ,
    Te roaga pentru dansul sa-i fie somnul lin.”
    Este, mi se pare, si inscriptia de pe soclului statuii din Constanta.

    Dar, repet versurile lui Ovidiu erau apreciate de catre geti.

  6. 6 Literatul ianuarie 13, 2008 la 11:40 pm

    @Diogenecainele
    Dintr-un sentiment de corectitudine am postat fara sa citesc de undeva epitaful. N-am vrut sa trisez. Asa ca bineinteles am gresit sarind peste „rapus de-al sau talent”

  7. 7 neinfectat de comunism ianuarie 13, 2008 la 11:49 pm

    @ adrian nastase
    Trebuie sa recunosc ca impart un singur hobby cu d-voastra: vanatoare. Oricarui vanator nu ii poate lipsi un cutit adecvat. Va recomand colectia de cutite manufacturate a lui Palli Kristjánsson din Islanda. Poate aveti deja un „cutit Kristjánsson”, daca nu va rog sa intrati pe site-ul lui http://www.knifemaker.is.

  8. 8 Emigrantul ianuarie 13, 2008 la 11:49 pm

    Interesant articol. Se inscrie perfect in actualitate.

  9. 9 Literatul ianuarie 14, 2008 la 12:13 am

    @Diogenecainele
    „Dupa ce am citit pana la sfarsit scrisul meu in versuri straine si am ispravit poema mea, toti si-au agitat capetele si tolbele lor cele pline si un murmur prelung a iesit din gura getilor.” Pontice IV, 13

  10. 10 paul ianuarie 14, 2008 la 3:09 am

    Domnule Nastase, de ce il pastrati pe Ciutacu pe langa dumneavoastra, cred ca sufera cu mintea si face numai bolbocei otraviti.
    Imi cer scuzele de rigoare daca este pe lista prietenilor.

  11. 11 Ovidiu ianuarie 14, 2008 la 3:27 am

    Va rog sa cititi, am ramas uimit , nu-mi vine sa cred la ce este capabil un presedinte.

    Citeste

  12. 12 ion adrian ianuarie 14, 2008 la 9:26 am

    @Literatul

    Referitor la Ovidius pornind de la statuia din Cta la care te referi, un vers care mie imi place:

    „La capatul celui mai stramt continent,
    Un Domn sta de vorba cu marea, absent…”

  13. 13 Gabriela Savitsky ianuarie 14, 2008 la 9:49 am

    Ce mi se pare interesant din „istoria” dumneavoastra, Carol al II-lea nu i-a cautat „dosarul de cadre” domnului Bagulescu. Nu i-a asezat sub lupa ziarelor vremii eventualele conversatii cu gheisele. Nu a prezentat stenogramele discutiilor, la o ceasca de sake, dintre domnul general si generalii japonezi…
    Ci l-a trimis sa faca penitenta la ambasada din care venise. Interesant… Nu insist asupra uluitoarei culturi si civilizatii japoneze. Am scris, odinioara, aici, despre viteazul samurai meditand sub ciresii in floare… Astept sa bata vantul.

  14. 14 Gabriela Savitsky ianuarie 14, 2008 la 10:03 am

    Diogenecainele,

    nu sunt de acord cu mizantropia ta. Cultura populara a „tinut” loc de una elaborata. Si, pe alocurea, „bate” imnurile menestrelilor si singerilor… Morile cu ax vertical (de la Rudaria) sunt o inventie romaneasca si o dovada a ingeniozitii sau a „geniului” ingineresc autohton. E primul exemplu care-mi vine acum in minte. Mai avem manastirile ca niste cetati pe zidurile carora continutul Bibliei este „descifrat” cu ajutorul picturilor – un soi de arta miniaturistica la scara uriasa… Tratam cu usurinta adevarul istoric ca Decebal a preferat moartea in locul sclaviei. Sigur, poate parea un gest egoist; atunci, la fel de egoisti pot parea samuraii care-si faceau sepuku daca isi pierdeau onoarea.
    Sigur, pe acest subiect, al specificului national, se poate broda la infinit. Poate nu intamplator, adevaratele noastre elite „lucreaza afara”. Suntem un popor care-si devoreaza, sistematic, oamenii exceptionali? De ce?

  15. 15 diogenecainele ianuarie 14, 2008 la 11:20 am

    @Literatul
    Desigur, Ovidiu mai spune si explicit ca barbariolor le-au placut versurile. Deh, virtutile orfice imblanzesc si fiarele. Mai sus daca va uitati Ovidiu chiar devenise un soi de Cartarescu avant la lettre, pt ca zice ”intre salbateci am nume de poet”(21). Insa asta nu ii adiuce foarte mult spre umanitate pe barbarii despre care Ovidiu vorbea in continuare cam cam asa:

    ”Mă-ncing de pretutindeni sarmații barbari, geții
    Și besii, ah ! ce nume! nedemn de al meu vers! (Ovidiu, Tristele III:X, 5-6)

    Pe fond, tribul besesc si ceilalti barbari suporta urmatoarea descriere:

    ”Iar de ma uit la oameni, mai cruzi sunt decat lupii:
    Abia daca sunt vrednici de numele de om!
    De legi ei nu au frica, dreptatea-i încălcată:
    De sabie răzbită ea zace la pământ.
    pe fata lor cumplita curg pletele netunse,
    Itarii si cojocul ii apara de frig” (Tristele V:VII 45-49)

    Ovidiu se pare ca era terorizat de geti. Tristele si ponticele abunda in pasaje unde frica de a nu fi victima lor e destul de direct exprimata. La intamplare aproape, pot face referire la cel din Ponticele I:II,102 sqq unde dorinta lui e

    ”Sa fiu departe de dusmanul cel crud,
    Si viata daruita de zeii cei prielnici
    Sa nu mi-o ieie getul barbar cu spada lui;
    De mor, să am deasupra o glie linistită”
    etc

  16. 16 Literatul ianuarie 14, 2008 la 11:36 am

    @Gabriela
    Nu intelg cum tu, fata desteapta, din cauza unei obsesii anti-Basescu. scrii aiureli. Asa cum am mai scris , Bagulescu a facut parte din senatul legionar. Cand s-a instaurat regimul totalitar carlist, a demisionat din armata. Era colonel. Dupa rasturnarea lui Carol II-lea, Antonescu l-a avansat general. I s-a propus un loc in guvern, dar a refuzat. A fost numit in Japonia.
    Expozitia despre care vorbeste d-l Nastase a avut rasunet si din motive politice. Tara noastra a aderat la Axa Berlin-Roma-Tokio.
    Incercarea de asasinat a avut loc in 1943.
    Nu vreau sa fiu tendentios, dar Bagulescu a intrat in istorie si prin infiintarea in 1923,impreuna cu altii, a formatiunii politice ‘”Fascia Nationala Romana” cu foaia saptamanala „Fascismul”.
    Desi cu simpatii fasciste, nu a fost antisemit. Capitanul ii invinovatea pe cei din Fascie ca erau „necunoscatori ai problemei jidanesti”

  17. 17 ion cj ianuarie 14, 2008 la 11:38 am

    sunte ti un intelectual rafinat si deosebit de documentat , pacat de situatie si de faptul ca au existat asa de multi tradatori in jurul d voastra. atentie la viitor.

  18. 18 Lia ianuarie 14, 2008 la 11:38 am

    MA BUCUR CA MAI EXISTA OAMENI CA DVS. SA SE PREOCUPE SI DE LUCRURI IMPORTANTE, CA ISTORIA SI CIVILIZATIA NOASTRA.FELICITARI! Lia

  19. 19 diogenecainele ianuarie 14, 2008 la 11:38 am

    @Gabriela Savitsky
    Nu sunt un dispretuitor al folclorului literar sau tehnic. El insa nu e un panaceu pentru tarele starii de natura.

  20. 20 alex ianuarie 14, 2008 la 5:05 pm

    off topic
    @ neinfectat de comunism : recomandarea nu este prea buna, genul acela de cutite nordice ( finice, suedeze, norvegiene, islandeze etc ) nu este cel mai potrivit pentru vanatoare. sunt f bune pt edc si in special pt lemn, dar forma si marimea lamei nu le fac potrivite pentru vanatoare 🙂

  21. 21 Canada , Toronto ianuarie 19, 2008 la 7:01 am

    Cu ce sansa politi si morala pornest la drum in 2oo8 , Adrian Nastase in viziunea unui roman oarecare din diaspora >>> Categoric , viziunea mea sufera destule deformari datorate distantei geografice si tmpului pe care il acord realitatilor romanest ! Incerc totus sa imi exprim un punct de vedere personal care este posibil sa va fie de un relativ folos ! Domnule Adrian Nastase , multe din stirile care ne parvin din tara , pentru noi au un aspect oarecum provincial , frizand de multe ori caricatura , daca nu cumva cuvintul este prea dur , le putem numi inabilitati ! In cercul in care ma misc , electoratul nu va este favorabil . La baza motivului se afla in primul rand retragerii dumneavoastra pe care probabil o considerati strategica ! Atacurile , fie ele si pe cale juridica , trebuiau sa va indirjeasca mai mult de cat sa va dezarmeze ! Aici cred ca s-au pierdut procente foarte greu de recuperat ! Partidul Social Democrat , in acest moment pare un conglomerat cu trei tendinte destul de clare . Nucleul din jurul lui Iliescu , cotat ca o aripa dura si conservatoare , directia presupusilor reformist clujeni si nu in ultimul rand , gruparea lui Geoana , oscilanta si imprevizibila ! In ca va priveste , cei pe care ii cunosc , va plaseaza in acest moment alaturi de gruparea conservatoare a PSD ului ! Partidul dumneavoastra are un electorat constant care nu este neaparat sub umbrela social democrata ! Majoritatea electoratului pe care puteti cota vine din clasa sociala de mijloc , care in vremea dictaturii a facut efoturi considerabile sa supravetuiasca la un mod decent si care dupa revolutie si-au vazut bruma de stabilitate grav amenintata ! Ei au fost socati de toate mizeriile care aveau sa apara ! FSN ul a venit ca un balsam social absolut necesar ! Pedalarea exagerata a propagandei FSN , a adus destule pierderi de electorat ! O buna propaganda electorala , a dat rezultate meritorii in mediul rural si in multe alte segmente ale populatiei unde doctrina social democrata are multe de rezolvat ! Trebue sa recunoasteti ca in interiorul partidului dumneavoastra au aparut destule bisericute care nu respecte regulamantul interior al partidului ! Se ia hotararea votarii in bloc a unei decizii , iar in parlament se voteaza aiurea ! Aceste lupte intestine au o fateta pozitiva pe motivul ca aveti un partid veritabil cu toate framantarile reale din interior care ating o rata a normalitatii ! Pe de alta parte autoritarismul exagerat indeparteaza pe cei nehotarati ! Simt nevoia sa va comunic , ca in opozitie nu aveti numai un om sau numai un partid . Aveti o anumita tendinta pe care obligatoriu trebue sa o contrbalansati chir daca din partea ei apar lovituri sub centura ! Cand raspunzi cu aceiasi moneda ma tem ca rezultatele nu sant cele asteptate ! Va rog sa nu imi respundeti ! Probabil ca voi reveni !

  22. 22 grigore ianuarie 20, 2008 la 4:01 pm

    in sfirsit ati pus punctul pe I si ati aratat care este adevaratul rau al romanilor, al democratiei,al ROMANIEI, al viitorului. Asea ca trebui inlaturat cit mai urgent


  1. 1 Colectia G.Bagulescu Trackback pe ianuarie 13, 2008 la 8:25 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!